Wohoo.我哋孖寶最愛嘅星期五終於嚟到喇!習慣性地星期五晚都想盡量留俾對方,搵間好餐廳慰勞辛勤咗一個禮拜嘅自己😈 今晚就專程過海試新野😻發現呢排多咗餐廳用iPad去show餐牌,響應環保♻️ 抵讚!酸菜斑片,嫩滑的魚片,去骨後切成薄片,酸菜鹹度適中,除左魚塊非常好食,湯底亦十分美味,加入菇菌、寬粉爽韌彈牙,一齊食更加滋味。爆汁生煎包,皮薄底脆,湯汁唔會太油膩,令人越食越上癮。雖然店員已經好窩心咁預先提醒我哋要小心爆汁燙到口,但心急嘅我....到家下都仲有d痛😂😂不過咁好味,我下次都係會食嘅🤣 意外地發現餐廳竟然有香酥鴨食,而且人少少仲可以叫半隻添👻 因為聽人講香酥鴨係一道功夫菜。咁我地孖寶又點可以錯過呢😋 果然冇令我地失望,外層脆口酥香,內裏肉質幼嫩,而且鴨香四溢,正呀👊🏻賽螃蟹又係另一門功夫菜!成日聽人講其實只係蛋白模仿蟹肉,咁你就錯喇🤨日喜樓竟然用上真嘅蟹肉伴以蛋白煮成呢一道賽螃蟹🦀️,蛋白炒得滑溜,啖啖鮮味,真係好有誠意!本來仲心大心細叫唔叫呢道菜好😌孜然同羊肉可謂完美配搭,因為孜然粉可以去除羶味,辣得過癮😹今晚呢一餐簡直就好似味遊中國咁,食暈晒中國最出名嘅幾道名菜!以後放假仲駛乜

爆汁生煎包

香酥鴨

賽螃蟹

孜然同羊肉可謂完美配搭,因為孜然粉可以去除羶味,辣得過癮😹
孜然羊肉

今晚呢一餐簡直就好似味遊中國咁,食暈晒中國最出名嘅幾道名菜!以後放假仲駛乜北上覓食,近近地去銅鑼灣就可以食盡好西啦👐🏻
2019-03-15
  • 賽螃蟹
  • 爆汁生煎包
  • 香酥鴨
2019-03-21 1072 瀏覽
日喜樓前身日熹樓,保留了原身「百碟宴」文化及特色,再以中西文化廚藝催化出新的京川滬菜。三月十七日才重新開幕,新開優惠七折能享用男友最喜歡的烤鴨,晚飯即建議來吃一趟。日喜灌湯小籠包上桌蒸籠不算很燙,可直接夾起享用,內里湯汁溫熱。皮薄肉餡綿絮,湯汁豐富滿滿盛在包里,咬下鮮味帶肉香。羅春閣爆汁生煎包可以媲美「米芝蓮」生煎包店的質素,皮厚度適中底部香脆,內里湯汁熱辣辣兼燙口。建議捅破一小洞,待湯汁放涼點再享用。四川擔擔麵跟傳統麵質不一樣,入口有點像拉麵那種彈牙富韌性,但又保留擔擔麵柔軟質感。湯底偏香辣帶花生味,花生🥜醬味道不算濃郁,很喜歡這種四川辣版湯麵。水煮桂魚店家以蕃薯條墊底再擺上魚片,再以花椒辣椒水煮,一鍋紅紅辣油上桌。魚片超厚肉口感滑溜香口,蕃薯粉吸附辣汁後麻與香辣並存,入口過癮。北京填鴨跟薄餅(半隻)店家上桌以熱水蒸薄餅,為保持適當水份,避免薄餅變乾變硬。片皮鴨放在餅皮上,再加青瓜、京蔥等配料。餅皮超薄質感煙韌,鴨皮香脆而肉嫩,油脂香卻又不覺膩滯。整體而言,服務體貼優質而熱情,食物水準不錯而價錢便宜,性價比高。新開張還有優惠,划算之選。

四川擔擔麵

水煮桂魚

北京填鴨跟薄餅(半隻)

