2024-01-12 32 瀏覽
*✲゚*。 🐮長沙灣新開韓燒店🇰🇷呢間韓燒店裝修幾有特色 以韓國70年代嘅會長之家做主題🏠Weekend午市套餐只係$150我今次叫嘅二人套餐性價比都幾高👍🏻包左兩杯特飲 仲有好多肉🥩:▻ 韓式醬汁牛五花▻ M6澳洲和牛臀肉▻ 美國極佳牛頸脊▻ 西班牙黑毛豬肋條▻ 特級豬頸肉▻ 阿拫廷珍寶紅蝦兩隻另外我仲單點左美國牛舌芯同日本刺身帶子個人最推介牛臀肉 珍寶紅蝦 牛舌芯同帶子🤤牛肉夠新鮮 整體食物質素都幾好 食肉獸一定好滿足😈特飲賣相吸引 我揀左奶油桃桃烏龍奶茶🍑同爆打香水檸檬茶🍋兩杯都有700ml 超大杯😧 (水果茶仲大杯 有成1L🤣)我比較鍾意爆打香水檸檬茶 檸檬好足料 飲完非常解膩😆如果兩款飲品茶味濃啲就更好😛-✨ 會長王牌套餐 ($398)✨ 美國牛舌芯 ($78)✨ 日本刺身帶子 ($78)✨ 紅豆鯛魚燒 ($48)+10% service charge -📍 會長之家烤肉 @president.bbq.hk長沙灣福榮街508號榮發閣地下
*✲゚*。 🐮

另外我仲單點左美國牛舌芯同日本刺身帶子
個人最推介牛臀肉 珍寶紅蝦 牛舌芯同帶子🤤
牛肉夠新鮮 整體食物質素都幾好 食肉獸一定好滿足😈

特飲賣相吸引 我揀左奶油桃桃烏龍奶茶🍑同爆打香水檸檬茶🍋
兩杯都有700ml 超大杯😧 (水果茶仲大杯 有成1L🤣)
我比較鍾意爆打香水檸檬茶 檸檬好足料 飲完非常解膩😆
如果兩款飲品茶味濃啲就更好😛
✨ 會長王牌套餐 ($398)
✨ 美國牛舌芯 ($78)
✨ 日本刺身帶子 ($78)
✨ 紅豆鯛魚燒 ($48)
+10% service charge
📍 會長之家烤肉 @president.bbq.hk
長沙灣福榮街508號榮發閣地下

• 韓式醬牛五花
假期繼續係無限見朋友日子今晚約左朋友食韓燒朋友話長沙灣有間叫會長之家的燒肉店預約在平日晚上8點都是滿座 超厲害!會長之家一聽個名好韓劇feel果然一入餐廳猶如步入70年代會長府第入面是行復古風 韓式裝潢環境超復古又充滿特色在會長家中燒肉為主題夠晒gimmick //韓式小菜//食韓餐都一定有餐前小菜餐廳有數款提供包括泡菜、茄子、蘿蔔、豆芽及酸菜等酸酸辣辣十分開胃小菜都幾正宗 入口清爽又夠辣度 //草莓忌廉米酒500ml $98//呢個甜甜的米酒又幾唔錯先搖一搖整支米酒令草莓忌廉同米酒相互結合入口酒精味不高反而甜甜地同烤肉幾夾 好岩女仔飲 //醬油蟹膏蟹子拌飯 $108//大量蟹籽配上醬油蟹膏中間配左粒生蛋黃再灑上了海苔絲將飯及所有配料攪拌好一啖入口啖啖醬油蟹膏味口感爽脆的 入口鮮味十足鹹中帶一點甜亦聞到蟹膏香 //名品厚切豬頸肉 $88//燒到外層金黃色肉質軟淋多汁又香甜又好食用生菜包住來食更滋味可口 //會長王牌套餐 $398//見枱枱都係叫會長王牌套餐我地都一樣啦王牌套餐有個聽說是全港首創招牌牛油熟成厚切五層肉另外仲有辣味豬五花、特級牛肩脊同埋烤燒菜拼盤 //招牌牛油熟成厚切五層肉
假期繼續係無限見朋友日子
今晚約左朋友食韓燒
朋友話長沙灣有間叫會長之家的燒肉店
預約在平日晚上8點都是滿座 超厲害!

