2018-03-01 165 瀏覽
東港城開多左好多餐廳,有啲都係連鎖食肆,聽啲朋友話新麻蒲好食,而一直都想試下新麻蒲嘅我就終於可以夢想成真,所以就約埋幾個同事一齊食。黎到呢到一定要食邊爐蛋同護心肉,有好多唔同款嘅肉,岩哂啲食肉獸!而呢到亦有lunch set包飲品,今次同同事就叫左幾碟肉加set。同同事一齊叫左個芝士炒年糕伴拉麵,好多芝士係面,撈匀後仲有得拉絲,好多醬汁,但d麵就有少少太腍,有點失色。而肉類我覺得護心肉好惹味,有肉汁,原本已經醃得好入味,再燒一燒之後味道更加濃。

2018-02-24 172 瀏覽
Finally there is a place in HH for some Korean food that isn't fried or grilled.They have some great lunch options which are quick and filling including a drink.The beef short rib is sweet but the broth is rather oily.The spicy tofu seafood fared better and you get a big piece of tofu.The broth is very spicy and for the seafood you get clams, prawns and enoki mushrooms.The fizzy drinks are quite syrupy and sweet which soothes the spiciness.But as with all Korean food, I find it sweet and spicy w

But as with all Korean food, I find it sweet and spicy which is so different to the Korean food in UK and there is even a Korean town in London just like China Town where the K-food there was surprisingly good.
2018-02-18 357 瀏覽
過年過節家裡不開火,於是和老媽到附近商場找點吃的,最後決定來了這家開業不久的新麻蒲bbq。由於前面等位的都是四人座,我們兩人的不用等就能入坐,梳發卡位坐的非常舒服。這裡店員速度非常快,由入座開始馬上放上小菜和開爐,準備爐邊蛋。小菜比想像中的要多款式,包括泡菜、涼拌芽菜,海帶,沙律,包肉生菜等。個人比較喜歡海帶和沙律,而老媽則比較喜歡泡菜,整體的小菜都迎合香港人的口味,不辣。當入座時店員一確認你選擇燒烤,馬上會開爐,並會從爐邊坑倒入雞蛋漿,鐵爐圍邊的坑位可以透過熱力煮熟雞蛋,加入泡菜形成一道美食。在這裡必須要提到一點,入座時,爐邊的坑位內已經擺放了少量泡菜,我一度以為是店員還沒來得及收拾桌子,當我意識到原來是店員預先放在坑內時,心理不禁納悶,這舉動不但不衛生,就算店裡客流量快,也不需要在客戶入座前放好,影響客戶體驗。説回食物,這次點選的是牛肉套餐。當中包括 特級霜降牛肉、牛肋排、牛五花肉、拼盤(大蝦、年糕、蘑菇、豬肉香腸)和部隊鍋。套餐利用三層架呈上,不過單看這個三層架確實感覺二人份量有點不夠啊,肉類份量看似有點少。第一層為拼盤,除了剛剛提到的拼盤內容,另外還有幾條金菇、雞脾菇和翠玉瓜(

牛肉套餐1

第一層為拼盤,除了剛剛提到的拼盤內容,另外還有幾條金菇、雞脾菇和翠玉瓜(很好奇為什麼只有香腸和翠玉瓜是一條/片,而其他是各自兩份)雞脾菇非常多汁,而金菇和年糕烤起來味道有驚喜,大蝦則非常新鮮。
特選集錦拼盤

第二層為霜降牛肉和牛肋排,第三層是牛五花肉。霜降牛肉令人失望,雖然不韌,但入口完全沒有牛肉味,反而牛肋排有驚喜,有咬勁又有牛肉味。
霜降牛肉、牛肋排
秘製牛五花肉

牛五花肉每片都切的相當薄,味道也很不錯,如果要為以上的牛肉分出高下的話,排名如下:牛肋排>牛五花肉>霜降牛肉

部隊鍋
吃了一會,連部隊鍋也送上來了。部隊鍋份量真的很迷你,大概有半份韓式泡麵,加上少量金菇,香腸,午餐肉和兩片肥牛等,基本上作用是讓你填飽肚子。味道和在家裡自己煮的韓式泡麵粉分別不大。原本以為這個套餐肉類太少應該不夠飽,不過因為部隊鍋和爐邊蛋,最後兩人卻捧腹而回。

