2016-04-03 954 瀏覽
上星期日,到女友家裡探望生病的她,她住在大圍村內的看過她之後,見閒來無事,便相約朋友出來吃飯看openrice,附近較好的餐廳只有這一家,便試試吧下午2時,不算太多人餐廳十分大,座位多而舒適,裝修亦相當講究我們點了一個韓式便當,樣子非常有趣,像是我們學生時代的產物味道不是太特別,煎蛋味道普通,上來時候不是太熱了紅腸味道不錯,但僅此而已紫菜都5是脆口,拌進飯一起吃不錯韓式壽司味道則不錯,跟日本壽司不同之處便是比日本的大舊和多了芝士別看輕芝士,令壽司的味道變了另一層次每人5舊,相當飽肚牛肉蛋鍋仔飯,這個反而不錯,蛋比剛剛的香,牛肉也十分好吃特別是鍋飯會令飯的熱度保持,所以吃起來十分可口酸辣韓式炸雞是我最喜歡的,炸雞十分香脆,酸辣醬亦相當惹味不過份量較小,只有3塊,只能當做小吃
上星期日,到女友家裡探望生病的她,她住在大圍村內的

看過她之後,見閒來無事,便相約朋友出來吃飯

看openrice,附近較好的餐廳只有這一家,便試試吧
下午2時,不算太多人

餐廳十分大,座位多而舒適,裝修亦相當講究
我們點了一個韓式便當,樣子非常有趣,像是我們學生時代的產物

味道不是太特別,煎蛋味道普通,上來時候不是太熱了
紅腸味道不錯,但僅此而已

紫菜都5是脆口,拌進飯一起吃不錯
別看輕芝士,令壽司的味道變了另一層次

每人5舊,相當飽肚
牛肉蛋鍋仔飯,這個反而不錯,蛋比剛剛的香,牛肉也十分好吃

特別是鍋飯會令飯的熱度保持,所以吃起來十分可口
酸辣韓式炸雞是我最喜歡的,炸雞十分香脆,酸辣醬亦相當惹味

不過份量較小,只有3塊,只能當做小吃
2016-04-03 893 瀏覽
I myself am not a great fan of Korean food. I used to think Korean food is just processed food filled with excess sodium. It was an excellent way to preserve food in war time, but after WHOs research has proven that overage sodium food such as luncheon meat could cause cancer, and the nutrition loss makes the processed food became something harmful to human beings body.Why all these nonsense? Because I thought all Korean food are made with sodium, that I dont really appreciate, despite it a tren

Why all these nonsense? Because I thought all Korean food are made with sodium, that I dont really appreciate, despite it a trend in Hong Kong. My family, however, my wife suggested that there is a korean restaurant in Shatin area that offers low sodium korean food, that has surprised me. Is low sodium food can be called Korean food at all?
The place and menu were playful and colorful, those pictures of food are presented quite funny
This entre is called pork belly with vegies, if you dont use the spicy paste, its totally fresh and low in fat, very much healthy and good taste
This is tofu with some sour sauce on top of it, taste like thai sweet chili sauce without chili, the texture was very soft and easy to swallow, never have tried such kind of korean food before
A Korean handled th cooking in front of us right away, the Korean paste has added flavour and color into the fried rice, I appreciate the texture of the eggs as they are cooked halfway, its still a bit liquidized, great cooking skill, even they are kids only.

