2024-03-12 18 瀏覽
觀塘有形形色色嘅餐廳,台灣菜都越嚟越多,而呢一間我成日都去食就係日月堂點菜紙上有唔同嘅麵,便當同小食飲品,仲有lunch menu 麵配搭飲品牛三寶麵-$80牛三寶有牛肋條,牛腱肉同牛筋,牛筋好淋,牛展同牛肋肉有咬口得嚟唔韌,麵係比較粗同有咬口,配上牛肉湯頭,好惹味,仲有少少配菜,蘿卜好淋唔苦無渣麻辣鴨血冬粉-$75 (冬粉加$5)唔係特別辣,係比較溫和,適合大部分人食,鴨血嫩滑入味,冬粉係似幼少少嘅寛粉,質感煙韌,配搭上嚟吸哂湯汁好食起司肉鬆蛋餅-$40四件大大舊,每一舊都好足料,肉鬆有少少烤過嘅感覺,蛋餅唔會太厚粉,配上酸甜醬汁,每一啖都大滿足酥炸魷魚鬚-$48餐廳枱面有鹽酥粉可供客人自己調配,魷魚鬚加上鹽酥粉,鹹鹹地好惹味黑糖珍珠奶茶-$34菠蘿綠茶-$15黑糖味唔會好甜,奶茶味好濃,有種港式味道,唔錯👍菠蘿綠茶有菠蘿味,碰上茶味唔會太苦,又唔會太甜,酸酸地幾開胃香港人都好困難,大家一齊努力,互相支撐扶持,繼續撐落去,做自己覺得啱嘅事

牛三寶麵-$80

麻辣鴨血冬粉-$75 (冬粉加$5)

起司肉鬆蛋餅-$40

酥炸魷魚鬚-$48

黑糖珍珠奶茶-$34
菠蘿綠茶-$15
黑糖味唔會好甜,奶茶味好濃,有種港式味道,唔錯👍

2024-03-09
午餐
  • 起司肉鬆蛋捲餅
  • 酥炸魷魚
  • 麻辣鴨血冬粉
2024-03-09 25 瀏覽
今日喺觀塘區搵食,等我分享吓「日月堂」主食、特色小吃及飲品各一款:~牛三寶新竹米粉有牛腱肉、牛筋及牛肋條,牛筋煮得夠淋不會太韌;牛腱肉口感鮮嫩多汁,入口即化,帶著濃郁的牛肉香氣;牛肋條也能讓我感受到牛肉的彈性和滋味;新竹米粉則非常幼滑爽口。😋~蚵仔煎蚵仔夠大隻新鮮,薯粉跟蛋漿比例恰到好處,就好似喺台灣夜市食的一樣,真的不錯。😬~凍鳳梨檸檬綠茶微甜帶酸,爽而清新,配搭綠茶確是有特別的一番風味。❤️

~牛三寶新竹米粉

~蚵仔煎

~凍鳳梨檸檬綠茶
微甜帶酸,爽而清新,配搭綠茶確是有特別的一番風味。❤️
2024-03-09 152 瀏覽
聽朋友介紹,日月堂的牛肉麵和鹽酥雞非常值得一試。於是我和朋友約好了今天星期五晚上一起去這家位於工廠大廈內的台式料理店。首先我們從觀塘地鐵站B出口出發,經過馬會,再經過駱駝漆大廈,行至興業街尾後右轉,接著經過停車場入口,大廈上方有一個明亮的牌子寫著「永興工業大廈」。當時已經是晚上7點,我注意到有三四個人和我們一起搭乘這座工廈超大的升降機,前往日月堂餐廳。餐廳門口有兩句詩意的字句寫著「終未知明日福禍,仍約定下月平安相眾。」,給人一種台灣氛圍。服務員態度殷勤體貼有笑容,令人驚訝的是,這裏都有幾多人正在吃晚飯,我們坐下後,我們點了兩個招牌餐:「紅燒牛肉麵」和「滷肉蔥油拌麵」;另外點了兩個小食,分別是「炸鹽酥雞」和「宜蘭花枝丸」;還有兩杯飲品,分別是「葆凍黑糖珍珠鮮奶」和「凍香芋奶茶」。整體而言,紅燒牛肉燜🉐非常美味,滋味豐富,粗扁麵條也很好吃。如果你喜歡濃湯底,這道菜絕對適合你。此外,滷肉拌麵的長條扁面帶有綑邊,吃起來感覺非常美味,與平常吃的食物有明顯的區別,滷肉則是碎肉上的!「宜蘭花枝丸」,因剛剛乍起好食,很彈牙、而「鹽酥雞」食落很Juicy!我相信我朋友點的「凍黑糖珍珠鮮奶」應該好飲見她飲

