(非會員)
2007-04-08 10 瀏覽
好食. . .好ok....價錢可以接受. . .如果多d位總好唔駛等. . 總之yummy!!!
2007-04-07 10 瀏覽
之前與朋友一起到這間出名的小館吃飯, 侍應的mk外形加其服務態度, 實在令人懷疑是否其食物留住客人大家共叫了五個餸一個飯:墨魚麵:貪新鮮而叫, 墨魚幾新鮮, 但不至於好好吃;意粉加墨汁, gimmick 罷了椒鹽魷魚:熱辣辣, 味道不錯,幾彈牙, 可惜過油了, 而且份量少炒聖子:時價, 份量好少, 好多都係殼, 用了好重的豉油, 懷疑是掩飾其不新鮮芝士西蘭花:侍應的推介, 覺得似白汁西蘭花荷葉飯:也是侍應推介, 飯炒得不油, 雖然料比較少及沒有荷葉香, 但大家也覺得是全餐最好的一個菜沙拉骨:等了許久, 但上時只是微暖, 幸好味道還好, 酸酸的沙拉醬配合油油的排骨, 跟普通的茶餐廳沒有兩樣其實渣華道市政大廈有多個食肆, 但不知道為何只有這間旺場, 其他卻拍烏蠅因為這裏的食物味道不是太突出, 而且服務更是令人咋舌:可以於落單時突然走開、要求加茶可以充耳不聞、漏單、突然幫我地叫埋單而且這裏的規矩(可能對生客) 是一定要齊人才可入座的可能是它們客人太多或人手不夠吧, 但我們的結論是試一次便夠了

大家共叫了五個餸一個飯:
芝士西蘭花:侍應的推介, 覺得似白汁西蘭花

而且這裏的規矩(可能對生客) 是一定要齊人才可入座的

2007-04-07 3 瀏覽
對上一次係1月, 事隔兩個月又掛住喇..於是再叫朋友們一齊食飯今日4個人都不太肚餓, 所以只能叫以下幾款食物:1. 椒鹽鮮魷 超好食! 炸得剛剛好, 而且個魷魚林林的, 推介2. 沙拉骨 不錯! 冇食過咁多沙拉的沙拉骨, 係每一塊都沾上沙拉, 果然好有心機呀!3. 西蘭花 salty左少少, 不過幾好咁啦4. 風沙雞 滑滑的! 下次要再叫多d人, 咁就可以試得更多野食!! 如果唔駛等咁耐位就好喇!!

今日4個人都不太肚餓, 所以只能叫以下幾款食物:

1. 椒鹽鮮魷
超好食! 炸得剛剛好, 而且個魷魚林林的, 推介

2. 沙拉骨

3. 西蘭花
salty左少少, 不過幾好咁啦

4. 風沙雞
滑滑的!

下次要再叫多d人, 咁就可以試得更多野食!!
如果唔駛等咁耐位就好喇!!
2007-04-06 11 瀏覽
等了半個鐘第一個餸(最出名)黑墨魚先上仲要係凍既仲唔多熟,叫佢再整要再等十分鐘先到仲要係熱少少,第二個送炒班球35分鐘先到仲要得五塊($108),嘩!好過去x, 第三個餸黃金蝦45分鐘都唔到,火都黎埋取消單即刻埋單走人,聽人講好好食先去,點知不知所謂,聽人講熟客可以打尖喎,之後都唔會去.
2007-04-01 30 瀏覽
係好好食~~~炸鷄嫩嫩的~~~~而且味道很好~~~墨魚麵麵質也不錯~~~荷葉飯很香~~~總之食得過........但依然難逃大排擋既通病......味精重........厲害的不是廚師.........而是廚師的"師傅"...............
2007-03-28 12 瀏覽
由於怕等位,一早就上去取位了,不過已有很多台客人了,感覺他們很忙,無論帶位,點茶,呀姐,傳菜的,叫人總得來一句,等等,好似是他們的口頭禪,但不覺得他們沒禮貌,叫多幾次仔會過來的:風沙雞: 必須親熱食,因為好滑,涼了骨肉變硬,很乾。"麵醬生菜"炒得幾好味呀。"沙拉骨"初初1,2口味道也不錯,但食多幾舊便開始有d"流"食不下去了。鼓油皇炒面: 面好幼細,乾身,好味道!2人不知不覺食晒,只剩"沙拉骨"服務: 他們的運作好似幾有系統,但好忙,很難搵人。食物: 味道不錯,食物也有特色。環境: 大排檔,不會有要求了。價錢: 唔係大排檔價錢總結:味道不錯,隔唔中去都幾好既。

