2019-07-16 94 瀏覽
香港人越來越注重健康,所以近期開了很多有機食肆,而九龍城廣場有一間以有機為主題,今天便來吃午餐。午餐主菜配自助沙律、甜品吧和咖啡或茶。茄蓉燒烤醬燒豬肋骨$108茄蓉味道濃郁,燒豬肋骨肉汁十足,兩者配搭得各自各精彩。香煎鵝肝配8安士美國安格斯西冷牛扒$178鵝肝雖然不算厚身,不過外脆內軟,甘香味濃。安格斯西冷牛扒,有些筋位,肉質帶點嚼勁,牛肉味濃。龍蝦濃湯熱騰騰的湯是我的最愛,加上濃濃的龍蝦味和一些蝦肉,就是一個美味的龍蝦濃湯。

午餐主菜配自助沙律、甜品吧和咖啡或茶。

茄蓉燒烤醬燒豬肋骨$108

茄蓉味道濃郁,燒豬肋骨肉汁十足,兩者配搭得各自各精彩。

香煎鵝肝配8安士美國安格斯西冷牛扒$178

龍蝦濃湯
2019-07-15 80 瀏覽
九龍城大家都知係一個美中的集中地,今次就來左九龍城廣場。九龍城廣場地下(賈炳達道入口,如果係商場來講,就係UG floor)有間叫做有機廚房,即係UG Kitchen。成間餐廳裝潢都好用心,比人一種鬧市中舒服的感覺。呢間餐廳中間有個沙律吧同湯吧,比人加錢去飲(只係+$30)午市同晚市來講,呢個都係一個可接受的價位啦。今次我就叫左「燒美國頂級肉眼扒」($298),同埋加左個沙律及湯吧。先講個湯,今日係南瓜忌廉湯,味道濃而有口感,唔係一般好水好稀既感覺。而個沙律吧又係幾開胃,因為我加左日式麻醬,食完成個人都開胃左。至於個主菜,真係好好食啦。首先我叫七成熟,牛排唔會太硬,而且十分有口感同埋啖啖肉汁出哂來。再配以個醬汁,肉味完全顯露出來,簡直每食一口都係一口的享受。我最鐘意係佢將個肉外層燒有少少脆口,簡直就係可以用外脆內嫩來形容。最後,用返一杯凍奶茶為呢個完美的午餐畫上完成句號。

