2021-05-27 68 瀏覽
今天過屯門澤豐花園探朋友,朋友介紹一這間臺灣菜, 這店的面積不是很大, 不過裝修頗為雅緻,兩面都是落地大玻璃窗, 環境不錯。我們兩人點了一份招牌紅燒牛肉麵, 一份綜合滷味拼盤及一份酥炸排骨, 另外點了兩杯飲品,西抽百香果茶及鳳梨百香果茶。首先是上兩杯飲品, 在這酷熱天氣下,看到這兩杯超大杯的冰凍果茶,簡直是喜出望外, 招牌牛肉麵料很豐富,除了基本的牛展肉外, 還有牛筋, 牛肚等,全部都腍及很入味, 酥炸排骨有兩大塊, 炸得恰到好處, 不會有太油的感覺, 而最精彩的要算是酥炸排骨配的西柚味醬汁, 和排骨配合是超級夾, 滷味拼盤包括有牛筋, 牛展,牛肚,鵪鶉蛋等,全部滷水食物都煮得非常入味和夠曬腍, 滷水汁味道很鮮甜,相信可能是該店的鎮店之寶。該店的位置附近不算太旺,而且不算十分就腳, 但在星期一的黃昏六時前竟然有超過九成左右的入座率, 並非沒有原因。
2021-05-27 69 瀏覽
舒適環境的小店 食在香港的台灣味招牌紅燒牛肉麵食麵一定先試湯底,清甜卻帶著濃郁的牛肉鮮香味,無味精,可以清盤😀牛肉非常有驚喜,入口那一刻,沒想到那麼鬆軟,而且超入味。鹽酥雞吃下第一口,評價:嫩❗️炸得剛剛好,色澤好靚😻咬下去一點都不怕油膩,嫩嫩的雞肉,一定要沾上附配的醬汁,酸酸地有果香味,好好吃!而且份量好多,價錢抵食😁力推木玥招牌水果茶(西柚、百香果)一見size有點驚訝~~勁大杯(跟餐+$28),本來怕西柚苦,原來搭上百香果,味道出乎意料之外的好喝!!還有滿滿的新聞水果粒,清新的茶果香,甜度剛好。果然為招牌!貴妃香水檸檬獨特的清香檸檬配上淡淡的蜂蜜,完全中和了檸檸的酸,如果不想喝檸檬茶這樣普通的話,可以試試這杯。稍微甜了一點點🤏🏻
舒適環境的小店 食在香港的台灣味

招牌紅燒牛肉麵
牛肉非常有驚喜,入口那一刻,沒想到那麼鬆軟,而且超入味。

鹽酥雞
吃下第一口,評價:嫩❗️
而且份量好多,價錢抵食😁力推

木玥招牌水果茶(西柚、百香果)

貴妃香水檸檬
稍微甜了一點點🤏🏻
2021-05-24
下午茶
2021-05-25 70 瀏覽
吃貨日常❤️ 「木玥巷」 位於屯門紅橋一帶一間地鋪🙂提供日本菜和台灣菜的小店,裝修偏向日式風格,簡單乾淨,環境舒適,是約會的好地方🥰👫 💖炸物:炸澎湖花枝丸 $38氣炸完的花枝丸表皮金黃酥脆,圓碌碌🤩可沾上拌碟嘅微辣醬食用,超級好味😋咬落去鮮嫩多汁!炸色好均勻,簡單又美味💖主食:安格斯滷肉乾拌麵$78用上安格斯牛肉碎,加入黑糖調味,所以牛肉碎帶點甜味。加上爽滑彈牙嘅拌麵,值得一試🍜👍💖料理:鹽酥四季豆杏鮑菇$60分量係出乎意料之外,超大碟!而且每一舊四季豆同埋杏鮑菇都係炸到金黃色,卜卜趣,好明顯係即叫即炸😋😋 一咬落去,炸粉同裡面嘅食物沒有分離,明顯廚師炸嘢經驗豐富😝😝凍飲🥤💖木玥招牌水果茶(西柚,百果香)$34💖木玥柳橙汁水果茶(柳橙汁,百果香)$34兩杯都係招牌水果茶,所有生果都係新鮮即切,茶底就用左清香的茉莉花,面頭有一層漂亮的泡沫。雖然又西柚又橙汁,但甜酸度適中,夏天飲好開胃😚😚仲送左個小食合桃🤩甜甜地脆卜卜好好食😋😋😋食物味道👍👍👍👍用心製作👍👍👍👍👍食物價錢👍👍👍👍服務態度👍👍👍👍👍地理位置👍👍👍👍LIKE總數 22/25
吃貨日常❤️

