2016-08-03 2602 瀏覽
動漫節開鑼,先黎到灣仔的<<新泰東南亞餐廳>>醫醫肚。十二點黎到,唔使等位有卡位坐。呢度裝修得好有泰國風,放左好多泰式擺設。中午時段有套餐叫,咁當然係叫套餐啦~抵食咁多,選擇又多。套餐加$28可以換個<<蒜蓉焗生蠔>>,一碟有兩隻,勁多蒜蓉,入口生蠔雖然縮左小小,但很香蒜蓉味。套餐點左個<<冬蔭海鮮炒飯>>剛上枱,目測已經有好多海鮮喇,青口,大蝦,尤魚等,仲要都好大隻下。因為剛炒起,又係冬蔭公底,入口熱辣辣,加上小小酸,好開胃呢。飲品加$8換特飲<<咸檸七>>,唔係好多地方有得飲,點可以錯過。因為我地兩個人吃,所以加多個<<冰鎮翡翠螺>>,一碟五隻,好大隻下呢。入口好多肉感又JUICY,愛吃螺的不能錯過呀。

動漫節開鑼,先黎到灣仔的<<新泰東南亞餐廳>>醫醫肚。

十二點黎到,唔使等位有卡位坐。

呢度裝修得好有泰國風,放左好多泰式擺設。
中午時段有套餐叫,咁當然係叫套餐啦~抵食咁多,選擇又多。
套餐點左個<<冬蔭海鮮炒飯>>

入口好多肉感又JUICY,愛吃螺的不能錯過呀。
2016-07-30
$146.5 (午餐)
  • 冬蔭海鮮炒飯
  • 冰鎮翡翠螺
2016-08-02 533 瀏覽
新泰呢間餐廳的食物做得幾精緻,而且味道唔錯。沙爹串燒即叫即燒,雞肉同豬肉燒得皮脆肉嫩,最重要既沙爹醬做得好香口,有好濃郁既花生香。豬肉碎生菜包啖啖豬肉汁再加上香辣口味配上爽脆生菜,口感一流。泰式炒金邊粉外面既係蛋絲,賣相一流,另外金邊粉唔會炒得好油,酸酸甜甜好開胃。
新泰呢間餐廳的食物做得幾精緻,而且味道唔錯。
沙爹串燒

