2024-04-24 1009 瀏覽
近期個個都話香港飲食點差點差,又貴又唔好食又無服務… 昨晚難得可以同老婆出去食飯,點都要支持下本地野,所以就去左開左都好耐的呢間主打大排檔風味的食店-明廚。呢間店近來見到佢擴張,銅鑼灣都開埋,仲要裝修到好靚,睇佢都係走高級中菜的路線,但我地就食番地道風味,所以就特登去番旺角店。入場當然同銅鑼灣店無得比,正常舊式食店,尚算整潔。坐底我地先叫左火焰奄仔蟹,然後再慢慢睇下餐牌,最後我地決定叫多3樣,冰火辣味魷魚、啫啫通菜、豉椒炒花蛤。我同太太商量的過程大約十分鐘左右加埋3樣餸,好驚喜地火焰奄仔蟹已經到啦。係咪見到都好想食呢?鹽焗火焰A級奄仔蟹呢隻奄仔蟹係本店其中一樣招牌菜,半隻的蟹身只係比我手掌心細小小,算得上係非常大隻,雖然大隻,但580一隻係我評價係算貴嘅。咁我地就睇下佢究竟值唔值呢個價啦。奄仔蟹本身用鹽焗,眾所週知,鹽焗海鮮可以保持住海鮮大部分的鮮味,而呢味餸最特別的地方就係食之前會落花雕玫瑰露然係點火,當酒精蒸發完,玫瑰露清香撲鼻的氣味立即衝擊住整個嗅覺系統。可以想像到玫瑰露的香已經完全同奄仔蟹的蟹膏混成一體。當火焰熄滅的時候,我地已經等唔切要立即享受下呢隻580蚊的奄仔蟹。可以見到
火焰奄仔蟹

係咪見到都好想食呢?
鹽焗火焰A級奄仔蟹
可以見到蟹偏乾身,本來我懷疑係點完火蟹膏乾身左少少,好啦咬落去,果然蟹膏已經同玫瑰露混成一體,果種甘香加埋玫瑰露的清爽,可以話係一絕。不過食多一兩淡開始食到蟹肉就出事。蟹肉乾到已經無哂水份,極‘鞋’,好明顯係嚴重overcook!!!
咁只有兩個可能性,一係一早焗定,一直低溫焗住,一係失手直接煮的時候手控制唔到火喉再overcook。無論邊樣一個580蚊的招牌菜整到咁都真係不可原諒!但我認為佢最可能的真係前者,一早焗定,所以我地坐底叫完10分鐘多少少就有蟹食!完全好吻合!如果真係咁,更加罪加一等!海鮮預早做,你不如唔好再做海鮮!海鮮最緊要係鮮,特別的烹飪技巧會為海鮮昇華,錦上添花。但你依家連最基本的鮮都無埋,做再多的野都只係花巧野。呢隻蟹真心只得啖膏食得,如果係咁點解我唔去食大閘蟹?580各位自行評價!
然後冰火辣味魷魚,係叫的時候我已經估到佢係用水魷,但我本人真係唔太鐘意食水魷。因為水魷本身‘啤’哂水,得個爽字,咩味都無哂,最大問題係依家好多人都關注呢d浸泡食物會有太多化學野而引起食安問題。不過我咁講呢味菜算係overall成晚表現得最好!佢冰爽的感覺,佩埋佢的辣汁,係唔錯嘅冷盤。
啫啫通菜,唔啫,仲要啫到出水,味道正常,不如我食炒菜,完。
豉椒炒花蛤,老婆想食,我本來唔想叫,因為其實依家香港間間唔係太厚粉就太多汁,完全做唔到以前,少汁又夠汁掛到果種。總括黎講都係交行貨,結果呢味都無令我失望,行貨一碟。花蛤大隻,厚身,但奇怪地無咩。應該係飛水再炒,唔好聽d咩電視講咩生炒,飛水炒好正常,因為怕有死花蛤。可惜佢都係有幾隻有沙,同埋無咩味應該係飛水飛耐左,又無用番飛水d水黎整汁去炒。技巧問題!
埋單1千0九十幾。奄仔蟹fail,魷魚小食店貨仔但都好,其他兩樣行到不得了。明過於實,失望,唔會有下次。
其實好難怪人地番大陸食野,平過香港,同樣食材,佢地平好多,內地普遍烹調技巧越黎越好。仲有最大的服務問題,你俾少少錢,佢地服務完可以當狗咁任你舞,享受大爺的感覺。本人完全唔認同呢種思想,我從來食野就係食野,唔洗俾服務我。烹飪係一種做藝術,一位傑出的藝術家,有脾氣係好正常!明廚服務算好,仲好醒目咁等我去埋廁所先搵我埋單,而唔搵我老婆。 但服務再好,食物質素差到咁,又有咩用呢?香港美食天堂呢個名真係要拜托各位師傅,從新用心做菜而去維持呢個美譽。
香港人爭氣呀!
2024-04-23