2024-02-08 18 瀏覽
觀塘工廈出名多野行多野食,今日難得黎到掃下貨,一於試試呢間隱世台灣野食❤我地大約五點幾左右去到~所以好好彩地唔洗等位,見到晏少少開始多人排隊🫣1️⃣🍜牛三寶新竹米粉($80+$5)超濃郁既牛肉湯底🤤加上新竹米粉索晒啲汁,好入味丫👍🏻而且份量都算多,入面有牛腱肉、牛筋同牛肋條,每樣都起碼有3大舊,真係好足料😆2️⃣🍚紅燒牛肉便當($65)每次食親台灣野一定要食滷肉飯~白飯好似係珍珠米,食落非常有咬口👍🏻而且滷肉肥而不膩,唔會話好油淋淋。而牛肉煮得好軟稔~值得推介🤤3️⃣🍠梅子地瓜條($36)地瓜條炸得好香脆,但入面都可以保持到有水份,好出色🤣加上梅子粉酸酸甜甜~可以幫手解膩👍🏻4️⃣🦪蚵仔煎($42)呢碟真係值得推介👍🏻要讚下佢既蚵仔非常大粒! 而且好有鮮甜~ 重點係蚵仔既份量都好多,夠晒我同朋友兩個食😆5️⃣🧋黑糖珍珠鮮奶(加胚芽) ($34+$6)我真係好鐘意飲手搖飲品🤣呢杯既黑糖珍珠份量好多~胚芽又好多,飲極都仲有🤣下次一定要再叫!6️⃣🍋愛玉凍($30)呢碗甜品除左有愛玉之外,仲有蜂蜜蘆薈同青檸,所以食落會有酸酸既口味😆食完咁豐富既晚餐最後用呢碗甜品黎完結真係一大享受❤

1️⃣🍜牛三寶新竹米粉($80+$5)

2️⃣🍚紅燒牛肉便當($65)

3️⃣🍠梅子地瓜條($36)

4️⃣🦪蚵仔煎($42)

5️⃣🧋黑糖珍珠鮮奶(加胚芽) ($34+$6)

6️⃣🍋愛玉凍($30)
2024-02-07 16 瀏覽
觀塘區真係好多好嘢食!呢日來到日月堂食台灣菜。過了午市時間,2:00pm來到仍要拎籌排隊,不過好快就有位。門口slogan 👍🏻餐廳入面播台灣歌,裝修都行台式路線,好有回到台灣的感覺。🍜牛三寶麵好大碗,牛腱勁軟滑,一咬就化開。牛肋條同牛筋較有口感,但唔韌。🍗滷雞腿便當有滷肉飯有大雞腿,呢個餐好大份量。個滷肉飯充滿豬肉香味,閃令令好吸引🤤。🌯玉米起司蛋捲餅一定趁熱食,夾起一塊已見芝士拉絲。🍱家鄉水餃粒粒飽滿!飲品:🧋黑糖珍珠鮮奶🍵金橘檸檬紅茶短暫地回味了一下台灣的味道🤤。2主食2小菜2飲味才$268‼️經濟實惠又好味!
觀塘區真係好多好嘢食!呢日來到日月堂食台灣菜。

門口slogan 👍🏻
餐廳入面播台灣歌,裝修都行台式路線,好有回到台灣的感覺。

🍜牛三寶麵

🍗滷雞腿便當

🌯玉米起司蛋捲餅
一定趁熱食,夾起一塊已見芝士拉絲。

🍱家鄉水餃
粒粒飽滿!

飲品:
🧋黑糖珍珠鮮奶
🍵金橘檸檬紅茶

短暫地回味了一下台灣的味道🤤。
2主食2小菜2飲味才$268‼️
經濟實惠又好味!

