韓風潮流嚟到香港,食物可以話係重點之一,各色各樣韓食大行其道,今日我吾係食炸雞,吾係食韓燒,嚟食炒豬什錦!呢間位於大圍嘅韓式食店,入面裝修很有活力,嗌左炒豬什錦再加個薄餅已經好夠兩人食,最後仲食吾晒!豬什錦有店員幫我地炒嘅,先煮熟食材,就會炒埋韓色辣醬,最後食完粉絲,就會加飯加旦加芝士,再成為炒韓流飯咁!味道滋味,而且辣度適中,材料好多!好食!薄餅叫泡菜薄餅,好香脆,入面咬落食到薄餅嘅,可以點特別醬汁,會辣辣地,可口小食!係未上菜之前仲有泡菜芽菜同湯免費送上,味道不過不失,還嗌左特飲,幾特別,好冰,好爽,有時太辣可以解辣,整體滿意!

2016-06-09 292 瀏覽
去左沙田個頭探朋友,她樓下有野幾吾錯嘅韓國餐廳就試下。呢間叫sister korea,裝修好靚,menu都好多野食,店員都係有韓妹,要用英文溝通,咁當然都有識廣東話嘅店員啦。嗌左鮑魚,好嫩,好軟身,好好食,入味,又清得好乾淨。另外嗌左炒豬什錦,好多好大份,少少辣好惹味,有店員幫我地炒,食到咁上下,會幫我地加飯,加蛋汁同紙菜整飯食,仲加左芝士,好味道!貌相都好吸引丫!吾錯吾錯,入面記得有豬腸,豬腩片,魚片,魚片好薄身,又大大塊,第一次食呢種,好味道。仲有見個度個個都飲菠蘿特飲,好好飲,係全隻菠蘿咁上,吾會太甜,加左冰沙,正,岩晒夏天。整體不錯,價錢合理,味道都好吾錯,朋友冇介紹錯。
去左沙田個頭探朋友,她樓下有野幾吾錯嘅韓國餐廳就試下。

嗌左鮑魚,好嫩,好軟身,好好食,入味,又清得好乾淨。

整體不錯,價錢合理,味道都好吾錯,朋友冇介紹錯。

2016-05-24 401 瀏覽
終於有機會同朋友去試下餐廳裝修好靚好特別燒牛肉飯 勁多牛肉份量十充牛肉都好肥美配試佢既燒烤汁好好食!芝士年糕配上韓式粉絲辣度十分但係芝士太少啦年糕同辣汁係完美既組合 好惹味 好好食但估唔到粉絲又好夾粉絲好彈牙 吸哂辣汁好好食紫菜包飯(牛肉)入面有多重材料 味道豐富 有唔同層次
終於有機會同朋友去試下
餐廳裝修好靚
好特別
燒牛肉飯
勁多牛肉

份量十充
牛肉都好肥美
配試佢既燒烤汁好好食!
芝士年糕配上韓式粉絲
辣度十分
但係芝士太少啦
年糕同辣汁係完美既組合 好惹味 好好食
但估唔到粉絲又好夾
粉絲好彈牙 吸哂辣汁好好食
紫菜包飯(牛肉)
入面有多重材料 味道豐富 有唔同層次
2016-05-24 410 瀏覽
今日去咗sister korea食午餐。呢度環境好靚呀。一入餐廳,就好有韓國餐廳嘅感覺。餐廳播住韓國歌,原來侍應都係韓國人嚟架。 叫咗個韓式豚肉炒飯,個買相真係好靚,而且仲有個靚女韓妹現場炒個炒飯黎食,太幸福啦。豚肉炒飯側邊圍繞住蛋同芝士,好似個火山咁,外觀真係超靚。一入口,芝士同蛋香滲透入炒飯入邊,個味道真係超濃郁,超美味。另外仲叫咗個韓式蔥蜜炸雞,呢個小食好特別,同平時食嘅韓式炸雞唔同,原來炸雞溝埋蜜糖,蔥同埋蘿蔔,個味道係可以咁夾架!蘿蔔嘅甜酸味加埋蔥,令到炸雞唔會太肥膩,好fresh既感覺。唔使去韓國就食到咁多韓國嘅美食,真係超抵呀! ! !仲叫咗個韓式菠蘿冰,個菠蘿冰真係好靚呀!係呢個熱辣辣嘅夏天,黎一杯好fresh既果汁,個感覺真係不得了,冇女朋友都可以感覺幸福,菠蘿冰嘅甜酸味真係夏天嘅必需品呀!今日嘅午餐真係超滿足,下次會繼續試唔同既菜色,sister korea下次見!
今日去咗sister korea食午餐。

