餐廳: 日和号壽司料理
資訊:

2020-01-13 53 瀏覽
今日好想食sushi,但megabox 好難找到有最後係10樓 見到一間食sushi既 本身都無期望既,應該都吾差餐廳入邊嘅裝飾好似一架火車甘一卡一卡我同男朋友 又吾係話好肚餓 所以最後叫左6时三文魚壽司 (2件)七味火炙鱈場蟹壽司 (2件)劍魚腩壽司 (2件)玉子壽司 (2件)芝士蟹籽軍艦 (2件)火炙柚子胡椒帆立貝壽司 (2件)油金魚壽司 (2件)炸軟殼蟹蟹子沙律最好食嘅係炸軟殼蟹蟹子沙律但D壽司真係麻麻,尤其係三文魚普普通通!
今日好想食sushi,但megabox 好難找到有
最後係10樓 見到一間食sushi既
本身都無期望既,應該都吾差

餐廳入邊嘅裝飾好似一架火車甘一卡一卡
我同男朋友 又吾係話好肚餓 所以最後叫左
6时三文魚壽司 (2件)
七味火炙鱈場蟹壽司 (2件)
劍魚腩壽司 (2件)
玉子壽司 (2件)
芝士蟹籽軍艦 (2件)
火炙柚子胡椒帆立貝壽司 (2件)
油金魚壽司 (2件)
炸軟殼蟹蟹子沙律

最好食嘅係炸軟殼蟹蟹子沙律
但D壽司真係麻麻,尤其係三文魚
普普通通!
2020-01-13 52 瀏覽
本身琴晚去食宵夜,入邊啲嘢幾好食同埋都算抵,但係去到10點幾嗰陣,聽到個男經理係咁鬧個員工,之後一聲巨響,個員工鬧番個男經理,一間正常嘅食肆餐廳,都比唔到一個安靜嘅環境我哋顧客食嘢,個男經理處事手法好有問題,佢唔係叫個員工細聲啲冷靜啲,而係直接同佢去大聲對質,好影響我地顧客嘅食慾,好好笑嘅係,個男經理反駁唔到個員工,睇到我哋好好笑,最後一句叫佢唔做就完場。其實我想講嘅係公司係抵食,個老闆唔識培養員工同埋經理,尋晚呢種情況真係好影響我嘅食慾,奉勸大家夜晚嗰陣想要安靜環境,就唔好去依間餐廳食,唉
Tea
2019-12-16 214 瀏覽
落去IKEA睇吓有咩日常用品買,行吓行吓一路都揀唔到心水要食乜嘢,咁樣就索性一路向上行,女朋友大人一路都話口渴,其實已經買咗兩杯嘢飲俾佢飲,我就算再低能都知道,佢行得攰要坐下,咁樣將戰利品全部放晒上車先,就直接睇吓有咩食,佢食乜嘢真心唔多記得,我就好肚餓啦,叫咗一個大漁船盛餐,前菜有中華沙律同螺肉,有兩件腐皮卷壽司,三件加州卷,油甘魚,三文魚,帶子,北寄貝壽司各一件,三件三文魚刺身,牛肉烏冬,食物味道其實唔錯,最主要飽肚
2019-11-10 459 瀏覽
MegaBox食肆林立,但這家日和號很受親子們歡迎惠顧,除了餐廳裝修帶有卡通元素之外,餐牌亦提供造型有趣,輕量級的兒童。不過今次兒子想吃烏冬,那就點了烏冬午餐。1、芝士炸雞拉麵送加州卷:$58 芝士炸雞有4件,炸雞口口肉,面頭鋪上濃郁的芝士非常可口,拉麵還附有日本魚蛋、溫泉蛋半隻、甜甜的粟米和木耳絲,極之豐富呀!加州卷能令人更增加飽肚感覺,當然,全給我們吃光!好飽呀!2、石鍋鍋燒牛舌讚岐烏冬跟餐餸三文魚壽司兩件:$82 石鍋內熱得很,真的不能心急地吃因為實在太熱,吃到最後時的烏冬還是熱熱的,三片厚厚牛舌味道濃郁,值得一讚是讚岐烏冬煙韌彈牙,兒子吃完又添。3、泡菜牛肉拉麵送加州卷:$58 泡菜牛肉分量十足,還有些甜甜的洋蔥配搭,帶點微辣的拉麵相當吸引味蕾。提一提:餐廳有BB椅和兒童餐具供應,帶小孩用餐就很方便了。結帳時店員附送兩張$100的優惠券可供下次晚市惠顧時使用, 十分優惠,支持支持!