• 羅春閣爆汁生煎包
  • 日喜灌湯小籠包
  • 四川擔擔麵
成日經過依邊同食野都未上過v point,今晚朋友帶路第一次嚟日喜樓。佢話食過百碟宴幾正,一次過食哂京川滬菜!菊花混普洱茶又叫菊普,混合菊花能夠中和一下普洱,帶點清香。糖醋茄子 $88考功夫既菜式。松子同小綠豆子很多,糖醋甜味連重,醋酸係提味。茄子過過油,顏色好紫艷。京味韮菜肉餡兒餅 $38兩件小巧但爆汁嚇你,唔會過咸!外有脆勁,當中肉好多,韮菜香濃滿滿!當前菜小食岩岩好。厚切海參黑豚煲 $208勁厚切既海參呀乾淨,膠原一流,超補呢!滑勁十足,加點蔥食味道juicy帶甜。豬皮膠汁多,少少肥肉加豬肉濕潤多了。酸菜斑片 $178冬菇、茹類唔少得。驚喜有紅薯粉,大讚!斑片有大件同中件,兩個size都有一定厚度,魚皮都有一定既魚脂,估唔到都幾高質!小蕃茄?錯!辣椒一種呀!有酸辣椒添,小心唔好咬到呀,湯又辣又酸非常正,配白飯!記得飲魚湯,開胃繼續食呀!羊肉搶湯麵 $58係夾緊麵定夾緊羊肉?羊肉多到咁,真係第一次見!高力豆沙香蕉球 $38三件口感似疏乎厘,鬆鬆軟軟帶空氣感。比起疏乎厘。佢炸既外皮明顯有層衣,再加上有糖霜,糖度輕輕從糖霜帶入去香蕉同紅豆既既合併。健康甜令人感到意外,依個甜品多數都勁甜

菊花混普洱茶又叫菊普,混合菊花能夠中和一下普洱,帶點清香。

糖醋茄子 $88

京味韮菜肉餡兒餅 $38兩件

厚切海參黑豚煲 $208

酸菜斑片 $178

小蕃茄?錯!辣椒一種呀!

羊肉搶湯麵 $58
係夾緊麵定夾緊羊肉?羊肉多到咁,真係第一次見!

高力豆沙香蕉球 $38三件
口感似疏乎厘,鬆鬆軟軟帶空氣感。比起疏乎厘。佢炸既外皮明顯有層衣,再加上有糖霜,糖度輕輕從糖霜帶入去香蕉同紅豆既既合併。健康甜令人感到意外,依個甜品多數都勁甜。

客人台數不多,6張到。店員服務好好,好留意你係咪要加水or有咩需要。環境好好,夠大夠闊,興快純音樂配靜環境好似係酒店,加分!

最後就走時,一群人入嚟食百碟宴,下次要食,好吸引,影相一流!
  • 厚切海參黑豚煲
  • 羊肉搶湯麵
之前聽過同事介紹這裡有百碟宴,一直很想試,但這天只得我和寶寶2個人,便只能食小菜。不過又意想不到這裡的小菜做得好出色,真的每道菜都讓我們讚不絕口。很想帶家人再試試。餐廳位於登龍街地庫,算是蠻方便的地點。空間很大而且可能是新裝修,整個環境都好乾淨,令人坐得很舒服。MENU選擇好多,而且原來新開張有全單85折優惠。七里香醉乳鴿($138)跟一般食的乳鴿很不同,因為平時看到的多是紅燒的,而這個是以酒浸的涼菜,第一次食這個做法的乳鴿。用酒浸的關係,酒香及甜味都浸到入乳鴿肉內。皮薄而肉很多,不過肉質一般比較粗身,味道好香。加上用了杞子皇去浸,每粒杞子都好飽滿好大粒,所以帶點微甜。雞絲粉皮($58)好精緻的一個涼菜,雖然很常見,不過這裡做得很好。雞絲份量好多,加上爽口的青瓜絲和粉皮,配上香濃的麻醬,很快就把整碟食清光。牛肝菌什菌慢煮黑豚肉($198)很值得一試的一道菜,首先賣相已經很吸引,一件件層次分明的黑豚肉排列得整齊,再加上不同的菌類和醬汁,賣相精緻。黑豚肉以東坡肉的做法,選用油脂較厚身的部份,但因為用上慢煮的方法,所以食落不會覺得過分油膩,反而有點帶骨膠原的口感。肉雖然好厚身,但完全不鞋,煮

餐廳位於登龍街地庫,算是蠻方便的地點。

MENU選擇好多,而且原來新開張有全單85折優惠。

七里香醉乳鴿($138)

雞絲粉皮($58)

牛肝菌什菌慢煮黑豚肉($198)

肉雖然好厚身,但完全不鞋,煮到好幼嫩。就連皮的部份都易於咬開。

而菌類和醬汁的味道很搭,很適合伴飯佷。

不過因為黑豚肉比較大件,多食2件便覺得份量實在太多,2個人食真的有點太大份,建議多人用餐的時間來試會比較好。

奶油娃娃菜($78)

就連不愛食菜的寶寶也大讚這個娃娃菜,因為奶油煮得好滑身好豐盈,而又不會太濃,令娃娃菜食落更香甜。

黑松露什菌炒飯($88)

