2018-03-29 102 瀏覽
終於放復活節假啦,約好朋友坑口食個開心bbq,有人提議趁未熱得曬,試下呢度嘅韓燒。 前菜有不同的酸菜,海帶,泡菜,酸蘿蔔等等,最欣賞這個辣辣地的大蔥。當然少不了一開始嘅芝士蛋,啱啱熟超香口。店內環境都唔錯,有二人套餐及三至四人套餐,點了個二人的,試試bbq。豬肉二人餐有三層,連一個部隊鍋,最底那層一塊大大厚切豬扒。中間嗰層唔同部位的豬肉,兩件兩件,當然少不了一件肥大的腩肉連皮層,有腸,有菇,有年糕,有翠玉瓜。 最上嗰層有兩隻蝦。食韓烤當然要用生菜包住肉加其他配料才好吃。這個部隊鍋確實不得了,材料應有盡有。特別嘅係有一個韓式湯圓物體。

當然少不了一開始嘅芝士蛋,啱啱熟超香口。

食韓烤當然要用生菜包住肉加其他配料才好吃。
這個部隊鍋確實不得了,材料應有盡有。

特別嘅係有一個韓式湯圓物體。

2018-03-29
2018-03-27 106 瀏覽
最近呢幾個月將軍澳真係開左好多餐廳,作為地膽既我當然要搵d未試過既黎食下。今次同舊同學黎呢間食韓國野,貪佢近屋企,吾洗撘車 。呢度既泡菜好正,微辣(食開譚仔10小辣都食到,吾洗飲水),d白菜無渣,仲要任添吾嬲,我地添左3碟。沙律都吾錯,夠fresh,d汁酸酸地,好開胃。雞肉包3隻雞翼同幾舊肉,嫩滑,有一舊吾記得食,燒耐左少少,好采都吾鞋吾乾,只係燶左少少 。我地仲叫左d牛肉,食得出係新鮮既,而且切到細細舊,好易燒。我地怕全食BBQ太熱氣,所以叫左d熱食冷盤,其中呢個水冷麵係我最鐘意既,d麵吾會痴埋一舊(上次係韓國食痴到似麵餅),個湯汁係有味既,又夠凍,配埋隻蛋,感覺好清新。待應仲細心咁比我個相機食先,先幫我地剪開個麵。呢度會主動咁換鐵網、加蛋、加前菜,枱上仲有鐘仔比客人按,咩都吾洗理同郁,枱又夠大放野食,今餐真係食得好嘆。

泡菜

沙律都吾錯,夠fresh,d汁酸酸地,好開胃。
沙律

沙律

雞肉

水冷麵

雞肉
水冷麵
2018-03-25 106 瀏覽
今晚嚟到新麻蒲食韓燒,我地揀左牛肉set ($398)🐥🐮 先上好豐富嘅前菜🥗😌 沙律都幾大盤,又夠fresh👻 而海帶酸酸甜甜好開胃嘅🤤 之後就上部隊鍋🍲🍲 用左農心麵所以好煙韌嘅,用料好實在,又有肥牛同d菇🍜🍜 接下來就係上各種肉類啦🍗 豬嘅五花肉燒得香口,配上生菜同泡茶食就減左油膩🐥👅 之後就係牛肉啦,燒一下就可以呀!之後點一點醋食更出味👍🏻👍🏻建議可以夾埋蘿蔔片一齊食,酸味同肉味互相配合,即刻係另一種感覺呀🤤
今晚嚟到新麻蒲食韓燒,我地揀左牛肉set ($398)🐥🐮

之後就上部隊鍋🍲🍲 用左農心麵所以好煙韌嘅
,用料好實在,又有肥牛同d菇🍜🍜

2018-03-25 91 瀏覽
Korean BBQ always the best BBQ ever! Today we come here for dinner and we order the beef set ($398)🐮🐮 The kimchi is good and not very sour which nice when you eat with the beef👀👀 Then the pork also juicy and won't be very oily😌 better when you eat with veggies🤤🥗 We also have a berry special drink which is quite fresh🌈🌈🙆🏻‍♂️Last but not least, the Korean instant noodle is chewy and spicy enough which is the best 😋

