2021-04-18 226 瀏覽
講起炸雞多數會去尖沙咀旺角既大型連鎖炸雞店,今次黎到西灣河食。外面茶色玻璃睇唔到入面。原來餐廳有兩層,有好多兜紅燈做裝飾,好韓風feel。餐牌都幾多選擇,除左7款唔同口味既炸雞之外,仲有唔同種類既煲,連蟲蛹煲魚春煲都有,夠膽食既朋友可以試完講番有咩感想。另外仲有蛋卷,年糕等等。仲附送小食。韓國野食出名大碟,呢間都唔例外,叫左人參雞煲同一隻甜辣雞。甜辣雞炸得非常蘇脆,唔太辣,岩岩好。人參雞煲夠晒熱,上枱個陣仲係Bob下bob下。仲有2隻大鮑魚保身人仕一流。叫炸雞又點可以唔配番枝啤酒呢!

原來餐廳有兩層,有好多兜紅燈做裝飾,好韓風feel。

另外仲有蛋卷,年糕等等。
仲附送小食。

韓國野食出名大碟,呢間都唔例外,叫左人參雞煲同一隻甜辣雞。

甜辣雞炸得非常蘇脆,唔太辣,岩岩好。

炸雞又點可以唔配番枝啤酒呢!

2021-04-15 126 瀏覽
同同事食晏,去邊都冇咩所謂,最梗要快😂😂因為lunch time 得1個鐘🙊最後就選擇左平時出餐快,又好食既李家炸雞🍗有別於平常,今日既我係超級肚餓,所以就選擇左一個大大份啖啖肉既拼盤腸😍全部都大大條,而且有兩個醬汁可以揀,不過我自己就比較鍾意點茄汁!份量好大份,3個人食完全冇問題!而且全部腸都係煎的非常香,仲有薯條底!鍾意食腸仔嘅一定會好開心🥳另外仲有芝士拼辣bb豬骨🤣哈哈太吸引啦!芝士份量好多,基本上每一啖都可以係鋪滿晒芝士咁食!而且BB豬骨啲肉有好多,同埋好容易離骨,就算唔係好識食骨嘅人都會啱食!👍🏻韓式嘅辣到再加埋芝士,食到大家條利到Si Si聲,但係都依然好想食🤣🤣

2021-04-12
2021-04-15 115 瀏覽
因為要見客,所以去咗一個自己好少去嘅地方,就係西灣河啦😂身為一個新界人,冇乜必要真係好少會去到咁遠!難得嚟到,就梗係要喺度食好嘢啦😋同朋友叫咗半份炸雞,炸雞選擇好多,有幾種唔同嘅味道!不過我比較想試吓平時少見啲嘅甜辣炸雞🍗呢度係半隻嘅炸雞,所以夠晒雞翼雞鎚同埋雞胸🤤呢個甜辣醬幾有特色,入口第一啖係貼之後慢慢有立美滲出嚟,但係呢隻辣會散得好快,幾過癮!炸雞嘅肉質依然保持嫩滑,而且非常多汁!做得幾好❤️😌另外仲有一份鐵板牛仔骨!份量十足👍🏻而且醬汁調製得非常之好,香得來唔會佢過咗牛肉本身嘅味道,而且牛肉好林,會好難咬!非常好食😋鍾意食牛仔骨嘅都可以一試!
難得嚟到,就梗係要喺度食好嘢啦😋

同朋友叫咗半份炸雞炸雞選擇好多,有幾種唔同嘅味道!不過我比較想試吓平時少見啲嘅甜辣炸雞🍗呢度係半隻嘅炸雞,所以夠晒雞翼雞鎚同埋雞胸🤤呢個甜辣醬幾有特色,入口第一啖係貼之後慢慢有立美滲出嚟,但係呢隻辣會散得好快,幾過癮!炸雞嘅肉質依然保持嫩滑,而且非常多汁!做得幾好❤️😌