份量好多的一個炒飯,值得一讚的是整個炒飯都好乾身,完全不會有油膩的感覺。黑松露炒到好散,不過結成一塊,所以每啖飯都食到帶有黑松露的香味。

加上什菌和蛋絲,整個炒飯用料雖然簡單,但味道和口感真的很出色。

整頓飯的每道菜都好高質素,而且意想不到份量好足,味道又出色,很值得推介。
2019-03-18 28 瀏覽
這天晚上約了朋友到銅鑼灣吃晚餐,我們決定吃「日喜樓」。之前來銅鑼灣很少吃中菜,這天決定一試!銅鑼灣算是多高質食店,所以我們很有信心。餐廳位於地庫,內部非常寬敞:以新開張食店來說,算是多客人:餐單電子化,很先進:其實這店最有名是百碟宴,原本想試,但要有12-14人才可吃光。有個玲瓏百碟宴,也要有6-7人,還是等下次多些人再試。鄰桌在吃,忍不住拍了一下:七彩繽紛的碟放成兩層,就像是古代皇帝的晚餐。點餐後不久,開始上菜。茶樹菇、金菇高湯翡翠苗 $88翡翠苗很嫩,甜甜的。配料味道豐富,又有咬口。鐵板蔥爆羊肉 $148店員剛端上來時,鐵板和羊肉是分開的。然後她在我們面前把羊肉倒在鐵板上,發出令人感動的滋滋聲。再替我們攪拌後就可食用:羊肉不算重羊騷味,相信大部分人都能接受。加上洋蔥後非常香口。不一會兒就吃光了。大千雞球 $128我們點了少辣。雞肉肉質鮮嫩,辣度適中,不錯。橙燒醉脆鱔 $138本身很喜歡鱔,整個menu就只有這個。如果不介意吃鱔糊,其實有其他選擇。酒味較重,我主要吃最上面沒有染到酒的,口感香脆,吃後齒頰留香。日喜灌湯小籠包(四件)$63吃完上面的還覺得不夠,於是追加小籠包。皮薄餡靚,
這天晚上約了朋友到銅鑼灣吃晚餐,我們決定吃「日喜樓」。

餐廳位於地庫,內部非常寬敞:

以新開張食店來說,算是多客人:

餐單電子化,很先進:

鄰桌在吃,忍不住拍了一下:

七彩繽紛的碟放成兩層,就像是古代皇帝的晚餐。

點餐後不久,開始上菜。

茶樹菇、金菇高湯翡翠苗 $88

翡翠苗很嫩,甜甜的。
配料味道豐富,又有咬口。

鐵板蔥爆羊肉 $148

店員剛端上來時,鐵板和羊肉是分開的。

然後她在我們面前把羊肉倒在鐵板上,發出令人感動的滋滋聲。

再替我們攪拌後就可食用:

羊肉不算重羊騷味,相信大部分人都能接受。

加上洋蔥後非常香口。

不一會兒就吃光了。

大千雞球 $128

我們點了少辣。

雞肉肉質鮮嫩,辣度適中,不錯。

橙燒醉脆鱔 $138

本身很喜歡鱔,整個menu就只有這個。

如果不介意吃鱔糊,其實有其他選擇。

日喜灌湯小籠包(四件)$63

吃完上面的還覺得不夠,於是追加小籠包。

皮薄餡靚,咬下去有汁咇出來。

埋單$565,平均每人$283,沒有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2019-03-03
2019-03-16 258 瀏覽
「山系領袖」本想趁晚飯公佈喜訊,殊不知眼利的小妹發現了她手上的戒指,由於事前全沒跡象,真是嚇我一跳。無論如何,也要由衷地說聲恭喜,真心送上祝福。說回正題,今次我倆相聚的地方是慣慣熟熟的V Point,始終這個地段非常便利,餐廳選擇又多,各大菜系也可以找得到。座落於地庫的日喜樓,剛剛開業,店名還被紅紙覆蓋。餐廳前身是灣仔的日熹樓,小妹也曾聽過此名字,不過一直未有機會到訪。沿著扶手電梯到達門口,便見到宣傳易拉架,試業期間,食客可享八五折優惠,另一驚喜。店子佔地寬敞,燈光明亮,開揚通爽。裝修方面,華麗雅緻、摩登時尚。安頓好後,侍應便送上電子餐牌,我們邊嘆普洱($12/位),邊選食物。不消一會,宋嫂魚羮($48)率先到場,成品材料豐富,包括魚肉、竹荀、木耳、冬菇、雞蛋、金華火腿和蔥花等,煮得濃稠適中,充滿雞湯鮮香,又有鎮江醋的微酸,除了有助去除魚腥,亦可增加食欲。接著是兩道傳統美食。京味韮菜肉餡兒餅($38)以萬壽無疆碟盛載,懷舊又富中國特色。看見煎成金黃色的餡餅,脹卜卜很飽滿,不禁垂涎欲滴。小心翼翼地將之咬開,即感到餅皮外層香脆、內裏煙韌;餡料以韮菜為主、豬肉為次,符合健康的原則。其味沒有過
安頓好後,侍應便送上電子餐牌,我們邊嘆普洱($12/位),邊選食物。不消一會,宋嫂魚羮($48)率先到場,成品材料豐富,包括魚肉竹荀木耳冬菇雞蛋金華火腿蔥花等,煮得濃稠適中,充滿雞湯鮮香,又有鎮江醋的微酸,除了有助去除魚腥,亦可增加食欲。
接著是兩道傳統美食。京味韮菜肉餡兒餅($38)以萬壽無疆碟盛載,懷舊又富中國特色。看見煎成金黃色的餡餅,脹卜卜很飽滿,不禁垂涎欲滴。小心翼翼地將之咬開,即感到餅皮外層香脆、內裏煙韌;餡料韮菜為主、豬肉為次,符合健康的原則。其味沒有過濃,香氣滿盈,恨不得再多吃一件。
侍應將蒸籠打開,大量白煙蜂擁而出,幾秒之後,才能看清日喜灌湯小籠包($63)的真身。粒粒挺身的小籠包,頗有重量,原因是裏面藏著澎湃的湯汁,單靠這點已無限加分。其另一突出之處乃外皮薄透,柔韌但不黏牙。鮮美的小肉球混合熱呼呼的湯汁,再配酸醋,所有滋味匯聚口中,無得輸啦!
主食方面,點了製作繁複的蜜汁火方($148) ,每客六件,份量不賴。首先取出一件軟熟的包子,置於掌心將之打開,然後放進肥瘦兼備的金華火腿、香口的薄脆、以及透心綿綿的蓮子,再用包子將所有材料蓋上,這道層次豐富的菜式便成事。一嚐,鹹甜交集、酒香突出,味道確實不俗。
另一道主菜是小妹喜愛的黃金蝦球($168),定價有點進取,且看是否物有所值。蝦球體型珍寶,色澤金黃亮麗,賣相吸引。其外面包著一層薄炸漿,脆卜卜的,而蝦球則爽口彈牙,啖啖肉夠過癮。最邪惡莫過於那個鹹蛋黃醬,炒得起沙,極之香惹,此時最好叫一碗白飯相伴,最滿足了。
吃過甜品,晚飯才算完美。餐廳提供5款選擇,本想試下吾是南瓜($48),不過她更愛高力豆沙香蕉球($38),只好乖乖聽命。成品每客三個,外型圓碌碌,沒有倒塌下來的劣態。蛋白外殼鬆軟綿綿,充滿空氣感,不覺油膩。豆沙份量未算超多,味道與香蕉很匹配,連同撒在面層的糖霜,超級甜美。
2019-03-15 123 瀏覽
媽媽岩岩去完外國旅行返黎,就帶佢食返d中菜,揀左銅鑼灣呢間食京滬菜既餐廳,地方好闊落,唔會係酒樓坐到勁迫果d,坐得都幾舒服餸菜既選擇好多,好多野都想試首先就叫左個醉雞,一放低已經聞到好香濃既酒味,但食落去酒味既濃度岩岩好,唔會係浸到苦果d,個酒仲有少少回甘既甜味,雞肉好滑好入味跟住就試酸辣湯,呢度既酸辣湯係加左海參架,味道岩岩好,唔會太酸或太辣跟住就到爆汁生煎包,上菜時店員會溫馨提示我地小心辣咀,所以食果陣真係要好小心裡面果然好多肉汁,外皮又唔會太厚,味道唔錯之後就叫左個茶樹菇金菇上湯浸菜苗,上湯清甜,菜苗唔會煮得太老,配埋上湯清清地幾好味食既中途見到中間果d圓枱,個轉盤有2層,原來係食百碟宴,轉盤擺滿100碟小碟,好靚好吸引,而家新開張預訂仲有85折,儲夠人真係要試下

