餐廳: 方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-09-04 103 瀏覽
方叔叔原來沙田新城市廣場都有岩哂今晚約咗個沙田友食飯鴛鴦麻辣鍋朋友唔係好食得辣所以叫咗鴛鴦鍋麻辣同山珍菌湯山珍菌湯好多菇類可以食😋手釣鮮魷好新鮮既鮮魷,肉質嫩滑爽口,香濃既鮮魷味。美國桶蠔真係有手掌咁大隻淥完都無縮水。蠔身飽滿食落啖啖蠔肉真係好滿足😋串鮮蝦只係睇啲色都知道好新鮮,食落蝦肉爽彈新鮮好味。武隆苕粉闊身粉,食落有啲煙韌好有口感。鮮腐竹真係淥1分鐘就岩岩好食。口感嫩滑好香豆味。淮山條健康之選水仙烏龍檸檬茶洛神花鮮橙特飲甜度適中勁大杯好抵飲
方叔叔

所以叫咗鴛鴦鍋
麻辣同山珍菌湯
山珍菌湯好多菇類可以食😋

手釣鮮魷

好新鮮既鮮魷,肉質嫩滑爽口,
香濃既鮮魷味。

美國桶蠔

真係有手掌咁大隻淥完都無縮水。
蠔身飽滿食落啖啖蠔肉真係好滿足😋

串鮮蝦

只係睇啲色都知道好新鮮,
食落蝦肉爽彈新鮮好味。

武隆苕粉
闊身粉,食落有啲煙韌好有口感。

鮮腐竹
真係淥1分鐘就岩岩好食。
口感嫩滑好香豆味。

淮山條
健康之選

水仙烏龍檸檬茶
甜度適中勁大杯好抵飲

2023-09-03 110 瀏覽
午市食唔到一人餐,個2人餐份量都唔細,但冇一人餐咁抵食,麻辣湯底少不了,愈食愈辣真係好過癮,另一邊叫左個番茄湯底,一樣咁惹味,中和返個辣度,套餐包珊瑚蚌,好好食,就算落得耐左都好爽,又夠鮮,可惜套餐冇左嫰牛肉,轉左牛板腱冇左個主角,有啲失望。
真係好過癮,另一邊叫左個番茄湯底,一樣咁惹味,中和返個辣度
冇左個主角,有啲失望。
2023-08-24 100 瀏覽
跟朋友去方叔叔吃火鍋💗內部裝潢高雅,用餐環境好舒服,枱上已放好了茶壺丶調味丶圍裙等火鍋用品,好貼心呀。一坐低服務生奉上清潤糖水給我們暖下胃。全部手機落單好方便。每款食材都可以選一份或是半份,就算人少少來吃火鍋,都可以揀多幾款配料。每款配料都有小旗仔寫上了建議涮涮時間,旁邊還有計時器可以計時🥰。這樣就不用擔心淥唔熟or太熟,影響口感💗 🔶湯底 $38/位湯底以每位作計算💗選了鴛鴦鍋~山珍菌湯+麻辣鍋。山珍菌湯充滿鮮味,清清地滿有菇菌香,麻辣鍋揀咗普通辣,都辣得幾刺激🥰麻香有層次,很不錯 。🔶美國桶蠔 $ 188/1份1份4大隻,隻隻肥美飽滿,淥完之後依然肥嘟嘟,咬咬肉,鮮甜味濃。🔶串鮮蝦 $ 108/1份都幾大一隻💗肉質鮮嫩結實,鮮味十足。🔶手釣鮮魷 $ 58/半份原隻鮮魷彈牙爽滑,口感好good 。🔶 鰻魚$ 58/半份白鱔肉質爽脆鮮香,肥美又多汁。🔶黃金針菇 $ 48/1份金黃色針菇望落好新鮮🥳入口爽脆嫩滑,好爽口。🔶淮山條 $ 48/1份擺盤靚靚💗紫淮山和白淮山切成長條狀~入口新鮮爽脆。🔶 生津止渴楊梅汁 $48🔶水仙烏龍檸檬茶 $48沒有想過是這麼這麼大杯的😆兩款都清甜解渴又解

