2007-07-27 22 瀏覽
至少差不多一年要去一次的東寶。一直覺得好好味的,最近去(當然係有人訂左位先唔洗等),依故係人山人海。不過,點解會咁架?出事喇!1:墨魚意粉:食到成個口黑炆炆好好玩!! 但係碟面無味的,得D生粉汁加墨汁,究竟係食的定玩的?2:胡椒湯:係呀! 咪淨係得胡椒囉,我根本飲唔出係XX胡椒湯定胡椒XX湯,咪淨係胡椒湯囉,其他味?唔知窩!3:沙律骨:又話好好味?係咁E炸完D骨JIT D一條條沙律醬係面。係唔係希望越大失望就。。。叫左幾個菜都唔掂!出餐慢到咩咁。~_~以前的東寶去了那裡?男朋友話覺得東寶菜色會花心思,但味道就。。。希望多D QUALITY CONTROL啦!下年黎希望會變返食得過啦!
至少差不多一年要去一次的東寶。

不過,點解會咁架?出事喇!

係唔係希望越大失望就。。。叫左幾個菜都唔掂!
出餐慢到咩咁。~_~以前的東寶去了那裡?
男朋友話覺得東寶菜色會花心思,但味道就。。。
希望多D QUALITY CONTROL啦!
下年黎希望會變返食得過啦!
2007-07-21 16 瀏覽
今次我要推介係東寶新出品一.蕃茄蟹二.芋頭蟹這二個新菜色可以分二層次蕃茄蟹清淡得健康美味,而芋頭蟹雖然有少許飽,但係非常好食到令人有難以啟齒感覺好滿足,希望各位網友有興趣試下啦
今次我要推介係東寶新出品
一.蕃茄蟹
二.芋頭蟹

2007-07-18 17 瀏覽
又話出名乜,又話出名乜,要風沙雞,無風沙雞,要黃金蝦,供黃金蝦,出名菜乜唔係有大量貨架咩,其它菜式都係一般味道,d人係咪太麻木跟風,d人就來東寶煮"米田共"都話又香又好味又有口感......,仲有呀! 遲來d熟客就有風沙雞,有黃金蝦,呢d咩道理,如果係咁就唔好做生客生意啦,離x譜!. 地方又嘈,d人又無禮貌,無服務可言. 總之一句" 零分".
2007-07-06 15 瀏覽
十一月先來一個東寶大局, 唔夠半年, 再來一個.今次的主角係姊妹P同姊妹T, 既然芝士蛋糕係姊妹T的酷愛, 就來這裡慶祝.出席的一共有13人, 7S2A3T1B, 分配嚴重不平均, 所以都唔敢叫太多. 來東寶, 冬天同夏天都幾大分別, 菜色大有不同.今次的記錄係13人食了16樣菜色, 比17人食了19樣菜色更進一步, 而且係差不多全部盡清. 真係不要小看一眾姊妹.先比一比兩次的分別, 田氏白肉, 吊桶春炒蛋, 炒聖子, 墨魚汁麵等等都無再叫了, 讓大家有點新鮮感, 不知大家滿意嗎?首先上場的當然係戰鬥碗, 想不到姊妹V係女中豪傑, 飲落一點不輸蝕.例湯$60: 9分, 是晚的無錢買味精的例湯係粉葛鯪魚湯, 一大煲, 13個人都夠飲, 我仲飲多碗. 個湯煲得好清甜, 又真係無味精的痕跡. 飲啖湯清一清, 不錯的開始.太白醉鴿$68: 9分, 吃了兩件, 太白酒味剛好, 吃落口係有種太白香流係口腔內. 鴿肉本身相當嫩滑, 唔係平時吃醉雞那種鞋肉. 很好的頭盤.炸雙卜$55: 7分, 點都要下酒菜, 今次的豆卜炸得乾身了點, 雖然都幾香口, 但係太乾的豆卜口感差了點點.麵醬油麥菜$38: 8
十一月先來一個東寶大局, 唔夠半年, 再來一個.

麵醬油麥菜$38: 8分, 沒有唐生菜, 今次要了油麥菜. 沒有上次那麼油, 麵醬炒得好香, 很快就被大家清掉了.

風沙雞$90: 9分, 只要了半隻, 水準又係好高, 雞皮炸得脆卜卜, 雞肉入味又嫩滑, 來這裡食, 風沙雞點都係一絕.

