餐廳: 方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-12-22 76 瀏覽
【沙田•方叔叔重慶老火鍋 】 🐝—————————————————————天氣凍最好就係去打邊爐🥰,於是約咗老死去方叔叔,呢度岀名麻辣火鍋🍲,朋友好食得辣,岩晒!! 最近出咗秋冬湯底同配料,分別係期間限定羊肉鍋湯同埋鮮拼九宮格,當然要即刻先試下啦!!一坐低,店員立即送上每人一碗紅棗雪耳羹,俾你先潤一潤喉嚨!😋適逢餐廳七周年,現有添飲優惠。🍯重慶麻辣湯 配羊肉湯任何湯底,另加HKD 20就可以配埋羊肉湯。羊肉湯底清燉鮮甜有藥材味,羊肉唔羶又軟腍、仲有鮮甜無渣嘅蘿蔔,鍾意食羊肉就一定要試下。🥰🍯鮮拼九宮格 HKD 228得兩個人,但樣樣都想試下嘅,鮮拼九宮格拼盤就啱曬喇!有齊滷金錢肚、滷豬手、麻辣牛肉絲、鮮竹笙手打蝦滑、鮮黃喉、珊瑚蚌、黑松露手打墨魚滑、手打香菜牛肉滑、手打豬肉貢丸滑。🍯 |嫩牛肉|HKD48/半份嫩滑牛肉就如食沙嗲牛麵一樣,加落麻辣湯底好正🍯|武隆苕粉|HKD48/份苕粉如薯粉,索湯入味,一份相當多,2個人食唔晒🍯|現炸豆皮|HKD38/半份浸湯一分鐘,入口香脆似響鈴,索埋麻辣湯底好正🍯|功夫萵筍片|HKD48/份清脆爽口,幼嫩無渣,正🍯|美國牛小排|HKD138/半份肉
【沙田•方叔叔重慶老火鍋 】 🐝
—————————————————————

🍯重慶麻辣湯 配羊肉湯

🍯鮮拼九宮格 HKD 228

🍯 |嫩牛肉|HKD48/半份
嫩滑牛肉就如食沙嗲牛麵一樣,加落麻辣湯底好正

🍯|武隆苕粉|HKD48/份
苕粉如薯粉,索湯入味,一份相當多,2個人食唔晒

🍯|現炸豆皮|HKD38/半份
浸湯一分鐘,入口香脆似響鈴,索埋麻辣湯底好正

🍯|功夫萵筍片|HKD48/份
清脆爽口,幼嫩無渣,正

🍯|美國牛小排|HKD138/半份
肉質鮮美,油花分佈平均

🍯|水仙烏龍檸檬茶|HKD48/杯
勁大杯!食辣野無有怕

🍯|潮汕手打牛丸|HKD28/半份
🍯|特色迷李燕餃|HKD38/半份
🍯|韭菜豬肉水餃|HKD38/半份
🍯|鮮滑魚麵|HKD38/半份
🍲鴛鴦麻辣鍋 $76/2位每次嚟都會必點麻辣湯底,因為好夠正宗,今次另一個湯揀咗羊肉湯天氣凍啱晒暖身🐐羊肉湯超足料,裏便有勁多舊羊肉同羊腩😳 仲有好多白蘿蔔,個湯底超清甜冇騷味,可以飲咗碗先打邊爐🫢🍱鮮拼九宮格 $228一次過可以試晒九款邊爐配料,手打豬肉,手打牛丸,手打墨魚丸🍢珊瑚蚌,麻辣牛肉,金錢肚,鵝腸🐧竹笙墨魚卷同豬手🐷 呢個價錢有九款片要每款份量都唔少,抵食👍🏻🪸珊瑚蚌 $68珊瑚蚌非常鮮甜,淥30秒就食得,好爽脆🐖黑豚腩肉(一份) $88每塊都好大條同好豐富油脂味🐙手打墨魚滑 $58彈牙有咬口,用料足🦆鮮鵝腸(半份)$68鵝腸洗得勁乾淨,30秒就食得好爽脆,鵝香味重
🍲鴛鴦麻辣鍋 $76/2位