成間餐廳裝潢都好用心,比人一種鬧市中舒服的感覺。

最後,用返一杯凍奶茶為呢個完美的午餐畫上完成句號。
2019-07-15
2019-07-15 887 瀏覽
約朋友到九龍城食午餐,UG Kitchen 提供多款西餐,以有機食材作賣點,今年初曾獲選為最佳有機餐廳,提供有機菜,自家農場走地雞及香港飼養的豚豬,店員介紹,走地雞養足 150日,天然放養,好,就點一道葡汁燒有機果園走地雞半隻 $198,另一道也是店子馳名的德國鮮軟鹹豬手配酸菜 $208,雖然店子有提供脆皮燒豬手,但今次想試軟豬手配酸菜,溫馨提示,這兩道招牌菜需時40分鐘準備,即點即做,保證新鮮,沒有預製,而等待的時候也無須擔心,因為加 $30 便可以享用自助沙律吧及甜品,一邊吃一邊傾,不一會就上菜了。先來看看沙律吧,蔬菜新鮮爽脆,多款醬汁任君選擇,配有麵包烘熱機,記得將麵包放上輸送帶烘熱,今天餐湯為周打魚湯,濃稠美味。傾談間,店員端上葡汁燒有機果園走地雞,一打開蓋子,很香的葡汁椰香撲鼻而來,但更令早利亞高興的是葡汁內的雞肉,正所謂食雞有雞味,而且有雞肉纖維質感,完全不肥膩,果然沒有催谷下飼養的雞肉跟一般的雞肉是有分別的,沒有激素及抗生素更加食得放心。正在吃的很滋味時,店員再端上德國鮮軟鹹豬手,整隻豬手切片上,賣相吸引,份量十足,跟英式芥辣,豬手用白滷水煮至入味,皮軟腍適中,保持口感,
有機沙律
傾談間,店員端上葡汁燒有機果園走地雞,一打開蓋子,很香的葡汁椰香撲鼻而來,但更令早利亞高興的是葡汁內的雞肉,正所謂食雞有雞味,而且有雞肉纖維質感,完全不肥膩,果然沒有催谷下飼養的雞肉跟一般的雞肉是有分別的,沒有激素及抗生素更加食得放心。正在吃的很滋味時,店員再端上德國鮮軟鹹豬手,整隻豬手切片上,賣相吸引,份量十足,跟英式芥辣,豬手用白滷水煮至入味,皮軟腍適中,保持口感,充滿骨膠原,肉質鬆化,香而不過鹹,加酸菜味道更多層次。
軟豬手配酸菜
甜品櫃有多款啫喱及奶凍提供,綠茶、阿華田及摩卡也蠻特別喔。我選擇了摩卡,質感滑溜而味道濃郁,不錯。餐廳很有心思,望望枱上供應給飲品的都是有機糖,是有誠意的餐廳。
抹茶奶凍
摩卡奶凍
阿華田奶凍
有機糖
店子每天也有午餐及廚師推介供應,已包自助沙律吧、甜品及飲品,價錢實惠,非常划算。
題外話/補充資料: 注:鄰近樂富地鐵站,步行10分鐘,九龍城廣場提供時租泊位
2019-07-10
10 分鐘 (堂食)
有機沙律
摩卡奶凍
2019-07-08 211 瀏覽
今日公司下午放飯,好想一個人無拘無束行行街,但呢幾天天氣炎熱,太陽高高掛在天空,令人不想出外, 但又想 吃一些令自己開心一點,健康DD餐廳,經網上介紹附近九龍城廣場有間叫有機廚房,仲有半自助形式,一於行去試試,位置都好快找到,可能午飯時間早一點,並不多人,雖然我一人入座,侍應都好有禮貌介紹,我觀看四周環境,給人有心境平靜,沙律吧設有四款沙律醬任君選擇,餐飽,兩款餐湯,還有多款甜品,看到已心滿滿足,返回座位時,已見很多人士陸陸續續進入。
2019-07-07 78 瀏覽
有機廚房 健康選擇上網知道呢間餐廳係食有機野,又有半自助沙律吧,主菜嘢食都選擇多,就同男朋友去食。餐廳喺九龍城廣場地面層,都好易搵。餐廳裝修格局好森林感覺,啲位坐得都鬆,幾舒服。我哋嗌左一個焗葡汁燒果園走地雞配意粉同埋一個香煎鵝肝配8oz美國安格斯西冷牛扒餐。另外沙律吧係任食嘅,除咗沙律,仲有嘢飲,麵包同埋湯都可以任食。襯主菜未上,當然係食下啲有機菜,補充纖維。啲沙律菜好新鮮,我食咗成兩碟!龍蝦湯-是日餐湯龍蝦湯好濃郁,香濃蝦味,不腥,應該煲左好耐。焗葡汁燒果園走地雞配意粉呢個係男友食,佢話雞好彈牙同好香雞味,嫩滑,走地雞果然不同。葡汁雞連意粉食,很夾。香煎鵝肝配8oz美國安格斯西冷牛扒牛扒要左medium rare,剛剛好。鵝肝皮脆內嫩,脂肪非常肥美,連埋三成熟嘅牛扒一齊食,口感肥美又有厚肉牛扒,岩晒鐘意啖啖肉既我!另外見到餐牌有放題食, $188每位,下次可以試吓先。
有機廚房 健康選擇

餐廳喺九龍城廣場地面層,都好易搵。
餐廳裝修格局好森林感覺,啲位坐得都鬆,幾舒服。

襯主菜未上,當然係食下啲有機菜,補充纖維。

沙律吧
任食沙律

啲沙律菜好新鮮,我食咗成兩碟!

