2008-05-17 30 瀏覽
母親節係東寶訂左 16 位食飯,經過隔離大排檔見到有人食炸蠔,突然間醒起老公早排話好想食,於是去到東寶打算睇下餐排有冇啦,點知冇喎! 於是問下伙計有冇啦,點知佢話有,於是二話不說就 order 一碟。 到上台時我地嚇左一跳,原來 d 炸蠔唔係我岩岩睇到細細隻果 d 呀~~ 係珍寶蠔呀! 嘩~~ 見到都流晒口水! 隻隻都莖不多成個權頭咁大,咬落去勁 juice d 粉漿又唔厚,Yummy~~
嘩~~ 見到都流晒口水!
  • 酥炸生蠔
2008-05-16 17 瀏覽
母親節一行七人來到食飯。一星期前訂台都差不多full house,咁多人食過都話好,依然無乜抱著期望去食。六點三order,六點十一先到,八點要交台。風沙雞半邊:其實係炸子雞? 係滑既,都幾野味~黑麻麻墨魚丸伴墨魚汁麵:煙煙un un都ok 既,不過份量好少,又幾十蚊,試唔過咕嚕肉:嘩!!!! 勁惊水!! 細到離晒譜,好似平時係飯堂食兩餸飯的其中一份餸的份量,十舊肉都無,比隔離舖少一半。椒絲腐乳油默菜,好咸......................................... 份量正常返,.........少少紅燒豆腐:好咸................................ 一人一舊都無晒..................... 好少好少椒鹽瀨尿蝦兩隻:好鮮甜啊,呢個唔錯,不過唔夠西貢好食唔知咩菜炒鮮尤:好咸..................... 送既糖水:勁薑汁涼粉絲...... 連糖水都慳返唔煲,好失望佢只係普通大排檔,有一般大排檔的咸味,但價錢就貴三分一,份量又少三份一,食唔食,大家要諗過。d人成日話佢不及以前,我諗愈做愈大就係失去傳統....

六點三order,六點十一先到,八點要交台。

風沙雞半邊:其實係炸子雞? 係滑既,都幾野味~

椒鹽瀨尿蝦兩隻:好鮮甜啊,呢個唔錯,不過唔夠西貢好食

d人成日話佢不及以前,我諗愈做愈大就係失去傳統....

● 啤梨炒斑球 (70分) -- 唯一我最欣賞的菜式, 雖然索價 $188, 但物有所值, 不但很大碟, 亦用足料, 斑球是大石斑肉, 啤梨雖然不太夾, 但味道尚可, 不過伴碟的西蘭花就煮得好求其。● 泰式奶油蝦 (70分) -- 煮法好有心思, 冬陰公+棷汁+九層塔, 再洒上檸檬葉, 真係唸o下都好味, 還奉上熱辣辣的豬仔包, 一流配搭。● 炸豬手 (50分) -- 失望, 炸得乾乾的, 得層皮。● 風沙雞 (60分) -- 己經變了一隻行貨雪藏炸子雞, 食唔番十年前的味道了, 汁料亦變了。● 墨汁墨魚丸 (60分) -- 墨魚丸似是新鮮打的, 但做得不太出息, 食完個個咀好似中毒咁, 純粹好玩!● 琵琶豆腐 (40分) -- 同平時酒樓食到的好大出入, 這裡加入大量叉燒, 趙到牙軟, 我不太喜歡呢!● 蒜容白菜仔(40分) -- 炒得好殘, 茶餐廳仲好食D● 大肚婆炒飯(60分) -- 都幾好食, 但同以前比, 依然差好遠。

● 蒜容白菜仔(40分) -- 炒得好殘, 茶餐廳仲好食D

2008-05-07 7 瀏覽
在德成號買不到蛋卷後,於是只好死死氣哋上東寶揾番同學仔,坐喺度啤氣。同學仔見到我嗰衰樣咁勞氣,就嗱嗱淋叫支啤酒比我飲番碗順順氣先。算吧!男人老狗唔好介意啦!坐定後,就叫咗我最鐘意嘅東寳小菜:1.黄金蝦-----咸蛋黄撈得很平均、夠香、連殼都啃晒2.炸豬手-----好脆口3.羗葱魚腩-----好夠味4.咸魚妙芥蘭------可以啦原本想叫我喜愛嘅炸榴槤,但喺同學仔怕咗榴槤味,所以作吧了。

