2021-06-12
原來我身邊嘅朋友都好多人識新泰東南亞餐廳,而且評價都幾高,事緣同個同事喺尖沙咀K11做完嘢出嚟,對面街就有一間新泰,同事話佢哋嘅椰青沙冰好正,就係咁好自然入咗去食晚飯。以往灣仔新泰食過兩間都好好食,但今次我想主要講兩樣我最深刻嘅,第一就係我同事推介嘅椰青沙冰($58),好大好多,沙冰迫爆出嚟多一倍椰青咁高,白雪雪軟綿綿,好似雪山咁見到都涼晒,飲落去真係不得了,好香好香椰子味,食完晒餸之後,個椰青沙冰溶咗一半嘅質感好似奶昔,有第二種風味,一樣好飲👍🏼👍🏼👍🏼第二樣要推介嘅係拼盤 ($218),初時覺得比較貴,但基於費事諗而叫,有蝦餅、魚餅、春卷、肉碎生菜,嚟到份量算幾大,每樣兩件,開二變四件,蝦餅彈牙兼且重蝦味,食得出真材實料;春卷脆卜卜,材料豐富;魚餅喜出望外,咬落軟綿綿,九層塔味極香,食完口腔好清新,係我暫時食過咁多間東南亞餐廳最好食嘅魚餅👍🏼👍🏼👍🏼;肉碎生菜雖然唔錯,但已經相對比下去,變得普通😂不過值得一讚嘅係生菜份量好多,出邊往往都係食晒生菜剩返好多肉碎,總括嚟講$218一個拼盤係抵食嘅🥰