2018-06-02 144 瀏覽
台式飲品喺香港真係越來越多,尤其係黑糖珍珠鮮奶,呢一款飲品係近來大熱黑糖珍珠鮮奶又叫做青蛙撞奶,而元朗呢間新開嘅最特別之處就係佢有做到其他鋪頭冇嘅掛杯效果,又叫髒髒杯,其實是先唧黑糖到杯邊,再加入鮮奶。飲品款式唔算好多,不過佢主打都係果一兩款所以都夠㗎啦我哋今日就試咗佢嘅主打《黑糖青蛙撞奶》$29掛杯效果又的確係唔錯嘅,影相都幾靚鮮奶味都算唔錯,都算濃既,但係黑糖味就唔夠濃珍珠又唔夠煙銀,同樣都係黑糖味唔夠濃飲落就似係普通鮮奶加左啲珍珠咁不過好處就係唔算等得耐

飲品款式唔算好多,不過佢主打都係果一兩款所以都夠㗎啦

我哋今日就試咗佢嘅主打《黑糖青蛙撞奶》$29
掛杯效果又的確係唔錯嘅,影相都幾靚
鮮奶味都算唔錯,都算濃既,但係黑糖味就唔夠濃
珍珠又唔夠煙銀,同樣都係黑糖味唔夠濃
飲落就似係普通鮮奶加左啲珍珠咁

不過好處就係唔算等得耐
2018-05-31 112 瀏覽
又來到元朗下午四五點鐘,這次真的是純粹經過,看到不尋常的人龍,好奇走過去看看,原來又是網上好評如潮的珍奶店珍奶控的我當然很想試試,但那天真的天氣太熱了,這麼長的人龍我實在是沒辦法,只好先放棄誰知道晚上差不多八點再經過,沒人龍了!立即去買買了黑糖青蛙撞奶奶味是濃郁的,珍珠也很有嚼勁,好吃的唯是固定甜度,有點過甜,但奶味是有把它救回來包裝是和尖沙咀人氣鹿角巷很像啦🤓這家跟同是在元朗的「春風三月」提姊妹店,同一天的收據可以有折扣,但是... 我個人覺得春風三月退步好多!不好喝了!
又來到元朗
誰知道晚上差不多八點再經過,沒人龍了!立即去買

買了
黑糖青蛙撞奶
奶味是濃郁的,珍珠也很有嚼勁,好吃的
唯是固定甜度,有點過甜,但奶味是有把它救回來

包裝是和尖沙咀人氣鹿角巷很像啦🤓
2018-05-31 121 瀏覽
是日星期六下午四點左右來到已有十幾人在店外排隊人龍去到酒樓門外條龍比【鹿角巷】還短 心諗【鹿角巷】咁好味都係排隊連取飲品等了45分鐘 這兒應該比它好吧就決定排隊開初排到我時 都感覺好快只用了15分鐘 行到埋櫃面店員告知要等半小時我說ok 因為很多時都是說大一點還有 我都排了15分鐘到我買才說😒買完之後取票號 跟正在叫的號數相差15個左右還有 一路陸續嗌緊新no.很快很快地 10分鐘不到已經到我前一個號碼了但一直由我前一個號碼到我 相差35分鐘內也沒有再叫過任何一個號碼一邊有人買 都不斷說要等30分鐘以上嚇走很多人其實是什麼問題也好 係咪應該交代一下為何一直唔出飲品 但一邊又告知要等30分鐘以上呢?是多生意得滯?要嚇走人其實我都懂得煮珍珠 也不需要那麼長時間還有你不是用到最後一杯沒有 先來做吧?看來 這店真的做夠生意了😏好了 說回飲品 我點了黑糖青蛙撞奶期待以久的飲品到口了樣子是不錯的噢第一啖喝下 對 黑糖味 是有的但不算是濃濃地包圍著珍珠還有重點是 奶是沒味的 冰是多的😒咁熱天時 飲完都仍有好多冰我已經是一叫我的號碼 秒速地喝但也是沒奶味 即是已經不是所謂的冰溶掉而淡吧經我真的很後悔
是日星期六下午四點左右來到
店員告知要等半小時
我說ok 因為很多時都是說大一點
還有 我都排了15分鐘到我買才說😒
買完之後取票號 跟正在叫的號數相差15個左右
還有 一路陸續嗌緊新no.
很快很快地 10分鐘不到已經到我前一個號碼了
一邊有人買 都不斷說要等30分鐘以上
嚇走很多人
是多生意得滯?要嚇走人
其實我都懂得煮珍珠 也不需要那麼長時間
還有你不是用到最後一杯沒有 先來做吧?
看來 這店真的做夠生意了😏