2024-02-03
10 分鐘 (堂食)
  • 牛三寶麵
  • 滷雞腿便當
2024-02-07 51 瀏覽
我今日約同好友,去位於觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室的日月堂食午餐,環境整潔,座位闊落舒服。我點左紅燒半筋半肉麵$75,牛三寶(牛腱肉、牛筋及牛肋條)麵$80,小食有家鄉水餃$40,及炸鹽酥雞$48,餐飲是熱荔枝紅茶$28,和百香果綠茶$26。酥雞炸得香脆,啖啖肉及熱辣辣,好好味;水餃好飽滿的賣相,咬落有驚喜,真材實料,好有睇頭和好味;兩杯熱茶好有水果味👍!主打的兩碗牛肉麵的牛肉軟腍,牛腱厚切,牛筋軟綿及牛肋條結實得來入口即感受到其美味,滋味無窮,真心值得推介👍!#日月堂#觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

#日月堂
#觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

• 炸鹽酥雞
  • 清燉牛肉麵
  • 麻辣鴨血
2024-02-07 24 瀏覽
觀塘出名多嘢食,今次就黎到觀塘工業區,同大家介紹既系一間隱身於工廈入面既台灣菜 一 日月堂 @sunmoon_402c 黎得食台灣嘢,當然要食:🌟牛三寶麵 $80牛三寶,一碗有齊牛腱肉、牛筋、牛肋條牛肉味濃郁,牛腱系厚切!牛肋同牛筋燘得腍而不爛之餘亦好入味,刀削麵有口感,清燉牛肉湯底亦吾好正🤤🌟起司肉鬆蛋捲餅 $40食台灣嘢,又點小得蛋餅呢🤤今次就嗌左起司肉鬆蛋捲餅 ,蛋餅有一定厚度,入面包住滿滿既芝士,而且仲系拉絲芝士,加埋咸香既肉鬆,無得輸🤤🌟黑糖珍珠鮮奶 $34食台灣嘢,就梗系要飲台式飲品啦,我就嗌左黑糖珍珠鮮奶,珍珠口感吾錯,可能因為我嗌小糖,甜度吾會太甜,滿足了🤤📍日月堂地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室#觀塘 #蛋餅 #珍奶 #牛肉麵 #台灣菜 #日月堂 #牛三寶麵 #覓食觀塘 #觀塘食乜好 #黑糖珍珠鮮奶 #起司肉鬆蛋捲餅#ʜᴋɪɢ #ʜᴋɪɢᴇʀ #ʜᴏɴɢᴋᴏɴɢғᴏᴏᴅɪᴇ

黎得食台灣嘢,當然要食:

🌟牛三寶麵 $80
牛三寶,一碗有齊牛腱肉、牛筋、牛肋條

🌟起司肉鬆蛋捲餅 $40
食台灣嘢,又點小得蛋餅呢🤤

🌟黑糖珍珠鮮奶 $34

📍日月堂
地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

#ʜᴋɪɢ #ʜᴋɪɢᴇʀ #ʜᴏɴɢᴋᴏɴɢғᴏᴏᴅɪᴇ
🍜觀塘日月堂紅燒牛肉面🍜吃過那麼多牛肉面,但這家真的讓我驚艷了!紅燒牛肉面的味道濃郁,牛肉燉得恰到好處,口感鮮嫩多汁,麵條Q彈有嚼勁,搭配上獨特的醬汁,簡直是人間美味!😋🍳除了牛肉面,他們家的蛋餅也是必嘗!金黃色的蛋餅外酥里嫩,口感超贊!配上他們特製的醬料!🍹最後來一杯他們家的百香果綠茶!清新的百香果和綠茶完美結合,口感酸甜適中,喝上一口就能感受到夏日的清涼。 #觀塘日月堂食 #紅燒牛肉面 #蛋餅 #百香果綠茶#蛋餅必嘗 #新口味來襲 #人間美味 #酸甜適中 #Q彈有嚼勁
🍜觀塘日月堂紅燒牛肉面🍜

