2017-02-19 999 瀏覽
我唔係上海人,但對上海菜有一種特別的情意結,今日趁老闆唔係香港,就約咗啲小學同學去上環望月軒食個lunch time, 來個新春團拜兼敘舊。呢度裝修夠氣派,座位整齊, 坐得舒服,環境唔錯仲有海景睇,傾計晒啦!我哋5個人唔係叫好多野,叫左兩個冷盤雙冬烤麩$78同上海脆皮素鵝$78,脆卜卜腐皮, 又正又好味雙冬烤麩嘅質感就好似腐皮和豆卜,充滿豆香味之後到蘇杭東坡肉$88,炆得好入味,呢隻半肥瘦啱啱好, 口感非常有層次, 而且仲有個小蠟燭喺底暖住,一定唔會越食越凍,呢個設計真係非常貼心跟住到我至愛松子桂花魚$328,炸得外脆內嫩,勁正啊😋😋魚又大條,所以夠抵食,加上啖啖肉酸酸甜甜好開胃,值得推介!!最後係清清地清炒蝦仁$198,蝦唔算好大隻但就好爽口兼彈牙,蝦仁味道極其鮮美😋😋, 係一道我幾欣賞嘅菜式樣樣都超高水準,十分十分滿意,已經決定好下個月要帶我朋友再來希望keep住水準, 我哋一定再嚟幫襯!

雙冬烤麩嘅質感就好似腐皮和豆卜,充滿豆香味

希望keep住水準, 我哋一定再嚟幫襯!
2017-02-06
  • 松子桂花魚
  • 蘇杭東坡肉
2017-02-03 1584 瀏覽
今日住咗喺澳門好耐嘅四舅公過咗嚟香港玩,我哋一家人決定同佢喺信德中心入面嘅望月軒晚飯。第一次嚟望月軒,呢度環境好寬敞好舒服,主打係食四川同埋上海菜。因為四舅公本身都係四川人所以對川菜的要求都頗高。我哋今晚人唔係太多所以都唔敢叫得太多嘢食而且第一次試都希望睇吓質素如何先,啱啱坐低我哋叫咗一啲冷盤,其中一個係飄香無骨鳳爪($88),好味、少少辣,而且因為冇骨所以啱曬我呢啲懶人,作為餐前小食,可以一路食一路傾計,主菜方面我哋點咗飄香鮮花椒牛肉($198),呢個有少少辣味但亦都唔會太辣,而且牛肉煮得好嫩好有牛肉味,好食到唔停得口!份量亦都好夠,唔會好似出面一啲餐廳咁只係得幾片牛肉,之後嘅係宣威蜜汁火肪($198),食嘅時候用配埋嘅夾包將蜜汁火肪、脆卜卜嘅腐皮同埋青瓜夾住一齊食,口感好有層次!另一樣值得推介嘅係老字號樟茶鴨($338),味道唔錯而且鴨肉好嫩滑。最後我哋叫咗四川家常炒飯($98),炒飯顆粒分明非常好味!連出名嘴刁嘅四舅公都讚不絕口!總括嚟講呢度嘅餸菜無論喺味道同份量方面都相當值得推介而且睇佢個菜牌入面亦都有重慶雞煲同埋香辣烤魚,下次嚟一定要試埋呢幾款餸!
、少少辣
,而且因為冇骨所以啱曬我呢啲懶人
,好食到唔停得口!
飄香無骨鳳爪
飄香鮮花椒牛肉
宣威蜜汁火肪
老字號樟茶鴨
四川家常炒飯
題外話/補充資料: 環境好正,有海景,晚飯傾計一流!
2017-02-01
飄香無骨鳳爪
飄香鮮花椒牛肉
宣威蜜汁火肪
老字號樟茶鴨
四川家常炒飯
2017-01-27 1079 瀏覽
基本上食物的味道OK La 但是服務差到不可形容,叫人攞點心紙要叫三四次 叫服務員做咩都有排叫,叫五次都可以,食物好好好好好好好貴LO 茶水同埋服務費會因應座位既位置而有所唔同,好貴
2017-01-08 1792 瀏覽
之前係到食過兩次晚飯,整體食物質數不錯。星期日,見附近酒樓都無位,不如嚟依到試試,應該唔差掛!依隻華茶館香片,不是普通下價貨,係大片茶葉來的,雖然我唔知點先係一杯頂級嘅香片,不過至少佢係又香又比飲再來鮑汁鳳爪,個汁好味,不是死咸,鳳爪也入味夠林小籠包,同集團式叮叮小籠包冇得比,如果皮可以再薄少少重正牛肉球係最有驚喜嘅,相信係自家製,少少彈好有肉味及陳皮味。多汁生煎包芋泥燉奶,唔會太甜嘅芋泥下有滑滑燉奶👍🏻高力豆沙👍🏻2個人食左$260左右,有舒服海景卡位,環境好唔太嘈。食物種類例如腸粉選擇不多(只有兩款),希望遲下會有更多款點心。