🔶湯底 $38/位

🔶美國桶蠔 $ 188/1份

🔶串鮮蝦 $ 108/1份
都幾大一隻💗肉質鮮嫩結實,鮮味十足。

🔶手釣鮮魷 $ 58/半份
原隻鮮魷彈牙爽滑,口感好good 。

🔶 鰻魚$ 58/半份
白鱔肉質爽脆鮮香,肥美又多汁。

🔶黃金針菇 $ 48/1份
金黃色針菇望落好新鮮🥳入口爽脆嫩滑,好爽口。

🔶淮山條 $ 48/1份
擺盤靚靚💗紫淮山和白淮山切成長條狀~入口新鮮爽脆。

🔶 生津止渴楊梅汁 $48
🔶水仙烏龍檸檬茶 $48

沒有想過是這麼這麼大杯的😆兩款都清甜解渴又解熱,吃麻辣火鍋必備。

🔶醬料 $20/位

📍 方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓709號舖九宮格火鍋真係有佢嘅特色,今日嚟到新開嘅方叔叔重慶火鍋啦 🥳🥳 系沙田新城市7樓門面光鮮企理,裏面都好乾淨,兩個人俾咗張四人枱,夠晒大張、坐得舒舒服服 😎😎 鍋底有兩款 一款係九宮格,另一款係鴛鴦煲 🍲🍲 依加 like咗個社交平台就有免費九宮格湯底送,更系九宮格啦 慳返$76 😝😝九宮格嘅原理係分別 九格唔同熱度,適合烹煮吾同時段既食材 😄😄坐低冇幾耐,就有個紅棗雪耳糖水免費贈送 用嚟解辣一流 🤩🤩嘢食方面全部都好新鮮 👍🏻👍🏻特別係安格斯牛小排啊脂肪分布均勻、牛味濃郁 入口即溶 🫶🏻🫶🏻🫶🏻十秒牛舌 一定要十秒 ,時間岩岩 😉😉 口感爽脆珊瑚蚌,鵝腸 ,稻田毛肚全部非常新鮮、都系爽口彈牙款 😋😋 鵝腸清洗得好乾淨 !!鮮活聖子 新鮮 肥美又鮮甜 ,完全冇沙 😚😚重慶耗兒魚 肉質細嫩 ,魚骨少 唔太識吐魚骨嘅人都啱食 😌😌 每一碟上面都插着支旗仔寫住所需嘅料理時間,呢一點非常好👍🏻👍🏻
📍 方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓709號舖

鍋底有兩款 一款係九宮格,另一款係鴛鴦煲 🍲🍲

坐低冇幾耐,就有個紅棗雪耳糖水免費贈送 用嚟解辣一流 🤩🤩

嘢食方面全部都好新鮮 👍🏻👍🏻

十秒牛舌
一定要十秒 ,時間岩岩 😉😉 口感爽脆

珊瑚蚌,鵝腸 ,稻田毛肚
全部非常新鮮、都系爽口彈牙款 😋😋 鵝腸清洗得好乾淨 !!

鮮活聖子
新鮮 肥美又鮮甜 ,完全冇沙 😚😚

重慶耗兒魚
肉質細嫩 ,魚骨少 唔太識吐魚骨嘅人都啱食 😌😌

2023-08-13 72 瀏覽
鴛鴦麻辣鍋大骨滋補湯有🥕、🌽、馬蹄、紅棗同豬骨,好足料。湯底係每位計,每人$38。麻辣鍋都係咁正,越煮越辣😋嫩牛肉(半份)$48推介😍真係好嫩好滑,配麻辣湯食👍手打魚籽蝦滑(半份)$58好足料,啖啖蝦肉,味道夠濃。鮮鵝腸(半份)$68熟左會卷起,所以要用籃煮,唔駛驚搵唔番,鵝腸口感夠爽脆。美國桶蠔(半份)$98大大粒,鮮甜多汁。七寶札幌生啤 而家做緊推廣,$68任飲,重點係唔駛整枱加👍,鐘意飲酒既朋友加就ok,唔飲酒既朋友又可以飲其他。洛神花鮮橙特飲 $48大大杯,仲有好多粒橙,抵飲😃