餸菜既選擇好多,好多野都想試
杞子花雕醉雞

酸辣海參羹

羅春國爆汁生煎包

裡面果然好多肉汁,外皮又唔會太厚,味道唔錯

2019-03-15
杞子花雕醉雞
酸辣海參羹
2019-03-15 22 瀏覽
今日經過銅鑼灣, 見到呢間上海菜館喺試業中, 我地梗係要快人一步去試下啦, 裝修簡潔, 環境舒適, 第一印象唔錯, 店員服務態度好好, 友善而熱誠, 希望佢可以一路保持, 宜家好難得黑松露鮮菌海三鮮🐟🦐 🍚🍚呢個係商務午餐 (一人前)其中一款, 海三鮮包括有帶子, 蝦球, 班片, 加上黑松露醬更加提升左佢地嘅鮮味, 鮮菌更加惹味, 配飯食最啱, 呢款午餐包一個上海菜飯, 菜飯唔會油膩, 充滿淡淡菜香, 另外仲會有個是日類選涼菜一款, 今日係鹵牛腱小籠包😍😍呢個係午餐加錢追加, 外皮厚薄適中, 味道濃稠, 肉汁豐富蜜汁火方👍🏼👍🏼😋😋呢款餸喺呢一刻依然令我回味無窮, 佢係配火方餅六件, 蜜味同火腿嘅味道鹹鮮相融, 肉質酥鬆, 食嘅時候用饅頭片夾一片火腿, 一片薄脆, 簡直係天作之合, 鹹鹹, 甜甜, 脆脆, 滋味無窮, 必食之選羅春閣爆汁生煎包😍😍底脆皮薄, 包住滿滿嘅湯汁, 滴湯不漏, 肉鮮爽嫩, 香而不膩

黑松露鮮菌海三鮮🐟🦐 🍚🍚

小籠包😍😍
呢個係午餐加錢追加, 外皮厚薄適中, 味道濃稠, 肉汁豐富

蜜汁火方👍🏼👍🏼😋😋

羅春閣爆汁生煎包😍😍

2019-03-15 76 瀏覽
今晚約左老婆逛時代廣場, 經過登龍街時見到V Point 地庫新開左間中菜店, 而且新張期間有85折優惠, 所以我地就去試試。餐廳樓底好高, 裝修非常有格調, 座位寬敞舒適。由於新開張關係, 客人唔算多, 店員服務好懇切而且對餐廳的菜式非常熟悉, 係佢細心講解介紹之下, 我地點選左餐廳招牌嘅牛肉餡餅同慢煮黑豚肉, 另外點左小籠包同好有特色的和尚帶帽, 加埋甜品, 兩個人食應該好足夠。😙和尚帶帽(配薄餅四件) $128呢款和尚帶帽造型好特別, 素餡料都幾惹味, 上面舖上煎香的蛋, 再以薄餅包裹食, 口感味道都唔錯。👍爆汁牛肉餡餅(2件) $43食牛肉餡餅要非常小心, 因為餡餅好多肉汁好熱, 外層微脆, 牛肉味濃郁。😋四喜臨門(原味 蒜香 九層塔 茴香) $58小籠包皮唔算特別薄, 不過富有彈性, 4款味道當中我最喜歡蒜香味, 饀料飽滿多汁, 每人兩件都唔多夠喉。😋牛肝菌, 雜菌慢煮黑豚肉 $198店員推介的慢煮黑豚肉果然名不虛傳, 牛肝菌, 雜菌爽滑, 以慢煮方法烹調的黑豚肉軟腍入味, 而且份量好多, 4個人share都應該好足夠。 😍碧綠萵荀絲 $88鮮嫩萵荀絲先以高湯餵入味再炒香,

