2008-07-11 6 瀏覽
10-JUL-08 6:50 PM放工距離 YOGA CLASS 仲有個半鐘, 唸起OR D comment, 一係去新香園, 一係去美味餃. 但上堂唔可以太飽, 所以都係去左前者.MTR C2出口行左一分鐘就到. 好易搵.唔係 PEAK HOUR人不多, 找個CONRER 位坐下, 亞姐即上前問我食咩. 雖然第一次黎, 但心裡早有答案: "蛋牛治烘底, D蛋唔好咁老, 熱奶茶, 唔該" 以上都係縱合左各位 COMMENT 叫的. 烘底唔加$, 都係 $11, good!未幾, 奶茶先上, 而且已聽到茶水檔高大哥哥開壇, 炒牛, 烘多...奶茶茶味唔太夠濃, 但幾滑口. 而用上透明膠杯有點失望. 如果換上白色有耳瓦杯就好味得多.轉個頭, 主角黎喇~ 嘩~好鬼香. 放個靚位即刻快手影張靚相先, 仲出晒煙架.~ 二話不咬一啖, 哎呀, 辣到條利.. 多士烘得好靚, 但個心軟熟少少更好. 蛋牛近邊位比較老, 可能蛋漿薄既關係. 不過個心就正斗, 用上鮮牛係唔同D, 肉汁 +蛋汁係PERFECT MATCH! 可惜食落覺得應該有dd SODA粉...ANYWAY, 1份簡單既蛋牛治+ 奶茶
10-JUL-08 6:50 PM

ANYWAY, 1份簡單既蛋牛治+ 奶茶, 8分飽, 10份滿足!
可以好有 energy 上堂了!!!
下次要食佢d粥, 好多人叫的.
平 , 靚, 正~
不錯的奶茶 ($9)
烘底不加$, $11
記得要d蛋唔好咁老!
烘底不加$, $11
2008-06-28 3 瀏覽
及第粥 $17豬潤 比 維記的好上一千倍豬心 浸過燒酒 , 鮮甜帶酒香粥底夠綿 有粥味 !豬肉丸 和 豬生腸 一向都係 不外如是 , 冇乜期望 .下次 , 一於要試埋 魚雲粥 和 艇仔粥 .
及第粥 $17

豬潤 比 維記的好上一千倍
豬心 浸過燒酒 , 鮮甜帶酒香

粥底夠綿 有粥味 !

豬肉丸 和 豬生腸 一向都係 不外如是 , 冇乜期望 .

下次 , 一於要試埋 魚雲粥 和 艇仔粥 .
  • 及第粥
首先, 那GOOGLE MAP是錯的, 過左一個路口喇。話說, 我是界限街上的偉強的FANS, 其鮮牛蛋治是無敵可口。一天, 吃著偉強時, 同事說覺得偉強的好味度與價錢不成正比, 然後與我分享那裡的茶好喝, 蛋牛治可口。 她叫我要來這裡一試, 因其蛋牛治"幾唔錯"之餘, 仲係佢個仔個偶像---伍文生哥哥屋企開架喎。 十點多, 店內人不多, 柯打了的蛋牛治及凍鴦少甜, 是1分鐘就到齊. 牛肉是碎了的鮮牛, 像是加了點沙嗲調味, 我是不太喜歡沙嗲味的牛肉的。 可蛋是煎得不錯, 邊位幾脆口, 牛油也幾香, 包也有街邊麵包店的街坊味, 我是幾喜歡, 惜是太薄了, 不及偉強的現切厚麵包。那杯茶味道也不錯。廿一蚊, 都唔算平架, 但最後我都係覺得, 偉強的蛋牛治是無敵的!
首先, 那GOOGLE MAP是錯的, 過左一個路口喇。

那杯茶味道也不錯。

$21 (早餐)
  • 煎蛋的脆邊
2008-06-02 4 瀏覽
係一個唔熟既地方行來行去﹐有d肚餓﹐所以叫左個蛋牛治。份量係一塊方飽既size。蛋同牛肉都幾好味﹐牛肉係醃得幾好﹐但蛋可以多番些少。但以$11來講﹐絕對超值﹐唔會有什麼特別要求。