風沙雞: 必須親熱食,因為好滑,涼了骨肉變硬,很乾。
"麵醬生菜"炒得幾好味呀。
鼓油皇炒面: 面好幼細,乾身,好味道!

2人不知不覺食晒,只剩"沙拉骨"
服務: 他們的運作好似幾有系統,但好忙,很難搵人。
食物: 味道不錯,食物也有特色。
環境: 大排檔,不會有要求了。
價錢: 唔係大排檔價錢

總結:味道不錯,隔唔中去都幾好既。
2007-03-26 64 瀏覽
五位美女又出動覓食, 是夜去東寶一闖.6:30pm在無book位之下侍應說是last的walk-in table (真係咁旺!?)叫左:風沙雞半隻–幾大隻, 肉質算嫩, 但用來點的醬汁無乜味, 很淡啊!炸雙卜–即鯪魚肉及蝦膠釀入豆卜內再炸. 炸得脆卜卜, 唔太油, 但料比較少, 魚肉比蝦肉有味, 送酒一流.豉椒炒聖子–很惹味和入味, 有鑊氣.膏蟹兩味- 蟹膏炒筧菜, 偏油, 膏是硬質橙紅色的, 個人比較喜歡花蟹軟滑的青膏.蟹身用蛋白花雕蒸, 肉幾鮮甜, 蟹身算厚大, 但花雕味全無, 蛋白和奶混合來蒸, 火喉算好, 無過火.叫了支青島, 多年無來, 碗已有啤酒品牌贊助, 亦命名為“戰鬥碗”也.飯後送來番薯糖水, 很薑, 很辣, 但唔錯.
五位美女又出動覓食, 是夜去東寶一闖.

叫左:

豉椒炒聖子–很惹味和入味, 有鑊氣.

飯後送來番薯糖水, 很薑, 很辣, 但唔錯.
2007-03-12 1 瀏覽
上星期四晚八點,四個人,好好彩等左5分鐘就有位..本來打電話訂位gah,但聽電話o個個人話冇得book,叫我o地夜晚拎飛等位...沙拉骨--一個字-->油風沙雞(半隻)--雞滑,皮脆,但欠雞味麵醬油墨菜--唔太濃味,有wok氣黃金蝦(一斤)--正!!蝦殼好脆,又有適量好均勻的咸蛋黃痴住,好香口!避風糖賴尿蝦(兩大隻)--唔夠辣,可以勁d南乳炸豬手--幾乾身,幾入味啤酒...真係最好避免假日去,平時會好d,因為少d漏單....

沙拉骨--一個字-->油
風沙雞(半隻)--雞滑,皮脆,但欠雞味
麵醬油墨菜--唔太濃味,有wok氣
避風糖賴尿蝦(兩大隻)--唔夠辣,可以勁d
南乳炸豬手--幾乾身,幾入味
啤酒...

