2008-12-09 1 瀏覽
早前同老婆嚟呢度食蛋牛治,西多士,豬手麵,紅豆冰,奶茶....等馳名食品,大部份都今我很滿意。當中又以蛋牛治及西多士最為出色。今朝一心諗住嚟試下早餐,咁無理由又係食嗰幾樣o架,於是今次叫咗沙爹牛餐肉麵及奶茶。奶茶水準依舊...掂。但個麵就...首先,啲沙爹牛肉係最失望的。牛肉太稔,無咬口又無肉味,沙爹牛又無沙爹味。其實呢啲牛肉就只係啱做蛋牛治,因為食落感覺會好滑。至於個塊餐肉,大大塊好似好正,不過,由於時間關係(我估),如果塊餐肉煎耐啲,效果一定會更好。到講個麵啦,麵質差,咬落唔稔唔硬,個麵好似出xx丁大碗麵o既麵質咁,所以唔得。總括嚟講,間舖的確有部份食物好掂,但整體質素就有保留。

總括嚟講,間舖的確有部份食物好掂,但整體質素就有保留
$25 (早餐)
  • 蛋牛治及西多士
2008-11-20 17 瀏覽
平日很少到深水埗, 星期三約上午十時途經新香園, 奇怪外表不起眼的店舖, 坐滿食客, 於是入內一試, 看餐牌發現竟然不設套餐,見周圍最多人叫蛋牛治,於是點了蛋牛治和熱奶茶, 蛋炒得很滑; 牛肉不是用罐頭免治牛肉, 採用新鮮滑牛, 很嫩滑; 至於奶茶很香很滑. 難怪新香園在openrice有很多網友給好評.
$20 (早餐)
  • 蛋牛治
2008-11-13 4 瀏覽
十月十八日, 要到我極少去的深水埗買行山竹, 當然叫埋比我熟識深水埗的老豆同行, 我跟老公還未食晏, 買了行山竹後, 老豆便帶我倆開餐, 以前已食過合益泰的滑滑腸粉, 今次想試新舖, 於是到了這裏. 大約兩點多, 也要稍等了一會才有位.老豆對這裏的豬手讚口不絕, 我跟老公則叫了一個豬手麵, 一個蛋牛治, 再加一杯菠蘿冰和一杯紅豆冰. 豬手麵的梘水味頗重, 麵只是一般, 但不得不讚, 這裏的豬手的確很淋, 易於入口, 可是我略嫌不太夠味, 比我媽媽親手砲製的南乳豬手略差少許, 倘若能令豬手更入味, 那就天下無敵. 至於蛋牛治, 用鮮牛肉還真不錯, 但我覺得甜了少許, 也是一個不錯的選擇.吃罷好像不太夠, 再叫了西多士, 真估不到, 這件西多士反而令我有深刻印象, 一放它入口, 那濃濃的蛋香, 是我所喜愛的味道, 其他的地方很少吃到這種味道. 相信下次再光顧, 我必會再叫.菠蘿冰和紅豆冰也不錯, 今天總算吃罷了這間舖頭的皇牌菜式, 滿足滿足.

餐牌
2008-10-24 5 瀏覽
近期的新聞不外乎個市跌了多少, 哪間公司面臨財困等等... 面對這種經濟狀況, 心裡難免憂慮, 所以我也開始減少開支, 要多發掘廉價美食, ssp絕對是表表者吧未吃過這間老香港feel茶記, 今晚抱著試新店的心態, 死跟食評地要叫下列各款::~~~蛋牛治烘底~~~不錯的, 牛肉像是沙嗲牛肉那款, 不過少了沙嗲味罷了, 蛋是附在牛肉身上而不是厚厚的炒蛋, 蛋味不太香, 不過這是老牌三文治的味道吧... 別想像到是"一口動心", 但也是不錯的出品$11一客, 也是會再光顧的原因之一~~~~豬手麵~~~一個麵底, 帶少許梘水味, 當然不能與同區的劉森記相比呢... 豬手則頗淋, 最喜歡吃有根的部分~ 但竟然見到有部分豬手未去毛!! 幸好我anyway也不吃皮的.. 否則真的有點嘔心呢~~~紅豆冰~~~最愛的飲品之一, 紅豆差不多有3分2杯之多! 而紅豆冰的味道也很typical, 甜甜的但卻跟小時候喝到的很相似, 有種說不出的好味~~~~凍奶茶~~~忘了要少甜, 結果開頭半杯甜得甚麼味也喝不出... 但後來冰溶了把甜味溝淡後, 竟然喝到有淡淡的茶味! 好味道呢~ 所以下次要少甜的話或許可以b

~~~蛋牛治烘底~~~
$11一客, 也是會再光顧的原因之一~