My wife like the cheesey flavour most, while I like the spicy flavour which is not burnt, but smooth to the throat.
So many Korean food here contains egg, The bowl in stone is being used to dry out the rice and kept heat, it didnt burn the rice to dark, good work.
題外話/補充資料: And surprisingly, I didnt feel headache after the meal. Becoz I am allergic to MSG, so i can sense even if there was any MSG used. Its definitely a good restaurant for MSG allergies!
2016-04-03 633 瀏覽
姊妹們放工後想約吃飯,但星期5晚周圍都很多人,所以還是回到大圍睇下邊一間好食又唔太多人,最後有人提議食Sister Korea cafe,貪依度裝修特別,又有韓國男仔待應黎到之後都幾多人等位,等左差唔多15分鐘先入到去最後終於有卡位坐到,坐得幾舒服同埋好鐘意佢個格仔紋,好靚野食叫左個海鮮鍋仔,有花甲,有帶子,同埋烏冬花甲幾新鮮幾甜,同埋都唔算細隻帶子可能我地放得太耐,有小小韌烏冬好滑好彈牙,用既唔係下等材料之後食左個麻辣雞煲,估唔到3個女仔咁食得雞肉唔算好滑,但靠個煲加返唔小分而且份量都幾大下,好多雞肉辣度唔算好勁,一般人食都接受到到食部隊鍋啦,等個公仔麵熟左大家就搶住食,個麵底係普通料,但一到左做部隊鍋個個搶住食上面D豬肉好香,好惹味最重要既配角係側邊D蛋同芝士,2樣野好正最熱果一刻拎出黎食,蛋好濃味,芝士都好惹味食完之後,餐廳開始小人,夜晚生意可能差DD不過真係幾抵食,下次會再黎

黎到之後都幾多人等位,等左差唔多15分鐘先入到去
最後終於有卡位坐到,坐得幾舒服

同埋好鐘意佢個格仔紋,好靚
野食叫左個海鮮鍋仔,有花甲,有帶子,同埋烏冬

花甲幾新鮮幾甜,同埋都唔算細隻

帶子可能我地放得太耐,有小小韌

烏冬好滑好彈牙,用既唔係下等材料
之後食左個麻辣雞煲,估唔到3個女仔咁食得

雞肉唔算好滑,但靠個煲加返唔小分

而且份量都幾大下,好多雞肉

辣度唔算好勁,一般人食都接受到

上面D豬肉好香,好惹味

最重要既配角係側邊D蛋同芝士,2樣野好正

最熱果一刻拎出黎食,蛋好濃味,芝士都好惹味
食完之後,餐廳開始小人,夜晚生意可能差DD

不過真係幾抵食,下次會再黎
15 分鐘 (堂食)
2016-04-03 535 瀏覽
前排Facebook瘋狂洗版既sister korea cafe,最近好小左d人啦,今次黎到終於唔駛排好耐隊約左朋友6點鐘黎到,但7點後已經多返曬人,好彩早黎姐依個就係有小人到有人既過程,差d要排隊,韓國野既瘋癲程度真係好癲豬雜河粉,我地2個女仔食左唔算好多野,依個算係頭盤,豬雜好香,一d腥味都無,咬落都幾有口感河粉幾滑幾爽口不過個湯有d油,唔係好敢飲辣花甲米粉,湯底辣度睇到個顏色就知,飲到真係有d辛辣,不過依種辣唔會辣到條舌痺,幾好花甲好新鮮,加上湯底變到好有味道米線就普普通通,反正主角唔係佢,無所謂啦紫菜芝士泡飯,個外型真係好得,大家都爭住相機食先,不過首先要拌勻黎食咁樣芝士味會重d,而個紫菜真係幾脆,飯粒都幾好咬口不過份量真係好大,我地食到一半已經投降食左一日韓國大餐,聽日係時候去踩單車啦