最後值得一提的是,店員服務效率快,服務態度良好,比如主動詢問我們需不需要加爐邊蛋,主動更換爐的烤網和烤板。另外老媽非常喜歡桌子為客人擺放的冰水,由客人自己添加,不需要每次都請店員幫助非常方便。整體來說個人感覺偏貴,主要飽腹感來自爐邊蛋和部隊鍋。可能是期望值太高,肉類有點不似預期,不過偶爾還是能吃一兩頓。
2018-02-17
牛肉套餐1
秘製牛五花肉
一向都喜歡食韓式烤肉的我,又點可以錯過這間邊爐蛋始祖的新麻浦。天寒地凍當然想食韓式BBQ啦,所以放工過後就同屋企人來了這間新開大約一個月的韓式烤肉店!入座過後,侍應即刻遞上幾款不同的韓式前菜。當中包括有泡菜、生菜、沙律、海帶等等足達7款的前菜。我和家人叫了這個牛肉加豬肉的套餐,10分抵食,10分夠飽!這個是四件火焰霜降牛肉壽司,我10分推介!店員會在你面前把四件生牛肉壽司用火焰槍整熟!我和家人立即拿起相機拍照這個時刻!我們用了少於2分鐘就把四件壽司全部都吃掉!4件火焰霜降牛肉壽司壽司過後,店員立即遞上了韓國最出名的新麻浦部隊鍋。這個部隊鍋十分足料,有冬菇、韓式部隊面、芝士腸、金菇等等。再看看那些邊爐蛋,簡直是食過返尋味!所有的前菜和邊爐蛋都是可以添加的。新麻浦部隊鍋這個牛肉豬肉套餐價格非常合宜。肉質細嫩,咀嚼的時候簡直是入口即溶!特級霜降牛肉、秘製牛五花肉、護心肉、五花肉、特選什錦拼盤最後,特別一提,這裏所有的食材和醬汁都是由韓國空運到港,所以這個價錢10分合理!想不到坑口也有這間10分高質素的韓式烤肉店!店員做事10分快手快!大讚

4件火焰霜降牛肉壽司

新麻浦部隊鍋

這個牛肉豬肉套餐價格非常合宜。
肉質細嫩,咀嚼的時候簡直是入口即溶!
特級霜降牛肉、秘製牛五花肉、護心肉、五花肉、特選什錦拼盤

大讚
牛+豬肉套餐二
2018-01-30
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
牛+豬肉套餐二
2018-02-15 139 瀏覽
話說女朋友呢排又想扮韓妹,咁啱我哋今日又去咗將軍澳,所以就搵咗間係將軍澳東港城嘅韓國嘢食叫做麻蒲!呢一間餐廳由裝修到佈置到職員你都覺得好有韓國風味!嚟到呢一間韓國餐廳,梗係要試吓呢度介紹得最最最仔細嘅韓式豚肉啦! 食韓式豚肉呢講呢度重點推介嘅就係護心肉同埋五花肉!牛肉都係呢度嘅重點推介之一! !新鮮的海鮮、和牛同埋豚肉,就好似high tea咁一層一層放係個層架度等我地一塊一塊拎去燒!係韓式燒烤爐上面我地將鮮肉一塊一塊燒到金黃色才點獨有的韓式醬汁食!yummy!!

2018-02-14 125 瀏覽
東港城重組過啲商店之後,多左唔少新餐廳,今次情人節揀左呢間人氣好旺既韓燒店食情人節食個飯閒閒地都成千蚊,但呢度每人$200幾就食到正餐前先送上多碟韓式前菜,再加上旁邊既爐邊蛋,邊食邊燒正呀情人節2人套餐 以三層架擺放食物,最上層係紫菜包飯入面有五餐肉,蛋絲,青瓜,蘿蔔絲中層就係五花韓牛韮菜卷底層就係新麻蒲特級牛仔骨同二東特級牛仔骨三層入面以牛仔骨最好食,因為本身醃過食起黎甜甜地,肉質都好juicy甜品就有糖黐豆雪花冰以Oreo餅碎配上綿密既雪花冰再加上一條孖條唔想食咁貴可以考慮下
情人節食個飯閒閒地都成千蚊,但呢度每人$200幾就食到