~~~豬手麵~~~

~~~紅豆冰~~~

~~~凍奶茶~~~
忘了要少甜, 結果開頭半杯甜得甚麼味也喝不出... 但後來冰溶了把甜味溝淡後, 竟然喝到有淡淡的茶味! 好味道呢~ 所以下次要少甜的話或許可以better enjoy這杯奶茶

雖然要節省開支, 但美味的食物仍然是生命的重要一部分~ 有空多找尋廉價美食也是另一種樂趣呢~
豬手大過麵
劫後殘骸
2008-10-06 9 瀏覽
尋日我哋一行六人喺班長帶領下嚟到呢間好舊式ge茶餐廳,原來honey以前成日都喺度買粥,佢話啲粥都好好味wor講番正題先,我哋嗌咗西多士x1,蛋牛治烘底x2,奶醬多x1,豬手面x1,同膶牛面 / 米各x1;西多士 - 好好好好味呀~~~~~佢係無餡ge,但係果兩塊面包炸得好乾爽軟熟,食落口一啲都唔油,正呀! 個蛋牛治又係不得了,原來佢果啲係鮮牛肉嚟ge,加埋塊外脆內軟ge面包,好好味呀;至於其他面食...well,我係唔食豬手同膶ge,所以我唔知,不過佢哋話都好好味wor;至於佢啲飲品,我杯奶茶就一般啦,稍甜;但honey話杯紅豆杯好好味wor,總之下次嚟ssp想食tea的話呢度係不二之選btw,honey話呢度啲辣油好好味,有機會我都要試埋!!同埋個老闆娘好nice同細心,佢主動叫人幫我哋將啲蛋牛治分開八分,方便我哋分庒呀,nice

! 個蛋牛治又係不得了,原來佢果啲係鮮牛肉嚟ge

btw,honey話呢度啲辣油好好味,有機會我都要試埋!!

2008-09-22 2 瀏覽
2008.09.21 (日) 故居半日遊,第一站先來祭五藏廟。店舖尚算乾淨企理,坐下先來馳名豬手麵﹑鮮牛治 (應是蛋牛治,水吧男速度驚人,快馬加鞭也截不了) 幸好主話鮮牛治好正,鮮牛嫩滑,沒令十一大元扁了值 南乳豬手麵 ($13)上放了一雙珠圓肉潤的豬手,肥美得令我卻步,勇於嚐一口,炆得好淋但不太入味僅丁點兒南乳香,厚厚既皮而肉不多,幸好持觀望態度只先來一碗﹔隨即轉個方向來一客雲吞麵 ($15) 吧 。四粒雲吞一般大小,蝦肉爽但欠鮮味,相比現時街坊店 Pretty Good 確實失色得多。馳名奶茶咖啡(凍飲) 奶茶一般﹑咖啡味香但過甜,過甜令咖啡帶苦。