再來鮑汁鳳爪,個汁好味,不是死咸,鳳爪也入味夠林
小籠包,同集團式叮叮小籠包冇得比,如果皮可以再薄少少重正
牛肉球係最有驚喜嘅,相信係自家製,少少彈好有肉味及陳皮味。
多汁生煎包
芋泥燉奶,唔會太甜嘅芋泥下有滑滑燉奶👍🏻
高力豆沙👍🏻
2017-01-08
2016-11-22 2410 瀏覽
花生大半碟得一點點雞丁,又鹹好差👎2016年11月20日晚,兩公婆去食晚飯,侍應帶左我們坐窗邊位,最後埋單先知道茶位收$25一位,問過後得知,有海景茶位貴點,沒海景茶位是$18一位,
2016-10-23 2543 瀏覽
“海馬哥”剛走的第二天就約上一幫友出來食飯,今日來到我屋企附近上環信德中心西翼的望月軒試川菜,其實,我一直對香港川菜館就沒有太高期望,總感覺少了一點什麼,但這次望月軒徹底改變了原來看法,懶散的我也開始寫食評,真心希望介紹給老饕們分享。~小食:川式棒棒雞 $108,賣相非常吸引,雞肉入味又不鞋,竹筍墊底清爽健康,香氣四溢!~主菜:飄香鮮花椒牛肉$198,清清爽爽的麻辣,不油,不膩,新鮮青花椒的麻味讓我的舌頭有跳舞的感覺,川菜就該如此                 魚香肉絲$168,泡椒味十分濃郁,酸辣搭配恰到好處,正宗;(經理推介的私房菜,菜譜上沒有)                 麻婆豆腐$88,用青銅鼎做餐具,賣相就加5分,味道麻辣鮮香,樣樣做足,又能KEEP住溫度,難得的一道好菜,簡單中見功夫,必須點讚。~主食:瑤柱蛋白炒飯$108,心形造型,鍋氣十足,飯粒乾爽,配料豐富,標準廣東菜,這個餐廳的廚師到底是四川師傅還是廣東師傅?~甜品:桂花南瓜粿,非常精緻的一道甜品,應該不算是四川菜吧。侍應生服務熱情,不停地加水換渣碟,窩心的享受!今次是我寫食評用字最多的一次,啰嗦了一點,這確實
“海馬哥”剛走的第二天就約上一幫友出來食飯

侍應生服務熱情,不停地加水換渣碟,窩心的享受!

今次是我寫食評用字最多的一次,啰嗦了一點,這確實是一家用心的餐廳,希望保持水準。
飄香鮮花椒肥牛
魚香肉絲
川式棒棒雞
瑤柱蛋白炒飯
桂花南瓜粿
  • 飄香鮮花椒牛肉,
  • 麻婆豆腐,
  • 魚香肉絲,
2016-10-09 1980 瀏覽
門口裝修ok, 但門口知客態度超趕客. 等了20分入內, 點了小籠包, 燒賣, 豆沙窩餅, 蛋白炒飯,酸辣湯, 葱油餅. 整體感覺完全中伏. 炒飯涷冰冰, 找經理投訴, 她說了一句"係呀"就走開, 再叫又不理. 酸辣湯又一股辣油味, 小籠包超咸, 其他點心ok. 埋單每位hkd130.
2016-10-09
20 分鐘 (堂食)
2016-04-04 6695 瀏覽
呢間餐廳位置雖然偏僻, 但靜中帶旺, 位於上船去澳門個碼頭隔離, 澳門廣場入面. 啲夥計態度良好, 招呼殷勤, 不時問我哋有冇需要。 成枱都係餸 6個人食咗$2300 水煮貴花魚- 望落好似好辣, 其實唔辣. 最重要係佢冇骨!😍 同埋個底有"厥粉", 好入味 😍😍😍 樟茶鴨 - 有包比你一齊同鴨 一啖鴨一啖包 咁食, 冇咁油。好細心💕 蜜汁火肪 - 自制哈哈笑 😂😂😂 最後甜品叫咗酒醸丸子, 唔記得影相。一上臺就有好香嘅鮮桂花味。丸子味道遍淡, 唔會好甜。👍👍👍
成枱都係餸

