2019-01-20 493 瀏覽
食物水準其實非常一般,店員的服務態度非常差,我們坐下便即下單,等了半小時都未有餸菜咪請問一下店員,店員竟然話我們仍沒有下單......那我請佢幫幫手跟進一下我之前㸃了的餸菜.....店員竟然回應:「我同你問,但我要先處理其他枱的客人先。樓面話沒有下單就係沒有下單,我不用跟進啦!」(粗聲粗氣完全沒有禮貌😡)黃金魷魚「唔夠熱又好硬」滷水鵝片「味道好淡」價錢一點乜不平,最重要是遇到沒有禮貌的店員,真係沒有下次。
那我請佢幫幫手跟進一下我之前㸃了的餸菜.....
黃金魷魚「唔夠熱又好硬」
滷水鵝片「味道好淡」
價錢一點乜不平,最重要是遇到沒有禮貌的店員,真係沒有下次。
2018-11-28 932 瀏覽
之前和同事巳經來過這間潮洲菜館,今次是第二次光顧!這間菜館算是明星餐廳吧,牆壁上貼有很多老闆、員工和明星們的合照!我們這次一行點了很多菜:凍馬頭: 魚沒有骨,對於害怕吃魚會吃到骨的朋友來說是天大的喜訊!點著醬汁來吃,一流~家鄉鹹菜新鮮豬肚湯($118):很喜歡胡椒湯的味道~這個湯足夠我們每人喝2碗~滷水雜拼($138):當你選不到吃什麼好,叫雜拼就準沒錯!什麼也有一些,每一款都可以試一試。京都炸大腸($98):炸大腸炸得很脆,有菠蘿放底吸吸油,感覺良好!石鍋啫通菜($88):這個菜足足有平常餐廳兩碟菜的份量。很有鑊氣~滷水鵝($128):很久沒有吃滷水鵝!今次真的大滿足。這碟鵝有半隻鵝的份量,有滷水豆腐作底。精華都被豆腐吸了,吃起來份外鮮味!潮式蠔仔餅($88):蠔仔餅是吃潮洲菜必點的!這個菜要趁熱吃!冷掉就不好吃了!蠔仔肉碎粥(大)($98):蠔仔份量很足,潮洲粥出名的就是粥底像泡飯一樣!如果可以白胡椒給我任添加就好了~待應很好,還免了我們切蛋糕的錢!
之前和同事巳經來過這間潮洲菜館,今次是第二次光顧!

我們這次一行點了很多菜:

石鍋啫通菜

滷水鵝

潮式蠔仔餅

蠔仔肉碎粥

待應很好,還免了我們切蛋糕的錢!
慶祝紀念
滷水鵝
潮式蠔仔餅
蠔仔肉碎粥
2018-08-30 1390 瀏覽
今晚去吃生日飯,叫了8个菜,樓面不夠人,經常沒人招呼落單,蒸開邊蝦,蝦肉梅梅地,不新鮮,叫了兩隻蟹,得个鉗有肉,蟹身很瘦,潮洲煎蠔餅,成碟加埋麵不知道有沒有30隻蠔仔,粉太厚,整體上很差,價錢偏貴
2018-08-30
慶祝紀念
生日
2018-08-22 1280 瀏覽
呢間荃灣打冷很久以前已吃過 但鋪位是在寶石大廈的,以前讀書生活經常和朋友一起去下打冷。自出來工作後,大家各有各忙,都冇咩再一起打冷。 今天是和家人去吃飯,去酒樓吃得多,都想去打冷一下,我們一行4人叫了一隻時令象拔bon,夏天感覺都係吃下刺身。這些沒有價錢的,但可以自己去選擇,我們最終選擇了一條較大的,他們標價$750,最終還價$700成交。我們亦按我們原意做刺身,只是一些部位,會放在蠔仔粥內一起煲。刺身上菜我地都覺得價錢冇俾貴,因為真係好新鮮,刺身亦切得厚度適中,另外,潮州菜大熱之選蠔仔粥經加了一些象拔bob後更加鮮味十足,非常好吃。我們外加了一碟小炒王,已經吃得我們很滿足了。