2021-04-15 129 瀏覽
約咗朋友食lunch,諗吓諗吓都諗唔到食乜好,突然朋友話呢度附近有”李家炸雞”😌所以就特登去試吓👍🏻餐廳裝修好有地道韓國風味,入面播住K-pop,好有氣氛💃🏻👯‍♀️👯其他裝修係好平民化嘅裝修,但係都坐得好舒服👍🏻一心諗住食下呢度嘅炸雞,但係朋友話試過呢度嘅豬手好好食,所以就信佢試吓啦🤤一上枱嗰下有啲嚇親,因為好大盆,仲有一個火爐笑着啲芝士,等佢慢慢溶🥳豬手好林好入味,辣辣地好開胃!而且再加埋芝士,邪惡級數爆燈!!!不過真係冇介紹錯,兩個人食啱啱好,而且仲有好多份量嘅脆薯王🤤正正❤️

其他裝修係好平民化嘅裝修,但係都坐得好舒服👍🏻

2021-04-12
優惠券
其實呢間我以前食過一次,我仲記得嗰時佢係香港第一間韓式炸雞店,食正第一水,但印象中佢哋嘅炸雞味道都幾正宗!今次經過李家門口,又勾起咗我想食韓國炸雞嘅癮,就果斷入咗去食🤣一入到去嚇咗嚇,竟然無人,記得以前去尖沙嘴分店係要排隊入去,全盛時期係要排4-5個鐘😳 店員指示我哋去樓上坐,一上到去就見到有唔少人🙊樓上座位比下層多,冷氣開得都比較大!店員話可以Scan qr code自己落單,炸雞係即叫即炸,等咗差唔多廿幾分鐘先等到碟炸雞,店員都有講聲唔好意思👀❤️前菜棷菜絲淋咗少量沙律醬,醃蘿蔔酸酸甜甜,幾開胃。好食度:⭐️⭐️(2/5)❤️ 半半炸雞 $168呢個係一半原味一半甜辣味!係有連埋骨嘅💁🏻‍♀️官方話佢哋係堅持每件雞都要醃製24小時先可以去炸,食得出係醃得幾入味😋炸雞炸到好香脆,炸漿唔算特別厚,肉質都算juicy,就算雞胸位置都唔算嚡口👀甜辣味炸雞都幾惹味,一入口首先食到甜味,後期辣味慢慢湧出,唔算太辣!原味就有濃濃胡椒味。每件雞大小不一,某啲部位無乜肉,無啲部位就啖啖肉😋 兩個人食好快就清哂成碟!好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)餐廳水準比我以前喺尖沙咀食嘅水準好

樓上座位比下層多,冷氣開得都比較大!

❤️前菜
前菜
棷菜絲淋咗少量沙律醬,醃蘿蔔酸酸甜甜,幾開胃。
好食度:⭐️⭐️(2/5)

❤️ 半半炸雞 $168
半半炸雞
呢個係一半原味一半甜辣味!係有連埋骨嘅💁🏻‍♀️
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
餐廳水準比我以前喺尖沙咀食嘅水準好咗,但唔係我食過最好食嘅韓國炸雞!未食過或者口痕嘅話都可以食吓,呢間唔會令你失望而回!
2021-04-13 117 瀏覽
最近煲梗韓劇,見到啲男女主角成日都食炸雞配啤酒,睇到我都好想食埋一份,今日放假終於可以同BB一齊去食🙈❤️🥰放假因為煲劇,懶得周圍去,就搵咗屋企附近嘅呢一間李家黎食🇰🇷平時炸雞就食得多原味🐔啦,甜辣🐔口味啦,或者芝士🐔口味,今日就嗌咗一個平時比較少見到嘅醬油炸雞嚟試試。🐔但因為我同BB都減緊肥,所以我哋就帶咗半份黎share,好在呢間餐廳冇最低消費🙊🙊🙊🙊醬油炸雞比起其他炸雞會冇咁油膩❗️,亦都冇咁脆,但就比起其他炸雞更加香👍🏼👍🏼👍🏼,濃濃嘅醬油香味,再加上嫩滑嘅雞肉,簡直好想再嗌多半份黎食,好可惜我哋都減緊肥,唯有下次再嚟食過啦🙊🙊🙊

