位於朗豪坊附近,出名食火焰蟹!小炒菜式又鑊氣大足的中菜館!店內主打「四大名菜」!招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹、油浸野生筍殼魚、鹽焗泰國野生海花螺、避風塘炒泰國瀨尿蝦。 🦀 招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438/隻選用菲律賓A級奄仔蟹,蟹身飽滿,脹卜卜!蟹膏甘香! 先以油鹽焗奄仔蟹至全熟,然後上枱時把調配好的玫瑰露酒加花雕酒淋於鹽粒上點火,揮發酒香又適合打卡!🐟 油浸野生筍殼魚 $380/條筍殼魚,一向算是價格較高的淡水魚,出名魚肉嫩厚,餐廳選用來自泰國的野生品種,體型較一般餐廳供應的大條、厚肉! 炸漿夠薄,回鑊做得好,成條魚炸得金黃香脆,魚皮入口鬆脆而乾爽、魚肉細嫩! 即使淋上秘製豉油,亦唔會影響到香炸鬆脆口感!🐮 通菜炒牛肉 $98分量多!大碟!調味醃制過而有咬口的牛肉,與通菜、菇、薑片、蔥,加上蒜蓉玻璃芡爆炒,好夠鑊氣!🐟 紅燒龍躉斑腩煲 $168分量十足!連蔥絲都夠多!入口有新鮮蔥甜!龍躉斑腩,厚身!啖啖肉!炸漿夠薄! 豆腐,質感似嫩滑版的布包豆腐,細滑又有口感,由老闆與豆品廠合作研制,值得一試!花菇,紅燒汁入味!花生 $10/份金鳳絲苗白飯 $12_______________明廚
位於朗豪坊附近,出名食火焰蟹!小炒菜式又鑊氣大足的中菜館!

🦀 招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438/隻
選用菲律賓A級奄仔蟹,蟹身飽滿,脹卜卜!蟹膏甘香!

🐟 油浸野生筍殼魚 $380/條
筍殼魚,一向算是價格較高的淡水魚,出名魚肉嫩厚,

🐮 通菜炒牛肉 $98
分量多!大碟!

🐟 紅燒龍躉斑腩煲 $168
分量十足!連蔥絲都夠多!入口有新鮮蔥甜!
龍躉斑腩,厚身!啖啖肉!炸漿夠薄!
花菇,紅燒汁入味!

花生 $10/份

金鳳絲苗白飯 $12

_______________

明廚 (旺角)
旺角上海街519號地下

_______________
2023-03-21 21 瀏覽
油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438老闆推介, 用左菲律賓A級嘅奄仔膏蟹🦀🦀, 所以特別大隻多膏. 上菜瓦煲, 應該用鹽焗去保持鮮味, 之後店員會係面前倒茅台同玫瑰露酒再點火🔥🔥, 個下聞到勁香玫瑰酒味. 蟹肉結實肥美, 而且真係超多蟹膏, 甘香豐腴油浸筍殼魚$380都係老闆力推所以試下, 用左泰國國寶野生筍殼魚, 好新鮮, 厚肉少骨而肉質細嫩. 經油炸外皮金黃香脆, 點左特調嘅醬油, 外脆肉嫩好食. 而且就算放耐左都唔會覺油膩 啫啫飛天油麥菜煲 $88本身係通菜不過當日無哂轉左個油麥菜都好好食. 剛煮起成煲仲冒住白煙. 菜好新鮮爽脆, 配埋炒香過嘅蒜頭、蝦米鹹鮮爽甜就更正闊少太子炒飯 $238睇菜名唔知係咩. 朋友話想試試, 原來落左花膠、蝦仁、黑松露醬等名貴食材. 炒得粒粒分明又唔會太乾身, 好夠鑊氣招牌九製陳皮骨 $98落左DD 陳皮個香味好subtle, 幽幽的帶微甜. 平時食咕嚕骨多, 呢款轉左煮法無個層厚厚酸甜醬, 好似無咁炸過厚粉, 感覺無咕嚕骨咁膩都幾好食