彈牙有咬口,用料足

🦆鮮鵝腸(半份)$68
鵝腸洗得勁乾淨,30秒就食得好爽脆,鵝香味重
2023-12-07 215 瀏覽
天氣轉涼,是時候要食火鍋了!裝修明亮敞闊,坐位寛闊,服務態度良好,會不停幫你加湯!入去見到周圍一鍋鍋的火鍋,已經非常期待了!方叔叔最出名是正宗的重慶老火鍋麻辣風味,但我地食不了辣,還好其他不錯我口選擇!火鍋套餐($98)銀耳紅棗糖水非常好味,銀耳煮到起膠,入口清潤,足足食了兩碗(糖水可以任食)午市一人鴛鴦火鍋:湯底是4選2,我們選了蕃茄湯及山珍菌湯,配菜新鮮而且種類繁多,有大蝦、蟹柳、芝士腸、腐皮、蓮藕、粟米、冬菇、生菜娃娃菜等等⋯⋯自選肉類一種:⭐️嫩牛肉x2牛肉入口非常嫩滑,而且肉大塊厚身,口感非常美好!⭐️紐西蘭精品羊肉卷x4薄薄的一卷,滾一滾,入口羊肉味香濃!
火鍋套餐($98)

午市一人鴛鴦火鍋

自選肉類一種:
⭐️嫩牛肉x2
牛肉入口非常嫩滑,而且肉大塊厚身,口感非常美好!

⭐️紐西蘭精品羊肉卷x4
薄薄的一卷,滾一滾,入口羊肉味香濃!
今日同同事食飯,同事推介咗呢間邊爐比我地,好鍾意食辣嘅我當然十分有興趣啦!對上一次食重慶或川式邊爐已經係4-5年前食劉一手,味道已經好蒙糊,淨係記得同朋友食到流曬鼻水。今次一班同事食,我地叫咗一人一鍋,另外再單點其他。調味料每張枱都有,不過得幾款,都係一啲基本野,例如蔥花、蒜蓉、豉油等等,對於平時打邊都唔「混醬」嘅我係非常適合。另外枱面亦有一個油碟調配教學,係重慶邊爐最常用嘅醬汁,如果佢有埋乾碟就好喇!店員會好細心咁走過來問加唔加湯,而每樣單點食品都會有個牌仔寫住煮幾耐,隔離有一個計時器,咁唔怕太生或太熟。------------- ⇣ 食後感想 ⇣ -------------🍯 雪耳紅棗糖水|免費贈送一坐低,店員就會每人上一碗糖水,雪耳份量好多,啖啖都有。紅棗亦都好甜,感覺好滋潤養生。🍲 午市一人火鍋套餐|$98套餐會配蔬菜盤、幾款丸及海鮮,另外有四樣嘢需要自己選擇湯底有4款:麻辣、菇菌、皮蛋芫荽及蕃茄肉類有4款:嫩牛肉、羊肉卷、黑豚腩肉及prime 牛小排(需另加錢)主食有4款:烏冬、出前一丁、闊薯粉及魚麪飲品:基本罐裝飲品,另可加錢配特飲① 🌶️ 重慶麻辣湯個人覺得可以辣啲,或可以

🍯 雪耳紅棗糖水|免費贈送

🍲 午市一人火鍋套餐|$98
套餐會配蔬菜盤、幾款丸及海鮮,另外有四樣嘢需要自己選擇
湯底有4款:麻辣、菇菌、皮蛋芫荽及蕃茄
主食有4款:烏冬、出前一丁、闊薯粉及魚麪
飲品:基本罐裝飲品,另可加錢配特飲
午市一人火鍋套餐