我們外加了一碟小炒王,已經吃得我們很滿足了。
2018-06-28 1713 瀏覽
好耐無聯絡嘅舊老細搵我,問我可唔可以過檔再幫佢,仲約我去荃灣打冷,詳細傾。荃灣D 路唔多熟,好彩有Google Map,讀個地址俾佢,佢就識帶我去,科技發達,幫到我。舊老細一早到咗,見我行到身水辛汗,就隊杯啤酒俾我,真感激。跟住俾個菜牌我點嘢食。擰住頭睇到D 滷水鵝好似好正,嚟打冷無理由唔食,一於叫番一個例牌鵝片食住先,至同舊老細傾條件。鵝片肉厚,又腍又夠味,連墊底嘅豆腐都入晒滷水味,呢碟嘢90分。再嚟就係食炒蜆、大眼雞、煎蠔餅。炒蜆隻隻都好大隻,都大碟,蜆肉大粒,味道就爭D,應該可以整辣D。煎蠔餅就夠乾身,唔油膩,好脆口。大眼雞我好耐都無食,因為平時食唔起。去街市買唔到咁大條,出街食又貴。好彩今餐係食舊老細。歎埋個潮州粥就係完美。傾完,舊老細叫我諗諗佢。查實我都係敷衍下佢,依家個老細對我咁好,我點捨得走呀!

再嚟就係食炒蜆、大眼雞、煎蠔餅。

煎蠔餅就夠乾身,唔油膩,好脆口。

歎埋個潮州粥就係完美。

同朋友去完渡假屋玩再直落唱K之後搵下有咩地方可以食飯朋友們都好想去食下打冷同食下小菜,所以今次就帶黎到明記試試佢地嘅小菜啦小妹就有時都會黎食下,但係呢班朋友仔大部分都係第一次黎到呢個食,佢地個個既評價都好好!話平靚正完全係抵食!今次我地一行8人,大概7點半左右無BOOK枱,但唔緊要,去到大門口同職員講聲幾多人,佢地會話你知去新定去舊果邊而我地就去咗新果邊,係門口轉左行見到有條樓梯,上一層就可以到架啦!我地8個人叫咗7道菜,送菜方面極快!而且真係熱辣辣咁上菜,絕對係快﹑靚﹑正!所有菜既賣相同味道都好好,又唔會好咸又唔覺重味精!份量方面都好足!而家可以介紹下今次叫每道菜嘅評價啦!1. 蠔餅其實小妹今次對呢個蠔餅有小小失望嘅平時又大份,食會好脆又夠料,但今次淋咗啲!食到好多粉。不過都係足料,希望下次再食嘅時候可以食返又脆又多蠔嘅蠔餅啦!2. 滷味拼盤呢個滷水拼盤入面有好多料!基本上你想食到嘅滷水食物都會係晒入面~ 重點係平時其他地方可能好夠滷水味但會食到好咸要係咁飲水,但呢到會岩岩好,唔會好咸而且好有滷水味,有好打冷既感覺!唔錯唔錯!3. 沙拉骨沙拉骨朋友仔都好快食晒,因為真係好好味!小妹就
同朋友去完渡假屋玩再直落唱K之後搵下有咩地方可以食飯

而家可以介紹下今次叫每道菜嘅評價啦!

1. 蠔餅

其實小妹今次對呢個蠔餅有小小失望嘅

平時又大份,食會好脆又夠料,但今次淋咗啲!食到好多粉。

滷味拼盤
2. 滷味拼盤

沙拉骨
3. 沙拉骨

沙拉骨朋友仔都好快食晒,因為真係好好味!小妹就好中意好重沙津味嘅沙拉骨,甜甜地好配合半蒸炸呢種嘅排骨,送飯一流!

韮菜豬紅
4. 韮菜豬紅

呢個必推!大大碗都只係60幾70蚊,一啲都唔貴!豬紅好夠味!韮菜方面因為我唔食,但朋友們都好中意食,所以小妹呢到就唔講啦~

啫啫生菜煲
5. 啫啫生菜煲

呢個又係必推,好多人都會簡食通菜,通菜的確好好食,但我地今次就簡咗生菜!

生菜爽淋好入味,用煲既感覺就好似食幾耐都可以保存住菜繼續熱!讚

蠔仔粥

6. 蠔仔粥(大)

蠔仔粥係多人打冷一定會點嘅菜之一,而呢到嘅蠔仔粥好足料,我地8個人完全夠分,男仔朋友仲可以食多一兩碗!

7. 椒鹽鮮魷

呢個一黎到就比我地清晒,連影相既機會都無咗
始終炸野都係岩一聚年青人哈哈!
好脆好好味,但會咸咗小小!