2021-04-13 119 瀏覽
李家 (太康街)地址: 西灣河太康街1號麗灣大廈地下L號舖電話: 23112555在未有韓劇帶起炸雞熱潮前,我已經是一個不折不扣的炸雞迷,一星去起碼去炸雞連鎖店食一次。李家炸雞有幾好食唔洗我多介紹,因為要搬了去港島區住了,去了西灣河的李家享受食雞的快慰有酸甜白蘿蔔同椰菜沙律$18 泡菜同$18涼伴菠菜作前菜,邊食邊等炸雞隆重登場半份原味雞雞$98 係最原始簡單,但亦都係我次次會點架,沾薄身麵粉層炸到香脆,水準每次食都係外脆肉嫩多汁。 轉口味半份燒烤雞$118,烤雞岩怕炸物太熱氣架人,甜辣醬味入曬肉,與炸雞是兩種與別不同口感和味道享受。食左一大堆炸雞落肚,飲熱辣辣架傅純韓國湯品$188 辣魚子湯是原整魚子,一開始還膽心會有腥味,添加了辣粉喝了一大碗,再篤散魚子在湯中,每飲一啖都有粒粒魚子架口感啦,好鮮甜。食完炸雞心情好

李家 (太康街)

地址: 西灣河太康街1號麗灣大廈地下L號舖
電話: 23112555

有酸甜白蘿蔔同椰菜沙律

$18 泡菜同$18涼伴菠菜作前菜,邊食邊等炸雞隆重登場

食完炸雞心情好
2021-04-11 152 瀏覽
以前係尖沙咀附近讀書嘅時候,已經知道李家好出名但又冇食過,今日去咗試,點知真係好有韓國既味道!有兩碟配菜唔洗錢既。叫左個蜜糖炸雞冇骨炸皮好脆!個雞肉好嫩!我不斷掂個d蜜糖汁落雞到,融合埋一齊再食!正燒魷魚比較傳統的韓國小食,我冇食過,應該係送酒佳餚,但因為我今日唔想飲酒所以冇叫到,佢係煙韌,彈牙,有燒魷魚香韓式泡菜豬肉又係好傳統嘅菜式但就做得好好,佢既泡菜食落唔辣又唔會太咸,好味道!最後埋單仲有8折呀,依個價錢食到三樣送,係一間咁有傳統風味嘅韓國菜,算係唔錯,下次都想試吓佢既bbq ribs同埋其他炸雞!

有兩碟配菜唔洗錢既。
叫左個蜜糖炸雞冇骨

燒魷魚

韓式泡菜豬肉

在抗疫的日子,不能隨意外出旅行,到韓國餐廳開,還是一個不錯的選擇。這天就來到西灣河的「李家」吃下午茶,午餐和下午茶的套餐基本上是一模一樣,雖然不清楚下午茶餐的份量是否較午餐的細份,但單單看價錢,還是下午茶的吸引。BBQ牛仔骨牛仔骨份量適中,約有三塊,口感軟淋,脂香豐腴,入口帶有重重的油花以及BBQ的燒烤香味,用來佐飯絕對是一個不錯的選擇。而套餐內還有多款韓式前菜,如開胃沙律、香甜豆皮、麻油菠菜及爽口豆芽等,蔬菜元素極多,而且每款份量都預得剛好,就是平日不愛吃蔬菜的人,都能夠輕易把所有蔬菜配料ko,不會帶來任何心理負擔。海鮮軟豆腐湯豆腐湯內的材料挺多,除了有嫩豆腐,還有雞蛋、肉、蜆肉、金菇菜、大蒽、翠玉瓜等配料,口感豐富,湯底濃稠適中,味道帶點微辣,帶有泡菜香味,當然,套餐內還附有薯仔、香腸、甜豆皮及泡菜,想提升湯羹辣度,可於進食時將整個泡菜倒進湯內。芝士辣雞炒年糕雞炒年糕上淋上一層厚厚的芝士,用叉子輕輕挑起,就已經有拉絲效果,辣雞味辣度是有的,但不算很重,個人認為可以接受,而且捲上芝士後,辣度亦會減淡,所以即使不愛吃辣的,亦可以輕鬆接受,雖然雞肉煮得很入味,但雞肉長時間在鐵板內受熱,所