會長之家一聽個名好韓劇feel
果然一入餐廳猶如步入70年代會長府第
入面是行復古風 韓式裝潢
環境超復古又充滿特色
在會長家中燒肉為主題夠晒gimmick

//韓式小菜//
食韓餐都一定有餐前小菜
餐廳有數款提供
包括泡菜、茄子、蘿蔔、豆芽及酸菜等
酸酸辣辣十分開胃

//會長王牌套餐 $398//
見枱枱都係叫會長王牌套餐
我地都一樣啦
王牌套餐有個聽說是全港首創招牌牛油熟成厚切五層肉
另外仲有辣味豬五花、特級牛肩脊同埋烤燒菜拼盤

//招牌牛油熟成厚切五層肉//

秘製醬汁吊味
入口香甜 肥美而不膩

//烤燒菜拼盤//
多塊新鮮的生菜正好夾著燒肉平衡膩感
又有蘑菇、菠蘿、杏鮑菇、南瓜同洋蔥圈
燒肉時圍在旁邊一起燒
感覺好似均衡D 心中罪惡感降低
  • 招牌牛油熟成厚切五層肉
2024-01-11 22 瀏覽
以韓國70年代會長之家作裝演,復古又奢華,非常有特色~ 最近推出了會長招牌套餐,只需$498,幾抵食呢~ 店員先送上五款前菜,分別有泡菜、青瓜、茄子、大豆芽及韭菜,食完可以refill,味道唔錯,感覺幾新鮮,而且好入味!⚡️會長招牌套餐 $498盤拼有齊M6澳洲和牛臀肉、美國極佳牛頸脊、西班牙黑毛猪肋條及特級猪頸肉!全部都冇經過醃製,基本上可以食返食材原本的味道~M6澳洲和牛臀肉,脂肪較少,肉味濃!美國極佳牛頸脊,油脂豐富,肉質鮮嫩😋 西班牙黑毛猪肋條,燒到表面少少金黃,係最好味嘅!特級猪頸肉,肉質好爽彈,用生菜包蒜片及辣椒一齊食都好好味!韓式醬汁牛五花,牛五花肉質好軟嫩,油脂豐富,帶有韓式醬汁嘅甜味,好juicy。阿根廷珍寶紅蝦,已經去除蝦腸,半開邊更容易烤熟,蝦肉都幾鮮甜~1L霸王水果茶,真係超大杯😍必飲呀!好多款新鮮水果加上清新的茶底,飲落好香水果味,好fresh!爆打香水檸檬茶,最新好hit嘅飲品,飲落真係好香,茶味唔太濃套餐份量十足,另外,仲order咗韓式大醬湯,好足料,而且好夠熱,飲完暖粒粒😋每一次食韓國菜,都好鐘意飲呢啲石頭鍋湯🫶🏻整體幾有特色,而且價錢唔太貴~
以韓國70年代會長之家作裝演,復古又奢華,非常有特色~

⚡️會長招牌套餐 $498

整體幾有特色,而且價錢唔太貴~
去完韓國繼續食韓國菜🥰 新餐廳主打韓燒,裝潢充滿復古風格,以70年代韓國財閥會長家為設計主題✨ 店內有唔少水晶吊燈、掛畫及古董傢具,好有特色😍✨ 會長招牌套餐 ($498/2人)❀ 韓式醬汁牛五花 🐮薄片牛五花燒後充滿油脂香,配搭秘製醬汁食更濃香滋味❀ M6和牛肩胛牛柳 🐮牛肉油花分佈均勻,口感柔嫩多汁❀ 美國極佳牛頸脊 🐮肉質結實又帶彈性,牛味相對較濃郁❀ 西班牙豬肋條 🐷口感軟嫩有嚼勁,油香豐富❀ 特級豬頸肉 🐷燒完帶點焦香,食落爽滑彈牙❀ 阿根廷珍寳紅蝦 🦐好大隻紅蝦😍 蝦肉口感鮮嫩,夠晒鮮味✨❀ 韓式小菜 🥢❀ 生菜杯 🥬五款韓式配菜有齊泡菜、茄子及蘿蔔等~亦提供生菜可以包住燒肉食👍🏻❀ 韓式燒鰻魚($148) 🔥兩個人叫4件share啱啱好✨ 鰻魚燒至外皮焦脆,肉質肥美嫩滑,食落好香口😚❀ 醬油蟹膏蟹子拌飯 ($108) 🍚將蟹膏、蟹子、紫菜、生蛋黃及飯撈勻再食,鹹鮮滋味,份量十足!❀ 奶油桃桃烏龍奶茶 🍹❀ 火龍果葡萄星空梳打 🍹飲品有多款選擇😍 桃味烏龍奶茶奶味香濃,帶清甜桃味~火龍果葡萄梳打酸甜又清爽

✨ 會長招牌套餐 ($498/2人)