① 🌶️ 重慶麻辣湯
個人覺得可以辣啲,或可以比食客選擇辣度,同事平時譚仔食開三小辣都覺得唔太辣,不過會越煮越辣。

② 🍄 山珍菌湯
湯底好足料,有好多秀珍菇同乾菌,略嫌菇味唔夠重。

③ 🥩 嫩牛肉
呢款同事極力推介,食落有入口即溶嘅感覺,唔怕煮得耐。不過覺得佢嫩得滯,有啲煮煮下會散開咗,個人比較喜歡港式滑牛。

④ 🍜 武隆苕粉
苕粉即係薯粉,呢款非常闊身,好快煮熟,食落好煙靭。我放咗落麻辣湯,吸晒啲味好好食。

⑤ 🥬 蔬菜盤
有生菜、娃娃菜、金菇、冬菇同埋豆腐,蔬菜類食材新鮮,份量都充足。但豆腐得一舊,不過好滑好嫩,如果有多啲就好

⑥ 🍥 丸類
有牛丸、芝士丸、蟹柳同午餐肉。全部都係正常水準,並唔係用啲差嘅材料。第一次用午餐肉打邊爐,佢係用咗火腿午餐肉,裏面有啲肉絲,原來咁樣食都幾好味。

⑦ 🦐 海鮮-鮮蝦
蝦有兩隻,同事話見到啲蝦上枱時啲手腳仲郁緊,唔知真唔真。不過食落好鮮甜,肉質彈牙,好容易剝到殼,而且好大隻,覺得係單點蝦嘅質素。

🐚 桂花蚌(一份)|$168
桂花蚌印象中係第一次食,食落有啲似魷魚嘅感覺,不過就淋新啲,幾好食,住30秒就食得。開頭以為係象拔蚌啲朋友,有興趣可以自己search下

🐚 珊瑚蚌(一份)|$128
平時酒樓食得多,都係炒西蘭花,未打邊爐食過。原來新鮮嘅係咁好食,食落鮮甜,同埋非常之爽口,煮30秒就OK!

🧠 腦花 (一份)|$68
有同事極力推薦呢間啲豬腦,之前未食過,所以都試咗一舊仔,食落有啲似豆腐花嘅口感。不過都係接受唔到,所以唔太鍾意。之前都睇過啲人如何處理豬腦,話要一條條血絲掹走,今日見呢個都清理得好乾淨,食開嘅人應該會鍾意。
豬腦花(一份)

🫁 大刀豬腰片(一份)|$98
今日真係一個新嘗試day,第一次食豬腰,本來以為會好似豬膶嘅口感,點知食落係爽脆。不過自己唔鍾意,有少少腥羶味。
大刀豬腰片 (一份)

🦆 鮮鵝腸(一份)|$128
鵝腸覺得冇乜特別,平時亦都少食,不過係比平時食過嘅冰鮮鵝腸好食一啲,更加爽口。

🐮 稻田毛肚(一份)|$148
呢一個煮10秒就可以,開頭驚唔熟煮耐咗啲啲,然後就非常之韌。煮10秒就啱啱好,十分爽脆。

/大家鍾意見嘅話請follow、like & comment,你地嘅支持係我更大嘅動力!/

📍 方叔叔重慶老火鍋 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓709號舖

食評只反映餐廳當日及該分店情況!

打卡值 📸 ▪ 💛💛💛💛🖤
好味值 👅 ▪ 💛💛💛🖤🖤
抵食值 💲 ▪ 💛💛💛🖤🖤
回頭值 🤝 ▪ 💛💛💛🖤🖤
生日
午市一人火鍋套餐
2023-10-26 1512 瀏覽
宜家天氣開始凍凍地,都好掛住方叔叔嘅麻辣火鍋。方叔叔做咁7周年添飲優惠,只要惠顧超大特飲或者Sapporo生啤,就可以無限添飲,真係好抵飲,即刻叫Sapporo生啤。鴛鴦湯底,番茄湯底拼麻辣湯,宜家食麻辣湯都唔覺得好辣。嫩牛肉,牛肉煮幾耐都唔會老,牛味好重好食。珊瑚蚌,分量幾多下,珊瑚蚌食落好彈牙爽脆。手打香菜牛肉滑,香菜味唔會好重,只會起到少少提味作用。手打魚籽蝦滑,蝦滑中加入魚籽,口感好豐富。大刀豬腰片,片得好薄身,腰片處理得好好,唔會腥。稻田毛肚,七上八下,食落好脆口彈牙。小郡肝,預先用麻辣調料醃制過,放落辣湯更好味。紐西蘭精品羊肉卷,羊肉卷肥瘦均勻,唔錯。熟鵪鶉蛋,一早放落湯底,鵪鶉蛋嗦曬湯底滋味食落更好味。幹貢菜,唔好一次燙太多,燙得太耐,口感就唔脆啦。長城小白豬午餐肉,每次必叫,午餐肉品質好高,放辣鍋最好啱。皇帝菜,食肉多都要食幾條菜,皇帝菜雖然味道重,不過同麻辣湯底幾夾下,食落只會覺得好清甜。哩間餐廳真係好食到,食幾多次都唔會厭,簡直係我嘅火鍋食堂!
宜家天氣開始凍凍地,都好掛住方叔叔嘅麻辣火鍋

