2021-04-11 68 瀏覽
虹橋越嚟越多嘢佢個位置比較隱蔽😆最近夜晚同朋友嚟食左餐晚飯🥣八點幾嚟到都幾爆場都等咗幾個字枱櫻花蝦鰻魚炒飯勁多紫菜同埋櫻花蝦喺上面😆,飯底粒粒分明。鹹香味帶點鰻魚汁嘅味道,鰻魚都切得幾大嚿。整體都幾足料👏🏼原條蒲燒鰻魚我同朋友都好鍾意食鰻魚😆,所以叫多條鰻魚嚟食吓。見到咁大條都覺得吸引,鰻魚雖然唔係燒得好香口,但醬汁味道唔錯🥰鹽酥雞新鮮熱辣辣炸出嚟,雞粒大細適中。即係特別係佢哋係點柚子汁食😋😋。黑糖茉莉花冬瓜茶,白桃桂花烏龍清茶。兩杯飲品都幾好飲不過黑糖茉莉花冬瓜茶甜咗少少🤏🏻。叫小甜應該會好飲啲😊
虹橋越嚟越多嘢佢個位置比較隱蔽😆
最近夜晚同朋友嚟食左餐晚飯🥣
八點幾嚟到都幾爆場都等咗幾個字枱

櫻花蝦鰻魚炒飯

勁多紫菜同埋櫻花蝦喺上面😆,飯底粒粒分明。
鹹香味帶點鰻魚汁嘅味道,鰻魚都切得幾大嚿。
整體都幾足料👏🏼

原條蒲燒鰻魚

我同朋友都好鍾意食鰻魚😆,所以叫多條
鰻魚嚟食吓。見到咁大條都覺得吸引,
鰻魚雖然唔係燒得好香口,但醬汁味道唔錯🥰

鹽酥雞

黑糖茉莉花冬瓜茶,白桃桂花烏龍清茶。
兩杯飲品都幾好飲不過黑糖茉莉花冬瓜茶甜咗少少🤏🏻。
叫小甜應該會好飲啲😊
食物質素真的不錯,即使價錢在屯門區來說有點貴但值得。唯一需要改善嘅地方係安排入座嘅問題,因為店舖細、座位有限,週末只限Walk in (好似係),但以香港人自私的習性,就算見到門外一大堆人排隊等位都唔會理,繼續霸枱吹水話知你死。店家可能要考慮一下要唔要限時交枱,或考慮其他方案令入座變得更有效率。
2021-04-10
60 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞
  • 蒲燒鰻魚飯
2021-04-09 45 瀏覽
轉角遇到木玥巷!在屯門井財街這邊竟找到這間有裝修的台式料理,不錯哦!先來一碗黯然銷魂安格斯滷肉飯($84)牛肉切到好碎,味道咸中帶甜,so yummy😘牛筋好煙韌唔會太林..係點做倒嫁❤️估唔到咁好味😋蟹肉明太子炒新竹米粉($88)炒得好乾身又唔會太油膩好好味呀😍蟹肉好鮮味份量亦唔少,明太子提鮮,椰菜卜卜脆,加埋蛋香同紅蘿蔔絲,口感非常豐富!熱騰騰的地瓜條($48)表面灑上椒鹽調味反而更添甜味,外脆內軟不得了!女人要養身,最好點熱飲😆但一般餐廳的熱飲選擇唔多亦唔吸引....木玥巷就有幾款新款熱飲選擇實在太貼心啦❤️玫瑰蜜桃果茶($28)好夠蜜桃味,配埋玫瑰花好香濃❤️又甜又潤好幸福呀❣️

轉角遇到木玥巷!

在屯門井財街這邊竟找到這間有裝修的台式料理,不錯哦!

先來一碗黯然銷魂安格斯滷肉飯($84)

2021-04-07
2021-04-07 48 瀏覽
好耐之前食過一次呢間木玥巷,果陣時新開無耐,諗住試新野,印象中食物唔錯,又唔使等位,但今次再黎,門口已經大排長龍。好,坐低睇下有咩好食先。餐前送個合桃小食,有驚喜。櫻花蝦鰻魚炒飯,個飯炒得好香,粒粒分明,食到鰻魚汁既香味,櫻花蝦既咸香再將炒飯味道提升。味噌廣島蠔帶子泡飯,大大粒既帶子同廣島蠔,一啲都唔吝嗇,個湯味道啱啱好,直接飲又得,拌飯後都唔會淡,飯粒軟硬適中,食到尾都會爛晒。鹽酥雞,呢個都可以話食過數一數二既,炸粉夠薄,裡面啖啖肉,連羅勒葉一齊炸,就算唔點醬都好味。金沙抹茶奶泡,個cream打得滑,奶味濃郁,原來裡面真係用原粒金沙打碎。台灣手搖黑焦糖咖啡,加入焦糖既咖啡甜得黎仲保留咖啡嘅甘,唔錯!