• 漢拿山豚肉炒飯
  • 韓式大蔥蜜糖炸雞
2016-05-16 2977 瀏覽
隱於大圍屋邨商場的Sister korea cafe真的令人意想不到會佔地咁大,而且裝飾得有韓國的色彩。韓文塗鴉好特別同有玩味。餐牌像是人手設計,圖片一筆一筆畫出尼,好有心思,不得不LIKE 佢呀 前菜有泡菜同大豆芽,仲有海帶湯,都是一般的韓式前菜,大豆芽味道略淡。漢拿山豚肉芝士炒飯是推介的菜式,韓國侍應姐姐會拎個GAS爐係你面前,幫你開始炒飯。佢開始落左飯先,一路炒熱,再落埋醬汁,辣豬肉一齊炒,之後等佢慢慢收干醬汁,最後先落雞蛋漿圍住炒飯,再將芝士條混於蛋漿周邊就差不多食得了。熱騰騰的炒飯放在碗中,炒得好香同少少濕潤,特別的醬汁有點偏甜但,辣豬肉不太辣,但同飯一齊食好惹味。芝士未算明顯,蛋更加吸引。呢個炒飯要趁熱食,如果等凍左,D芝士就會好快變硬。蜜糖炸雞,一上菜就有點失望,感覺和KFC的炸雞差不多。炸炒多,而雞肉太干,似肉乾,一D都唔似韓國炸雞咁JUICY,外層的蜜糖可有可無,味道唔突出。熱薑蜜,好重薑味,有些辣,要再溝水沖淡D。火山脆豆腐,好抵的小食,無想過有咁多件,豆腐外層炸得脆口,內層滑溜,再配上韓國甜辣醬,甜中有辣,一食唔停口。偷偷問1 位韓國侍應姐姐,原來佢係WORK
熱薑蜜,好重薑味,有些辣,要再溝水沖淡D。

偷偷問1 位韓國侍應姐姐,原來佢係WORKING HOLIDAY,所以講野以英文為主。而且呢度唔使加一,都好多人食。大家不妨一試。
2016-05-12
  • 火山脆皮豆腐
2016-05-15 544 瀏覽
想黎左試好耐喇, 今日終於黎左,今日係星期六,我lunch time 黎, 唔full 呀, 不過都keep 住有人入黎食, 真好,不用排隊見個個人入黎食都叫一個菠蘿特飲, 我當然都唔蝕叫左一個試試味…成個菠蘿咁上,真係加晒分,裡面就係正常ge 菠蘿沙冰,成個賣相好吸引,夏天飲真係啱晒另外,叫左一個部隊芝士拉麵蛋邊鍋,裡面有魚旦,腸仔, 麵, 年糕,雞, 側面就有蛋漿, 芝士,栗米, 就係而家係香港韓國餐廳都有得叫的鍋.呢個我就覺得一般, 個湯底同埋d食物普遍都淡左少少,冇咩味, 可能係我地冇加辣醬(?)
想黎左試好耐喇, 今日終於黎左,

菠蘿特飲
部隊芝士拉麵蛋邊鍋
2016-05-14
菠蘿特飲
2016-05-07 515 瀏覽
見到大家都勁讚我又忍唔住黎試下!叫左芝士排骨同芝士炒飯,兩樣味道算係中上,排骨夠淋醬汁香濃惹味,姐姐幫手整溶芝士再捲上!食完排骨再炒埋飯,芝味香濃但只得泡菜無咩材料,不過價錢亦比市區實惠得多!最爆係杯菠蘿特飲!好飲又得意!感覺refreshing!
見到大家都勁讚我又忍唔住黎試下!

最爆係杯菠蘿特飲!好飲又得意!感覺refreshing!
2016-03-11
60 分鐘 (堂食)
2016-04-27 1071 瀏覽
看到網上這餐廳食評不錯,跟兔仔選了一個平日晚上試試看。地方很大,去到不需等便有卡座,好彩!2個人叫了:火山脆皮豆腐 - 豆腐炸到外脆內軟,個醬汁酸酸甜甜的很開胃芬達草莓沙冰 - 見到相片很得意,叫了一杯試下,味道略嫌偏甜,2個人也飲不完春川炒辣雞 - 味道跟在韓國吃的差不多,不過略嫌不夠辣及偏咸,最後跟了炒飯套餐,侍應純屬地將白飯和芝士加入剩餘的雞肉𥚃面,吃了一碗,不過胃已經頂住了⋯⋯
2個人叫了:
火山脆皮豆腐 - 豆腐炸到外脆內軟,個醬汁酸酸甜甜的很開胃