龍蝦湯

龍蝦湯-是日餐湯
龍蝦湯好濃郁,香濃蝦味,不腥,應該煲左好耐。

香煎鵝肝配8oz美國安格斯西冷牛扒

另外見到餐牌有放題食, $188每位,下次可以試吓先。
2019-07-02
5 分鐘 (堂食)
  • 香煎鵝肝配8oz美國安格斯西冷牛扒
2019-07-06 180 瀏覽
唔好以為有圖有真相,餐牌影出黎同實物真係差好遠好遠,睇佢寫到前菜甜品自助吧有幾豐富咪去試下,又可以俾小朋友自己嘗試選擇食物。入到去見到個自助吧mini到只得一張細四方枱咁上下位置,開始有伏伏地既感覺,都無計已經入左座,打開餐牌揀set,睇相都唔錯幾豐富下。點知伏味越黎越濃,間野本身都唔係大,3個lunch set要分3次上,足足等左1小時先出晒3個餐,仲要你見到個餐時,以為係另外幾張枱食淨,再組合返一份俾你咁樣lor,最搞笑係兒童餐個漢堡包,上枱時,成個包係散開晒架,d set仲要成$7-8x一份架,真係伏到呢,睇到呢到,大家都唔使考慮去試,堅係離晒大譜🤬
今日早收工同女朋友食晚飯,經過商場見到呢間餐廳,可能今日我地早收工,見餐廳都唔算太多人,環境唔錯。再睇睇門口個Menu,有女朋友鍾意食既野,就入去試試。 我地選左半自助餐,選2道主菜。湯,餐包,甜品,Salad任食。 我地食左Salad先,Salad 都幾新鮮,番茄仔都幾甜。餐包有3款選擇,我試食左其中一款,味道都唔錯。 主食方面,我選左黑毛豬伴燒菠蘿,女朋友選左牛肝菌帶子闊麵。 牛肝菌帶子闊麵非常濃郁香味,忍唔住叫女朋友share一半比我食,好正。 黑毛豬方面,面煎得好香脆,切開肉汁鎖曬係入面,外脆內軟。黑毛豬有好小部分係脂肪,食起上黎非常甘香。再配上燒菠蘿,解膩。 甜品方面,我特意選左幾款黎試試。燉奶唔錯。芝士蛋糕必食。

主食方面,我選左黑毛豬伴燒菠蘿,女朋友選左牛肝菌帶子闊麵。

甜品方面,我特意選左幾款黎試試。燉奶唔錯。芝士蛋糕必食。
2019-06-27
2019-07-05 116 瀏覽
係人都知九龍城多泰國餐館,亦有許多泰國貨品商店,今日專程走去九龍城行行,看看有什麼東西可買,同男友行了半天,真係大出血之餘又累又餓,係時候坐下來醫醫肚,行經九龍城廣場內,呢間叫有機廚房吸引住,有機,好健康啊便入了座,看看餐牌原來有半自助餐點,男友發板點了龍蝦湯、黑松露磨菇湯,非常香濃,大蝦芒果沙律,凍生薑茶,茉莉花茶,進餐時段我發覺點解無主菜上桌,男友連忙解釋因晚上8點店內有歌手進註高歌,稍後再點可邊吃邊聽,最後來一客半自助 套餐牛柳伴鵝肝菠菜薯蓉,鵝肝皮脆內軟,還可以在沙律吧挑選喜歡的南瓜蓉湯,再加上悠悠的歌聲,無得頂。
2019-06-29 94 瀏覽
平時食啲野太唔健康,今日就黎左一間以有機做招倈既餐廳希望可以健康返一日半日~間鋪裝修係用較大地既色系,又用上好多草綠去布置,感覺舒服~原來呢度除左食物係有機之外,連糖都係有機架!加分!呢度叫個餐就可以任食佢嘅沙律吧、餐湯同餐包除左沙律菜外,仲有凍通粉(微辣)同埋醃蘿蔔、青瓜等。沙律醬有日式醋同千島醬等,比較大眾化。建議大家加埋煙肉粒同麵包粒落沙律度增加口感。身為麵包控既我點會錯過眼前呢盤包,隔離有部機可以俾食客自行烘返熱啲包,個人認為烘兩轉就啱啱好!沙律吧當然唔少得沙律菜啦!非常新鮮同鮮甜,零苦澀味,唔知係咪因為有機呢?蕃茄仔好爽甜,唔會好酸~香草醬忌廉三文魚燴意大利飯($138)完全冇諗過塊三文魚會咁厚咁大塊,又煎得好好,油而不膩。配埋啲香草味好夾。個意大利飯夠汁,而且有好多芝士薄片係上面,但如果忌廉味再重啲會更加好。美國安格斯西冷牛扒($208)我地叫左五成熟,始終覺得牛扒都係三至五成熟既好~塊扒唔會un,牛味濃郁。配埋醬汁更加惹味。我地叫左兩杯野飲~Iced Mocha($48):本身個忌廉好大舊,掛住食遲左影相溶左啲...不過整體杯野好夠濃味~Hot Cappu

間鋪裝修係用較大地既色系,又用上好多草綠去布置,感覺舒服~

原來呢度除左食物係有機之外,連糖都係有機架!加分!