正餐前先送上多碟韓式前菜,再加上旁邊既爐邊蛋,邊食邊燒正呀

情人節2人套餐

以三層架擺放食物,最上層係紫菜包飯
入面有五餐肉,蛋絲,青瓜,蘿蔔絲

中層就係五花韓牛韮菜卷

底層就係新麻蒲特級牛仔骨同二東特級牛仔骨

三層入面以牛仔骨最好食,因為本身醃過

食起黎甜甜地,肉質都好juicy

甜品就有糖黐豆雪花冰

以Oreo餅碎配上綿密既雪花冰
再加上一條孖條
唔想食咁貴可以考慮下
2018-02-14 196 瀏覽
8點半到門口,8點45分叫到我張飛話執緊枱問可唔可以叫定先,答唔可以因為上菜好快睇住佢電腦吉到第3張枱,睇住前後3個侍應用咗整整10分鐘執完第3張吉枱,9點10分入座。前面兩張枱咩事係個謎等太耐餓到受不了,都未坐低就叫住個侍應落單,侍應唔睬我,等佢地俾完碗筷,set完燒烤網,先慢慢嚟落單,又經幾個人手叫個大嘅二人牛肉餐一上菜馬上last order,and馬上埋單唔該朋友指住生日月份優惠傳單(等位時取得,但被門口侍應撕咗一部分,無詳情)查詢,侍應話我唔知,你問佢(手指劃過,唔知指緊邊)菜單上有列明個餐包每個部位咩重量,但牛肋係骨多過肉好多薄片嗰隻應該係五花,薄到好似紙咁,一夾就斷,上到網,燒一燒想反,又爛蝦肉霉,輕輕一壓蝦身就斷開兩段部隊鍋個麵浸喺凍水到,慢慢等水滾,我燒完半個餐,d水先滾,浸到口感超噁心牛肉壽司到我要走嘅時候先嚟。用嘅飯好差,口感味道完全唔啱blacklist,絕不推薦
8點半到門口,8點45分叫到我張飛話執緊枱

問可唔可以叫定先,答唔可以因為上菜好快

叫個大嘅二人牛肉餐

一上菜馬上last order,and馬上埋單唔該

菜單上有列明個餐包每個部位咩重量,但牛肋係骨多過肉好多

蝦肉霉,輕輕一壓蝦身就斷開兩段

牛肉壽司到我要走嘅時候先嚟。用嘅飯好差,口感味道完全唔啱

blacklist,絕不推薦
45 分鐘 (堂食)
2018-02-11 204 瀏覽
難得好日都唔去將軍澳,都唔知新都城開左韓式烤肉,更加唔知NeNe Chicken同新麻蒲BBQ原來係開埋一齊!新都城呢個area一連開左好幾間人氣餐廳,包括已經有幾間分店、係韓國開過黎香港既新麻蒲~由於今日遲左收工,我地9點多先入座,見到門口仲寫住”試業中”~空間好大,座位有好多,尤其係2人檯,可能呢區都係2個人撐檯腳多~都幾企理衛生,又唔會好大煙因爲每檯都有抽油煙~一開頭我地被套餐吸引左,見到$368既烤豬肉連部隊鍋好多野食,點知揭下揭下發現夜晚9點半後有個Happy Hour/ 宵夜套餐,都係烤豬肉仲有4款但無左部隊鍋,好似仲抵食添!所以我地叫呢個黎試下!一坐低就有好多唔同款既前菜,又有一大盤沙律,仲要烤爐邊有蛋呀!蛋可以揀原味或泡菜味,我地食泡菜味店員就係蛋漿內加入泡菜~等左幾分鐘D蛋就熟左,漲起好得意!好香口好好味呀,可能咁夜已經好肚餓🙈果然係爐邊蛋既始祖跟住4款肉同什錦拼盤黎到!呢度有護心肉(豬)、豬頸肉、豬五花肉、牛肋排肉,每份都6件左右,豬五花肉就厚切一人一件,睇落份量唔多,又叫多左一個新麻蒲泡麵,點知燒肉用生菜包住食,加埋前菜一齊食就幾飽,但咁夜食呢個份量就覺得剛剛好!