鴛鴦麻辣鍋
麻辣鍋都係咁正,越煮越辣😋

嫩牛肉(半份)

嫩牛肉(半份)$48
推介😍真係好嫩好滑,配麻辣湯食👍

手打魚籽蝦滑(半份)

手打魚籽蝦滑(半份)$58
好足料,啖啖蝦肉,味道夠濃。

鮮鵝腸(半份)

鮮鵝腸(半份)$68
熟左會卷起,所以要用籃煮,唔駛驚搵唔番,鵝腸口感夠爽脆。

美國桶蠔(半份)

美國桶蠔(半份)$98
大大粒,鮮甜多汁。

七寶札幌生啤

洛神花鮮橙特飲 $48
大大杯,仲有好多粒橙,抵飲😃

2023-08-10
嫩牛肉(半份)
手打魚籽蝦滑(半份)
鮮鵝腸(半份)
美國桶蠔(半份)
2023-08-10 72 瀏覽
終於食到啦 唔錯 好好味 個辣越煮越誇張 有啤酒加錢任飲 真係正🤣🤣 個毛肚推薦好食仲有d嫩牛真係好滑好好食 d 因為咩嘢都想試 就好多半份半份咁樣嗌 如果調味有埋麻醬指天椒就出色了
2023-08-05 112 瀏覽
好耐無去過沙田,去開大學站,本來諗住去豆乳狂人,但要轉車所以打消咗念頭⋯毫無頭緒去邊食野,所以搭東鉄去沙田逛一逛。在新城市逛來逛去,發現一般午餐都係一百至二百左右,最終揀咗方叔叔。眼見方叔叔環境不錯又有一人鍋又唔多人唔使等位直入😜一人鍋可揀牛或豚或雞等坐下不久店員就遞上一碗甜湯話食辣最好先吃這個會對腸胃好揀咗鴛鴦鍋,會唔會落雨但湯太滿其實最後都暈埋一齊湯底就頗淡傻傻分不清了除了鍋內嘅菇,這碟有三片豚肉、兩條迷你腸、一片豆腐、一粒芝士丸、一粒牛丸、兩角切午餐肉、少許魚麵和一些菇和蔬菜。一人套餐還包一罐汽水。環境係舒適的,服務也不錯,如果對食物沒有太大要求,這兒享用午餐也不錯。