1.黄金蝦-----咸蛋黄撈得很平均、夠香、連殼都啃晒
2.炸豬手-----好脆口
3.羗葱魚腩-----好夠味
4.咸魚妙芥蘭------可以啦

原本想叫我喜愛嘅炸榴槤,但喺同學仔怕咗榴槤味,所以作吧了。
東寶有幾好食我地成班同事都聽得多,風沙雞黃金蝦蟶子有幾好亦好多人講,今次我集中講佢其他有誠意值得講0既地方.呢個場其實好有態度, 聽我阿媽後來講番原來佢同老豆都有去過, 不過無訂位就無人俾位佢坐, 所以各位想去0既話記得要訂位!其實環境係幾嘈, 但係都算係一個好衛生的大排檔, 每張桌下面有個架可以俾大家放手袋0架! 呢個安排好細心.餸菜咁熱氣,一定要飲鬼佬涼茶啦! 呢度的冰凍大碗真係好有風味, 啤酒特別好飲, 仲有幾枱人都成圍枱企起身飲勝, 西裝友都勁豪氣!飯後的甜品都好有誠意. 咪睇佢黑麻麻樣衰衰, 其實係涼粉切絲,個個同事都怕太涼(會落個喎...Orz), 食多幾啖, 原來有薑汁0係底! 裡面仲有少少西米添! 好有趣0既配搭.聞名以久的芝士餅本來要訂, 我地無訂本來無, 點知有個侍應四眼哥哥鬼咁好人, 見有一件剩, 就俾我地試下, 仲好細心咁切到一舊舊插埋牙簽!!好感動.呢個四眼哥哥真係好好人, 仲自動幫我地影團體相!!好溫暖~~呢餐好滿意!!
2008-04-13 12 瀏覽
今天5:40pm抵達東寶,只有2張細枱及一張超大枱,其餘都被人留位,全店幾乎full house。我們3人點了以下菜式:1)胡椒豬肚湯$55-湯夠熱,又夠辣,不過唔知豬肚係冰鮮還是煲得太出味,竟然沒有味道.比想像中差少少.2)腐乳通菜$38-都幾大碟,菜很嫩3)麻辣牛尾$65-牛尾炇得入味又夠"林",加上少許支竹,麻辣不算太麻辣,但吃後咀唇邊一定有麻而不太辣的感覺.4)風沙雞半隻$110-雞肉姐過油炸後,仍然保持嫩滑,問你服未?5)可樂玻璃樽裝X2仲有西米涼粉糖水送.不收加一,合共$288
我們3人點了以下菜式:
2)腐乳通菜$38-都幾大碟,菜很嫩
5)可樂玻璃樽裝X2
仲有西米涼粉糖水送.

不收加一,合共$288
2008-03-29 14 瀏覽
上去之前覺得街道同扶手電梯好暗,好似好冷清咁,點知上到去另一個世界,多人都好似賓虛咁既場面.不過呢個場面只限東寶小館既檯咋,其他在同一個場既就較為冷清.好彩的是二個人恰巧同另一對情侶分享左岩岩埋單既四人位(其實係一張十二人大檯,我地瓜分左剛離開的一家四口的位子).叫了三個送,無叫飯,因為見到佢地D飯超大碟,所以唔敢叫,兩個人一定食唔哂.風沙雞$110半隻有點貴,雞味普通,但勝在個沾的汁好正.作為招牌菜算合理.椒鹽魷魚,好好食,尤其炸起一落檯即食超正~佢D海鮮真係新鮮,而個炸爐明顯係好夠力.小菜係西芹腰果雞丁,我覺得小菜黎講算貴,鑊氣唔係無,但相比昔年大角嘴大旺記仲有一段距離.而腰果好食在於炒完仲好脆,我估佢係熟左再炸,再炒.因為淨炒熟或淨炸都做唔到佢呢種外表唔農但又脆的.啤酒好貴..23蚊一枝..埋單一人一百都合理.伙記好勤快,粗豪中又見禮貌.服務幾好!

啤酒好貴..23蚊一枝..

埋單一人一百都合理.