豉油王炒麵$45: 10分, 上次有點失望, 今次重拾水準. 正如曼聯經過低潮後再取英超, 這個豉油王炒麵再返回十分精彩的景界. 炒得乾身彈牙, 碟底無油, 沒有那種濃濃的油益味, 完全係功力的表現.

鴨汁荷葉飯$70: 10分, 又一次精彩的表現, 飄香荷葉同鴨汁融入飯粒裡, 香噴噴, 再沒有過濕的情況, 係吃完又吃的一味.

這個飯麵配搭, 就好像R10(係變了R10)C7, 堅.

銀魚仔蒸勝瓜$50: 8分, 弟兄C不到, 不用叫太多菜, 就飛起鹹魚汁炒芥蘭, 改叫銀魚仔蒸勝瓜, 一樣清清地. 爽脆的勝瓜加上面頭點綴的銀魚仔, 又一個黃金組合. 當然係凸都唔係Juicy Lemon.

陳皮狗仔鴨(河粉底) $68: 8分, 首先又要再一次解釋, 這碟唔係狗肉. 眼看小白媽媽懷疑的目光, 看來這狗仔鴨的名稱都有驚嚇作用. 鴨肉繼續係好稔, 但有點苦澀, 比上次遜色了點. 陳村粉拈上鴨汁, 仍然係非常入味.

黃金蝦$192: 9分, $16一両, 要了12両, 今次的黃金蝦炸得好金香, 佔滿鹹蛋黃的蝦殼好入味, 蝦肉食落口有點點鮮蝦味, 係多次來食東寶最精彩的一次. 見姊妹A吃了件特大的黃金蝦, 味道如何?

芋頭煮肉蟹跟多士$212: 9分, 只要了一隻蟹, 其實都夠分, 因為這個菜色的重心係個芋頭汁. 一上臺已經聞到那份勁香的芋頭味, 用來點脆脆的多士, 好得. 見大家慢下來, 小弟係吃了好幾件. 之於肉蟹, 試了小小, 都好鮮甜.

雞醬雞軟骨$55: 9分, 姍姍來遲, 大家已經無乜戰鬥力. 其實這個依然好正, 用雞醬去炒(定炸)的雞軟骨同油炸鬼係好香口, 帶點點辣, 好好送酒, 實在讓弟兄M同我要再加酒去清掉這碟.

炸榴槤$70: 10分, 10粒炸榴槤, 大家等了好久, 由上次講到今次, 終於有得食. 脆皮內包著溶化了的榴槤肉, 沒有新鮮榴槤搶味, 但又真係好香, 炸得剛好, 四位唔食榴槤的姊妹都分吃了一件. 最後剩了兩件, 落係榴槤王弟兄M同榴槤后亞妹口中.

南乳炸豬手$68: 8分, 姊妹S記掛著上次的豬手, 最後再加一籃豬手. 炸得層皮相當香口, 豬手肉也不太乾.

紅豆/藍莓芝士餅$240: 9分, 重頭戲當然係芝士餅. 要了每樣半個, 自家齊的芝士餅芝士味平易近人, 紅豆芝士餅有淡淡的紅豆味, 藍莓芝士餅就係面頭加上藍莓醬, 甜度剛好. 好幾位弟兄姊妹都將自己的芝士餅獻給姊妹T, 見佢耐心將侍應哥哥切好的芝士餅拼合一齊, 看來她應該幾滿足.

克羅地亞燕窩: 贈送的甜品, 即係切條涼粉, 克羅地亞? 達施華整的? 都相當薑的, 同冬天的番薯糖水異曲同工.

整體來講, 今次的水準更高, 侍應哥哥的服務值得一讚, 又抵食, 只要唔介意環境, 這裡始終係數一數二的好去處.