眼見方叔叔環境不錯又有一人鍋又唔多人唔使等位直入😜

一人鍋可揀牛或豚或雞等

坐下不久店員就遞上一碗甜湯

話食辣最好先吃這個會對腸胃好

揀咗鴛鴦鍋,會唔會落雨但湯太滿其實最後都暈埋一齊

湯底就頗淡

傻傻分不清了

環境係舒適的,服務也不錯,
如果對食物沒有太大要求,這兒享用午餐也不錯。

2023-08-01
2023-08-03 69 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 沙田 - 方叔叔 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『挑戰 ! 九宮格麻辣大紅鍋』久唔久都會嚟食方叔叔嘅火鍋因為食材新鮮今次試吓挑戰九宮格麻辣大紅鍋點咗普通辣 顏色已經好厲害唔敢想像叫大辣會唔會辣死🤣今次叫咗嘅配料有:🔹鮮活海蟶:勁新鮮,而且好大隻🔹鮮黃喉:煙煙韌韌咁,火鍋必備🔹小水母:好少見到火鍋店有水母食,超好奇,而且好可愛,所以叫咗嚟食,食落好爽口🔹重慶炸酥肉:絕對係每次必點🔹油條🔹霞浦海帶苗🔹黑豚腩肉🔹潮山手打牛筋丸🔹千絲柏葉🔹十秒牛舌🔹黃金針菇:真係好想知呢隻菇係咩品種,因為識落比平時嘅金針菇更加彈牙爽口,但係唔會癡牙,好食一百倍🔹鮮竹笙🔹洛神花鮮橙特飲(凍)🔹皇帝菜🔹芝士腸點解叫到咁多嘢食,因為可以嗌半份食材咁兩個人都可以試好多啦✨💕◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓709號舖喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee沙田🔎發掘同類美食:#ee中式#hkfoodie #hk

『挑戰 ! 九宮格麻辣大紅鍋』

久唔久都會嚟食方叔叔嘅火鍋
因為食材新鮮
今次試吓挑戰九宮格麻辣大紅鍋
點咗普通辣 顏色已經好厲害
唔敢想像叫大辣會唔會辣死🤣

今次叫咗嘅配料有:
🔹鮮活海蟶:勁新鮮,而且好大隻
🔹鮮黃喉:煙煙韌韌咁,火鍋必備
🔹重慶炸酥肉:絕對係每次必點
🔹油條
🔹霞浦海帶苗
🔹黑豚腩肉
🔹潮山手打牛筋丸
🔹千絲柏葉
🔹十秒牛舌
🔹鮮竹笙
🔹洛神花鮮橙特飲(凍)
🔹皇帝菜
🔹芝士腸

點解叫到咁多嘢食,因為可以嗌半份食材
咁兩個人都可以試好多啦✨💕

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍方叔叔重慶老火鍋 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓709號舖

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee沙田
🔎發掘同類美食:#ee中式

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol
2023-07-27 1787 瀏覽
大家身邊有無人係麻辣火鍋愛好者?我自己就唔係一個「辣妹」,所以好少會食麻辣火鍋🍲,公司有位麻辣之神,推介「方叔叔重慶麻辣火鍋」比我,近近地沙田新城市就有喇,問我有無興趣做辣妹!好吧~怕你嗎?第一次去「方叔叔」,原來食麻辣火鍋都可以咁舒適,店舖面積本身都幾大,有好多卡位而且相當闊落,燈光柔和舒服😌甫坐下就會送上一碗糖水,店員話係食之前先好好保護個胃,都幾細心喎!依個既店員比較年青仲相當有禮貌,佢推薦我地食九宮格,玩個小遊戲仲可以免埋二位湯底費用($38/位),互動性都幾強🤣我喜歡!萵荀條(一份)$28✨爽爽甜甜!稻田毛肚(半份)$78鮮鵝腸(半份)$68✨潮汕鵝腸手打魚籽蝦滑✨、香菜牛肉滑、手打墨魚滑✨(各半份)$48-58鮮滑魚麵(半份)$38鮮黃喉✨(半份)$58手打四寶丸(半份)$58小郡肝串串✨(一份)$48日本七寶札幌生啤$38杯/$68任飲✨洛神花鮮橙特飲$48✨✨推薦項目整體我都幾喜歡💕因為好好坐可以好舒服咁慢慢食(120分鐘用餐時間),好多野都有半份,咁樣可以食多少少唔同款式,普通辣我覺得自己都食到,不過其實就算唔食辣都有其他湯底提供,所以我見都有唔少人帶小朋友黎食!*