和尚帶帽(配薄餅四件) $128

爆汁牛肉餡餅(2件) $43

四喜臨門(原味 蒜香 九層塔 茴香) $58

牛肝菌, 雜菌慢煮黑豚肉 $198

碧綠萵荀絲 $88
鮮嫩萵荀絲先以高湯餵入味再炒香, 口感爽口, 味道清新。👍

吾是南瓜 $48
最後食埋呢款紫薯做嘅甜品, 呢一餐非常完滿。😙

吾是南瓜

新張期間有85折, 埋單每位$280, 價錢合理。

電子餐牌

2019-03-13
2019-03-13 50 瀏覽
兩個女仔行完銅鑼灣搵野食,放工後時間見到好多人,行入去燈籠街見到有間新新地mall(Vpoint),地面有間日喜樓,剛開試頁中,見有位就去試下,門口姐姐好有禮貌又有誠意介紹,見到餐牌都吸引就入去座入座後點菜 餐牌都用而家都流行的Ipad形式菜牌,再睇睇裝修怖置,寛敞 燈光 柔和舒服,侍應姐姐哥哥都好有禮貌呀,又好好咁介紹我地菜式,但又唔會令到我地有壓力👍👍我地叫左3樣野+1款甜品1)水煮魚水煮魚一上枱我地兩個港女(嘩)左一聲擺盤都好驚喜,魚頭炸過(應該成條魚都炸過)魚頭好有氣勢咁企左係度呀首先呢個水煮魚唔會有成層油係面已經好加分 ,辣度對於我口味黎講剛剛好,魚肉好滑無骨,連魚頭都食埋,香脆又鮮,要讚大廚(好嘢)2)片皮鴨半隻職員好有心思咁會用個爐仔加口微溫咁暖住啲皮,然後我想講...我未食過咁好味既皮, 佢薄得黎好有口感,好軟熟但又煙韌...真係好驚喜,本身隻鴨烤得皮好脆已經想大讚,但完全比個皮搶曬風頭,無得頂呀~~~3)再清清地叫左個炒萵苣就是正常的炒萵苣,爽脆 清新 不需要特吃別介紹.兩份濃味菜式配一份清爽萵苣,無得彈4)甜品-吾是南瓜南瓜咁的樣,但一點南瓜都沒有,入面是紫薯,食完

我地叫左3樣野+1款甜品
1)水煮魚

水煮魚一上枱我地兩個港女(嘩)左一聲

擺盤都好驚喜,魚頭炸過(應該成條魚都炸過)
魚頭好有氣勢咁企左係度呀

2)片皮鴨半隻

3)再清清地叫左個炒萵苣

4)甜品-吾是南瓜

南瓜咁的樣,但一點南瓜都沒有,入面是紫薯,食完水煮魚,吃個甜品平均返下味蕾
不錯不錯~~~

• 水煮魚
2019-03-13 130 瀏覽
今日係銅鑼灣行完街諗食晚飯既時候就去咗美食集中地登龍街 見到個門面幾光猛既位就入咗去 點知要落地庫既 不過樓底好高啲裝修係簡約風 好舒服 仲要係我最愛既中菜☺望下Menu先知原來呢間就係食百碟宴既日喜樓 但我地得兩個人就試吾到啦 所以淨係叫咗五樣野食🤧☀日熹灌湯小籠包 $63平時飲茶我吾會叫小籠包 因為細個食過大部都係皮好厚又乾憎憎 不過朋友堅持要試 點知食落真係有驚喜 皮薄餡靚 好juicy🤤🐓杞子花彫醉雞 $68呢個係前菜黎既細細份 但啲雞肉都幾滑同埋酒味都吾會話太濃令到啲雞有苦味 佢呢個係有酒既香但又吾蓋過啲雞味 對於我呢啲吾飲酒又怕苦既人黎講 呢個味道就啱啱好 值得一讚啊🍲三鮮豆腐(帶子 蝦仁 鮑片) $148由於本人係豆腐狂迷 所以一見到有豆腐既菜式就會想試 個菜係一個偏清淡既餸 平衡番平時食得太油膩 不過好彩都夠味 豆腐好滑同埋個飽片係真飽魚切片架 🐟酸菜班片 $158其實Menu仲有原條酸菜魚不過個人比較懶所以就叫咗班片 個湯本身係有小小辣既 令到成個餸更加惹味 另外班片口感好爽吾會太稔一夾就散 仲有扁薯粉同啲菇索哂啲湯超好味🍚黑松露雜菌炒飯 $88冇諗過中菜都有黑松露食

☀日熹灌湯小籠包 $63

🐓杞子花彫醉雞 $68

🍲三鮮豆腐(帶子 蝦仁 鮑片) $148

🐟酸菜班片 $158

🍚黑松露雜菌炒飯 $88
冇諗過中菜都有黑松露食 一於試下啦 一上枱已經聞到陣陣黑松露既香味 完全係真材實料落重本 吾係炒完再磨少少係面然後又收勁貴個啲餐廳 同埋啲飯炒得好乾身同埋粒粒分明 雜菌都有好多 完全見到師傅既功架