約左朋友6點鐘黎到,但7點後已經多返曬人,好彩早黎姐
河粉幾滑幾爽口
不過個湯有d油,唔係好敢飲

花甲好新鮮,加上湯底變到好有味道

米線就普普通通,反正主角唔係佢,無所謂啦

咁樣芝士味會重d,而個紫菜真係幾脆,飯粒都幾好咬口

不過份量真係好大,我地食到一半已經投降

食左一日韓國大餐,聽日係時候去踩單車啦
韓劇一套接一套, 咩來自星星的你, 又太陽的後裔, 真係唔明點解套套都咁天文, 唔係星星就太陽。唔知遲D會唔會有來自銀河系的佢, 或者開普勒的子嗣咁呢講講下就被女友敲頭頂, 叫我唔好侮辱佢D偶像云云, 真係唔明韓國仔有咩咁吸引。不過韓國野食就係我地既共識黎, 今日就試到黎呢間好出名既韓國餐廳, 成日聽朋友講終於有機會黎試下!仲有D外藉侍應, 同佢地講廣東話佢地頭令令, 原來因為佢地係韓國"阿加斯"次次都係女友話要搵OPPA, 今次仲唔到我威番次! 當我用我D爛英文聊佢地時, 又被女友敲頭頂清河雞翼估唔到咁彈牙! 味道好似中國既花鵰雞翼, 不過就比較甜D, 食落爽口彈牙, 完全唔覺得油膩, 好開胃來自銀河系的佢有炸雞食, 我女友當然唔執輸啦, 叫左個蜜糖炸雞, 雖然好多蜜糖, 但舊雞都冇淋, 仲好脆好JUICY, D肉全部都係雞腿肉, 而且去晒骨啖啖肉, 唔怪得男主角係外星人都咁鐘意食啦!石鍋飯係應該加左辣醬, 仲加左一隻太陽蛋, 撈云左之後味道好濃, 加埋D好鬼惹味既紫菜同爽脆既飯焦, 真係超好味差少少飽, 平平地食多個卷物, 個卷物係幾好食, 而且份量好多, 有成10舊, 但就有D慳