還有重點是 奶是沒味的 冰是多的😒
咁熱天時 飲完都仍有好多冰
我已經是一叫我的號碼 秒速地喝
但也是沒奶味 即是已經不是所謂的冰溶掉而淡吧
經我真的很後悔 很後悔 浪費了我超過一小時的寶貴時間在這杯飲品身上
以!後!不!回!頭!
放心~以後店員不用怕太多客人 要不斷嗌要等30分鐘以上了
2018-05-19
60 分鐘 (堂食)
2018-05-29 89 瀏覽
Facebook見到介紹,個樣好似好吸引,專程入元朗嘗一嘗。午飯時間唔見人龍,選擇不多,10款以內,寫明甜度無得揀,無叫到招牌,沙冰又沽清,於是點了咖啡撞奶。其實唔係好明點解叫撞奶,就係一杯有珍珠既咖啡,沿杯內灑上黑糖。珍珠係不錯,軟硬度適中,咖啡都唔差,幾濃郁,但就被黑糖蓋過,有點太甜,似泰國d奶茶和咖啡,$29杯相比起連鎖咖啡店就唔算過份,相比起外賣飲品店又有點貴,舖位好細,每次只可容納一人落order,經過買杯都可以,專程去試就不值了。
Facebook見到介紹,個樣好似好吸引,
專程入元朗嘗一嘗。

午飯時間唔見人龍,選擇不多,
10款以內,寫明甜度無得揀,
無叫到招牌,沙冰又沽清,
於是點了咖啡撞奶。

其實唔係好明點解叫撞奶,
就係一杯有珍珠既咖啡,
沿杯內灑上黑糖。

珍珠係不錯,軟硬度適中,
咖啡都唔差,幾濃郁,但就被黑糖蓋過,
有點太甜,似泰國d奶茶和咖啡,
$29杯相比起連鎖咖啡店就唔算過份,
相比起外賣飲品店又有點貴,
舖位好細,每次只可容納一人落order,
經過買杯都可以,專程去試就不值了。

5 分鐘 (外賣自取)
Heard so much about this for the past few weeks, went to try it out.Went on a public holiday, the queue wasn't too bad but after ordering, we had to wait for 15 mins. We ordered the one with black sugar and tapioca balls, my first thought was it looked beautiful how the black syrup was poured around the cup.however, the taste was not that impressive, the tapioca balls were unusually sweet. personally it was too sweet for me. the price is similar to most bubble tea prices.Overall, not very impres

黑糖青蛙撞奶

Overall, not very impressed, and definitely not worth the wait.

2018-05-22
15 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
2018-05-29 102 瀏覽
見啲廣告吹到咁勁,咁啱今日經元朗,就一於試下啦~我以為去到會好多人排,都唔算話好多,飲品亦出得好快。拎野飲嘅時候,職員會同你講keep返收據,去春風三月買野飲有8折。原來呢兩間舖係有關係嘅~我叫左青蛙撞奶,青蛙其實係指珍珠。甜度已經定左,冇得揀甜度架,職員都會問你使唔使少冰,我要左少冰。記得搞暈先飲,唔係就會開頭勁甜,到後尾就勁淡架喇。我覺得甜度啱啱好,好滑,因為加左好多奶嘅關係,所以咁樣蓋過左茶味啦。整體黎講,其實都係一般般,珍珠有啲硬,煮得唔好食。$29喺元朗黎講,我覺得貴呀,同埋珍珠份量真係少,以呢個價同質素,真係唔抵飲。今次之後,都唔會再飲喇。
見啲廣告吹到咁勁,咁啱今日經元朗,就一於試下啦~

