2014-10-31 1599 瀏覽
洪記收工、欽記無開,咁試試東記既麵啦。上次試左豬扒雞翼外賣,見到經常排長龍,今次都唔例外,阿姐話坐低要等半個鐘先有得食呀!炸豬扒,炸得好靚喎 ﹗金黃香噴噴,即叫即炸熱騰騰,炸粉鬆軟散發出酥香,豬扒入味香甜,豬味香濃,質地有嚼勁而帶肉汁,高水準。炸雞中翼,普普通通,無咩特別。炸得略為乾硬,唔難食既,味道居然跟豬扒一模一樣喎 ﹗可接受。炸醬麵麵走蔥,完全誤會晒囉,我心諗既炸醬麵係潮州橙色嗰款,依隻係上海?炸醬點解有芹菜既?股草青味太利害,我完全食唔到呢,唯有全數過比朋友仔處理掉。幼麵係較腍同嚥韌既麵,有少少似平記竹昇麵口感,咁奇炸雞中翼、炸豬扒、炸醬麵走蔥、辣椒油,最好食係豬扒,其他麻麻。
洪記收工、欽記無開,咁試試東記既麵啦。上次試左豬扒雞翼外賣,見到經常排長龍,今次都唔例外,阿姐話坐低要等半個鐘先有得食呀!炸豬扒,炸得好靚喎 ﹗金黃香噴噴,即叫即炸熱騰騰,炸粉鬆軟散發出酥香,豬扒入味香甜,豬味香濃,質地有嚼勁而帶肉汁,高水準。炸雞中翼,普普通通,無咩特別。炸得略為乾硬,唔難食既,味道居然跟豬扒一模一樣喎 ﹗可接受。炸醬麵麵走蔥,完全誤會晒囉,我心諗既炸醬麵係潮州橙色嗰款,依隻係上海?炸醬點解有芹菜既?股草青味太利害,我完全食唔到呢,唯有全數過比朋友仔處理掉。幼麵係較腍同嚥韌既麵,有少少似平記竹昇麵口感,咁奇[怪既?湯底清啖,我堅係唔多識質賞啊 ﹗雖然東記上海麵人氣旺盛又多 fans,世記都一樣,但始終唔係咁啱我口味呢。整碗麵味道實在太清淡,又係辣椒油出動救駕既時候喇 ﹗但辣椒油不香不辣,完全唔掂呢。炸雞中翼、炸豬扒、炸醬麵走蔥、辣椒油,最好食係豬扒,其他麻麻。

炸雞中翼
炸醬麵麵走蔥
辣椒油
炸雞中翼、炸豬扒、炸醬麵走蔥、辣椒油
2014-07-27
30 分鐘 (堂食)
2014-10-31 1131 瀏覽
炸豬扒,即叫即炸,熱辣辣又香噴噴呀 ﹗勁多人排隊。東記豬扒好好味喎,鬆化軟墊,多汁又香口,醃得夠入味。世記太乾太硬,而且太多炸粉喇!第一次試,朋友仔無介試錯喎。炸雞中翼,依個味道就比夠大路穩陣,唔會話難食既。都炸得香口,略乾左少少,味道還可以,但感到有點濁。豬扒雞翼雙併多謝 HKD65,似乎有點貴啊。

炸雞中翼
2014-05-18
10 分鐘 (外賣自取)
2014-10-26 795 瀏覽
4點幾黎到, 其他舖頭都準備落場休息 而呢間就人頭湧湧炸豬扒粗麵 $28酥炸豬扒, 都有6大舊面頭有d粉絲, 代替左平時吉烈炸物嘅麵包糠豬扒半肥瘦, 唔會煮到乾哂咁, 好好食粗麵好似烏冬, 但就淋左啲, 口感唔係太好特制辣椒油好有feel XD 問店員有d咩材料係裏面, 佢無答到好確實(商業機密, haha, 不過入面有好多蒜蓉同豆豉, 好香! 唔知仲有咩呢;)
4點幾黎到, 其他舖頭都準備落場休息 而呢間就人頭湧湧

