2020-09-08 309 瀏覽
久違無黎開九龍灣唸住去一轉平常的人龍不見,午巿入坐不足50%,店內一如既往安排你搭枱(有位情況下仲搭枱),最終去左一個無人既枱坐,不足一分鐘有下位食客,就被安排坐我對面,二話不說走了。食物方面不論午巿晚巿都係不俗(晚巿會更咸)午餐亦好多選擇最出名都係叉旦燒加色,旦係滑旦,不嫌性價比低的話,不仿一試。口水雞微辣,雞都算滑既。個人最like係四川麻婆豆腐,一般麻婆豆腐都只有辣,呢間有埋麻味,風味感足。
久違無黎開九龍灣唸住去一轉

食物方面
不論午巿晚巿都係不俗(晚巿會更咸)
口水雞微辣,雞都算滑既。
  • 叉燒炒蛋飯
2020-03-28 3108 瀏覽
新澳係九龍灣工業中心附近,個邊都有幾間冰室茶餐廳揀,但呢間每次見都特別多人排隊,12點半去暫時唔多人,但一到1點正基本上餐廳係坐滿哂客人,相當受歡迎🤤午市一個餐大約$48-$62,連一杯熱飲,比起其他茶餐廳可能貴少少,但選擇都多,除左精選套餐,仲有其他散叫午餐------1. 香蔥豬扒飯 4/5叫左10分鐘,餐就送到,兩塊豬扒上面有蔥花同蔥油,豬扒肥膏唔算多,但外層煎得唔夠香脆,味道比較淡,唔太入味,豉油係另外比,可加在飯上,不過豬扒勝在肉質嫩滑,唔會好乾,而飯份量係相當多,我食唔哂🙈

------
1. 香蔥豬扒飯 4/5
2020-03-27
2019-12-25 2940 瀏覽
12月25日公眾假期早上,一心想到隔離光榮點知摸門釘,街上左望右望就只有「新澳」開門,好吧!踏進餐廳,梳著「菊姐」髮型黑色制服的女侍應爽問「幾位呀」,很快我兩便坐了門口旁的座位,眼看餐廳7成食客,心想:熱店?左右鋪休息帶挈?「菊姐」喝問「食咩?講!」「沙嗲牛肉麵,轉丁」,客人每一句之間,都要被「菊姐」咄咄迫住「講丫」。我倆好不容易,在少於一分鐘但充滿壓迫感的點餐過後,我隨聲請阿姐「唔該轉頭要杯水」。菊姐短促回「等陣啦」!環顧餐廳,最少有3位紫色制服,3位橙色制服在樓面工件,全部均對食客黑口黑面。旁邊來了一家三口,他們也是因為去不成光榮而到來,點餐後同樣向「菊姐」要杯水。隔了數分鐘,該位先生,大概是位爸爸,再追問「水」,另一紫色制服姐姐回「轉頭」;又過了一分鐘,「菊姐」提著兩杯奶茶大力放下那位先生的女兒面前,並淌瀉了而沒有絲毫歉意。該位先生再向「菊姐」提示自己要水。「菊姐」終於拿來兩杯滾水大力放下並悔氣說「水呀」!此時,我仍然等緊杯水,並向另一紫色制服女侍應提示「要水」,再喚來一句「轉頭」。此時,「菊姐」向全場伙記發號施令,「全部唔攞水,繼續派野」。當下令我們非常憤怒,為了要一杯水,向侍

當下令我們非常憤怒,為了要一杯水,向侍應請求3次,一等再等最終還要受氣看面色!既然今日左右店鋪的休息帶來一班新客幫襯,沒有「冧檔」的情況底下,不但沒有希望吸引人客翻頭,反而對客人粗聲粗氣,大大力放杯放碗,食物又不見得有水準。老闆,不如乾脆「執」左佢啦!
2019-12-18 1424 瀏覽
呢度每日lunch都會好多人排隊,但其實都唔會話等好耐~menu選擇很多,但係覺得炒粉麵係最好味今日選左乾炒牛河,朋友點左豉椒排骨炒米。呢度勝在碟頭夠大,唔會驚唔夠飽炒牛河牛肉好多,雖然有點油,但間唔時都會想食下~炒米米粉有煎過,好好味

2019-12-02 1198 瀏覽
聽朋友介紹新澳嘅叉燒蛋飯好好食,今日終於可以一試🤤淨係賣相已經贏咗😂一入到餐廳基本上枱枱都有嗌尼個飯就知真係好受歡迎蛋好滑,叉燒夠淋,重點係佢啲XO醬係好有誠意可以食到係真材實料整😋另外都試咗佢個麻婆豆腐,都好食呀~如果可以再辣少少就好lu同埋佢嘅奶茶都好好飲❤
聽朋友介紹新澳嘅叉燒蛋飯好好食,今日終於可以一試🤤