好,坐低睇下有咩好食先。

餐前送個合桃小食,有驚喜。

2021-03-31 106 瀏覽
今日放假去左屯門虹橋探個朋友,佢話附近開左間台灣菜水準幾高,知我都中意食台菜所以帶我試下😀我叫咗個蒲燒鰻魚轉安格斯滷肉飯,飲熱檸檬蜂蜜,朋友叫咗個黑糖蘋果西打豬軟骨飯,飲百香果鳳梨水果茶,另外叫左個炸花枝丸share~伴碟小食有啲青瓜同雞絲,食落幾似鹽水雞,有少少胡椒香味,伴碟黎講幾好食同製作幾認真👍個魯肉飯一食就好香牛肉味😋 同平時食開豬肉整既好唔同,呢個創新既整法特別得黎好出色!👏鰻魚幾大份,厚肉,鰻魚汁唔會覺得“漏”👍檸檬蜂蜜俾左四片🍋好豪爽😂 用左靚既真蜂蜜,飲落好香~黑糖蘋果西打豬軟骨飯醬汁比較濃,食落偏甜兼有焦糖香味,豬軟骨既骨帶啲咬口,豬肉部分夠淋,要黎送飯好正!我同朋友見到佢杯嘢飲都呆咗😂😂 超級高身超級大杯,好多水果真材實料,飲落好香,唔會太酸亦都唔會太甜,好清新👍炸花枝丸好香脆,面頭有少少淮鹽,裡面超彈牙,配埋台灣百搭既甜不辣醬就有另一種滋味😋我諗以後黎探佢都會黎呢間飯堂😂

蒲燒鰻魚轉安格斯魯肉飯

鰻魚幾大份,厚肉,鰻魚汁唔會覺得“漏”👍
檸檬蜂蜜

檸檬蜂蜜俾左四片🍋好豪爽😂 用左靚既真蜂蜜,飲落好香~

我諗以後黎探佢都會黎呢間飯堂😂
2021-03-31
5 分鐘 (堂食)
午餐
檸檬蜂蜜
  • 黑糖蘋果西打豬軟骨飯
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 蒲燒原條燒鰻魚
朋友帶我黎屯門景峰揾好野食平時成日係紅橋個邊既餐廳食飯今次就行左另一邊 竟然發現隱世台灣菜小店!🔆紅燒牛肉麵 $65已經提早左去到 避開繁忙時間 但都要等20分鐘先入得去叫左個紅燒牛肉麵我成日覺得食牛肉麵就知間台灣菜好唔好食有冇台灣既味道🤣 所以就嗌左黎食了佢個味道都好濃好有牛肉味 感覺就好似係天然既味道咁👍🏻牛肉方面都好軟腍 仲有一刺舊牛筋添!跟餐會有配菜沙律,酸菜同炸蒜俾我地自己落呢個安排幾好 唔鐘意食酸菜既可以唔落嘛🤣佢個酸菜落左碗麵好夾 好似多左層次咁!至於麵質都幾彈牙!👍🏻👍🏻味道: 4/5賣相: 3.5/5
朋友帶我黎屯門景峰揾好野食
平時成日係紅橋個邊既餐廳食飯
今次就行左另一邊 竟然發現隱世台灣菜小店!

🔆紅燒牛肉麵 $65
已經提早左去到 避開繁忙時間 但都要等20分鐘先入得去
叫左個紅燒牛肉麵
我成日覺得食牛肉麵就知間台灣菜好唔好食
有冇台灣既味道🤣 所以就嗌左黎食了
佢個味道都好濃好有牛肉味 感覺就好似係天然既味道咁👍🏻
牛肉方面都好軟腍 仲有一刺舊牛筋添!
跟餐會有配菜沙律,酸菜同炸蒜俾我地自己落
呢個安排幾好 唔鐘意食酸菜既可以唔落嘛🤣
佢個酸菜落左碗麵好夾 好似多左層次咁!
至於麵質都幾彈牙!👍🏻👍🏻