「宜蘭花枝丸」,因剛剛乍起好食,很彈牙、而
「鹽酥雞」食落很Juicy!

我相信我朋友點的「凍黑糖珍珠鮮奶」應該好飲見她飲得那麼快,相比之下,我點的「凍香芋奶茶」香芋味較淡,但茶味是可以😌

紅燒牛肉麵 $70 ⭐️⭐️⭐️

滷肉蔥油拌麵
紅燒牛肉麵
炸鹽酥雞
2024-03-09
10 分鐘 (堂食)
宜蘭花枝丸
滷肉蔥油拌麵
  • 炸鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
2024-03-06 22 瀏覽
朋友帶我來這間「日月堂」食台灣菜,真係要跟識食人士先識來~》起司雞排便當$65呢個便當大碟又抵食,大大碗滷肉飯,而雞排係另上,配上芝士去炸起,好邪惡😋》牛三寶新竹米粉$85三寶包括牛腱、牛筋及牛肋條,燜得好腍,紅燒湯底好濃郁,新竹米粉口感綿密。》麻辣鴨血$48鴨血嫩滑,足料,辣度啱啱好!》台灣香腸 $40台式香腸咬落去幾juicy!》黑糖珍珠鮮奶$34台式飲品不可少,珍珠口感煙韌,叫了少甜,所以甜度好適合我!
朋友帶我來這間「日月堂」食台灣菜,真係要跟識食人士先識來~

》起司雞排便當$65

》牛三寶新竹米粉$85

》麻辣鴨血$48
鴨血嫩滑,足料,辣度啱啱好!

》台灣香腸 $40
台式香腸咬落去幾juicy!

》黑糖珍珠鮮奶$34
台式飲品不可少,珍珠口感煙韌,叫了少甜,所以甜度好適合我!

• 麻辣鴨血
  • 起司雞排便當
2024-03-05 32 瀏覽
今天去了觀塘工業區一間樓上小店叫日月堂食台灣菜,環境寬敞😆紅燒半筋半肉麵🐮🍜 $75麵質彈牙有口感,牛肋條和牛筋炆到好淋, 湯又好濃牛味😋起司肉鬆蛋捲餅🫔 $40蛋餅好足料,粟米份量都好多,芝士好拉絲,加上肉鬆,口感好豐富😚宜蘭花枝丸🍡 $38花枝丸炸至金黃酥脆, 口感彈牙😝凍珍珠奶茶🧋珍珠好彈牙,茶味適中,甜度剛好😀整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4/5抵食: 4.5/5🎇日月堂🎈觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室@sunmoon_402c
今天去了觀塘工業區一間樓上小店叫日月堂食台灣菜,環境寬敞😆