油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438

蟹肉結實肥美, 而且真係超多蟹膏, 甘香豐腴

油浸筍殼魚$380

啫啫飛天油麥菜煲 $88

闊少太子炒飯 $238

招牌九製陳皮骨 $98

• 油鹽焗火焰A級奄仔蟹
  • 油浸筍殼魚
  • 啫啫通菜煲
2023-03-20 26 瀏覽
今晚跟咗阿女去旺角一間中菜館叫明廚食正嘢!佢哋出名係食海鮮,尤其係上海街火焰蟹,無論如何都要試吓!招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹,蟹係用菲律賓A奄,有名A級,顧名思義全身佈滿軟滑甘香的黃羔,另外菲律賓奄仔蟹比其他產地奄仔蟹都大隻,所以更特別多羔!首先以油鹽焗熟,上枱後在蟹的周邊淋上玫瑰露酒,再點火,頓時火光熊熊,酒香撲鼻,蟹肉結實鮮甜,蟹膏相當豐腴且鮮甜。油浸野生筍殼魚,用泰國國寶野生筍殼魚,肉質鮮美細緻,先將魚沾上薄薄的炸漿,炸至外層金黃色,再加上特別調製的醬油,外脆肉嫩,越食越滋味。紅燒龍躉斑腩煲,先將龍躉腩沾粉炸脆,回鑊加入豆腐和醬汁炆煮,龍躉啖啖肉,豆腐滑溜,吸收咗濃郁的醬汁,入味兼惹味!福建炒飯,份量十足兼足料,材料有菇粒、菜心粒、瑤柱絲、雞肉粒等,多到已經蓋滿整碟飯,飯底也用蛋炒得香噴噴,加埋調味芡汁,食落啖啖都美味無窮!

講到食海鮮始終都係港式最有鑊氣,最有風味位於旺角上海街新開 明廚主打 奄仔蟹 、筍殼魚 等海鮮, 以獨特烹調手法突顯食材鮮味上海街火焰蟹 就夠晒火氣喇來自菲律賓頂角奄仔膏蟹,用鹽焗方法保留奄仔蟹最原始鮮味,特意用左兩種酒,包括玫瑰露酒經過火焰洗禮之後香氣更突出! 爆膏甘香,肉質亦肥美鮮甜油浸筍殼魚筍殼魚生長於河入面,有淡水石斑之稱!店家選用泰國野生,舖頭會用魚缸養住,每日用嘅都係最新鮮活魚,用油浸方式炸到連魚骨都金黃酥脆!魚肉大條,肉質結實彈牙 ~涼拌花甲花甲全選用花甲公 粒粒脹卜卜橙色肉 ,彈牙無渣 用先蒸後拆半殼確保無沙 ,再以香辣涼拌汁拌勻!薯仔牛柳粒牛柳大大粒,半煎炸薯仔粒粒,炒到夠乾身惹味!
講到食海鮮始終都係港式最有鑊氣,最有風味

位於旺角上海街新開 明廚

上海街火焰蟹 就夠晒火氣喇

爆膏甘香,肉質亦肥美鮮甜

油浸筍殼魚
魚肉大條,肉質結實彈牙 ~

涼拌花甲

薯仔牛柳粒

牛柳大大粒,半煎炸薯仔粒粒,炒到夠乾身惹味!
2023-03-14
  • 上海街火焰蟹
旺角嘅明廚有唔少有特色同以用心嘅食材作為賣點 今次同朋友食到好滿足油浸野生筍殼魚店家同我哋講話佢哋用嘅係泰國嘅野生魚新鮮炸起 所以條魚用薄薄嘅炸粉炸起後會有程拱橋嘅型狀 外表賣相吸引特別炸魚外皮香脆 配上鮮味十足同口感軟熟既魚肉 層次豐富 味道不膩鹽焗泰國野生海花螺花䘃用熱辣辣既煲送上保留温度 佢既SIZE亦好完整好大隻 整體有咬口 鹽焗後花螺既鮮味更加 冰火辣味魷魚涼爽既魷魚配上味道濃郁既醬汁 有點沙爹味亦有辣味 味道開胃且入味 金磚脆皮豆腐炸起既豆腐 非常之熱辣辣 配上香口既炸蒜 口感係真正既外脆內軟豆豉炒番薯葉店家指呢份menu 既菜係特別啲 因為係店家同本地菜農合作 用水耕方式去種植 蕃薯葉炒過後配上蒜頭好香 口感爽口 清新 非常適合中和各種味道突出嘅餸菜