#觀塘日月堂食 #紅燒牛肉面 #蛋餅 #百香果綠茶

2024-02-05 16 瀏覽
/近排有啲卦住台灣野,就走左去觀塘公廈覓食😋 咁啱發現到一間平靚正既台灣野,打工仔食飯又多一個選擇😊-🥢清燉牛肉麵 $70牛肉全部都大大塊,每塊都有成1cm咁厚😍 仲要燉到超級淋,完全唔需要咬 入口即溶。麵條都非常之彈牙,湯底香濃唔會太油膩,我哋勁快清晒🤣🥢牛肉蔥油拌麵 $56牛肉份量好多又大塊!蔥油嘅味道非常香,加上麵條彈牙得黎又卦汁😋 面頭仲有啲炸蒜食落更加香,另外仲有白菜同滷水蛋係面🥢麻辣臭豆腐 $38臭豆腐一份大概有六嚿,另外有白菜墊底,豆腐比較硬身,吸滿麻辣嘅湯汁,一想枱已經聞到臭豆腐嘅香味!食落都好夠臭味同麻辣味🤣🥢蚵仔煎 $42完全好似去咗台灣咁!根本就係台灣夜市嗰陣味😋 蚵仔煎煎到外圍脆脆地,中間煙煙韌韌,配埋粒粒飽滿嘅蚵仔同酸甜醬 好滿足!🥢黑糖珍珠鮮奶 $34珍珠夠彈牙,我個人比較怕甜,嗌左微糖就啱啱好😊🥢金桔檸檬綠 $12超級清新清爽,淡淡柑桔檸檬味,再加上綠茶都好解膩
🥢清燉牛肉麵 $70

🥢牛肉蔥油拌麵 $56

🥢麻辣臭豆腐 $38

🥢蚵仔煎 $42

🥢黑糖珍珠鮮奶 $34
珍珠夠彈牙,我個人比較怕甜,嗌左微糖就啱啱好😊

🥢金桔檸檬綠 $12
超級清新清爽,淡淡柑桔檸檬味,再加上綠茶都好解膩
  • 清燉牛肉麵
2024-01-29 42 瀏覽
觀塘工廈多嘢食係人都知!禮拜日放假嚟到呢度食台灣嘢仲係咁熱鬧🥳牛三寶麵 $80呢個最豐富,有牛腱肉、牛筋同牛肋條牛肉味又濃👍牛腱肉厚切帶筋爽口牛肋條軟淋似牛腩麻辣鴨血麵 $75鴨血梗係要揀麻辣湯底轉冬粉先識食!鴨血入哂味超嫩口食完唔夠仲想encore冬粉索哂湯底 食得好過癮酥炸鱿魚🦑 $48份量唔算多但炸得好香口魷魚彈牙有咬口酥炸得好香好好咬起司肉鬆蛋捲餅 $48食得台灣野點少得蛋餅!芝士同肉鬆係最佳既配搭😍仲要有拉絲添 芝士控最愛🤩熱仙草奶茶 $25茶底濃郁 醇香揀左走甜又多番d quota繼續食🤪凍茉香奶綠 $28加咗蜂蜜蘆薈甜甜地幾好食茉莉味好香