豬肉碎生菜包
啖啖豬肉汁再加上香辣口味配上爽脆生菜,口感一流。

泰式炒金邊粉

2016-08-01 430 瀏覽
收工過後同友人想搵d酸酸辣辣既泰國菜食,去左灣仔既新泰食!這裡環境很有特色,而且舒適寬敞店鋪都比較多位,很多擺設都富泰國風情,整個環境讓人覺得很舒服很放鬆。,一去到就有得入座喇!。泰式生蝦,去食泰國野必食,嘩~蝦身肥大肉厚,好少食到咁肥美完全有juicy既感覺! 中間既醬汁酸酸辣辣,入口後要等一陣先感受果陣辣味,泰國青芒果沙律,個汁甜甜酸酸,味道適中,不會有過酸的感覺~芒果夠熟所以唔係硬生生的,仲有紅洋蔥及香脆腰果,少辣......軟殻蟹的香脆, 配芒果的清甜, 好味
收工過後同友人想搵d酸酸辣辣既泰國菜食,去左灣仔既新泰食!
泰式生蝦,去食泰國野必食,嘩~蝦身肥大肉厚,好少食到咁肥美
軟殻蟹的香脆, 配芒果的清甜, 好味
2016-07-21 1060 瀏覽
前幾日我地幾個去咗一間嗌新泰東南亞餐廳嘅,覺得都幾好味下,所以就決定用小小時間嚟講一下我嘅直觀感受喇。東南亞餐廳,第一道要講嘅系越式蟹肉炒粉絲,即使我地大家都覺得系比較普通嘅一味,哩間餐廳都炒得好正宗喇,火候方面絕對無洗講,簡直可以俾5分喇,碎蟹肉都好多,當然喇,粉絲更多,期間夾雜住紅蘿蔔絲等等,蟹湯嘅味道炒粉絲,鮮味都浸入咗粉絲度,所以真系超級之味道甜味,海鮮味濃、越式蝦米紙卷,系一道口味比較清淡嘅菜式,紙卷系真嘅,出邊嘅一層簡直好似紙咁薄,不夠口感就無系紙喇,入口即覺得鮮甜,頂層嘅是蝦米為哩一道清淡嘅紙卷又添加咗一絲嘅豐富層次,加上番茄汁,酸甜可口、蠔仔炒蛋,好簡單嘅,不過好味就系喇,蛋好嫩,滑,蠔仔就好新鮮,雖然兩個都系腥,不夠夾埋就一啲都唔覺。牛扒好食又抵食。
牛扒好食又抵食。
2016-06-12
2016-07-16 736 瀏覽
今晚與朋友來到灣仔區,不是到酒吧餐廳不是吃西餐廳,而是到泰國餐廳吃泰菜。吃泰國菜一向到九龍城,感覺比較正宗有風味,今晚一試朋友介紹的泰國餐廳。椰青沙冰。把椰青打成沙冰,頗有特色,平時較為少見。滿滿沙冰濃郁椰子香味,沙冰幼滑入口椰子味非常香濃,清新解喝。香芒牛油果軟殻蟹米紙卷。薄薄米紙包上芒果、牛油果、炸軟殻蟹。軟殻蟹香炸不乾身,蟹肉豐富頗是吸引,芒果、牛油果增添清新味道,加上蔬菜味道清香清甜,毫不油膩。泰式生蝦。大大隻生蝦肉質爽口彈牙,味道鮮甜鮮嫩,非常新鮮。新鮮蝦肉上滿滿蔥粒和辣椒,醬汁帶點辣味,辣度都頗高。生蝦加上蒜片,配上醬汁,辣中刺激,甜中帶嫩,非常出色。泰式炒金邊粉。蛋網包上金邊粉,即叫即炒上枱熱辣辣,金邊粉炒得乾身不油膩,醬汁味濃入口頗是滋味,大蝦爽口彈牙,大大隻份量頗多,加上花生碎等配料,味道香口咸香豐富,的確令人驚喜。
椰青沙冰。
把椰青打成沙冰,頗有特色,平時較為少見。
香芒牛油果軟殻蟹米紙卷。
泰式生蝦。
泰式炒金邊粉。
2016-07-16
2016-07-15 319 瀏覽
之前去灣仔見朋友,食過一間附近噶印度菜。店名就費事再講。總之就好難有第二次. 然後上個月同朋友去灣仔,又穩野食,系食過果間印度菜附近,穩到呢間了,新泰東南亞餐廳。東南亞餐廳我覺得D店名都差不多。3個人,點咗幾個菜,朋友中意泰國口味,所以都系泰國口味多。蕉葉烤盲曹,其實魚個名我就係沒聽過,甘幾日食新野,當然就系穩沒聽過食。荷葉蒸魚,我自己都做做過,蕉葉就因為平時少見到,距呢個都同荷葉一樣,各有千秋。首先個魚就比較嫩。呢個魚,應該都係東南亞果邊魚種,算唔咩骨,味道就有D重,即係咸小小,鹹魚淡肉,我覺得都巖餸飯。我哋去泰國玩,都系食芒果飯啦。芒果糯米飯,nee個都唔算好罕見,首先芒果都系新鮮,甜不澀,好爽口。我覺得有D似甜品,但係距又有糯米噶腍嚼口。三個人分就剛好,因為一個人食曬,有D滯。蒜蓉炒貴妃苗,E度菜就係好嫩,同豆苗差不多味道,都好爽口嘅喔。泰國青芒果沙律,沙律清新可好,佢E度D醬都系好特別清新,同西餐唔同,青芒就系特別爽,但是唔會好甜,呢個沙律我給好高分。香芒軟殼蟹米紙卷,e個卷同日本壽司都系好大區別,因為那個比壽司比較薄皮,更加滑,裡面蟹肉新鮮,我個人好中意,真系啖啖肉嘅感覺。
2016-06-02
2016-07-09 794 瀏覽
灣仔收工已經好晏,同同事食埋飯先返屋企,附近有間泰菜算比較新就去試吓。食物選擇都幾多有好幾頁Menu!可惜我哋得兩個胃,叫得唔太多。頭盤叫咗生蝦,份量比想像中少,得五隻。不過原來隻隻都好大隻同好肥美,一隻差不多等如平時一開二咁大!味道亦都鮮味,個蒜蓉辣汁唔無平時咁辣,易入口。香菇炒椰菜苗亦不錯!雖然菜苗比較老小小,冇想像中咁幼嫩!不過菜味都幾濃郁清甜,又唔會太油,所以我都幾喜歡。有菜又有蝦,我哋叫多一個肉食,揀咗蜜糖燒排骨。呢個係全晚我覺得最最最好食嘅一味餸,同平時西式嘅BBQ ribs唔同,呢個有啲炭燒嘅香味,再塗上少少蜜糖甜甜地,排骨係半肥瘦,咬落好淋,超級中意!最後叫多一個冬陰公湯金邊粉食,完全冇諗過咁大碗,差少少等如平時響酒樓一窩咁大!冬陰公湯底唔太辣,酸酸辣辣好惹味,金邊粉唔會過淋,而且海鮮亦好足料,青口蝦魷魚樣樣齊青口蝦魷魚樣樣齊,而且份量都唔算少!其實我哋兩個人都食唔晒。食到食唔哂仲要好食,但每人都係$200!抵!
食物選擇都幾多有好幾頁Menu!
可惜我哋得兩個胃,叫得唔太多。
食到食唔哂仲要好食,但每人都係$200!抵!
2016-07-07
  • 蜜糖燒排骨
2016-07-06 282 瀏覽
我最近一直都在搵一D新嘅特色餐廳,呢間新泰東南亞餐系我嘅新發現,推薦比大家啦!佢呢度嘅野食都好唔錯嘎!呢杯(pint),只要$ 68,啤酒味足夠,而且酒味唔會一下子上腦,我比較建議再加D冰塊,會更加好飲!泰國椰青,整只上,都系只要$ 42,超級抵,而且佢比較有心,果個洞挖得比較靚,真系唔錯!香芒軟穀蟹米紙卷,$ 78,將軟殼蟹同芒果包得超級精緻,而且非常整齊,又可口,下次都要推薦比我嘅朋友先得!整只雞,無錯,就系整只雞,越式燒春雞釀香茅黃飯,$ 168,佢系用整只雞蒸嘅香茅飯,好香,而且雞肉好鮮嫩!
2016-05-31
下午茶
2016-06-19 385 瀏覽
食過咁多間泰國菜嘅餐廳,覺得新泰東南亞都係算入邊好食嘅一間!!所以成日都會帶朋友啊、或者屋企人、同事過嚟食野。而且呢度環境唔錯,泰式嘅裝飾會有啲泰國風味。而且服務態度好,加水啊、換碟都好勤力。!麵包焗咖喱軟殼蟹!$188.超級推介!!咖喱嘅品種實在太多啦,雖然都係黃色,不過每間餐廳嘅味道都會有啲唔同,呢度嘅咖喱椰漿味唔會好濃,不過都好味,將軟殼蟹浸系咖喱到,令蟹更加入味!!泰式生蝦!$98.同平時食嘅日本料理入邊嘅蝦肉刺身好唔同。首先喺賣相,將蝦殼整開之後,將蝦肉分成兩邊攤開,再系蝦肉中間放上秘製嘅泰式醬料,蝦肉爽口,新鮮!!!泰式蝦炒金邊粉!$95.呢個金邊粉入邊食材真係超級豐富,有腰果、西柚肉、蝦肉,仲有各式各樣嘅配料,將金邊粉都遮到實曬。口感豐滿。呢個飛天通菜同我地平時食嘅通菜味道都係有啲唔同,佢嘅味道比較重,而且微辣,食起身好開胃。
2016-05-29
9 分鐘 (堂食)
2016-06-18 298 瀏覽
人地話大肚婆胃口先會變化,但我最近都好似個大肚婆咁,呢排鐘意左食日韓泰呢幾種口味,經常食完泰國菜就食韓國菜,今晚輪到寵幸泰國菜喇,有時鐘意周圍穩食,嘗試唔同餐廳,新泰東南亞餐廳係無意中睇到嘅,第一感覺會唔錯。一般燒野食我都會放少少蜜糖,呢個蜜糖燒肋骨燒得好正,用蜜糖燒除左味道會有少少甜,另外原因係我覺得放左蜜糖,會烤得好食D,呢個肋骨肉燒得好唔錯,味道可以,兩邊都燒者收曬水,鎖緊左水份但肉依然好嫩,廚師技術唔錯。食完燒肉,再整一個新鮮嘅椰清,好清甜,好享受。青咖喱羊架比想象中要好食,羊肉無騷味,咖喱好地道,估唔到同羊肉都可以咁襯,我用薄餅蘸D咖喱,我咁嘅食法都幾好喔,咖喱味好正。薄餅有D類似之前係廣州食嘅千層餅口感,有層次,煎得又薄又香脆。主食無食飯,因為想食呢度嘅泰式金邊粉,炒個粉都要擺造型,好彩係有樣又有料,幾好食。

