2015-09-29 380 瀏覽
到Mega box搵食,經過日和号,朋友說這間日本料理抵食,就試一試﹗﹗原來有卡通火車為主題,應該就是日和号吧﹗原來朋友說抵食的是這個二人套餐,加一後大概$300,但份量夠四個人吃﹗不過我和朋友就只有兩個人,一定吃不下,最後還是決定單點好了﹗有帶子有海膽,尚算新鮮,可以滿足想吃帶子、海膽的慾望,但價錢又不算貴﹗一小杯,份量對於細食的我們剛剛好﹗刺身賣相不錯,很厚身啖啖肉,非常新鮮﹗﹗這個份量比較少一點,相對下沒那麼抵食,但可以每樣吃一點,對於不大食的我們還算ok。食生冷野既時候加一個熱鍋真的不錯,肥牛及粉絲還有湯底配搭不錯,湯底有種甜醬油的味道,在裡面的菜也因此變得好食﹗整體質素都ok,日本料理來說已算抵食,人不多亦坐得舒服,傾計聚會也是可以的選擇﹗﹗
原來有卡通火車為主題,應該就是日和号吧﹗
帶子海膽杯飯
刺身賣相不錯,很厚身啖啖肉,非常新鮮﹗﹗
三文魚腩刺身
生芥辣海鮮
什錦牛肉鍋
2015-08-31
三文魚腩刺身
2015-09-05 471 瀏覽
好多款式選另有圖的menu我叫左個蒲燒鰻魚飯配3粒雞粒雞粒加左檸檬汁已經好入味喜歡食沙津醬再點出味道鰻魚飯好好食 夠多汁 不過再多d就最好XD友人就叫左個沖繩黑咖哩芝士牛肉石鍋飯配3片三文魚刺身刺身小得可憐係正常size的一半黑咖哩味道同平時的咖哩味好相似熱食時芝士會融融地 但d牛肉太肥啦 全部都咬唔開既飲品就叫左柚子蜜和柚子玫瑰花2個都好重柚子味啊個人中意飲柚子玫瑰花 飲到淡淡的清香但就冇咩柚子肉可以食
好多款式選
2個都好重柚子味啊
個人中意飲柚子玫瑰花 飲到淡淡的清香
但就冇咩柚子肉可以食
2015-09-03
10 分鐘 (堂食)
  • 雞粒
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 柚子玫瑰花
2015-08-30 266 瀏覽
9點時候,經過mega box,見到還有半小時就到宵夜半價優惠,所以去排隊.9點半後仍未開始入座,其實場內已經有很多吉枱可以給客人入座.等多十分鐘後,才安排其坐位.落完order之後唔使5分鐘,我們點的已經好快送上.未知是否夜宵時間半價優惠,部份壽司薄切.壽司大過飯.如果唔係半價,十分之唔抵食,跟集團差不多.埋計睇到淨食以上壽司未折都已經4百多元.折元才2百多.以為好抵食,其實都不是!

等多十分鐘後,才安排其坐位.

落完order之後唔使5分鐘,我們點的已經好快送上.
未知是否夜宵時間半價優惠,部份壽司薄切.壽司大過飯.
如果唔係半價,十分之唔抵食,跟[爭x]集團差不多.
埋計睇到淨食以上壽司未折都已經4百多元.折元才2百多.
以為好抵食,其實都不是!
2015-08-09
$150 (宵夜)
2015-08-21 262 瀏覽
想食刺身 壽司 .. 之前都幫襯過一次 都ok ar"所以再黎多次 雖然見到有好多劣評 .. 但我覺得都唔差火炙地獄拉麵@ $65 個湯底真係好辣 幾好味* 有半熟蛋 蝦 蟹柳 青口 .. 材料都足 麵都算多 唔錯玉子壽司@$12 呢個其實我覺得真係麻麻 太硬舊玉子 唔好食三文魚手卷@$13 鰻魚手卷@$22 幾好食 只係紫菜唔係太脆半磅三文魚刺身@$78 見做緊特價 所以叫左佢 本身諗住叫4件三文魚刺身 都要45蚊 見有半磅所以就叫左啦 點解我覺得間野唔差呢? 就係因為呢個刺身! 因為佢真係新鮮又好味半磅都有12件架 唔薄架*好滿足

