2019-11-03
講左好多次想食蒸氣鍋,但提議親d朋友都話下下要睇住時間,傾計都傾得吾順暢,咁啱搵到呢間,有service嘅蒸氣鍋餐廳,又約到志同道合嘅朋友,終於有機會食啦。👏👏佢位置都吾難搵,金巴利道直行,到天文台道轉上去,行前多小小就會見到佢個燈箱,同埋有職員喺樓下接待。一早book定7點,心急既我哋6:30已經去到😂好彩時間早可以安排到👏👏餐廳喺二樓,梯間仲好多裝飾同埋照片。餐廳安排左2-4人卡位比我哋,座位與座位嘅空間都幾大,幾夠私隱。望望餐牌,好,就叫個「有蒸氣石鍋海鮮餐」來嘆下先😋。落完order,喺等待食物送來既時間,侍應就比d火鍋配料比我地溝醬,期間佢地喺度準備好我地個蒸氣石鍋。溝溝下海鮮就送到,又幾有效率喎。一切準備就緒,海鮮出場啦👏,第一樣送來既係沙包蜆同鮑魚,第一次見蟲草菇蒸鮑魚,又幾夾,鮑魚本身好新鮮,蒸既時間又啱啱好,食起上嚟好彈牙。蜆肉脹卜卜,鮮味十足。係我哋食緊嘅時候,與此同時,職員已經蒸好第二樣啦!海中蝦同日本元貝,元貝好大隻,粉絲蒜蓉蒸永遠冇得輸。蒜味很香,味道好鮮甜,而且蒸得剛好,吾會過老。海中蝦好爽。美國桶蠔,冇咩調味料,只有薑絲,大大隻,一咬落去蠔本身嘅汁擁出嚟,
望望餐牌,好,就叫個「有蒸氣石鍋海鮮餐」來嘆下先😋。
美國桶蠔,冇咩調味料,只有薑絲,大大隻,一咬落去蠔本身嘅汁擁出嚟,口腔充滿着蠔嘅鮮甜味,而且啖啖肉😍
手剁豬肉丸同墨魚丸:墨魚丸爽口彈牙,咬落去仲有一粒粒嘅口感。豬肉丸爽爽地又有少少滑嘅口感,好得意。
薑蔥蒸鮮魷:估唔到佢有落埋豆卜,索哂薑蔥魷魚d汁,好鮮甜。魷魚都係彈牙嘅。
蒜蓉蒸勝瓜:呢個餸冇落調味料,只有蒜蓉,勝瓜就咁食會好普通而且冇味,點知加咗蒜蓉,唔單止幫助調味,更可以提鮮。又係完美組會合。
最後啦,當然係潛左係底好耐嘅粥啦。其實每次職員夾起海鮮俾我哋嘅時候,佢都會倒返海鮮本身嘅汁落個粥底度,所以呢個粥絕對係今晚所有海鮮嘅精華,好清甜,好鮮,每人可以食到兩碗,我食到唔想停😂
今餐食到我好飽,海鮮好新鮮,基本上自己配搭嘅醬都吾洗點乜制,剩係食佢啲鮮甜味已經好夠。
侍應好貼心,由頭到尾都唔需要我哋操心,佢哋會全程留意住個Timer,一響、侍應又會即刻出現,確保海鮮唔會過熟👍