今次每人加埋只係每人$100岩岩好,完全係抵食之選!
2018-05-09
滷味拼盤
沙拉骨
韮菜豬紅
啫啫生菜煲
蠔仔粥
2018-04-08 1648 瀏覽
今晚屋企人提議去食獅奄就嚟咗呢間,分別叫咗半隻黃酒雞、蠔餅、獅奄,先評食物蠔餅炸得脆硬,蠔唔多粉漿厚,黃酒雞味道夠都算唔錯,獅奄細隻得嚟仲有幾隻唔新鮮,滷水拼盤啲滷水汁唔香,食完後埋單先最火,明明餐牌寫黃酒雞半隻$108,1隻$208,埋單時收我$138,仲話一直收開呢個價,條8婆收銀仲堅持要收電腦價,我理論時因為屋企人趕時間叫我算數,我相信會報警處理及消委會投訴,呢間食店根本就係呃人,餐牌及埋單時根本唔同,呢間所謂的菜館我以後都唔會再幫襯,而收多果$30蚊及加一服務費我豪比你,乞兒~
2018-04-07
10 分鐘 (堂食)
2018-02-26 1329 瀏覽
其實明記出名好多野都好好食 今次兩個人叫咗啫啫煲通菜 蠔餅同滷水鵝滷水鵝今次覺得有d肉老咗少少 不過好入味 一定要配d酸汁 一入口會食到酸汁味 然後令到滷水味更加特出 成件事真係好好味 而蠔餅蠔都算多 而且好香口 好脆 我覺得唔加汁都已經好好味 而且蠔餅裹面既蠔無咩腥味 反而蠔幾彈牙 啫啫煲通菜 蝦醬好夠 唔會過鹹 因為用啫啫煲熱住關係 蝦醬食到愈後面愈濃味 而且菜好爽口一百鬆d真心抵食雖然今次無叫 但我自己好鍾意佢既蠔仔粥 粥雖然飯唔係煲到爛哂 但佢個湯真係好飲 你係會飲到香濃蠔味之外 飯既軟硬度適中 似蠔仔湯飯 d蠔仔都唔小架 而且粒粒都唔細

一百鬆d真心抵食

2017-11-21 2060 瀏覽
豬紅----少有地好入味呀。蠔仔粥---蠔仔份量比少。味道好。荔枝排骨--有啲比較肥。但個汁好好味。炸九肚魚---感覺有啲唔夠熱。啫啫雞煲---雞多,豬潤好食上菜快到食緊呢碟。第二碟已經到。4人食左$479晚飯算平啦。接受到。會再返來食。
豬紅----少有地好入味呀。
蠔仔粥---蠔仔份量比少。味道好。
荔枝排骨--有啲比較肥。但個汁好好味。
炸九肚魚---感覺有啲唔夠熱。
啫啫雞煲---雞多,豬潤好食

上菜快到食緊呢碟。第二碟已經到。
4人食左$479
晚飯算平啦。接受到。
會再返來食。
2017-11-03 1830 瀏覽
紅日遠赴荃灣,好耐冇食潮州菜,又入黎試下。叫咗一個套餐$218,有2樣餸: & 。浸蜆的味道咸咗d,蜆有沙,粉絲吸咗湯汁幾好味。拼盤有好多款食材:鵝肉、腎、豬耳、紅腸、墨魚、鵝腸等等,樣樣都好好味,而且夠淋,老人家都咬到。潮州菜點少得,$78,都算大塊,即炸好鬆脆,蠔仔肉大大粒,送酒一流,好快就清晒。最後叫咗,$70,依樣餸就不過不失,叫做營養d有菜食。
紅日遠赴荃灣,好耐冇食潮州菜,又入黎試下。
叫咗一個套餐$218,有2樣餸: [潮州浸蜆] & [鵝肉潮州拼盤]。
浸蜆的味道咸咗d,蜆有沙,粉絲吸咗湯汁幾好味。
潮州浸蜆

