2023-05-28 528 瀏覽
同幾位同事去食,一共叫左八個餐,每個餐嘅白飯都係好粘,魚生飯D飯甚至未煮熟,起骨。之後跟餐嘅咖啡夠膽死直上齋啡唔比奶同糖。直上齋啡唔係問題,但好似廿四味咁得D苦味仲完全唔香!收得咁進取嘅價錢(人均150),仲要加一,但食落簡直茶記都不如!完全不推薦!
完全不推薦!
2023-05-27 1034 瀏覽
在觀塘工廠區有這一間外面睇落好似幾高個級的日式餐廳係。10年都唔去觀塘工廠區一次,今日週末見到入去試吓。進入餐廳發覺餐廳內裝潢沒有想像的高級。音樂有啲嘈。兩個人叫了兩個set,汁煮豬軟骨同京蔥汁煮封門柳兩個餐。味道一般到不得了!可以話近乎不好食。個封門柳冇乜味。豬軟骨都係如此。食完完全沒有回味的感覺。好似食咗個大快活好多汁嘅飯盒嘅感覺。兩個人落樓$306。性價比很低。我相信我哋唔會再嚟第二次。一次夠晒!
最鍾意試新嘢的我,今天因工作關係路經觀塘,在鴻圖道過馬路時被這間白色牆身日系風格商店吸引住,原來是新餐廳,肚餓的我馬上決定要試這裏的午餐 我點了汁煮豬軟骨定食,$138 包括主菜、白飯、兩碟漬物、麵豉湯和茶,份量適中,豬軟骨炆得好入味,軟骨部份好好,但豬肉部份有點粗糙。漬物方面,個人比較欣賞炆筍。整個定食我最喜歡是麵豉湯,非常足料,有兩隻大蜆,味道鮮甜唔會好鹹。這間餐廳的氛圍令人非常舒服,喜歡這種和風清新木系傢俬和餐具,雖然只是一牆之隔,但進入餐廳後令人完全忘記外面世界的繁囂,可以寧靜地享用美味的食物,讓自己喘息一下,真是非常難得。在收銀處附近還有飾櫃,放了一些陶瓷作品,這裏除了是一間餐廳,也可以作為忙碌都市人的心靈綠洲。

2023-05-25
如果一間餐廳未預備好,就唔好開張。入到去見到啲木遁已經扣分,用咗以前學生坐既木櫈。張枱偏矮,食飯嘅時候唔係咁舒服。喺觀塘價錢偏貴餐廳剩係得熱茶同凍茶,仲有其他汽水嘅(又要額外加錢)但係餐牌上面呢個價錢,連咖啡都沒有。最基本吉列豬扒都整得唔好食,睇落去好似好大份,但係三份一都係肥膏都不在話下,仲要啲肉好乾,又大雨陣雪藏味,重點係呢個價錢真係唔抵食。設計啲二人枱嘅尺寸唔係應該會多好賣夠唔夠貨嘢食嘅咩? 有咩理由放完啲嘢食之後連個職員都唔知點擺杯野飲😅😅應該唔會再嚟第二次🙄🙄
如果一間餐廳未預備好,就唔好開張。

應該唔會再嚟第二次🙄🙄
2023-05-25