小竹荀
  • 水煮魚
  • 黃金蝦
  • 醉雞
信德最近開咗堆新舖,有好幾間食肆,早前同事見到有興趣,今日約埋一齊去試。睇餐牌大致係湘川滬菜,價錢比同業貴些小,亦有做午市套餐,二人前$218三樣餸,跟白飯,湯同甜品。可能因為新開張冇耐,碗碟非常乾淨,服務亦很妥貼。我地一行四人叫咗個二人餐,加多兩碗麵同一個小菜:鎮江肴肉 - 口感比食開嘅冇咁啫喱,肉絲份量多啲,明膠較少。毛血旺 - 湯底麻辣有勁,香辣惹味,大腸跟栢葉都好入味,唯豬紅味道欠奉。可以叫個陽春麵撈呢個湯,一定正!小籠包(四隻)- 湯汁好足,而且不羶不膩,肉餡冇實的的,不錯嘅小籠包。擔擔麵 - 有辣味,香料味亦足,唔會俾花生芝麻味蓋過哂,湯滑而不稠,入口順喉,係香港少見嘅質素。嫩雞煨麵 - 呢個有驚喜,普遍餐廳麵質會好稔,麵跟湯混為一團黏糊糊咁,呢度嘅麵吸到湯汁嘅雞香之餘,仲唔會稔到爛,青菜配搭佳,係色香味俱全嘅煨麵,難得!新疆孜然炒羊肉 - 呢個拎到近枱已經聞到孜然嘅香味,羊肉軟嫩唔太羶(有羊應有嘅羶味),惹味非常,餸飯一流。隨餐奉送:瑤柱粟米羹 - 味道平平,有少許瑤柱味。椰汁糕 - 一般啦,椰味都夠,如果加啲淡奶去造,味道會香啲濃啲,不過勝在唔太甜。臨走時個知客問我地啲
鎮江肴肉, 瑤柱粟米羹
毛血旺
小籠包
擔擔麵
嫩雞煨麵
新彊孜然羊肉
隨餐奉送:
瑤柱粟米羹 - 味道平平,有少許瑤柱味。
椰汁糕
臨走時個知客問我地啲嘢啱唔啱食,閒聊咗兩句,仲介紹我地下次黎食水煮魚,同埋俾我試佢嘅私伙辣醬 - 鬼椒醬,堅辣,辣到扒响度。其實呢啲基本嘅留客技倆都只係門面嘢,不過令個客印象深啲又開心啲,呢啲先係今時今日應有嘅服務態度。
2016-02-24
5 分鐘 (堂食)
擔擔麵
新彊孜然羊肉
2016-01-22 3431 瀏覽
一個悠閒的中午相約好友一同到望月軒午膳好友貼心地預先訂了廳房方便小晴晴走動,甫進房間便看見這仙鶴神針的擺設腦海即時浮現"V混混"的畫面哈哈^0^望月軒主打上海,川菜兩個菜系都喜歡的我蠻期待呢^0^奇怪是否身在信德所以看著地上那磚飾竟有到了賭場的感覺!!看著大海用餐心情特別舒暢即時覺得好肚餓呀!!先嚐涼菜花雕醉雞$128雞件皮爽肉滑吃著花雕酒味慢慢滲出來味道醇香一個十分好的開始呢 ^0^麻醬油麥菜$78翠綠油麥菜被清爽青瓜包圍咬開更發現中心藏有油麥菜頭令整體鮮嫩爽脆不少,淋上麻醬添香吃得我萬分暢快呀!這個菜一定要試下自己做先得^0^成都耗子洞樟茶鴨$168/半隻較我吃過的樟茶鴨鬆化而且煙燻味挺香味道確令人難忘^0^宣威蜜汁火肪$188中國三大名腿之一的宣威火腿色澤嫣紅肥瘦均稱配合脆片及包子同吃鹹香甜蜜在嘴裡游走滋味非常~水煮桂魚$288端上檯時香氣不俗份量頗大墊底用上黑色的喬麥麵較為特別不過個人還是喜歡薯粉多點~野生淮山扒時蔬$98淮山肥美爽脆口感一流可惜配襯我不愛吃的小棠菜可幸有CEO拔口相助將之吃光光麻煩晒^0^甜品時間喇高力豆沙$62質地鬆軟而且輕甜我頗喜喔!!鮮奶合桃露$42香滑
望月軒主打上海,川菜兩個菜系都喜歡的我蠻期待呢^0^
奇怪是否身在信德所以看著地上那磚飾竟有到了賭場的感覺!!
看著大海用餐心情特別舒暢即時覺得好肚餓呀!!
甜品時間喇高力豆沙$62質地鬆軟而且輕甜我頗喜喔!!鮮奶合桃露$42香滑迷人但以我口味來講甜咗DD~
四川迷你紅糖鍋盔$58驟眼看有點像叉燒餐包內裡有紅糖及豆沙軟糯又香甜很有特色的一道稚甜點~
2016-01-16
2016-01-20 1927 瀏覽
這兩個星期, 不停的咳, 看了三次醫生, 真的堅辛苦. 吃的也變得清淡得多, 冷飲當然不能再碰, 但約了朋友吃飯, 還是會出席的. 更不幸的是這天文迪臨時要上班, 來不了, 就讓我做個帶子洪郎, 一個人帶著小晴晴來望月軒吃午餐.望月軒在信德中心澳門廣場, 其實就在西橋那邊再往裡走, 坦白講, 真的不帶起眼的地方, 看來要靠口碑帶動客人前來了. 店子有海景, 景觀不錯, 而新店子, 當然裝修環境也令人滿意的.花雕醉雞 $128: 8分, 由頭盤開始, 花雕醉雞, 酒香不算太濃, 淡淡然的, 雞肉肉質嫩滑, 讓我吃了好幾件呢.麻醬油麥菜 $78: 8分, 我愛吃菜, 當然愛吃這客麻醬油麥菜, 用青瓜去包著油麥菜, 質感很爽口, 清新, 加上麻醬之後, 自是更加醒胃.四川燈影牛肉 $98: 因為要戒口, 是日有不少菜式我也是齋拍照, 沒有品嚐的, 如四川燈影牛肉就是一例, 不過看上去, 又真的做到燈影效果, 相當薄身的.成都耗子洞樟茶鴨 $168: 8分, 主菜方面, 成都耗子洞樟茶鴨, 鴨肉質感不俗, 入味, 帶點茶燻香, 跟上的小包子, 就成為小晴晴主力進攻的項目, 她可是吃過不停呢.
成都耗子洞樟茶鴨 $168: 8分, 主菜方面, 成都耗子洞樟茶鴨, 鴨肉質感不俗, 入味, 帶點茶燻香, 跟上的小包子, 就成為小晴晴主力進攻的項目, 她可是吃過不停呢. 又, 耗子洞是成都的名店, 那裡的招牌菜就是樟茶鴨, 這客成都耗子洞樟茶鴨, 跟耗子洞的出品有甚麼關連呢?
宣威蜜汁火肪 $188: 8分, 繼續用味蕾遊走中國, 接下來的是宣威蜜汁火肪, 用上雲南宣威的火腿, 肥瘦相間, 蜜味濃郁, 如果夾上小包子吃, 當然的美味. 不過我的小包子, 就讓給小晴晴吃了. 古有孔融讓梨, 今有爸爸讓包.
蘇杭東坡肉 $88: 7.5分, 鏡頭一轉, 來到蘇杭, 這客蘇杭東坡肉, 當然是邪惡的化身, 肉質鬆化, 火候對辦, 不過那個醬汁實在偏甜, 影響了食味.
水煮桂花魚 $288: 水煮菜式, 我這天當然不能碰, 留給朋友們去享用好了.
野生淮山扒時蔬 $98: 8分, 至於野生淮山扒時蔬就是我的心頭好, 淮山爽口, 配上旁邊的小棠菜, 實在是健康之選. 又, 車媽媽是不吃小棠菜的, 劉總又不吃菜, 就讓我一人獨吞一整碟小棠菜吧.
四川擔擔麵 $58: 又是辣辣的菜式, 這客四川擔擔麵, 看上去是幾對辦的.
高力豆沙 $62: 來到甜品方面, 高力豆沙我也不敢吃了. 非常時期, 還是忍一忍口吧.
鮮奶核桃露 $42: 8.5分, 還是揀選一些我能夠吃的甜品吧, 鮮奶核桃露, 合桃味道香濃, 加上鮮奶之後, 質感是更香滑, 愛甜的, 當然喜歡.
四川迷你紅糖鍋盔 $58: 8.5分, 最後也來一客店方的名物四川迷你紅糖鍋盔, 小包子的形狀像個頭盔, 因而得此名. 包子質感軟熟, 內裡的餡料包括有紅糖以及豆沙, 很甜美, 很討好.
整體來講, 望月軒的菜式是水準之上的, 特別喜歡甜品鮮奶核桃露以及四川迷你紅糖鍋盔, 而宣威蜜汁火肪跟成都耗子洞樟茶鴨亦令人滿意, 下次大家往澳門前, 不妨在這裡吃頓午餐才起程.
2016-01-20 1714 瀏覽
以往到信德,十次有十次都係過大海,但百分之九十九點九九也不是入賭場搏殺,而是品嚐美食,飽到學子淇咁,要封肚,否則會獲利回吐。話時話,好耐無去澳門了,各位阿哥阿姐,各位老友,有無人會搞個濠江美食團? 去酒店/ 星級餐廳擦番餐又好,掃街頭小吃亦可,即日來回都OK喎!言歸正傳,這次踏足信德,是唯一一次,目的地不在澳門,而是光臨主打上海菜和四川菜的新食肆,望月軒。滬菜與川菜,兩者均是筆者喜歡的菜系,無理由唔去探索下。擁180度海景的望月軒,地方不大,卻也有幾個廳房,我哋幾隻嘩鬼有房內嘈嘈閉,又有小朋友在場,也不怕打擾其他客人。依例由涼菜開始,在口水雞與醉雞之間掙扎,最終選來後者。皮爽肉嫩滑,味道佳,滲出陣陣酒香,是好開始。然後是四川的樟茶鴨,半隻。四川用的鴨,一般會比滬菜的細隻一點,作涼菜 (上海菜很多時是當熱菜)。這出品,肉嫩之餘,散發點點燻香,我毫不客氣地拿起鴨髀,慢慢去齒。四川其中的經典菜色,燈影牛肉,在這裡也可品嚐。夾起一片,果真是薄得能透光,咬落自是香脆,微甜又微辣的味道,很醒胃,我吃了不少。又來一款較健康的,麻醬油麥菜。以薄薄的青瓜片包裹著油麥菜,口感爽脆,有汁,亦嚐到青瓜的清新,