值得一嚐鮮牛治
珠圓肉潤豬手麵
普普通通雲吞麵
值得一嚐鮮牛治
  • 鮮牛治
再訪深水埗,絕對不會錯過呢區既美食。由於不是太肚餓,心只想吃碗麵,第一個目標是維記的豬潤麵。行到去,見到大排長龍,條龍誇張得令我目瞪口呆。呆了一陣子,決定行過兩步轉戰劉森記的蝦子麵。誰知同類的情況再次在劉森記發生。正想放棄之際,突然醒起新香園,又行兩分鐘過去睇睇。皇天不負有心人,終於有位!來新香園的指定動作,豬手麵,凍茶。豬手麵端上,還附上一隻骨碟,微細的心思卻令人印象深刻。說回食物,麵底仍然是彈牙,南乳味不算太香,但兩件豬手都是起膠的,豬皮更令我欣賞。奶茶滑是滑,不過奶味和茶味均略嫌不足。看見對面的靚姐在吃這裡的另一招牌菜蛋牛治,熱騰騰的,巨大的,真有衝動想叫一份。可是實在太飽,吃不落,都係下次先!

2008-09-17 3 瀏覽
去到好多人呀,剛剛有人客走,我地至有位坐餐牌上有些食品係比較多黑色字,亦有較少紅色字我地猜估紅色字既食品應該係"推介之選" 所以就點紅色字既"蛋牛治"+"豬手麵"+凍奶茶x2=$44- 蛋牛治都算幾大份,蛋味好香唔老,麵包軟綿綿,仲有好多牛肉添~~~豬手麵飲啖湯先.......好得喎,再食啖麵,嘩.........麵好爽口喎,豬手充滿住膠質,而且好炆到好林好鬆軟,又有淡淡南乳味,正正~~~凍奶茶都係舊式茶餐廳既味,兩個字-濃滑,好好飲~~~ 我最支持舊式茶餐廳~~~
去到好多人呀,剛剛有人客走,我地至有位坐
餐牌上有些食品係比較多黑色字,亦有較少紅色字
我地猜估紅色字既食品應該係"推介之選"

豬手麵飲啖湯先.......
好得喎,再食啖麵,嘩
.........麵好爽口喎,豬手充滿住膠質
而且好炆到好林好鬆軟,又有淡淡南乳味
,正正~~~
凍奶茶都係舊式茶餐廳既味,兩個字-濃滑,好好飲~~~

我最支持舊式茶餐廳~~~
2008-09-09 8 瀏覽
不用多說~~~新香園在深水埗響負成名~~今天~就等我驗明真身一去到~好.......一個紅豆冰+豬手麵~先來好紅豆先~先來呷一口~真係比好多餐廳得多~紅豆的香~椰汁的甜~後來~豬手麵來了~我的肚子已經急不及待要我快一點解決見前事物~要雙筷子就插入豬手的中央~我就徐徐地放進口中~嘩.....好味......想不到豬手整得這麼軟身~風捲殘雲~一掃而空~如此美好~但現實中是人無完人,金無赤足~豬手麵中還有鹼水味~只是一點點兒加上無餐叫~要比多一點兒銀兩多謝24元
不用多說~~~

新香園在深水埗響負成名
~~

今天~就等我驗明真身

一去到~好.......一個紅豆冰+豬手麵~

先來好紅豆先~先來呷一口~

真係比好多餐廳得多~

紅豆的香~椰汁的甜~

後來~豬手麵來了~

我的肚子已經急不及待要我快一點解決見前事物~

要雙筷子就插入豬手的中央~

我就徐徐地放進口中~

嘩.....

好味......

