2010-05-18 22 瀏覽
食物味道不過不失,不過個人覺得比較鹹。上菜速度快得濟。價錢合理。不過最想講既係,呢度職員的服務態度係幾好!絕唔係其他人講得咁差的。我呢日同fd係坐係近toilet附近既檯食野,果度有位哥哥位服務非常好,1. 要求佢俾杯水,好快手咁做到,之後會自動refill。2. 我唔小心整到佢,搞到佢打爛左野,佢先say錯先,好讓其他人落台。3. 7點幾坐係度,霸到成11點,都無乜聲音。4. 果日有蛋糕,食左一半食唔晒,佢主動問我地駛唔駛pack番好。
食物味道不過不失,不過個人覺得比較鹹。
上菜速度快得濟。價錢合理。
不過最想講既係,呢度職員的服務態度係幾好!
絕唔係其他人講得咁差的。
1. 要求佢俾杯水,好快手咁做到,之後會自動refill。
3. 7點幾坐係度,霸到成11點,都無乜聲音。
2010-05-15
生日
2010-05-05 13 瀏覽
呢間和亭都食過3次既~都唔係好想去嫁...無奈公司附近冇咩好既日本野食...又唔想去排隊食拉麵~平平地就去左呢度食~雖然係和民既兄弟...但價錢比較平就連質數都同和民差好遠~食過3次,最令我滿意都算係今次!蒜香牛肉石頭飯$29 set lunch呀好似~連一杯凍飲!蒜香就真係夠香~石頭夠熱~有少少飯焦添~食完個碗都仲好熱!牛肉片都夠我食嫁喇..都係類似吉野家咁既牛飯但就香口版!價錢又係吉野家價錢~都算係咁啦~佢其他set都係$2x-$4x試過雜錦石頭飯...麻麻..試過秋刀魚又ok喎!overall,咁既價錢都ok既~但唔會話係好味/抵到我會比個笑佢囉~
呢間和亭都食過3次既~
都唔係好想去嫁...
無奈公司附近冇咩好既日本野食...
又唔想去排隊食拉麵~
平平地就去左呢度食~
雖然係和民既兄弟...
但價錢比較平就連質數都同和民差好遠~
食過3次,最令我滿意都算係今次!

蒜香牛肉石頭飯
$29 set lunch呀好似~連一杯凍飲!
蒜香就真係夠香~石頭夠熱~有少少飯焦添~食完個碗都仲好熱!
牛肉片都夠我食嫁喇..都係類似吉野家咁既牛飯但就香口版!
價錢又係吉野家價錢~都算係咁啦~

佢其他set都係$2x-$4x
試過雜錦石頭飯...麻麻..
試過秋刀魚又ok喎!
蒜香石頭飯
跟餐沙律
蒜香石頭飯
2010-04-23 4 瀏覽
我係特登坐車去試呢一間.去到的時候7點幾要等位,等左好耐,但我都無所謂因為呢個時間去預左等.終於到我地的時候一坐低果位帶位的小姐先同我講,"""""唔好意思今日我地無三文魚供應,所有三文魚菜色都暫停""""""我當場呆左.第一個反應係,點解你而家先講,我男朋友係極愛食三文魚我地仲要等位等左咁耐,期間一直企係佢面前但佢一句都無提過.店外亦無貼告示,極有被欺騙的感覺.但又等左咁耐走又唔抵,又唔敢當場投訴,怕佢係D食物到做手腳.個二人位又細又窄.D食物又要等好耐先送到,食物份量又少,極重味精,完全係得個樣,D壽司飯仲有D暖TIM,點食丫..
我係特登坐車去試呢一間.
去到的時候7點幾
要等位,等左好耐,但我都無所謂因為呢個時間去預左等.
終於到我地的時候一坐低果位帶位的小姐先同我講,

我當場呆左.