爐邊蛋

跟住4款肉同什錦拼盤黎到!呢度有護心肉(豬)、豬頸肉、豬五花肉、牛肋排肉,每份都6件左右,豬五花肉就厚切一人一件,睇落份量唔多,又叫多左一個新麻蒲泡麵,點知燒肉用生菜包住食,加埋前菜一齊食就幾飽,但咁夜食呢個份量就覺得剛剛好!生菜包住燒肉真係好正,即刻覺得fresh左好多無咁油膩~最鐘意護心肉,第一次食但肉質好滑又爽爽地👍🏻同豬頸肉口感唔同,但唔識點形容🙈

什錦拼盤就有金菇、杏鮑菇、冬菇、翠肉瓜、蝦,原來仲有年糕,燒年糕真係未試過,燒到漲起左🙈

跟餐半價叫左2杯飲品,要非酒精類先有半價,藍色果杯係藍天檸檬汽水,都幾好味,右邊果杯好似係莓味果醋,清清地但淡左D

Happy  Hour  Set
新麻蒲泡麵

唯一就係時間實在趕左D, 啱啱叫左呢個Happy Hour 套餐,過左15分鐘就last order,我地趕緊快燒左1個鐘食完,last order之後所有前菜都停止供應,平日晚上叫個宵夜似乎唔多夠時間食,可能餐廳係新開仲要調整下~

但係套餐對2/4個人黎講真係抵食好多!呢餐埋單都係$355,每人唔使$180!
$180 (宵夜)
Happy  Hour  Set
新麻蒲泡麵
  • 豬護心肉
2018-02-10 88 瀏覽
新港城新裝修後開了很多食肆,心血來潮想吃韓燒,那就到一向人氣高企的新麻蒲吃個 暖笠笠的韓燒晚餐。2月份餐廳特別安排了情人節二人套餐,看到食物也算豐富,還包飲品和甜品 ,計起來都化算,所以我同好姊妹就算了一個情人節套餐!情人節層層浪漫套餐 $498有三層。最頂層是暖暖心形紫菜包飯 ,第二層是 五花韓牛韮菜卷,第三層則有新麻蒲特級牛仔骨及二東特級牛仔骨!用三套架送上,十分精美!新麻浦最出名的就是爐邊蛋,鐵板 獨特設計 ,旁邊預留位置來烤蛋條,加入泡菜和蛋液後,慢慢就烤出熱辣辣的雞蛋,還可以無限添加,只吃蛋都可以食到飽飽啊!7款前菜無限添加,當中最喜愛柚子沙律。 邊吃肉邊吃沙律能減少油膩的感覺。心形紫菜包飯心形的設計讓人感到甜蜜,內裏餡料豐富,裏面有蟹籽、青瓜、午餐肉、雞蛋和蘿蔔絲。其實跟我們平常吃的太卷相同,口味大眾化五花韓牛韮菜卷 薄薄的五花牛肉包着韮菜,烤完後又香又多汁,加入京蔥及蘸上醬汁,味道更加出眾。新麻蒲特級牛仔骨及二東特級牛仔骨兩種牛仔骨都各有千秋。新麻蒲特級牛仔骨較有口感,而二東特級牛仔骨則較稔,用生菜包着來吃,既清新又香口。西柚果醋及藍天檸檬汽水酸酸甜甜的,十分開胃及解渴。

情人節層層浪漫套餐 $498有三層。
最頂層是
暖暖心形紫菜包飯 ,第二層是 五花韓牛韮菜卷

新麻蒲特級牛仔骨及二東特級牛仔骨

西柚果醋及藍天檸檬汽水
酸酸甜甜的,十分開胃及解渴。

糖黐豆雪奶冰
最後吃一個雪奶冰,為這個甜蜜的韓燒晚餐劃上一個完美的句號。

2018-02-09 100 瀏覽
去東港城行商場,見新開一間BBQ,食韓燒,貪新鮮即興入去試下。新麻浦食韓燒,套餐有八款揀,有平有貴,唔同餐款,牛同豬比例都唔同。套餐入面有肉+雜錦拼盤+部隊鍋。鐵板燒個形狀好特別,中間燒食物,邊沿可以煎蛋,上面有抽氣扇,避免過多煙霧,整體非常韓式。食食下前菜,主菜就到啦。上碟分三層,上層為菇菌同蝦,中層為霜降牛肉,下層為五花腩。霜降牛肉脂肪均勻分布,好似雪花。自己調較,鍾意燒至幾成熟都得,燒完咬落去口感一流,又唔感覺肥膩,欲罷不能,好罪惡啊!淨食燒烤太乾,好彩仲有部隊鍋醫肚。入面早已放左菇、配料同公仔麵,唔駛自己煮太耐,滾起就食得,辣辣地,分量亦剛剛好過到口癮!😋如果share套餐,每人平均二百到三百,鋪內環境唔錯,可能因為新開,感覺坐得舒服,碗碟野飲自己可以出去自助,下次可以約多啲人再黎,試多少少!👍新開業仲有backdrop 同props 影相!

