2019-06-04 96 瀏覽
九龍城出名多好野食, 今次難得入到去, 自然要揀啲特別野食下招牌打正有機名號, 食落都有信心啲店內空間幾大, 座位都算幾闊落主要食西餐鋸扒揀左兩個SET, 會送埋半自助餐沙律, 餐湯, 甜品都係任食沙律新鮮, 而且換得好快, 唔會話放半日都照比你食食落去覺得調味唔多, 符合有機飲食到主菜:西班牙豬配燒菠蘿豬肋厚切, 食落口感好, 肉質彈牙, 調味幾好, 唔會蓋到肉味, 外層脆皮, 內裡多汁菠蘿係成個燒, 再切開上碟, 所以好多汁, 而且好甜, 啱晒夏天開胃另一個係 肉眼配鵝肝要左五成熟, 廚師功架好, 控制得啱啱好, 外層封死, 令肉汁保留鵝肝外脆內軟, 入口即溶, 調味亦好, 有香味無腥味, 酒店級水準唔知係米星期日既關係, 今晚有人駐唱, 不過大聲左少少, 氣氛幾好總結, 環境好, 服務好, 食物好, 無不回頭的理由

店內空間幾大, 座位都算幾闊落

主要食西餐鋸扒

揀左兩個SET, 會送埋半自助餐
沙律, 餐湯, 甜品都係任食

沙律新鮮, 而且換得好快, 唔會話放半日都照比你食
食落去覺得調味唔多, 符合有機飲食

到主菜:

西班牙豬配燒菠蘿

另一個係 肉眼配鵝肝

總結, 環境好, 服務好, 食物好, 無不回頭的理由
2019-06-02
  • 鵝肝
2019-06-03 113 瀏覽
位於九龍城廣場的UG Kitchen , 以半自助salad bar 作招來,又有多款甜品坐陣,誠意十足,處處為食客著想。印象難忘,逐一品嚐!Salad bar 有兩三款菜及配料也有自製烘麵包及忌廉湯四款醬汁有備而來務別令食客大開胃囊沙拉作為頭盤fresh 一下口腔感覺超自然又清新燒美國安格斯牛柳配鵝肝伴菠菜薯蓉牛柳4成熟不太滲血仍保留牛柳的脂肪香鎖住肉汁在口中散發肥美鵝肝令人食指動好惹味又吃出鵝肝香蜜糖脆皮德國咸豬手皮脆到如手執薯條般肉香又嫩令人感幸福點上黃芥末引出風味半肥不瘦豬手有口感啖啖半肥肉油香四濺薯角伴碟奇脆兼無比一杯檸檬茶中和肥膩此情此刻UGKitchen也快樂幸福定格凝聚著展望未來再來坐一會宴請親朋快樂永共聚

Salad bar 有兩三款菜及配料
快樂幸福定格凝聚著
展望未來再來坐一會
宴請親朋快樂永共聚
2019-05-24 149 瀏覽
我曾經有一日,自己一個人無聊放工行咗去九龍城,無意間幫襯咗呢間有機廚房,雖然食物未至於好好食!但甜品好好食!我覺得都可以再幫襯!今晚同咗個同事去食我第一次幫襯只係睇咗set dinner, 今晚侍應姐姐有推介,原來main menu加$30一樣有湯、沙律、甜品任食我地就揀咗西冷牛扒同脆皮豬手今晚餐湯有周打蜆湯同雜菜湯啲湯熱辣辣好好!因為一般餐廳都有唔夠熱嘅問題!兩款餐湯都好足料,算幾好飲我本身好鍾意黑芝麻嘅嘢!呢個餐包勁吸引我!佢仲有焗爐提供可以㷫熱個包,好細心沙律款式係好大路,菜有不斷fill,好新鮮沙律雖然唔多款式,唔好眼闊肚窄,真係好夠牛扒今次比上次薄咗,要七成都比較熟,但都仲可以接受嘅個脆皮豬手真係好正!切得好靚!啲皮超脆好香口!仲有好香蜜糖味!我地仲問侍應姐姐攞咗啲蜜糖嚟點,好味好多有個侍應姐姐好nice,又推介我地食啲受歡迎嘅甜品,仲拎咗即刻焗好嘅芝士蛋糕比我地食我地食得好開心雙層芝士蛋糕姐姐話係必食推介啲奶凍甜品都好好食,奶又夠香,朱古力味又夠濃!啲甜品真係好加分