2016-06-05
2016-06-16 303 瀏覽
冬蔭公湯👍🏼✨第一次係香港飲到咁正宗既Tom Yum Goong咋, 之前係泰國飲到既味道, 而家係呢道終於搵得番啦賣相不錯, 蝦好大隻呀, 飲落香濃鮮甜,味道出眾, 入口先是酸味,然後複雜既味道混合,呢種口感複雜又帶有層次, 香辣調味料,辣味、酸味、香味凝聚於這一味湯中, 口水不自覺分泌旺盛泰式蝦醬炒飯😋✨炒飯中加入蝦醬調味,令炒飯口感變得豐富鮮香, 令本身勁好食既炒飯鲜香再度提升, 蛋絲令每一颗米粒都充溢着濃郁香味,入面的小蝦乾為炒飯增添微微的辣味,菜粒亦倍增口感而旁邊既臘腸,帶出有層次的口感,臘腸脆身香口加上玫瑰露和鮮肉香味,齒夾留香,令人回味無窮環境舒適寬落,不會有壓迫感,裝修也很精緻。鹹檸梳打採用泰國的梳打水+鹹檸。一飲條氣好順呀,酸中帶鹹鮮,不過梳打水為無糖,唔怕肥當然係鹹檸七好味d la!!😁😊呢間鋪👍🏼✨✨
冬蔭公湯👍🏼✨