牛三寶麵 $80
呢個最豐富,有牛腱肉、牛筋同牛肋條
牛肉味又濃👍
牛腱肉厚切帶筋爽口
牛肋條軟淋似牛腩

麻辣鴨血麵 $75
鴨血梗係要揀麻辣湯底轉冬粉先識食!
鴨血入哂味超嫩口
食完唔夠仲想encore
冬粉索哂湯底 食得好過癮

酥炸鱿魚🦑 $48
份量唔算多但炸得好香口
魷魚彈牙有咬口
酥炸得好香好好咬

起司肉鬆蛋捲餅 $48
食得台灣野點少得蛋餅!
芝士同肉鬆係最佳既配搭😍
仲要有拉絲添 芝士控最愛🤩

熱仙草奶茶 $25
茶底濃郁 醇香
揀左走甜又多番d quota繼續食🤪

凍茉香奶綠 $28
加咗蜂蜜蘆薈甜甜地幾好食
茉莉味好香
二訪觀塘工廈日月堂上次食過番尋味😎而且日日爆場 真係要預早少少黎霸位呀⋯⋯ ⭕️ 紅燒半筋半肉麵 ($75)最傳統嘅台灣麵食🍝湯底香濃 麵條煮得彈牙 配上紅燒牛筋同牛肉 牛肉鮮嫩 牛筋煮得非常淋同入味😋黎到一定要叫❗️⭕️ 牛肉蔥油拌麵 ($56)第一次試佢嘅拌麵 幾有驚喜😍麵底似係刀削麵 拌上蔥油和醬油 個味好夾蔥油勁香😌 牛肉比個樣呃左 🤣原來食落都幾淋 同重牛味依碗整體口感豐富👍🏻⭕️ 家鄉水餃 ($40)真係有家鄉嘅味道😲餡料係豬肉 應該仲加左啲白菜 食落好rich都爽爽地湯底亦係好濃郁水餃size岩岩好 1-2啖食哂 食哂咁多粒都唔會漏⭕️ 起司肉鬆蛋捲餅 ($40)上次食過念念不忘🤓蛋餅香濃 中間夾住肉鬆同芝士🧀配上少少秘製醬汁 有陣微微煙燻味真係好好味🤤⭕️ 凍抹香奶綠($22)/ 熱冬瓜茶 (加配價$9)奶綠好fresh 兩者味道balance得好好可以一解油膩感冬瓜茶調味亦都恰到好處 唔會過甜仲可以清熱解毒 暖身一流♨️
二訪觀塘工廈日月堂
上次食過番尋味😎
而且日日爆場 真係要預早少少黎霸位呀⋯⋯

⭕️ 紅燒半筋半肉麵 ($75)
最傳統嘅台灣麵食🍝
湯底香濃 麵條煮得彈牙
配上紅燒牛筋同牛肉 牛肉鮮嫩 牛筋煮得非常淋同入味😋
黎到一定要叫❗️

⭕️ 牛肉蔥油拌麵 ($56)
第一次試佢嘅拌麵 幾有驚喜😍
麵底似係刀削麵 拌上蔥油和醬油 個味好夾
蔥油勁香😌 牛肉比個樣呃左 🤣原來食落都幾淋 同重牛味
依碗整體口感豐富👍🏻

⭕️ 家鄉水餃 ($40)
真係有家鄉嘅味道😲
餡料係豬肉 應該仲加左啲白菜 食落好rich都爽爽地
湯底亦係好濃郁
水餃size岩岩好 1-2啖食哂 食哂咁多粒都唔會漏

⭕️ 起司肉鬆蛋捲餅 ($40)
上次食過念念不忘🤓
蛋餅香濃 中間夾住肉鬆同芝士🧀
配上少少秘製醬汁 有陣微微煙燻味
真係好好味🤤

⭕️ 凍抹香奶綠($22)/ 熱冬瓜茶 (加配價$9)
奶綠好fresh 兩者味道balance得好好
可以一解油膩感
冬瓜茶調味亦都恰到好處 唔會過甜
仲可以清熱解毒 暖身一流♨️
  • 起司肉鬆蛋捲餅
🫶🏻日月堂位於工廈內,裝潢簡約,晚上有很多顧客在門外輪侯入座,店內爆滿非常熱鬧。[主食]🍜紅燒半筋半肉新竹米粉台式麵食的湯頭色澤呈深啡,味道香濃,配上軟身彈牙既新竹米粉好夾。半筋半肉經長時間烹調後既入味、又做到軟硬適中。🍜牛三寶冬粉牛三寶滷得非常入味,我最喜歡入口即溶的牛筋。外面台式餐廳好少食到冬粉,日月堂有依款麵選令我感到驚喜。我很久在台灣某地道小店曾食過冬粉而念念不忘。這裡的冬粉跟那邊的風味是相同的,質地帶點咬口的,口感很好![小食]🥢麻辣臭豆腐—唔算辣岩大眾口味。很有臭豆腐那種獨特味道👅🥢蚵仔煎—微酸獨家醬汁與嫩滑既蚵仔,配上彈牙粉皮,正👍🥤凍黑糖珍珠鮮奶估唔到珍珠配鮮奶都好好飲,偏甜黑糖配上淡淡鮮奶,混後味道剛好。