差少少飽, 平平地食多個卷物, 個卷物係幾好食, 而且份量好多, 有成10舊, 但就有D慳皮, 全部都係醃菜同蛋加上青瓜, 如果想試多D特別野, 唔建議食呢個
題外話/補充資料: 估唔到細細屋邨都有間咁有規模既餐廳, 食物味道好又唔貴, 仲有韓國妹妹招呼, 下次我同兄弟黎XD
是日走入大圍食平民價韓國菜,餐廳就係新翠商場入面。小妹乘坐巴士46x,在新翠村落車行個五分鐘就到,其實幾方便。.完全估唔到係一個屋村商場入面會有間頗大間裝潢又不錯的韓國餐廳,諗住個位置幾偏應該唔多人食,不過一到七點原來都有好多家庭同情侶黎幫襯,店員的服務態度都值得一讚!先講返店內環境,環境闊落之餘,估唔到入面都幾多坐位,而且排得很整齊。周圍既佈置都幾別緻,用上不同顏色的椅子,牆壁是大貨櫃般的質感設計,櫃上有不少像街頭噴畫的裝飾,整個感覺就係走年輕路線,很好拍照!.看看五顏六色的餐牌,食物種類多而且不貴,平港島區的韓式餐廳平一半有多,叫多幾款都無咁肉赤啊!.每位附送海帶湯同前菜一份。添加前菜$6/份,湯可以任加。.Hita生啤 $48 及草莓水果冰茶 $29身為莓類愛好者的小妹點了草莓水果冰茶,入口帶有清清的士多啤梨香,不過甜,內有不少果肉,不錯。不過男人就話佢杯啤酒好似唔多夠氣。.火山脆皮豆腐 $48豆腐輕輕炸過,其質感頗似日式炸豆腐。再淋上大量韓式甜辣醬汁和芝麻,豆腐入口嫩滑,加埋韓辣醬有少少辣好惹味,小妹差唔多成碟清晒。.韓式大蔥蜜糖炸雞 $42一客有五件炸雞,炸雞肉汁尚算嫩滑,不
Hita生啤 $48 及草莓水果冰茶 $29
Hita生啤 $48 及草莓水果冰茶 $29
火山脆皮豆腐 $48
韓式大蔥蜜糖炸雞
韓式大蔥蜜糖炸雞 $42
一客有五件炸雞炸雞肉汁尚算嫩滑,不過所配的蜜糖汁就係平時食蜜糖雞翼的汁,算不上韓式,不過味道是可以的。
漢拿山豚肉芝士炒飯 (辣) $128
個飯已經係餐牌入面較貴既一道菜,個飯有辣有唔辣 (當然辣就更惹味啦),仲會有韓藉美女(店員) 係你面前一路煮個芝士蛋溶岩飯你食,很賞心悅目呢。
漢拿山豚肉芝士炒飯 (辣)
講返個飯先,店員先將飯一路炒熱,再落埋蘿蔔絲、辣豬肉和韓辣醬一齊炒;美女店員仲將飯砌左個心形比我地添 XD~影完相之後,店員再將芝士條同雞蛋漿放係飯則邊,加埋少少紫菜係面做點綴,等蛋漿熟熟地就可以食啦。
店員幫我地將個飯好似蛋糕咁一開四份,方別分黎食。個飯既味道辣辣地,開胃至極,加埋芝士同雞蛋,多左重口感同滋味,不過芝士味未算好明顯,不過個飯係好食的。
每位附送海帶湯同前菜一份。添加前菜$6/份,湯可以任加。
漢拿山豚肉芝士炒飯 (辣)
2016-03-24 581 瀏覽
近來潮流教主甚囂塵上, 陳豪同班女演員做型個個都好潮, 唔講內容, 套戲淨係睇做型已經好值得一看由潮流講到食物, 食物其實色香味供全好重要, 而外型就係第一樣顧客決定黎唔黎食既重要因素, 所以就算你煮得好好食, 個樣太樸素都會令人卻步進食環境都同樣重要, 呢間位處屋邨既餐廳係商場內, 色彩繽紛, 燈火通明, 好多學生都鐘意黎食飯傾計, 加埋韓國學生帶比人好年輕既感覺時間尚早, 後庭還未有人坐, 但就好清楚咁展示左個背景, 除左邊邊既卡座都係沙發椅, 普通櫈都有好多不同款式, 想爭櫈仔記得唔好遲到!一人一隻鐵板芝士餃子, 芝士香到令我地睜大晒隻眼, 餃子2邊都煎晒脆脆地, 芝士溶晒好似溶岩咁卜卜卜, 放係大大隻煎餃子上面極級邪惡, 但好好食!我都未食過咁得意既部隊鍋, 因為成個鍋變左個鐵板, 我最鐘意佢側邊有芝士同埋蛋, 半熟既時間拎起拉絲真係好CREAMY, 咸咸地撈埋甜粟米出奇地夾!中間湯唔多, 所以味道濃D, 仲就有隻蛋同埋年糕, 泡菜辣辣地但唔會令到佢辣到好似辛拉麵咁, 另外仲有邪惡芝士腸, 好唔正宗但就冇傳統咁多味精估唔到辣辣地既韓國辣醬水冷麵, 竟然係又熱又凍既! 岩岩食落口

估唔到辣辣地既韓國辣醬水冷麵, 竟然係又熱又凍既! 岩岩食落口係凍, 但食完個身就會慢慢發熱, 因為都算幾辣! 不過配料其實好少, 主要都係青瓜絲同紅蘿蔔絲, 比較可以清新番口腔, 令條脷唔會辣咁耐
海鮮鍋餅好多海鮮! 主要都係魷魚, 豉油配合番鍋餅既味道做得甜甜地, 邊邊位微焦, 中間位軟軟又粉嫰, 加上纖細既青蔥, 層次感好多~