火炙地獄拉麵@ $65

半磅三文魚刺身@$78
半磅都有12件架 唔薄架*好滿足
2015-08-19
2015-08-03 239 瀏覽
7月29日點了以下壽司:三文魚火燒三文魚墨魚曼魚以及串燒。三文魚:有陣陣魚腥味,味道很差火燒三文魚:味道一般,可以改善。墨魚:跟本沒有墨魚味!曼魚:尚有待改善,味道喊喊的!串燒:和日本的差很多!總結:不會再來!
7月29日點了以下壽司:
三文魚
火燒三文魚
墨魚
曼魚
以及串燒。

三文魚:有陣陣魚腥味,味道很差
火燒三文魚:味道一般,可以改善。
墨魚:跟本沒有墨魚味!

曼魚:尚有待改善,味道喊喊的!
串燒:和日本的差很多!

總結:不會再來!
2015-07-29
15 分鐘 (堂食)
2015-08-01 472 瀏覽
食午飯時間, 真係好多人。Nippon Sushi Dining (日和號) @ MEGABOX 大家應該唔會陌生, 佢就係之前經常攪主題嘅一間日式食店, 有「我係小忌廉」、「足球小將」、「多啦A夢3D」等等, 黎緊暑假, 仲有「ULTRA HEROES(鹹蛋超人)」。講返食野先, 今日一行10人, 以為等好耐, 最後好彩地只係等左大約5分鐘。由於我地太多人, 又無晒長枱, 所以分開左坐。6人坐中間卡位, 4人坐另一邊卡位。食過幾次, 今次就試下個刺身壽司定食SET。我ORDER 嘅係 "四色壽司盛盒" 四色壽司盛盒有咩食 ? 日式蒸蛋、廚師沙律、三文魚一件、北寄貝一件、玻璃蝦一件、帆立貝一件、加州卷四件,一杯飲品。日式蒸蛋 - 蛋味是有的, 整體不錯。廚師沙律 - 一般, 醬汁唔夠, 菜嘅水份多了點, 有啲怪怪。壽司 - 米飯比較鬆散, 三文魚同帆立貝不錯,  北寄貝同玻璃蝦一般, 加州卷蟹籽少了點。三文魚一件、北寄貝一件、玻璃蝦一件、帆立貝一件、加州卷四件。總括而言, 六十拎七十蚊食個 LUNCH 好似有啲貴, 但質素都叫做OK, 偶爾食豪少少, 對自己好啲

我ORDER 嘅係 "四色壽司盛盒"