滬菜與川菜,兩者均是筆者喜歡的菜系,無理由唔去探索下。
又來一款較健康的,麻醬油麥菜。以薄薄的青瓜片包裹著油麥菜,口感爽脆,有汁,亦嚐到青瓜的清新,配上開胃的麻醬,蠻好。有人己嚷著,要回家試做。
由於席中有朋友不吃牛,而我們涼菜亦已選了燈影牛肉,所以熱菜就主攻豬肉。首先,一味蜜汁火方。火方連皮帶膘,色澤赤紅,肥肉透明,入口酥鬆,肥的部份溶化,與脆卜卜的響鈴,一拍即合。要挑剔的是,蜜汁太少。
竟又遇到極度邪惡的東坡肉,唯有大開殺界。
食太多肉,來一客鮮淮山扒時蔬去平衡下,味道還好,心理上亦好過一點。
擔擔麵,很大的一碗,帶麻醬的香,是上海版本。
甜品嘛,很久沒吃高力豆沙,來一客。賣相算合格,入口軟熟,要嫌餡料未夠多。
更要推薦的,是四川紅糖鍋盔,外皮有少許像叉燒餐包的皮,挺軟熟,亦香,裡頭是豆沙和紅糖,喜歡吃甜的我,想要「安哥」。
最後是合桃露,香甜細滑,有人嫌佢太過甜,我又可以接受,拔兄更是大讚。

