2004-01-01 15 瀏覽
提一提來這裡開餐有些食物要在卜檯時就訂定的,一是風沙雞,一是蝦﹝無論是醉蝦或黃金蝦,為免掃興,訂定好D﹞,例湯因足料煲又無錢落味精﹝老細係咁講﹞,所以數量有限,唔訂好易無得食,如要吃大蟶子的話亦要訂。呢度損友們一年一度的團年飯的指定地方。
呢度損友們一年一度的團年飯的指定地方。
2004-01-01 11 瀏覽
見咁多人讚, 已經想去好耐。卒之除夕夜同男友兩個去幫襯, 可能由於太夜去到(10:30pm), 風沙雞同西蘭花都賣晒, 好失望... >_< 不過黃金蝦($130)、墨汁鮮魷麵($60)、椒鹽魷魚咀($60)都好好味。可樂$10一支, 酒樓價。下次會叫多幾個朋友一齊去, 早D去。點都要食盡佢o既招牌菜!
2003-12-28 3 瀏覽
扑醒日,無人約,剛在銅鑼灣睇完戲,有個朋友打個電話來:有飯局,來或不來?殺!<br />地點?東寶。殺!即到!<br />十五分鐘不用,即殺到東寶,朋友已經坐好,二話不說,來碗啤酒。還未點菜,因是飲酒吹水,點的都是小菜。一來就是仙掌,不太酸、不太辣、不太糖,蘿蔔絲、洋蔥等配料很入味,送酒剛好。半份豬手仔,熱辣辣的...又是送酒的佳品。炸雙卜...魚肉有很濃的果皮味,蝦肉就是合格的貨色,鬆脆不油...飲杯。跟著是炸生蠔...頂...有芥醬的...厚厚的芥醬...襯起生蠔的鮮味....又刺激又過隱....正。再來最後一個雙姑腐竹...味道清新..不似外面的店舖...有咁濃得咁濃。
地點?東寶。殺!即到!<br />
2003-12-25 2 瀏覽
平安夜book左7點,所以去到就有位。黃金蝦好惹味。荷葉飯份量好多,而且好濃荷葉味,至少要四五個人才食得晒。炸榴槤,個樣好Q,d榴槤好多,值得食。送既蓮子紅豆沙,都好重料,又唔太甜。值錢都幾抵。
平安夜book左7點,所以去到就有位。
黃金蝦好惹味。
荷葉飯份量好多,而且好濃荷葉味,至少要四五個人才食得晒。
炸榴槤,個樣好Q,d榴槤好多,值得食。
送既蓮子紅豆沙,都好重料,又唔太甜。
值錢都幾抵。
2003-12-24 14 瀏覽
Tonight i went there with my husband, really good, we ordered 4 dishes, very delicious and i love their Cheese Cake!!
2003-11-03 7 瀏覽
個日係我bf Birthday, 同左佢d屋企人去左呢度食飯,去度6點都未夠,佢巳經話full(比人訂晒),後來剛剛有張d人走,我地話有位,佢就話要等齊人先可以坐,如果唔係比其他人,之後好彩趕得齊人先有位坐....不過d野真係幾好食.....芝士西蘭花,沙拉骨,海鮮都好好......一定會再去食...
2003-10-23 3 瀏覽
我是第一次幫襯, 等位等了40分鐘, 叫了烏雞荷葉飯, 椒鹽鮮魷, 狗仔鴨, 大肚婆炒飯及炸榴槤, 幾好味, 食完還有甜品送, 值得再去~~~~
2003-10-08 7 瀏覽
食物鑊氣一流,味道不錯,唯空氣質素、油煙亦是一流,差!食完歸家一定要洗頭!
食物鑊氣一流,味道不錯,唯空氣質素、油煙亦是一流,差!
食完歸家一定要洗頭!