2021-05-20
炸澎湖花枝丸
安格斯滷肉乾拌麵
2021-05-25 51 瀏覽
說到紅橋美食推薦,街坊名單幾乎都有木玥巷,木玥從午餐到晚餐,來光顧的人沒少過,尤其高峰時段更是一位難求,只要吃過木玥巷,必定讚不絕口呢。我大愛經典不敗的木玥黃金水果茶,多層次的百香果,鳳梨甜美滋味搭配清香的烏龍茶,呈現天然的茶色,甜而不膩,一口又一口木玥黃金水果茶,好不滿足。木玥柳橙汁水果茶真材實料,採用新鮮水果沖調而成,老少咸宜,柳橙汁結合烏龍茶,打造出果香十足,酸甜清新的水果茶,順口無比,而且木玥柳橙汁水果茶吃到不少果肉呢。味噌廣島蠔帶子泡飯湯頭鹹鮮,既有廣島蠔,帶子的海味,亦有味噌的鹹香,同時加入金菇野菌,增添泡飯甜美度,泡飯粒粒分明,激讚。廣島蠔肥美大顆,軟嫩鮮甜,帶子滑溜水嫩,散發陣陣鮮味,值得一吃。酥炸排骨一上桌香氣撲鼻,外層炸粉薄薄的,金黃香脆不油膩,即使排骨冷掉也不會變得濕潤,依然脆口,排骨肉帶些許油花,細嫩多汁,號稱紅橋第一酥炸排骨不為過。綜合滷味拼盤完全為滷味控而設,這是近期我們吃過最好吃的滷味拼盤。滷牛筋細滑嫩彈,膠質豐沛,舌間一壓還會溢出滷香,讓人驚艷。滷牛肚軟軟彈彈具咬勁,滷汁充份融入牛肚當中。滷豆卜滋得不賴,保有豆卜的脆感,滷水非常夠味,鹹甜鹹甜,一口咬下滷

滷豆卜滋得不賴,保有豆卜的脆感,滷水非常夠味,鹹甜鹹甜,一口咬下滷豆卜立即爆汁。滷牛腱豪邁大塊,肉質細緻軟腍,隨著咀嚼,釋出牛腱的肉甜味,香濃涮嘴。滷鵪鶉蛋竟令我有吃鐵蛋的錯覺,因為滷汁深入滷進蛋黃裡頭,太棒了。
2021-05-24 69 瀏覽
今日同朋友去完青山行山 落山又攰又肚餓 梗係即刻去屯門度搵食啦 呢間木玥巷係ig打卡店 今日見冇乜人排隊於是就食下啦小食炸蝦卷 炸得非常酥脆同喺台灣食嘅差唔多木玥招牌便當 我仲以為係台灣火車便當咁嘅樣 原來唔係 份量超級大有啲嚇親 滷雞腿好巨型 醬汁十分入味 入面嘅肉仲非常嫩滑仲有其他配菜 鳥蛋係鹵水鵪鶉蛋 泡菜 係台灣風味 酸酸甜甜超級開胃 魚鬆好似豬肉鬆咁嘅質地不過冇咁油膩 送飯一流玫瑰可可鮮奶 上面有好多忌廉好邪惡 下面嘅玫瑰味十分清香 可以中和可可嘅油膩 同時朱古力又唔係咁甜 唔錯