新開業仲有backdrop 同props 影相!
2018-02-08 107 瀏覽
在嚴寒的星期天晚上,三口子想吃點熱辣辣的食物,在東港城四處逛,發現開了間韓國燒肉,未夠六時已經有人在門口排隊 。與蝦子餅看過餐牌後,小女生又說想吃,那麼就排隊入座吧!六時來到,已經有數枱食客在進餐中,餐廳大多是梳化卡位,坐得十分舒適。因有小女生同行,是夜我們就選了一個情人節套餐$498,讓這個一家三口溫馨的晚上加添甜蜜。一坐下,待應就拿著茶壺前來,在放有泡菜的燒板上倒進淡黃色液體,小女生立刻問是什麼來的,原來那茶壺盛載著是蛋漿呢!真的很有特式呢!真的未吃先興奮!過了一會後,泡菜蛋形成,我們急不及待要試試看吧!烤出來的蛋特別的香,加入泡菜,又辣又惹味!蛋液可以無限添加,不過要控制時間,不要烤得過火呢!套餐中有六件暖暖心形包飯,其實是壽司,啱晒小女胃口,包飯的餡料很豐富,有餐肉,蛋絲,青瓜,蘿蔔和蟹籽,好看又美味!我們先烤五花韓牛韮菜卷,肥牛包裹着的是韮菜,平日去B B Q已經喜歡吃烤韮菜,今次和牛肉一起烤,吃起來更juicy更香,極具風味!七款伴菜,無限添加,配搭肉吃,讓人不會太膩。另一款就是兩款重量級的牛仔骨,兩款牛仔骨分量十足,油脂分佈平均,烤出來的牛肉又香又稔!套餐包兩杯飲料,大大

七款伴菜,無限添加,配搭肉吃,讓人不會太膩。

套餐包兩杯飲料,大大杯,酸酸的,十分開胃!

完美的一餐怎會沒有甜品呢?套餐包一個雪奶冰,這款甜品不會使人太飽之餘,又讓人減低油膩的感覺,為我們仨再加添甜蜜的感覺!

2018-02-07 1504 瀏覽
情人節呢啲除咗正日食大餐都可以提早慶祝今次嚟到呢間幾出名嘅韓燒呢度嘅情人節套餐已經揀好哂配搭,啱哂揸唔定主意嘅人三層嘅嘢食分別有:韓式 kimbap ,牛肉卷同兩款牛仔骨心型kimbap 好有韓式風味,除咗一般嘅麻油味同配料之外,仲係飯入面加咗蟹籽,口感豐富多層次同男朋友一人一半分食個心,當堂sweet哂食完kimbap打算開始燒嘅時候,店員就走過嚟幫手首先佢就細心咁幫我哋放好啲牛肉韭菜卷同花菇,之後就剪開牛仔骨,再放上烤爐牛肉卷係用咗五花肉,以為燒出嚟會較乾身,點知原來韭菜都有水分,燒完同埋牛肉嘅油脂逼哂出嚟,滿口肉汁好好食不過食完咁多韭菜嘅情侶們就要小心有口氣P)牛仔骨有兩隻,一隻係有醬汁醃嘅,另一隻係原味醬汁醃嘅就有啲甜,原味嘅就較重牛味牛仔骨包埋配料醬汁同生菜嚟食真係好正特別喜愛佢嘅醃青瓜,唔會太辣,食完燒肉食佢好fresh,可以解膩爐邊蛋有好多泡菜套餐配埋兩杯特飲:藍天檸檬汽水同西柚果醋兩杯聽落都會酸溜溜,但係飲落都唔會酸幾甜,而且隻色好靚,啱哂拍拖浪漫嘅氣最後尾仲有雪花冰同孖條一食孖條就諗起大家中學嘅美好時光總括黎講呢餐都幾滿意,食埋個甜品啱啱好又唔會太飽,情人節都可以考慮
情人節呢啲除咗正日食大餐都可以提早慶祝
今次嚟到呢間幾出名嘅韓燒
呢度嘅情人節套餐已經揀好哂配搭,啱哂揸唔定主意嘅人