味道: 4/5
賣相: 3.5/5
2021-03-30 77 瀏覽
其實Be住勻九龍新界😌所以唔使呃我新界係有牛騎…今日咁好天氣就入屯門探fd子😊佢帶我去試呢間前半島廚師主理嘅台菜小店!!雖然位置唔起眼…但一入店就有好舒服嘅文青環境!好驚喜!!. 行到身水身汗唔好諗喇叫咗兩個午餐先😝😝跟餐叫咗招牌水果茶(西柚、百香果) 成杯滿滿水果粒🍊🍎🍍甜甜地好清新!另一杯跟餐叫咗黃金水果茶(鳳梨、百香果) 同樣好多鮮果🍍🍋🍏偏向酸口感!好開胃!!兩杯都重量級大杯兼冰冰凍!爽呀!!. 主食就點咗推介嘅紅燒牛肉麵👍上枱賣相已經好誘人🤤飲落啖湯超濃郁入味!再嚟咬啖紅燒牛肉真係炆得超軟腍囉🤤 加埋炸蒜香菜撈埋麪一齊食更有風味!再放啲口感清爽嘅伴菜小青瓜入囗!好鬼match呀!友人點咗 木玥招牌便當(滷雞腿、鳥蛋、泡菜、魚鬆) 大大隻雞脾啖啖肉!兩隻鵪鶉蛋都滷得好入味!另外配菜同魚鬆撈飯食真係好夾😛 如果可以有埋汁撈飯食會更加分!. 仲有重點必叫嘅夜市地瓜條🤩🤩Be實在太掛住台灣夜市啦!所以點咗地瓜條止止癮!每條都炸得蕃薯香甜卜卜脆!如果冇叫真係你損失嚟架😝
行到身水身汗唔好諗喇叫咗兩個午餐先😝😝
主食就點咗推介嘅紅燒牛肉麵👍
仲有重點必叫嘅夜市地瓜條🤩🤩
2021-03-29 172 瀏覽
屯門真係愈來愈多好野食,特別虹橋,今日試下唔太易搵到既一間好食台式餐廳,叫左兩個午市套餐同小食!紅燒牛肉麵🐥🐥🐥🐥🥚先講牛肉麵,貫徹台灣傳統,湯底濃而不膩,配合適量蔥花,口感一流!麵既硬度適中,牛肉好諗,好吃!黑糖蘋果西打豬軟骨飯🐥🐥🐥🐣🥚濃郁惹味之選,原本偏油膩既豬軟骨,配搭黑糖同蘋果,水果酸性剛好中和多餘油膩感,加上黑糖既甜,配搭飯非常好吃!鹽酥雞🐥🐥🐥🐥🐣出色炸法,份量充足,而且炸法傳統,配上台灣獨有香葉,好似真係飛左去台灣一樣!總結,能夠在屯門食到咁既質素台灣菜,不得了!

🐥🐥🐥🐥🥚

🐥🐥🐥🐣🥚

🐥🐥🐥🐥🐣

總結,能夠在屯門食到咁既質素台灣菜,不得了!
2021-02-10
10 分鐘 (堂食)
  • 木玥招牌紅燒牛肉麵
  • 木玥招牌水果茶
2021-03-29 67 瀏覽
位於紅橋既一個角落,我地閒日夜晚6點幾去到已經好多人,相信呢間小店都好受歡迎!食物同飲品選擇唔算太多,但款式都比較特別同吸引。木玥招牌紅燒牛肉麵湯底夠惹味同濃味,亦都鮮甜。牛筋,牛肉同牛肚既份量都多,炆得夠淋身。白蘿蔔同紅蘿蔔已經煮淋哂,口感好之餘,又鮮甜又入味!台灣麵,軟硬適中,煮得唔錯呢!日式炸吉列蠔唔會炸得太過火,外層夠乾身同脆身,蠔肉鮮甜,不過略嫌炸粉層太厚身。綜合滷味拼盤有牛肉,牛肚,鵪鶉蛋等等。同牛肉麵既材料基本上相同,但調味完全唔同。呢個係比較偏咸香,而牛肉麵既就偏鮮甜。木玥招牌水果茶(西柚,百香果)我叫左少甜,甜度ok,有清新既水果味同茶味。好適合食完牛肉麵之類既濃味野之後,飲翻一杯解一解膩。玫瑰可可鮮奶面層有忌廉,口感濃滑,偏重身少少,係我鐘意既質感~奶香味中帶有突出既玫瑰清香,感覺舒服。熱朱古力唔會過甜,成個組合可以帶出幸福既感覺!