2016-01-09 1924 瀏覽
光蔭似箭, 原來人在上環工作不知不覺巳有兩年的時間, 這期間因為多是外出午飯, 附近的餐廳食店巳試得七七八八, 每天中午的煩惱就是: 到底午餐吃什麼好呢? 早幾天差不多中午時分, 同事們又開始像平日一樣研究著這個題目, 突然同事C就說昨天經過信德中心看到那邊開了幾家新餐廳呢~聽到有'新'這個字, 大家亳不猶疑就一致讚成來這家望月軒試試.這家中菜餐廳就位於上環信德中心的3樓. 其實平日也會來信德中心吃午飯, 但因為餐廳大多聚集在2樓, 所以也很少會上3樓那邊. 不過這天來到, 發現原來這層的盡頭居然全部番新過, 除了新開了幾家小賣店, 亦有些港式小食店, 還有茶餐廳. 而走到盡頭則是這家新開張不久的望月軒. 門面跟其他中菜酒樓無異, 不過內裡原來主打上海及川菜的.中午來到WALK-IN也不用等, 但其實餐廳都巳坐滿了6-7成左右, 以這個位置再加上新開, 其實有這樣的入座率巳算不錯. 餐廳內裡比想像中小, 大約只有十多枱, 不過座位比坊間酒樓寬敞舒適一點, 裝潢也夠企整. 侍應帶了我們一行4人坐在角落的一張半梳化卡座, 的確是比平常酒樓的座位更舒服的.甫座下侍應馬上奉上餐牌, 不過午餐單