❀ 韓式醬汁牛五花 🐮
薄片牛五花燒後充滿油脂香,配搭秘製醬汁食更濃香滋味

❀ M6和牛肩胛牛柳 🐮
牛肉油花分佈均勻,口感柔嫩多汁

❀ 美國極佳牛頸脊 🐮
肉質結實又帶彈性,牛味相對較濃郁

❀ 西班牙豬肋條 🐷
口感軟嫩有嚼勁,油香豐富

❀ 特級豬頸肉 🐷
燒完帶點焦香,食落爽滑彈牙

❀ 阿根廷珍寳紅蝦 🦐
好大隻紅蝦😍 蝦肉口感鮮嫩,夠晒鮮味✨

❀ 韓式小菜 🥢
❀ 生菜杯 🥬

❀ 韓式燒鰻魚($148) 🔥

❀ 醬油蟹膏蟹子拌飯 ($108) 🍚

❀ 奶油桃桃烏龍奶茶 🍹
❀ 火龍果葡萄星空梳打 🍹
2024-01-07 44 瀏覽
。゚・ 𖥸──-ˋˏ  👣 會長之家燒肉ˎˊ-──𖥸 。゚・會長王牌套餐 💵 HK$466☆͟͞招牌牛油熟成厚切五層肉絕對係必食超級誠意推介🩵先睇賣相我已經覺得佢非常吸睛😂首先幫佢影多幾張相先😝 呢個厚切五層肉非常高質, 唔好見佢厚以為好難燒, 佢係非常之易燒, 每邊大概燒幾分鐘左右, 再將佢分件後重點在燒就得架❤️肉汁非常Juicy😚有好濃郁嘅豬肉香同食落去油脂滲出黎果下, 非常香口🫠食落去好腍🤩真係非常好味🤤☆͟͞特級牛肩脊 ☆͟͞韓式醬牛五花薄切嘅牛肉, 雪花牛之分布得好平均肉係呈現嫩嫩嘅鮮紅色🤩超新鮮只需大概烤2分鐘左右, 就已經可以食啦味道係有超濃郁嘅牛香😌完全唔需要用任何調味料已經好好味😂送飯🍚既話超吾錯🤣☆͟͞烤燒菜拼盤烤燒菜拼盤非常貼心☺️我就最鍾意燒菠蘿啦菠蘿仲要係好厚大大塊😍超好食😜同埋我好鍾意烤蘑菇💗燒咗個蘑菇都好好食😝☆͟͞烤年糕配黑糖年糕放上去微微烤過之後, 外表微脆內𥚃暖暖, 口感好軟糯🫠點上附上嘅黑糖, 雖然簡單但係我好鍾意食😝☆͟͞醬油蟹膏蟹子拌飯 💵 HK$108超級多醬油蟹膏同埋勁多蟹子💗將佢同啲飯Mix埋一齊, 除咗享受到淡淡鹹香嘅蟹膏之外口感層次好豐富😚☆͟͞韓式燒鰻魚 💵

會長王牌套餐 💵 HK$466
☆͟͞招牌牛油熟成厚切五層肉

☆͟͞特級牛肩脊
☆͟͞韓式醬牛五花
薄切嘅牛肉, 雪花牛之分布得好平均
肉係呈現嫩嫩嘅鮮紅色🤩超新鮮
只需大概烤2分鐘左右, 就已經可以食啦

☆͟͞烤燒菜拼盤
烤燒菜拼盤非常貼心☺️我就最鍾意燒菠蘿啦

☆͟͞烤年糕配黑糖
年糕放上去微微烤過之後, 外表微脆
內𥚃暖暖, 口感好軟糯🫠
點上附上嘅黑糖, 雖然簡單但係我好鍾意食😝

☆͟͞醬油蟹膏蟹子拌飯 💵 HK$108
口感層次好豐富😚

☆͟͞韓式燒鰻魚 💵 HK$148
食韓國野我絕對唔會少咗烤鰻魚🤣
我真係好鍾意食鰻魚
店員會好細心話俾你點烤, 完全唔使擔心燒燶😂 烤好嘅鰻魚非常爽口彈牙, 啖啖都係肉🤩

☆͟͞奶油桃桃烏龍奶茶 💵 HK$58
上邊鋪滿左口口嘅奶油💗超級邪惡
桃味屬於比較淡,所以味道不會太甜🤭
啱晒我鍾意微糖嘅朋友😝
2024-01-06 27 瀏覽
位於長沙灣新開業的會長之家烤肉餐廳走70年代財閥之家風格門口超多特式打卡位· 復古而有格調·其人氣菜式·全港首創海鹽牛油熟成7天豬肉加上一把小菜刀·𣊬間把可愛度拉滿·打卡又玩味!♡會長王牌套餐($398)ꕺ招牌牛油熟成厚切五層肉熟成製法令肉汁保留·亦能提升肉香豬肉肥瘦相間·肉質軟腍有彈性燒到邊位微焦· 口感是極佳!ꕺ特級牛肩脊 |ꕺ韓式醬牛五花牛肩脊肉味濃郁· 富有咬口;牛五花油花分明· 配上特調醬汁· 香甜而不失肉香ꕺ烤燒菜拼盤·♡醬油蟹膏蟹子拌飯($108)超吸晴的拌飯·拌入蛋黃每口充斥住蟹香!♡招牌一字骨($168)熟成的一字骨· 牛肉味超濃郁烤至5成熟· 配上少許鹽食用· 富有肉汁同熟成豬一樣· 令人難忘!♡奶油桃桃烏龍奶茶 ($58)超級Igable • 超香桃香但不會過份甜膩♡爆打香水檸檬茶($48)作為檸檬茶怪· 這款表現算不錯· 但如果茶香再濃點會更好·͜· ︎︎

位於長沙灣新開業的會長之家烤肉
餐廳走70年代財閥之家風格
門口超多特式打卡位· 復古而有格調
其人氣菜式·全港首創海鹽牛油熟成7天豬肉
加上一把小菜刀·𣊬間把可愛度拉滿·打卡又玩味!