2018-03-21 146 瀏覽
隔左一排終於又食新麻蒲 今次去完朋友度就係將軍澳東港城既新麻蒲食返個晏✌🏻聽朋友講哩度算幾新 望落環境挺大 座位都相當闊落 唔會比人有種壓迫感 燈光亦光猛鮮明 我地仲好快有位坐 相當唔錯😚未點餐前已經會有多款前菜 侍應好細心咁話我地知全部都可以refill 當中泡菜同芽菜我都有用黎放係生菜度夾肉 真心好食 夠fresh 同好開胃☺️跟餐飲品我就簡咗藍天檸檬汽水 有檸檬味 汽水味會相對更重 微甜似梳打汽水🍹海鮮嫩豆腐鍋基本上係我去式餐廳必點☺️ 因為我好鐘意湯湯水水 而韓式豆腐湯做法同材料都幾簡單 但味道又的確好吸引我 韓式豆腐口感好滑嫩 海鮮有蝦有蜆🦐🦀 湯頭係全個鍋既重點 湯頭香辣 帶酸 味道香濃又惹味 食完有流汗既感覺 但又忍唔住繼續食多幾啖 唯一美中不足係所配既白飯煮得過於濕 所以配埋湯就更濕 失去口感 扣咗少少分🙊牛/豬肉套餐係燒肉餐 側邊有爐邊蛋 味道都唔錯 有蛋香 豬肉🐷 最出色當然係我大愛既護心肉 護心肉有口感之餘又幾健康 咬落爽滑彈牙 燒完後油份亦唔會太多 香得黎味道都好好❤️ 調味都岩岩好 份量夠一個半人食 我地都幾滿足咁食住走👍🏻成餐晏我地覺得服務唔錯 雖然餐廳客

成餐晏我地覺得服務唔錯 雖然餐廳客人都算多 滿座率8,9成 但侍應都幾自覺地幫我地refill蛋/前菜🙇🏻‍♂️ 仲有換下水同換埋個爐網 見我地d蛋食到7788都會問下我地洗唔洗再落過 我覺得係加分既 見到有個三送一優惠仲化算 下次要再食過🤤
2018-03-21 92 瀏覽
另一分店之前有去過有朋友係呢地區做part time又未去旅行,只下韓引先話新開左分店,可能因為平日又早所以不多人排隊,即入去坐底吾想煩叫左牛餐HKD 398有牛肉100g 牛肋肉120g五花肉120g份量好夠,肉質新鮮,夠厚,有肉味什錦拼盤(年糕,磨菇,香腸,大蝦)大蝦夠新鮮仲有部隊鍋,有一個即食麵,午餐肉,腸仔芝士仲吾好有爐一直熱住,好貼心,可以慢慢食另外爐邊蛋可以仼添加,仲有幾款配菜,海帶,泡菜,大荳芽,蘿蔔,生菜,真係食配菜都可以食飽另外,叫多左個芝士年糕面,鐵板上好有芝士味,仲可以拉到芝士,加年糕。好大份量,幾飽。插住韓文歌,又新分店,冇咩油煙味
另一分店之前有去過
有朋友係呢地區做part time
又未去旅行,只下韓引先
話新開左分店,可能因為平日又早
所以不多人排隊,即入去