伙記好勤快,粗豪中又見禮貌.服務幾好!
2008-03-24 20 瀏覽
2008/3/22晚餐一直很想來東寶試試,但又找不到喜歡在大排檔吃飯的朋友,還以為沒機會也算了…去完南丫島,回到中環區,轉呀轉,大家都不知吃什麼好,說著說著竟說到去東寶XD來到差不多7點半,人頭湧湧,好不熱鬧﹗環顧一圍,插針也難插,在找位子的同時,幸得侍者幫手搵,幾分鐘就搭落張12人大檯裡(已有4批人在吃)看完整個餐牌,原來連普通的小炒價錢也幾貴的^^”。2個人就要了椒鹽鮮魷(墨魚咀沽清)﹑風沙雞及西芹腰果炒雞丁。椒鹽鮮魷$65:外層的炸醬超薄,不會油膩;魷魚背後開哂花,夠厚,又爽又彈牙;本身味道都好好,再點些准鹽和豉油(沒估錯吧?)吃,令鮮魷味道提昇到另一個美味層次~~~~正風沙雞$110;半隻雞來說也幾大隻的了;本身不吃雞皮,但見雞皮又薄又脆的樣子,不自覺也流口水;雞味道就較淡,肉就不是太滑又不是太鞋;有幾舊煮得不熟透,肉還是生的=_=”點些南乳蒜蓉汁,頓時間會覺得好味些,不過個人不太接受那種味道,最後淨吃為妙。可能一直高估了這款雞吧,吃後就覺得很普通。西芹腰果炒雞丁$50:西芹夠爽﹑無渣;腰果爽﹑脆﹑甜,令人胃口大開;雞丁無雞味,口感滑嘟嘟,皮和肉大多數是分離(0岩哂我)。是有穫
2008/3/22晚餐

可能一直高估了這款雞吧,吃後就覺得很普通。

西芹腰果炒雞丁$50:西芹夠爽﹑無渣;腰果爽﹑脆﹑甜,令人胃口大開;雞丁無雞味,口感滑嘟嘟,皮和肉大多數是分離(0岩哂我)。是有穫氣的一道菜。

冷氣食市,就算廚房炒野炒到’HOM HOM’聲,都不覺熱;衛生麻麻,有小小強爬在我的手袋上;熱茶任飲,不收加一。侍應粗聲粗氣,但夠勤快。

在這裡吃飯,腦海則浮現以前細細個跟家人在大排檔吃飯的情景...(現在他們才不會去啊:bbbb)
2008-03-14 7 瀏覽
台灣朋友仔來港而呢間評價高所以試下,係點菜前我個朋友仔仲特登打電話去問功課,要上網去查下叫麼好,有麼好食,不過真係好後悔除左個風沙雞我覺得好食外墨汁炒尤,做法雖然特別,但味道真係吾得,特別係底果d意粉,真係好硬,好似吾煮吾熟咁點左2隻大尿蝦,但係無麼肉食,一d都吾肥,本身呢味係台灣朋友仔最愛每次來香港食大排檔必叫,但呢次佢都話好失望。竹笙菜心,d菜好老,仲有茨打得太多,感覺好怪薑炒飯,呢個係味道吾差,因為我好食到係薑炒的飯,對我來講有d特別蒜容蒸蝦,蝦係好食但蒜味吾夠,因為佢用左已經爆香的蒜而吾係用生蒜容整體差,最重要係價錢比大排檔高好多
除左個風沙雞我覺得好食外
竹笙菜心,d菜好老,仲有茨打得太多,感覺好怪
整體差,最重要係價錢比大排檔高好多

2008-03-13 5 瀏覽
親戚由外國回港,自己訂位食飯。五個人叫了六個餸,食唔晒,要打包。狗仔鴨--各人讚不絶口。芋頭蟹(拼多士)--好味道,連d汁都食埋。蟹皇蒸蛋白--不錯,送飯一流。薑蔥豬肺--雖然我唔食,但煮得好香。風沙雞半只--皮脆肉"鞋"荷葉飯--食左好少,要打包返屋企。另外,叫了四分一個檸檬芝士蛋糕,好係幾好味。連唔食芝士的人都食左一件。
親戚由外國回港,自己訂位食飯。
五個人叫了六個餸,食唔晒,要打包。

狗仔鴨--各人讚不絶口。
芋頭蟹(拼多士)--好味道,連d汁都食埋。
蟹皇蒸蛋白--不錯,送飯一流。
薑蔥豬肺--雖然我唔食,但煮得好香。
風沙雞半只--皮脆肉"鞋"
荷葉飯--食左好少,要打包返屋企。