提一提:餐廳有BB椅和兒童餐具供應,帶小孩用餐就很方便了。

2019-11-03 314 瀏覽
一家大細去食飯,帶埋小朋友,總會想找一些可以氹到小朋友開心的地方來進行晚飯。這一次因為要去買傢私而到了九龍灣的 Megabox,心想,這一個有兒童專區的商場,一定有一些啱一家大細去,會有設施氹到小朋友開心的餐廳。我在網頁及在到場後都看看,發現了這一家門口有一部日系火車小火車的餐廳,名叫《日和号》。同兒子來到,一看見這台綠色的火車,已經衝著埋去,嚷著要合照了。對的,單是這一個仿製的列車,已經可以令大小朋友都開心。這一列名叫《日和号》的火車,無疑是一個人人爭住拍照同打卡的熱點。更令小朋友開心的,就是我們被安排坐進列車內的卡座用餐。兒子立即說,好像坐在火車內食飯的一般。再者,扶手,長椅,同頂部的廣告牌,都真的同日本的火車很像啊。我們就一於坐上《日和号》享用一個簡單的日本餐吧。小朋友喜歡蟹籽軍艦,我們就單點了一份壽司給他。即叫即手握的壽司,看得出所用的食材都是十分之新鮮的。蟹籽粒粒分明,入口鮮味十足,而且蟹籽的份量也十足,非常之好味道。問了許久,廚房也特意走出來 double confirm 要怎樣去滿足座上素食者的要求而 off menu 地製作出這一個石鍋溫泉玉子飯。走了肉,廚師換上了栗米

問了許久,廚房也特意走出來 double confirm 要怎樣去滿足座上素食者的要求而 off menu 地製作出這一個石鍋溫泉玉子飯。走了肉,廚師換上了栗米,炒蛋同漬物。用漬物來增強走了肉的丼飯味道,可見得此店廚師是花了心思的。再者,附上的溫泉玉子又香又滑,很妙。
石鍋叉燒讚岐烏東,帶著濃濃的豬骨湯底,成個烏東滾住咁埋黎,令豬骨濃湯的香味四溢。叉燒算是不錯,起碼不是極薄切。叉燒肥瘦適中,鳥東入口煙韌,流心蛋的蛋黃亦帶甜,同拉麵一樣,值得我去飲埋個湯底。(我飲左一半啦。)
小朋友,我就叫了一個兒童餐給他。有不少的炸點,有一個蟹籽蘋果沙律,有一個唯一被兒子吃過清光的果凍。整體上是豐富的,但味道同賣相都令大家後悔了,早知只是這樣的配搭,多叫幾年壽司更好。
基本的味道夠好,地點雖然因為 Megabox 既關係而顯得不方便,但也因為這樣,不用愁來到 Megabox 時,要等一大餐才入到餐廳食。下次帶小朋友,也可以帶帶他們坐上《日和号》,吃一個日式的午、晚餐。
2019-10-27 206 瀏覽
今日想食日本野,所以黎食呢間,因為冇得book位所以要攞票等叫號,入面位大多數係6人位,所以得4個人要等下或搭桌,我地4個就唔想等,所以選左搭桌,選左鰻魚飯配沙拉,味道唔錯,但服務唔太多上餐唔講係咩,因為係搭桌,好驚攞左人地d野,所以有d唔開心,但食物係好味,希望可以改善下。
,所以有d唔開心,但食物係好味,希望可以改善下。

2019-09-27
2019-09-25 594 瀏覽
今日放假,近近地去左mega box食嘢,求其揀左間食日本嘢叫日和號,係溜冰嗰層佢假期都有lunch set menu,有刺身丼,壽司🍣set,熟食,都好多選擇,價錢50起,假期黎講都幾抵食我地入黎嘅時候,帶位姐姐俾左張優惠券我,有免費嘅小食送,以下兩碟係送嘅,都不過不失我地跟餐加左個三文魚刺身,都ok嘅我叫左角切魚生飯,d飯超多,食都好飽,d刺身粒多返d會更好男朋友都叫左刺身丼,又係d料多返d會更好間嘢主要抵食為主,quality就唔高,似中學求其同同學搵間日本餐廳食lunch嘅質素