紅燒半筋半肉麵🐮🍜 $75
麵質彈牙有口感,牛肋條和牛筋炆到好淋, 湯又好濃牛味😋

起司肉鬆蛋捲餅🫔 $40

宜蘭花枝丸🍡 $38
花枝丸炸至金黃酥脆, 口感彈牙😝

凍珍珠奶茶🧋
珍珠好彈牙,茶味適中,甜度剛好😀

整體得分: 4.5/5

@sunmoon_402c

• 起司肉鬆蛋捲餅
  • 紅燒半筋半肉麵
  • 宜蘭花枝丸
今天終於有機會到最優秀開飯「東南亞菜餐廳」獎和最優秀「觀塘區開飯熱店」獎日月吃午餐。到達門口時, 一句「縱未知明日福禍,仍約定你下月平安相聚。」相當有gimmick。餐廳不是很大,裝修也頗有特色,有一種Raw的感覺。我們點了:牛三寶麵(牛筋條、牛筋和牛腱肉)果真是最出色的麵!湯底十分濃郁,刀削麵底很有咀嚼感。牛筋條和牛筋都具有煙韌爽口的口感,而牛腱肉則更加軟嫩多汁。所有牛肉都是厚切的,咬下去有彈牙的口感,並且帶有濃郁的肉味。此外,配菜有白菜和紅蘿蔔,令湯底更加甜。白菜和蘿蔔吸收了湯底的味道,十分好吃。紅燒半筋半肉麵牛腱肉入口軟嫩而不黏牙。湯底香濃,味道濃郁。牛筋具有嫩滑的口感。麵底同樣是刀削麵,非常有咀嚼感。炸鹽酥雞外酥內嫩,味道香脆可口。內部肉質仍能保持著嫩滑多汁。枱上還有不同的調味粉供人調校自己喜歡的味道。蛔仔煎蚵仔大小適中,薯粉和蛋漿的比例恰到好處,味道很有特色。還有上面的醬汁甜甜酸酸的,和蚵仔煎非常夾。凍黑糖珍珠奶茶凍黑糖珍珠鮮奶口感順滑,甜度適中。珍珠夠彈牙。還有濃郁的茶味,份量也相當大。
牛三寶麵(牛筋條、牛筋和牛腱肉)

炸鹽酥雞

蛔仔煎

凍黑糖珍珠鮮奶

• 蚵仔煎
  • 紅燒半筋半肉麵
2024-03-02 166 瀏覽
觀塘工廠大廈一向有好多美食,今次就想試下台灣野。餐廳環境整潔,夜晚嚟到非常多人,但座位都算闊落,唔會太有壓迫感。麻辣牛肉麵 $75非常之推介👍🏻👍🏻👍🏻麻辣湯底做得好好,唔算太辣太油,食落味道岩岩好。麵質非常彈牙,牛腱都好好食,口感嫩滑,仲有幾大嚿 ,好滿足😍😍😍紅燒半筋半肉麵🥩 $75(另加$5轉左冬粉)湯底好香牛肉味,筋好大嚿,牛肉份量都多,一啖筋一啖肉,食到舔舔脷。轉左冬粉估唔到都咁適合,冬粉非常之掛汁,正😍蚵仔煎 $42 睇落份量就爭少少,但原來蚵仔都有好多粒,味道十分好食,入口煙靭加埋少少辣醬好有台灣風味🤭起司肉鬆蛋捲餅 $40 睇到材料充足,整到好飽滿。有4大嚿,外層蛋餅熱辣辣,內層有好多芝士🧀、肉鬆,食完好滿足😚😚😚凍黑糖珍珠奶茶🧋 $34台灣飲品一定要飲黑糖珍珠奶茶,雖然係黑糖但係都唔算太甜,珍珠方面煙煙韌韌都有好多粒珍珠喺度凍柑桔檸檬綠茶 $12 (跟餐半價)好大杯,味道不錯,酸酸甜甜好開胃日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

麻辣牛肉麵 $75

紅燒半筋半肉麵🥩 $75(另加$5轉左冬粉)

蚵仔煎 $42

起司肉鬆蛋捲餅 $40

凍黑糖珍珠奶茶🧋 $34

凍柑桔檸檬綠茶 $12 (跟餐半價)
好大杯,味道不錯,酸酸甜甜好開胃

日月堂 (觀塘)
麻辣牛肉麵
蚵仔煎
起士肉鬆蛋捲餅
凍柑桔檸檬綠茶
2024-03-01 18 瀏覽
推薦!再訪用心製作的台式小店😍 餐廳環境舒適,坐得舒服 適合放工同朋友嚟~食物選擇豐富,質素高,價格親民,性價比好高🥰 晚市人流多,好受歡迎🤗💖💖💖食評💖💖💖牛三寶麵✨ 推薦!湯底鮮味香濃,好好味 不會鹹👍🏻 刀削麵煙韌有咬口,配料豐富多樣 有牛肋條、牛筋、牛腱、蘿蔔及菜,牛肉大大件 肉質嫩滑,好飽肚好滿足🥰 麻辣牛肉麵✨ 湯頭濃郁而香辣,辣度適中 好惹味😍 麵條Q彈有嚼勁,完美地吸附湯汁味道,回味無窮🤤 牛肉份量多 飽肚之選👍🏻 蚵仔煎✨外酥內軟,每一口都帶著鮮,配上店家特製的醬料,好好味😍 宜蘭花枝丸✨外皮炸得金黃酥脆,咬下去👍🏻配上鹽酥粉更惹味另外叫咗兩杯飲品,凍冬瓜茶同桂圓紅棗茶,兩杯都甜度適中,味道清新,解渴一流~