鵝肉鹵水拼盤

潮州菜點少得[蠔餅],$78,都算大塊,即炸好鬆脆,蠔仔肉大大粒,送酒一流,好快就清晒。
蠔餅

最後叫咗[肉鬆四季豆],$70,依樣餸就不過不失,叫做營養d有菜食。

欖菜肉鬆四季豆

2017-10-28
10 分鐘 (堂食)
鵝肉鹵水拼盤
2017-08-06 2280 瀏覽
今晚同家人去咗荃灣明記食晚飯,四個人叫咗五個餸~份量都多~蠔餅既炸粉同蠔既比例適中,好鬆脆,蠔好大隻,無腥味豬紅我就麻麻地鍾意,嫌唔夠辣,同埋偏韌本身我唔太鍾意食魚,不過既然叫咗,就試試啦~佢表面好多粗鹽,肉既質地比較結實,將塊皮拎開,仲見到條魚既黃油~唔腥,亦無泥味,配埋佢個豆瓣醬真係唔錯~不過有時唔小心,會連埋佢啲粗鹽一齊食咗,咁就好咸⋯仲有呢個拼盤,豬耳,腸都好爽脆,味道唔算太濃~啲腸無臭味~好少會同家人打冷~呢間野都算唔錯~佢地仲話下次要再黎~
今晚同家人去咗荃灣明記食晚飯,四個人叫咗五個餸~份量都多~

蠔餅既炸粉同蠔既比例適中,好鬆脆,蠔好大隻,無腥味
蠔餅

豬紅我就麻麻地鍾意,嫌唔夠辣,同埋偏韌

仲有呢個拼盤,豬耳,腸都好爽脆,味道唔算太濃~啲腸無臭味~

好少會同家人打冷~呢間野都算唔錯~佢地仲話下次要再黎~

夜晚晚10點幾係荃灣見有d肚餓,黎左朋友推介既打冷店食宵夜。環境就一般大排擋feel, 冇乜服務~叫左個蠔仔粥 & 鵝片。蠔仔粥好大碗,又多料,最重要係多芫茜😝😝😝 不錯不錯鵝片普通,鹵水汁唔夠濃~不過份量都ok既。

蠔仔粥好大碗,又多料,最重要係多芫茜😝😝😝 不錯不錯
鵝片普通,鹵水汁唔夠濃~不過份量都ok既。
$100 (宵夜)
  • 蠔仔粥
2017-03-13 2031 瀏覽
平時唔會寫評,但為免其他人好似我睇評分而中伏,所以用試時間寫。鵝片真心少而無味,蠔餅唔香,豬紅唔彈牙。全部真心話,不信可去試。只收現金。服務員無禮貌。絕對是名過於實,大家唔好中招。
2017-03-12
2017-02-22 1830 瀏覽
荃灣好多好嘢食,夜晚黎到人少少想食下小菜,都聽過住荃灣嘅朋友講明記都幾好食,所以今晚就黎試吓啦。兩個人叫咗三個餸,每啲份量都唔少,尤其係個炸菇,菜單上邊正確個名就唔記得咗係咩喇😂,呢碟炸菇一上枱我哋都好有驚喜,因為估唔到真係咁大碟,基本上兩個人都預咗食唔晒架啦,真係好晒野😓。講返個味道先,雖然係炸,不過食落都唔算太油,我哋即刻叫咗支啤酒飲添,炸菇送啤酒真係岩晒👍🏼。至於炒菜同埋西檸雞,就無乜特別喇。

2016-12-07 2383 瀏覽
一大班人行完山,想去滾一滾,可是荃灣有名氣的火鍋都全院滿座,有朋友提議食打冷,就去咗明記。滷水雜拼,鵝腸爽口,絕對要TRY,其他的,中規中矩,分量就是少。滷水掌翼,夠入味,可錯分量還是有點少。荔枝醬燒排骨仔,酸酸甜甜好開胃,分量也不少,店舖推介美食之一,可以一試。椒鹽鮮魷,全晚最正的一道菜,炸粉不厚,外皮脆,上台時仲熱辣辣的。不過朋友形容個味有啲似合味道的咖哩味。啫啫雞煲,味道可以,可是雞肉很少,反而蔥頭、洋蔥和內臟較多,妹仔大過主人,唔LIKE。蠔仔粥,味道較淡,蠔味唔突出,而且大地魚和冬菜分量好少,爆失望。
滷水掌翼,夠入味,可錯分量還是有點少。
荔枝醬燒排骨仔,酸酸甜甜好開胃
,分量也不少,店舖推介美食之一,可以一試。
啫啫雞煲,味道可以,可是雞肉很少,反而蔥頭、洋蔥和內臟較多
,妹仔大過主人,唔LIKE。
蠔仔粥,味道較淡,蠔味唔突出,而且大地魚和冬菜分量好少,爆
失望。
2016-12-03