2018-02-11 189 瀏覽
難得好日都唔去將軍澳,都唔知新都城開左韓式烤肉,更加唔知NeNe Chicken同新麻蒲BBQ原來係開埋一齊!新都城呢個area一連開左好幾間人氣餐廳,包括已經有幾間分店、係韓國開過黎香港既新麻蒲~由於今日遲左收工,我地9點多先入座,見到門口仲寫住”試業中”~空間好大,座位有好多,尤其係2人檯,可能呢區都係2個人撐檯腳多~都幾企理衛生,又唔會好大煙因爲每檯都有抽油煙~一開頭我地被套餐吸引左,見到$368既烤豬肉連部隊鍋好多野食,點知揭下揭下發現夜晚9點半後有個Happy Hour/ 宵夜套餐,都係烤豬肉仲有4款但無左部隊鍋,好似仲抵食添!所以我地叫呢個黎試下!一坐低就有好多唔同款既前菜,又有一大盤沙律,仲要烤爐邊有蛋呀!蛋可以揀原味或泡菜味,我地食泡菜味店員就係蛋漿內加入泡菜~等左幾分鐘D蛋就熟左,漲起好得意!好香口好好味呀,可能咁夜已經好肚餓🙈果然係爐邊蛋既始祖跟住4款肉同什錦拼盤黎到!呢度有護心肉(豬)、豬頸肉、豬五花肉、牛肋排肉,每份都6件左右,豬五花肉就厚切一人一件,睇落份量唔多,又叫多左一個新麻蒲泡麵,點知燒肉用生菜包住食,加埋前菜一齊食就幾飽,但咁夜食呢個份量就覺得剛剛好!

爐邊蛋

跟住4款肉同什錦拼盤黎到!呢度有護心肉(豬)、豬頸肉、豬五花肉、牛肋排肉,每份都6件左右,豬五花肉就厚切一人一件,睇落份量唔多,又叫多左一個新麻蒲泡麵,點知燒肉用生菜包住食,加埋前菜一齊食就幾飽,但咁夜食呢個份量就覺得剛剛好!生菜包住燒肉真係好正,即刻覺得fresh左好多無咁油膩~最鐘意護心肉,第一次食但肉質好滑又爽爽地👍🏻同豬頸肉口感唔同,但唔識點形容🙈

什錦拼盤就有金菇、杏鮑菇、冬菇、翠肉瓜、蝦,原來仲有年糕,燒年糕真係未試過,燒到漲起左🙈

跟餐半價叫左2杯飲品,要非酒精類先有半價,藍色果杯係藍天檸檬汽水,都幾好味,右邊果杯好似係莓味果醋,清清地但淡左D

Happy  Hour  Set
新麻蒲泡麵

唯一就係時間實在趕左D, 啱啱叫左呢個Happy Hour 套餐,過左15分鐘就last order,我地趕緊快燒左1個鐘食完,last order之後所有前菜都停止供應,平日晚上叫個宵夜似乎唔多夠時間食,可能餐廳係新開仲要調整下~

但係套餐對2/4個人黎講真係抵食好多!呢餐埋單都係$355,每人唔使$180!
$180 (宵夜)
爐邊蛋
Happy  Hour  Set