但以$11來講﹐絕對超值﹐唔會有什麼特別要求。
2008-06-01 8 瀏覽
牛肉係用鮮牛肉 (唔係罐頭牛), 牛肉醃得幾ok, 不過煎得過火左D, 份量(蛋牛)要多番D就更加好~ 奶茶水準未算好好~蛋牛治$11 / 熱奶茶$9價錢都算平~
蛋牛治$11 / 熱奶茶$9
價錢都算平~
2008-06-01 7 瀏覽
看到有很多食友對這裡的蛋牛治感覺不太好,其實要吃到最好水準的是要有幾個條件的。剛跟同事欣賞完年過半百的福伯力作,心感他該有力去拍1.5套系列才退休,對於等待多時的電戲終於"重生",心中滿是歡喜。如有看我之前的食評,使會知道在看戲前我們沒有進食了太多食物,就算是在戲院內買的那隻熱狗,也只會是"杯水車薪"而已~ 所以,跟女友決定來這飯堂"補飛"。今天客人頗多呢,幸好未至於要等候入座。 既然是飯堂了,當然便可以立即點菜。"蛋牛治唔好煎過火、白粥、滑牛豬肚粥、芥蘭走生油、菠蘿冰少甜、紅豆冰多奶再另加一件奶油多,唔該阿姐",以上就是我們要的食物~以經驗來說,要吃到有份量的蛋牛治便一定要在晚上的時份,日間的師傅是另一位男性廚師,他做出來的份量最高可以跟晚上的相差大約一半,由此可見到其分別有多大吧。不信的話可以看看上圖的啊,我絕對沒有騙人的。另外,要吃到有蛋汁的蛋牛治,切記在下單時要求別煎過火,不然水準有別可別抱怨啊~奶油多不是單片麵包而是兩片的,感覺上就比坊間一般的"多了"一整份。味道方面當然沒有問題,新鮮烘製的麵包加上煉奶和牛油,味道又怎會不好呢﹖再來的是芥蘭走油,今天的芥蘭頗鮮嫩,菜"逛"的心

所以,跟女友決定來這飯堂"補飛"。

今天客人頗多呢,幸好未至於要等候入座。

再來的是芥蘭走油,今天的芥蘭頗鮮嫩,菜"逛"的心很鮮甜,遇到了不錯的貨色呢~

白粥米香味依舊存在,略棉的粥底甚得女友的心~
再來是我的滑牛豬肚粥,牛肉雖然也是梳打牛,不過其肉汁在烹調時都跑進了粥底內,令到整過粥底充滿著牛肉的鮮味。另外,豬肚爽口沒異味,沒使用<師傅>的粥底是這裡粥品味道好的主要原因之一。

這兒的菠蘿冰也是用糖水而不用粉紅色賓治糖漿,味道比較清甜正常。
紅豆汁的陳皮味雖不及美都,但也是有的。紅豆煮至起沙再加上滑滑的花奶,一杯濃滑香的紅豆杯就完成了~

阿姐果然沒令我們失望,她還特意把蛋煎至脆邊呢~
這兒的牛肉其實是經醃製的沙爹牛肉粒,所以味道比其他的濃郁。外脆內多汁肉鮮味,今天的蛋牛治絕對"收貨"~

在等待女友吃完白粥時,突然心血來潮想吃這兒的豬手。說起來慚愧,因為我從沒嚐過這兒的豬手,或者我們過於集中在其他食物上面吧~ 呵

淨豬手原來是可以要半份的($17三件),跟好旺角比較的話,這兒的南乳沒有那邊的濃。味道方面,豬手固然入味,豬皮仍留有一點點的彈牙口感,真是奇怪。怎樣也好,從滑滑的豬手可以補充不少的膠質,多吃一點真的無妨。

這兒的沙爹牛肉是預先醃製好才煮的,並不像一般沙爹牛會附送"一大pat"醬汁。
要吃到有水準的沙爹牛肉湯粉,最好的時間是在早上。而另外則要有一點運氣,因為如果女師傅都把加入湯後煮出來的沙爹牛"湯"都放進去你的粉麵中,那將會是最有水準的味道,不然湯底只會是一般的上湯而已。

但願自此之後,各位也有機會吃到這兒足份量又美味的蛋牛治吧~
滑牛豬肚粥、南乳豬手
蛋牛治、菠蘿冰
紅豆冰(多奶)
奶油多、芥蘭(走生油)
$45 (宵夜)
滑牛豬肚粥、南乳豬手
蛋牛治、菠蘿冰
紅豆冰(多奶)
奶油多、芥蘭(走生油)
  • 蛋牛治、紅豆冰、南乳豬手、滑牛豬肚粥、肉丸粥、沙爹牛肉餐肉/腸仔通粉
2008-05-25 9 瀏覽
係食評既推介下食左蛋牛治同埋西多~蛋牛治($11):烘底唔使加錢,幾好。麵包烘得夠脆,可惜蛋煎得太老,沒有流漿的感覺,牛肉幾好味,是切幼左既鮮牛,唔算有太多化學成份。不過份量亦偏少,同食評既相片有d出入,可能係物價貴左啦...西多($11):不如食評中所說,西多裡面係冇花生醬既..?可能要特別要求先有啦,新鮮熱辣食都可以,而且都唔算太油冇試到佢d奶茶,因為我唔太好奶茶
係食評既推介下食左蛋牛治同埋西多~

冇試到佢d奶茶,因為我唔太好奶茶
2008-05-25 4 瀏覽
一吃愛上的蛋牛治,鮮牛加滑蛋,很滑,一點都不老,做早餐or下午茶一流!必定再0黎吃過!(吃得太快,忘了拍照)西多士都不錯,吃得多維記得"介央"西多士,吃一下沒有"介央"的都別有風味!試了凍奶茶, 但有點失望,很重糖水,沒有太多茶味及奶味,可能熱的會比較好!

一吃愛上的蛋牛治,
鮮牛加滑蛋,
很滑,一點都不老,
做早餐or下午茶一流!
必定再0黎吃過!
(吃得太快,忘了拍照)

西多士都不錯,
吃得多維記得"介央"西多士,
吃一下沒有"介央"的都別有風味!