油浸野生筍殼魚

鹽焗泰國野生海花螺
花䘃用熱辣辣既煲送上保留温度

冰火辣味魷魚

金磚脆皮豆腐
炸起既豆腐 非常之熱辣辣
配上香口既炸蒜 口感係真正既外脆內軟

豆豉炒番薯葉
屋企人鍾意食海鮮,今日帶佢哋嚟試吓呢一間位於旺角朗豪坊附近嘅明廚~侍應態度非常好,推介左我哋幾樣菜式 首先送上涼菜 - 涼拌花甲王⭐️花甲肉質細嫩鮮美, 再加上蒜泥、醋、醬油、糖、鹽等調料拌勻,口感清爽,味道鮮美,特別適合夏天食用。⭐️侍應強烈推介上海街火焰蟹🦀~ 用上A級奄仔蟹,大大隻一分為二 店員用上花雕玫瑰露入鍋,再點上火,火燒上嚟吸引大家嘅目光 ~ 奄仔蟹爆曬膏,蟹肉超級鮮甜,口感豐富😃色香味俱全!油浸野生竹筍殼魚勁大條~用上泰國野生筍殼魚🐟炸得好香脆 店員細心咁將條魚切開 然後再放上醬汁 一啲腥味都冇 大人細路都鍾意!最後屋企人想食啲菜,侍應推介番薯葉係水耕菜,會比普通番薯葉更加柔嫩,用上蒜頭和豆豉,口感清爽,味道鮮美😁呢間海鮮菜館質素不錯😛, 鍾意食海鮮千祈唔好錯過❤️

侍應態度非常好,推介左我哋幾樣菜式

首先送上涼菜 - 涼拌花甲王⭐️

呢間海鮮菜館質素不錯😛, 鍾意食海鮮千祈唔好錯過❤️
2023-03-17 34 瀏覽
媽媽鍾意食中菜,係旺角行完街就搵野食啦!望下呢間個餐牌有個奄仔蟹,媽媽話想試下就揀左呢間啦!除左蟹之外我地都叫左其他野食住先!叫左個通菜、金磚豆腐同黃金魚皮!3個菜式都份量十足!個豆腐真係好正,個皮好薄,入面個豆腐超滑,係食過咁多金磚豆腐以來最好食嘅一個黃金魚皮係即叫即整,所以上枱時熱辣辣,每一啖都有濃郁蛋黃香!通菜煲裏面嘅肉碎同埋蝦米都勁香我哋仲叫咗店員推介嘅油浸野生筍殼魚,店員介紹呢款魚係有淡水石斑之稱,同埋佢嘅魚肉係超級滑,加埋佢哋秘製嘅醬油一齊食,好好食,我唔太多食魚嘅覺得好味同食左好多最後就係主角出場,店員會加啲玫瑰露,然後點一點火燒一燒,個蟹好大隻,好多膏,蟹肉好鮮甜!今次真係發現到一間高質嘅小菜館
媽媽鍾意食中菜,係旺角行完街就搵野食啦!
望下呢間個餐牌有個奄仔蟹,媽媽話想試下就揀左呢間啦!

3個菜式都份量十足!