淨係賣相已經贏咗😂
一入到餐廳基本上枱枱都有嗌尼個飯就知真係好受歡迎
蛋好滑,叉燒夠淋,重點係佢啲XO醬係好有誠意
可以食到係真材實料整😋

另外都試咗佢個麻婆豆腐,都好食呀~
如果可以再辣少少就好lu
同埋佢嘅奶茶都好好飲❤

2019-11-06 1371 瀏覽
極少於早上來到這區,想"食好西"咱有在網上找資料,找到這家隱世茶記,門口沒有招牌,車子駛過兩次也確認不到它的位置。我單憑藍色一點估計是這裡,可是門是關上的,也沒有門把讓我拉開,我弱小無助用指甲試圖抓開它也不行,直到侍應來開門,我才獲救😅我是被網上厚度驚人的蛋牛治照片色誘而來現場所見不如照片震撼,但是厚度的確比一般茶餐廳高出不少,多士烘烤得宜,炒蛋質素亦達中上,但是嫩滑程度與蛋香仍有上進空間,不過當下表現已足以讓我回頭。咸牛肉正常,就是平常罐頭裝的味道,這種東西在哪裡吃都沒有明顯差異。熱奶茶有模有樣,沒有苦澀,以當下大多港式奶茶都難喝的情況下算是較出色。雖然茶香仍有欠,但如有機會再來,我還是要喝熱奶茶。這家茶餐廳食物選擇特別多,除茶記一般常見選擇,還有辣雞煲、冬陰功、肉躁等等,它是我見過最多食物選擇的茶餐廳,可惜地點離我活動範圍太遠,否則可以成為我的飯堂之一。
我是被網上厚度驚人的蛋牛治照片色誘而來

2019-09-23
咸牛肉炒蛋三文治烘底
Happy Friday 去接Small Mui,佢臨時有事所以去左九龍灣食飯!Small Mui話炒公仔麵同叉燒蛋飯出名,近排食完叉燒燒肉果d,唔係太想再食,於是嗌左午餐肉炒公仔麵,點知超級咸,救命!嗌左杯凍檸茶,個茶底又勁混濁!另嗌左All day breakfast ,普通啦!
嗌左杯凍檸茶,個茶底又勁混濁!

另嗌左All day breakfast ,普通啦!
2019-09-24 749 瀏覽
火腿公仔麵+多士早餐$34 , 我的至我, 特別是杯熱奶茶 , 真係唔錯好醒晨, 九龍灣來就算最有質素多士亦值得一贊  , 一大清早吃早餐最重要是食物要夠熱, 上餐速度要又快又準, 最最最重要是服務要好又醒目 , 新澳咖啡餐室都做得到
, 九龍灣來就算最有質素

多士亦值得一贊
火腿公仔麵+多士早餐
2019-09-20
$34 (早餐)
火腿公仔麵+多士早餐
2019-09-22 532 瀏覽
之前聽同事介紹,德福大廈附近有間有水準既茶餐廳,今日終於黎左試下。午市時段門口大排長龍,大約等左15分鐘就有位。由於係工廈餐廳,門口冇招牌,而且非常隱蔽,只有一個細細的門口入去。茶餐廳黎講,依度既選擇非常之多,你諗得到既都係度食到。今日點左出名嘅XO醬滑蛋蔥花叉燒飯,滑蛋份量多,應該用咗幾隻雞蛋,所以先可以包住成個飯。個蛋係炒蛋黎,好滑,中間包住啲半肥瘦叉燒,而重點仲有XO醬點綴,個醬似係自家製,仲食到啲魚乾仔係入面,好有誠意!
茶餐廳黎講,依度既選擇非常之多,你諗得到既都係度食到。
2055 瀏覽

2019-09-19 298 瀏覽
外牆一片藍色既新澳咖啡室, 在九龍灣工作一定知道, 返工前吃個醒晨早餐非常重要, 可影響全日心情!!在九龍灣來說新澳咖啡餐室早餐一直是一個好選擇. 坐位多, 早餐時段又不嘈, 可安安樂樂享受個唔錯早餐今次選擇了漢堡扒公仔麵+炒旦早餐 $34炒旦嫩滑奶茶非常好飲漢堡扒公仔麵方 一般, 漢堡扒比預期中細環境+服務不錯 返工前吃早餐其中一個重點是落order快, 上餐又快, 餐廳工作人員反應醒目
外牆一片藍色既新澳咖啡室, 在九龍灣工作一定知道,
返工前吃個醒晨早餐非常重要, 可影響全日心情!!