炸豬扒粗麵 $28
酥炸豬扒, 都有6大舊
面頭有d粉絲, 代替左平時吉烈炸物嘅麵包糠
豬扒半肥瘦, 唔會煮到乾哂咁, 好好食
粗麵好似烏冬, 但就淋左啲, 口感唔係太好
炸豬扒粗麵

特制辣椒油
2014-10-25
炸豬扒粗麵
特制辣椒油
  • 炸豬扒
今日和男朋友去了大埔,再次光顧「東記」。上一次來這裏吃豬扒麵已經是約一至兩年前的事了,那次因為看了雜誌報導所以去到大埔尋找美食~ 之後曾經再來,不過,好像曾有兩次來到這裏店子都沒有開,今天再來一趟,幸好店子開了~! 再吃這裏的炸豬扒,覺得好像第一次吃時較好吃,因為今次吃的豬扒不是十分腍,不過,即使沒之前那麼好吃,質素也算不錯,豬扒部份位置也是腍身的,而且,雖然不算十分香口,但尚算夠味,如果5粒星星是滿分,這裏的豬扒個人認為已接近4粒星。另外,價錢方面,實在很合理,只是$28便有一碗豬扒麵 (下圖),而且,是有兩塊豬扒呢!!! 在快餐店或一般食肆相信較難以這個價錢吃到呢!其實,今次我們還試了這裏的雞翼,個人認為也是不錯,豬扒拼雞翼麵也是$28 (下圖),有兩隻雞翼和1.5塊豬扒,也算很「抵」~ 說實在,個人認為今天的雞翼比豬扒更香口好吃~! 還想一提的是,欣賞店員將炸豬扒和雞翼與湯麵分開上,那樣炸物便不會變腍。這個粗麵個人認為過腍,不過,不緊要啦,畢竟這裏出名的是豬扒,不是麵~炸豬扒~~豬扒拼雞翼~最後,如有興趣來這裏吃豬扒麵的話,先要不介意要等位、坐得不太舒適、點了食物之後也是要等好一

~炸豬扒~
~豬扒拼雞翼~

最後,如有興趣來這裏吃豬扒麵的話,先要不介意要等位、坐得不太舒適、點了食物之後也是要等好一陣子才送來,繁忙時間 (如星期日)更會有點混亂,畢竟,吃美食有時是要有一點點忍耐的~ ^^"~ 何況是廉價美食,總是特別受歡迎!
2014-10-19
10 分鐘 (堂食)
  • 炸豬扒、炸雞翼
2014-08-01 901 瀏覽
豬扒粗面- 面質:淋得快變面碎,難食。- 湯頭:無味。- 豬扒:遲遲不上抬的豬扒當然是新鮮炸起的,肉質不錯,但淡而無味,炸粉卻薄而脆。面先上枱後,豬扒卻良久不見蹤影,向阿姨詢問,卻受極惡劣臭臉招呼,待豬扒到了,面更淋更難食。總結:無下次。
豬扒粗面
- 面質:淋得快變面碎,難食。
- 湯頭:無味。