泰式蝦醬炒飯😋✨

環境舒適寬落,不會有壓迫感,裝修也很精緻。
鹹檸梳打
呢間鋪👍🏼✨✨

2016-06-13 295 瀏覽
慶祝黎到第二PART, 夜晚就去新泰食泰國菜環境好大, 坐位好寬敞, 坐得好舒服, 一啲都吾迫咸檸 梳打, 咸檸不太咸不太酸,注入了梳打,口感好得意, 清新又解暑!!!第一次食椰菜仔, 椰菜仔用蒜泥兜炒, 顏色翠綠, 口感爽脆, 甜, 少少苦, 又帶點辣, 每啖都有甜甜辣辣嘅味道,的確百感交集, 口感惹味香芒軟殼蟹米紙卷 一道香口惹味的炸軟殼蟹米紙卷 捲好後大大啖咬來吃,充滿層次的口感,愈吃愈過癮 用米紙將軟殼蟹、香芒、香草等不同口感和食味的材料捲起,大大啖品嘗,再點埋泰式酸辣汁, 感覺滋味又過癮。最正係呢個奶油蝦, 168蚊, 好大碟, SIZE就成隻龍蝦咁大隻, 堅!利用煎的方法將蝦的鮮味鎖住,再淋上蒜香奶油醬,蝦的鮮味搭配奶油汁真是一個完美的組合,吃完整個嘴巴都是奶油蝦香的味道, 呢個奶油蝦吃起來感到creamy 濃郁奶油味, 結果我點左一碗飯黎LO 汁送飯食!
慶祝黎到第二PART, 夜晚就去新泰食泰國菜