💖💖💖食評💖💖💖

牛三寶麵✨

麻辣牛肉麵✨

蚵仔煎✨
外酥內軟,每一口都帶著鮮,配上店家特製的醬料,好好味😍

宜蘭花枝丸✨
外皮炸得金黃酥脆,咬下去👍🏻配上鹽酥粉更惹味

2024-02-26 46 瀏覽
係OpenRice搜尋台灣麵,日月堂都係熱門搜尋之一,所以今次就去觀塘嘅工廠區搵隱世嘅台灣麵。地理位置不近地鐵站,地點都不算容易搵,好彩朋友係人肉地圖,順利搵到麵店。.牛三寶面 $80牛𦟌牛筋都好腍,又入味,但自己鐘意一啲比較重味嘅湯底,所以覺得湯底有啲偏甜,唔係好啱個人口味.酥炸魷魚 $48即叫即炸,粉漿不會過多,熱辣辣食好惹味,要趁熱食.荔枝綠茶 $30冇叫珍珠奶茶,試咗其他飲品,發揮正常,不會太甜
牛三寶面 $80
牛三寶

酥炸魷魚 $48
酥炸魷魚

即叫即炸,粉漿不會過多,熱辣辣食好惹味,要趁熱食
荔枝綠茶 $30
冇叫珍珠奶茶,試咗其他飲品,發揮正常,不會太甜
酥炸魷魚
2024-02-21 30 瀏覽
🔸炸鹽酥雞 $48🔸紅燒豬腳拌麵 $60🔸起司肉鬆蛋捲餅 $40🔸牛三寶麵轉新竹米粉 $85🔸凍黑糖珍珠鮮奶 $34🔸愛玉凍 $30-好耐冇食台灣嘢,所以今日收工就同男朋友去呢間工廈食日月堂,係之前食過覺得好好味。我都係例牌叫咗牛三寶麵,最鍾意佢可以轉新竹米粉,超掛湯好好味。仲有牛腱、牛肋條同牛筋超足料,湯頭都好鮮甜。男朋友就叫咗紅燒豬腳拌麵,豬腳好入味好腍。蛋餅係必叫的,你是肉鬆呢個配搭冇得輸。另外再叫咗一份鹽酥雞,即叫即炸好酥脆。叫咗一份台式甜品,愛玉食完透心涼。飲埋杯凍黑糖珍珠鮮奶就非常之滿足。