BBQ牛仔骨

海鮮軟豆腐湯

芝士辣雞炒年糕
雞炒年糕上淋上一層厚厚的芝士,用叉子輕輕挑起,就已經有拉絲效果,辣雞味辣度是有的,但不算很重,個人認為可以接受,而且捲上芝士後,辣度亦會減淡,所以即使不愛吃辣的,亦可以輕鬆接受,雖然雞肉煮得很入味,但雞肉長時間在鐵板內受熱,所以肉質變得不夠嫩滑,這裏就要扣點分,不過,年糕超級好吃,煙韌有咬口,還是值得推介。

雖然自行用QR code 下單,但飲品只得「午市飲品另加HK$7」一個按鍵選擇,所以下單後,還要需要職員幫忙,選取想要的飲品。

2021-04-05 222 瀏覽
試新店點知中伏,係乜嘢都冇嘅情況下, 唯有點左以下幾樣嘢食, 醬油炸雞,烤去骨豬肉, 年糕餃子湯同埋蒸蛋湯。前菜冇誠意,得碟酸蘿蔔,唯一比較好食少少既炸雞,完全港式,失望,之後個去骨豬問佢有冇生菜包住食,一句冇播,又失望,跟住個年糕湯,人生第一次見到只有二十細薄片既年糕,好似尋寶淘金咁先撈到,再失望,最後,生平生一次食蒸蛋湯係未食已經 聞到一大陣嚨味,同經理講,佢話一直都係咁整比D客食,我話嚨到食唔到,佢最後退錢了事,冇再跟進,失望到爆。最後埋單亦受到些少眼色攻擊,多謝廢店熱情款待,對食物冇太大要求既,可以忽略以上分享。

2021-04-05 158 瀏覽
星期日晚同男朋友嚟咗西灣河嘅韓國餐廳,呢間李家係香港已有幾間分店,我終於有機會試下喇。餐廳都幾大,有兩層高,我坐係上面嗰層,啲位都好寬。仲播住kpoop歌,好有氣氛。一坐底就送嚟前菜,分别係醃白蘿蔔同椰菜沙律。餐牌食物種類都好多,除咗有岀名嘅炸雞外,仲有湯、麵、飯、小食應有盡有。而仲係用QR code點餐,真係先進。全鰒蔘雞湯($198)- 份量十足,仲有好多雞肉,啖啖肉好正。個湯唔會好鹹,清清哋返而更好飲,但欠缺咗啲蔘味,但有驚喜的是竟然有兩隻鮑魚喎!湯底裡仲有啲粥般嘅外,不過未算好多,所以我哋另外嗌咗白飯($10)嚟餸湯,真係非常美味。半隻蜜糖蒜蓉炸雞($128)- 飲完個湯個炸雞就啱啱來。可以問餐廳拎手套,吃得更方便。個炸雞係好香蒜蓉蜜糖味,但我覺得有啲過油,整體都好惹味。雞份量都唔少,每人食到3件㗎。雞肉juicy嫩滑,唔錯。

一坐底就送嚟前菜,分别係醃白蘿蔔同椰菜沙律。

早排同朋友去開西灣河諗住喺附近食埋晚飯先走,網上見到很多人推介這間韓國菜,餐廳有提供多款食物選擇,環境都幾闊落,有播韓國KPop,可以舒舒服服同朋友食嘢傾吓計_🍗甜辣炸雞(半份)$108餐廳有提供多款炸雞口味選擇,今次就叫咗甜辣炸雞,外皮香脆雞肉帶肉汁,小編幾鍾意佢嘅甜辣醬汁十分惹味_🥩韓式五花腩肉 $198 五花腩肉用鐵板上,旁邊還有蘿蔔絲和泡菜,一齊食都幾夾,厚切五花腩肉食落去帶鹹香,餸飯一流_🍲辛辣麵 $58講到韓國嘢又點可以唔提拉麵呢,辛辣麵配上京蔥、泡菜一齊食十分香口,味道不會太辣,下次有機會再試埋其他菜式