♡會長王牌套餐($398)
ꕺ招牌牛油熟成厚切五層肉
熟成製法令肉汁保留·亦能提升肉香
豬肉肥瘦相間·肉質軟腍有彈性
燒到邊位微焦· 口感是極佳!

ꕺ特級牛肩脊 |ꕺ韓式醬牛五花

ꕺ烤燒菜拼盤
♡醬油蟹膏蟹子拌飯($108)
超吸晴的拌飯·拌入蛋黃
每口充斥住蟹香!

♡招牌一字骨($168)
熟成的一字骨· 牛肉味超濃郁
烤至5成熟· 配上少許鹽食用· 富有肉汁
同熟成豬一樣· 令人難忘!

♡奶油桃桃烏龍奶茶 ($58)
超級Igable • 超香桃香但不會過份甜膩

♡爆打香水檸檬茶($48)
2024-01-05 37 瀏覽
🇰🇷燒肉系列🇯🇵—▫️餐廳:會長之家烤肉▫️地點:全香港有1️⃣間分店長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖(港鐵長沙灣站 C2 出口, 步行約6分鐘)▫️營業時間:星期一至日 12:00-22:00▫️價錢:~$250+—美味:🥩🥩🥩+0.78🥩環境:🥩🥩🥩+0.5🥩(較多油煙)價錢:💰💰💰+0.7💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.6👨‍🍳—係最近先知有呢間新開嘅韓式燒🇰🇷都幾多選擇—📍 會長王牌套餐價錢:$398分數:🇰🇷🇰🇷🇰🇷+0.6🇰🇷有幾多款肉,包括招牌牛油熟成厚切五層肉、特級牛肩脊韓式醬牛五花同烤燒菜拼盤🥙啲肉都夠2個女仔食,佢哋既肉都夠味,肉質都唔錯.另加日本帶子($78)有4大粒,燒完幾香口—📍 醬油蟹膏蟹子拌飯價錢:$108分數:🦀🦀🦀+0.8🦀賣相好吸引,都幾多蟹膏同埋蟹子,餸飯同肉唔錯😚再濃味啲啲更好—📍韓式燒鰻魚半條(8件)價錢:$288分數:🐟🐟🐟+0.6🐟好少自己燒饅魚🐟要燒耐啲先熟,同埋要落好多汁先有味—#korea #hkig #hkfoodie #allyoucaneat #wagyu #燒肉 #日式燒肉 #韓式燒烤 #牛肉控 #和牛 #任食和牛 #澳洲
🇰🇷燒肉系列🇯🇵

▫️餐廳:會長之家烤肉
▫️地點:全香港有1️⃣間分店
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
(港鐵長沙灣站 C2 出口, 步行約6分鐘)
▫️營業時間:
星期一至日 12:00-22:00
▫️價錢:~$250+

美味:🥩🥩🥩+0.78🥩
環境:🥩🥩🥩+0.5🥩(較多油煙)
價錢:💰💰💰+0.7💰
服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.6👨‍🍳