第一個反應係,點解你而家先講,

店外亦無貼告示,

2010-04-21
紀念日
2010-03-23 7 瀏覽
滑蛋鰻魚飯豆腐十分滑,飯面舖上洋蔥炒滑蛋,單這兩味就夠窩心了,再有肥美的鰻魚4塊,白飯又怎會吃剩呢燒鯖魚另外配白飯(不是套餐)燒鯖魚一條附上白蘿蔔容,可是並沒有燒鯖魚的醬油(似鼓油的醬油味道卻不咸),燒魚總是會附上白蘿蔔容再點醬油吃,是恰恰好的日式沙律沙律鮮味,蔬菜新鮮

日式沙律
沙律鮮味,蔬菜新鮮
日式沙律
2010-01-03
2010-02-17 3 瀏覽
今天預祝一位好姊妹生日,她也是和我一樣,特別喜歡吃日本菜. 今晚約會地點是在旺角,但心目中幾間都是要等位的,之後我便提意,不如試試去油麻地的和亭,相信油麻地不會像旺角那麼多人,而且也可以坐得耐一點.今天,我們一行三人由旺角步行到了油麻地和亭,未入門口前,我們三人先看看餐牌,職員也介紹我們如果是三人的話,就選擇這個"豪華二人套餐"之後再order其他東西,看見餐牌也吸引了我們,所以我們三人決定今晚選擇這間餐廳.我們一坐下,便第一時間order"豪華二人套餐". 之後便慢慢看看order什麼美食.豪華二人套餐有以下的美食1) 和風前菜盛合 3款只吃了中間這個前菜,不錯,是清新新穎的前菜.2)豪華盛合(刺身+壽司)感覺上一般. 如果是套餐的(刺身+壽司)組合,感覺上比較少了點選擇,所以我們也order了(刺身+壽司)拼盆.3) 蕃薯南瓜天婦羅 蕃薯南瓜天婦羅炸得很香脆,不過我對炸的食物都是一兩件也滿足了.4)天婦羅鍋燒烏冬我們也覺得,不過不失啦. 可能是因為套餐,如果是散叫的,一定不合格. 因種類太少了,味道也不是那麼好食.5) 什錦壽司及什錦刺身由於,我們真是時常到日本料理享受日式美食,特

豪華二人套餐有以下的美食
1) 和風前菜盛合 3款
只吃了中間這個前菜,不錯,是清新新穎的前菜.
2)豪華盛合(刺身+壽司)
3) 蕃薯南瓜天婦羅
4)天婦羅鍋燒烏冬
5) 什錦壽司及什錦刺身
由於,我們真是時常到日本料理享受日式美食,特別是刺身壽司. 如果用這價錢來得到面前的什錦壽司及什錦刺身,真的是麻麻地.,因款式真的太少了而且大小厚度在我心目中也不合格.
為了預祝朋友生日. 今天我們把甜品擋作生日蛋糕,我多口地問問職員有沒有蠟燭,詁不到職員也說他們有蠟燭,可以幫我們燃點起來,很有氣氛地把已燃點起蠟燭的香蕉班戟拌朱古力雪糕送上來,真的在這兒多謝這日本料理的職員.
Anway,我們也覺得今餐的食物是麻麻地,特別是款式及抵食方面,但職員的服務態度真的要給滿分,特別是點起蠟燭的香蕉班戟拌朱古力雪糕,真的很有意思呀!
再一次,謝謝和亭兩位小職員,可以給我好姊妹多一個生日願望.

豪華二人套餐-$240
和風前菜盛合 3款
豪華盛合(刺身+壽司)
蕃薯南瓜天婦羅
天婦羅鍋燒烏冬
什錦壽司
什錦刺身
香蕉班戟拌朱古力雪糕
2009-12-19
生日
2010-01-31
星期六下午嘅lunch 蒜香牛肉碎石碢飯 $29佢係一片片肥牛,唔知點解叫佢做肉碎唔理個名,雖然有好多我最討厭嘅洋蔥,但唔錯 滑蛋雞肉飯 $34賣相麻麻,我冇試過no comment一set 有埋面豉湯+沙律面豉湯普通,沙律d菜苦苦地加$5可以轉青檸特飲 eg 青檸綠茶、青檸紅茶、青檸柚子蜜、青檸可樂我地order左青檸柚子蜜,好多青檸,幾足料
星期六下午嘅lunch