2016-03-22 677 瀏覽
一直也想跟好姊妹們找一家韓國餐廳好好坐一下,但旺角區的韓國餐廳味道雖然不錯,但座位太迫不舒服,.尖沙咀區的又太貴,味道又一般,所以計劃了很久也沒有下文經友人介紹,原來大圍也有特色韓國餐廳,看過openrice的食評看似不錯,所以今天和友人2人先來試試環境確實不錯,感覺相當悠閒,座位一點也不擠迫侍應們以韓國人為望,留下幾位香港人作為溝通用,雖然我不是韓粉,但感覺相當不錯來的時候是星期六的下午,人潮剛剛散去,所以有很多位置可以選擇食物選擇比一般韓式餐廳較多,不過今天我們2位女承子來,還是不要點太多為妙點了一個韓式便當,份量比想像中大,味道雖然不是十分好,但感覺充滿誠意紅腸和蛋是整叫整做,所以不是硬的,口感不錯飯團熱辣辣,味道新鮮,但飯太多2人吃也差點吃不完另外點了一個豬雜錦,相當大鍋,我們只吃了部份便吃不下了豬雜錦肉味充足,而且超多醬汁,所以一點腥味也沒有,絕對值得一試下次會跟其他姊妹來試試其他食物呢

環境確實不錯,感覺相當悠閒,座位一點也不擠迫

紅腸和蛋是整叫整做,所以不是硬的,口感不錯

飯團熱辣辣,味道新鮮,但飯太多2人吃也差點吃不完
另外點了一個豬雜錦,相當大鍋,我們只吃了部份便吃不下了

下次會跟其他姊妹來試試其他食物呢

2016-03-18 763 瀏覽
已經嚟過兩次都覺得唔錯,閒日清靜啲唔洗等位添韓國菠蘿冰,差唔多次次嚟都飲呢個,大大個菠蘿冰清甜解渴火山脆皮豆腐豆腐外脆內軟,加埋個酸酸甜甜嘅醬都幾開胃韓式水菜五花腩生菜包,第一次食呢種五花腩包生菜五花腩食落完全冇油膩感,整體感覺不俗海軍隊長鮮貝鍋,兩個人嗌一個鍋加小食就搞掂呢個鍋好豐富呀!!有沙白蜆、藍青口、鮑魚、蠔仔仲有菜同韓國手打烏冬清清哋仲好鮮甜,唔錯坐吓坐吓又一個下晏嚕
已經嚟過兩次都覺得唔錯,閒日清靜啲唔洗等位添
韓國菠蘿冰,差唔多次次嚟都飲呢個,大大個菠蘿冰清甜解渴
火山脆皮豆腐
豆腐外脆內軟,加埋個酸酸甜甜嘅醬都幾開胃
韓式水菜五花腩生菜包,第一次食呢種五花腩包生菜
五花腩食落完全冇油膩感,整體感覺不俗
海軍隊長鮮貝鍋,兩個人嗌一個鍋加小食就搞掂
清清哋仲好鮮甜,唔錯
坐吓坐吓又一個下晏嚕
2016-03-17 690 瀏覽
以前小學年代, 媽媽一話去食韓國野, 我就知道一定係去食漢陽苑食韓國燒烤, 就算唔係都會係去其他任食韓燒, 因為以前冇咁多韓國菜, 家中又無咩錢, 韓燒係我地少數可選既選擇, 而且仲係任食, 我地通常仲開心過食麥當勞嫁。但食日本野通常都係一年先會食一次, 因為實在好貴。而家選擇多左, 好多韓流文化衝入香港, 我先知道原來韓國有咁多唔同款式, 樣子同風格既野食, 完全唔會輸比博大精深既日本飲食文化選擇好多, 不過我地就選左推介既果醃雞肉石鍋伴飯, 因為石鍋伴飯都算係韓國菜最有名氣既一種, 不過就進化左好多啦~ 佢地已經將雞肉去皮, 食落冇咁油膩~ 石鍋雖然非常熱, 但溫度適中, 唔會滋多一陣就燶晒底, 只會焦焦地金黃色, 飯焦好好食~而且韓國辣醬係自己落既, 加埋佢本身獨有既果香, 個飯辣中帶甜, 所以好易入口越食越想食! 果然唔同以前既韓式石鍋飯呀記得旺角有間辛安東, 原來唔係佢地既專利, 呢度都有安東燉雞鍋, 呢道菜係從1980年在慶尚北道安東市場流傳出黎既。我地叫左小辣, 因為佢地較個辣味真係較得幾不錯, 我地都食到所以先敢叫有辣...相比辣味, 我覺得佢地個醬油當中有菇香, 香料