我以為去到會好多人排,都唔算話好多,飲品亦出得好快。
原來呢兩間舖係有關係嘅~

我叫左青蛙撞奶,青蛙其實係指珍珠。
甜度已經定左,冇得揀甜度架,
職員都會問你使唔使少冰,我要左少冰。
記得搞暈先飲,唔係就會開頭勁甜,到後尾就勁淡架喇。

整體黎講,其實都係一般般,珍珠有啲硬,煮得唔好食。
$29喺元朗黎講,我覺得貴呀,同埋珍珠份量真係少,
以呢個價同質素,真係唔抵飲。
今次之後,都唔會再飲喇。
2018-05-28
2018-05-26 195 瀏覽
如果唔係住喺元朗嘅或者路經,其實可以唔使特登過嚟試最近Facebook post得好行,今日一心諗住起付近食野所以順便過嚟買杯野飲, 當時1:53門口只有五個人,係購買時職員就話俾我知要等20分鐘。以為係佢哋嘅銷售手法,營造好多人排隊之後等多d人一齊過黎排!但係原來佢哋係沒冇晒珍珠囉,所以即刻上OpenRice睇返佢哋開店時間以為啱啱開店所以冇珍珠點知開店時間係由10點半鐘開始去到二點鐘呢啲時間,珍珠個存貨不足而有沒有做好準備為咗一杯嘢飲要等成半個鐘,唔值得囉!因為奶味,茶味都好淡,冰量及甜度都沒有得選擇。不過慶幸嘅係佢唔係好甜加上今日又好熱甜味方面係可以接受的。
如果唔係住喺元朗嘅或者路經,其實可以唔使特登過嚟試
古早味黑糖珍珠奶茶
古早味黑糖珍珠奶茶
2018-05-26
25 分鐘 (堂食)
2018-05-26 234 瀏覽
最近每經過元朗鳳琴街某店都見到企左滿滿既人,原來開左間台式飲料舖,基於人群效應,點都要試一試啦。比錢買野飲又一個位,取野飲又係同一個位,好迫,不過比錢都唔洗排隊既,但等取野飲等左差唔多20min舖面細細,仲要係內街,唔係見到咁多人聚集,都豪不起眼冬瓜鮮奶$26,除左奶味就係甜味,甜甜甜甜甜甜甜到漏呀,好似落左半杯甜水再加奶咁,男友話再飲多一杯要洗腎,未知其他野飲係咪都咁甜店員話憑單今天或明天再買有8拆,不過都唔會短時間再飲,驚男友真係捉我去洗腎

比錢買野飲又一個位,取野飲又係同一個位,好迫
,不過比錢都唔洗排隊既,但等取野飲等左差唔多20min

舖面細細,仲要係內街,唔係見到咁多人聚集,都豪不起眼

,未知其他野飲係咪都咁甜

2018-05-26
20 分鐘 (堂食)
$26 (其他)
2018-05-25 175 瀏覽
山長水遠專登去買結果店員兩杯都落漏黑糖返到屋企先知完全無黑糖,更莫講話掛杯杯野變左普通到唔普通的焦糖珍珠奶茶仲要個顏色白過其他品牌既珍珠奶茶真係極度失望致電鋪頭同wtsapp鋪頭的聯絡電話都不獲處理Wtsapp 更是只讀不回你唔係要我拎返去呀?!如果係,麻煩賠埋車錢俾我囉離哂譜架完全唔值這個價錢,仲衰過comebuy 貢茶囉希望大家光顧這鋪頭一定要睇清楚先好走或者諗清楚光唔光顧唔好好似我咁山長水遠走去買
山長水遠專登去買
結果店員兩杯都落漏黑糖
返到屋企先知完全無黑糖,更莫講話掛杯
杯野變左普通到唔普通的焦糖珍珠奶茶
仲要個顏色白過其他品牌既珍珠奶茶