想不到豬手整得這麼軟身~

風捲殘雲~一掃而空~

如此美好~但現實中是人無完人,金無赤足~

豬手麵中還有鹼水味~只是一點點兒

加上無餐叫~要比多一點兒銀兩

多謝24元
  • 紅豆冰
現在要搵一間似樣的港式茶擋不易, 這間做得不錯!衛生ok (茶餐廳要求唔可太高), 水吧好得(快靚正), 招呼亞姐一般(但有老闆監督冇問題).推介:1. 茶餐廳一定要杯茶ok啦. 本人喜歡: 茶走扣底(少啲錬奶,冇咁甜), 檸檬茶當然都ok o嫁;2. 紅豆冰好飲, 紅豆夠淋出晒味, 夏天下午茶最正.3. 西多正, 加上紅豆冰, 下午茶必選; (好過大+6 好多)4. 當然旦牛治有份啦, 因用鮮牛(唔係鑵頭牛肉), 唔想太飽-鮮牛治都ok. 'hum'底唔加錢;5. 廋肉通粉,好少人提, 但其實好正,湯底用'yip'咗啲廋肉, 好香冇味精, 早餐必選!不過無早,午,下午茶餐....如早餐叫杯茶+ 廋肉通粉要 $23, 都唔平! 為咗好味多幾蚊都要俾
現在要搵一間似樣的港式茶擋不易, 這間做得不錯!
推介:
, 檸檬茶當然都ok o嫁;
2. 紅豆冰好飲, 紅豆夠淋出晒味, 夏天下午茶最正.

為咗好味多幾蚊都要俾
$23 (早餐)
  • 茶走
  • 廋肉通粉
  • 旦牛治
  • 鮮牛治
  • 紅豆冰
2008-08-06 3 瀏覽
平常在這老區都是多活躍於對面岸~畢竟這邊感覺較''麻甩''~獨個兒走在路中..總有點怕怕的..對岸的咖央吃得多....論蛋牛治..還是喜愛新香園的出品離長龍腸粉不遠的一間小茶記...一個人。胃納不了這麼多東西~入門後就在櫃位背出台詞''一份鮮牛蛋治烘底走牛油唔該''每家的鮮牛蛋治出品都有著不同的製法~這兒是混在一起的~碎牛奄列乎~?!是小鑊的圓餅餅Size~金黃脆邊熱辣辣。沒有不好吃的道理~牛少不免梳一梳..但也滲點沙嗲香。很是味兒~吃到最後一口時...也是在出煙的.....應該唔係佢keep得耐~~~係我食得太快~~~
平常在這老區都是多活躍於對面岸~
對岸的咖央吃得多....論蛋牛治..還是喜愛新香園的出品

入門後就在櫃位背出台詞''一份鮮牛蛋治烘底走牛油唔該''
每家的鮮牛蛋治出品都有著不同的製法~
這兒是混在一起的~碎牛奄列乎~?!是小鑊的圓餅餅Size~
金黃脆邊熱辣辣。沒有不好吃的道理~

牛少不免梳一梳..但也滲點沙嗲香。很是味兒~
吃到最後一口時...也是在出煙的.....
應該唔係佢keep得耐~~~係我食得太快~~~
滲著沙嗲香的鮮牛奄列
滲著沙嗲香的鮮牛奄列
  • 鮮牛蛋治
2008-08-05 1 瀏覽
睇完食評之後一直都好想試呢度既蛋牛治,所以去到唔駛睇menu就要左"蛋牛治烘底,d蛋唔好咁老"。媽咪唔想食包,所以要左雲吞麵。等左五分鐘就有得食啦!不過冇想像中咁大件喎。可能日頭個師傅孤寒d!但係份蛋牛治出哂煙,睇見都覺得好吸引!d蛋果然煎得恰到好處,中間部分有蛋汁,再加埋d牛油,塊麵包真係好好味!d牛肉又惹味,very good!至於個雲吞麵,媽咪話d麵都幾彈牙,不過湯底普通。非常滿足的一餐,下次經過要再食!