通菜煲裏面嘅肉碎同埋蝦米都勁香

今次真係發現到一間高質嘅小菜館

朋友推薦這家裏,說食物質素很高加上又新鮮,非常有特色,今晚便專程來到一試。火焰A級奄仔蟹,招牌油鹽焗$438。店員會將奄仔蟹淋上酒精,然後點火,待火種熄滅之後,便可以享用。奄仔蟹的海報非常豐富,蟹肉鮮甜美味,這種做法第一次吃頗為有新鮮感。油鹽野生大筍殼魚$380約一斤半,這款野生魚,骨比較少,魚肉比較嫩滑。筍殼魚外表香脆夜魅,內裏肉質紮實,第一次吃野生的筍殼魚,印象深刻。馬友鹹魚煎肉餅$128,肉餅外脆內軟,鹹魚份量適中,沒有過醎,是用來佐飯的一道小菜。麵豉油麥菜$78,油麥菜香脆爽口,加上麵豉醬,雖然清淡,不過非常健康。花生$10 :#旺角明廚 #明廚 #旺角 #旺角美食 #香港味道 #上海街火焰蟹 #奄仔蟹 #小菜 #中菜

火焰A級奄仔蟹,招牌油鹽焗$438。

花生$10

2023-03-16 171 瀏覽
因為好鐘意食蟹,所以朋友帶路叫我食佢返工附近既油鹽焗火焰A級奄仔蟹🤔 「上海街火焰蟹」招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438奄仔蟹係我心目中係好細隻?店員話有至少8-9兩重?好!叫嚟試下。獨家菲律賓拉戈諾伊灣!蟹膏滿滿,金黃色🤪 粗鹽上插住隻奄仔蟹,有台型。加花雕同特殊玫瑰露均勻地倒入鍋再點火,打卡相。香氣十足!酒有助提起蟹嘅鮮味,蟹肉鮮甜有肉地。油浸野生筍殼魚 $380泰國河魚「河中石斑」,約1-1.2斤。野生既肉質鮮味肉滑啲,油浸令外層香脆,外酥內嫩。有蔥絲油膩感無乜,又香口!魚豉油比外面無咁咸,突顯筍殼魚!冰鎮花甲皇係用花甲公,話比較肥滑。事因朋友唔方便冰野,下次要食花甲!招牌九制陳皮骨 $98 oh yeah南乳底配陳皮味!乾身左少少,無海鮮咁正!但份量好多!蒜頭炒石斛苗 $128水耕菜之一,係中藥既苗。佢講吓喺清熱、養胃、生津而唔苦澀。性微寒。咬落似咬一堆紙,爽爽脆。明廚龍門炒米 $88配余均益辣椒醬,帶酸個款「古早味」。鮮魷魚、豬肉絲、荳芽菜、芹菜、雞蛋、洋蔥、蔥、韮菜等等。油香但唔肥,有鑊氣炒好香口大大份,4-6人share都得啦!

「上海街火焰蟹」招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438

油浸野生筍殼魚 $380

南乳底配陳皮味!乾身左少少,無海鮮咁正!但份量好多!

蒜頭炒石斛苗 $128

• 上海街火焰蟹
2023-03-16 119 瀏覽
位於旺角上海街嘅優質中菜館 [明廚],主打世界各地不同品種嘅野生海鮮,再用自家創製嘅烹調方法,令食客感受到與別不同,另外中式小炒選擇眾多,非常有鑊氣,招牌菜冰火辣味魷魚;火焰鹽焗大A奄仔蟹;涼拌花甲皇;油浸游水筍殼魚;鹽焗野生泰國大花螺;椒鹽生猛泰國賴尿蝦,鍾意食海鮮嘅朋友一定要黎試吓😋🐠▪️油浸野生筍殼魚 $ 380呢度嘅主打招牌菜,筍殼魚非常大條,經油炸之後外皮超級酥脆,香脆到連骨都可以食埋,而且一啲都唔油,肉質更加非常精彩,好細滑,加上香蔥,薑和店舖自家製嘅魚豉油一齊食,尤如食緊蒸魚嘅口感,必食推介🦐▪️火焰斷片海中蝦 $ 328什麼叫斷片?店家解釋呢道菜比較要用時間,首先要將蝦浸洒,令蝦飲酒飲到醉醺醺,體內充滿酒精,然後放在爆炒過嘅蒜頭,姜蔥,大蔥既小瓦煲內內焗熟,最後上枱嘅時候再臨上酒精火焰一下,蝦既味道充滿蝦嘅鮮味和玫瑰露香味,而且爽口彈牙,好用心嘅一個烹調方法😋✨▪️蒜蓉粉絲蒸日本元具 $ 78 壹隻好大隻又新鮮,配上粉絲,大量蒜蓉,香蔥,最重要係海鮮豉油加埋滾油,超級好食,醬汁唔好浪費撈白飯好正🐷▪️即炸菠蘿生炒骨 $ 98生炒骨粒粒外脆內軟,肉質半肥瘦啖啖肉,酸甜汁調味恰到好