我地叫左小辣, 因為佢地較個辣味真係較得幾不錯, 我地都食到所以先敢叫有辣...相比辣味, 我覺得佢地個醬油當中有菇香, 香料同埋甜味, 薯仔令個湯底濃番少少, 雞肉賣相一D都唔靚, 但就好似媽媽既煲湯骨咁, 非常入味而且好稔, 一咬就化開, 好有家庭感覺!
呢個食左D既泡菜餃子辛辣湯麵係咪好似辛拉麵呢? 其實除左冇咁辣, 樣樣都好似, 個麵質都好彈牙, 餃子仲超薄皮, 不過入口就唔知係肉汁定係辣湯啦
最後呢個懷舊便當盒係韓國人特產, 佢地平日成日食既飯盒就係簡單既煎蛋, 腸仔, 豬腩肉, 本來平平無奇, 但加入紫菜同辣式醬油調味就變左非常出色既一個飯盒! 令人每日都會好期待既一個午餐餐盒~

2016-03-17 613 瀏覽
作為一個美食毒L, 幾個月無食韓國菜實在太不專業, 本來想到訪醬缸的, 可是那家店長時間都是要排長龍, 醃生蟹又要訂, 訂完還得排隊得半個小時入內, 真係很辛苦友人提起, 雖然遠, 但起碼SISTER夠大, 來回的時間也不用半小時, 又不用熬凍風, 於是我們又來了這間隱世食店不用懷疑, 是生的, 因為下面還在煮, 海鮮超級多! 有沙白, 青口, 蠔跟韓國鮑魚! 味道很不錯, 因為跟我去年的經驗一樣又是無味精, 湯底鮮味十足, 熬煮的海鮮沒有雪味, 所以越煮越出, 下烏冬的時候就知道會很吸味, 果然如此!這個東西賣相很麻麻, 色澤有點慘白, 不過味道卻是不錯, 好像卡邦尼的醬汁加入年糕跟粉絲, 年糕煙韌粉絲稔, 咬下去雙重口感, 老人家可以SKIP年糕, 口感是很合家歡的這個鐵板牛肉石板燒很似PEPPER LUNCH, 不過沒有那麼油膩, 牛肉也很鬆軟無筋, 咬下去絲絲甜美, 份量很多, 所以連白飯吃一定夠!SISTER KOREA CAFE的拿手絕活一定是韓國學生炒飯, 不是吃掉他們啊! 而是他們親身來幫你炒一次, 雖然功夫不複雜, 但炒飯味道卻是融合了韓國泡菜(黃芽白), 韓式豆板醬