真係最好避免假日去,平時會好d,因為少d漏單....
2007-03-10 5 瀏覽
昨天終於有幸一試北角東寶小館三個人,太少人了,不能多試一點小菜。點了炸芝士雲吞、奶油蝦+豬仔包、wasabi魷魚、風沙雞,另外由田老闆介紹的白飯魚勝瓜、雞潤、蟶子,(後兩者似乎沒有在menu中列出)還送我們blueburry cheese cake、番薯糖水.....所有小菜都很有水準,雞潤和cheese cake更是令人難忘!!在這裡不但吃的有趣味,和老闆Robby 談話更有趣味=)
昨天終於有幸一試北角東寶小館
三個人,太少人了,不能多試一點小菜。
點了炸芝士雲吞、奶油蝦+豬仔包、wasabi魷魚、風沙雞,
所有小菜都很有水準,

雞潤和cheese cake更是令人難忘!!
在這裡不但吃的有趣味,
和老闆Robby 談話更有趣味=)
2007-03-07 5 瀏覽
上星期日又去東寶食,因為上次覺得幾好同平,所以再去!今次叫番"吊桶春炒蛋",今次比較失色左o的,冇上次咁好食,應該係個蛋炒得唔係幾好!"風沙雞"同上次一樣雞都好嫩滑! "麵醬油墨菜"菜本身唔靚好硬,但味OK! "椒鹽骨"這個唔錯味好,肉唔硬!一共二百幾蚊,算平!不過我都係覺得平日好黎好o的!
"風沙雞"同上次一樣雞都好嫩滑!
"麵醬油墨菜"菜本身唔靚好硬,但味OK!
"椒鹽骨"這個唔錯味好,肉唔硬!
一共二百幾蚊,算平!不過我都係覺得平日好黎好o的!
2007-02-14 10 瀏覽
很久沒有寫食評,但今次在東寶的愉快經歷便很想跟大家一起分享了。因為跟朋友慶祝生日,所以一早預訂了31/1 - 晚上七點在此慶祝,點了以下的菜式:陳皮狗仔鴨河粉底- 鴨肉好"腍",最好味是河粉,真的吸了那些鴨及醬汁精華,非常美味。椒鹽鮮魷- 魷魚新鮮彈牙,而且呢碟最後到,熱騰騰,點了淮鹽更好味,只可惜不夠脆。豉椒炒聖子- 聖子較少,醬汁又辣又惹味,而且好夠"鑊氣"。黃金蝦- 用新鮮海蝦做的,蝦肉爽,殼也炸得脆脆,鹹蛋剛黏滿整隻蝦,不會濕漉漉,好乾身好'香口'。墨丸墨汁麵- 此為新出品,墨丸很新鮮,稍嫌墨汁不夠甜,個個食到滿咀黑色,好攪笑。麵醬唐生菜- 用麵醬好過用椒絲腐乳,不會搶過唐生菜的鮮甜味,很快清碟。蕃薯糖水- 雖是送的糖水,但水準不俗,尤其蕃薯煮得好香好"淋",糖水很夠薑味。半磅的芒果芝士生日蛋糕- 拜託路比幫我在蛋糕上寫上生日字句給壽星女,做出來的效果真的很好,好像高檔的餅店出品,而且食味不錯,將芒果切碎混入蛋糕內,味道酸酸甜甜,中和了芝士的膩,而且餅底鬆脆,非常可口及有驚喜。總括來說,這一餐真的很滿意,朋友們也不介意這裡是大牌檔格局,反而食得很開懷,還想下次再來試其他菜式。