鴛鴦湯底,番茄湯底拼麻辣湯,宜家食麻辣湯都唔覺得好辣

大刀豬腰片,片得好薄身,腰片處理得好好,唔會腥

哩間餐廳真係好食到,食幾多次都唔會厭,簡直係我嘅火鍋食堂
!
2023-10-25
  • 手打魚籽蝦滑
  • 大刀豬腰片
  • 稻田毛肚
  • 小郡肝
2023-10-23 219 瀏覽
鍾意食重慶火鍋的我來到沙田方叔叔二話不說就點鴛鴦麻辣鍋普通辣+大骨滋補湯,前者夠麻夠辣,後者第一次點,估唔到有大大舊豬骨又有粟米好香甜。座低見到有7週年添飲優惠,叫四大天王特飲 或 Sapporo 七寶札幌生啤,就即可享無限添飲優惠,記得唔好錯過,我拿拿聲都一人叫一杯,🤣🤣🤣一杯係洛神花鮮橙特飲,另一杯係水仙烏龍檸檬茶。今次好想食d 肉,就叫左半份安格斯牛板翼,輕燙30秒沾一下醬汁直送入口夠哂鮮嫩, 另一份黑豚腩肉,油脂分佈均勻,食起來滑潤不澀,口感細嫩。掛湯一流的配料⬇️⬇️⬇️熟鵪鶉蛋(半份)重慶耗兒魚(半份)功夫萵筍片(半份)皇帝菜(一份)淮山條(半份)藕片(一份)鮮竹笙(一份)最後食個呢到出名的紅糖爆漿糍粑做結尾真係好正。

掛湯一流的配料⬇️⬇️⬇️

熟鵪鶉蛋(半份)
重慶耗兒魚(半份)
功夫萵筍片(半份)
皇帝菜(一份)
淮山條(半份)
藕片(一份)
鮮竹笙(一份)

最後食個呢到出名的紅糖爆漿糍粑做結尾真係好正。
2023-10-23 136 瀏覽
無論任何時候都喜歡火鍋嘅我,今日同朋友去試吓方叔叔重慶老火鍋。一開始店員先向進入餐廳的每枱客人奉送紅棗糖水暖胃,很貼心。😋餐廳使用QR code,是日選擇:湯底:鴛鴦麻辣鍋🔸山珍菌湯、普通辣1️⃣手打墨魚滑(半份)🍽柔軟且彈牙的質地,味道鮮美濃郁。2️⃣鰻魚(白鱔)(半份)🍽嫩滑,肉質緊實。3️⃣嫩牛肉(半份)🍽細嫩,容易咀嚼。4️⃣鮮鵝腸(半份)🍽非常脆嫩,配上普通辣的麻辣湯汁,增添風味層次。5️⃣桂花蚌(半份)🍽咀嚼時非常爽口。6️⃣西班牙黑豚梅肉(半份)🍽豬肉味濃,細膩的肉質,豐富的油脂。7️⃣北寄貝(一份)🍽新鮮,非常鮮甜。8️⃣洛神花鮮橙特飲🍽酸甜,清爽。而且超級大杯,仲可以無限添飲。**見到餐牌寫:七週年無限制添飲,凡於店內惠顧一杯四大天王特飲或Sapporo七寶札幌生啤,即可享無限添飲優惠。

一開始店員先向進入餐廳的每枱客人奉送紅棗糖水暖胃,很貼心。

😋餐廳使用QR code,是日選擇:
湯底:鴛鴦麻辣鍋
🔸山珍菌湯、普通辣
1️⃣手打墨魚滑(半份)
🍽柔軟且彈牙的質地,味道鮮美濃郁。
2️⃣鰻魚(白鱔)(半份)
🍽嫩滑,肉質緊實。
3️⃣嫩牛肉(半份)
🍽細嫩,容易咀嚼。
4️⃣鮮鵝腸(半份)
🍽非常脆嫩,配上普通辣的麻辣湯汁,增添風味層次。
5️⃣桂花蚌(半份)
🍽咀嚼時非常爽口。
6️⃣西班牙黑豚梅肉(半份)
🍽豬肉味濃,細膩的肉質,豐富的油脂。
7️⃣北寄貝(一份)
🍽新鮮,非常鮮甜。
8️⃣洛神花鮮橙特飲
🍽酸甜,清爽。而且超級大杯,仲可以無限添飲。