坐底吾想煩叫左牛餐HKD 398
有牛肉100g
牛肋肉120g
五花肉120g
份量好夠,肉質新鮮,夠厚,有肉味

什錦拼盤(年糕,磨菇,香腸,大蝦)
大蝦夠新鮮

好大份量,幾飽。

插住韓文歌,又新分店,冇咩油煙味
2018-03-19 1432 瀏覽
經常在電視上📺看到大台在東港城舉行劇集大結局的慶功宴及宣傳活動等,但老實說,作為新界人的我未曾到過東港城,朋友最近搬到坑口,去完她新居都已經是兩點多,她就帶我們吃要餐好的🍴東港城商店林立、買的吃的應有盡有,而且地方寬敞舒適,確實挺適合一家大細逛逛!到達二樓找餐廳時,朋友說新麻蒲是新開的,原來午市做緊買三送一的優惠,剛好我們do re mi fa 四個人,這個優惠就岩哂啦☝🏻場內的空間感十足,用了燈罩除了令光線變得柔和,看上去更有設計感,每枱都有獨立的伸縮吸煙管,吸走多餘既油煙,令身上不會成陣油煙味💭我地要左2個燒烤套餐+1個Set A 送多個Set A🤤 燒烤套餐就叫左一個豬肉套餐及一個特級午市套餐🍱 超 級 豐 富 呢~~~新麻蒲提供多款醬料及韓式小菜,貴為韓國第一烤肉店「邊爐蛋」始祖,邊爐蛋是不能錯過的!特級午市套餐很推薦比愛吃肉的你,一個餐有齊豬牛兩種肉,包括牛霜降肉50g,牛肋排50g,新麻蒲護心肉同五花肉各50g🥓牛霜降肉紋理很靚,油脂豐腴,是A++的牛肉👍🏻 五花肉看似很肥,點知不是,香燒過後外面脆脆的,很多骨膠原,岩哂鍾意食半肥瘦的食肉獸🥓包著新鮮爽脆的生菜就適合不過護心

護心肉是豬的橫間膜和肝之間的肉,每隻豬只有少量,十分矜貴,口感豐厚肉質嫰滑,肉味濃郁,撈埋紫菜飯一起食簡直一流👅

跟餐有個海鮮大醬湯,味道淡淡,主要是用韓國豆醬,加入豆腐、海鮮、蔬菜等材料煮成湯,不會太辛辣我挺鍾意飲😊

藍天檸檬汽水
之前飲過,覺得甜甜地又有檸檬酸,配埋烤肉食很清新🍋

Set A套餐中朋友就叫左韓式豬肉餃子刀削麵,刀削麵很大碗,麵條像扁烏冬,湯頭較清淡,有少許蔬菜絲,蜆肉及韓式豬肉餃子🥟作配料,適合健康人士選擇😉

「1+1+1=4」超推介4個朋友齊齊黎食,既可以燒肉又可以試埋地道韓國料理🇰🇷 整體黎講很抵食~~
2018-03-18 123 瀏覽
今日繼續去東港城探索新的餐館。 之前試了三間,日本菜、越南菜和西餐,暫時兩間滿意,一間失望,今次我們去試試韓國餐。五時半到達東港城,立即上一樓直住餐館,在門口駐足研究餐牌。餐館設計好像是兩間不同餐館,我們有點糊塗了。左邊餐牌推廣韓國住家套餐,而右邊的餐牌推介BBQ和一些韓國主菜。 因明早要遠遊要早些回家執捨,所以今晚不打算BBQ,入了右邊廂的餐館,一坐下店員端來四碟泡菜,還說可以無限添加,這可樂透了,需注意是有辣味的泡菜是頗辣,有些人可能受不了。 主菜我們叫了人參雞湯和韓國石頭鍋飯,可能我們來個很早,所以兩道菜十分鐘內己上菜了,準備算是快捷。  石頭鍋飯份量少了一點,但味道很好,而雞湯煮得頗入味,以此價錢水準不錯。 我們在將軍澳住了多年,試了所有在此區的韓國餐館,這一間算是最好的,下次可以試試BBQ,再下評語。

2018-03-17
  • 人參雞湯
2018-03-16 97 瀏覽
我朋友成日要OT難得佢今日早收工同佢一齊行下街食埋飯先返屋企我地起東港城行行下見肚餓可能果時仲早(夜晚七點)見到間新麻浦唔洗等位就即刻入去食一坐低已經有四五碟前菜有沙津, 泡菜, 海帶仲要全部有得refill泡菜好夠味, 但唔算辣我自己好鍾意碟海帶酸酸地幾開胃我同朋友好鍾意食牛所以叫左個牛肉套餐二人set個set有幾款唔同o既牛肉其中霜降牛肉有成五大塊好厚, 又多雪花再加埋爐邊d蛋漿一齊食, 好正!個餐除左有肉, 仲有跟埋個部隊鍋材料幾多, 好入味,香辣開胃好大食 所以另外再叫左個芝士年糕炒伴拉麵勁多芝士, 好香, 好邪惡年糕夠軟, 易入口以連鎖式餐廳黎講肉夠新鮮之餘, d料幾高質
我朋友成日要OT
難得佢今日早收工
同佢一齊行下街食埋飯先返屋企
我地起東港城行行下見肚餓
可能果時仲早(夜晚七點)
見到間新麻浦唔洗等位就即刻入去食