試了凍奶茶,
但有點失望,
很重糖水
沒有太多茶味及奶味,
可能熱的會比較好!

2008-05-16 5 瀏覽
2008年4月19日下午 1:30 同沙牛男友去新香園試下牛治同奶茶, 好味! 豬手麻麻, 好普通. 呢間值得一試. (由於好耐先補番寫呢個食評, 細節已經忘了, sorry!)

2008-05-10 8 瀏覽
朋友說這間的蛋牛治好正, 就搵日黎試下, 結果又真係相當唔錯 見到好多人, 費事同人迫, 就咁外賣算, 反正要去cwb, 就一路行去mtr一路食啦!雖然係拎走, 但去到mtr都仲熱lak lak, 而且我覺得煎蛋好正, 好脆口, 牛就係梳打牛, 同蛋出奇地match, 不過美中不足既係比較oily, 我覺得可以乾身d下次要試下其他食友推介既奶茶先得

下次要試下其他食友推介既奶茶先得
$11 (其他)
2008-05-09 14 瀏覽
行經桂林街,見隱藏著一個招牌,就來飲杯咖啡。要了咖啡的同時,看牆上的剪報,又段段都說蛋牛治得手,就來一份,穩陣一點,要烘底。牛肉醃得幾入味,是化學滑牛,但十一蚊一件烘底多士,也不好這麼多要求。蛋煎得薄,比起幾條街之隔的強記是差得遠,而加埋牛肉,又好似叮噹馬頭。要好的蛋牛治?當然是勝香園,單是賣相都拋離幾條街。大排檔三文治都有賣相?梗係有!咖啡幾香,茶檔水準。不過看牆上只用「新奇士檸檬」同「金妹火腿」的品質承諾,這裡也不是流的。埋單20蚊,經濟。
行經桂林街,見隱藏著一個招牌,就來飲杯咖啡。

埋單20蚊,經濟。
蛋牛治烘底
熱啡﹝要溶﹞
茶記的品質承諾!
茶記的品質承諾!
2008-04-28 3 瀏覽
25/4(五) 8:15pm特意提早下班,再到深水埗會會髮型師.搞定頭上的大龍鳳後,終於可照料肚皮.正值清腸胃的日子,未敢破戒.堅定不移地來個粥餐.再度涉足堅記,自己點了魚腩粥$20,男友則來了牛腩雲吞麵$20,當然少不了油菜,灼芥蘭$8的份兒.牛腩雲吞麵--嚐了一小口牛腩,五香味不算濃,牛之原味較著重,雲吞納悶如昔;至幼麵的梘水沒以往那般過甚.魚腩粥--沒爆香過的魚腩肉厚嫩滑,些微魚腥屬意料之內;粥底綿綿,味道鮮甜!灼芥蘭--灼得稍為過火,質地略腍,幸吃下仍是嫩甜的!數位阿姐招呼殷勤利落,屬區內企理粥麵店之一!
25/4(五) 8:15pm

灼芥蘭--灼得稍為過火,質地略腍,幸吃下仍是嫩甜的!

數位阿姐招呼殷勤利落,屬區內企理粥麵店之一!
2008-04-06 2 瀏覽
老公話新香園奶茶好過蘭香園, 好啦, 特登去試一次啦!一行三人去左坐低叫左一杯奶茶, 豆冰, 蛋牛治同西多, 豆冰好一般, 非常甜, 飲到落底, 仲甜! 要改啦! 朋友飲奶茶, 佢都覺得好過蘭香園, 蛋牛治就大家都覺得幾好, 因為鮮牛, 我初初以為係罐頭牛, 仲話我老公, 罐頭牛就唔使搭車去食啦, 佢話係鮮牛我至試, 都幾好味! 西多至係最出位! 自問到食左好多唔同既西多, 好多款式都試過, 一切落去就知唔同, 塊麵包好軟熟, 同一般唔同, 而且無煎到硬柴柴! 值得一試呀!一定會再去!不過收銀亞姐唔知做咩, 收錢慢過慢金油!好似續格重播! 好在唔趕時間, 唔係就火都黎埋!
2008-02-08 7 瀏覽
已食過不知多少次呢度嘅蛋牛治烘底,不過對上一次食已係好一段時間,今日食完和亭後,意猶未盡,再嚟一次懷舊...吃一口,不知怎的,好似冇之前咁好---- 鮮牛肉份量好像少了,包烘得好像冇以前咁鬆軟。不過蛋依然炒得半生熟,蛋汁流出,啱晒我...可能心理作粹啩...

可能心理作粹啩...
2007-12-13 5 瀏覽
同事介紹下去左呢度食出名既2寶, 蛋牛治, 豬手麵.蛋牛治真係幾正, 好大份, 不過豬手麵就普通左d..不過原來夜晚價格同朝早係唔同的........
同事介紹下去左呢度食出名既2寶, 蛋牛治, 豬手麵.

蛋牛治真係幾正, 好大份, 不過豬手麵就普通左d..

不過原來夜晚價格同朝早係唔同的........