2023-10-23
好耐無食辣野難得今日有食辣嘅朋友同行梗係去食麻辣火鍋啦呢間重慶火鍋多區都有分店沙田呢間坐得舒適.入到嚟已經聞到好香✨鴛鴦麻辣鍋 雙拼湯底.有唔同辣度選擇配上蕃茄湯鍋可以中和一下一口氣點咗十幾款配料每碟都插上時間牌.溫馨提示最佳煮食時間仲附有計時器▫️青瓜花第一次食青瓜花每條都好爽口嫩綠▫️小郡肝串串爽彈嘅口感.食起來好似雞腎辣辣地好惹味▫️手打魚籽蝦滑 蝦滑新鮮.加上魚籽賣相精緻▫️沙白粒粒飽滿.好鮮甜▫️手打四寶丸丸類一定係手打最好味真材實料.必食之選▫️十秒牛舌輕輕淥10秒鐘就食得薄薄地好爽口▫️黑豚腩肉腩肉厚薄適中.唔會太肥膩另外再追加其他配料整體好有水準▫️稻庭鳥冬▫️炸芋頭遇上開業 7週年四大天王飲品 / Sapporo 札幌生啤 💥無限添飲優惠💥✨洛神花鮮橙特飲✨水仙烏龍檸檬茶超級巨大杯.大量鮮橙同檸檬.好足料以後嚟沙田想食火鍋可以再Encore

好耐無食辣野

超級巨大杯.大量鮮橙同檸檬.好足料

以後嚟沙田想食火鍋可以再Encore

2023-10-23
2023-10-21 85 瀏覽
又去咗方叔叔食火鍋,嚟呢度必須要點麻辣鍋過下辣癮,今次叫埋鴛鴦麻辣鍋,點咗大骨滋補湯,咁就可以一辣一唔辣!叫咗好多火鍋料,可以半份咁叫,可以食多幾款唔同食物!而家仲做緊7週年優惠,點一杯四大天王特飲或者Sapporo七寶札幌生啤,仲可以無限添飲,食辣啲都唔怕!🔹鰻魚(白鱔)(半份) $58白鱔口感爽彈,味道鮮甜不腥🔹青瓜花(一份) $38份量超級多,口感爽脆,花瓣味道帶點清甜,同埋有淡淡花香氣味,幾特別🔹安格斯牛板翼(半份) $98 牛味濃郁,肉質軟嫩適中,放入麻辣鍋食好惹味🔹黑豚腩肉(半份) $48腩肉片口感柔嫩,肥瘦適中🔹手打魚籽蝦滑(半份) $58蝦滑鮮味,食到粒粒蝦肉,真材實料,口感彈牙🔹功夫萵筍片(半份) $28花花造型賣相精緻,萵筍切成薄片,輕輕滾30秒就食得,口感爽脆🔹武隆苕粉(半份) $28 煮熟後晶瑩剔透,口感煙韌彈牙,掛湯吸湯一流🔹紅糖冰粉 $28冰粉清甜爽滑,甜度適中,附有堅果同提子乾,口感一流又可以解辣🔹紅糖爆漿糍粑 $28口感酥脆軟糯,甜香濃郁,食嘅時間小心爆汁,入面紅糖熱辣辣,值得一試