係最近先知有呢間新開嘅韓式燒🇰🇷都幾多選擇

📍 會長王牌套餐
價錢:$398
分數:🇰🇷🇰🇷🇰🇷+0.6🇰🇷
有幾多款肉,包括招牌牛油熟成厚切五層肉、特級牛肩脊
另加日本帶子($78)有4大粒,燒完幾香口

📍 醬油蟹膏蟹子拌飯
價錢:$108
分數:🦀🦀🦀+0.8🦀

📍韓式燒鰻魚半條(8件)
價錢:$288
分數:🐟🐟🐟+0.6🐟
好少自己燒饅魚🐟要燒耐啲先熟,同埋要落好多汁先有味

#korea #hkig #hkfoodie #allyoucaneat #wagyu #燒肉 #日式燒肉 #韓式燒烤 #牛肉控 #和牛 #任食和牛 #澳洲和牛 #醬蟹 #放題 #燒肉達人 #オーストラリア産和牛食べ放題 #食べ放題 #燒肉外賣#amy_in_caw #韓式泡菜
[ #caloriefoodie長沙灣 ]• 會 長 之 家 烤 肉 •🐿-​ 長沙灣新開咗一家韓式燒肉店🇰🇷推薦自家研發牛油熟成厚切五層肉🐷🧈餐廳亦有幾款特色手調飲品可以揀係一間新派又幾特別嘅韓式燒肉店(●’◡’●)ノ-👑 會長皇牌套餐 💰$398餐廳預設三款套餐 大約2人份量如果想食招牌五層肉 又想食牛 呢個皇牌套餐就啱✨👉🏻 🐷 招牌牛油熟成厚切五層肉 約180g厚切五層肉嘅兩邊都沾上牛油🧈每邊計時燒3分鐘 再剪開一小嚿燒熟每一小嚿都可以燒到微微焦香 咬落具油脂感👉🏻 🐮特級牛肩脊 約120g👉🏻 🐮 韓式醬牛五花 約120g牛肩脊同牛五花 同五層肉相比之下就顯得較為遜色 前者重牛味 後者重油脂感👉🏻 🥬 時令蔬菜拼盤有菠蘿、雞髀菇、冬菇、翠肉瓜、南瓜、紫洋蔥👉🏻 🇰🇷 韓式小菜一共有五碟 包括泡菜、芽菜、韭菜、茄子、青瓜👉🏻 🥬 生菜杯最鐘意用生菜包住啲肉 再加上生蒜、韓式醬然後一啖放落口😳生菜可以減少燒肉肥膩嘅感覺-🦀 醬油蟹膏蟹籽拌飯 💰$108將醬油蟹膏、蟹籽、生蛋黃攪拌撈勻每啖都有蟹味😳 幾好食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🫘 紅豆鯛魚燒 💰$58甜品嘅一種🤣一共有4嚿 內𥚃係紅豆
[ #caloriefoodie長沙灣 ]

👉🏻 🐮 韓式醬牛五花 約120g

牛肩脊同牛五花 同五層肉相比之下
就顯得較為遜色 前者重牛味 後者重油脂感
👉🏻 🥬 時令蔬菜拼盤
有菠蘿、雞髀菇、冬菇、翠肉瓜、南瓜、紫洋蔥
👉🏻 🇰🇷 韓式小菜

一共有五碟 包括泡菜、芽菜、韭菜、茄子、青瓜
👉🏻 🥬 生菜杯
最鐘意用生菜包住啲肉 再加上生蒜、韓式醬
然後一啖放落口😳生菜可以減少燒肉肥膩嘅感覺
🦀 醬油蟹膏蟹籽拌飯 💰$108

將醬油蟹膏、蟹籽、生蛋黃攪拌撈勻
每啖都有蟹味😳 幾好食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

可以過下口癮😗
📍 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
#caloriefoodie
  • 招牌牛油熟成厚切五層肉
第一下係因為餐廳名好特別而吸引,後來睇埋裝修充滿韓式古典華麗風格,呢種風格嘅裝修係香港好少見,牆身好多畫⭐️會長王牌套餐 $398🐷招牌牛油熟成厚切五層肉 180g造型好特別,針板上有超厚肉,肉插左一把小小嘅刀作裝飾首創牛油熟成豬肉,店員會幫手燒,將肉每邊燒3分鐘,剪開後再每面燒熟就可以,仲會幫手括走面多餘嘅牛油。肉表面燒得香脆 ,肉質好juicy好軟,仲充滿牛油香但不會覺得油膩,果然係必食item🐮特級牛肩脊 120g另外可以揀厚切豬頸肉,牛味香濃🐷辣味豬五花 $120g另外仲有牛五花選擇,豬五花面沾滿辣醬,油脂滿滿,好惹味,可以用生菜夾埋一齊食蔬菜拼盤,生菜杯蔬菜種類好多,有菠蘿、冬菇、翠玉瓜、南瓜等另外可以係套餐外加肉/主食🥢韓式水冷麵 $88好喜歡熱熱嘅燒肉配冰涼嘅水冷麵嘅配搭,冷麵麵身彈牙清爽。🦀醬油蟹膏蟹子拌飯 $108蟹膏蟹子份量好多,鋪滿飯面。連埋紫菜同蛋黃拌勻,口感滑又有爽口感覺🍑奶油桃桃烏龍奶茶 $58蜜桃烏龍茶味好香濃,奶油creamy,唔好好甜,配燒肉做到解油膩作用🍓草莓忌廉米酒 $98好易入口嘅米酒,草莓味甜甜的唔會有藥水味感覺。會唔覺意飲完一杯又一杯