食物同飲品選擇唔算太多,但款式都比較特別同吸引。

日式炸吉列蠔

綜合滷味拼盤

木玥招牌水果茶(西柚,百香果)

玫瑰可可鮮奶
2021-03-24
間鋪都係屯門啲暗角位到先搵到但係晏晝已經好多人排隊,加上Menu都幾吸引咁就去試吓🤓🍎黑糖蘋果西打豬軟骨飯-Hkd64坦白講呢個飯完全係因為個名吸引到而嗌,一上枱好香嘅黑糖焦糖味,但係有一半既豬軟骨都係硬豬肉完全咬唔到,只係得兩三舊係煮得好淋嘅豬軟骨,佢整體都好入味而且個汁都比較杰身好岩撈飯,但就有少少唔夠汁。🐮紅燒牛肉麵-Hkd65講到話招牌咁當然唔買唔得,一碗紅燒牛麵兩嚿蘿蔔配咗少少乾蔥雪菜同埋青瓜沙律。先飲個湯,個湯係幾清甜唔油膩,牛肉亦都煮得好林好好食,但敗筆之處就係個白蘿蔔好多根好多渣,同埋個麵煮overcook,淋都唔使咬都可以吞,令到成件事好唔開心。🐔鹽酥雞-Hkd42雖然$42一盒鹽水雞好貴但係佢個量都唔少,去咗啲沙律同埋柚子蜜糖(其實有少少唔明點解鹽酥雞會配呢個醬)佢個炸雞係幾好食但係完全唔似台灣食嘅鹽酥雞,嗰兩塊九層塔只係裝飾完全對個雞冇幫助😂😂值得一提嘅係佢跟餐配左一杯凍咖啡同凍檸茶,兩杯嘢都完全係有味嘅水😤勁淡,完全唔知自己飲緊咩,而且話就話係黃店但唔多覺🧐🧐

🍎黑糖蘋果西打豬軟骨飯-Hkd64

🐮紅燒牛肉麵-Hkd65

🐔鹽酥雞-Hkd42

2021-03-22 2608 瀏覽
屯門井財街美食甚多,更有間超高質嘅台灣料理,誠邀推薦大家!💁🏻‍♀️✔️宜蘭三星蔥餡餅 (HK$36) 🥠即叫即炸,皮薄餡靚,包住蔥同肉,咬落去蔥香味濃 ,配上添加自家製醬汁,酸酸辣辣,十分開胃。✔️木玥招牌紅燒牛肉麵 (HK$96) 🐄食得台灣菜,好多時都會order牛肉麵,今次亦唔例外。牛肉麵包括牛筋,牛展,牛肚,配菜仲有豆腐卜,白蘿蔔,紅蘿蔔,材料豐盛。 湯底冇落味精,用牛骨淆成,充滿濃郁牛肉味,豆腐卜吸哂牛肉湯底嘅精華,超級入味。牛展筋肉均勻,牛肚亦相當軟腍,整碗牛肉麵味道一流,讚👍✔️暗然銷魂安格斯滷肉飯(HK$86) 🍳 香港電影食神中嘅黯然銷飯x 台灣style 。一隻荷包蛋鋪在安格斯滷肉上,安格斯滷肉比平常的豬肉瘦,女仔食都好適🈴️滷肉飯碗底仲有滷肉汁,完全唔怕唔夠汁撈飯💞✔️木玥黃金水果茶 (HK$34) 🍍鳳梨百香果水果茶,超級大杯。清新酸甜,飲落充滿夏天氣息。✔️白桃桂花烏龍清茶 (HK$32) 🥤桂花烏龍茶味又香又濃,而且頂層充滿泡沫,充滿台式手搖飲品嘅風味

✔️宜蘭三星蔥餡餅 (HK$36) 🥠

✔️木玥招牌紅燒牛肉麵 (HK$96) 🐄

✔️暗然銷魂安格斯滷肉飯(HK$86) 🍳
滷肉飯碗底仲有滷肉汁,完全唔怕唔夠汁撈飯💞

✔️木玥黃金水果茶 (HK$34) 🍍
鳳梨百香果水果茶,超級大杯。清新酸甜,飲落充滿夏天氣息。

✔️白桃桂花烏龍清茶 (HK$32) 🥤

• 木玥招牌紅燒牛肉麵
2021-03-22 71 瀏覽
屯門 木玥巷😎其實屯門都有好好質素嘅台灣菜,價錢相宜得來又有水準!尤其是個午市套餐。小食🥠🥠🥠宜蘭三星蔥餅~36$~三星蔥餅,香而不膩。好有蔥香而外皮好好咬,但係又唔會油淋淋,好香開胃小食,作為前菜一流。屯門 木玥巷😎其實屯門都有好好質素嘅台灣菜,價錢相宜得來又有水準!🍖🍚酥炸排骨飯~64$~台灣菜點少得酥炸排骨,💥外表酥脆得來又係唔會膩,而排骨啲肉汁鎖住曬喺裏面,肉質都好滑,juicy!💧午市呢個價錢,份量足,質素又好,食到飽一飽,好食又抵食😍😋
屯門
木玥巷

小食🥠🥠🥠宜蘭三星蔥餅~36$~
木玥巷
😎其實屯門都有好好質素嘅台灣菜,價錢相宜得來又有水準!