2008-03-04 11 瀏覽
I heard about this place for a long time but never get a chance to go there yet. Finally got a chance to try it, their food is really good! If you plan to go there and give it a try, make sure you call and reserve a table. It is a very busy place. It is better if you go with a bunch of people so you can try more dishes. Highly recommend the followings:魚湯浸豆苗(Very good. Real fish stock)泰式奶油蟹(Good, but very expensive)黃金蝦(I think this is the best 黃金蝦I had. Must try)蟹膏蒸蛋白(膏comes with the 蟹we or
蟹膏蒸蛋白(膏comes with the 蟹we ordered. Not bad)
風沙雞(Pretty good)
鴨汁荷葉飯(Another must try. The portion is huge. It is better than order plain rice)
豉汁蒸大鱔(Pretty good, but you can have the same quality for this dish in a lot of places)
鴨汁荷葉飯
黃金蝦
2008-02-21 16 瀏覽
去東寳真係要一班人去食好D.其實去咗2次,今次係第3次,最鍾意佢嘅菜式煮法俾其他地方特別.所以我地成日keep住去.建議必食:凍食瀨尿蝦($100隻,訂位時要先order),冬陰功粉腸,風沙雞,奶油蝦,芝士焗大蝦加伊麵底,酥皮焗咖喱羊肉,油炸鬼抄雞軟骨,沙拉骨,手打墨鱼丸墨鱼汁意粉,鮮奶抄蟹,記住叫豬仔包同細多士,同芝士蛋糕,(係老板娘自己整)
去東寳真係要一班人去食好D.
記住叫豬仔包同細多士,
同芝士蛋糕,(係老板娘自己整)
(非會員)
2008-02-20 17 瀏覽
開飯食評寫到咁勁, 即刻去試吓, 講真我真係覺得唔掂, 價錢真係好貴, 特別係咁既環境, 要同人搭枱又嘈又迫, 味道真係麻麻, 如果唔信各位不妨去試試就知. 首先係炸豬手同墨汁墨魚麵我覺得係無味,芥辣魷魚個賣相掂, 但味道真係唔掂, 其他招牌菜如鴨汁荷葉飯,風沙雞,黃金蝦味道超普通, 完全唔覺好味過出面, 但價錢就真係貴過出面好多.
2008-02-19 17 瀏覽
好耐無黎~因為個friend 無再喺度做~食物伊然好好食好彩打了電話book 檯~~5係有排等呀~今次四個人叫了5個菜 .豆豉炒聖子 .沙拉肉排 .奶油蝦 .風沙雞 .墨汁炒尤 .之士肉崧西蘭花個雞最好食~真係好得~聖子好新鮮送糖水~total $630好想再去𠻹~哈哈
好耐無黎~因為個friend 無再喺度做~
食物伊然好好食
好彩打了電話book 檯~~5係有排等呀~
今次四個人叫了5個菜
.豆豉炒聖子
.沙拉肉排
.奶油蝦
.風沙雞
.墨汁炒尤
.之士肉崧西蘭花

個雞最好食~真係好得~
聖子好新鮮

糖水
total $630
好想再去𠻹~哈哈

之士肉崧西蘭花
好味
very正聖子~
2008-02-19 15 瀏覽
已經光顧了差不多十年,由廿歲頭到今日三張野,東寶仍然如此爆場.可說是香港其中之一個民間傳奇.今年的開年局,在東寶擺下龍門陣,總共有十六個人列席,坐在一起.非常熱鬧,東寶的大檯夠大,坐上十六個人剛剛好.如果多一,兩個壯男,就要逼到坐大髀了.光顧了不知多少次,點菜方面自然駕輕就熟.一早致電來預留幾味"鐵膽",來到再看著個菜單,即慶地點幾味.易過借火.雞軟骨,田氏白肉,炸雙卜已沒有供應,吊桶春炒蛋,恰巧是日沒有吊桶春.用雪到凍的湯碗飲啤酒之風氣,大約是東寶所創,其後亦引來同類的後來者跟風.回想當年第一次來東寶,感覺很得意.乾杯變乾碗,更加豪氣干雲.當然去到今天,已不是新鮮事.但席上亦有朋友,也是第一次來見識見識.有女食友酒量雖淺,也乾埋一份.兩下啤酒之後,第一味上桌為炆狗仔鴨,身旁的J小姐問點解叫狗仔鴨?)我懶醒地答狗仔鴨即是用順德人炆狗肉的方法,來炆鴨而已.)這道狗仔鴨,味道濃烈,我左手邊的星爺說係濃就濃,但係濃到吃不出鴨味.)不過,在鴨肉下的河粉,全是此缽鴨的精華.十九幾年以來,炸豬手永遠是其中的一道"鐵膽".事前J小姐強烈要吃此味,可想而知.賣相十年如一.如無法可修飾的一對手.外皮炸得
已經光顧了差不多十年,由廿歲頭到今日三張野,東寶仍
然如此爆場.可說是香港其中之一個民間傳奇.

兩下啤酒之後,第一味上桌為炆狗仔鴨,身旁的J小姐問
點解叫狗仔鴨?)我懶醒地答

十九幾年以來,炸豬手永遠是其中的一道"鐵膽".事前J小姐強烈要吃此味,可想而知.賣相十年如一.如無法可修飾的一對手.外皮炸得香脆,豬皮內滑溜,豬手肉鬆化.又是十年如一.