我地就揀咗西冷牛扒同脆皮豬手

今晚餐湯有周打蜆湯同雜菜湯

沙律款式係好大路,菜有不斷fill,好新鮮

沙律雖然唔多款式,唔好眼闊肚窄,真係好夠

牛扒今次比上次薄咗,要七成都比較熟,但都仲可以接受嘅

我地食得好開心

雙層芝士蛋糕姐姐話係必食推介

2019-05-15 149 瀏覽
又到放飯時間 同事話想食餐健康的就決定去食一間坐得舒服又多菜食的店行到九龍城廣場前有一道門一拉開有一排樓梯 好似整蠱專家咁要小心行喔落到去就到 UG kitchen 是日推薦餐牌不特別所以叫了一個大啡菇意粉可以享用自助沙律甜品吧 +一杯熱飲眼看到有好多選擇 麵包旁有一個爐可以把自己想食的麵包烤熱 有牛油但無果醬拿碟時發現碟是暖暖的 真好服務沙律吧不錯有好多菜 見到清得都算乾淨我個人需要碳水化合物 所以攞了不少薯仔沙律+通粉為唔只食菜咁口淡淡 我再加了點芝麻醬 芝士粉入口唔差 個人覺得薯仔沙律好大粒 食完有點頂胃不過菜就好爽口 無苦澀味通粉唔係通粉碎 加上沙律醬唔會搞到通粉好粘口我食完之後再添多一份通粉食再過一陣意粉就到了由於是日不想食肉 淨菜食素原本以為是漢煲那種一隻大啡菇係面誰知原來係剪碎切片了的啡菇食入口有少少酸 覺得係有d菇唔係咁新鮮不過加了不少洋蔥 所以又蓋了點味道整體上無想像中咁好食埋單前記得要叫埋餐飲同埋食甜品推薦蛋白奶凍 奶味濃 唔錯架
又到放飯時間 同事話想食餐健康的

埋單前記得要叫埋餐飲同埋食甜品
推薦蛋白奶凍 奶味濃 唔錯架
2019-05-14
2019-02-25 505 瀏覽
以前经常會去,咖啡食物好味。但未试過星期日去食餐。昨天2月24日2019年去试,原来星期日會变成另一間餐廳。上菜快,都覺得奇怪,今多客上菜都今快,原来一早煑好的,件羊肉是暖的,沒有剛煎好的香味。鳗鱼飯,啲飯是暖的,一啲熱嘅感觉都冇。咖喱,我個仔话,快餐店好食過佢,好難講,口味各不同,但啲飯都要熱呱,原来又是吾熱。最后,杯熱奶茶景然五連暖的感覺都冇,好像之前有客飲剩倒成一杯再比另一個客今。咖啡就冇問題,同以前一樣。
2019-01-27 549 瀏覽
這間午餐是半自助,叫一個主菜就可享用半自助沙律吧。而下午茶餐需要加$20先有沙律吧。點了一份午餐安格斯西冷牛扒8oz 七成熟,一份茶餐蟹子芝士忌廉汁意粉。牛扒有肉味,做到七成熟,黑椒醬汁味濃,幾好!蟹子芝士忌廉汁意粉,忌廉芝士汁香濃,雖然是茶餐但份量足,味道唔錯。沙律吧,有周打魚湯,3-4款麵包選擇,還有烘包機焗熱,我食芝麻包,相當鬆軟。沙律菜清洗得相當乾淨,而且新鮮,有火箭菜,羅馬生菜,紫椰菜,紫洋蔥,紅腰豆,青瓜,蕃茄仔,薯仔沙律,羅斯粉雞肉,加上4款不同沙律醬,正!還有甜品布甸,啫喱,奶凍,燉蛋。味道ok!食物 ok 不過這裡的服務有D問題,好似唔想客人食茶餐咁。 仲有另外一枱未叫餐飲,侍應就轉身講;死都唔叫野飲。當時她剛巧經過我張檯,我聽到好唔舒服。本來想比好評,但服務影響大打折扣

牛扒有肉味,做到七成熟,黑椒醬汁味濃,幾好!

還有甜品布甸,啫喱,奶凍,燉蛋。味道ok!

