2015-06-22 325 瀏覽
這餐是搬新公司的第一餐,正正就是在新公司的附近,聽同事說味道都不錯,就大家都去試試看,其實某程度也是老闆逼去的。因為大家收拾到3、4點先食飯,所以去到已經係食下午茶啦,其實都幾多選擇,圍繞都係星加坡、泰國和馬拉菜,一般都係廿幾蚊到,熱飲唔洗加錢,凍飲加二蚊。而我點左豬頸肉炒公仔麵,雖然見到有紅紅地,但係一點都唔辣,係有點香口,但係偏向甜既,而配料和份量都算多,豬頸肉真係好大塊,咸咸地有嚼口,一點都不乾。公仔麵條條都好入味,有點甜甜的,吃一個真係好夠飽,又便宜。

公仔麵條條都好入味,有點甜甜的,吃一個真係好夠飽,又便宜。
2015-06-04
2015-04-17 278 瀏覽
同同事到附近做野,見門口有8折優惠就入去試下啦!我哋2個叫咗海南雞飯,但只有一碗油飯,咁我就轉咗燴牛尾飯。開飯吖!我碟牛尾尚算多餸,差不多有成4件大牛尾,味道唔錯燴得好入味,牛尾肉質未算好"霖",如果"霖"身D會好一點。總括,工廠區食堂的品質已算不錯,但正價$58未連飲品就有點貴。
牛尾飯
牛尾飯
2015-04-15
2014-10-21 555 瀏覽
見到門口的MENU見到一餐要$4X-$5X,睇到個價唔平,但係因為次次見好多人等,所以終於試一試。入去MENU好簡單,約一張A4紙全是餐名。小食、粉、飯、沙拉咩都有。點左個海南雞餐。飯量正常,但雞油味唔香。雞肉唔會爛,但雞太肥,油脂相對多,個人不喜。整理可以試一試。

入去MENU好簡單,約一張A4紙全是餐名。
小食、粉、飯、沙拉咩都有。
點左個海南雞餐。
海南雞套餐
飯量正常,但雞油味唔香。
雞肉唔會爛,但雞太肥,油脂相對多,個人不喜。
整理可以試一試。

題外話/補充資料: 12:30前離開及14:00後入坐在八折
2014-10-21
在葵興工作的兩星期中,午飯時都試了不同餐廳,這次來到位於和藏附近的「星馬棧」,光看店名,定必聯想起食星馬菜吧?! 據說這店一到中午人流超多,幸好我們等了一會就有位。.其實這店的食物選擇滿多,有串燒、小食、沙律、越菜、叻沙、東南亞炒粉麵飯、連歐陸輕食都有,可為相當進取,真的不愁揀唔到。其實那時期的小妹是很鍾情叻沙的,不過還是要了個秘製去骨海南雞飯餐,應該唔會太差呱?先黎這杯同事加十元叫的馬來西亞拉茶,其實小妹本來都想叫,但又心怕中伏,所以便先等同事做勇士吧!!! (笑) 這杯「特色飲品」只是用上普通杯盛載,小妹試了少許後,覺得根本和普通幼茶的味道沒分別嘛!!? 究竟差左那呢? 但這杯要卻要加$10,最後和同事也一致認為會不會係侍應們搞錯? 無奈!.同事的蝦餅叻沙 $58據說欠缺椰香味,辣味較重,當中的蝦餅有點硬,奇怪的係用上油麵,有點格格不入,勝在材料多夠大碗。.至尊秘製去骨海南雞套餐 $58 (包郊外油菜及例湯)一端來時真係不得了,除了碟很大外,這油飯做成金字塔型的都係第一次見,十分突出,有否感覺充滿著神秘感呢!? 賣相其實滿不錯的,至少小妹印象深刻。.說回味道,這油飯又乾又硬,香

加左十蚊既馬來西亞拉茶
無奈!
蝦餅叻沙
同事的蝦餅叻沙 $58

至尊秘製去骨海南雞套餐
至尊秘製去骨海南雞套餐 $58 (包郊外油菜及例湯)

賣相其實滿不錯的,至少小妹印象深刻。
神秘金三角之油飯
說回味道,這油飯又乾又硬,香味欠奉,正所謂「好睇唔好食」,小妹寧願要回普通白飯;而主角海南雞味道不錯,但脂肪位略嫌較多,而且雞皮多過肉,份量較少。

當中所配的郊外油菜,本來還以為是一小碟那種,原來正是放在三角型飯旁邊那兩條,不過都好,有落蠔油,味道唔會差;不過個例湯就淡如水,還是放棄好了。
2014-05-18 1906 瀏覽
從石籬行落葵興,途經大連排道工廠區,見到這店的易拉架寫著晚餐半自助餐(主菜加$40,就可任食頭盤、湯、甜品等)。最平的主菜$68(有比目魚、海膽三文魚炒飯、黑豚豬扒),我揀了炒飯同比目魚,很不錯。  我見其他主菜的賣相亦相當不錯,很吸引的。 還食了長腳蟹、翡翠螺、各式德國火腿、沙律、芝士餅、煙三文魚、水果等等。中湯是日係木瓜雞腳豬骨,很入味,湯料亦多。但飲品選擇少,質素一般,我只飲如利賓納。奶茶檸茶得熱飲,凍的要額外加錢,這是我惟一不滿的。甜品有啫喱、奶凍、芝士餅、泡芙。同價錢成正比的,所以勿過大期望,但這價錢〜晚餐來說,真的抵。若在附近返工,收工後與同事在這裡歡聚,實在正呀!
2014-05-14
今日男朋友話依間午市既餐單好多都吾錯又吾算貴,之前無晚市,近來開左晚市想試下~我幾期待~因為男朋友要求幾高,佢話好味既我通常都覺得超好味,所以我地對依間既晚市有期望。可能因為新攪晚市,同埋係葵涌區,少人啲,吾洗排隊就入得,點左兩份晚餐,麵包焗馬來亞咖喱海鮮($98)同參巴醬燒魔鬼魚翼($128),無餐飲的~依個我已經有啲滿意,之後等左十分鐘到,黎到既様真係令我有啲失望……先講個焗咖喱海鮮包,好細個!得四片方包既高度,海鮮太少,味道普通,加啲薯角同少少西蘭花菜芽仔就無,我男友邊夠食……而我食參巴醬燒魔鬼魚翼,好~失~望~第一,得兩舊普通魚柳size魚肉,加一堆薯角,第二,薯角味道ok既……但條魚吾合我口味……我本來好肚餓,但啲薯角同條魚既味道令我食到無哂mood,我寧願食塊炸魚柳……可能係口味問题啦……不過魚既質地幾特别,係個醬吾適合條魚。其實佢有得加$40仼食一啲沙律,海鮮,甜品,凍肉等,但無興趣食了,一個甘既價錢既餐理應食得飽人,但今次真吾飽又吾好食!依篇係我第一篇食評,我未試過甘失望!

2014-05-13