四色壽司盛盒有咩食 ?
四色壽司盛盒
日式蒸蛋
- 蛋味是有的, 整體不錯。
廚師沙律
三文魚一件、北寄貝一件、玻璃蝦一件、帆立貝一件、加州卷四件
四色壽司盛盒
題外話/補充資料: 好耐以前OT到9點幾過後, 會同一班同事一齊收工搵食, 亦都試過呢度嘅宵夜時段幾抵食, 特價款式都算多, 過左晚市時間比較少人, 靜靜地, 相對地食物都做得比較好, 有機會可以試下。順帶一提, 佢有兩款大大份嘅日式便當, 一段時間後就會轉款。大大份嘅日式便當, 男仔食都話好飽, 女仔未必食得晒, 可以SHARE 黎食再叫少少其他食物。仲有就係佢有啲坐位係同隔離食店係相通, 會比較大味, 如果著左一啲比較吸味嘅衣服, 又有啲啲介意個味, 就盡量叫店員安排唔好坐個排卡位, 咁當然可能等位就會要等多等。
2015-07-29
5 分鐘 (堂食)
  • 日式便當
2015-07-11 394 瀏覽
約咗好朋友去Mega Box相緊,諗住搵間好啲又坐得舒服啲嘅餐廳食晚飯,去到十樓見到日和號好似幾特別,又可以有卡位俾小朋友坐,隔離十勝又要等位,就一行五個大人一個小朋友入坐試下呢間日和號。睇完menu諗住叫嘢食,舉手示意諗住等服務員過黎,舉咗五分鐘都無人理,而其間係有店嘅服務員望到,但唔知係咪因為唔同崗位唔可以黎落單,就由我地繼續舉手。最後係要同行友人放大聲線"唔該"一位路經但都睇我地唔到嘅服務員,先終於可以叫到嘢食。同行友人分別叫咗一份豬軟骨飯(正式名稱唔記得喇)同一份有海膽嘅丼(都係唔記得咩名)份豬軟骨飯一上枱,我地真係嘩一聲,上面隻煎蛋仲燶過我塊面,乾過我啲皮膚,唔明點解咁都可以照俾個客食。海膽唔新鮮,有陣怪味同埋啲服務員上餐嘅時候唔會講呢份係咩,要靠大家自己去分辨呢份嘢係咩又或者我地問到佢先會講。後尾先見到枱側邊有應該係俾客人自己寫ORDER嘅紙。可能因為我地無寫到俾佢地,所以佢地先唔得閒幫我地落單喇,雖然由頭到尾無人話俾我地聽係唔係要咁做。一行五個大人一個小朋友,食咗四百一十蚊,唔可以話貴嘅,但係食物質素同服務都唔值呢個價錢囉,唔係見佢唔駛等位都唔會中伏,所以話下次揀食店時都
豬軟骨飯
海膽唔新鮮,有陣怪味
有海膽嘅丼
一行五個大人一個小朋友,食咗四百一十蚊,唔可以話貴嘅,但係食物質素同服務都唔值呢個價錢囉,唔係見佢唔駛等位都唔會中伏,所以話下次揀食店時都係揀要排隊嗰間好啲。
呢間嘢絕對唔會再食第二次!

2015-07-10
2015-07-10 405 瀏覽
今日係megabox睇完戲都成9點幾,想附近搵間餐廳食夜晚!醒起呢間周不時轉主題既餐廳,見到佢今期係超人就決定食日和了!咁岩930pm壽司刺身半價,都幾抵,又唔洗咁夜食太飽,我地就叫左d壽司刺身食 D壽司刺身其實都係普普通通,炸蠔壽司上面炸蠔都唔太熱同細舊 刺身都算ok,唔乾身,又唔算太薄👌總括黎講,呢間壽司刺身都算還可以,半價左黎講算幾抵!但如果唔係有好中意既卡通主題呢間應該都無下次~
今日係megabox睇完戲都成9點幾,想附近搵間餐

廳食夜晚!醒起呢間周不時轉主題既餐廳,見到

佢今期係超人就決定食日和了!