今次選擇了漢堡扒公仔麵+炒旦早餐 $34

炒旦嫩滑

奶茶非常好飲

漢堡扒公仔麵方 一般, 漢堡扒比預期中細

環境+服務不錯

漢堡扒公仔麵+炒旦早餐
2019-09-19
$34 (早餐)
漢堡扒公仔麵+炒旦早餐
2019-09-01 659 瀏覽
星期日諗住嘆份早餐,叫左份全日早餐及一份牛麵早餐,全日早餐,條腸係餿左,投訴侍應聽,食哂其餘成碟,但侍應都冇回應咩問題,其他野正常,薯餅重油厚粉冇咩薯肉。牛麵普通正常冇問題,多士ok 好味。
星期日諗住嘆份早餐,叫左份全日早餐及一份牛麵早餐,

其他野正常,薯餅重油厚粉冇咩薯肉。

牛麵普通正常冇問題,多士ok 好味。
2019-08-27 555 瀏覽
因為等樓上jenjen捲蛋開店所以係樓下新澳食返個下午茶先見好多食評推介蛋牛治烘底 原本想試下 但個下午茶menu太長 睇唔清楚一個唔小心交錯左火腿炒蛋多士 ><火腿招牌炒蛋多士以爲炒蛋會好多油 專登叫個多士走牛油 但個炒蛋黎到居然唔係多油 個碟底都幾乾身炒蛋的分量多到無得夾返埋變三文治 唯有放火腿同炒蛋係多士面變open sandwich 食法三樣加埋一齊食好滿足 炒蛋好滑好香原本我炒蛋的第一位係敏華 依家係新澳!豬扒包豬扒包好大個 係有骨的豬扒 調味好好中間都有幾多洋葱 好爽口 唔會太淋 下次可以叫埋走油 就可以健康d ><
因為等樓上jenjen捲蛋開店
所以係樓下新澳食返個下午茶先
一個唔小心交錯左火腿炒蛋多士 ><

火腿招牌炒蛋多士
以爲炒蛋會好多油 專登叫個多士走牛油
但個炒蛋黎到居然唔係多油 個碟底都幾乾身
三樣加埋一齊食好滿足 炒蛋好滑好香
原本我炒蛋的第一位係敏華 依家係新澳!

豬扒包
豬扒包好大個 係有骨的豬扒 調味好好
中間都有幾多洋葱 好爽口 唔會太淋
下次可以叫埋走油 就可以健康d ><

2019-08-25
2019-08-20 457 瀏覽
蛋牛治烘底 | $30 (包熱飲)超厚多士❗️面層烘得夠脆之餘亦享受到麵包的鬆軟感 好出色炒蛋好厚好滑但略嫌欠蛋香鹹牛肉非常出色好濃味夠鹹香而且夠哂足料整體都好滿意 值得回頭奶茶香濃淳厚 但略欠細滑感
蛋牛治

蛋牛治烘底 | $30 (包熱飲)
超厚多士❗️面層烘得夠脆之餘亦享受到麵包的鬆軟感 好出色
炒蛋好厚好滑但略嫌欠蛋香
鹹牛肉非常出色好濃味夠鹹香而且夠哂足料
整體都好滿意 值得回頭
奶茶香濃淳厚 但略欠細滑感
2019-08-18
早餐
2019-07-12 946 瀏覽
忙完一朝早終於放飯啦😭,好肚餓,於是同同事決定食呢間外牆一片藍色既新澳咖啡室。一來到已經有十幾個人排緊隊,不過等左唔係好耐就入得啦。呢度最出名就係個XO醬滑蛋蔥花叉燒飯,所以我地都有點左一個來試試😬😬XO醬滑蛋蔥花叉燒飯 HKD56份量好充足,個蛋好嫩滑,一d都唔鞋口,加上xo醬配飯係一流的👍🏻👍🏻👍🏻而且呢個餐包野飲新澳招牌炒飯 HKD56估不到個炒飯都好有水準,粒粒分明,唔會太乾而且配料好豐富😋😋
一來到已經有十幾個人排緊隊,不過等左唔係好耐就入得啦。
XO醬滑蛋蔥花叉燒飯 HKD56

而且呢個餐包野飲
新澳招牌炒飯 HKD56

2019-06-26 754 瀏覽
在九龍灣附近上班發覺都有不少餐廳,但是間間食的東西都差不多,平時見每日都很多人排隊,今日就食呢間之前未食過的,點了炸雞翼肉燥撈米線。雞翼味道一般,炸粉太大舊,不過肉燥醬真心不錯,不會是肥豬肉,撈米線很好味。不過環境有點迫和食得有點趕急。