[主食]
🍜紅燒半筋半肉新竹米粉

🍜牛三寶冬粉

[小食]
🥢麻辣臭豆腐—唔算辣岩大眾口味。很有臭豆腐那種獨特味道👅

🥢蚵仔煎—微酸獨家醬汁與嫩滑既蚵仔,配上彈牙粉皮,正👍

🥤凍黑糖珍珠鮮奶
  • 牛三寶麵
  • 蚵仔煎
  • 黑糖珍珠鮮奶
2024-01-25 30 瀏覽
觀塘區的隱世小店,雖然位置不近大街,不太好找,已經辛苦走到這裏,一看裝修不錯幾有日本味道,叫了一個招牌的紅燒牛肉麵外賣,回到家輕輕加熱一下,雖然不是在現場即叫即吃,但是口感也覺得很好。
外賣自取
2024-01-24 31 瀏覽
今日同朋友去咗觀塘工廠食台灣嘢,雖然係假日但餐廳都好多人,好彩餐廳空間大位置多,所以好快有位同坐得舒服。 牛三寶麵牛三寶有牛展、牛肋條、牛筋,肉嘅份量都算多又大大嚿,牛肉同牛筋炆得夠腍,配料仲有白蘿蔔,夠哂入味,湯底仲有淡淡藥材味👍🏻 牛肉蔥油拌麵拌麵嘅牛肉用咗牛肋條,食落啖啖肉,除咗牛肉外,仲有半隻滷水蛋同白菜仔,麵條夠煙韌,配上蔥油同乾蒜片一齊撈,食落更加有香味。 蚵仔煎加入咗蛋、菜絲同蚵仔一齊煎,煎得夠香脆,蚵仔大粒飽滿,配上酸甜醬汁,食落軟糯,同台灣有得比。 鹽酥雞鹽酥雞炸得夠香口,唔會好厚粉,如果想重口味,餐廳亦配有鹽酥粉同梅子粉,可以自行再加。 仙草奶茶 & 鳳梨綠茶兩杯飲品唔會過甜,仙草份量夠哂多,鳳梨綠茶茶味夠濃,非常清新。📍日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

牛三寶麵

牛肉蔥油拌麵

蚵仔煎

鹽酥雞

仙草奶茶 & 鳳梨綠茶

📍日月堂 (觀塘)
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
同Mina食完晏晝,去觀塘附近行吓,去到下午茶時間,Mina姐話肚餓,咁我哋就帶佢去搵下午茶食,行下行下,見到工廈有日月堂的店牌,今次我哋就去試下觀塘工廈的人氣小店_日月堂日月堂位置於觀塘嘅工廈之中,觀塘地鐵站B2出口行向觀塘廣場方向行5分鐘就到,裝修充滿住台灣嘅古早味,用水泥牆嚟做裝飾,枱凳用木製為主,牆上掛住一塊塊木牌,好濃厚嘅台灣氣息。✨今次選咗以下食品✨🌟紅燒牛肉麵$80牛肉炆得好腍又入味,每片牛肉都好厚,面嘅口感好彈牙,湯底夠濃,🌟 起司雞扒便當$62滷肉飯個滷汁煮得夠入味,雞扒炸得香脆內軟,配埋芝士醬,邪惡又惹味!Mina好鐘意食個雞扒同飯,食完2舊都唔夠,仲要叫爸爸再夾!🌟起司肉鬆蛋卷餅$40蛋餅即叫即整,新鮮又熱辣,外皮煎得微脆,中間嘅芝士夾雜着香口嘅肉鬆,咬落去每一啖都有芝士同肉鬆!🌟台灣香腸$40台灣人氣小食,自家製嘅台灣腸,每食一口就夾一片蒜頭,滋味又食唔停口!🌟黑糖珍珠奶茶$28食台灣嘢必叫嘅珍珠奶茶,加左黑糖都唔太甜🌟鳳梨紅茶$30食完咁多煎炸濃味嘅食物,飲番杯冰涼的鳳梨紅茶,解一解滯。

