餐廳: 方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-20 31 瀏覽
屋企人想食麻辣火鍋,揀咗方叔叔試吓佢嘅重慶麻辣火鍋,叫咗兩個湯底,一個係麻辣拼豬骨鍋,另一個係麻辣拼胡椒豬肚鍋,麻辣火鍋湯底未算好辣,小小麻,微香,味道唔錯,唔會一味得個辣字,豬骨鍋就好普通,味道比較淡,冇咩豬骨味,要靠其他醬料調味,至於個胡椒豬肚鍋,味道就唔錯,有胡椒辣,豬肚同雞都好入味,而且份量都唔少,至於配料就叫咗一個牛肉拼盤、一份牛丸、一份燕餃、一份鵝腸、一份油炸鬼、一份炸豆皮、一份豬肉片、一份羊肉片、兩份鴨血、一份牛肉滑同一份墨魚滑,牛肉拼盤唔錯,四種唔同牛嘅部位,每一個部位啲牛肉都好嫩滑,油花分明,亦都有牛味,特別係一個好似新鮮滑牛嘅牛肉嫩滑得嚟又有咬口,鵝腸就冇晒肥膏,所以冇咗啲油甘味,佢係脆口嘅,牛丸唔係潮汕牛丸,但係都爽口,燕餃就細細隻好易入口,味道中規中矩,油炸鬼冇街外面粥舖嗰啲油炸鬼咁鬆脆,叫做合格,炸豆皮就唔錯,炸得啱啱好,冇過到火位,豬肉片脂肪比例稍多,似五花腩,但係入口都係爽嫩唔錯,羊肉片就普普通通,唔係好重羊膻味,鴨血其實唔係特別好食,但係麻辣湯底一定要襯鴨血,佢個鴨血係爽滑,但係唔彈牙,都係中規中矩,牛肉滑同墨魚滑都唔錯,個人認為牛肉滑好少少,整體上配料都算理想,亦都新鮮,環境光暗度稍暗,但係幾舒服,唔迫,仲有提供圍裙,驚你整污糟自己件衫,但係夥計加水嘅時候都係彈咗啲湯攞我件衫度,不過佢哋反應好快,係咁同我講對唔住之外即刻拎咗好多濕紙巾俾我抹,轉個頭仲送咗一碟糍粑賠罪,其實我冇鬧佢冇嘈,佢大可以當冇事就算,但係處理得好得體,服務都抵讚嘅。