2003-10-02 5 瀏覽
六點黎到坐低﹐六點半都未到就已經全部坐滿﹐係咪甘犀利?! 好多菜色都想試﹐結果點得多過籠﹐食唔晒打包幾盒。黃金蝦唔知點解我又唔係覺得甘正﹐可能D蛋黃口感麻麻掛﹐覺得叫椒鹽仲好﹐個人口味啦。沙拉骨賣相可能會嚇親努力修身既人士﹐不過都值得偶然放縱下自己既。吊桶春炒蛋唔差﹐蛋滑滑而且吊桶春有咬口。百花蒸釀豆腐都係一樣好滑﹐清淡D中和下其它煎炸野。雞醬雞軟骨就太多過火既油炸鬼響入面﹐好似翻炸過甘﹐應該青瓜加多D。不過成碟菜既味道就幾好。麵豉醬油蜜菜幾正丫﹗小朋友想食炸青瓜芝士雲吞﹐ok啦﹐或者炸榴槤可能會吸引D。啤梨炒桂花魚﹐肉質幾滑﹐另有炸魚塊/魚骨墊底﹐好大碟。鴨汁荷葉飯好味呀﹐可惜其他菜色塞到飽左....風沙雞同蟶子唯有下次再試咯﹗不過到個涼粉出現都係忍唔住食多一碗。呢次有好幾道菜都係上桌時候唔夠熱辣辣﹐有D失分﹐以大排檔形式黎講﹐唔夠熱就令人意外D。至於服務﹐當然唔會笑口騎騎甘啦﹐等落單都要排隊﹐係就係好忙﹐但態度就懶懶閒﹐唔憂做掛。仲有﹐如果怕嘈吵既人就要想清楚﹐有D人坐響度耐左真係會頭痛。食完覺得都唔係真係正到甘緊要﹐都有好多餐廳可以做到甘既水準﹐會唔會係退步左呢﹖至於價錢同普通酒
呢次有好幾道菜都係上桌時候唔夠熱辣辣﹐有D失分﹐以大排檔形式黎講﹐唔夠熱就令人意外D。至於服務﹐當然唔會笑口騎騎甘啦﹐等落單都要排隊﹐係就係好忙﹐但態度就懶懶閒﹐唔憂做掛。仲有﹐如果怕嘈吵既人就要想清楚﹐有D人坐響度耐左真係會頭痛。食完覺得都唔係真係正到甘緊要﹐都有好多餐廳可以做到甘既水準﹐會唔會係退步左呢﹖至於價錢同普通酒家差唔多啦﹐如果訂左位唔駛等都可以係一個幾好既選擇。
2003-08-30 3 瀏覽
28/8,8:30pm去到,都幾多人,但兩個人又無得訂位喎,所以都等咗半個鐘。叫咗3個餸:1) 蒜蓉菜心(本想叫油密菜,但賣哂)2)黃金蝦3)沙拉骨個蝦都幾好、幾香。而個沙拉骨又好正、好好味!
1) 蒜蓉菜心(本想叫油密菜,但賣哂)
2)黃金蝦
3)沙拉骨
個蝦都幾好、幾香。而個沙拉骨又好正、好好味!
2003-07-30 22 瀏覽
因為識人, 所以唔洗點等, 但一定要book位. 老友特色推介: 泠盤-凍蟹及凍賴尿蝦非常正(要預訂)小食-泰式鳳爪及鴨翼小菜-狗仔鴨(河粉底),酥炸/椒鹽沙咀, 荷葉蒸烏鷄(有少少藥材very good!),大肚婆炒飯(薑味)亦不錯甜品-夏天有涼粉,冬天有蕃薯糖水及炸煎推
因為識人, 所以唔洗點等, 但一定要book位.
老友特色推介:
泠盤-凍蟹及凍賴尿蝦非常正(要預訂)
小食-泰式鳳爪及鴨翼
甜品-夏天有涼粉,冬天有蕃薯糖水及炸煎推
2003-06-30 12 瀏覽
黃金蝦Yummy呀! 墨魚春, 墨汁面都幾得意, 仲有個炸留鏈, 第二D地方好少機會可食到.
2003-06-25 14 瀏覽
味道有無變當然人見不同,但呢度大廚以至班底就無變過。
味道有無變當然人見不同,但呢度大廚以至班底就無變過。
2003-06-25 8 瀏覽
The taste is not as good as before. Several years befoer it is very delicious but I will not go there anymore as it is not good now. I think the chef is changed. Service is not expected(don't expect it is good). Price is reasonable. Taste is just so-so. If you want to find a place to eat, it is still okay but no need to wait law.
要食香港local野梗要去一去大排檔,因天氣幾熱而又驚落雨,所以唔去街邊大排檔,就來了有泠氣的東寶。因為人少,所以都幾難叫菜,唯有食剩就打包啦!叫了風沙雞、黃金蝦、炸雙卜同胡椒豬肚湯。可能日本人少吃鮮雞,所以最欣賞碟風沙雞,加埋我又鍾意食,結果差唔多食清。有人會覺得呢度唔夠多炸蒜蓉,但我認為食風沙雞當然是隻雞行先,其他野還是其次。亦難怪果D有大兜炸蒜蓉但隻雞唔掂的如嫦記都大把捧場客;黃金蝦亦是精彩,所以又食清;實在太飽,所以炸雙卜只係食左幾舊就要打包,當然係連D醬汁都打埋包,留番我地去送啤酒!胡椒豬肚湯極足料,所以重胡椒味夠驅風。再加埋幾碗啤酒,呢餐食得好盡興。
再加埋幾碗啤酒,呢餐食得好盡興。