🍗甜辣炸雞(半份)$108

🥩韓式五花腩肉 $198

🍲辛辣麵 $58
2021-04-04 136 瀏覽
同胃民傾開,住筲箕灣西灣河呢頭好唔好,佢以過來人身份表示想搬返嚟住,因為太多嘢食揀喇,其中有間韓國嘢都開嚟呢度一坐低就有兩大盤前菜奉上,邊食邊睇menu都好唔好咁快食晒啲大根,陣間解辣用㗎梳打嚟講,薰衣草味真係別樹一格韓式煎餅好少見係成塊都係用肉整,仲要係燒肉,好彈牙醬汁係炸雞嘅靈魂,佢落咗好多胡椒粉喺蜜糖蒜蓉醬度,閃閃生輝估唔到呢兜炸醬麵都幾大碟,仲有勁多海鮮其實大胃第一次食炸醬麵,原來味道唔錯㗎喎呢度環境工業風,韓國好興㗎

一坐低就有兩大盤前菜奉上,邊食邊睇menu都好

唔好咁快食晒啲大根,陣間解辣用㗎

薰衣草梳打

梳打嚟講,薰衣草味真係別樹一格

韓式燒肉餅

韓式煎餅好少見係成塊都係用肉整,仲要係燒肉,好彈牙

蜂蜜蒜蓉炸雞

醬汁係炸雞嘅靈魂,佢落咗好多胡椒粉喺蜜糖蒜蓉醬度,閃閃生輝

海鮮炸醬麵

估唔到呢兜炸醬麵都幾大碟,仲有勁多海鮮

其實大胃第一次食炸醬麵,原來味道唔錯㗎喎

呢度環境工業風,韓國好興㗎
2021-04-03
2 分鐘 (堂食)
薰衣草梳打
韓式燒肉餅
蜂蜜蒜蓉炸雞
海鮮炸醬麵
2021-03-31 149 瀏覽
去完太安樓,想搵間餐廳坐下食晚飯,一出見到呢間,朋友話食過尖沙咀果間唔錯野食正常價,雞可以揀一份/半份,有骨/無骨野飲仲有啤酒全底就送上前菜,炸雞必備醃蘿蔔同埋沙律,兩樣都好清新之後送上飲品,$35,我地叫左一杯蘋果同一杯士多啤梨。 味道還可,不過呢個價錢咁大杯都抵飲叫左個辛辣麵,真係整到包裝袋上面咁樣,仲送左碟泡菜。麵煮得剛好,入面仲有隻生蛋,好少食辛辣麵既我,覺得呢個好出色🤣烤雞半份,大概有7件加少少年糕,調味好好味,係甜甜地既醬油,雞有唔部分,有啲都幾滑,年糕都煙煙unun好食最後食左個蛋卷,份量超多!我見隔離係4個人食!蛋入面有大量芝士,仲要拉絲,勁邪惡。 食落口唔會漏,個汁同蛋balance得好好。 同場有韓國人,我諗呢間餐廳都幾正宗,會再黎。

野食正常價,雞可以揀一份/半份,有骨/無骨

野飲仲有啤酒

前菜

全底就送上前菜,炸雞必備醃蘿蔔同埋沙律,兩樣都好清新

梳打

辛辣麵

烤雞半份

芝士蛋卷

同場有韓國人,我諗呢間餐廳都幾正宗,會再黎。
梳打
烤雞半份
芝士蛋卷
午市蜂蜜蒜蓉炸雞半隻$99,同平時韓式餐廳食嘅炸雞差好遠!雞肉好鞋同林,啲骨好易碎,炸雞皮都算幾脆嘅,但係個蜂蜜醬好稀,一啲蒜蓉味都冇,仲有啲辣嘅,唔建議叫!石頭窩拌飯$58都算幾抵嘅,份量多都算幾多料,但係個飯好林!冇乜飯焦,個窩唔夠熱,普通。辣豬肉便當最抵食,$48有好多前菜,有腸仔泡菜魚糕菠菜芽菜,炒辣豬肉唔係好辣嘅啫。總括嚟講試一次就夠,太唔正宗啦,似係大陸人或者香港人開嘅,似中式港式嘅韓國菜。