我地跟餐加左個三文魚刺身,都ok嘅

我叫左角切魚生飯,d飯超多,食都好飽,d刺身粒多返d會更好

男朋友都叫左刺身丼,又係d料多返d會更好

2019-09-15
2019-09-23 371 瀏覽
👭日和号壽司料理 (九龍灣)👭1⃣石鍋叉燒讚岐烏冬 $78由於係石鍋既關係,烏冬上到枱時仲保持到好高既溫度。佢既湯底同一般既清雞湯味有啲區別,係帶有一股蒜香😍烏冬則唔會煮得太淋,保留到煙韌彈牙既口感之餘亦好吸湯。叉燒雖然偏薄但一咬就化開,令人感到驚喜👍🏿2⃣原板加拿大海膽迷你丼 $48只要係晚市/宵夜時段光顧就可以用$48優惠價點購呢款海膽迷你丼,38緊係唔執輸叫埋一份😝海膽雖然無餐牌上咁澎湃...但都明既..圖片只供參考丫嘛😂醋飯上佈滿海膽,而且仲有啲三文魚子作為點綴。海膽新鮮度一般,味道甘甜,最值得一讚係啲醋飯,醋味剛好而且飯既軟硬適中,黏度亦足夠🤩3⃣芝士海鰻牛油果卷 $58最近38愛上左食牛油果,所以今次都會叫一道牛油果既菜式嚐嚐鮮😆點知係好失望😞牛油果只得薄薄一片,食落完全感受唔到牛油果既味道。只係食到滿滿既燒汁及沙律醬😂食材比例上要改善下啦...4⃣日本三得利啤酒 700ml $46$46飲到700ml既生啤,都幾抵飲。飲落口感幼滑,泡量適中,正呀😆但有一點係可以改善。38見到店員斟生啤時斟滿瀉,但又無將杯邊好好清潔,導致杯邊滑潺潺,如果改善埋更好🐵推薦度:7.5/10🏠九龍灣宏照
👭日和号壽司料理 (九龍灣)👭

推薦度:7.5/10

🏠九龍灣宏照道38號Megabox 10樓5號舖
🕐11:30am-11:00pm
2019-09-21 237 瀏覽
Mega box揾食,見到有間動漫feel餐廳,即管入去試下餐廳設計有啲似快餐店,播住強勁嘅音樂,有少少嘈😂😂😂叫野食喇喂,上菜都算快第一樣到係海膽丼,正喎! 做緊推廣價每碗$48,限每人叫一個。 性價比高必食我見到好多張枱都有捧場😝跟住嚟咗個雞軟骨,ummm.....唔係咁好食中左伏韓味三文魚脆香卷,呢個好食喎,份量好足。有天婦羅脆脆圍住件壽司,小朋友實鍾意食火焰明太子沙律三文魚親子卷呢個都推介,仲好食過韓味三文魚脆脆呀夠晒海水味嘅三文魚子,越鹹越正最後黎多個燒汁魷魚筒,我就覺得一般般喇,原本期望佢係熱辣辣,點知上到枱已經凍哂。佢配咗沙律醬,啲味唔太夾,如果佢哋可以跟個酸薑就會好啲囉間餐廳又幾搞笑嘅

餐廳設計有啲似快餐店,播住強勁嘅音樂,有少少嘈😂😂😂
叫野食喇喂,上菜都算快

必食
我見到好多張枱都有捧場😝
跟住嚟咗個雞軟骨,ummm.....唔係咁好食
中左伏
火焰明太子沙律三文魚親子卷
呢個都推介,仲好食過韓味三文魚脆脆呀
夠晒海水味嘅三文魚子,越鹹越正