🍖🍚酥炸排骨飯~64$~
質素又好,食到飽一飽,好食又抵食😍😋
2021-03-22 73 瀏覽
在一個屯門僻靜的角落還見那麼多人,可見有一定吸引之處。已知餐廳以日本臺灣菜聞名。這是午餐的餐牌,以這個格局來計價錢是合理的。聽講鰻魚來自荷蘭但今天想吃牛肉。牛肉飯套餐有三大塊牛肉,一點骨頭也沒有。也有黃瓜做前菜,和一小碗珍珠白飯。滷水牛肉相當入味,也不會太鹹,水準很高,如果湯汁做得濃一點會更好。雖然照片拍不到,但部分牛肉黏著肥油十分肥美,入口鬆軟不會柴。珍珠白飯略嚴硬了一點,但這是個人口味的問題,飯量略嫌少就是真的。伴碟這紅白二物是蔥絲,有醒胃提鮮的效果。內部環境走情調路線,座位寬敞舒適。唯一遺憾是餐飲點的熱咖啡我要求加些奶,店員答應了,但過了很久也沒有兌現承諾。咖啡水準是不過不失的。
牛肉飯
伴碟這紅白二物是蔥絲,有醒胃提鮮的效果。
內部環境走情調路線,座位寬敞舒適。
2021-03-22
牛肉飯
  • 紅燒牛肉麵
2021-03-17 169 瀏覽
一入座便有小吃琥珀合桃,香脆可口木玥招牌紅燒牛肉麵的牛肉高湯令人一試難忘,有濃而不膩的牛味,滲透著淡淡的蘿蔔回甘,令湯頭多了一絲清甜。牛𦟌、金錢肚、牛根都燉煮至軟腍,蘿蔔沒有渣,非常入味。豆卜可浸進牛肉湯裏吃,吸收牛肉湯的精華🤤🤤黯然銷魂安格斯滷肉飯 以安格斯牛肉製成的滷肉特別軟腍多汁,入味的肉末拌飯最適合😋飯面蓋上的漂亮煎蛋,也可弄破半凝固的蛋黃拌飯吃~鹽酥雞炸得酥脆肉嫩,沾上醬汁提味也不錯!點了兩杯水果茶,原來超大杯🤩 木玥黃金水果茶使用最近大熱的鳯梨,還有百香果製成,入口有粒粒百香果籽,很有口感又清甜的一杯水果茶🤤🥰
一入座便有小吃琥珀合桃,香脆可口
琥珀合桃

黯然銷魂安格斯滷肉飯

鹽酥雞炸得酥脆肉嫩,沾上醬汁提味也不錯!

木玥招牌水果茶、木玥黃金水果茶

2021-03-10
10 分鐘 (堂食)
琥珀合桃
木玥招牌水果茶、木玥黃金水果茶
2021-03-17 75 瀏覽
屯門台灣美食💛環境好台灣風 舒服優靜💕同區黎講 價錢中上 人均$150~呢到全部單點 沒有set點💁🏻‍♀️原條蒲燒鰻魚 $118好好大條鰻魚啊✨汁多肉厚😍燒得好香 配白飯食 又juicy 又正😋黯然銷魂安格斯滷肉飯 $84味覺既享受🥰 滷肉飯黎講 真係好特別🤪安格斯滷肉比坊間 更有口感 更多汁🤤日式炸吉列蠔 $48炸岀蠔味 好膽好重蠔味 推薦🤩木玥招牌水果茶 $34招牌水果茶含西柚、百香果、菠蘿🍍味道清新香甜 大大杯 好掋飲😚黑糖茉莉綠茶 $32黑糖味重 好想加埋珍珠😳綠茶味道正常😜
屯門台灣美食💛
環境好台灣風 舒服優靜💕
同區黎講 價錢中上 人均$150~
呢到全部單點 沒有set點💁🏻‍♀️

安格斯滷肉比坊間 更有口感 更多汁🤤

日式炸吉列蠔 $48
炸岀蠔味 好膽好重蠔味 推薦🤩

木玥招牌水果茶 $34
招牌水果茶含西柚、百香果、菠蘿🍍
味道清新香甜 大大杯 好掋飲😚

黑糖茉莉綠茶 $32