🐠▪️油浸野生筍殼魚 $ 380

🦐▪️火焰斷片海中蝦 $ 328

✨▪️蒜蓉粉絲蒸日本元具 $ 78 壹隻

🐷▪️即炸菠蘿生炒骨 $ 98
生炒骨粒粒外脆內軟,肉質半肥瘦啖啖肉,酸甜汁調味恰到好處,伴上新鮮紅洋蔥,菠蘿,青椒,清甜爽脆,高水準👍🏻👍🏻

🧆▪️明廚第一炒 $128
最鍾意食呢種小炒,每間中菜館用嘅配料都唔同,呢度就有魷魚乾,蝦乾,芽菜,韭菜花,香脆腰果,最重要就係面頭嘅炸銀魚乾,好脆味道又鹹香,整個小炒好有鑊氣送啤酒一流

• 油浸筍殼魚
  • 明廚第一炒
  • 火焰斷片海中蝦
2023-03-14 35 瀏覽
大陸同事嚟香港出差,呢幾日都帶咗佢食火鍋烤肉,今晚同佢喺旺角shopping後,佢話想試吓啲地道嘢,就同佢去朗豪坊後面搵吓啲地道小炒。行過見到呢間「明廚」,地道得嚟又乾淨企理,就入去試吓。【油浸野生筍殼魚】來自泰國嘅筍殼魚,開邊起炸,食嗰陣唔駛兩邊反。魚皮炸到香脆,魚肉非常多,口感帶少少結實,簡單蘸少少豉油食,鮮味倍增。【招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹】店員先倒酒然後再點火,酒係由包括玫瑰露、外國玫瑰酒、花雕,總共五種酒混合而成,點火之後更加係酒香飄飄。店長介紹奄仔蟹係來自菲律賓, size比其他出面食到嘅更加大隻,膏多肉多。蟹膏係軟膏嚟,食落juicy,蟹肉就雪白鮮甜,鹽油味濃加上火烤味同酒香,滋味十足。食完海鮮就試吓小菜,【招牌九製陳皮骨】陳皮嘅甜味同肉嘅鹹香平衡,非常惹味,越食越開胃。【御膳金湯雞煲翅】打開煲蓋,雞湯仲翻騰緊,黃金色聞到已經超香濃。雞肉新鮮嫩滑,魚翅同雞肉都特多,配濃厚嘅雞湯,每啖都食得好滿足。食咗四道菜,每道都非常滿意,由選料到製作都好有心,下次會再搵多啲friend嚟encore。

【油浸野生筍殼魚】

【招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹】

👍🏻招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹🦀️一隻開邊A級奄仔蟹放左一大煲嘅粗鹹上 店員將酒倒在煲邊 再用火焰燒 非常適合打卡📷 A級奄仔蟹非常大隻 好多蟹膏🦀️ 非常高質😋蟹殼充滿焦香味 而且蟹肉非常鮮甜 加上油鹽焗嘅味道 超級好味🤤 值得推薦比大家👍🏻 油浸野生筍殼魚整條野生筍殼魚用上油浸嘅方法處理 令到魚皮非常脆口 又同時保持到魚肉嘅幼嫩 好好味😋👍🏻 蒜蓉粉絲蒸日本扇貝日本扇貝好新鮮 好大隻 食落口啖啖肉 而去鮮味十足 加上用左蒜蓉粉絲嘅煮法 整道菜非常吸引🤗👍🏻 椒鹽鮮魷🦑熱辣辣嘅椒鹽鮮魷以鮮魷製成 外皮十分脆口 口感酥脆 鮮香味十足 食到停唔到口注意事項⚠️- 餐廳受街坊歡迎 想食就記得預約啦
👍🏻招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹🦀️