2016-04-24 3534 瀏覽
前幾日先食完韓烤 食開有條路 今日比sis捉左尼sister korea cafe食lunch!佢話想試好耐 咁一於完成下佢心願啦兩點幾鐘去到無嘜人 成功入座!聽講dinner時段要等好耐呢環境充滿泡菜國風味 地方好寬敞 設計好stylish 唔同corner唔同theme 有不一樣嘅感覺 牆上嘅韓文塗鴉好sharp醒始終係食lunch 食唔到太多野 而且尼度無set lunch 所以我地只係order左部隊辛辣拉麵蛋邊鍋同綜合韓國飯卷menu整得好有心思 將食物卡通化咁畫出尼 而且相似度極高顏色鮮艷 豬小姐好喜歡餐廳會送前菜同海帶湯 前菜有泡菜同菠菜兩款 泡菜微辣爽脆 菠菜滲出蒜蓉香味 兩款都夠凍 唔錯 海帶湯加入肉碎 好咸而且凍哂 調味重手左啲喎部隊辛辣拉麵蛋邊鍋同一般出面食倒嘅部隊鍋賣相同材料都大同小異主要材料有韓國麵 年糕 魚片 腸仔等等 我同sis揀左牛肉 大家亦可揀豬肉或雞肉鍋邊兩邊有蛋漿 另外兩邊係粟米同芝士韓國麵粗身彈牙姣姣痴就唔洗講架啦 索埋韓式辣醬紅卜卜嘅湯汁 辣得好過癮呀其他配料都索哂辣湯 入哂味 牛肉薄切 肥牛般嘅口感 年糕煙韌耐嚼 點下芝士就更加惹味了食到出哂
前幾日先食完韓烤 食開有條路

鍋邊兩邊有蛋漿 另外兩邊係粟米同芝士
韓國麵粗身彈牙姣姣痴就唔洗講架啦
索埋韓式辣醬紅卜卜嘅湯汁 辣得好過癮呀

點下芝士就更加惹味了

食到出哂汗 變孖潤腸 流哂鼻水都要食 就係食部隊鍋帶比我地嘅hot feeling

古靈精怪嘅sis好有創意咁將前菜嘅泡菜剪碎加入蛋漿變成泡菜蛋
大家有興趣可以試下
綜合韓國飯卷
綜合韓國飯卷賣相一啲都唔討好
飯卷唔凍又唔熱咁 一夾起即散 飯粒硬而無味 好失望 尼個價錢完全唔值 最後我地淨係食哂啲餡

sister korea cafe比我嘅感覺係食物選擇多但食物質素參次 環境不俗但店員態度一般 試一次半次就足夠了
2016-04-24
  • 部隊鍋
當日同男友因要事要辦就去到大圍,又咁岩完成都係晚飯時間,所以就唸住食埋飯先番入大埔啦,行下行下見到間韓國野,決定入去一試,門面整得好靚好吸引,位於:大圍翠田街2號新翠商場地下17,18 &18A號舖,真想不到在一個屋村會有咁間裝修得咁別緻的韓國餐廳!就係佢既門面,係咪好吸引呢!我覺得先將餐牌放在門口,比客人過目一番再考慮,咁樣幾好!圖片畫得好可愛丫!點完餐,先黎個海帶湯,又有最愛的泡菜,好地道的口味!全個名我唔係好記得,但知係韓國炒飯,仲會有專人服侍架~原來個服務生係真係韓國人黎架,笑容真係滿分,會幫手炒,都炒幾個字架!最後既成品係咁既樣架,好靚丫,服務生仲好好會分埋落我地個碗到!個飯係會有少少SPICY...好正丫,,,,蛋都好新鮮,,,芝士味夠哂濃郁,個飯軟硬度岩岩好....總之成個飯真係好好味,仲好味過我上個月去韓國食個D丫...緊係要叫個韓國粉粉絲啦,粉絲好彈口,味道岩岩好,都好多配料喎,兩個人食都食到好飽啦!入邊既環境好靚丫,,又好型,,,坐位都好舒服入坐得有車人士滿$150元仲可以享有泊車優惠
就係佢既門面,係咪好吸引呢!
我覺得先將餐牌放在門口,比客人過目一番再考慮,咁樣幾好!
圖片畫得好可愛丫!
點完餐,先黎個海帶湯,又有最愛的泡菜,好地道的口味!
韓國炒飯
全個名我唔係好記得,但知係韓國炒飯,仲會有專人服侍架~
總之成個飯真係好好味,仲好味過我上個月去韓國食個D丫...
韓國炒粉絲
入邊既環境好靚丫,,又好型,,,坐位都好舒服入坐得
有車人士滿$150元仲可以享有泊車優惠