一坐低已經有四五碟前菜
有沙津, 泡菜, 海帶
仲要全部有得refill
泡菜好夠味, 但唔算辣
我自己好鍾意碟海帶
酸酸地幾開胃

我同朋友好鍾意食牛
所以叫左個牛肉套餐二人set
個set有幾款唔同o既牛肉
其中霜降牛肉有成五大塊
好厚, 又多雪花
再加埋爐邊d蛋漿一齊食, 好正!

個餐除左有肉, 仲有跟埋個部隊鍋
材料幾多, 好入味,香辣開胃

好大食
所以另外再叫左個芝士年糕炒伴拉麵
勁多芝士, 好香, 好邪惡
年糕夠軟, 易入口

以連鎖式餐廳黎講

肉夠新鮮之餘, d料幾高質

2018-03-15 75 瀏覽
這天約了一班同事吃飯,剛巧知道這裏開了一間新麻蒲的分店,便和同事來嚐一嚐。剛坐下,侍應便很親切地向我們介紹四款前菜,還很貼心地跟我們說可以無限添加,於是我們很快便點了自己的套餐,開始嚐前菜了。四款前菜的質素都不錯,而我最喜歡的是這裏的泡菜。泡菜味道辛辣,十分正宗,不會像一些餐廳的泡菜,酸之餘又沒有甚麼辣味。除此之外,這裏的泡菜十分爽脆,吃得出不是放了很久的醃菜,算是一個用餐前的小小亮點。很快,我的「火山芝士泡菜炒飯」便送到了。我一看,果然和餐牌上的照片一樣,有很多的芝士在飯上面,外形也真像火山。欣賞了一回,我便打算拌勻它了。一拌,才發現原來飯旁的是蛋而不是芝士。心中不禁有點失望,但還是只好繼續拌,趁熱把飯吃了。飯一入口,卻是把我的失望之情驅散了。泡菜的辛辣味和芝士的咸香配搭得已是十分好,吃下去能吃到泡菜和芝士各自的香味,可惜的是泡菜的辣味和芝士的鹹味都偏濃,吃下去過於濃味。但正因如此,我才明白泡菜炒飯旁邊那層蛋的功用(除了裝飾用途以外)。 原先的泡菜芝士炒飯味道偏辣偏鹹,但當伴著蛋一起吃的時候,蛋的甜味卻恰好中和了辣味,使整個炒飯的味道變得剛剛好。除此之外,嫩滑的蛋也令整個炒飯的口感變

飯一入口,卻是把我的失望之情驅散了。泡菜的辛辣味和芝士的咸香配搭得已是十分好,吃下去能吃到泡菜和芝士各自的香味,可惜的是泡菜的辣味和芝士的鹹味都偏濃,吃下去過於濃味。但正因如此,我才明白泡菜炒飯旁邊那層蛋的功用(除了裝飾用途以外)。 原先的泡菜芝士炒飯味道偏辣偏鹹,但當伴著蛋一起吃的時候,蛋的甜味卻恰好中和了辣味,使整個炒飯的味道變得剛剛好。除此之外,嫩滑的蛋也令整個炒飯的口感變得更為豐富,吃下去也更香口。

