2018-01-26 452 瀏覽
經過兩次都大排長龍,令到我都想試下有幾特別🤣今次都係要排隊,需要齊人先入座還好有朋友先去排隊,餐廳姐姐都好好人話會留返個位👍🏻👍🏻由於我比較鍾意食沙嗲牛麵🐮🍜雖然$45🙈但都想試下佢既招牌牛麵煎雙蛋,有兩片火腿個厚多士係蒜加牛油個包外面微脆,內軟,加埋蒜香,值得一試😋,蛋亦唔會過熟👍🏻但反而個麵就有啲失望,麵比較淋身,沙嗲味唔夠香濃味道偏淡,係牛肉會有返少少沙嗲味可能佢用左招牌呢個字眼,所以反差有啲大雞排炒公仔麵,黎到已經覺得好香食落麵條彈牙,味道亦都唔錯份量都好多,男士都絕對夠食而餐牌比起同區餐廳,實在太多選擇相信黎多幾次都未食得完難怪經常大排長龍啦只係環境比較嘈期待再去試🤣
經過兩次都大排長龍,
令到我都想試下有幾特別🤣

今次都係要排隊,需要齊人先入座
還好有朋友先去排隊,餐廳姐姐都好好人
話會留返個位👍🏻👍🏻

由於我比較鍾意食沙嗲牛麵🐮🍜
雖然$45🙈但都想試下佢既招牌牛麵
煎雙蛋,有兩片火腿
個厚多士係蒜加牛油
個包外面微脆,內軟,加埋蒜香,
值得一試😋,蛋亦唔會過熟👍🏻
但反而個麵就有啲失望,
麵比較淋身,沙嗲味唔夠香濃
味道偏淡,係牛肉會有返少少沙嗲味
可能佢用左招牌呢個字眼,所以反差有啲大

雞排炒公仔麵,黎到已經覺得好香
食落麵條彈牙,味道亦都唔錯
份量都好多,男士都絕對夠食

而餐牌比起同區餐廳,
實在太多選擇
相信黎多幾次都未食得完
難怪經常大排長龍啦
只係環境比較嘈
期待再去試🤣
2017-12-23 2870 瀏覽
今早又要去九龍灣,昨日經過,見到這裏門外掛著「試業中」的小牌,裏面迫滿食客。相信應該不錯,故今日特別去試吃早餐。由於是星期六,很多人不用上班,顧客比昨日少得多,可以找個舒服點的座位。這裏像近期雨後春筍般的「懷舊冰室」,搞綽頭地在牆壁上畫滿了香港傳統的茶記食物。當懷舊茶記愈開愈多時,便沒有新鮮感,始終要食物好吃,才能留客。早餐有很多選擇,我,揀了個「醒晨早餐」中的A6,包括招牌沙爹牛肉(米粉)、招牌炒蛋、豬仔包和奶茶。就因為標示有兩個「招牌」才試試,但老實說,收費$37似有點貴。奶茶來了,目測已經合格,喝了一口果然濃郁香滑。我拍了張相片,顯示奶茶是「掛邊」的,稍嫌是不夠熱。跟著送上招牌炒蛋和豬仔包。炒蛋的份量很多,豬仔包較細,烘得金黃鬆脆,牛油不太多,減少了「邪惡感」。號稱是「招牌炒蛋」,我倒要試試究竟有何功力?但抱歉,相比澳牛的話,仍有段距離,與其他茶記比較,則稍勝。蛋的味道尚算濃郁,似乎沒有加奶來炒,但那種「濃杰」卻似下了點粉。幸好不是太油,否則吃整份便頗膩了。再試招牌沙爹牛肉,我選了米粉,可惜米粉不夠「林」,中間尚有點硬,明顯是浸泡時間不夠,這點實在敗筆。牛肉的味道不錯,肉片大塊卻

再試招牌沙爹牛肉,我選了米粉,可惜米粉不夠「林」,中間尚有點硬,明顯是浸泡時間不夠,這點實在敗筆。牛肉的味道不錯,肉片大塊卻不韌。沙爹醬甚濃,掛在牛肉片上,有很多花生粒。但滲進米粉中的沙爹汁又不多,所以吃起來是濃淡混合。

整體來說,這個早餐也算是高水平的,但是價錢相對午餐和下午茶來說,實在稍高。因此,我不會再來光顧早餐,而會揀其他時段。

此外,值得一讚的,是洗手間十分整潔,希望不是新張才這樣吧!
2017-12-23
$37 (早餐)
2017-12-07 844 瀏覽
星期日打算去mega box行吓,從德福行過投注站電梯一落,便見到對面新開了間餐廳 ,外面看上去藍色牆身嘅,星期日下午茶時間,工業區都有食市開,好,試試。一入去,人流都很多,但位置充足都有位坐。打開餐牌,哇……好多選擇哦,睇咗好耐,好多嘢都想食……但喺最最最想試……我點了生炸雞排沙拉。好大塊,熱辣辣上桌的,用刀叉切來吃很香脆可口。我朋友叫咗叉燒通粉茶餐,都好正,叉燒薄片易咬,多士夠厚度烘底。見對面客嘅焗豬排飯都好吸引,下次必試。真喺勁多選擇!