蒜香牛肉碎石碢飯 $29
佢係一片片肥牛,唔知點解叫佢做肉碎
唔理個名,雖然有好多我最討厭嘅洋蔥,但唔錯

滑蛋雞肉飯 $34
賣相麻麻,我冇試過
no comment

一set 有埋面豉湯+沙律
面豉湯普通,沙律d菜苦苦地

我地order左青檸柚子蜜,好多青檸,幾足料

滑蛋雞肉飯
2010-01-30
2010-01-04 14 瀏覽
這晚我和朋友二人來到這間和亭餐廳.我們倆都沒有來過,這晚是第一次.點了牛油帶子,炸豬扒,义燒石頭飯;還有甜品抺茶紅豆班cake及抺茶紅豆湯丸子牛油帶子好香,好味石頭飯夠熱,又有d飯焦;义燒都可以炸豬扒個汁好味甜品我很滿意,班與有點點溶化了的抺茶雪糕好配合真係好好味的一個晚餐二人共花了一百七十元正.價錢也可以,因為平切每人也不到一百元呢
這晚我和朋友二人來到這間和亭餐廳.

我們倆都沒有來過,這晚是第一次.

牛油帶子好香,好味
石頭飯夠熱,又有d飯焦;义燒都可以
炸豬扒個汁好味
甜品我很滿意,班與有點點溶化了的抺茶雪糕好配合

真係好好味的一個晚餐

二人共花了一百七十元正.
價錢也可以,因為平切每人也不到一百元呢
2010-01-02
紀念日
2009-10-31 9 瀏覽
今日第一次去左食和亭...因為太肚餓所以一張相都無影到....同老公叫左一個東亞二人set..加埋一先係220蚊左右真係好抵..sashimi 好新鮮..牛肉hotpot ge 湯底好好味~好濃好香!!個個韓式蒜香牛肉飯, 老公好媑意食, 喜歡佢味道香濃, 重有少少黑pepper 味!!而且keep 住好耐都好warm!!其他小食, 例如網燒雞肉都好好食..絶對好食過和民個個雞串十倍...和民個個又乾又無味, 反而這個雞唔會炸得太乾, 仲有水份, 加埋酸酸地既saurce ..好開胃! 自家製玉子, 雖然甜左少少, 但都幾好食!最後個餃子和沙律, 簡簡單單, 也不錯!! 總體, 比起和民個二人set..lee 個份量仲多仲好食!!仲有和亭既 staff services 真係抵俾5 分! 跟單跟得足, 雖然係落單個時已主動講明d 野食要等耐d..但其實一d 都唔耐, 比和民快1 倍!!食sashimi 個時問佢地拎紅薑 + 之後問佢地拎水, 待應態度都好友善!! 價錢相宜, 食物質素良好, 員工態度好, 屬上徍之作!!不過地點若得方便一點. 則更好!!和亭, 我會支持你!!!
今日第一次去左食和亭...
因為太肚餓所以一張相都無影到....

同老公叫左一個東亞二人set..加埋一先係220蚊左右
真係好抵..
sashimi 好新鮮..
牛肉hotpot ge 湯底好好味~好濃好香!!
而且keep 住好耐都好warm!!
自家製玉子, 雖然甜左少少, 但都幾好食!
最後個餃子和沙律, 簡簡單單, 也不錯!!

仲有和亭既 staff services 真係抵俾5 分!

跟單跟得足, 雖然係落單個時已主動講明d 野食要等耐d..
但其實一d 都唔耐, 比和民快1 倍!!

價錢相宜, 食物質素良好, 員工態度好, 屬上徍之作!!
不過地點若得方便一點. 則更好!!

和亭, 我會支持你!!!
2009-10-31
2009-10-28 5 瀏覽
今次輪到東亞信用卡做優惠, 不過啲套餐一般, 所以都係散叫東亞卡有幾款半價美食, 兩個人叫咗:炸帶子(半價後$10) - 好香脆, 比想像中大粒, 抵~豬扒鍋(半價, but唔記得幾多錢) - 略咸, 用嚟'送'飯啱啲南瓜蕃薯天婦羅(半會後好似$1x) - 正, 即叫即整, 唔會淋pad pad咖哩烏冬鍋($4x) - 味道不金廿日,錯烏冬爽口, 係個沖略為膩椰菜漢堡餅($2x) - 菜多個肉, 但ok豆腐帶子魚餅($1x) - 唔覺有帶子, 只係普通煎魚餅鰹魚壽司($1x) - 一般呢度服務都不錯, 見我哋叫咗個鍋, 驚唔夠位擺, 就主動幫我哋換咗張大啲ge枱, 讚~
今次輪到東亞信用卡做優惠, 不過啲套餐一般, 所以都係散叫