至於這裏的飲品,雖然外貌特別,色彩繽紛,可是喝下去卻無大特別之處,只是普通的有味梳打水而已。

總括而言,這裏的服務和食物質素都很不錯,令我發現原來新麻蒲不單只是有烤肉,其他的套餐也是不錯的。

2018-03-15 103 瀏覽
上次試過炸雞,今次過隔離試試新麻蒲BBQ,上次吃炸雞嗰時,見到新麻蒲都好多人排隊,今次就試下。上次睇都多人排隊,所以就提早打去訂位,預約七點半,一去即入,門口都無乜人排隊。一坐底就上咗啲泡菜生菜等等其他小吃,可以無限添加。叫咗份ss6牛/豬肉套餐2 $678呢嗰set喺寫住3-4人,但一上菜時,同行人都覺得應該只喺1-2人份,因為真喺好少好少好少!跟四件壽司同部隊鍋,壽司嚟到之後,直接問我地要幾成熟,當面燒比我地睇,我地四件都要半熟,但燒出嚟應該喺七,八成熟,而唔喺半熟,但都好吃😋而部隊鍋,因為套餐喺3-4人啦,諗住應該有同對份量,但部隊鍋只喺一人份量,老實講,一人幾啖就無,同行人話部隊鍋一般。呢嗰套餐要$678,簡直掠水。套餐嘅牛幾好吃(中間嗰層),而豬都不得不失(最底)。爐邊有嗰蛋,佢加水應該加得幾勁下,完全零蛋味,我地自己加啲泡菜落去,有另一番滋味。特級霜降牛肉$198燒到七,八成熟最好吃,肉質都比較嫩,但切得好薄,如果價錢比較平會合理啲,因為比較薄身。濟洲黑毛豬五花肉$160正常厚度,唔正常嘅價錢,只有兩塊,竟然要百六,同行人話睇菜單,記得好似有三塊,如果同行人無記錯,咁就唔知

一坐底就上咗啲泡菜生菜等等其他小吃,可以無限添加。
叫咗份ss6牛/豬肉套餐2 $678
呢嗰套餐要$678,簡直掠水。
套餐嘅牛幾好吃(中間嗰層),而豬都不得不失(最底)。
ss6  牛/豬套餐

部隊鍋
4件壽司

特級霜降牛肉$198
特級霜降牛肉

濟洲黑毛豬五花肉$160
正常厚度,唔正常嘅價錢,只有兩塊,竟然要百六,同行人話睇菜單,記得好似有三塊,如果同行人無記錯,咁就唔知點解新麻蒲方面只比兩塊。只有兩塊,真喺唔值得呢一個價錢。
濟洲黑毛豬五花肉

牛舌 $108
收據上唔知點解會印韓牛。
牛舌特級薄,無乜嚼勁,唔煙韌,雖然睇落好大盤,但喺牛舌君就好似A4紙咁厚!
牛舌

火山芝士泡菜炒飯$78
感覺一般,唔明點解上推薦
火山芝士泡菜炒飯

紅豆豆粉雪花冰$68
好吃😋但煉奶有啲少,可以多返啲就更好吃。
紅豆雪花冰

總括而言,唔會吃第二次。
服務幾好,但對於一間餐廳嚟講,味道永遠喺首要條件。

到後期,唔知喺開左冷氣定點,我地坐緊嘅嗰個位,突然變到勁凍,著咗外套都好凍。

差啲唔記得,呢間嘢都算喺新開張,但我地坐嘅嗰個位置,嗰爐好明顯已經有問題,一邊火好勁一邊就弱,但唔開大啲又燒唔到,侍應們幫我地開火時都要用火槍,想較番細少少火,唔小心熄咗時,又要麻煩侍應們幫忙拎火槍嚟開番,真喺有啲麻煩。可能侍應們覺得無乜嘢,但對於客人嚟講真喺唔方便。
4件壽司
特級霜降牛肉
紅豆雪花冰
2018-03-13 176 瀏覽
近排返工辛苦,唔想留係office,所以同同事去左坑口食lunch😋食lunch 時間比較flexible 所以揀左去食韓燒。Lunch time 唔洗等位直接入得,地方都幾大但唔算好多人食,我地2個人坐4人枱,唔洗咁迫。我地叫左一個豬肉套餐、一個特級午市套餐share 食,爐邊仲有得煮蛋漿,非常地道。豬肉套餐($98): 護心肉、秘製豬頸肉、什錦菇類、紫菜飯特級午市套餐($168): 牛霜降肉、牛肋排、護心肉、五花肉、什錦菇類、海鮮大醬湯、紫菜飯護心肉係豬既橫隔膜同肝之間,每隻豬都係得好少,所以好矜貴。燒完出黎既護心肉,油分不多,爽滑彈牙!牛霜降肉: 油質部分比較少,口感嫩細食左咁多肉,都仲有生菜同海鮮大醬湯中和下,唔洗食到滯哂!!
食lunch 時間比較flexible 所以揀左去食韓燒。

豬肉套餐($98): 護心肉、秘製豬頸肉、什錦菇類、紫菜飯

油分不多,爽滑彈牙!