唔知下次生日局食乜呢? 其實一家人食飯, 食乜又有乜所謂.
2007-07-06 14 瀏覽
去過東寶好多次,食過好幾間街市大排檔,始終都係東寶最好!黃金蝦—每次去食都好滿意,咸蛋黃夠多,每一隻蝦都恰到好處!墨汁尤魚—其實就唔係好特別既,特別既地方係食緊既時候,個咀會黑哂,大家可以互相笑下,影下相咁!沙拉骨—好味道,送飯食一流荷葉飯—D汁好好味,亦有荷葉香,每次都要外買一盒俾Mommy Daddy炸榴槤同炸芝士,本人就鍾意食芝士多D,炸榴槤好似無乜榴槤味咁芝士蛋糕—要預訂,都幾好味嫁!芝士味濃!佢地都好厲害,街市大排檔有芝士蛋糕食!
去過東寶好多次,食過好幾間街市大排檔,始終都係東寶最好!

黃金蝦—每次去食都好滿意,咸蛋黃夠多,每一隻蝦都恰到好處!

沙拉骨—好味道,送飯食一流

2007-07-03 16 瀏覽
有朋友經常話北角街市既東寶小館好好味、又成日有名星食,今日同另外兩位朋友一齊去左試~ 大概8:30pm到,去到人頭湧湧,企係度既全部都係等位既人,相反其他檔位則得幾張檯既人客;而呢度無籌派,全憑「麥當勞叔叔」記住客人既先後次序~ 你去到記住唔好搵其他人,要搵呢個先得,因為係佢話事客人坐邊張檯...大概9pm終於有位坐底,唔駛同人一齊夾埋一張檯真好!由於朋友們都熱同口喝,於是即刻叫左支啤酒,呢度係用凍既瓦碗黎裝啤酒,幾有風味~ 最攪笑隻碗出面寫住「戰鬥碗」,入面寫住「勝」!叫左朋友推介既凍食瀨尿蝦、醉鴿、雙菇豆腐鮮腐皮、xo醬滑雞枝竹煲同埋沙拉骨。凍食瀨尿蝦無想像中咁好味,d肉質比較散,但係都有鮮味,咁樣凍食都係第一次,算幾特別。至於醉鴿,比想像中好味,好香既酒味,同埋好鍾意個潮州點卥水野既醋,好香~其他野就都幾好,本應想試黃金蝦,點知賣哂~其實佢既野食比出面算幾特別,所以都明白點解咁多人慕名而黎食~ 不過我之前食過天后有間叫「仔仔小廚」,同東寶既風格差唔多,不過個廚做得比東寶好,好可惜「仔仔」已經轉左手,以前既師傅已經無做lu~如果大家鍾意食大排檔野的話,東寶小館可以係一個新鮮既嚐試。

其他野就都幾好,本應想試黃金蝦,點知賣哂~

如果大家鍾意食大排檔野的話,東寶小館可以係一個新鮮既嚐試。
(非會員)
2007-06-02 7 瀏覽
嗰次同我老公兩個人去,點咗招牌菜之一黃金蝦,由於我哋坐嘅位置可以望倒厨房,當我四圍望嘅時候,比我見到有個厨房佬切完蝦(我相信係起蝦殼同埋開邊)嘅時候,用佢自已D口水吐落個"針版"到然後用刀刮去少蝦殼,真係唔相住佢用自已D口去清洗個"針版",雖然我唔肯定佢整嗰D蝦係咪我食嗰碟,但係我哋都冇晒胃口,當日在場有不少遊客光顧例如日本人及鬼佬都有,如果比D遊客睇到就肯定對香港嘅飲食業扣分。
上星期四收工後,去左北角渣華道街市的東寶小館食飯!真係聞名不如見面,去到7時15分左右,已經全場爆滿,我同個friend都要係取no,等了15分鐘後先可以有位。一坐低,當然要叫支啤酒啦,20蚊一支雖然唔平,不過雪凍了的“戰鬥碗”好有特色,碗底有一個“勝”字,寓意“飲勝”!當晚3個人一共飲了4大支!甘遠來到,當然要叫一d特色野食啦,叫了風沙雞半隻、墨汁尤魚、XO醬通菜、酥炸鯪魚球、同埋鴨汁荷葉飯,共$400左右,一人百幾蚊,都唔算太貴。墨汁尤魚:最快到的食物,賣相特別,出面唔係間間食到,尤魚新鮮彈牙,墨汁沒有味道,牒底有意粉,整體都幾大牒。XO醬通菜:普通菜式,牒頭都OK,不過幾辣。風沙雞:$90半隻,真係幾貴!不過好好味。皮脆肉滑,有肉汁,平日食的質素可能好DD,但係冇乜雞味,可能唔係用新鮮雞啦!鴨汁荷葉飯:好似係$70,超大牒啦!食到最尾都食唔哂。鴨汁﹖唔係好似甘….不過都幾好味啦,幾多料!酥炸鯪魚球:素質一般,可以不理,不過幾香口,送啤酒都唔錯。