真係極度失望

致電鋪頭同wtsapp鋪頭的聯絡電話
都不獲處理
Wtsapp 更是只讀不回
你唔係要我拎返去呀?!
如果係,麻煩賠埋車錢俾我囉
離哂譜架

完全唔值這個價錢,仲衰過comebuy 貢茶囉

希望大家光顧這鋪頭一定要睇清楚先好走
或者諗清楚光唔光顧
唔好好似我咁山長水遠走去買
2018-05-24
外賣自取
2018-05-24 205 瀏覽
「黑糖青蛙撞奶」世界級伏 打手超級多茶底超級不知所謂 啖到無朋友珍珠口感不錯 但係用黑糖整既超級無敵宇宙級爆甜 🖕🏻🖕🏻🖕🏻飲完包你既糖尿指數急劇飊升 ⬆️糖尿病者慎重考慮 切密一試❗️今日大約六點左右去排隊,最後要等左成四十五分鐘先有但係換來一杯垃圾既野飲不可一不可再❗️杯咁既野要$29大把時間大把錢大把QUOTA儲糖尿指出既咪去試下囉 ➰試後感 - R-U-B-B-I-S-H 執笠倒數計時開始 🔈
「黑糖青蛙撞奶」
世界級伏 打手超級多
茶底超級不知所謂 啖到無朋友
珍珠口感不錯 但係用黑糖整既
超級無敵宇宙級爆甜 🖕🏻🖕🏻🖕🏻
飲完包你既糖尿指數急劇飊升 ⬆️
糖尿病者慎重考慮 切密一試❗️

今日大約六點左右去排隊,
最後要等左成四十五分鐘先有
但係換來一杯垃圾既野飲
不可一不可再❗️杯咁既野要$29
大把時間大把錢大把QUOTA
儲糖尿指出既咪去試下囉 ➰
試後感 - R-U-B-B-I-S-H
執笠倒數計時開始 🔈
2018-05-23
45 分鐘 (堂食)
2018-05-24 160 瀏覽
甘遠入到元朗就梗係想試吓近排新開嘅奶茶舖呢一間最近網上大熱 所以就諗住試吓星期日嗰日好熱 大概三點鐘唔使睇地圖都搵到 因為真係好多人排隊買嗰時等左唔夠10分鐘 個刻心情都良好我地點左佢嘅招牌 青蛙黑糖撞奶點知等杯野等左45分鐘 所有人都等到好燥因為佢話啲珍珠要再煮 冇晒一心以為好嘢值得等待 充滿期待盼望叫到你個號碼就好似中六合彩咁點知一飲就知係大伏完全只有鮮奶 冇咩奶味 黑糖味隱約飲到少少29蚊 買杯奶 完全無個撞字 仲要等咁耐 實在性價比低冇下次
甘遠入到元朗就梗係想試吓近排新開嘅奶茶舖

完全只有鮮奶 冇咩奶味 黑糖味隱約飲到少少
29蚊 買杯奶 完全無個撞字 仲要等咁耐 實在性價比低
冇下次

青蛙焦糖撞奶
55 分鐘 (外賣自取)
2018-05-23 270 瀏覽
店舖主打的黑糖青蛙撞奶($29)(如下圖),並非真的用一隻隻青蛙去撞奶,而是珍珠撞奶的意思。他們做的珍珠是用地瓜粉,但主要是用泰國生產的木薯粉來做。至於唧在杯邊的黑糖漿,亦是由店主的師傅親自在台灣廠房炒製後運到香港,以蔗糖提煉,再熬煮3-4小時,其間要控制好火候、溫度、濃度及時間,因為若果黑糖煮得太焦就會有苦味。因此這杯這麼用心去製造的一流的飲料,本人十分推介雖然等候時間長,大約等了半小時,但感覺卻是十分值得的。一粒粒「青蛙」伴隨黑糖鮮奶滑入口中,珍珠因為是鮮製,所以口感比平日吃到的更煙韌彈牙,黑糖味道濃郁但溫醇,不會過甜,跟鮮奶互相配搭得剛剛好
因此這杯這麼用心去製造的一流的飲料,本人十分推介