呢度叫個餐就可以任食佢嘅沙律吧、餐湯同餐包
除左沙律菜外,仲有凍通粉(微辣)同埋醃蘿蔔、青瓜等。
沙律醬有日式醋同千島醬等,比較大眾化。
建議大家加埋煙肉粒同麵包粒落沙律度增加口感。

蕃茄仔好爽甜,唔會好酸~

香草醬忌廉三文魚燴意大利飯($138)

美國安格斯西冷牛扒($208)
我地叫左五成熟,始終覺得牛扒都係三至五成熟既好~
塊扒唔會un,牛味濃郁。配埋醬汁更加惹味。

我地叫左兩杯野飲~

Hot Cappuccino($38):提提大家泡上面有啲玉桂粉,如果唔鐘意記得同staff講唔要呀~
2019-06-19 180 瀏覽
周末都想食得健康d,呢間有機餐廳有可以食得green d既半自助餐,平均一百左右就有主菜同沙律吧、甜品吧任食,咁當然要盡情食啦~連砂糖都有機,落甜d都無咁有罪惡感~蒓豚有機胡椒豬柳漢堡扒配燒汁意粉$118見到有幾厚啦!仲要肉質鮮嫩多汁,胡椒起吊味作用,好似鯪魚球肉咁彈牙!茄蓉燒烤醬燒豬肋骨$118個醬好惹味,厚鋪滿係豬肋骨上,令到每一啖都好重蕃茄味,唔係茄汁係茄蓉,真材實料👍🏻甜品方面必試抹茶同阿華田奶凍,好有驚喜🤩
沙律

連砂糖都有機,落甜d都無咁有罪惡感~

蒓豚有機胡椒豬柳漢堡扒配燒汁意粉$118
茄蓉燒烤醬燒豬肋骨

茄蓉燒烤醬燒豬肋骨$118
甜品方面必試抹茶同阿華田奶凍,好有驚喜🤩
2019-06-15
2019-06-17 130 瀏覽
✨#中女獨食難肥日誌 ✨#UGKitchen #九龍城美食 #中女食九龍城九龍城商場內這間餐廳想試好久了,之前見到有live band show!可惜這晚沒有,但平時午飯時間經過見到自助沙律🥗吧幾吸引,今晚約了朋友一起晚餐,有驚喜呢🤩Set dinner 包自助沙律吧、紅白餐湯、餐飲及甜品🍮好飽足呢!先吃沙律,新鮮爽脆!薯仔沙律🥗有少少生洋蔥,好好味!醬料都有幾款👍🏼餐湯磨菇忌廉也不錯,餐包還可以自己烘熱,我選了芝麻餐包,幾香😋..#美國安格斯牛柳配香煎鵝肝伴菠菜薯蓉 $268 set dinner牛柳選了五成熟,表面煎得焦香,牛柳中間粉嫩多汁有牛味👍🏼本身牛柳已高分,鵝肝更高水準!生熟掌握得好,表面香脆,內裡入口即融,滿口油香,美味🤩..#西班牙黑毛豬伴燒菠蘿 $218朋友點的黑毛豬看樣子都對味,切開後肉汁溢出,中間同樣粉嫩,不用醬汁只吃肉的美道已很足夠☺️最後自取甜品店員有禮介紹雙層芝士蛋糕說很好吃,並建議蛋糕味淡可先吃這個,坦香說外表令人沒什麼期望,一入口卻有被驚艷到🤩香滑的芝士淡淡的甜味,好好味!要encore!另外有較特別的好立克奶凍,幾得意!這是吃得肚滿腸肥又滿足的一餐!
✨#中女獨食難肥日誌 ✨
#UGKitchen #九龍城美食 #中女食九龍城
薯仔沙律🥗有少少生洋蔥,好好味!
醬料都有幾款👍🏼

