2019-01-08
觀塘人有好多好野食可以揀,皆因真係好多餐廳都選址觀塘,好多商業大廈,所以客源十足,加上工業大廈舖租都平,就算我唔係觀塘人,都知呢頭好多野食,今次就去左東廣場,我就形容佢為專食野既商場,就好似一個Food Court咁。小店內外東廣場間左好多間餐廳,座位放左都係出面,行左一個圈,最後決定幫襯下呢間,佢係仿舊式茶餐廳果種路線,想試下做唔做到高質!食物選擇原來係一間玩新式菜式既茶餐廳,依家好多冰室都會食啲冇咁死板既野,呢到就有菠蘿包夾唔同餡。下午茶E餐(包熱飲) $32菠蘿包夾餡已經興左好耐,可能係華嫂冰室帶起呢股潮流,但呢到唔止夾蕃茄同蛋係菠蘿包入面,連蜜汁叉燒都放埋入去!呢啲咁邪惡既配搭緊係要試下佢!呢個餐有幾款特色菠蘿包可以揀,好似厚切餐肉雞蛋菠蘿包、芝士火腿菠蘿包等等,咁我就緊係試最誘人既蜜汁叉燒煎蛋菠蘿包,等左唔係好耐就有,包身唔算好脆,但估唔到都有塗牛油同烘過,呢點有加分,以為小店實會hea做,又唔係wor~~而入面配上蜜汁叉燒同蕃茄,入口偏甜,中意食甜既朋友就一定岩,太陽蛋煎得老左少少同偏乾,但係夠濃邊,個配搭我覺得都ok,而味道就正正常常,菠蘿要做得再脆啲。熱飲----熱鴛
小店內外
食物選擇
下午茶E餐(包熱飲) $32
熱飲----熱鴛鴦
跟餐唔洗加錢,不過呢杯就真係做得好差,好嚡口,而且苦澀味重,飲左幾啖已經唔想飲。
中規中矩,$32黎講其實少貴啦,但香港依家食野真係好少好平,有餡仲要係叉燒都算係咁,但野飲就真係唔好飲。