萵荀條(一份)$28✨爽爽甜甜!
稻田毛肚(半份)$78
鮮鵝腸(半份)$68✨潮汕鵝腸
手打魚籽蝦滑✨、香菜牛肉滑、
手打墨魚滑✨(各半份)$48-58

* 九宮格湯底$38/位
醬料$20/位 及設有加一服務費
  • 鮮黃喉
  • 鮮鵝腸
没错!去这家店确实是因为的士司机的推荐起因是闺蜜来香港探我,一路上和的士司机闲聊,居然被司机安利说好吃的不得了! 哈哈,当天立马安排搓了一顿! 吃重庆老火锅,那就必须安排九宫格才对味,还得是重庆辣度才过瘾! 我们选了一个麻辣挑战2人套餐,之后再散点了一些,全部叫的半份量,但是种类选了好多~ 现炸豆皮好好吃,炸的涨卜卜,下煮1分钟,吸收了火锅汤汁再入口,我觉得完胜响铃! 会流心的包浆豆腐,还是第一次吃到,口感太绝了! 重庆耗鱼儿煮过后肉质细嫩,没有鱼刺,不会腥,味道很可以~ 鲜黄喉是我每次火锅必点,就喜欢那份脆爽~ 鲜竹荪稍微烫下即可,口感鲜美,脆嫩爽口~ 蔬菜类像皇帝菜、莴笋片、干贡菜,也是非点不可的~ 其余经常吃到的鸭血、虾滑、千丝百叶、牛肉、羊肉等等,出品也都很新鲜美味~ 再夸下他家饮品,乌龙柠檬茶和杨梅汁,超大一杯,好喝又解辣!还有红糖爆浆糍粑和红糖冰粉做甜品,这一顿真的吃的香辣又过瘾!感谢推荐的那位司机大哥! 他家很贴心的是有围裙,不用怕溅到衣服上,一上桌服务员就端来红枣银耳糖水,开开胃~ 部分菜式有提示下煮的时间,更有计时器,服务态度也超好,上菜很快~店员小哥哥一个比一个帅
没错!去这家店确实是因为的士司机的推荐
起因是闺蜜来香港探我,一路上和的士司机闲聊,
居然被司机安利说好吃的不得了!

哈哈,当天立马安排搓了一顿!

吃重庆老火锅,那就必须安排九宫格才对味,
还得是重庆辣度才过瘾!

我们选了一个麻辣挑战2人套餐,之后再散点了一些,
全部叫的半份量,但是种类选了好多~

现炸豆皮好好吃,炸的涨卜卜,下煮1分钟,
吸收了火锅汤汁再入口,我觉得完胜响铃!

会流心的包浆豆腐,还是第一次吃到,口感太绝了!

重庆耗鱼儿煮过后肉质细嫩,没有鱼刺,不会腥,味道很可以~

鲜黄喉是我每次火锅必点,就喜欢那份脆爽~

鲜竹荪稍微烫下即可,口感鲜美,脆嫩爽口~

蔬菜类像皇帝菜、莴笋片、干贡菜,也是非点不可的~

其余经常吃到的鸭血、虾滑、千丝百叶、牛肉、羊肉等等,
出品也都很新鲜美味~

再夸下他家饮品,乌龙柠檬茶和杨梅汁,超大一杯,好喝又解辣!
感谢推荐的那位司机大哥!

他家很贴心的是有围裙,不用怕溅到衣服上,
一上桌服务员就端来红枣银耳糖水,开开胃~

部分菜式有提示下煮的时间,更有计时器,
服务态度也超好,上菜很快~
店员小哥哥一个比一个帅,老板可真会招人(使美男计)哈哈!

他家还有午市一人锅套餐,我看好几个白领一起聚餐一人一锅很方便,
附近上班的可以试试~

2023-07-20 85 瀏覽
上菜快,湯底一定要鴛鴦鍋,普通辣都幾辣下簡左大骨湯(無咩味 但骨頭都幾多肉)牛肉得2款簡 牛小扒 (味覺似肥牛) 同 牛板鍵(太瘦) 性價比低 重要係雪到硬哂 痴埋一舊 分開唔到😑菜28$ 半份 但份量唔多 不過洗得乾淨😂無響鈴 得炸豆皮 28$ 4-5塊 (唔太好吃)(本身無味)聖子無味 有肉 但唔掂汁係完全無味珊瑚蚌ok ! 有味!最好食係呢樣金菇份量算少 , 係2啖吃完既份量😑😑🥹🥹🥹埋單$828 唔夠飽,我諗相同價錢有更好選擇d.
上菜快,湯底一定要鴛鴦鍋,普通辣都幾辣下
簡左大骨湯(無咩味 但骨頭都幾多肉)