東亞卡有幾款半價美食, 兩個人叫咗:

炸帶子(半價後$10) - 好香脆, 比想像中大粒, 抵~
椰菜漢堡餅($2x) - 菜多個肉, 但ok

2009-10-21
炸帶子
豬扒鍋, 略咸
2009-10-24 1 瀏覽
雖然東亞咭有promotion, 但覺得佢指定果d餐唔抵食, 而且唔係咁啱口味, 反而和亭自己果d餐仲好, 於是叫咗個$176二人餐.................. 三文魚刺身 -> 有9塊, 唔知點解唔係雙數?? 三文魚好鮮味呀!!! 好耐未食過咁鮮甜的三文魚刺身了............ 燒八爪魚 -> 有身有鬚, 再切開約4-5cm咁長, 好林, 點個燒汁幾正........ 蒜香牛肉石鍋飯 -> 超香, d汁又正, 牛肉又好味, 不過冇飯焦........... 柚子梳打 -> 即係柚子蜜加梳打水, 味道又較得幾好, 唔太味, 又唔會冇味......... 牛肉小煱 -> 有幾片肥牛, 好鮮甜, 個湯底甜甜地, 有d豆腐, 娃娃菜, 鮮菇, 金菇, 紅蘿蔔, 大蒜(京蔥??)........總括黎講都唔錯, 又唔算太貴, service都好好, 個waiter落單時見我地坐2人枱, 驚張枱放唔落, 所以幫我地安排牛肉鍋最後待張枱有位先上...............

2009-10-20
  • 三文魚刺身
2009-10-14 18 瀏覽
和薑餅人去看中醫前首先要醫肚, 近近地便上去來個速食.七款刺身只算剛剛及格, 墨魚不濕潤也無光澤, 樣子很衰的海膽入口竟比預期中好, 味道不腥兼帶點鮮甜.另加兩三款壽司, 印象模糊, 不此詳述.煎魚餅肉質鬆散, 欠缺魚香彈性.我想是時侯放底了…

和薑餅人去看中醫前首先要醫肚, 近近地便上去來個速食

七款刺身只算剛剛及格, 墨魚不濕潤也無光澤
, 樣子很衰的海膽入口竟比預期中好
, 味道不腥兼帶點鮮甜.

另加兩三款壽司, 印象模糊, 不此詳述.

煎魚餅肉質鬆散, 欠缺魚香彈性.

我想是時侯放底了…

樣衰的海膽
鱆紅魚壽司
三文魚子和帶子粒壽司
魚餅
2009-10-09
2009-10-14 9 瀏覽
平日七點多晚飯時間,唔洗排隊,二人坐窗口旁的四人卡位所以很闊落。店內仍有三分一的空位d服務好好兼有禮貌, always refill water, 坐得又舒服, 極力推介北寄背刺身: 肉質不硬,尚算新鮮幼嫩東亞半價-滑蛋豬扒鍋:different from 和民, not come with a "lo", taste OK but the sauce is so salty東亞半價-麻醬冷麵:冷拉麵,yummy, this one is the best for the night東亞半價-清酒煮蜆:有沙, very little portionI have been to 黃大仙分店 before but i think 油麻地 this one is better in overall

北寄背刺身: 肉質不硬,尚算新鮮幼嫩

• 麻醬冷麵
2009-10-13 2 瀏覽
話是和民屬下餐廳,但都不見得好。食物質素只屬中下但可能價錢比較實惠,所以不存有要求就會比較好。刺身盛合(6款) $99 新鮮只屬一般,魚肉味比較淡,食不出魚的鮮甜帆立貝就好少少,但就較細粒。海膽刺身 $89價錢都好實惠,但都是欠鮮甜和亭沙律 $24都好大碟,但咸了點蒲燒鰻魚 $44鰻魚肉質偏淋,但味道都OK和亭棒餃子 $24差,上枱時已經不熱,餃子皮較厚青柑桔柚子蜜梳打 $17好飲,青柑同柚子味道好夾, 青柑都有好多粒,所以好夠味青柑桔綠茶 (送)都一樣好飲,配上綠茶味道較清,柑桔味會較突出
話是和民屬下餐廳,但都不見得好。食物質素只屬中下
但可能價錢比較實惠,所以