豉椒炒聖子- 聖子較少,醬汁又辣又惹味,而且好夠"鑊氣"。

總括來說,這一餐真的很滿意,朋友們也不介意這裡是大牌檔格局,反而食得很開懷,還想下次再來試其他菜式。我雖然之前也來過一次,但今趟路比的悉心安排(尤其訂菜式及蛋糕方面)及其他伙計的體貼又風趣的服務,令大家都留下深刻又美好的印象。在此再次多謝路比!
2007-02-12 4 瀏覽
星期日o係國際台竟然睇到介紹東寶小館o既日語節目心郁郁之下終於扯左個朋友陪我去試我地左個墨魚麵同泰國奶油蝦(好似係叫奶油蝦瓜,唔記得左個名= =a...)墨魚麵幾好食食到我地兩個個嘴都黑哂,勁好笑~個蝦跟埋個豬仔包硬豬仔包配埋o的汁真係正到痺~~o的蝦雖然貴,不過真係好味飯後的蕃薯糖水‧薑味太勁,我不太喜啦今餐的確係好食...不過對於我o的個窮學生黎講,個價錢就真係貴左少少啦= =a....我諗我o的個窮學生都係比較適合過隔離間北角漁村,唔使就住價錢食會食得舒暢o的orz....
星期日o係國際台竟然睇到介紹東寶小館o既日語節目

心郁郁之下
終於扯左個朋友陪我去試

墨魚麵幾好食
食到我地兩個個嘴都黑哂,勁好笑~

個蝦跟埋個豬仔包
硬豬仔包配埋o的汁真係正到痺~~
o的蝦雖然貴,不過真係好味

飯後的蕃薯糖水‧薑味太勁,我不太喜啦

今餐的確係好食...
2007-01-26 11 瀏覽
昨晚同蝦子餅特意來試試.黃金蝦-好好味,咸旦味濃,又入味,睇個樣一D都唔覺.隻隻蝦都新鮮,應該係海蝦,D蝦殼脆到可以食埋,蝦肉又嫩,正!炸墨丸-好好味,既彈牙又軟滑,炸得剛剛好,唔太"窿",正!薑蔥蠔煲-其實呢味做得唔差,但因我橫琴(一噠地方在澳門隔離)食過D超好味的,所以這個我地覺得算不上好!蠔沒有沙兼且粉漿唔厚,獻汁唔算濃但唔夠香!咸魚炒芥蘭-芥蘭入口有好香的咸魚味,但菜有D老.咸魚都頗多.美中不足的係...上次序和我寫的剛剛相反,我地還叫定啤酒等食黃金蝦呢?!不過這兒菜式不少,我已經睇定下次食乜了. ^^
昨晚同蝦子餅特意來試試.

炸墨丸-好好味,既彈牙又軟滑,炸得剛剛好,唔太"窿",正!

(非會員)
2007-01-24 8 瀏覽
小弟一行8人的試食團今次向北角東寶出發. 出發前例必上"OPEN RICE" check 吓!!! 當晚我們叫d菜都是大路有口碑的食物.例如:荷葉飯,風沙雞,黃金蝦...等等都很不錯.經過一輪海陸空大戰後大家都飽到上人口. P小姐訂了半個紅豆cheese cake作為飯後甜品.在坐8位當中全部都有學過做CAKE的當中有幾位人士係高手. 大家都期待個蛋榚應該好味...當大家試了一口......就連玉姐都開口話自己第一次做的CHEESE CAKE 都好食過.不過大家都認同.高手話d魚膠粉多咗. 個cake似紅豆榚.整晚就是臨門一腳"撻Q" 半個CAKE收咗$120.....好食就OK! 大排檔都係食炒野好!!!!
2007-01-19 3 瀏覽
三個人,等左一陣就有位坐黃金蝦(最低消費十兩)--d蝦又大又新鮮!好香口,唔會成口油南乳炸豬手--豬手唔炸得太乾,好入味lai liu 蝦豆苗--蝦肉太甜,好像和豆苗味道不太match, 蟹肉會好d..唯一麻麻的是風沙雞--雞皮炸得非常脆,只是不太有雞味,鳳城的較好總括來說,仍然十分喜歡東寶小館!!!老闆如常的好招呼,好好傾唔係我俾錢,哈哈所以唔知幾錢埋單
三個人,等左一陣就有位坐

南乳炸豬手--豬手唔炸得太乾,好入味

總括來說,仍然十分喜歡東寶小館!!!

老闆如常的好招呼,好好傾

唔係我俾錢,哈哈所以唔知幾錢埋單