菜28$ 半份 但份量唔多 不過洗得乾淨😂

聖子無味 有肉 但唔掂汁係完全無味

珊瑚蚌ok ! 有味!最好食係呢樣

金菇份量算少 , 係2啖吃完既份量😑😑🥹🥹🥹

埋單$828 唔夠飽,我諗相同價錢有更好選擇d.

2023-07-09 59 瀏覽
一間位於沙田新城市廣場既麻辣火鍋店格局開揚,座位寬敞,店員態度有禮坐低即黎兩碗紅棗糖水暖下胃,非常貼心🫶🏼 湯底叫左九宮格麻辣大紅鍋,普通辣🌶️睇相就見到辣椒同各式香料一D都無留手,香濃滋味😋 當開胃前菜既重慶小酥肉本身有小小辣味,值得一叫既脆口小食 🍽️潮汕手打牛筋丸比想像中仲要彈牙好多,未食過咁彈既牛丸 🍽️鮮牛肉好食夾大件既典範非常嫩滑,肉味醇厚,個人覺得淥熟D更佳淨係叫呢個食到飽都唔會厭,適合想大啖食肉既人士 🍽️美國Prime牛小排同上面果個對比,呢個切得靚D,吸收既湯汁更多更入味有高級牛肉果種精緻感 🍽️十秒牛舌餐廳招牌菜,表面滑嫩而嚼勁充足試過十秒,二十秒同三十秒三種淥法,各有各好食必試之選 🍹洛神花鮮橙特飲超級大杯本來打算叫黎解辣用,但飲品本身都相當唔錯每一啖都有花香味,甜度適中,哪怕唔係食緊麻辣火鍋都值得叫杯黎飲下