不得一提係啲staff既服務態度真係好好 好醒目 好有禮貌同埋上菜速度都算快👍🏻下次有機會一定要試埋個百碟宴😋
2019-03-11 1313 瀏覽
2019年3月10日。雨。銅鑼灣。呢日有小小雨,凍凍哋,所以放棄食最愛嘅日本嘢,嚟食呢間新開無耐嘅日喜樓~餐廳新開張期間有85折!抵食!位置喺登龍街,正正就喺鵝頸橋對面落一層就到餐廳啦~座位非常闊落~中間有幾張圓枱,側邊嘅就係梳化位咁啱見到其中一枱圓枱客食排場十足嘅百碟宴效果真係幾震撼~坐得好舒服~落單前先用iPad睇餐牌,環保得嚟又唔怕舊~感覺仲會高級啲添~菊花茶,$12每人茶位費$12,咁選揀當然唔止菊花茶啦~仲有各類常見嘅普洱、鐵觀音嗰啲揀嘅~茶壺上面都印咗餐廳logo滲入咗傳統天圓地方嘅哲學~酸辣海參羮,$58酸辣程度唔算高,用料都幾足~會見到一嚿嚿嘅海參,仲有雞絲、木耳絲同筍絲咁~酸酸咁,幾開胃~薺菜雞絲炒年糕,$98年糕有埋咁上下厚度,但口感超級軟糯~鍾意食煙韌嘢嘅朋友一定要試下年糕~因為配料只有薺菜同雞絲,味道較清淡而且店員主動送上桂林辣椒醬,嗜辣嘅朋友撈埋落去個年糕度食,即刻增添惹味~酸菜斑片,$178呢個餸帶少少辣,而且其中一款青色嘅辣椒同酸菜顏色好似,食嘅時候要小心留意下~斑片嫩滑可口~無骨啖啖肉~啱晒唔識吮骨嘅我~呵呵~除咗斑片,不得不讚下啲配料!酸菜故之然好味啦
2019年3月10日。雨。銅鑼灣。
餐廳新開張期間有85折!抵食!
位置喺登龍街,正正就喺鵝頸橋對面
落一層就到餐廳啦~

座位非常闊落~
中間有幾張圓枱,側邊嘅就係梳化位
咁啱見到其中一枱圓枱客食排場十足嘅百碟宴
效果真係幾震撼~

坐得好舒服~

落單前先用iPad睇餐牌,環保得嚟又唔怕舊~
感覺仲會高級啲添~
菊花茶

菊花茶,$12
每人茶位費$12,咁選揀當然唔止菊花茶啦~
仲有各類常見嘅普洱、鐵觀音嗰啲揀嘅~
茶壺上面都印咗餐廳logo
滲入咗傳統天圓地方嘅哲學~
酸辣海參羮

酸辣海參羮,$58
酸辣程度唔算高,用料都幾足~
會見到一嚿嚿嘅海參,仲有雞絲、木耳絲同筍絲咁~
酸酸咁,幾開胃~
薺菜雞絲炒年糕

薺菜雞絲炒年糕,$98
年糕有埋咁上下厚度,但口感超級軟糯~
鍾意食煙韌嘢嘅朋友一定要試下年糕~
因為配料只有薺菜同雞絲,味道較清淡

酸菜斑片,$178
斑片嫩滑可口~無骨啖啖肉~啱晒唔識吮骨嘅我~呵呵~
除咗斑片,不得不讚下啲配料!
酸菜故之然好味啦~仲有入面放唔同種類嘅菇,都入晒味,好滋味~
入面仲擺咗啲紅薯粉,所以嗌咗呢個菜基本上可以唔嗌飯或者其他主食都OK

日喜灌湯小籠包,$63
上枱嘅時候小籠包仲冒緊煙~
店員提我哋要趁熱食
趁熱得嚟要小心奕奕咁食~
皮雖然薄,但唔會一夾就穿,順利將小籠包轉移到自己隻碗度
一咬開肉汁四溢~鮮甜好味~
雞絲粉皮

雞絲粉皮,$58
醬汁花生醬味非常濃郁~
邪惡指數高~正!

羅春閣爆汁生煎包,$68
除咗小籠包之外,生煎包係另一樣上海菜必食之選~
上枱之後,店員多次提醒生煎包好熱,要先唞佢一陣再食
畀佢唞咗一陣就忍唔住,食個先~~
包底煎得香脆,內層肉汁勁多~
好好味~~~
下次要再嚟食生煎包~~~
2019-03-10
5 分鐘 (堂食)
2019-03-10 163 瀏覽
位於銅鑼灣新地標v point 既日喜樓地理位置方便 容易到達一踏入門口已經服務周到 招呼一流 店員笑容滿面 有禮貌店面裝潢華麗摩登 更融入了中國的特色門口更有一幅用植物拼成的畫 好有特色茶樹菇金菇高湯翡翠苗翡翠苗本身帶有濃濃的草青味不過配上茶樹菇金菇後味道很配合 草青味能夠被菇類遮蓋令到整到菜式不錯 而且比較清淡素食的人士也適合食小籠包小籠包皮薄而且很多湯汁 所以食的時候一定要小心湯汁濺出 整體來說小籠包很高質值得一試螞蟻上樹煲螞蟻上樹煲其實是粉絲煲再加上肉碎,蝦米等等材料製成粉絲煲味道不算太濃郁喜歡吃清淡的我覺得非常合適而且粉絲份量多好飽肚主菜到了是半隻烤鴨半隻烤鴨的份量適合2人上菜是員工亦貼心地提醒小心蒸籠蒸氣燙到很貼心 烤鴨是即叫即烤所以皮很脆 而且上枱時仍是熱的 配上青瓜和京蔥後好好食最好的是烤鴨不會太多肥膏所以不算太油膩最後甜品點了這款「吾是南瓜」即是南瓜球從來沒有想過南瓜球是用蒸籠方式上而且外表精美顏色鮮艷一咬下去原來南瓜頭的餡料是用了紫薯製作食入口有龍龍的紫薯味道 而南瓜球的外皮是用了糯米粉整的整體而言,主打新式中菜的日喜樓食物水準很高 ,服務周道 好過好多中式酒樓
一踏入門口已經服務周到 招呼一流 店員笑容滿面 有禮貌