食物 ok 不過這裡的服務有D問題,好似唔想客人食茶餐咁。

蟹子芝士忌廉汁意粉,茶餐
自助沙律
芝麻包及餐湯
燉蛋,芒果布甸
朱古力布甸,木糠布甸
2019-01-26
5 分鐘 (堂食)
蟹子芝士忌廉汁意粉,茶餐
自助沙律
芝麻包及餐湯
朱古力布甸,木糠布甸
  • 自助沙律吧
週六細周生要外出比賽,賽前先到會場附近的餐廳享用午膳,補足能量。「有機廚房」位於在九龍城廣場內,以有機食品作招徠。店內的裝潢以綠色作主色調,切合餐廳的定位。 午市時段,餐廳供應半自助午餐。沙律吧食品選擇不算多,有兩款田園蔬菜、薯仔沙律及螺絲粉冷盤。蔬菜賣相乾身,食感都算新鮮。薯仔沙律外觀雪白,味道都算不俗。 在沙律吧的一旁,擺放了南瓜忌廉湯及什菜湯兩款湯品。前者湯質略薄,後者足料更好味。 細周生喜惡依舊,最愛吃麵包。前前後後自製了四五件多士配湯汁獨享。 主菜方面,「純豚有機原味豬扒」切面肉色粉嫩,既富豬味,亦有不俗的軟嫩食感。為了突顯豬扒的原汁原味,餐廳特意不為菜式跟上醬汁,期望以豬扒最原始的味道侍客。 「燒美國安格斯西冷扒 (8oz) 配燒汁」屬失準之作。西冷肉味一般不吸引,口感亦見硬實。現索價 $168 一客絶對不值。「香煎鯛魚柳配刁草忌廉汁」的水準合預期,鯛魚柳外皮煎脆,魚肉緊緻不鬆散,配上的刁草忌廉汁亦有不錯的味道。半自助餐包甜品,有不同口味的啫喱布丁奶凍可選,當中更有較少見的柯華田及好立克等味道,值得試試! 整體來説,小編對這個半自助午餐的評價正面,人均消費約 $150
燒美國安格斯西冷扒 (8oz) 配燒汁
香煎鯛魚柳配刁草忌廉汁
自助餐甜品,有不同口味的啫喱布丁奶凍可選,當中更有較少見的柯華田及好立克等味道,值得試試!
整體來説,小編對這個半自助午餐的評價正面,人均消費約 $150 則只算合理。餐廳名為「有機廚房」,但有機食品的投入量不太明顯,可考慮加強。
[5/1/2019; Sat]
2019-01-05
2018-12-24 532 瀏覽
職員不斷催促客人離開,而且不斷在客人的枱邊施加壓力強迫客人離開,非常不好的經歷,服務態度很差。全場只有兩三枱客,仍然要趕客人走,而且是用極差的態度,驅趕客人離開。
2018-12-05 683 瀏覽
尋日約好咗朋友喺九龍城第一時間諗起嗰度就去食😢點知成為最後一次照平時一樣叫過午餐我朋友就叫下午茶點知出去攞甜品嘅時候服務員極度不友善就話下午茶唔可以攞沙律吧任何食物因為⋯但係因為我食午餐就可以但係佢講完呢句說話我覺得非常不友善之後仲要加多句你攞咗唔可以比佢哋食或者分享我心諗你啲甜品好好食咩😡呢個服務員真係一次又一次不禮貌對待😡所以我唔會再去甚至我要話比身邊嘅朋友知道😵其實你可以話比人聽午餐先可以攞沙律吧食物就可以啦唔使講咁多😓真係非常過分我有資格都唔會攞甜品點解因為唔好食囉😢我已經食過無數咁多次其實服務態度已經不尋常😑唯獨是一個😪
尋日約好咗朋友喺九龍城第一時間諗起嗰度就去食😢
2018-12-04
2018-11-11 779 瀏覽
蜜桃小丸子上回在這間餐廳試了下午茶,覺得性價比很高,今回試吃晚餐,看看水準如何。和下午茶一樣,晚餐的Dinner set亦包括了Salad bar、湯和麵包,特別之處是晚餐加上了甜品,假若set dinner的主菜不合心意,亦可選擇其他主菜,再另外加$30享用salad bar。價錢方面,算是中上,百多元至二百元。由於蜜桃小丸子當晚實在很需要吃菜,所以總共吃了三碟沙律菜!每一碟都沾了不同的醬汁,例如千島醬、麻醬、柚子醋等,吃下口很爽脆、新鮮,又不太寡,感覺很健康。主菜方面,蜜桃小丸子叫了脆果仁焗三文魚扒伴蕃薯,三文魚不會煮得太熟,所以肉質還算嫩滑,連果仁和香草汁一起吃,配搭很有創意,有果仁脆的口感和魚的香。蕃薯很甜很好吃,整道菜都很健康不油膩。另外,還叫了黑松露鮮蝦炒飯。黑松露唔夠香,蝦得好少幾隻,飯係屋企平時普通嘅米,如果可以用珍珠米大粒啲口感會更好。甜品都是自家製,有誠意,有芒果布丁、牛奶布丁、柯華田奶凍、tiramisu、檸檬及蘋果tart、藍莓芝士餅、雙層芝士餅等等,最美味是柯華田奶凍,很濃的柯華田味,tiramisu亦相當不錯,其他就一般般。食店的服務員態度很好,食物質量大致

食店的服務員態度很好,食物質量大致不錯,可以間中來吃。
2018-11-02 399 瀏覽
一個星期食一次已經係第二次第一次嘅時候就係路過好想試因為主題係有機外邊環境優美乾淨衛生擺設簡潔服務員有禮詳細解釋餐牌選擇多半自助沙律吧主菜同沙律吧食物都尚算好嘅第一次食嘅時候喇沙海鮮麵非常豐富朋友食豬肋骨就完全無味朋友食海南雞飯都尚算OK第二次我食羊架羊肉很香味道剛剛好朋友食牛舌焗飯很好⋯牛舌厚切香林甜品慕絲細細杯超方便沙律菜都可以看到配料多值得推薦一分錢一分貨不能與其他餐廳相比合理價錢啦!始終有半自助沙律吧任你吃!加油吖!
一個星期食一次已經係第二次

甜品慕絲細細杯超方便

沙律菜都可以看到配料多

值得推薦一分錢一分貨不能與其他餐廳相比
合理價錢啦!