XO醬通菜:普通菜式,牒頭都OK,不過幾辣。

酥炸鯪魚球:素質一般,可以不理,不過幾香口,送啤酒都唔錯。

2007-05-10 19 瀏覽
市政大廈的熟食中心其實有很多寶藏,這個大排檔也是其中之一。大排檔的服務好不好就見仁見智,如果食客太認真的話就反而會自討苦吃。食物味道很美味,菜式也很特別。其實現在的大排檔也可以很潮的!價錢有人說貴也有人說平宜,我覺得在乎有多少人一起共吃喝,越多人就越廉宜。個人推介:風沙雞、炸榴槤、黃金蝦。此處有相片:http://www.fotop.net/fanshu/Tung_Bo
市政大廈的熟食中心其實有很多寶藏,這個大排檔也是其中之一。

個人推介:風沙雞、炸榴槤、黃金蝦。

此處有相片:
2007-05-07 22 瀏覽
尋晚(星期日)同女友及一個老友,一行三人專程黎到東寶食飯,由於人數太少冇得book位,唔想等餐懵既情況底下,唯有早早五點四就去到!去到時班東寶伙計都仲食緊飯,唔想打擾佢地之下,就響出面等左陣見佢地食完飯先入去!今次係第四次黎東寶,叫左以下四樣野:1) 南乳炸豬手(一大籮,炸到脆卜卜,南乳又香,絶配,正!)2) 無味精是日例湯一煲- 青紅蘿蔔煲豬(煲內好多料,D料又煲得好,如果佢真係冇加味精的話,咁煲湯真係好出味,好甜,超正!!!下次絕對會再叫黎飲!)3) 墨魚汁墨魚麵(黑黑的雖然賣相麻麻,但食落又實在係好鮮味,好味!)4) 冬陰公豬粉腸- 小辣(一大碟,好多粉腸,又有芋絲底,小小辣,好野味,如果鍾意冬陰公的人應該會幾鍾意,不過我女友就話太濃味,唔鍾意...)基本上,今次所有食物都保持一貫水準,比一般大排檔好味,亦都比好多所謂的大酒樓好,而我最欣賞既一點係,做到好似東寶咁唔憂做的店,待應們都冇話寸寸貢唔憂做,個個都好有禮貎,又自動自覺換骨碟,加水,抵讚!最後,食左個辣辣地既涼粉!我唔係太識欣賞...

今次係第四次黎東寶,叫左以下四樣野:

最後,食左個辣辣地既涼粉!我唔係太識欣賞...
2007-05-04 8 瀏覽
又係朋友生日會,第一次去咁平民化既大排檔搞。朋友最怕食濃味既野,蒜頭芝士係佢既死敵。一行六個女仔叫左︰1. 風沙雞(好耐之前食好似好味d)2. 陳皮炆鴨+河枌底(d鴨好入味,河粉吸哂d鴨味)3. 芝士雲吞(幾香,但係唔食芝士既朋友話臭!!)4. 麵醬唐生菜(超正)5. 雞軟骨(少少酸,ok)記得第一次去食既時候真係好驚訝大排檔都有咁高水準既小菜,雖然而家好似冇以前咁好食,但係水準都算keep到,連唔食濃味既朋友都話好味。我地成6:30pm去到都等左成45分鐘先有位,睇見隔離幾間小菜拍烏蠅真係慘!
又係朋友生日會,第一次去咁平民化既大排檔搞。

朋友最怕食濃味既野,蒜頭芝士係佢既死敵。一行六個女仔叫左︰
1. 風沙雞(好耐之前食好似好味d)
2. 陳皮炆鴨+河枌底(d鴨好入味,河粉吸哂d鴨味)
3. 芝士雲吞(幾香,但係唔食芝士既朋友話臭!!)
4. 麵醬唐生菜(超正)
5. 雞軟骨(少少酸,ok)