🔸炸鹽酥雞 $48
🔸紅燒豬腳拌麵 $60
🔸起司肉鬆蛋捲餅 $40
🔸牛三寶麵轉新竹米粉 $85
🔸凍黑糖珍珠鮮奶 $34
🔸愛玉凍 $30

仲有牛腱、牛肋條同牛筋超足料,湯頭都好鮮甜。

男朋友就叫咗紅燒豬腳拌麵,豬腳好入味好腍。

蛋餅係必叫的,你是肉鬆呢個配搭冇得輸。

另外再叫咗一份鹽酥雞,即叫即炸好酥脆。

叫咗一份台式甜品,愛玉食完透心涼。

飲埋杯凍黑糖珍珠鮮奶就非常之滿足。
2024-02-20 20 瀏覽
想食得平平哋,就在星期日晚來到觀塘工廈的台灣菜,餐廳原來已經開業多年,仍然屹立在觀塘一定有它的原因~牛三寶麵(牛腱肉,牛筋,牛肋條)$80刀削麵麵底厚實偏粗,個人覺得偏硬。湯底味道濃郁,牛筋勁軟腍腍好好味,牛腱肉和牛肋條都是厚切好有誠意,咬落彈牙有肉味。充滿誠意的台灣牛肉麵。麻辣餛飩拌麵$55喜出望外的好吃,刀削麵偏柔軟而且薄身,很彈牙。拌麵很容易就可以撈起,絕不會黐埋一嚿嚿。麻辣油很有後勁,口腔會留下一陣陣麻辣刺激。雲吞足料啖啖肉,還有菜和半隻滷水蛋,$55來說性價比超高。炸鹽酥雞$48鹽酥雞炸得香脆又不厚粉,餐廳很貼心,每張枱都放有鹽酥粉、辣子油、梅子粉,可以自行調味,不過我就覺得本身鹽酥雞個味已經很好吃😋宜蘭花枝丸$38一樣炸得酥脆,花枝丸大大粒彈牙。記得要趁熱食,因為放耐咗有啲硬。八香果紅茶(凍)$28(配餐半價)茶底好香很好飲,叫了少冰其實都幾夠凍,建議叫少甜因為本身八香果味都夠甜,這個配搭很清新好飲。黑糖珍珠奶茶(凍)$34珍珠煙靭幾有咬口,茶底算香濃~

牛三寶麵(牛腱肉,牛筋,牛肋條)$80

麻辣餛飩拌麵$55

炸鹽酥雞$48

宜蘭花枝丸$38

八香果紅茶(凍)$28(配餐半價)

黑糖珍珠奶茶(凍)$34
珍珠煙靭幾有咬口,茶底算香濃~
2024-02-18
2024-02-17 32 瀏覽
觀塘工商大廈林立,對食的需求亦大。當中有些隱世小店,今日便到訪一間工廈內主打台式牛肉麵的小店。店面寬敞,裝修簡約。🍲清燉半筋半肉麵~先試一口湯頭,味道濃而不膩,帶有八角香味,筋肉份量多,燉煮到入味又軟腍,麵身用刀削麵,是牛肉麵最佳配搭。🥩🥘牛三寶麵~牛三寶配料有牛腱肉、牛筋、牛肋條,類似半筋半肉的變奏版,牛腱肉入口軟腍而不黐牙。🥬燙青菜~大大棵白菜仔淋上少少滷肉碎點綴,令燙青菜清淡中帶點肉的味道。🍳蚵仔煎~一般人以為蚵仔煎跟煎蠔餅是同類,其實分別在於薯粉與雞蛋的比例,這份蚵仔煎的蚵仔夠大隻,薯粉跟蛋漿比例恰到好處,很有台灣夜市風味。🥤凍金桔檸檬綠茶~微甜帶酸,爽而清新。🍵熱荔枝綠茶~荔枝味清,配搭綠茶確是別有一番風味。
🥤凍金桔檸檬綠茶~微甜帶酸,爽而清新。
🍵熱荔枝綠茶~荔枝味清,配搭綠茶確是別有一番風味。

📍#日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室♡人均消費: $313▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️位於觀塘工業大廈嘅日月見都算係朋友界中幾出名嘅一間台式餐廳~~~ 今次到我去朝聖☺️ 近近地,喺觀塘都食到台灣嘅美食🥰✨#牛三寶麵(牛腱肉、牛筋、牛肋條) 💰$80台式麵一定要試牛三寶麵先見到真章🙈 三寶有牛腱肉、牛筋、牛肋條~ 驚喜地全部牛肉都好軟腍,而且好入味,湯底係牛三寶麵嘅精華所在,值得一讚😝 另外,今次加$5試咗冬粉,冬粉麵質較厚,口感煙靭,個人比較鍾意食冬粉多過刀削麵。✨#紅燒半筋半肉麵💰$75熱辣辣嘅紅燒麵,趁熱食係最好食,湯底濃郁惹味,今次揀咗冬麵,有嚼頭,好中意呢種口感🤩牛肉軟淋又入味,太好味好快食哂😋😋✨#起司肉鬆蛋捲餅💰$40起司肉鬆蛋捲餅CP值極高,芝士配肉鬆再配蛋餅,簡直係完美嘅配搭! ! ! 芝士仲有拉絲嘅效果,正!同朋友一致認為好好食,停唔到口🙈🔥✨#蚵仔煎💰$42材料有蛋、菜絲同蚵仔一齊煎,煎得夠香脆,蠔仔好新鮮,好甜,入口軟糯,配上酸甜醬汁,真係好好味🤨✨#仙草芋圓💰$32好中意食仙草芋圓,芋圓煙煙韌韌,配埋爽口嘅涼粉,超級有口感,甜度適中😋😋😋份