SISTER KOREA CAFE的拿手絕活一定是韓國學生炒飯, 不是吃掉他們啊! 而是他們親身來幫你炒一次, 雖然功夫不複雜, 但炒飯味道卻是融合了韓國泡菜(黃芽白), 韓式豆板醬, 那種韓國式又辣又甜美的風味雖然兩極, 卻又毫不排斥, 每粒飯都包著醬汁, 又不像中式炒飯油膩, 真的很討喜!
2016-03-15 811 瀏覽
三月的氣溫還像冬天一般, 很冷, 真的很冷. 不過在Sister Korea Cafe吹起一陣冬日韓風, 就讓人暖和了不少.這天跟CEO來到這裡吃午餐, 想不到也有BB凳, 是加分位. 環境方面, 有不少韓式佈置, 蠻適合年輕人的.未開始吃, 先上前菜, 除了泡菜以及大荳芽, 還有紫菜湯, 連小晴晴也有一份呢.韓國菠蘿冰 $58一向愛喝菠蘿汁, 既然如此, 當然要喝喝韓國菠蘿冰, 以原個菠蘿奉上, 質感比較冰, 但也算甜美的.忌廉插柚子沙冰 $38CEO就選來忌廉插柚子沙冰, 試了一口, 是幾清甜的.韓式大蔥蜜糖炸雞 $42吃韓國菜, 炸雞是少不了的. 這客韓式大蔥蜜糖炸雞, 不算太油, 皮脆, 加上了蜜糖, 微甜.火山脆皮豆腐 $48接下來的是火山脆皮豆腐, 叫得做火山, 果然是帶點香辣, 豆腐外脆內嫩, 一客份量十足, 幾抵食.果醃牛肉石板燒 $78這天小晴晴跟我們一同吃飯, 想來想起, 還是選來這客果醃牛肉石板燒給她吃吧, 其實主要原因是因為跟白飯上, 更加適合她. 牛肉一大碟, 不稀場, 但就比較肥, 但在天氣寒冷下, 吃這個石板燒, 很貼心.漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 $128
韓國菠蘿冰 $58
忌廉插柚子沙冰 $38
CEO就選來忌廉插柚子沙冰, 試了一口, 是幾清甜的.
韓式大蔥蜜糖炸雞 $42
火山脆皮豆腐 $48
果醃牛肉石板燒 $78
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 $128
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯有兩個版本, CEO當然要吃不辣的版本, 其實亦幾惹味, 炒飯炒得飯粒分明, 如果是吃辣的版本, 應該更加香口呢.
走年輕人市場的Sister Korea Cafe, 整體食物有水準, 飲品如韓國菠蘿冰以及忌廉插柚子沙冰皆別有風味, 加上火山脆皮豆腐, 以及漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯, 就是滿足的一餐.
2016-03-14 768 瀏覽
這個三月, 天氣乍暖還寒, 來到Sister Korea Cafe吃午餐就很合適了. 從港鐵站走來, 大約十分鐘, 想不到在新翠商場內, 會有一家蠻有型格的韓式Cafe.店子內裡的裝潢很有韓風, 看看餐牌, 選擇也不少, 就在當中揀選了幾款菜式分吃吧.前菜: 吃韓國菜, 例牌有前菜供應, 這裡就有兩小碟泡菜以及大荳芽當作熱身, 還有紫菜湯一碗, 天寒地凍, 喝碗熱湯真好.忌廉插柚子沙冰 $38: 8.5分, 先來點喝的, 忌廉插柚子沙冰, 味道清爽, 帶柚子的甜味, 跟忌廉混合而成, 幾討好的.韓國菠蘿冰 $58: 8分, 文迪選擇的是韓國菠蘿冰, 用原個菠蘿上, 賣相吸引, 不過稍嫌菠蘿冰未算太清甜.火山脆皮豆腐 $48: 8.5分, 兩款頭盤中, 比較喜歡的是火山脆皮豆腐, 大大件的豆腐, 熱辣辣, 皮脆, 內裡幾嫩滑, 那個醬汁帶點辣勁, 很醒胃.韓式大蔥蜜糖炸雞 $42: 8分, 至於韓式大蔥蜜糖炸雞, 是大大塊的格式, 雞肉不會太實, 帶微微的蜜糖甜味.漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 $128: 8分, 由店員堂弄的漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯, 有辣以及不辣的版本, 我們揀選的是不辣

漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 $128: 8分, 由店員堂弄的漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯, 有辣以及不辣的版本, 我們揀選的是不辣, 但也幾香口, 惹味, 帶芝士香, 旁邊的蛋, 正好給小晴晴吃呢.
果醃牛肉石板燒 $78: 7分, 特意點選給小晴晴吃果醃牛肉石板燒, 因為跟上的是白飯, 不過牛肉實在偏肥, 但就勝在份量很多, 加上那個石板熱辣辣, 也是香口的菜式.
Sister Korea Cafe環境很有韓風, 食物亦幾有特色, 如忌廉插柚子沙冰, 火山脆皮豆腐, 以及漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯皆值得一試, 店子人客不少, 始終韓風還是很有市場的.
2016-03-12 513 瀏覽
自從上次食完韓國野,之後就開始愛上左佢,於是,我決定食多次!為左更加韓國,叫左野食都貼近韓國人平時會食既野:年糕同炸雞緊係走唔甩啦。卡邦尼粉絲年糕其實我第一次真正咁食年糕,因為好擔心年糕太過淡,同好有咬口。自己食完呢碗野之後,第一樣諗到既野就係好飽。因為呢款菜式真係好多澱粉質,不過都有佢既好處,就係好岩鍾意有飽肚感覺既我。粉絲非常煙韌,呢個徵兆正正反映出我行岩路,慢慢感受到咩叫韓國氣色。粉絲吸收左醬汁既精華,散發著卡邦尼既仙氣:煙肉、微微既奶香味以及洋蔥既鮮甜味,造成濃烈既卡邦尼粉絲。不過我覺得加埋年糕就冇咁好食,因為真係太多澱粉質,好飽且少少滯。如果年糕可以煎過再加少少惹味既汁就更好啦。韓式火辣醬爆燒汁炸雞俗話有話唔好以貌取人,唔好睇佢紅卜卜,其實係唔辣既炸雞黎架。雞嫩醬濃,醬汁甜甜地既味道不斷引誘我,不斷叫我點多啲醬汁,好在佢個醬唔油膩,唔會再次造成飽飽滯滯既感覺。而且佢啲醬汁唔會令炸粉變淋,保持香脆可口。芬達插草莓沙冰上次黎我都有叫過類似既野,但呢隻芬達味就冇上次果隻咁好飲,飲落去好似飲緊柚子飲品咁。又唔係話伏,但係酸酸地,又有氣,幾過癮。而且重點係我食完好滯既卡邦尼,仲可以食得

卡邦尼粉絲年糕
韓式火辣醬爆燒汁炸雞
芬達插草莓沙冰
上次黎我都有叫過類似既野,但呢隻芬達味就冇上次果隻咁好飲,飲落去好似飲緊柚子飲品咁。又唔係話伏,但係酸酸地,又有氣,幾過癮。而且重點係我食完好滯既卡邦尼,仲可以食得落炸雞,都係靠佢酸酸地有開胃作用,keep住我個食慾炸。
2016-03-11 440 瀏覽
十年前大圍對於美食這2字來說可說是沙漠,周邊不是茶餐廳便是大家,非常悶蛋,更別說有美食出現直至近年,隨著韓風在香港徹底吹遍,大圍區內也有不錯的餐廳,sister korea cafe便是其中之一週日下午,午飯時間過後依舊有很多人流,証明餐廳人氣不減有趣的menu,動畫文字兼備,絕非傳統只是對著普通文字一樣無聊韓式炸雞,比李家的更好吃,更香脆,而且肉質嫩滑,味道相當不錯韓式薄餅,感覺有點像中國的煎薄"撐",味道分別便是沒有中國式的那麼濃但香口的感覺則徹底保留了,配上特制醬汁入口更好而且真的很抵吃4人的份量,但只是2人價錢sister korea cafe 的部隊鍋真不能看小,味道比出面專吃部隊鍋的餐廳更佳,先說主菜,紅燒牛肉加上芝士條,相當惹味芝士味道相當香濃,配上軟熟的牛肉入口一流而2旁蛋漿熟了後,變成滑蛋,入口香滑之餘蛋味亦濃郁,但要小心蛋燒太耐會老了2邊的栗米仔和配菜則沒有什麼特別,可能是因為配菜的關係沒有下什麼心思不錯的韓國餐廳,服務也是相當高水準,侍應經常替你加茶加水,相當細心

週日下午,午飯時間過後依舊有很多人流,証明餐廳人氣不減

但香口的感覺則徹底保留了,配上特制醬汁入口更好

而且真的很抵吃4人的份量,但只是2人價錢

芝士味道相當香濃,配上軟熟的牛肉入口一流