甫座下侍應馬上奉上餐牌, 不過午餐單點的話不划算, 還是看看午市套餐吧. 這裡有分2人, 4人或6人套餐, 包括了冷盤, 熱葷, 點心, 白飯, 湯跟甜品. 人多一點當然是最划算, 不過我們剛好4個人, 點個套餐除開來每人也不用HK$100, 也算不錯, 便點了一個4人套餐 (HK$318).

4人套餐包了2款冷盤, 2款熱葷及1款點心. 還會送上每人一碗酸辣湯, 一碗白飯, 及一份甜品.

麻醬油麥菜
因為4人都是女生, 點的總是會比較清淡不油膩, 菜蔬多一點就是自然不過的事. 這個麻醬油麥菜以青瓜薄片來卷著幾片油麥菜葉, 一碟有四小卷, 再伴以麻醬來吃. 賣相來說的確是比較精緻吸引的, 入口菜葉夠爽脆, 青瓜切得甚為薄身, 不過也能吃出那份爽脆清新的感覺. 麻醬味道較濃, 個人覺得芝麻味不算突出且有點過咸, 其實如果醬汁另上的話會更好, 這樣味道的濃度就可自行調較.

上海脆皮素鵝
剛吃了那個油麥菜後, 心想這裡的冷盤份量有夠小, 誰知接著上來的素鵝, 份量比預期中又多呢! 兩條長長的炸素鵝卷早巳切成八件, 每件都算幾大, 外層炸得金黃乾身, 油份不算多, 咬下去外層香脆, 內裡腐皮亦帶點層次感, 中間還有少量的冬菇和木耳絲, 茨汁不多, 吃起來味道不錯. 整體來說不算很有驚喜, 但巳是整頓午飯中評價較高的一款頭盤.

酸辣湯
附送的酸辣湯, 每人有一碗. 不過份量又回到當初, 只用了個比酒樓小碗大一點點的小湯碗來盛著. 其實三四口巳能喝完. 不過酸辣湯本身濃稠度不錯, 內裡配料有荀絲, 冬菇絲, 豆腐, 蛋絲等等, 但當中吃到的以豆腐比較多. 湯的味道其實一點都不辣, 就連宅女本身不能吃辣的喝完也能面不改容, 更覺得不夠辣.