題外話/補充資料: 店員服務好,食物質素高
2016-04-20
慶祝紀念
生日
韓國炒飯
韓國炒粉絲
Everyone knows I am a big fan of Korean food but some Korean restaurants in Hong Kong just try to take advantage of the Korean wave and produce Korean food in Hong Kong style.Yet, this Sister Korean Cafe in a small estate shopping mall in Tai Wai is exceptionally genuine. Starting from the door front, you can tell it is nicely decorated like a street to make it more stylish and young. It already stands out from other restaurant we used to know for the shops in an estate shopping mall. For the m

Yet, this Sister Korean Cafe in a small estate shopping mall in Tai Wai is exceptionally genuine. Starting from the door front, you can tell it is nicely decorated like a street to make it more stylish and young. It already stands out from other restaurant we used to know for the shops in an estate shopping mall. For the menu, most of the food items are reasonably priced or even lower than usual level, say around $60-70 per main dish which is not bad.
Surprisingly, it is full house even it hasn't been the peak hour as I have to emphasise that this local shopping mall is rather distant from the main district and nothing much to see as no brand names but only stores for local residents. People possibly come to this restaurant on purpose then. I reckon that it can accommodate over 60 people at a time.
The food delivery is also fast enough as all are served hot and placed to the table within 10mins. Here comes to the first dish: Chicken in Ginseng soup

It is in a big portion. An entire ginseng and glutinous rice can be found inside the chicken so the soup base is fairly sticky has a very very strong taste of ginseng. Also, the chicken skin is soft and thin to tear without causing much hassle.
Ginseng chicken  soup
Vermicelli & Rice Cake Carbonara

This one is really cool!!!
I will definitely order this in every visit. First of all, each vermicelli is fully absorbed in yummy Carbonara. The carbonara sauce is also rather thick and sticky. When it is added together with chewy Korean rice cake, ham, and vermicelli, the taste is just like magic. Again, it is also big in portion that is so filling.
Rice cake  with  ham  and vermicelli in  cream  sauce

Spicy kimchi & Pork rice soup

I thought the chef mixed up "Spicy kimchi & pork rice soup" and "seafood & tofu rice soup". Anyway, they put extra tofu to our rice soup. This one is also not bad that the ingredients match very well. Besides, it looks red and quite fresh that increases appetite much.
Seafood  Tofu  soup  soaked  rice
Korean Kimbab!

This one is superb!!!!! This one goes with cheese. Hey, that's cheese!! One bite one kimbab!! It is very tasty!
Korean style Kimbab

Double Strawberry Yuzi smoothie!

The ratio of shaved ice to juice is just fit as it won't turn out to be too watery or too thick.Strawberry crossover Yuzi tastes fairly sour and sweet so the refreshness boosts your mind.
Strawberry  yuzi  smoothy