✨今次選咗以下食品✨

🌟紅燒牛肉麵$80

🌟 起司雞扒便當$62

🌟起司肉鬆蛋卷餅$40
🌟台灣香腸$40
🌟黑糖珍珠奶茶$28
食台灣嘢必叫嘅珍珠奶茶,加左黑糖都唔太甜
🌟鳳梨紅茶$30
食完咁多煎炸濃味嘅食物,飲番杯冰涼的鳳梨紅茶,解一解滯。
2024-01-21
  • 紅燒牛肉麵
  • 台灣香腸
  • 起司雞排麵
2024-01-22 23 瀏覽
♥️日月堂(觀塘)呢間以前都已經食過 位於工廠大廈入面嘅台灣餐廳 食物質素都唔錯既😆✨紅燒半筋半肉麵(轉刀削麵)牛肉麵好足料 配菜仲有我好中意食嘅紅蘿蔔 刀削麵口感煙韌 湯底香濃惹味 好快清左成碗🫕✨牛三寶麵有牛筋、牛腱肉、牛肋條 食落夠入味 肉質軟腍中意食牛嘅人真係可以試下😆✨炸鹽酥雞炸得夠酥脆 入面又唔會乾 如果覺得唔太夠味台面麵有樽鹽酥粉比大家自己調味~✨芝士肉鬆蛋捲餅台灣野黎講蛋餅真係必叫 芝士同肉鬆餡永遠唔會錯 好好食😍✨荔枝綠茶好大杯 飲落清香又唔會太甜✨茉香奶綠入口甘醇清爽✨
♥️日月堂(觀塘)

✨紅燒半筋半肉麵(轉刀削麵)

✨牛三寶麵
有牛筋、牛腱肉、牛肋條 食落夠入味 肉質軟腍
中意食牛嘅人真係可以試下😆

好大杯 飲落清香又唔會太甜

✨茉香奶綠
入口甘醇清爽✨

2024-01-21 21 瀏覽
日月堂紅燒牛肉麵 $70好足料嘅牛肉麵,麵底用上刀削麵,配菜有蘿蔔同娃娃菜加上厚切又大塊嘅牛肉,牛肉雖然厚切但咬落非常之軟腍多汁味道方面刀削麵食落彈牙軟,硬度啱啱好滷肉蔥油拌麵呢個麵好香口麵底用上刀削麵,加上大量香蔥同香油 令成個麵好開胃配菜叫咗台灣香腸十分之香口 ! 去台灣嘅回憶都番哂嚟仲有起司肉鬆雞蛋捲餅配上甜辣醬&芝士,十分開胃,每一啖都好滿足凍珍珠奶茶 $26珍珠十分之彈牙煙韌,而且食得出珍珠本身都有淡淡嘅甜味,最緊要係夠晒大杯。百香果茶$14茶底味道算幾香,百香果味亦夠鍾意清新香甜囗味嘅一定要試
日月堂

紅燒牛肉麵 $70
好足料嘅牛肉麵,麵底用上刀削麵,
配菜有蘿蔔同娃娃菜加上厚切又大塊嘅牛肉,牛肉雖然厚切但
咬落非常之軟腍多汁味道方面刀削麵食落彈牙軟,硬度啱啱好

滷肉蔥油拌麵
呢個麵好香口
麵底用上刀削麵,加上大量香蔥同香油
令成個麵好開胃

配菜叫咗台灣香腸
十分之香口 ! 去台灣嘅回憶都番哂嚟

仲有起司肉鬆雞蛋捲餅

配上甜辣醬&芝士,十分開胃,每一啖都好滿足

凍珍珠奶茶 $26

百香果茶$14
茶底味道算幾香,百香果味亦夠
鍾意清新香甜囗味嘅一定要試
2024-01-20 19 瀏覽
新竹米粉是台灣新竹地區特色的傳統小吃之一。完全沒有想到在香港能夠吃這麼正宗的米粉😆。新竹米粉的特色在於其米粉口感綿密細緻,並且容易入口融化。加上非常棒的牛肉 人生一大享受😚。
新竹米粉的特色在於其米粉口感綿密細緻,並且容易入口融化。
加上非常棒的牛肉 人生一大享受😚。