咁岩930pm壽司刺身半價,都幾抵,又唔洗咁夜

食太飽,我地就叫左d壽司刺身

D壽司刺身其實都係普普通通,炸蠔壽司上面炸蠔

都唔太熱同細舊

刺身都算ok,唔乾身,又唔算太薄👌

總括黎講,呢間壽司刺身都算還可以,半價左黎

講算幾抵!但如果唔係有好中意既卡通主題呢間

應該都無下次~
2015-06-27
2015-06-12 470 瀏覽
呢間餐廳我早係「我係小忌廉」嘅主題已經想去喇,不過就係唔想為佢而走入Mega Box,感覺好遠..,終於有日要到德福睇戲,諗諗下不過行遠少少食返次啦,不過已經係冇主題嘅時候咯。其實一直只知呢間叫《日和号》,都冇諗過係食乜架,呢晚去到先知係食日本菜,係門口睇過Menu都覺得價錢偏高的,不過佢又話入去食喇,就去試下吧!店員帶我地到裡面中間位,感覺太空礦太好光猛,感覺係怪怪的,坐左10分鐘後我地都未諗到食乜,見門口的列車車卡位有人走,還惦未叫野食,我地就過去坐喇。感覺即時好好多,好快都揀到食乜添,Menu都有好多款選擇,另有一個牌係「精選特價推介」,因為感到主菜牌價錢偏高,所以呢日我地係特價推介中點左3款食物,另外叫左罐限時的櫻花啤酒試下啦。由第一道菜到最後一道菜共用了10分鐘,都好快,不過就係覺得食物質素一般,未有一道菜式令我有回頭想再食的,服務又一般,冇人做野咁,講真,想來試咁耐,最後係有D失望嘅。以下係我地2人點的:-① 柚子花粒魚生沙律 ($48)② 廣島生牡蠣 (4個) ($58)③ 冷稻庭烏冬 ($38)④ 日本沖繩Orion櫻花啤酒 ($28/罐)⑤ 鹽燒虎蝦 ($25)⑥ 汁
以下係我地2人點的:-
① 柚子花粒魚生沙律 ($48)
② 廣島生牡蠣 (4個) ($58)
③ 冷稻庭烏冬 ($38)
④ 日本沖繩Orion櫻花啤酒 ($28/罐)
⑤ 鹽燒虎蝦 ($25)
⑥ 汁燒魷魚筒 ($50)
Total = $247
10% Service Charge Total = $271

日本沖繩Orion櫻花啤酒:我知呢個係為慶祝沖繩是全日本最早看到櫻花盛開而推出嘅,本以為會有櫻花味,但原來只係罐身有櫻花樣,此啤酒以純麥芽釀製,酒精濃度5%,味道清新醇和也較其他品牌輕。
④ 日本沖繩Orion櫻花啤酒
柚子花粒魚生沙律:分量唔算大,材料有三文魚生粒、洋蔥、車厘茄、士多啤利及生菜,各材料都新鮮嘅,其餘都冇乜特別。
① 柚子花粒魚生沙律
廣島生牡蠣:我第一次食廣島生蠔,幾大顆又肥美,吃起來鮮甜又脆口,幾好,抵!!
② 廣島生牡蠣 (4個)
冷稻庭烏冬:其實真係覺得色香味的說法好啱,如果第一眼見到碟野唔靚真係會影響食慾,就算有幾好味都係假嘅。
呢碟烏冬擺放求其,烏冬也唔夠彈性,麻麻地。
③ 冷稻庭烏冬
鹽燒虎蝦:
真係好大隻,燒得啱啱好,蝦身厚肉彈牙鮮甜唔韌,鹽味也剛好。
⑤ 鹽燒虎蝦
汁燒魷魚筒:
魷魚筒比我想像中大隻,燒汁少甜,魷魚鬚微燶香口,魷魚筒燒得剛剛好唔韌有少少彈性,側邊的生菜蕃茄都新鮮。
⑥ 汁燒魷魚筒

2015-06-08
② 廣島生牡蠣 (4個)
⑤ 鹽燒虎蝦
⑥ 汁燒魷魚筒
2015-04-13 686 瀏覽
星期日悠閒地出MegaBox 唸住小d人~😂原來仲多一家大細bb車出動周圍度下去邊間食好之際~~👀😱好大架~叮噹車「 👆🏼2位吖~唔該」😆就係甘俾叮噹吸引左入去~~~未坐低仲見到大雄間房😍隨意門😍😍😍我仲開心過班小朋友~但係d侍應們係目冇表情架~😂 落單~ 我:唔該~侍應:食咩~(冇尾音同勁唔願意的聲線)😑我就叫要呢個餐要2份~ (漏單一份要後上)烏冬彈牙👌🏻~ 8爪魚波波好粉👎🍥🍣壽司算最好食~ 落餐飲( menu寫明送:熱飲咖啡/茶/汔水)我: 熱檸水侍應:冇~ 只有汔水😓 呀~~?!甘是但啦~ 要橙汁( 👎👎淡某某&冇氣)我地食到一半~ 另一個侍應一粒聲都冇出~放低張單😤總結: 呢餐如果唔係叮噹~ 我唔會入去~如果唔係有叮噹~ 我會😡 俾$仲要受面色😤