三層嘅嘢食分別有:韓式 kimbap ,牛肉卷同兩款牛仔骨

同男朋友一人一半分食個心,當堂sweet哂

食完kimbap打算開始燒嘅時候,店員就走過嚟幫手

不過食完咁多韭菜嘅情侶們就要小心有口氣
P)

牛仔骨有兩隻,一隻係有醬汁醃嘅,另一隻係原味

醬汁醃嘅就有啲甜,原味嘅就較重牛味

牛仔骨包埋配料醬汁同生菜嚟食真係好正

爐邊蛋有好多泡菜

套餐配埋兩杯特飲:
藍天檸檬汽水同西柚果醋

最後尾仲有雪花冰同孖條
一食孖條就諗起大家中學嘅美好時光

總括黎講呢餐都幾滿意,食埋個甜品啱啱好又唔會太飽,情人節都可以考慮下
2018-02-07 68 瀏覽
坑口有好多新開張嘅餐廳,見到呢間咁多人就入咗嚟試兩個人唔知食乜好,見佢推介就要咗個情人節套餐甫落單就已經有店員幫我哋拎小菜嚟,有白蘿蔔片,海帶,辣青瓜,芽菜拌蔥絲,洋蔥大蒜,生菜包同沙律淨係前菜已經好多碟嘢,加埋唔同款嘅醬油,望到都想快啲食燒肉個拼盤上嚟,隔離檯都望住,好靚有3層,好似食high tea 咁用個架裝住,分開熟食同肉類最上個層係好靚嘅反卷,中間係韓牛韭菜卷,最下面係牛仔骨韓牛韭菜卷排列得好靚,有成10卷咁多因為好薄所以都幾易燒,輕輕燒表面已經有好多油脂同肉汁擠出嚟點埋佢嘅蒜頭酸汁味道好夾牛仔骨份量好重,兩件雖然卷埋咗,但係攤返開係好完整嘅雪花分布得好平均,啲肉好靚,肉質幼嫩骨頭位其實處理得好靚,唔使自己出力咬最後甜品係oreo雪花冰,連兩個換盛嚟食冰底有奶味,上面有好多oreo嘅crunch,中間仲要一層朱古力醬最特別嘅係佢嘅雪花冰同港式or台式唔一樣,係真係係幼細嘅微絲,比起平時食開嘅口感更幼滑,入口即溶
坑口有好多新開張嘅餐廳,見到呢間咁多人就入咗嚟試