呢間木玥巷係ig打卡店 今日見冇乜人排隊於是就食下啦

小食炸蝦卷 炸得非常酥脆同喺台灣食嘅差唔多

滷雞腿好巨型 醬汁十分入味 入面嘅肉仲非常嫩滑

魚鬆好似豬肉鬆咁嘅質地不過冇咁油膩 送飯一流

上兩個月和家人(四個)去屯門木玥巷食午餐。到達時,非常多人在門前排隊等入坐,大約三十分鐘左右,職員👨‍💼便安排入內進食,我們order左木玥鹽酥雞飯、酥炸排骨飯、紅燒牛肉麵和木玥招牌便當。大約十多分鐘後,午餐陸續上台,鹽酥雞同在台灣食嘅差不多,味道調控得很好;酥炸排骨炸得很鬆化,肉汁也很多,味道適中;紅燒牛肉麵,牛肉很軟淋同很入味,滷水味道非常像台灣;木玥招牌便當🍱嘅雞腿🍗有足夠嘅豉油汁和滷水味,而且雞腿🍗很滑。午餐嘅飯亦好軟糯,配菜亦做得很仔細。我們每人都叫左杯餐飲,餐飲亦很好有特色。
酥炸排骨飯
特濃朱古力
木玥招牌便當
木玥鹽酥雞飯
2021-04-06
30 分鐘 (堂食)
酥炸排骨飯
特濃朱古力
木玥招牌便當
木玥鹽酥雞飯
  • 木玥黃金水果茶
  • 招牌水果茶
2021-05-22 49 瀏覽
位於屯門井財街的木玥巷,值得一去!環境十分舒適!食物更加係台灣正宗味道!宜蘭三星蔥餡餅 皮薄餡靚又多肉汁,入面係包住蔥同肉,配上添加自家製醬汁,味道酸酸辣辣,值得一叫。甜不辣另一個稱號叫台式天婦羅,好有口感,外脆內黏,完全沒有油膉味,沾醬更加好味道!紅燒牛肉麵木玥招牌嘅紅燒牛肉麵,亦都係台灣菜必食嘅。湯底非常清甜,濃郁嘅紅燒湯底,加上香腍入味的牛肉,配上煙韌麵條,整碗牛肉麵味道十分好味!仲有白蘿蔔,紅蘿蔔,材料豐盛。值得一提係餐會跟前菜,味道酸甜又爽口,十分開胃!木玥黃金水果茶 飲品好特別,水果茶頂層充滿泡沫,個樣好似cocktail咁,當然呢杯係鳳梨百香果水果茶,冇酒精水果茶,超級大杯。好清新感覺,味道酸甜。仲有粒粒生果係入面!

宜蘭三星蔥餡餅

甜不辣

木玥黃金水果茶
2021-05-18
午餐
  • 木玥招牌紅燒牛肉麵
2021-05-21 38 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於屯門!📜”木玥巷 (屯門)📌 地址:屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖🕐營業時間:1230-15:00 &17:30-22:00📍分店地區: 屯門📝評價💬📢 屯門長期長龍台灣餐廳💛💛午餐係值得食👍🏻👍🏻💛不過晚餐黎講我覺得吾抵食🥲套餐仲會包飲品 碗飯又大面又多😂😂餸都好大份好多👅👅 幾中意個排骨 真係即叫即炸 卜卜脆😆😆😆 木質既餐具都好有質感 好中意個環境 不過真係都幾細 等位都等左一粒鐘🥲 牛肉麵湯底好香濃 又有蘿蔔帶點甜味💛💛 甜不辣 比我預期中細份 🥲 可能我太中意 同埋之前食過一間份量再多d 但價錢差不多🤭 不過味道係ok的💛💛👅🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️#美食推介 #屯門美食 #屯門黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkf
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於屯門!
📜”木玥巷 (屯門)