👍🏻 油浸野生筍殼魚

👍🏻 蒜蓉粉絲蒸日本扇貝

👍🏻 椒鹽鮮魷🦑

注意事項⚠️
- 餐廳受街坊歡迎 想食就記得預約啦
2023-03-12 32 瀏覽
朋友同我都好鍾意食蟹,尤其是去奄仔鞋,今日就同朋友喺旺角一間餐廳度食一晚滋味海鮮餐上海街火焰蟹,招牌油鹽焗火焰A級奄仔來自蟹菲律賓,用上餐廳自家調配既玫瑰露再打起火,火焰效果澎湃!奄仔蟹既膏好軟糯綿滑帶濃濃膏香。蟹肉幾鮮甜夠紮實。油浸野生筍殼魚,老闆推介泰國野生的,粉漿夠薄所以炸到非常脆身!什ftt至炸到細骨到食到!肉厚鮮嫩,廚師功價十足控制得好好,內層魚肉唔會過熟。蒜蓉粉絲蒸日本元貝,蒜蓉調味剛好,又濃又香!粉絲入味味道超正!元貝大大隻非常厚身,肉質鮮味質感幾綿密。

2023-03-11 65 瀏覽
要搵食去旺角真係無錯咩菜式都有總會搵到啱心水的,而我和媽咪今日就搵到明廚,佢係一間中菜館,環境潔淨,鑊氣小炒。我地就叫左幾味來嘆下⬇️⬇️⬇️🔯 火焰油鹽焗A級奄仔 ~ 一座低侍應就即介紹呢味奄仔有10兩重,我地見咁正即order ,因為呢個要45分鐘先有得食的。嘩!上枱時已經見到好多膏的奄仔在鹽上焗熟,侍應再倒入酒加火添, 即時火光紅紅,酒香滲入蟹肉, 蟹肉鮮甜美味蟹膏好濃郁。🔯 油浸野生大筍殼魚 ~ 約一斤半重的筍殼魚,外邊脆脆,內裡肉質鮮嫩毫無腥味,口感清甜綿密,入口即化愛吃魚人士絕對唔可以錯過。🔯 日本芥末牛柳粒 ~ 香滑軟嫩的牛柳粒口感豐富,加上每粒都沾滿芥末沙律醬,芥末香而不攻鼻。🔯 豆豉鯪魚油麥菜 ~ 我自己不嬲都好喜歡食呢碟的,因為油麥菜好爽口配上濃濃的豆豉鯪魚超夾。呢間質素好高適合家庭聚會,因當晚就見到人地慶生,下次我都會帶成家人來再食過。

我地就叫左幾味來嘆下⬇️⬇️⬇️

呢間菜館比較舊式,環境一定唔係最好,價值亦唔算平,但係食物好有水準🤤我已經食過幾次,佢嘅小炒夠鑊氣,而且小菜嘅款式夠多‼️全部餸都係即叫即整😋•脆皮牛坑腩 ($128)我每次都會叫脆皮牛坑腩,牛坑腩口感煙韌又有啲爽脆,外皮亦炸到好脆😋朋友今次第一次試,話無諗過牛坑腩可以咁整,食落有驚喜🤭•沙嗲粉絲滑牛煲 (108)牛肉都真係幾滑,上枱個煲仲要滾緊😋送飯一流!•椒鹽九肚魚 ($108)九肚魚就正正常常😂無太大特別

•脆皮牛坑腩 ($128)

•沙嗲粉絲滑牛煲 (108)
牛肉都真係幾滑,上枱個煲仲要滾緊😋送飯一流!

•椒鹽九肚魚 ($108)
九肚魚就正正常常😂無太大特別