總結:無下次。
  • 不吃也罷
2014-07-09 917 瀏覽
經常老遠黎大埔街市, 就因為要黎掃凍肉, 邊間就唔開名啦, 順路係街市搵食, 見上網食評講到咁誇張咁好食, 就決定一試, 一d都唔平~~去到大約12點幾, 人頭湧湧, 周圍都係人, 自己搵位, 坐低就會有人過黎問你食乜, 當然點左名菜, 豬扒麵, 等左10分鐘左右, 就有啦, 豬扒望落唔錯, d麵就唉左一聲, 少得可憐, 冇記錯係$28一碗, 呢度黎講算貴。不過豬扒咬落都幾鬆, 有2塊, d麵就又少又難食, 最經典係個所謂湯底, 根本同冇湯底冇分別, 屋企整都好食過佢, 所以坐低食左半個鐘, 就見唔少人係黎淨買豬扒外賣走, 果然係熟客, 都知麵唔得, 叫做試過, 唔會再食了~~~
2014-06-14
2014-05-22 1035 瀏覽
朋友介紹識食要黎食炸豬扒同雞翼! 做完嘢路過即管黎試試個招牌,叫左碗豬扒雞翼幼麵($28)。炸豬扒係厚切,拎上黎應該大過我塊面! 食落有汁,唔會炸到乾哂又無味,雞翼就有2隻,正常炸雞翼。總之一個字: 抵! 食肉獸岩哂! 我相對覺得加返條菜好啲!不過鋪頭無賣飲品,食完炸物口渴的話,就幫襯旁邊餐廳。不過佢地兩間鋪頭的人會同一時間行過黎問你飲咪同食咪,如果無為意會以為同一間餐廳添!

食肉獸岩哂! 我相對覺得加返條菜好啲!

2014-05-13
2014-05-12 927 瀏覽
雪菜豬扒幼麵 (幼麵係生麵, 都重鹼水味, 尚可接受, 不過無煮到過腍已經好過粗麵好多, 豬扒今次呢塊無肥膏, 大大塊食落少少脆無炸到好乾, 肉又醃得夠入味, 而且感覺上仲好似無雞翼咁熱氣); 雞翼粗麵 (上海粗炒咁上下粗既上海麵, 不過過腍, 一定無下次, 雞翼薄薄一層脆漿, 香脆, 雞翼仲係嫩滑); 剩菜肉雲吞 (一碗有成十一二隻, 大細岩岩好, 皮唔厚幾好, 好似係椰菜為主, 味道無特別, 勝在夠多);  辣椒油唔算好辣但係夠晒香

辣椒油唔算好辣但係夠晒香
2011-02-17
2014-05-11 1024 瀏覽
6/5/2014 Tue身在大埔,男友問想食咩,我立即想起大埔熟食中心嘅豬扒麵今次係第2次食,第1次食剛好係一年前。早有心理準備會多人兼難揾位,但好在3點去到都唔太多人,好快有位坐。下雨天關係吧?$28 自選雙拼!我食墨丸拼炸豬扒粗麵,男友食菜肉雲吞拼炸豬扒米缐 炸豬扒熱辣辣,夠香酥,肉質挺軟身,份量足,好味!菜肉雲吞不過不失~墨丸有怪味~飲品$13 紅豆冰購自鄰鋪,味道唔錯!
6/5/2014 Tue

身在大埔,男友問想食咩,我立即想起大埔熟食中心嘅豬扒麵

今次係第2次食,第1次食剛好係一年前。

$28 自選雙拼!

我食墨丸拼炸豬扒粗麵,男友食菜肉雲吞拼炸豬扒米缐

炸豬扒熱辣辣,夠香酥,肉質挺軟身,份量足,好味!

菜肉雲吞不過不失~

墨丸有怪味
~
飲品$13 紅豆冰購自鄰鋪,味道唔錯!

2 分鐘 (堂食)
2014-04-20 785 瀏覽
$28今日行完山,4:30PM到大埔。原本打算去世紀(聽聞呢間系正店,而且比較好食),不過佢地收左,就去左東記(聽聞因為反面,親戚開嘅),去到個阿姐就即刻問「你食咩?」同話今日無雞翼。又係先有麵,再有豬扒。豬扒有蒜蓉香味,不過D外皮好硬同比較乾,之後有點喼汁
2014-04-20
2014-04-06 925 瀏覽
大埔朋友帶我食佢覺得係全香港最好味嘅豬扒麵 真係無介紹錯,下次去開大埔都會再食,平靚正架!朋友食豬扒麵,我食雞翼麵。兩個都炸得好香,好脆口,而且係金黃色,所以應該唔係千年油。份量好多,全部大大件架, 雞翼有成5隻,豬扒都有成5-6塊。雞翼同豬扒都應該係有醃過,就算炸起都好有味道。我同朋友都覺雞翼係偏鹹,豬扒就無咁重味。上海麵就普通,湯就係清湯,可以自己加醬。整體黎講,$27 一個麵,有5件豬扒/雞翼已經平到笑,仲要咁好味嘅都唔知邊度搵!
大埔朋友帶我食佢覺得係全香港最好味嘅豬扒麵
真係無介紹錯,下次去開大埔都會再食,平靚正架!