📌 地址:屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖

🕐營業時間:1230-15:00 &17:30-22:00
📍分店地區: 屯門

📝評價💬📢

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

#美食推介 #屯門美食 #屯門黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow屯門 #foodieksk屯門
2021-05-21 1631 瀏覽
屯門又有隱世美食,小明得閒好仲意去d環境近大自然無咁迫既地方relax下🥰依度就啱曬la🥰係小店食野望出去視野好廣好舒服,適合邊食野邊放空一下😌小明為食餐單: 蒲燒鰻魚飯🍱 $78(轉安格斯滷肉飯+$10)鰻魚好大塊,食落好香,加埋鰻魚汁超正😋我就轉左安格斯滷肉飯,加10蚊就轉得好抵食,滷肉好香味道剛剛好😋配埋香軟既米飯,就咁食滷肉飯已好好味😋紅燒牛肉麵🍜 $65牛肉好香肉質好好,而且好足料,舊舊牛肉都好大舊😋麵好有彈性,浸左牛腩汁正啊🥰木玥黃金水果茶🍹 (套餐+$28)好大杯既水果茶😍一上枱超巨形😆依隻水果茶由鳳梨同百香果調成,甜甜香香既鳳梨汁仲有d百香果肉籽,好解渴,越飲越想飲😋木玥招牌水果茶🍹 (套餐+$28)依杯一樣係好巨形既水果茶😆由西柚同百香果調成,酸酸甜甜好開胃,夏天飲好適合😍蛋黃炸芋球(3粒)🧆 $48 新鮮即炸既炸物香脆金黃,一咬好酥脆,內裏好軟綿綿又香,有好靚既蛋黃同綿綿既芋蓉😋相信你地未食都想像到几好味🤤我下次絕對會encore😋

小明為食餐單:
蒲燒鰻魚飯🍱 $78
(轉安格斯滷肉飯+$10)

紅燒牛肉麵🍜 $65

木玥黃金水果茶🍹 (套餐+$28)

木玥招牌水果茶🍹 (套餐+$28)

蛋黃炸芋球(3粒)🧆 $48

2021-05-20 49 瀏覽
今日又去咗屯門度出差啦 同事話想食黃店於是就開個app搵到新墟嘅呢間木玥巷 係食台灣菜嘅鋪頭 午市嚟到已經好多人食緊餐廳入面用咗好多木嘅枱凳 令到好似置身台灣感 超級地道木玥招牌黃金水果茶 入面係主要用咗台灣鳳梨同埋百香果去做 超級巨型兩個人都未必飲得曬 不過炎炎嘅夏日酸酸甜甜嘅飲品的確十分解渴 台灣鳳梨好香甜 百香果非常生津解渴蒲燒鰻魚飯鰻魚超級大條 上面仲有鹹鹹甜甜嘅鰻魚汁送飯一流好惹味 鰻魚夠厚肉 咬落去魚油即刻喺口入面爆發 炸蝦卷 蝦肉彈牙外皮酥脆 點埋甜酸醬一齊食 好有夜市嘅感覺

炸蝦卷 蝦肉彈牙外皮酥脆 點埋甜酸醬一齊食 好有夜市嘅感覺

今次來到屯門這間高質小店🥰🥰,聽着台灣歌曲,吃着台式午餐,看著出面無人的風景,真係好似去咗台灣咁😻木系休閒的設計🪵,小清新感覺,喜歡他們用茶色玻璃,不用擔心外面路人望進來看到我進食,只有我看到出面,哈哈😆!📌餐前沙律🥗餐前沙律,青瓜青蘋果雞肉,清新開胃📌 超推薦✨:黑糖蘋果西打豬軟骨飯🐷🍚($64)好有特色,用台灣名物蘋果西打製成🤩🤩豬軟骨分量超多❣️❣️相當厚肉,軟骨夠腍,還帶軟糯口感,還有一片蘋果乾,很有驚喜❣️📌炸蝦卷🦐🍤($42)腐皮包裹着特製蝦肉🦐,外皮炸得相當鬆脆可口,沾上甜辣醬汁🌶,份外好吃😋📌木玥招牌水果茶🍹🍹(原價$42/ 套餐價$28)很驚喜,竟然是比手臂要大的杯🤣💪🏻❣️以西柚和百香果為主調,內裏有梨肉,菠蘿肉,西柚肉和青檸,冰爽解暑🌈❄