至於個雲吞麵,媽咪話d麵都幾彈牙,不過湯底普通。

非常滿足的一餐,下次經過要再食!
  • 蛋牛治烘底
2008-07-24 55 瀏覽
是夜跟一眾食友享受完"六月黃"的極鮮味道,其味道的獨特至今仍留下深刻的印象。帶著有點浮浮的腳步,跟女友從大角咀緩緩步行回家﹔但在快要到達之際,女友突然說起想吃點有肉味的食物。時過十一時,在家附近可選擇的夜店實在不多,所以也就回到了這個留下不少點滴的"飯堂"。想了一想,就來個三個不同味道的食物。著女侍應要了一份餐蛋治、一份奶油多及一碗沙爹牛腸仔通粉。餐肉蛋治依舊麵包軟熟,餐肉香口、蛋煎得滑溜。雖是普通,但也交足功夫。奶油多則是脆口、香甜,完全把早前已接近麻木的味覺喚醒過來。而沙爹牛腸通粉,則無奈地遇上淡味版(詳情請看本人之前的食評),如果是濃味版的話,這將會為今天劃上完美的句號。吃過了宵夜,人也清醒多了,剛好的酒後感覺讓自己放鬆多了,人也自然地說多了話。

奶油多則是脆口、香甜,完全把早前已接近麻木的味覺喚醒過來。

餐蛋治
奶油多
沙爹牛肉腸仔通粉
老闆就是如此坦白的了
$30 (宵夜)
2008-07-13 8 瀏覽
同媽o米出去食腸粉,之後佢話有地方食及第粥好正~所以就由佢帶我去~去到叫o左奶茶,雲吞麵同及第粥~嘩~~~及第粥真係好得~仲要$17亞碗~真係抵到無野好講~~~粥棉~料多~仲要生滾~真係一流~~~奶茶滑滑,雲吞麵都好味~不過最出色o既一定係及第粥~我o地見人o地叫蛋牛治好大份~媽o米係o甘話要食=.=不過我o地都已經好飽…只好下次la~

同媽o米出去食腸粉,
之後佢話有地方食及第粥好正~
所以就由佢帶我去~

去到叫o左奶茶,雲吞麵同及第粥~
嘩~~~
及第粥真係好得~
仲要$17亞碗~
真係抵到無野好講~~~
粥棉~料多~仲要生滾~
真係一流~~~
奶茶滑滑,
雲吞麵都好味~
不過最出色o既一定係及第粥~

我o地見人o地叫蛋牛治好大份~
媽o米係o甘話要食=.=
不過我o地都已經好飽…
只好下次la~
  • 及第粥
2008-07-11 5 瀏覽
10-JUL-08 6:50 PM放工距離 YOGA CLASS 仲有個半鐘, 唸起OR D comment, 一係去新香園, 一係去美味餃. 但上堂唔可以太飽, 所以都係去左前者.MTR C2出口行左一分鐘就到. 好易搵.唔係 PEAK HOUR人不多, 找個CONRER 位坐下, 亞姐即上前問我食咩. 雖然第一次黎, 但心裡早有答案: "蛋牛治烘底, D蛋唔好咁老, 熱奶茶, 唔該" 以上都係縱合左各位 COMMENT 叫的. 烘底唔加$, 都係 $11, good!未幾, 奶茶先上, 而且已聽到茶水檔高大哥哥開壇, 炒牛, 烘多...奶茶茶味唔太夠濃, 但幾滑口. 而用上透明膠杯有點失望. 如果換上白色有耳瓦杯就好味得多.轉個頭, 主角黎喇~ 嘩~好鬼香. 放個靚位即刻快手影張靚相先, 仲出晒煙架.~ 二話不咬一啖, 哎呀, 辣到條利.. 多士烘得好靚, 但個心軟熟少少更好. 蛋牛近邊位比較老, 可能蛋漿薄既關係. 不過個心就正斗, 用上鮮牛係唔同D, 肉汁 +蛋汁係PERFECT MATCH! 可惜食落覺得應該有dd SODA粉...ANYWAY, 1份簡單既蛋牛治+ 奶茶
10-JUL-08 6:50 PM

ANYWAY, 1份簡單既蛋牛治+ 奶茶, 8分飽, 10份滿足!
可以好有 energy 上堂了!!!
下次要食佢d粥, 好多人叫的.
平 , 靚, 正~
不錯的奶茶 ($9)
烘底不加$, $11
記得要d蛋唔好咁老!
烘底不加$, $11
  • 蛋牛治