#西班牙黑毛豬伴燒菠蘿 $218

最後自取甜品
雙層芝士蛋糕
2019-06-17
雙層芝士蛋糕
2019-06-16 132 瀏覽
九龍城多好嘢食係人都知, 但講到九龍城, 好多人都只會聯想到泰國菜同埋火鍋。今次幫襯嘅一間餐廳位於九龍城廣場, 呢間餐廳嘅特別之處係力sell有機, 餐廳定位係一間扒房。呢度嘅set dinner有好多選擇, 牛扒,羊扒 ,海鮮,意大利粉,意大利飯都應有盡有。今次我點咗寶雲酥羊架, 火喉同味道絕對有水準。另外點咗一份鵝肝牛柳, 兩種唔同嘅肥美感覺, 令人感到滿足。另外呢度亦設有自助沙律吧, 而且有好多唔同款式嘅甜品自助供應。
今次我點咗寶雲酥羊架, 火喉同味道絕對有水準。
好立克奶凍阿華田奶凍
寶雲酥羊架
鵝肝牛柳
2019-06-15
好立克奶凍阿華田奶凍
寶雲酥羊架
鵝肝牛柳
2019-06-15 95 瀏覽
這幾天很悶熱,心情煩躁,在公司到了午飯時間真的不想出外吃,但同事推介一間清新的餐廳,應該可以為煩躁心情改善一點。這間餐廳位於九龍城廣場內,位置不錯。餐廳像是以有機食物為主,一進餐廳就可以看到自助沙律吧,有新鮮沙律菜,薯仔沙律,更有蘑菇湯任飲。接過店員的餐牌,點了鵝肝西冷牛扒餐。鵝肝絕不欺埸,非常大嚿,煮得亦非常軟熟,是一件非常出色的鵝肝。五成熟的西冷牛扒,軟硬比例十分適中,非常有牛味也不會太過難咬。整體上我剛和西冷牛扒都非常出色。加上外邊的甜品任君選擇,為這一下午餐錦上添花。
這間餐廳位於九龍城廣場內,位置不錯。
加上外邊的甜品任君選擇,為這一下午餐錦上添花。
2019-06-12 35 瀏覽
成日出街食都會想食得健康d,冇諗過九龍城廣場原來都有一間有機食物餐廳。店舖都花了不少心思去設計,門口出面有好多木箱,放滿許多有機食物、蔬果等等。而餐廳入面都係以綠色為主,令人有一種好舒服、好健康嘅感覺。佢嘅午餐都跟咗自助沙律吧同甜品吧。自助沙律吧同唔算大,但都足夠食到好飽。餐湯係粟米南瓜忌廉湯,餐包細細個,隔離有部機可以烘熱返d麵包。 另外有沙律菜、通粉沙律、同埋薯仔沙律等等。醬汁種類選擇多,倒如有和風油醋汁、凱撒沙律汁、千島醬等等, 仲可以自己落煙肉碎同芝士粉。茄蓉燒烤醬配燒豬肋骨 $98豬肋骨一客有5條,上面放滿左茄蓉燒烤醬,顏色1十分吸引。燒豬肋骨肉質非常腍嫰,一下就已經好容易肉骨分離,而且好香燒烤味。另外,有薯角、甘筍、翠玉瓜做配菜,用料豐富。另外,叫左個香煎鵝肝配吧8oz配美國安格斯西冷牛扒 $198鵝肝嘅size起碼佔咗西冷牛扒既一半,鵝肝非常肥美,放入口有入口即溶嘅感覺,而且好香鵝肝味。而西冷牛扒叫左七成熟, 牛扒唔屬於厚身果隻,但都做到7成熟既效果,而且好香牛味,肉質都夠腍。另外,餐湯跟左個龍蝦湯,龍蝦味十足但又唔會好鹹,湯入面亦都有龍蝦肉仔。總括來講,呢一間餐廳價錢唔

茄蓉燒烤醬配燒豬肋骨 $98

總括來講,呢一間餐廳價錢唔貴,但又食到有機菜同埋自助吧,值得一試。
2019-06-10 111 瀏覽
✨今日放假無野做,就落咗街食個lunch。呢間UG kitchen 主張用健康綠色嘅食材去烹調,十分健康。餐廳環境幾寬敞,同其他西餐廳無異。✨今次我地每人嗌咗一個Chef Recommendations。入面包咗自助沙律吧、主菜同餐飲。✨自助沙律吧👧🏻 沙律吧嘅topping唔會少得去邊㗎,除咗salad之外仲有餐湯同餐包提供,自己仲可以烘翻熱添。食完哂main course,小妹仲可以出去拎甜品食添。✨ 焗葡汁燒果園走地雞配意粉👧🏻 小妹好難得有一次食飯係無嗌到牛肉㗎。今次呢個走地雞肉質好結實,但雞肉味好出,唔錯。而我地最欣賞嘅係個葡汁,店員一上碟就係啱啱焗起,葡汁好重奶味好creamy🤤🤤,除咗雞之外,薯菜都absorb哂啲葡汁。✨蒓豚有機豬扒洋蔥汁配薯菜👧🏻 小妹好少食豬扒,但今次都無令我失望。佢地嘅豬扒雖然唔係好厚,係薄切,但味道好鮮,無雪藏味而且豬扒肉質唔韌,好易入口。

✨自助沙律吧

✨ 焗葡汁燒果園走地雞配意粉