兩個人唔知食乜好,見佢推介就要咗個情人節套餐
淨係前菜已經好多碟嘢,加埋唔同款嘅醬油,望到都想快啲食燒肉

最上個層係好靚嘅反卷,中間係韓牛韭菜卷,最下面係牛仔骨

韓牛韭菜卷排列得好靚,有成10卷咁多

因為好薄所以都幾易燒,輕輕燒表面已經有好多油脂同肉汁擠出嚟
點埋佢嘅蒜頭酸汁味道好夾

牛仔骨份量好重,兩件雖然卷埋咗,但係攤返開係好完整嘅

雪花分布得好平均,啲肉好靚,肉質幼嫩

骨頭位其實處理得好靚,唔使自己出力咬

最後甜品係oreo雪花冰,連兩個換盛嚟食

2018-02-06 67 瀏覽
今日同朋友經過呢間新開嘅韓式餐廳,入去之後覺得幾好喎咁就寫返少少食評啦: 食物:牛肉牛骨濃湯麵,清清地湯面好滑,牛展好林,套餐連飯,將啲飯擺埋落個湯一齊做湯飯好好味!個飯煮得幾好好,夠熱,又有嗰啲韓式飯林林地。前菜有四款,任添幾好喎。而且有個泡菜,可以擺落啲湯麵度食辣辣地都唔錯,自製兩種口味。仲叫左有個海鮮豆腐鍋,辣豆腐鍋好夠熱。要等凍少少先食,如果唔係就辣咀啦,的確好滑啊攞嚟送飯真係一流!另外仲有一隻大蝦🍤隻大蝦都好新鮮喎,好夠鮮味!豆腐鍋入面再有一啲細蝦蜆調味,配料亦都好豐富。足料!有叫咗灸霜降牛壽司,生牛肉壽司一嚟到係你面前即刻火燒!睇佢整都值回票價啦,牛肉新鮮~優質!嘢飲方面我叫左一個酸梅汽水我朋友叫咗一個柚子蜜。梅子汽水就酸酸地幾開胃㗎。環境:一路食一路就播啲韓式音樂,而且周圍環境亦都係可以配合鐵板燒嘅所以呢亦都好有韓式鐵板燒感覺架。其實佢個set lunch都有得食韓燒,但係因為我懶得燒,所以先至冇嗌咋。下次再試吓啦服務: 要特別一讚嘅就梗係服務員嘅態度啦!佢哋都好細心主動留意我地既需要。一舉手即刻嚟搵我,即問你做咩事。又同我地講前菜可以添加。又問我哋想食邊啲前菜,主動攞俾

食物:
個飯煮得幾好好,夠熱,又有嗰啲韓式飯林林地。

環境:
服務:
要特別一讚嘅就梗係服務員嘅態度啦!佢哋都好細心主動留意我地既需要。一舉手即刻嚟搵我,即問你做咩事。又同我地講前菜可以添加。又問我哋想食邊啲前菜,主動攞俾我哋啊。而且啊點餐都好快,所以我比服務員滿分啦!
總結:
性價比高食物種類多地點方便將軍澳區首選韓式美食可以再去!
2018-02-04 2691 瀏覽
嚴寒襲港已經差不到一星期, 今日辨完年貨打算去食烤肉暖暖胃, 經過見到新麻蒲BBQ率先推出左期間限定既情人節套餐! 被當中既心形包飯既外觀吸引左, 價錢方面至少不會令我地有"做水魚"既感覺。於是我地就決定入去食呢個<<情人節2人套餐>>。套餐包括有三層主食、兩杯指定飲品同埋一個雪花冰。入座後, 店員先送上多碟韓式前菜、烤肉醬汁同埋生菜, 再注入爐邊蛋。所有配菜都可以無限潻加。飲品: 西柚果醋/藍天檸檬汽水我就揀左藍天檸檬汽水, 甜甜地, 有好清新既檸檬味, 邊飲邊食烤肉, 夠哂match!三層式主食架很快被送上, 暖暖心形紫菜包飯: 為一個常溫主食, 入面既配料包括有蛋絲、青瓜、蘿蔔絲、韓式午餐肉, 入口甜甜的, 配搭清新, 飯質很黏口, 當中混合了蟹籽, 令口感層次豐富。五花韓牛韮菜卷: 五花韓牛肉質很嫩, 燒既同時, 肉汁滲入韮菜中,韮菜香加上肉汁, 從內而外都食到韓牛味道, 如果夾集中間既香蔥絲, 味道更加香。新麻蒲特級牛仔骨+二東特級牛仔骨: 兩款肉質都很林, 同樣鮮嫩, 燒既時候見到血水慢慢滲出呢款既牛, 牛脂分佈平均, 而且豐富, 牛味很重。

於是我地就決定入去食呢個<<情人節2人套餐>>。

套餐包括有三層主食、兩杯指定飲品同埋一個雪花冰。

飲品: 西柚果醋/藍天檸檬汽水
藍天檸檬汽水

三層式主食架很快被送上,

暖暖心形紫菜包飯

五花韓牛韮菜卷

呢款既牛, 牛脂分佈平均, 而且豐富, 牛味很重。

最後送上甜品: 糖黐豆雪花冰
本身呢個甜品還有兩支果味雪條, 但暫時未有存貨, 所以今次未能品嚐完整既甜品
雪花冰打得好幼細, 入口棉棉的, 有淡淡既奶味, 配上Oreo餅碎增加整體味道, 可算是一個完美句號。
糖黐豆雪花冰

情人節唔想破費食太貴, 食餐烤肉亦唔會失禮, 味道亦唔錯, 不防一試!
暖暖心形紫菜包飯
糖黐豆雪花冰