⭐️會長王牌套餐 $398

🐷招牌牛油熟成厚切五層肉 180g
造型好特別,針板上有超厚肉,肉插左一把小小嘅刀作裝飾

🐮特級牛肩脊 120g
另外可以揀厚切豬頸肉,牛味香濃

🐷辣味豬五花 $120g
辣味豬五花

蔬菜拼盤,生菜杯
蔬菜種類好多,有菠蘿、冬菇、翠玉瓜、南瓜等

另外可以係套餐外加肉/主食
🥢韓式水冷麵 $88
好喜歡熱熱嘅燒肉配冰涼嘅水冷麵嘅配搭,冷麵麵身彈牙清爽。
韓式水冷麵

韓式水冷麵
醬油蟹膏蟹子拌飯
奶油桃桃烏龍奶茶
草莓忌廉米酒
🆕新開業嘅🌟會長之家烤肉🌟,係長沙灣嘅🇰🇷韓燒餐廳!餐廳以70年代嘅🇰🇷韓國會長之家作為主題,古典得嚟仲好有氣派😎!👑會長王牌套餐 $398🐖招牌牛油熟成厚切五層肉全港首創嘅熟成豬肉,係店家嘅王牌!以海鹽同埋牛油age足7日,燒前店員會幫忙移除牛油層,一煎即香氣四溢,油香脂香加埋牛油香,真係不得了!店員幫忙燒製同埋分割後,煎至四面金黃就得!age過嘅五花肉特別軟嫩,油香亦更突出!🐂特級牛肩脊|韓式醬牛五花牛肩脊帶靚靚油花,香口又惹味!韓式醬牛五花輕煎兩邊就食得,有醬香又夠肥美!🥗時令蔬菜拼盤燒烤用蔬菜雜錦,份量同埋款式都多,好睇好食又夠健康!🥬生菜杯|韓式小菜用嚟夾豬五花一齊食!🐖名品厚切豬頸肉 $88真係起厚切,爽口又夠多汁!🦀醬油醬膏蟹子拌飯 $108醬油風嘅拌飯加入咗大量嘅蟹膏同埋蟹子,鮮味十足!🍑奶油桃桃烏龍奶茶 700ml $58爆Cream嘅烏龍茶,有桃香又有茶香,仲好邪惡!🍺Cass啤酒 $28

👑會長王牌套餐 $398

🐖招牌牛油熟成厚切五層肉

🐂特級牛肩脊|韓式醬牛五花

🥗時令蔬菜拼盤

燒烤用蔬菜雜錦,份量同埋款式都多,好睇好食又夠健康!

🥬生菜杯|韓式小菜

用嚟夾豬五花一齊食!

🐖名品厚切豬頸肉 $88

真係起厚切,爽口又夠多汁!

🦀醬油醬膏蟹子拌飯 $108

醬油風嘅拌飯加入咗大量嘅蟹膏同埋蟹子,鮮味十足!

🍑奶油桃桃烏龍奶茶 700ml $58
爆Cream嘅烏龍茶,有桃香又有茶香,仲好邪惡!

🍺Cass啤酒 $28
2024-01-04 278 瀏覽
網上見好多人介紹呢間別具裝修特色既韓燒店,即刻約fd 提早book定位去食!餐廳由外到內都充滿韓國民初時期既復古氣氛,擺放左吾少古董傢俬、屏風、掛畫,就好似佢餐廳名一樣,置身系民初時期既會長之家般。會長王牌套餐 $398招牌牛油熟成厚切五層肉餐廳signature,用牛油前後包住五花肉,直接原條燒,牛油慢慢融入五花肉內,燒出嚟金黃色,食落外表幾香脆,牛油香味濃郁,比一般既燒五花肉柔軟濕潤啲。韓式醬牛五花薄片牛五花配上特製韓式醬,味道甜甜地,放落爐每邊燒約30秒就食得。特級牛肩脊牛肩脊有少少厚度,脂肪比例比較少,肉質軟嫩易咬。時令蔬菜拼盤 & 生菜蔬菜拼盤都幾豐富,有翠玉瓜片、菇片、南瓜片、洋蔥、菠蘿同燒肉必備既生菜。5小碟既韓式小菜,泡菜、韭菜、茄子、豆芽、青瓜,小菜食哂仲可以refill!西班牙黑毛豬肋條 $68另外叫多一碟豬肋條,起初望到好似好多脂肪,但燒完出嚟脂肪部位吾見哂,食落去幾軟嫩。鰻魚4件 $148香港比較少韓燒店有鰻魚燒,所以一見到即刻叫!一開始先燒魚肉5分鐘,再反轉燒魚皮5分鐘,之後剪開幾份再燒5分鐘就可以點鰻魚汁食!價錢比較貴,但食落吾錯,魚肉夠實,吾會燒到散開。醬

會長王牌套餐 $398

韓式醬牛五花

特級牛肩脊
牛肩脊有少少厚度,脂肪比例比較少,肉質軟嫩易咬。

時令蔬菜拼盤 & 生菜

西班牙黑毛豬肋條 $68

鰻魚4件 $148

醬油蟹膏蟹子拌飯 $108
滿滿既蟹膏,吾洗自己拆肉真方便!中間仲有隻生雞蛋,將紫菜、蟹膏、蟹子撈埋一齊!