📍#日月堂 (觀塘)

♡人均消費: $313

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#牛三寶麵(牛腱肉、牛筋、牛肋條) 💰$80

✨#紅燒半筋半肉麵💰$75

✨#起司肉鬆蛋捲餅💰$40

✨#蚵仔煎💰$42

✨#仙草芋圓💰$32
好中意食仙草芋圓,芋圓煙煙韌韌,配埋爽口嘅涼粉,超級有口感,甜度適中😋😋😋份量適中,食完主食要加碗甜品超飽😜

✨#黑糖珍珠鮮奶💰$34
黑糖珍珠鮮奶都係台式飲品入面最愛之一,比起奶茶,本人更愛鮮奶☺️ 奶味香濃,配上Q彈又有咬口嘅珍珠,而且加咗黑糖都唔會太過甜。不錯!

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2024-02-13 31 瀏覽
新年食咗好多日大魚大肉,今日一於食啲台灣口味,好有台灣溫暖嘅人情味感覺呀!!☺️🥘紅燒牛肉麵: 湯汁牛肉味香濃,軟嫩多汁、彈牙既牛腱肉好入味,配合少少粗嘅麵條,仲有青菜同蘿蔔,好豐富😙😙🥘清燉半筋半肉麵: 湯頭香甜滑順,澳洲牛腱、牛筋,一口肉、一口筋,好滿足😌🐣炸鹽酥雞: 香噴噴既炸雞🍗 肉厚多汁,金黃酥脆又鹹香🫔起司肉鬆蛋捲餅: 晨之美蛋餅 、早餐 、台灣經典😗芝士同肉鬆都有好多 !🍹凍鳳梨綠茶🍸桂圓薑母茶

🐣炸鹽酥雞: 香噴噴既炸雞🍗 肉厚多汁,金黃酥脆又鹹香

🍹凍鳳梨綠茶

🍸桂圓薑母茶

2024-02-10 31 瀏覽
最近同家人到觀塘的【日月堂】食晚餐☺️星期二晚上都滿座,人氣好旺!⭐️ 起司雞排便當雞排卷炸得酥脆,外層的麵衣酥脆,再灑上椒鹽粉,入面有嫩滑的雞肉,好滋味。起司流到碟上同油混合了,有少少油膩。便當上有滷肉、酸菜、酸瓜、滷蛋、小白菜。滷肉好香,帶肥脂,好惹味。⭐️ 牛三寶麵牛三寶麵裡面有牛腱肉、牛筋和牛肋條。湯頭鮮美濃郁。牛腱肉煮得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,入口即化。牛筋軟腍有嚼勁。麵條口感也很有彈性。⭐️麻辣鴨血辣味十足。鴨血煮得恰到好處,口感彈嫩。⭐️ 酥炸魷魚魷魚炸得金黃酥脆,酥脆而不油膩,魷魚肉質鮮嫩。⭐️ 茉香奶綠茉香味道濃郁,茶香四溢,質地滑順。⭐️ 熱香芋奶茶口感濃郁豐富。有香甜而不膩的芋頭味,飲落暖心。【日月堂】📌觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

⭐️ 起司雞排便當

⭐️ 牛三寶麵

⭐️麻辣鴨血
辣味十足。鴨血煮得恰到好處,口感彈嫩。

⭐️ 酥炸魷魚
魷魚炸得金黃酥脆,酥脆而不油膩,魷魚肉質鮮嫩。
⭐️ 茉香奶綠
茉香味道濃郁,茶香四溢,質地滑順。

⭐️ 熱香芋奶茶
口感濃郁豐富。有香甜而不膩的芋頭味,飲落暖心。

【日月堂】
📌觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室