🔹鰻魚(白鱔)(半份) $58
白鱔口感爽彈,味道鮮甜不腥

🔹青瓜花(一份) $38

🔹安格斯牛板翼(半份) $98
牛味濃郁,肉質軟嫩適中,放入麻辣鍋食好惹味

🔹黑豚腩肉(半份) $48
腩肉片口感柔嫩,肥瘦適中

🔹手打魚籽蝦滑(半份) $58
蝦滑鮮味,食到粒粒蝦肉,真材實料,口感彈牙

🔹功夫萵筍片(半份) $28

🔹武隆苕粉(半份) $28
煮熟後晶瑩剔透,口感煙韌彈牙,掛湯吸湯一流

🔹紅糖冰粉 $28

🔹紅糖爆漿糍粑 $28
方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場) (沙田)方叔叔火鍋好好味😋😋而家涼涼地好岩食🥰🥰鴛鴦鍋(山珍菌湯 + 養生花膠雞鍋)2人湯底 湯底都好料,有花膠、雞件😊😊好養生❤️ 山珍菌湯入面好多菇👍👍西班牙黑豚梅肉🍖🍖黑豚肉質鮮嫩😙😙厚切,好岩打邊爐🥰🥰正❤️鮮滑魚麵🍜彈牙十足,好有魚香味🤩🤩安格斯牛板翼🥩🥩打邊爐必叫牛肉😝😝 濃濃牛肉味😋😋入口即溶👍👍手打魚籽蝦滑🦐🦐蝦滑好香甜,好好味❤️手打四寶丸🍡粒粒彈牙,而且口感十足,必叫😆😆鰻魚(白鱔)新鮮魚香十足😋😋肉質嫩🤩🤩白鱔骨都唔多,啖啖魚肉😍😍長城小白豬午餐肉🍖🍖午餐肉配打邊爐一流❤️❤️唐山菜🥬🥬新鮮生菜☺️☺️水仙烏龍檸檬茶🍹7週年添飲,好抵飲😙😙大大杯,水仙烏龍好清新,檸檬茶甜度岩岩好👍👍餐廳環境🏖🏖:環境好舒服,有梳化位,好岩同朋友來食🥰地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓709號舖整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5
方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場) (沙田)

方叔叔火鍋好好味😋😋而家涼涼地好岩食🥰🥰

鴛鴦鍋(山珍菌湯 + 養生花膠雞鍋)2人湯底

西班牙黑豚梅肉🍖🍖
黑豚肉質鮮嫩😙😙厚切,好岩打邊爐🥰🥰正❤️

鮮滑魚麵🍜
彈牙十足,好有魚香味🤩🤩

安格斯牛板翼🥩🥩
打邊爐必叫牛肉😝😝 濃濃牛肉味😋😋入口即溶👍👍

手打魚籽蝦滑🦐🦐
蝦滑好香甜,好好味❤️

手打四寶丸🍡
粒粒彈牙,而且口感十足,必叫😆😆

鰻魚(白鱔)
新鮮魚香十足😋😋肉質嫩🤩🤩白鱔骨都唔多,啖啖魚肉😍😍

長城小白豬午餐肉🍖🍖
午餐肉配打邊爐一流❤️❤️

唐山菜🥬🥬
新鮮生菜☺️☺️

水仙烏龍檸檬茶🍹

餐廳環境🏖🏖:環境好舒服,有梳化位,好岩同朋友來食🥰

地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓709號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2023-10-19 53 瀏覽
今次去咗食火鍋,真係滿足咗我嘅味蕾!特別要分享下我對於方叔叔重慶老火鍋中嘅幾款食材嘅評價。最近餐廳做緊優惠,只要叫特定飲品即可無限添飲。首先,我要講下牛板翼。呢個食材真係火鍋必點之選!牛板翼肉質鮮嫩,食落有嚼勁,入口即化。加入湯底煮熟之後,牛板翼吸收咗湯底嘅鮮味,更加美味。我特別鍾意佢嘅濃郁牛肉香,每一口都帶來滿滿嘅滿足感!接著係土豆片。土豆片係火鍋中嘅經典食材之一,佢嘅口感軟綿,入口即化。煮熟之後,土豆片吸收咗湯底嘅鮮味,變得更加香軟。我鍾意佢嘅咀嚼感同淡淡嘅甜味,同湯底嘅味道結合得好好,真係一種美味享受!再來就係北寄貝。北寄貝係一種貝類食材,質感鮮嫩,口感爽滑。入火鍋之後,北寄貝保持住嘅鮮甜味道,令人驚喜。佢嘅口感幼滑,帶著微微嘅海洋風味,真係令我回味無窮。最後,我要提一下炸芋頭。炸芋頭係一款炸至金黃酥脆嘅小吃,火鍋中加入炸芋頭,增添咗口感層次。炸芋頭外脆內軟,香氣四溢。每一口咬落去,都能夠感受到芋頭嘅香甜味道,配合火鍋湯底,絕對是一個美味的選擇!總括而言,火鍋係一個多樣化同滿足嘅餐飲選擇。牛板翼、土豆片、北寄貝同炸芋頭都係我喜愛嘅火鍋食材。如果你想要享受一個美味又溫暖嘅火鍋晚餐,