• 炸雞翼
2014-03-26 739 瀏覽
是日返大埔娘家跟爸媽食冬至晚飯,我提早出門到街市食久違嘅豬扒麵.三點左右到達,麵檔已差不多收工,所以好容易搵到吉位,心裏記掛住美味嘅竹筍,於是叫竹筍豬扒粗麵,但竹筍已經沽清,只好改為豬扒粗麵(價錢忘記了).豬扒依舊沾滿薄薄脆漿,炸得金黃香脆,唔會油淋淋,豬扒有豬味及惹味蒜香,唔似坊間製作嘅鬆肉粉/梳打粉豬扒,正!麵條湯底一如以往,食後唔會口渴.以今時今日標準去評價此店豬扒麵,或有人會認為不外如是.但對於响大埔長大嘅我,童年物質生活貧乏,星期日能夠跟媽媽去舊街市吃豬扒麵,再到富善街買餸菜,已經係一大樂事.就算我已經搬離大埔多年,依然記得陪我成長嘅竹筍豬扒,所以東記依舊係我心中最愛嘅豬扒麵!P.S.是次叫咗"張煥記"熱奶茶,夠濃滑,讚!
P.S.是次叫咗"張煥記"熱奶茶,夠濃滑,讚!
2013-12-21
下午茶
  • 竹筍
2014-03-18 624 瀏覽
星期六的下午約二時,熟食中心人頭湧湧,雖然地方好大,但要找幾個座位也不容易,幸好有妹妹和弟婦先到,坐下就決定吃那一間的出品,由於這裡可以任意落單,一行四人選擇不同店舖的食物都沒有問題,CEO就選擇東記上海麵出品,而我就另有他選。炸豬扒幼麵 $28炸豬扒幼麵是連骨炸豬扒,份量是不只一塊,對於食肉獸必定滿足,豬扒脆漿薄而胋,吃起來無咁熱氣,肉質鬆化入味,感覺不太油膩。清湯麵底連菜心,麵條軟腍,欠缺口感,始乎賣點在豬扒身上,以$28的價格是抵吃又飽足。

炸豬扒幼麵 $28
2014-02-24 760 瀏覽
今早十點鍾來到,試吓炸豬扒雪菜肉絲,幼麯。份量好足,豬扒大大件剪成四五片,可能未夠早,只是微暖。近骨頭嘅肉較鬆化,另一邊就稍乾,肉汁肉味一般。雪菜肉絲一大堆,味道也可口。幼麵似旦麵但又粗小小,襯住個唔夠熱嘅類似雲吞麵湯底,完全唔知為何叫東記上海趣
2014-02-14 1782 瀏覽
昨日下午到大埔墟食lunch,食東記嘅豬扒,雞翅麵。我一行4人,專登早D去食lunch,怕無位。東記位於大埔墟街市熟食中心,環境同衛生一般。我點咗豬扒雞翅上海面,雞翅同豬扒炸得好脆,而脆醬比較薄,非常好味。個上海粗麵底就一般,比較林,唔彈牙,湯底無味。加上一杯熱奶茶,全單$45。
昨日下午到大埔墟食lunch,食東記嘅豬扒,雞翅麵。
2014-02-13
5 分鐘 (堂食)