❀ 會長之家烤肉 #長沙灣 ❀❗長沙灣必食 招牌牛油熟成厚切五層肉 ❗——————————————————最近嚟到長沙灣呢間新開張嘅韓式燒烤店😆主打招牌牛油熟成厚切五層肉,喺其他地方未見過,平日夜晚嚟到都全場爆滿✨餐廳用上復古韓式裝修,擺滿大量復古吊燈、擺設,猶如返回70年代會長之家。你到點一個會長王牌套餐在散嗌少許燒肉同朋友一齊分享就啱晒💖.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 會長王牌套餐 $398 (4/5)♥ 招牌牛油熟成厚切五層肉有足足180 gram嘅牛油熟成厚切五層肉🤩初次品嚐,原來係用一層牛油包住豬肉,熟成7日以上,唔好以為會好肥,慢慢燒製嘅時候牛油溶化,更能烤香油脂,入口焦脆,又可以鎖緊肉汁,肉質更柔軟😋.♥ 特級牛肩脊♥ 辣味豬五花另外仲可以選擇多兩款肉類。呢兩款都係用上薄切,特別推薦牛肩脊,油脂分布平均,帶有牛香,又唔會過於油膩😚.♥ 烤燒菜拼盤仲有蘑菇、杏鮑菇、南瓜、洋蔥圈等等蔬菜,燒香再用生菜包住肉類一齊食就Perfect。另外仲有超級香甜嘅菠蘿添😆.☞ 美國牛舌芯 $68 (4/5)☞ 烤年糕配黑糖 $68 (3.8/5)覺得唔夠喉仲可以額外單點燒肉👌🏻牛舌心軟腍,表面仲擺滿香蔥
❀ 會長之家烤肉 #長沙灣 ❀
❗長沙灣必食 招牌牛油熟成厚切五層肉 ❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 會長王牌套餐 $398 (4/5)
♥ 招牌牛油熟成厚切五層肉
有足足180 gram嘅牛油熟成厚切五層肉🤩
♥ 特級牛肩脊
♥ 辣味豬五花
另外仲可以選擇多兩款肉類。
♥ 烤燒菜拼盤
另外仲有超級香甜嘅菠蘿添😆
☞ 美國牛舌芯 $68 (4/5)
☞ 烤年糕配黑糖 $68 (3.8/5)
覺得唔夠喉仲可以額外單點燒肉👌🏻
牛舌心軟腍,表面仲擺滿香蔥,更添香氣。
冇諗過居然仲可以燒年糕,燒到外脆內煙靭,點上香甜黑糖,夠晒飽肚又好味。
☞ 醬油蟹膏蟹子拌飯 $108 (4.2/5)
必定唔少得超級好味嘅醬油蟹拌飯😍
擺滿大量醬油蟹肉、蟹膏、蟹子及生雞蛋,撈埋一齊食非常鮮甜,只需$108真係必食💕
☞ 奶油桃桃烏龍奶茶 700ml $58 (3.9/5)
有成700 mL非常大杯,而且做到台式飲品,包裝好靚,好豐富。
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度:4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
喜歡餐廳嘅裝修,充滿韓國特色。而且肉類高質,仲有抵食又好味嘅醬油蟹拌飯,係近期最喜愛嘅韓式燒肉店,推薦💖
2024-01-02 24 瀏覽
被驚豔了的厚切五層肉同事話佢屋企附近有間燒肉不錯就約埋一齊去食先嚟個賣相有趣嘅招牌牛他他甜筒唔好以為佢係甜品,其實係頭盤!將他他牛放在甜筒上看起來很像雪糕球造型特別,打卡一流!先將他他牛甜筒放置在碟上加上附設的蛋黃、酸蘿蔔、蔥花混合在一起他他牛入口滑嫩,牛味濃郁加上甜筒脆皮增加了口感作為開胃菜很不錯呢! 說開前菜,店舖也有提供免費的前菜一入座就奉上五小碟前菜包括:辣蘿蔔、芽菜、辣茄子、青瓜、泡菜,總有一款岩心水~ 店舖有幾款燒肉套餐供選擇我地點了會長王牌套餐主要係被招牌牛油熟成厚切五層肉所吸引!看到這擺盤,讓人聯想起肉隨砧板上~笑~五層肉燒得外脆內爽,又焦香,絕對不能錯過! 特級牛肩脊有咬口,油脂豐富,用生菜包著加上蒜頭食滿不錯! 辣味豬五花就正常水準,大概是因為最開頭食了五層肉,相對地被驚豔了~烤燒菜拼盤,在燒牛油熟成厚切五層肉時,建議放在旁邊一起燒,可順道吸收五層肉的油香,令蔬菜都變得更香甜~而菠蘿就可放在最後燒,燒菠蘿酸酸甜甜作為甜品作結很不錯! 另外單點了美國牛舌芯,雖然牛舌不是厚切但富濃濃牛味,入口鮮嫩,幾有驚喜! 飲品方面都幾多特色飲品仲有很火紅的爆打香水檸檬茶!看到杯中有
被驚豔了的厚切五層肉

同事話佢屋企附近有間燒肉不錯
就約埋一齊去食

先嚟個賣相有趣嘅招牌牛他他甜筒
唔好以為佢係甜品,其實係頭盤!
將他他牛放在甜筒上看起來很像雪糕球
造型特別,打卡一流!