最近餐廳做緊優惠,只要叫特定飲品即可無限添飲。

總括而言,火鍋係一個多樣化同滿足嘅餐飲選擇。牛板翼、土豆片、北寄貝同炸芋頭都係我喜愛嘅火鍋食材。如果你想要享受一個美味又溫暖嘅火鍋晚餐,記得一定要試下呢幾款食材!
星期五最啱約埋三五知己打邊爐吹水🥘 所以琴日就約埋朋友食方叔叔🥰 佢d食材好新鮮 上菜速度又快 食極都唔厭🤓 d staff 嘅服務態度仲好好😋鴛鴦麻辣鍋 (蕃茄湯)$114(三位)(⭐️⭐️⭐️⭐️)麻辣鍋好香🫶 鍾意食辣嘅話啱晒🥰韭菜豬肉餃 $68 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)味道調校得好好 呢個差唔多每次都嗌xd鮮滑魚麵 $68 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)好有鮮味嘅麵🐟🐟紐西蘭精品羊肉卷 $58 (⭐️⭐️⭐️⭐️)唔係好食羊 不過都覺得呢個幾好 唔會好羶😛珊瑚蚌 $128 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)超級推介 食落去好鮮甜🐚😍手打魚籽蝦滑 $58 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)蝦滑好有彈性 yummy🦐紅糖糍粑 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)外皮非常香脆 入面仲有暖笠笠流心嘅紅糖 一定要食!🥰

鴛鴦麻辣鍋 (蕃茄湯)$114(三位)(⭐️⭐️⭐️⭐️)
麻辣鍋好香🫶 鍾意食辣嘅話啱晒🥰

韭菜豬肉餃 $68 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
味道調校得好好 呢個差唔多每次都嗌xd

鮮滑魚麵 $68 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
好有鮮味嘅麵🐟🐟

紐西蘭精品羊肉卷 $58 (⭐️⭐️⭐️⭐️)
唔係好食羊 不過都覺得呢個幾好 唔會好羶😛

珊瑚蚌 $128 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
超級推介 食落去好鮮甜🐚😍

手打魚籽蝦滑 $58 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
蝦滑好有彈性 yummy🦐

紅糖糍粑 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
外皮非常香脆 入面仲有暖笠笠流心嘅紅糖 一定要食!🥰
2023-10-15 73 瀏覽
茶位/醬料 x2 $40 ❤️鴛鵞麻辣鍋 - 普通辣鍋 & 大骨滋補湯 $76❤️‍🔥2個人食每人$350-$450左右~呢到打邊爐整體感覺好舒適 ( ´▽`)座位闊落 每個位旁邊都有一個兩層大架 用嚟上菜擺菜 個架上面仲擺咗紙巾牙籤計時器同熱茶壺 ⏳🫖枱面就有醬油香油同醋 👍🏻👍🏻(啲醬汁好好食\(//∇//)\ 打邊爐嘅餐具都有 連懶人煮食架 (掛落個鍋入面煮唔洗搵嘢食去咗邊嗰種😂 都有全程食嘢加茶加醬都唔洗點行出行入/嗌waiter真係幾舒適😻坐低就有糖水食 食完再食重慶辣野無咁傷胃🤍我哋一開始以為個九格火鍋係可以每格揀唔同辣度😂😂😂😂原來係基於每一格有嘅牛油濃度同埋火力去決定每格燙煮/炆煮/啲咩同煮幾耐!! 長知識了❤️最後叫咗鴛鴦鍋個大骨湯好香好好味 😋 粟米好甜仲可以見到幾舊大骨 個重慶辣湯底就好惹味 無想像中咁油👀 食開小辣微辣幾我覺得只再嗌嘢飲解辣都ok 我哋分別嗌咗酸梅汁同埋水仙烏龍檸檬茶上枱嗰下嚇親 佢超級大杯🤣🤣🤣個酸梅汁好開胃好好飲瑞士烏龍會有一絲舒適感 配埋檸檬茶嘅酸都唔錯🥰食物方面 大部分食物都會插個牌提你煮幾耐🫶🏻覺得佢好多嘢都有半份揀都幾好 可以叫啲唔同款試

茶位/醬料 x2 $40 ❤️
鴛鵞麻辣鍋 - 普通辣鍋 & 大骨滋補湯 $76❤️‍🔥

2個人食每人$350-$450左右~

呢到打邊爐整體感覺好舒適 ( ´▽`)