Interior design is another selling point. It is decorated in vintage style that all the items are like antique, say the clock, hairdryer, telephone, radio. The owner probably spends much time and effort to collect these.
I do enjoy the vibe and food here. It deserves customers to visit frequently. Nice food, fast delivery, nicely decorated dining environment, happy vibe, reasonable price, big portion, good service, so..... what else can you ask for ?
2016-03-27
5 分鐘 (堂食)
Ginseng chicken  soup
Korean style Kimbab
Strawberry  yuzi  smoothy
  • Vermicelli  &  Rice  Cake  Carbonara
  • Kimbab
  • Chicken in Ginseng  soup
2016-04-11 1183 瀏覽
今日與女友往新翠Sister Korea Café 食雞肉石鍋飯, 卡邦尼年糕、朱肉炸醬面和芝士壽司, 入座送前菜和紫菜湯,前菜有泡菜,味道偏辣,紫菜湯好足料,有紫菜和肉碎熱辣辣,好好味,雞肉石鍋飯好足料,除了雞肉,還有煎蛋,牙菜和蘿蔔絲,雞肉好鮮嫩,煎蛋煎得好香,牙菜和蘿蔔絲食落口感清新; 卡邦尼年糕、口感好特別,煙肉好美味,年糕好彈牙,芝士汁好香濃;朱肉炸醬面味道不辣,朱肉一粒粒,口感層次豐富,好食;芝士壽司, 芝士濃香,配上青瓜和黃瓜,食落不會感到膩,餐廳食物美味,水準不俗,值得一試
美味紫菜湯
2016-04-10
2016-04-10 1159 瀏覽
鐵板芝士炒飯: 正常, 味道其實非常一般,芝士味唔夠濃。成件事最開心就係有個韓國妹妹幫你炒,睇下表演咁啦 紫菜吞拿魚飯團: ok, 一上枱即刻嘩咗一聲, 超多紫菜鋪係面 味道都唔錯, 不過自己本身唔係太喜歡沙律醬,所以扣咗dd分。煮蜆: 好味, 只要d蜆夠新鮮就會好食, d湯都好好飲tim菠蘿冰: 超好味!!! 用新鮮菠蘿打嘅沙冰, 再加上用菠蘿作杯,飲完杯沙冰仲可以划埋底嘅菠蘿當甜品食真係好fresh好正柚子忌廉冰:ok, 呢本來菠蘿冰係諗住同男朋友share, 但因為太好味比我獨攬咗, 佢唯有叫多杯野飲啦 柚子蜜加忌廉又估唔到幾夾,自己返屋企都可以溝下黎飲。環境:間餐廳幾大。就算兩個人食,佢地係煩忙時間都可以比張四人枱,可以擺多d野食之餘又可以唔洗同share張枱, 呢個係好值得讚嘅地方。另, 成個場都有特別有設計過, 每張枱櫈都唔同。不過咁arm我地坐個張櫈係油桶改裝而成, 但又細又唔舒服… 服務:全場好多韓裔妹妹serve你, 佢地真係唔識廣東話, 要用英文同佢地溝通

真係好fresh好正

柚子蜜加忌廉又估唔到幾夾,自己返屋企都可以溝下黎飲。

2016-04-02
20 分鐘 (堂食)
2016-04-04 1154 瀏覽
今日經過,見到好多人等位,就來食嘞~等左好耐位,入到去點左芝士部隊鍋同埋炸雞,味道真係麻麻地囉~部隊鍋冇咩味,自己煮辛拉麵都好食過,就得粟米and炸雞入面d酸蘿蔔好食小小囉!
2016-04-04 1157 瀏覽
上星期的某一天,碰巧是一星期唯一天下雨的日子,這天下班後要到大圍同學的家裡教授結他,沒帶雨傘的我在火車站裡等了半小時,趁著雨勢稍減才前進沒想到這次的等候,卻讓我重遇當年的那個她,她已是一名小孩的母親,而我卻保持青春,看看手表,反正上堂時間已過了一半,索性取消,跟她來個相請不如偶遇跟隨她的腳步,來到了Sister Korea Cafe,看來她早已想好來這兒吃飯餐廳內不算太多人,可能因為是雨天的關係,最適宜重遇故人談當年往事最後孩子好像十分喜歡格仔紋的長椅,我們便選擇這兒坐下吧炸雞是當年她最喜歡的,當年的KFC已變成今天的韓國炸雞炸雞相當香脆,不用辣醬已經十分夠味內裡雞肉亦十分嫩滑鮮尤魚炒飯,想不到她的口味變了,從前最討厭尤魚的她竟然會吃尤魚尤魚我一向不是十分喜愛,今天卻隨著她而吃,想不到也有驚喜尤魚咬起來原來是十分煙韌,肉質亦十分新鮮炒飯也相當夠味,2人一起吃感覺不錯最後一個是韓國牛肉粉絲,每人分成一小碟,粉絲十分爽口,牛肉味道也不錯每一分成一小碟,連唯一的線也斷了,不再是藕斷絲連想起到,每人也有各自有幸運的生活也不錯,過去的青春日子,就隨她而去吧

最後孩子好像十分喜歡格仔紋的長椅,我們便選擇這兒坐下吧
炸雞是當年她最喜歡的,當年的KFC已變成今天的韓國炸雞

炸雞相當香脆,不用辣醬已經十分夠味

內裡雞肉亦十分嫩滑

尤魚我一向不是十分喜愛,今天卻隨著她而吃,想不到也有驚喜

尤魚咬起來原來是十分煙韌,肉質亦十分新鮮

炒飯也相當夠味,2人一起吃感覺不錯

每一分成一小碟,連唯一的線也斷了,不再是藕斷絲連