📌餐前沙律🥗
餐前沙律,青瓜青蘋果雞肉,清新開胃

📌 超推薦✨:黑糖蘋果西打豬軟骨飯🐷🍚($64)
好有特色,用台灣名物蘋果西打製成🤩🤩

📌炸蝦卷🦐🍤($42)

📌木玥招牌水果茶🍹🍹(原價$42/ 套餐價$28)
很驚喜,竟然是比手臂要大的杯🤣💪🏻❣️

2021-05-20 25 瀏覽
今日去左屯門井財街嘅木玥巷~因為疫情去唔到台灣!但呢到可以食到台灣嘅味道!我就叫左一份黯然銷魂安格斯滷肉飯,宜蘭三星蔥餡餅,甜不辣加多杯木玥招牌水果茶!黯然銷魂安格斯滷肉飯⭐⭐⭐⭐呢個會有一個前菜!個前菜令人眼前一亮!可以令我胃口大增!作為台灣菜最為出名嘅滷肉飯更加香味十足!加上太陽蛋嘅味道真係令人一試難忘~宜蘭三星蔥餡餅⭐⭐⭐⭐⭐最推介嘅係宜蘭三星蔥餡餅,皮薄餡靚!咬落去肉汁爆曬出黎!蔥嘅香味更係口腔徘徊!仲有特製嘅醬汁味道變得更加香口!甜不辣⭐⭐⭐⭐甜不辣都係台灣特色小食之一!味道適中!外層鬆脆!內裡煙煙韌韌!加上醬汁!味道真係相當唔錯!👍🏼木玥招牌水果茶⭐⭐⭐⭐⭐而我係揀左西柚同百香果嘅水果茶!茶中有粒粒果肉,味道酸酸甜甜!西柚嘅香味十足之餘又唔會搶左百香果嘅味道!如果食得太飽嘅話,其實飲一啖都相當解滯架
今日去左屯門井財街嘅木玥巷~
因為疫情去唔到台灣!
但呢到可以食到台灣嘅味道!
我就叫左一份黯然銷魂安格斯滷肉飯,宜蘭三星蔥餡餅,甜不辣
加多杯木玥招牌水果茶!

黯然銷魂安格斯滷肉飯⭐⭐⭐⭐
呢個會有一個前菜!個前菜令人眼前一亮!
可以令我胃口大增!作為台灣菜最為出名嘅滷肉飯
更加香味十足!加上太陽蛋嘅味道真係令人一試難忘~

宜蘭三星蔥餡餅⭐⭐⭐⭐⭐
最推介嘅係宜蘭三星蔥餡餅,皮薄餡靚!
咬落去肉汁爆曬出黎!蔥嘅香味更係口腔徘徊!
仲有特製嘅醬汁味道變得更加香口!