一間位於沙田新城市廣場既麻辣火鍋
格局開揚,座位寬敞,店員態度有禮

坐低即黎兩碗紅棗糖水暖下胃,非常貼心🫶🏼

湯底叫左九宮格麻辣大紅鍋,普通辣🌶️
睇相就見到辣椒同各式香料一D都無留手,香濃滋味😋

當開胃前菜既重慶小酥肉
本身有小小辣味,值得一叫既脆口小食

🍽️潮汕手打牛筋丸
比想像中仲要彈牙好多,未食過咁彈既牛丸

🍽️鮮牛肉
好食夾大件既典範
非常嫩滑,肉味醇厚,個人覺得淥熟D更佳
淨係叫呢個食到飽都唔會厭,適合想大啖食肉既人士

🍽️美國Prime牛小排
同上面果個對比,呢個切得靚D,吸收既湯汁更多更入味
有高級牛肉果種精緻感

🍽️十秒牛舌
餐廳招牌菜,表面滑嫩而嚼勁充足
試過十秒,二十秒同三十秒三種淥法,各有各好食
必試之選

🍹洛神花鮮橙特飲
超級大杯
本來打算叫黎解辣用,但飲品本身都相當唔錯
🍲九宮格麻辣大紅鍋 $38/位方叔叔最出名係佢嘅麻辣火鍋超足料,揀咗普通辣已經越食越辣🌶咁特別嘅九宮格其實每格都有唔同作用,🔥中間火力最大用嚟淥啲十零秒嘅野,十字柯中火力,4個角就最細火力比啲需要慢炆嘅食物好似豆腐同鵪鶉蛋🥚🪸桂花蚌(半份)$88🪸珊瑚蚌 (半份)$68打邊爐最鍾意食就係呢兩樣,超新鮮嘅蚌跟呢到有埋提示嘅時間去淥30秒就食得,兩隻蚌都好爽脆彈牙🦷 🥩黑豚腩肉(一份)$88一碟大約8大條,啲油花好均勻好靚,半肥半瘦冇騷味,食多幾片都唔怕溜😋🦐手打魚籽蝦滑(半份)$58🐙手打墨魚滑(半份)$58手打就食得出真係真材實料,蝦滑同墨魚滑都打到非常滑同有膠質,粒粒都好鮮味同彈牙🐷手打豬肉貢菜滑(半份)$48豬肉丸同貢菜好夾,唔會好似一般嘅豬肉丸咁淨係食到豬肉香精味,豚脂味出口感爽滑🐟白鱔 $58冇泥味亦冇腥味,肉質嫩滑,不過食時要小心啲骨仔🎋鮮竹笙(半份)$38🥠鮮腐竹(半份)$28🥬皇帝菜(半份)$28叫咗3份蔬菜,蔬菜類完全吸晒湯底個精華😂 辣嘅程度會升級,但可以食得出個湯底唔係死辣,食得出裏面嗰種辛香🍡紅糖爆漿粑(半份)$38必食之一,即叫即炸,新鮮起,所以愈早少少叫,食時
🍲九宮格麻辣大紅鍋 $38/位

🪸桂花蚌(半份)$88
🪸珊瑚蚌 (半份)$68

🥩黑豚腩肉(一份)$88

🦐手打魚籽蝦滑(半份)$58
🐙手打墨魚滑(半份)$58

🐷手打豬肉貢菜滑(半份)$48

🐟白鱔 $58
冇泥味亦冇腥味,肉質嫩滑,不過食時要小心啲骨仔

🎋鮮竹笙(半份)$38
🥠鮮腐竹(半份)$28
🥬皇帝菜(半份)$28

🍡紅糖爆漿粑(半份)$38
必食之一,即叫即炸,新鮮起,所以愈早少少叫,食時要小心🤪一咬開中間有爆漿嘅紅糖醬熱辣辣好易辣親條脷👅 口感非常煙韌Q彈,好好食,記得點埋黃豆粉一齊食🤤

🍹水仙烏龍檸檬茶(凍)$48
勁大杯嘅檸檬茶岩晒要嚟解辣,夠凍茶味夠香醇,好清新解渴,👩🏻‍🤝‍👨🏼兩個人可以share一杯

茶位/醬料 $20/位
  • 桂花蚌
  • 珊瑚蚌
  • 紅糖糍芭
2023-07-02 60 瀏覽
喺香港想食地道嘅九宮格火鍋好難搵,俾我發現方叔叔火鍋原來有九宮格麻辣湯底,即刻試一試晚市有二人套餐,可以揀九宮格麻辣湯底火鍋配料包括羊肉卷、亂牛肉、手打魚子蝦滑、牛柏葉、鴨血、薯粉、萵筍片、豆腐、鮮竹三、皇帝菜等等,配料種類都幾多除咗二人餐嘅配料,我哋另外做散叫咗胖神嘅聖子、牛肝、同埋豬腰子,呢啲配料都係平時火鍋比較少見到嘅,黎到一定要試一試整體而言,火鍋配料都算新鮮美味,而麻辣火鍋湯底都好香,係用紅油同牛油炒成

晚市有二人套餐,可以揀九宮格麻辣湯底

2023-06-29 109 瀏覽
今個月第二次嚟啦! 兩次都係食午餐set , CP值高只係$98 位,食材又夠新鮮,配菜亦好足! lunch 呢個份量好夠,不過我哋再額外叫了半份嫩牛肉& 小郡肝串串(即係雞腎),都好好味呀! 欣賞佢哋服務態度又好,今次仲用埋學生證免收加一! 超開心! 得閒會再幫襯!