假期前夕當然係人多又旺場. 不過聽講一向都好爆場.Book七點,在場已經八成滿. 叫o左招牌小菜包括黃金蝦,風沙雞,薑葱焗蠔,炒蟶子,荷葉飯,沙拉骨等. 以味道o黎計,的確唔錯,高過一般餐廳大牌檔水準. 尤以黃金蝦,風沙雞同荷葉飯,以香口又有,惹味又有,飽肚夠料又唔膩都有. 但係哩... 價錢就唔係大排檔! 一小碟東風螺要$98. 食物平均都要八九十蚊, 唔知係咪加大o左份量哩? 環境以街市o黎講都算企理. 但係真係好嘈. 百幾蚊一餐,我諗我唔會再o黎.
假期前夕當然係人多又旺場. 不過聽講一向都好爆場.

星期五晚第一次去聞名已久的北角渣華道街市食晚飯, 個街市樓下靜蠅蠅, 上到去別有洞天, 好熱鬧同埋.... 好~ 嘈~ !! 嘈到好似以前去開街邊的大排檔, 幾有風味. 一去到就被"點" 搵高佬攞飛排隊, 但果樹唔只一個高佬, 最後終於搵到戴鑽石耳環果位型仔高佬, 成功攞飛. 等位二十分鐘後, 終於有得坐低. 當晚吃了:蝦羔炒通菜牛X肉: 好惹味, 夠鑊氣! 稍微偏咸了點.薑葱焗蠔: 好味到極, 好大隻的蠔焗到剛剛好, 入口好香, 咬落好滑, 一D都唔奀.黃金蝦: 中蝦剪晒鬚腳頭, 望落好乾淨, 好均勻地痴滿咸旦黃. (走時見到隔籬間食店都有黃金蝦, 但個樣睇落無咁靚)送甜品辣味涼粉: D菜咁好鑊氣, 食番碗涼粉幾舒服, 辣辣地幾得意.  當晚好旺場, 但都唔會有趕客走的情況, 雖然上菜好慢, 但伙計都耐不耐走泥睇你爭D咩, 幫手追單, 所以都食得安心. 見到隔籬好多枱都係鬼佬, 也有講外省話的食客, 及自攜白酒的三五知己, 街方街里等... 個個都食得好開心. 以後一定會再泥.

蝦羔炒通菜牛X肉: 好惹味, 夠鑊氣! 稍微偏咸了點.

2007-04-24 2 瀏覽
由於女朋友去北角附近開工,接完佢放工就係東寶試我地既第一次喇。一去到要去搵「高佬」拎籌,但其實果度都幾多高佬...等左10分鐘就有位,其實張table設計幾好,可以俾你擺袋去下面,加分。叫左三樣野:1.沙拉骨最快黎既一道菜。每件骨都有沙拉,幾有心機...但就好似唔係好夠熱。D肉本身都幾軟,但都冇肉味,應該落左唔少鬆肉粉。份量以兩個人黎講好足夠。2.雞醬雞軟骨同「沙爹王」既雞軟骨好唔同,哩個雞軟骨有埋切粒油炸鬼(炸得好脆),豐富左成道菜既口感,但相對地令雞軟骨既份量減少...有好有唔好。醬汁很惹味,令人不自覺夾多幾粒...3.XO醬通菜咁岩我地果碟D通菜都幾老...減分。不過不失的一道菜,偏喊。以咁既食物質素、食店環境,價錢偏貴。侍應都算比一般茶餐廳好,甚少在食客食抱怨。另外一讚「高佬」,佢幫我地落單見我地D野食都幾耐未黎後,自己主動入廚房催...唔錯丫!

一去到要去搵「高佬」拎籌,但其實果度都幾多高佬...

叫左三樣野:
1.沙拉骨
2.雞醬雞軟骨
3.XO醬通菜

2007-04-10 15 瀏覽
兩口子去到東寶,風沙雞吃不下,荷葉飯份量過大,豉油王炒麵,多多都受得起.其豉油王炒麵炒得極乾身,麵條幼如天使麵,鑊氣十足,豉油味完全溶化在麵內,滴油不沾.質感爽口彈牙.吃過最好的豉油王炒麵,就是東寶.同桌的墨汁吊筒,炸豬手等等,已經淪為"大茄".如果大家有吃過更好的話,不妨分享一下.

如果大家有吃過更好的話,不妨分享一下.