始終有半自助沙律吧任你吃!

加油吖!
2018-11-01
2018-09-17 664 瀏覽
山竹吹襲香港前的星期六,實在是很炎熱,令人一點兒也不想走進廚房,惟有到街外解決肚子需要。來到九龍城廣場,蜜桃小丸子見到有一間頗有趣的西餐廳,便決定試試。食店標榜為有機,環境佈置很綠油油,燈光柔和,令人有種回歸田園的感覺,既輕鬆又溫馨。餐牌有午餐及下午茶餐可供選擇,由於有沙律吧,蜜桃小丸子決定加錢食下午茶。餐牌上的選擇都頗多,不錯。沙律吧有蔬菜、薯仔和冷長通粉。簡簡單單,但蔬菜看得出是很新鮮的。沙律吧旁有野菌湯任飲。另外,亦有麪包提供,不過烘完仍偏硬和乾,麪包味道麻麻。野菌湯很香,陣陣茹味,好飲。沙律菜很新鮮,亦有四款醬汁供你自由配搭,很好吃。冷長通粉酸酸的,配有車厘茄、牛肉和洋蔥,很是開胃。主菜有迷你豬柳包配炸蕃薯條。豬柳包內有蕃茄、芝士、豬柳,剛剛整好熱辣辣,芝士半溶,細細件容易吃。蕃薯條相信比薯條健康,炸出來很甜,很好吃。另一道菜是吞拿魚牛角包,吞拿魚份量很充足,另有菜和蕃茄,口感豐富。總括來說,性價比甚高,相約三五知己來坐坐,相信會是一個消閑好享受。

沙律吧旁有野菌湯任飲。

另外,亦有麪包提供,不過烘完仍偏硬和乾,麪包味道麻麻。

野菌湯很香,陣陣茹味,好飲。

2018-09-15
2018-07-28 853 瀏覽
Previously this spot used to be Kravins but it is now UG Cafe even though they still use the old Kravin sleeves for the cups.Anyway, I was in the area and needed a real tea so got some tea from here.It was Jasmine tea by Liptons which had a nice fresh Jasmine Taste.Basically it was plain tea so it was thirst quenching but I had to wait for it to cool down first.There are other branches in HK.Visited the one in Central and the food is totally different serving Chinese food.Some secret party going
Some secret party going on here!
以為有機食品應該好好 點知中伏 叫了一個牛排 我以為好正 價錢中等約200元左右 飲完磨菇湯 食完沙律 味道都ok 見到件牛排送到面前吃了一驚 我叫 medium rare 但件扒色如柴 已經心知不妙 一刀切竟然全熟 即時乜㽼都無 唯有切一小片食下 點知⋯唉 冇計 諗住算只食配菜 經理見到唔對路走來問 講完主動更換 算有誠意 點知另一件送到 顏色一樣 切開較生但已有8成熟 還有肉色甚為難睇 冇計 個侍應姐姐已面有難色 即刻話經理已交帶厨房 我唔想難為佢就切D食下 唉⋯又⋯唉 唯有唔食埋單走人 經理心知不妙 立即改單只收沙律同湯錢 咁都成80大洋 良心講 你收得200元一個扒 應該見得吓人 但質素竟如大xx 唉 服務好都無用
2018-06-10 1022 瀏覽
九龍城廣場的LG 角落的餐廳。餐廳內佈置都偏暗和有些懷舊feel,有些卡位是有拱型做裝飾,地方尙算寛敞,入口附近放置自助吧,包括有湯、飽和各式沙律菜、配料及醬汁,都頗豐富。沙律菜很新鮮爽脆,醬汁應是自家再調配,如千島醬不會太酸。忌廉湯中規中矩飽很鬆軟,好吃。香煎龍脷魚扒配黑松露忌廉汁意粉,意粉軟硬適中,兩大塊魚扒表面煎得香脆,但無可避免是雪魚扒,肉質較鬆散,無乜魚味。覺得價錢頗相宜,淨係沙律吧部分巳很抵,仲有主菜、飲品、湯等,如朋友相聚傾談,一家大小共度也實屬是一個很好的地方。

沙律菜很新鮮爽脆,醬汁應是自家再調配,如千島醬不會太酸。

忌廉湯中規中矩

飽很鬆軟,好吃。

• 沙律菜