外賣自取
  • 黑糖青蛙撞奶
聽聞係全港第一間「撞奶」既台飲店,自己不嬲好少跟實個潮流,就算知道邊到有新野食、新野食勁HIT,都會唔會即刻去試,因為好驚排隊……香港人為左食真係好瘋狂今次真係咁岩有野做入元朗,咁就一於去試下緊貼潮流,點知下午5點幾去到,已經賣哂珍珠……話唔知幾時會有珍珠,又話最少要等30分鐘以上,最想試果啲都試唔到,但一場黎到唯有買其他試下,買完之後行開左周圍行下,大約45分鐘之後再返去拎,店員就放左入雪櫃再拎返比我地黑糖仙草奶凍 $19(左) / 宇治抹茶紅豆 $36(右)黑糖仙草奶凍 $19(左)偏甜,唔知係因為黑糖既原因定咩,好似飲糖水咁宇治抹茶紅豆 $36(右)呢個就太淡……唔知係咪因為放左去雪櫃,啲冰溶左所以咁淡?定本身就係咁,冇咩抹茶味好失望,一心想試黑糖青蛙撞奶/古早黑糖珍珠奶茶,但通通都冇,試完其他,都唔知下次仲試唔試好

黑糖仙草奶凍 $19(左) / 宇治抹茶紅豆 $36(右)

黑糖仙草奶凍(左)/宇治抹茶紅豆(右)

黑糖仙草奶凍 $19(左)
偏甜,唔知係因為黑糖既原因定咩,好似飲糖水

宇治抹茶紅豆 $36(右)

2018-05-22
45 分鐘 (堂食)
2018-05-23 128 瀏覽
見到FB好多介紹,帶女朋友黎試下。見到價錢都唔算太貴,30蚊樓下,但都幾多人排隊,企係馬路邊等左30分鐘。古早黑珍珠奶茶 $22黑糖味幾重,會偏甜,但黑珍珠好軟身,食唔慣,仲有D蜜糖味咁,少左彈牙感覺。勝左夠平咖啡珍珠奶茶好重咖啡,感覺似係即磨果種,但係加左D奶感覺唔夠滑,可能咖啡豆係偏向酸性,可以試下換咖啡豆。整體都會俾3/5分既,不過咁熱仰要企係街等就唔係咁想!
見到FB好多介紹,帶女朋友黎試下。

古早黑珍珠奶茶 $22

咖啡珍珠奶茶

整體都會俾3/5分既,不過咁熱仰要企係街等就唔係咁想!
2018-05-12
35 分鐘 (堂食)
2018-05-23 156 瀏覽
雖然喺網上見到好多人飲過餐廳的飲品,都話飲品味道只屬平平,但好奇心促使下,去開元朗都要試一試。由於太多人,餐廳會分批落Order,我等左5-10分鐘到就落到單。由於店舖新開,加上傳媒的加持,店舖外排滿等落單及等拎飲品的人龍。排左10分鐘落單,我再等左20分鐘到先拎到飲品,共等了30分鐘,值唔值得等就睇下閣下有幾想試同打卡呃Like啦。呢杯係店最signature的黑糖青蛙撞奶,説穿了只係黑糖牛奶,份量唔算太大杯,不過佢成杯主要係牛奶,29蚊都算係咁。未攪勻前都已經飲到黑糖的香味,攪匀味道更濃,不過我卻覺得奶味稍為唔夠出。下面的黑糖珍珠都好重黑糖味,而且口感都幾煙韌。其實飲品店的選擇唔算太多,我影低左個Menu比大家參考。==============================鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

黑糖青蛙撞奶

其實飲品店的選擇唔算太多,我影低左個Menu比大家參考。