環境好大, 坐位好寬敞, 坐得好舒服, 一啲都吾迫

2016-05-30 408 瀏覽
今天同朋友來到新泰東南亞餐廳食嘢,剛行入嚟發現佢哋嘅裝修好有東南亞風格feel,有一面墻係唔同風格嘅瓷磚粘貼一齊,乍看比較有東南亞熱帶風情,樓梯間有一個展櫃擺設,上面嘅銅像人物也是泰國著裝,仲有其他飾品都佈置得原汁原味。冬蔭功係馬來西亞乃至全球都非常有知名道,來到點可以唔試下佢哋招牌菜,酸辣口感適中,味道唔會太濃太重口味,可以品嚐得到青檸同椰漿的香味;千層糕十分爽甜香滑,上面鋪咗濃滑嘅椰漿,食入口更加清香怡人;肉骨茶以前真無飲過,同我哋平時煲嘅藥材湯感覺差唔多,胡椒味比較重,藥材味都比較濃,湯底就好似品茶一樣可以不斷續杯,肉骨茶嘅歷史由來也是值得學習嘅。泰式青咖哩雞味道有點辣,雞肉幾嫩滑,馬鈴薯也夠軟爛,總體口味都唔錯;咸魚炒芥蘭味道好正,咸香爽脆,係我鐘意嘅味道;珍多冰椰香味好濃,加入椰果同水果之後都幾清甜,不會太膩。
咸魚炒芥蘭味道好正,咸香爽脆,係我鐘意嘅味道;
珍多冰椰香味好濃,加入椰果同水果之後都幾清甜,不會太膩。
2016-05-19
2016-05-30 372 瀏覽
今天做野忙到飛起,落班已經好攰喇,郁都唔想郁,Honey話見我咁辛苦要鎬勞一下我,于是帶我嚟一間好有特色嘅餐廳食嘢。新泰東南亞餐廳裡面嘅餐牌、擺設都比較有風格,我哋點咗南瓜焗咖啡海鮮、泰式炒金邊粉、越式燒春雞饟香茅黃飯。南瓜焗咖啡海鮮上枱果一個monment都令人幾驚喜咖,用原只南瓜做燉盅,裡面裝滿咖喱海鮮,試咗一啖咖喱味道真係幾濃郁,海鮮食入口爽嫩得嚟仲有少少香辣,南瓜我都細細試咬咗一口,好軟熟清甜。泰式炒金邊粉嘅賣相我是非常滿意的,香脆嘅網式炒蛋包住熱辣辣嘅海鮮炒粉,遠遠就可以聞到蛋香同炒粉的香味了。打開之後可以見到裡面裝咗好幾大新鮮飽滿嘅大蝦,金邊粉食入口很爽滑,大蝦也鮮嫩可口。越式燒春雞饟香茅黃飯佢嘅工藝和手法值得大大點個贊,燒雞表面烤得焦黃肉嫩,香氣四溢,饟了飯之後睇上去更加飽滿吸引,令人食指大動。用刀叉切開可以見到裡面的骨頭已經剔得很乾淨,只看到薄薄的雞皮下面係嫩滑的雞肉,再包裹住金黃飽滿,熱氣騰騰嘅飯粒。切開成四份,手拿一邊一啖咬落去,口感真係軟糯無比。
2016-05-12
2016-05-29 315 瀏覽
新泰系一間泰國菜餐廳,我就系突然之間好想食東南亞菜,於是就系網上search咗一下附近嘅餐廳,就搵到呢度啦...餐廳都幾大,而且用咗一啲特別嘅裝飾品同埋畫,呢度嘅服務員好似都係泰國人。點咗幾個菜味道都唔錯,有芒果糯米飯、蜜桃燒肋骨、日式南瓜焗海鮮、泰式炒金邊粉、蛹蝦。 *芒果糯米飯*$62。性價比好高,賣相都好特別。其實佢就係一款甜品,糯米飯系黑糯米,芒果好甜,再加上冰涼嘅奶汁淋系表面,鮮甜絲滑。 *蜜桃燒肋骨*~$88~外皮燒得好香脆,肋骨肉啱開始以為會唔好咬,不過呢度燒得肉質嘅軟熟度啱啱好,咬落去好嫩。再點上特製嘅蜜桃醬汁。東南亞風味就出曬嚟啦... *日式南瓜焗海鮮飯*~$98~先將半個南瓜挖空,再系入邊放入海鮮同飯一齊焗,當然唔少得芝士啦~~~~焗出嚟嘅海鮮飯南瓜味十足,而且食材豐富。食唔曬啊~!!!! *泰式炒金邊粉*~$85~賣相有啲似薯粉,口感又有啲似濕河粉,不過就比河粉幼好多啦,不過粉嘅口感比較彈牙,而且唔會覺得好油膩。 蛹蝦,其實就係脆麺包住幾隻鮮蝦,香脆嘅口感幾獨特。
蛹蝦,其實就係脆麺包住幾隻鮮蝦,香脆嘅口感幾獨特。
2016-05-17
13 分鐘 (堂食)