甜不辣⭐⭐⭐⭐
甜不辣都係台灣特色小食之一!
味道適中!外層鬆脆!
內裡煙煙韌韌!加上醬汁!
味道真係相當唔錯!👍🏼

木玥招牌水果茶⭐⭐⭐⭐⭐
而我係揀左西柚同百香果嘅水果茶!
茶中有粒粒果肉,味道酸酸甜甜!
西柚嘅香味十足之餘又唔會搶左百香果嘅味道!
如果食得太飽嘅話,其實飲一啖都相當解滯架
2021-05-18
今日喺新墟街市買完餸,行咗去景峰呢邊,原來呢個咁偏僻嘅地方有一間咁隱世既食店,舖頭門口係木系,用深色玻璃,睇唔到入面午餐價錢都OK,雖然比附近幾間舖頭貴少少,但係質素好好多,而且晏晝三四點過嚟,呢度冇乜人,坐得好舒服,望住出面景色,冇乜人,好寫意叫咗個豬軟骨飯,味道唔錯,軟骨位夠腍,不過啲肉就比較乾柴,配合埋啲汁,咁又變返冇咁乾,真係好唔錯,好好食😋啲肉夠多,好大碟,呢個價錢,其實算好抵,咁多肉,出面平價嘅地方一定分兩碟,當兩個餐咁賣🤣所以呢度好抵食啦另外都想講一講佢哋嘅白飯,選擇嘅米都唔錯,有飯香

另外都想講一講佢哋嘅白飯,選擇嘅米都唔錯,有飯香
2021-05-18 981 瀏覽
天氣熱,想喝冰涼的特飲,又想吃台灣菜,決定去木玥巷!晚上8時半來到,依然人頭湧湧要等位,可見這裡深得食客支持。喜歡這裡的職員細心,服務週到,在等位期間,見我有腳患,立刻拿一張椅子給我坐著等。等了約十五分鐘入座,算快呢!在等位期間已想好要吃什麼,立刻可以點餐。木玥招牌紅燒牛肉麵$96, 紅燒牛肉湯底非常美味,有濃濃的滷汁香,一大塊炸豆卜,要先浸在湯裏吸收湯汁才吃,豆腐和濃湯的香連肉獸也喜歡;牛筋炆得夠淋又入味,牛展厚切,愛吃肉的人更讚口不絕,入味又有嚼勁;牛肚不會炆得太軟身,保留煙韌口感,但仍然夠味道;炆蘿蔔鮮甜沒有渣,超好味;麵條更是好吃,就算浸在湯裏也沒有變淋,很有彈性。戰斧鹽酥雞扒$82, 意想不到的大份,有整隻手掌般大,而且是有兩塊雞扒,都是雞髀肉,食肉獸讚不絕口,炸得非常酥脆,裏面雞肉仍然嫩滑爽口有彈性,味道不咸,新鮮有雞肉香,戰鬥力稍低的人應該吃不完,可以跟朋友分著吃,抵食!府城炸蝦卷$42,外面炸成金黃色,內裡並非魚蛋那種爽口,而是軟身的蝦滑混和雜菜餡料,有蝦滑的香,口感軟,又別有一翻風味!木玥柳橙汁水果茶$34, 有橙汁和百香果,味道酸酸的,但很開胃醒神,非常大杯,一邊喝
天氣熱,想喝冰涼的特飲,又想吃台灣菜,決定去木玥巷!

木玥柳橙汁水果茶$34, 有橙汁和百香果,味道酸酸的,但很開胃醒神,非常大杯,一邊喝一邊吃到裡面的果肉,橙汁和百香果味濃,吃完飯,喝一杯消除油膩,很爽!

金沙抹茶奶泡$32, 真的有一整粒金莎插在杯邊,拌勻奶泡上的cream, 令飲品口感更香滑。抹茶拌著濃濃的奶香,味道很夾,清淡得來有特色,味道不錯呢!

總結是這裡的特飲很值得試試,飲品款式 會不時更新,價錢也不貴,大大杯,與朋友摸杯底談心也很不錯。食物味道很好,難怪這麼多人光顧,一定會再回頭。

2021-05-13
15 分鐘 (堂食)
2021-05-13 38 瀏覽
flavour and delicious food!Must try their Taiwanese fried chicken and the beef brisket noodle.In snacks must try their sweet potato fries
2021-05-13
Beef  brisket  noodle  and  eel  rice
Taiwanese  fried  chicken  rice
  • 鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