牛霜降肉: 油質部分比較少,口感嫩細

食左咁多肉,都仲有生菜同海鮮大醬湯中和下,唔洗食到滯哂!!
特級午市套餐
豬肉套餐
2018-03-12
2018-03-12 135 瀏覽
最近有睇下韓劇,睇到入面的人食韓燒,搞到自己都好想食,所以就約朋友一齊去食。我地兩個人嗌左個豬肉套餐,已經好夠同好飽👍👍係幾唔錯。個豬肉套餐有護心肉,五花肉,豬排骨,蝦,香腸等,仲有步隊鍋,好豐富。好中意個部隊鍋,佢唔算好辣,但好個都幾好飲。佢d料都足,夾埋面好正!食食下韓燒膩的話,食翻啖面好爽。樣樣材料都夠新鮮👏鍋邊蛋同前菜都無限加!好中意個鍋邊蛋!仲有護心肉,完全係今晚亮點,真係好唔錯,肉味夠香夠濃,真係好中意!用生菜包住d護心肉,再加其他前菜,一啖咬落去,真係好夾好好味!蝦又夠新鮮!下次應該會再黎食!

2018-03-12 101 瀏覽
係香港食韓燒一向有唔少選擇,無論你住邊一區,總會有一間韓燒餐廳係附近,今次經朋友介紹去左坑口東港城嘅新麻蒲食韓燒。新麻蒲嘅韓燒有得叫套餐或者散點。但因為今次只係兩個人去食,加上朋友唔食牛肉,所以我地淨係叫左一個$368嘅豬肉套餐。食正宗韓燒當然唔少得各種嘅泡菜啦!而新麻蒲亦提供好多款泡菜,總共有成5種,而且所有泡菜同生菜都可以任添,相當抵食。泡菜之外,套餐亦包左一客日式沙津,酸酸甜甜,作為飯前菜都幾開胃。食韓燒除左泡菜,醬汁都好重要,依到就有三款醬料,包括加左蔥嘅醬油、韓式辣醬,同加左鹽嘅油。套餐當中包左一客部隊鍋,所以唔需要唔夠飽。而且部隊鍋係生嘅情況下送上枱煮熟,個鍋會一直加熱,即使你想一啖部隊鍋一啖燒肉,都唔洗怕個鍋會變冷,不過就要注意d麵會overcooked。終於到主角啦!護心肉嫩滑,肉味香濃,係我嘅至愛。五花肉油香豐富,配埋生菜同泡菜中和油膩感,非常吸引。大蝦都好新鮮,燒烤後蝦嘅香味更加濃郁。總括而言,食物質素唔錯,泡菜同爐邊蛋可以任加係加分位,下次會再同朋友黎!

下班後,突然想起東港城有數間新食店開業,那就先選擇久沒吃過的韓燒吧!新麻蒲亦是第一次嘗試的。約7:45pm 到達,不用等十五分鐘就可以入座了,我們點了一個牛和豬的套餐,另加一客泡菜蛋飯和冷麵。我們先吃牛併盤,結果堅韌得像咀嚼香口糖一樣🤣,失望極了。然後再試豬併盤,結果喜出望外,十分驚喜,超好吃😋(特別是豬皮,超好吃!)泡菜蛋飯和冷麵都值得一讚,味道佳!👍🏻只是人手有點不足,我們每次都等很久才能添加爐邊蛋和配菜。😅

泡菜蛋飯和冷麵都值得一讚,味道佳!👍🏻

只是人手有點不足,我們每次都等很久才能添加爐邊蛋和配菜。😅
2018-03-01
15 分鐘 (堂食)