先將他他牛甜筒放置在碟上
加上附設的蛋黃、酸蘿蔔、蔥花混合在一起
他他牛入口滑嫩,牛味濃郁
加上甜筒脆皮增加了口感
作為開胃菜很不錯呢!

說開前菜,店舖也有提供免費的前菜
一入座就奉上五小碟前菜
包括:辣蘿蔔、芽菜、辣茄子、青瓜、泡菜,
總有一款岩心水~

店舖有幾款燒肉套餐供選擇
我地點了會長王牌套餐
主要係被招牌牛油熟成厚切五層肉所吸引!
看到這擺盤,讓人聯想起肉隨砧板上~笑~
五層肉燒得外脆內爽,又焦香,絕對不能錯過!

特級牛肩脊有咬口,油脂豐富,
用生菜包著加上蒜頭食滿不錯!

辣味豬五花就正常水準,
大概是因為最開頭食了五層肉,相對地被驚豔了~

烤燒菜拼盤,在燒牛油熟成厚切五層肉時,
建議放在旁邊一起燒,可順道吸收五層肉的油香,
令蔬菜都變得更香甜~

而菠蘿就可放在最後燒,燒菠蘿酸酸甜甜
作為甜品作結很不錯!

另外單點了美國牛舌芯,雖然牛舌不是厚切
但富濃濃牛味,入口鮮嫩,幾有驚喜!

飲品方面都幾多特色飲品
仲有很火紅的爆打香水檸檬茶!
看到杯中有檸檬、青檸滿滿的材料
入口酸酸甜甜滿不錯,順便清下食肉後的油膩~

會長之家烤肉
地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
2024-01-02 49 瀏覽
朋友推介過黎長沙灣試呢間復古裝修的韓燒店,店內充滿復古氣息,枱、櫃、擺設都有往昔七、八十年代的懷舊感覺。睇完Menu,主要為套餐,價錢實惠。點了會長王牌套餐 ($398)。特級牛肩脊肉,烤完之後,牛肩脊肉香味非常濃郁。 「招牌牛油熟成厚切五層肉」 非常特別,真係第一次見,五花豬肉,被海鹽牛油包裹住,煎的時候牛油的香味慢慢散發出黎,再慢慢把五花肉煎熟,過程非常享受,煎熟後的五花肉,油脂豐富,十分香口。經過店員推介,揀左辣味豬腸($88),豬腸洗得幾乾淨,口感幾爽幾彈牙,配上調製過的辣醬,味道不俗。
特級牛肩脊肉,烤完之後,牛肩脊肉香味非常濃郁。
2024-01-02 27 瀏覽
長沙灣新店注意‼️會長之家烤肉主打係韓式烤肉 仲有全港首創嘅牛油熟成五花肉 如果鍾意試新嘢嘅一定要嚟試吓✨而且呢度嘅裝修都好特別 有種復古嘅感覺 牆身仲有好多韓式嘅掛畫🖼️下午有lunch set 都幾多人幫襯 我哋一心嚟燒肉 就叫咗個燒肉二人套餐🥩落單後就送上韓式小菜同生菜杯 呢度嘅碗/碟/餐具都好有復古感🇰🇷ꕥ 會長燒肉二人套餐擺盤有驚艷到我 好靚✨有3款牛肉🐂韓式醬汁牛五花 調味適中 入口肉汁較多 好juicy💦M6和牛肩胛牛柳質地軟稔 牛味濃郁 而美國極佳牛頸脊嘅肉質較有彈性 一路咬一路有肉汁咇出嚟 幾鮮嫩👍🏻豬肉就有2款 西班牙豬肋條都幾厚身 啖啖肉好嫩 肉質爽彈🐷而特級豬頸肉我鍾意燒到嗰邊焦焦地 食落特別香 包生菜加蒜食一流 唔知大家食燒肉嘅時候會唔會食飯呢😌我就一定會 呢度有麻油紫菜飯 好韓式🍚另外仲有兩隻阿根廷珍寶紅蝦 再隨餐附送兩杯特飲 一杯柑桔檸檬 一杯係火龍果葡萄星空梳打🍹呢杯梳打超讚 入面仲有啲火龍果肉最後點咗一份燒菠蘿當飯後果 都幾清甜🍍

ꕥ 會長燒肉二人套餐

擺盤有驚艷到我 好靚✨