不存有要求就會比較好。

刺身盛合(6款) $99

新鮮只屬一般,魚肉味比較淡,食不出魚的鮮甜
帆立貝就好少少,但就較細粒。

海膽刺身 $89

價錢都好實惠,但都是欠鮮甜

和亭沙律 $24

都好大碟,但咸了點

蒲燒鰻魚 $44

鰻魚肉質偏淋,但味道都OK

和亭棒餃子 $24

差,上枱時已經不熱,餃子皮較厚

青柑桔柚子蜜梳打 $17

好飲,青柑同柚子味道好夾, 青柑都有好多粒,所以好夠味

青柑桔綠茶 (送)

都一樣好飲,配上綠茶味道較清,柑桔味會較突出

2009-10-11
2009-10-11 4 瀏覽
東亞銀行又有promotion啦..再次係和民, 和亭二人餐優惠, 岩哂我呢d鐘意食日本野既人啦. 由於那天買了兩大袋野, waitress比個四人卡位, d服務好好兼有禮貌, 坐得又舒服, 極力推介, 個餐又多野食又抵食!!有我最鐘意食既1) 牛肉鍋 () 如果覺得湯底濃, 可以叫waitress加熱水 (2) 三文魚刺身 (鮮甜)(3) 帶子刺身 (鮮甜)(4) 韓式牛肉石頭鍋飯 (飽肚)(5) 餃子 (又熱又脆)(6) 網燒雞肉 (連醬汁一齊食)(7) 玉子 (無影到相) - 普通(8) 兩杯凍檸檬茶 ((無影到相)有咁多野食都係$200內 (未計加一), 散叫都唔止呢個價錢!
有我最鐘意食既:
(1) 牛肉鍋 (
) 如果覺得湯底濃, 可以叫waitress加熱水
(2) 三文魚刺身 (鮮甜)
(3) 帶子刺身 (鮮甜)
(4) 韓式牛肉石頭鍋飯 (飽肚)
(5) 餃子 (又熱又脆)
(6) 網燒雞肉 (連醬汁一齊食)
(7) 玉子 (無影到相) - 普通
(8) 兩杯凍檸檬茶 ((無影到相)

2009-10-10
2009-10-06
約朋友睇戲,入場前先去醫肚. 朋友提議去和亭,我初初仲以為係屬和花亭團隊,去到坐低先知原來係和民集團旗下,唔通係平價和民?!其實我都唔係好記得當日所有食物的名堂,只記得用渣X信用咭叫廿九蚊的小食可以加一蚊要多款. 以下牛油帶子就係其一,味道唔錯,平均只係十五蚊一款,真係幾抵...身邊有幾個朋友都係三文魚怪,每次一齊食壽司總會叫好多好多三文魚壽司,刺身等等. 三文魚刺身賣相造型好靚,而且幾新鮮; 壽司都唔錯; 至於另一個三文魚拼盤都OK,雖然話可以試晒幾款三文魚壽司,但味道無乜特別,我寧願叫番普通版...珍寶帶子刺身又真係幾大隻,而且幾好味.炸蝦天婦羅大隻得來又幾爽口,唔錯唔錯,只係嫌一碟三隻太少!最後一個雜錦鍋,無乜特別,勝在可以玩打邊爐; 仲專登叫加個烏冬,食飽飽...食完感覺真係一間平價版的和民; 食物雖然唔係話勁好食,但都有一定質素. 可惜分店並唔多,就連油麻地這間分店對我來講都唔係好就腳,不過有機會行過都會再幫襯o既.
珍寶帶子刺身又真係幾大隻,而且幾好味.
炸蝦天婦羅大隻得來又幾爽口,唔錯唔錯,只係嫌一碟三隻太少!