間餐廳又幾搞笑嘅
2019-09-21
2019-09-17 259 瀏覽
見呢間網上評價一般,試一試係咪咁伏先,又唔係wor~ok wor~但當然無得同頂級日本料理比啦!!我地先食七味雞軟骨粒,好爽脆香口,加埋有少少辣好惹味。跟住要食返個清新溫泉玉子豆腐沙律平衡一下,最鐘意個芝麻醬酸酸甜甜,好開胃!另外多點了一個燒香草腸,香腸外皮煎到有少少金黃色,咬落外脆內軟,仲有滿滿肉汁。終於到主菜啦! 分別叫左北海豪勢丼同石鍋豬骨湯豬軟骨讚岐烏冬。睇到個名都覺得個丼勁,用左好多不同食材:有海膽、牡丹蝦、帶子、左口魚、三文魚子同玉子,讚!👍🏻最鐘意左口魚刺身,好滑,入口即溶,仲有啖啖魚油香留係口入面。

我地先食七味雞軟骨粒,好爽脆香口,加埋有少少辣好惹味。

2019-09-14
2019-09-13 279 瀏覽
話說叫左個海膽。我地坐近bar 枱位置,個waiter 係bar 枱拎過黎之前咁岩比我地見到佢聞一聞,佢哩個動力已經令到我地不安。無論係衛生&觀感都唔好,試問下你碟食物比人聞過比你食,你會感覺良好??碟海膽黎到我地仲問佢,點解你聞碟野嘅??佢仲笑住話:「無咩,聞下姐。」ok, 我地照食,點知!!!!!!頂‼️海膽係臭嫁⚠️臭⚠️臭⚠️臭⚠️重要講3次!我即刻話:你知臭所以聞下,個男waiter 仲笑住話係‼️我地話退,個經理過黎話咁岩哩版海膽壞左❗️仲話d 食物係新鮮空運過黎。。。。。我深信個師傅&waiter 一定知係壞左,如果唔係唔會有咁嘅舉動‼️咁都拎出黎比個客人,有無職業道德ar.......仲有,唔好當個客係傻嘅。。。。。後話,我地成張單cancel 就閃人, 我真係唔敢食佢d 食物。海膽會咁,魚生一樣,何況哩家魚生咁易有蟲,真係要去間聲譽好少少嘅餐廳食‼️哩間餐廳-black list‼️
話說叫左個海膽。

哩間餐廳-black list‼️
海膽
4個人係呢間嘢食完lunch想問佢攞杯水比小朋友食藥,個waiter同我只有熱水,如果要凍水就要收返3蚊一杯,我再問佢地經理,經理話如果我想要凍水就比杯水喉水我?!如果你好似出面D餐廳咁係比支蒸餾水我會照比錢!如果我無食嘢問你攞水你收我錢我會比!但依家我地4個人食左4個餐總共比左差唔多400蚊問你攞1杯室温嘅水你竟然同我講只可以比杯水喉水我,好過份囉!唔怪得當隔離D餐廳排晒隊時呢間嘢永遠都唔使等位,又唔係平,服務又差,d暑期工個個掛住傾計叫都唔理,我一定唔會再入去食!服務重衰過大排檔!

2019-08-11
2019-08-11 278 瀏覽
我去這一件餐廳食嘢,d嘢嘅味道根本唔算好,只可以講話一般般,D豬肉差唔多成塊都係肥膏,然後食藥想問佢攞杯凍少少嘅水佢都話要收3蚊,話凍水算係凍飲要收錢,話食藥就應該飲熱水,叫佢加幾粒就話都要俾3蚊真係有病,你飲熱水食藥唔會錄親?服務員態度一d都唔好,以後一定唔會再食
2019-08-09 196 瀏覽
和小朋友去生物展,門面好吸引,入了去,落order時侍應做又36唔做又36,愛理不理。食物來了,壽司賣相差,我們order了魚生丼,生蝦不新鮮,入口難擋那腥味。兒童餐的沙律菜有好多水,連玉子和沙律醬,有點擔心小孩會肚子痛。
2019-08-07 245 瀏覽
今日係 Megabox 睇完戲,就順便係商場睇下有咩野好食,去咗溜冰場果層塭食,見到有 CoCo 壹番屋、Pepper Lunch 果啲,但想食啲其他地方無既餐廳。見到呢間日和號餐廳幾大間,而且又幾多人幫襯梗,所以就入咗去試下喇。下午茶選擇都算多,餐牌一面係日式食品一面係拉麵同飯。最後叫咗火灸三文魚蟹籽丼配凍檸茶。火灸三文魚蟹籽丼 ($48) : 賣相同實物真係有啲差距,實物有啲頹,味道就普普通通,收成 $48 蚊有啲唔係咁抵食。