當我吃著豬手,再轉到小弟面前之時,問J小姐
食左未呀?)J小姐
食左喇,正呀.)小弟縱使囉嗦,也始終關注.見到不懂珍惜的話,就太內疚.

XO醬爆黃喉,黃喉即是豬喉嚨.伴以腰果,青瓜,藕片等一起炒.帶有XO醬的刺激,整體口感也偏爽.十年前吃過的炸茄子,闊別十年後再吃,也沒有兩樣.外層脆漿不厚,炸得香脆,內裏的茄子仍保持著水份.

龍躉兩味,一味用來炒球,一味用冬蔭功來炆頭.前者的炒龍躉球,魚味鮮,龍躉肉爽口.另一味的冬蔭功龍躉頭,老細露比哥事先講明,這個冬蔭功是不辣.吃落又真的不辣,只有冬蔭功的香,沒有冬蔭功的刺激度,樂而不淫.所以吃不到辣的E小姐,也能品嘗.不過,魚頭斬件過後,又真係沒有肉可吃.旨在"啜"骨.

沒有墨魚咀,就要墨魚丸.金黃香脆,爽口彈牙,味道濃郁,兼而有之.墨汁墨魚麵.又是個人之喜好.吃罷個咀永遠是松松姐姐之名作- 烏卒卒,也在所不惜.

聖子兩味,炒同蒸之做法.炒就用川式去炒,E小姐就吃不到了.味道太搶,不能認真品嘗到聖子的鮮味.用蒜茸蒸就最好.簡簡單單才能吃得出聖子的真味.

年前在食評中曾提及過,東寶的豉油王炒麵,近乎城中最佳.今次再吃,仍舊出色.簡單地用豉油去炒,鑊氣十足.麵條幼細柔韌,每條均勻地沾滿豉油的香味.而且炒得極乾身,沒有多餘的油份.兩個人來撐檯腳,而要一味粉麵飯的話,這味不可少.

又是每次來必吃的風沙雞,現今賣到$220一隻,要吃就要一早預留.這店的風沙雞只用冰鮮雞,所以雞味不是很濃,但雞皮香脆,面頭的風沙香口惹味.也可以接受吧.
黃金蝦又是另一味長年的"鐵膽",咸香的蛋黃沾滿著肉質爽甜的蝦.香口到連殼也在肚裏送.

澱粉質孖寶之一鴨汁荷葉飯,水準一向有時價之弊.吃過多次,有時就過濕,有時就荷葉味不夠香.今次所吃的,已經有點回勇的跡像.每粒飯滲進荷葉的清香.飯粒不算過濕不糊口.但隔兩個位的Winter說
今次比我上次吃濕左一點.)

聖子同龍躉每樣兩味,唔爭在膏蟹也來兩味,在座的Cicely,E小姐,甚至小弟也是蟹迷.點此味一定不會失手.一味是蒜茸整,一味是蟹膏蒸蛋白.這個膏蟹也幾夠肉.而且幾鮮,蟹膏蒸蛋白呢,星爺又說
個蟹膏唔夠甘香.)的確今次比起上次的水準,又欠缺一點點.

除風沙雞之外,另一味雞菜式是荷葉花雕蒸烏雞,用荷葉包著烏雞,再加上花鵰,杞子來蒸.很有食療之作用.花鵰加荷葉的香味,兩味齊下,已經吃不出雞味了.雞下面的糯米,比起之前的荷葉飯,來得更好聲譽.

全夜菜式菜都沒有一條,最後追加金銀蛋莧菜同麵醬唐生菜.以示奉政府的甚麼"兩份肉一份菜"的呼譽.

致電寫菜之時,露比打蛇隨棍上,鬼鬼祟祟問
有無興趣試下我地的芝士蛋糕?正過Cova架.)我
正過Cova?咁就要試下喇!)其芝士蛋糕賣相平凡,吃落也幾重芝士味,不過小弟一向不好芝士蛋糕,沒有任何preference.很難去比,姍姍來遲的P.J,也來得及試其Tiramisu.

臨到尾聲,人客漸少,店內亦開始播著一些Dance music,令到大家吃著小炒,也如置身"Fing頭場".

這夜地下開年局,有今生,無來世.大家拿住戰鬥碗,一起高呼Rock & Roll!

不知道會否同Beyond一樣,由地下上到地上,衝出高山劇場,進軍紅館?