生煎包
點心部份是宅女負責點的, 其實這裡的點心選擇都算多, 有小籠包, 鍋貼, 蔥油餅, 水餃, 雲吞等等十多款. 因為看到同事們點的菜色都偏清淡, 怕不夠飽, 便故意點個生煎包, 起碼有個包點下肚會比較飽吧. 上來一碟4個, 每個生煎包的體型仍是比較迷你一點, 夾起來十分乾身沒什麼油, 底部帶著微微煎過的褐色, 色澤來說看似煎得不夠脆. 咬下去時所言甚是, 底部不脆, 不過包身仍算鬆軟不會太實, 中間的肉餡都算多, 唯又是太乾, 一點肉汁都沒有, 整個包吃起來十分乾, 不能合格.
椒鹽小黃花
熱葷亦有多達18款菜色可以選, 當中包括了有京蔥安格斯牛肉, 賽螃蟹, 麻婆豆腐, 四川回鍋肉等等, 單聽菜名其實都算款款吸引. 不過因為有同事不吃紅肉, 便選了兩款都是白肉為主的菜式. 其中較有看頭的便是這道椒鹽小黃花. 兩尾不太大的黃花魚, 除了頭部再整尾拿去炸後加入椒鹽來炒. 擺出來本來是不錯, 錯在就是不明白為何沒有了魚頭? 就只擺著兩尾無頭魚其實真的有點嚇人, 以為在吃異種魚....不過不談外觀的話, 其實這個黃花魚的魚肉做得不錯, 外層帶點脆, 內裡的魚肉仍然夠嫩滑軟棉, 如果可以再多點椒鹽便會更惹味更能下飯.

四川宮保雞丁
如果對新餐廳不敢冒險的話, 大慨都會選些穩陣菜式吧. 同事就選了這個大路的四川名菜宮保雞丁, 果然真的是最保險的選擇. 上來份量也不算少, 雞肉切成丁加入大蔥跟辣椒炒出來頗香, 原以為加了那麼多辣椒這個雞會很辣起初都不敢吃, 不過只要不吃那些辣椒的話, 其實本身雞肉跟腰果辣度都不算強. 雞肉肉質算不錯,雖未致於十分嫩滑, 但起來吃起來不乾不鞋口, 腰果有些就過於淋身, 如果跟真正的宮保雞丁相比, 這道就真的不夠香不夠辣, 不過如果不太高要求, 只要能伴飯的話, 這款也算OK的.

酒釀丸子
因為是套餐附送的, 原以為這裡的甜品跟其他酒樓一樣, 都只是紅豆沙或西米露, 誰知道原來來桂花酒釀丸子, 感覺又算幾有誠意呢~上來仍是每人一小碗, 糖水味道不太甜, 帶點桂花清香, 內裡的酒釀十分多, 不過內裡的丸子看起來四四方方, 賣相不太像丸子, 幸好入口仍帶點軟糯, 以附送甜品來說的話這個巳算是不錯了.

四個人還要加上茶錢及加一, 埋單每人要HK$102左右.

食物水準一般, 不算伏, 但有不少地方如果可以改善一下的話, 水準就能拉高一點.
可能新開張的關係, 餐廳侍應普遍都算有禮貌, 只是仍未熟手, 時不時也會來問這個上了沒有, 那個到了沒有.

不過問題是整個套餐某些份量都幾小, 就連同事C平常較細食, 吃完這個餐後也說只有7成飽, 最後還要去買面包吃.

餐廳其實位置都算有點偏, 而且2樓亦有那麼多競爭對手, 如果不改進一下的話, 有點擔心會難以維持下去呢~

2016-01-04 1260 瀏覽
一過不惑之年,總覺得時間過得很快,2016年又迫不及待地到了。約埋一班老友去澳門輕鬆下,信德中心買飛人山人海,下午3時才有船,於是附近搵嘢食先,入船閘口旁的澳門廣場(有好多舖裝修緊)有家望月軒川滬菜館,新開的,人不多,因為有我最中意的四川菜,即刻入內埋位,哇,裝修清雅,無敵大海景,靚,主還是要看食物行不行,叫了四川口水雞,麻婆豆腐,麻醬油麥菜,四川水煮魚,蜜汁火舫,四川紅糖鍋盔(原來在四川餅叫鍋盔)。四川口水雞一嘗就知道用新鮮雞製作,有雞味,正宗四川味(我在四川4年),贊一個;麻婆豆腐下面有小蠟燭保溫,保持了麻婆豆腐的麻、辣、燙、鮮的特色,用心之作,好食;麻醬油麥菜就是中式沙拉,好得意,清脆爽口,就是價格貴了些;四川水煮魚是必食的,也沒有讓我失望,有一定水準,如果紅油再多點就完美了;蜜汁火舫對於我唔食甜的人,不做評論;四川紅糖鍋盔幾有特色,細細個,但我唔食甜,非常慷慨地讓給了我的老友,總的感覺菜品正宗,環境舒服,就是價格有點貴,希望推出優惠時再去試試。
2016-01-02
  • 四川口水雞,麻婆豆腐,四川水煮魚