周圍度下去邊間食好之際~~
👀😱

好大架~叮噹車
「 👆🏼2位吖~唔該」😆
就係甘俾叮噹吸引左入去~~~

未坐低仲見到
大雄間房😍

隨意門😍😍

😍我仲開心過班小朋友~
但係d侍應們係目冇表情架~😂

落單~ 我:唔該~
侍應:食咩~(冇尾音同勁唔願意的聲線)😑

我就叫要呢個餐要2份~ (漏單一份要後上)
烏冬彈牙👌🏻~ 8爪魚波波好粉👎
🍥🍣壽司算最好食~

落餐飲( menu寫明送:熱飲咖啡/茶/汔水)
我: 熱檸水
侍應:冇~ 只有汔水
😓 呀~~?!甘是但啦~ 要橙汁( 👎👎淡某某&冇氣)

我地食到一半~ 另一個侍應一粒聲都冇出~放低張單😤

2015-04-12
2015-04-11 525 瀏覽
近排成日行MEGABOX想食呢間好耐因為係外面就見到好大架列車 好吸引今晚終於有機會試因為時間仲早同埋當日MEGABOX 唔算多人唔洗等就直接可以埋位首先 有少少失望 因為列車為已經被坐滿我地去左遠D既卡位坐雖然都係列車裝飾 但感覺始終不如餐廳門口既列車睇餐牌 有好多款野食 但其實同出面既 都有八九成相似所以小食都揀唔落手 無叫到叫左個三文魚炒飯同石頭鍋飯等左都唔算太耐15分鐘左右就上菜石頭鍋飯個樣望落去好正第一啖入好熱 食個時仲唔小心比個鍋整親 大家真係要小心成個飯份量都夠多仲有隻蛋係上面一定夠飽但相反個三文魚炒飯就麻麻地係乾身 但無三文魚味淨係覺得個飯好咸好咸所以扣左唔少分 如果可以味道清少少就好
近排成日行MEGABOX
淨係覺得個飯好咸好咸
所以扣左唔少分 如果可以味道清少少就好
  • 石頭鍋飯
2015-04-10 453 瀏覽
左朋友喺MEGA BOX DINNER,未諗到食乜,諗住去到先算了去到就決定食日本野,就試下LEE間啦上到去,人唔多,基本上一去到就可以入座唔想太用腦諗食乜,就叫左個二人SET刺身沙律~~~三文魚、吞拿魚、魚立魚角切的,沙律菜一般啦每件刺身都係兩件的三文魚~~~都算厚切,都幾肥美吞拿魚~~~還未完全溶雪,冇味的北寄貝~~~OK啦八爪魚~~~唔"UN"牡丹蝦~~~甜美牛油焗雜菇~~~好味,菇菇吸收了牛油的香,NICE三文魚炒飯~~~炒得太乾了,乾到好似食緊飯焦咁壽司~~~唔好食,飯好大舊,壽司飯好實餃子乜乜粉絲鍋~~~味道OK啦鹽燒鯖魚~~~魚魚燒得好乾身唔係好食又唔係難食咁囉

去到就決定食日本野,就試下LEE間啦
上到去,人唔多,基本上一去到就可以入座
唔想太用腦諗食乜,就叫左個二人SET
刺身沙律
刺身沙律~~~三文魚、吞拿魚、魚立魚角切的,沙律菜一般啦