小籠包
小籠包皮薄而且很多湯汁 所以食的時候一定要小心湯汁濺出
整體來說小籠包很高質值得一試

螞蟻上樹煲
螞蟻上樹煲其實是粉絲煲再加上肉碎,蝦米等等材料製成
粉絲煲味道不算太濃郁喜歡吃清淡的我覺得非常合適

最後甜品點了這款「吾是南瓜」即是南瓜球
從來沒有想過南瓜球是用蒸籠方式上
而且外表精美顏色鮮艷

2019-03-08 128 瀏覽
最近新開的中菜餐廳, 菜式中西揉合, 還有特別的中式cocktails, 環境舒服,有現代感。老北京牛肉捲餅🐮($78)好鐘意食捲餅,內饀塞滿青瓜、大蔥、芫茜、牛肉, 清新又好味。黑松露什菌炒飯 🍄($88)什菌經過油炸, 變成脆粒, 增添口感。 加上黑松露醬, 濃濃既菌類香氣。羅春閣爆汁生煎包 🥟($68)記得唔好心急即刻食, 入面多汁到會噴射。 放耐左一段時間, 外皮依然酥脆。酸菜班片🐟($178)比較迎合香港人口味, 不會過濃, 而且酸辣度可以自行調照。 把小辣椒壓碎, 辣味會出, 想更酸就將酸椒壓碎。 班塊新鮮嫩滑, 裡面配搭各種珍菌及闊薯粉。

老北京牛肉捲餅🐮($78)

黑松露什菌炒飯 🍄($88)

羅春閣爆汁生煎包 🥟($68)

酸菜班片🐟($178)
  • 生煎包
  • 老北京捲餅
2019-03-07 195 瀏覽
銅鑼灣新開野, 緊係要try try 😂呢到地方闊大, 坐的好舒服我覺得好岩一班朋友眾食飯呢到餐牌好特別, 用ipad😆好潮丫呢到款式多, 見到花多眼亂店員好好, 行黎推薦, 好貼心服務👍🏻👍🏻酸辣海參羹(一人份$58)微辣, 有蛋花, 木耳絲, 海參, 好岩開開胃🤤及薺菜豆腐羹(一人份$42)比較清淡, 岩食素人士🤣茶樹菇,金菇高湯翡翠苗好多菇菇, 好足料👍🏻日喜淮湯小籠包($63/4隻)一咬落好多湯汁, 皮又薄😻厚切海參黑豚煲($208)好正, 海參夠哂入味, 吸收哂豚肉肉汁及茨汁, 仲要保留海參口感, 唔會一夾就爛黑豚(5花腩)好冧, 食落唔會油淋淋,贊丫❤️❤️❤️仲有口款魚既餸...Hehee,經過炸再加糖醋醬咬落仲脆口, 入味🥰
銅鑼灣新開野, 緊係要try try 😂
呢到地方闊大, 坐的好舒服
我覺得好岩一班朋友眾食飯

呢到餐牌好特別, 用ipad😆
好潮丫

呢到款式多, 見到花多眼亂
店員好好, 行黎推薦, 好貼心服務👍🏻👍🏻

酸辣海參羹(一人份$58)
微辣, 有蛋花, 木耳絲, 海參, 好岩開開胃🤤
及薺菜豆腐羹(一人份$42)
比較清淡, 岩食素人士🤣

茶樹菇,金菇高湯翡翠苗
好多菇菇, 好足料👍🏻

日喜淮湯小籠包($63/4隻)
一咬落好多湯汁, 皮又薄😻

厚切海參黑豚煲($208)

黑豚(5花腩)好冧, 食落唔會油淋淋,贊丫
❤️❤️❤️

仲有口款魚既餸...
Hehee,經過炸再加糖醋醬
咬落仲脆口, 入味🥰

2019-03-07