全程食嘢加茶加醬都唔洗點行出行入/嗌waiter

個酸梅汁好開胃好好飲
瑞士烏龍會有一絲舒適感 配埋檸檬茶嘅酸都唔錯🥰

食物方面 大部分食物都會插個牌提你煮幾耐🫶🏻
覺得佢好多嘢都有半份揀都幾好
可以叫啲唔同款試 半份嘅話份量大約係6-8舊~

西班牙黑豚梅肉(半份) $88
娃娃菜(半份)$18
紐西蘭精品羊肉卷(半份)$58
生津止渴楊梅汁(凍)$48❤️
水仙烏龍檸檬茶(凍)$48❤️

揀啲重點嘢食講吓啦~

🐖西班牙黑豚梅肉半份有兩大塊 一開始好懷疑係咪真係要煮15分鐘 結果係啱嘅😂
個黑豚肉都幾好味個肉實淨嘅 但係唔會好老好難咬😛
🐄牛板翼肥瘦均勻幾好食

🐟我幾鍾意個白鱔啲肉好彈牙好好食
同埋唔知幾時開始對鵝腸冇咁抗拒(只限打邊爐😂) 呢度呢個都幾好食幾滑又冇怪味😙

🥒另外叫咗個青瓜絲!! 佢口感好爽又有水份 同埋食落又好大浸青瓜香 幾特別可以試吓 💚
提醒大家毛肚就聽聽話話煮10秒就好食🤣煮耐咗真係會好難咬😂
方叔叔重慶老火鍋係我哋幾個好姊妹嘅最愛,食過呢間都好少再想食第二間打邊爐,因為佢環境舒服,湯底同食材都好正有辣有唔辣,雖然我哋都好食得辣,但係有啲鮮味食材有時都想襯清湯薄切牛舌淥十秒就食得啦,雖然唔算太厚但係都有油香,肉味當然非常濃自家手打墨魚滑超有咬口,仲有粒粒墨魚喺入面好鮮甜除咗打邊爐,方叔叔嘅熟食都好正,正宗重慶炸酥肉外脆內軟少少辣🌟沙白(半份)沙伯新鮮冇沙,滾兩滾就開口,超級鮮甜幼長既牛柏葉喺呢度先有,名為千絲真係唔誇張,呢個切法令佢口感非常軟滑娃娃菜(半份)千絲柏葉(半份)串鮮蝦(半份)油麥菜(一份)潮汕手打牛筋丸(半份)現炸豆皮(半份)嫩牛肉(半份)手打魚籽蝦滑(半份)安格斯牛板翼(半份)青瓜花

自家手打墨魚滑超有咬口,仲有粒粒墨魚喺入面好鮮甜

🌟沙白(半份)
沙伯新鮮冇沙,滾兩滾就開口,超級鮮甜

娃娃菜(半份)

千絲柏葉(半份)
串鮮蝦(半份)
油麥菜(一份)
潮汕手打牛筋丸(半份)
現炸豆皮(半份)

嫩牛肉(半份)
手打魚籽蝦滑(半份)
安格斯牛板翼(半份)
青瓜花
2023-09-27
  • 新鮮沙白
2023-10-08 86 瀏覽
食店: 方叔叔 @ 沙田嚟食重慶火鍋梗係要食辣🌶鴛鴦麻辣鍋揀咗一邊係普通辣,另一邊係皮蛋香菜湯,好香好足料~張梁點餐👦🏻👧🏻1)$98《安格斯牛板翼(半份)》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:肉質鮮嫩多汁,牛肉味非常濃郁~2)$108《藤椒牛舌(一份)》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:大大條牛舌好爽口,食到索索聲~3)$38《青瓜花》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:唔係到到都有得食架,食落爽口,就好似食緊迷你版嘅青瓜咁,好得意!4)$48《沙白》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:鮮甜!5)$28《潮汕手打牛筋丸》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:爽口彈牙!6)$38《紅糖爆漿糍粑》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:點少得招牌甜品,外脆內軟流心,必食!唔係度度有得食

食店: 方叔叔 @ 沙田

張梁點餐👦🏻👧🏻

1)$98《安格斯牛板翼(半份)》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:肉質鮮嫩多汁,牛肉味非常濃郁~

2)$108《藤椒牛舌(一份)》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:大大條牛舌好爽口,食到索索聲~

3)$38《青瓜花》

4)$48《沙白》
食評💬:鮮甜!

5)$28《潮汕手打牛筋丸》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:爽口彈牙!

6)$38《紅糖爆漿糍粑》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:點少得招牌甜品,外脆內軟流心,必食!唔係度度有得食