每件刺身都係兩件的
刺身
三文魚~~~都算厚切,都幾肥美
吞拿魚~~~還未完全溶雪,冇味的
北寄貝~~~OK啦
八爪魚~~~唔"UN"
牡丹蝦~~~甜美
牛油焗雜菇
牛油焗雜菇~~~好味,菇菇吸收了牛油的香,NICE
三文魚炒飯
三文魚炒飯~~~炒得太乾了,乾到好似食緊飯焦咁
壽司
壽司~~~唔好食,飯好大舊,壽司飯好實
餃子乜乜粉絲鍋
餃子乜乜粉絲鍋~~~味道OK啦
鹽燒鯖魚
鹽燒鯖魚~~~魚魚燒得好乾身

唔係好食又唔係難食咁囉

2014-10-05
2015-04-06 647 瀏覽
平時都會來呢度食野,食物方面都ok最鐘意係個蕃茄豬軟骨烏冬,個湯好濃好香👍烏冬好彈牙!每次來都會叫呢個👍特別推介大家試呢個😋😋😋😋😋叮噹主題暫時未完,仲有叮噹主題"美食"可以試,之前來過見價錢唔平所以無試。。。不過今次有人話想試下"記憶面包",講真,賣相係幾特別👍但。。。方包唔脆。。。。。如果真係貪得意可以試下。。。。但係老老實實味道就麻麻地啦!如果可以焗脆d就好啦!
平時都會來呢度食野,食物方面都ok
特別推介大家試呢個😋😋😋😋😋
定價貴左d
方包唔夠脆
蕃茄豬軟骨烏冬
蕃茄豬軟骨烏冬
2015-04-05 470 瀏覽

去到doraemon 個記憶麵包同杯hot chocolate其實已經全無expectation… 個記憶麵包上面d字印到唔清唔楚… 我理解menu上圖片只供參考, 但係實物都唔駛差咁遠gua… 生果又少又繼續佢呢度嘅風格, i.e.唔新鮮&硬… 連cream都可以係鞋口嘅… 我真係唯有怪自己見識少….
仲有杯hot chocolate… charge 我around HKD40比d咁ge質素食客其實間野會唔會有d覺得唔好意思…. 杯野好明顯係用d低質素低成本嘅chocolate powder開… 最重要係個doraemon糖衣… 一放上去就溶哂… 想映張相都唔得….
食到自己心情都差埋… 如果可以.. 我想比10個喊佢…..

45 分鐘 (堂食)
2015-04-02 232 瀏覽
去開睇戲又唔知食咩, 見佢有doraemon又咁多人排隊就去左呢度食. 排左多過半粒鐘先有得入, 仲要無卡位坐.叫左d sushi, 燒物, 主食, etc , 主要係想食doraemon 個記憶麵包甜品.一開始黎左sushi先, 見到個樣已經知道lai左野… 全部魚生個樣都乾憎憎.. 又無光澤.. 最嚴重係個牡丹蝦, 無頭無尾半個身咁嘅樣… 食落去…hm.. sorry.. 我真係要喺度將我第一次喺openrice用到”難食”呢個詞語比左呢間野… 真係好唔新鮮又硬又難食…. 最衰我無映相……我地果下好想cancel哂order左嘅野… 不過最後都比左機會佢上…. 雞泡魚干呢d其實好難唔好食… 佢都可以整到一樣勁乾勁硬真係佩服… 其他肉類串燒亦無一正常….. 肉質差, 唔新鮮…佢唔單止食物差, service都好差… d人效率低又態度惡劣… 叫佢地上甜品叫左好耐都無人理… 又無人執枱… 點解佢可以就咁將個記憶麵包擺喺d食物殘滓旁邊架… 我幾十蚊食個荼記都d服務都無咁差….去到doraemon 個記憶麵包同杯hot chocolate其實已經全無expectation… 個記憶麵包上面d

食到自己心情都差埋… 如果可以.. 我想比10個喊佢…..
45 分鐘 (堂食)