2017-06-13 466 瀏覽
男朋友屋企人提早慶祝父親節,antie 話之前食過兩次質素都唔錯,再決定去返呢一間食。上網一睇發現啲人話轉左手冇之前咁好食,不過既然已經book咗枱大家都決定繼續試一試。叫餸呢啲當然長輩話事,我哋一行六人叫咗八個餸:啫啫芥蘭煲,小炒王,菲式蒜香骨,鐵板醬燒釀茄子,容記第一嘴,蒜蓉粉絲蒸扇貝,燒腩仔,齋菜卷。呢度嘅裝修一般,普通大排檔鋪頭格局,我自己就冇乜期望,只係陪佢屋企人食餐飯。先上既係燒腩仔。相當唔錯喎,個皮夠脆夠鬆化,肥瘦相間,肉竟然好淋,唔會死實過鹹,正過酒樓喎!第一嘴係炸墨魚咀,我自己就未見過咁大粒嘅墨魚咀,雖然墨魚味唔濃,不過彈牙,而且炸得又脆又香口,唔錯。鐵板燒茄子配上濃濃嘅燒汁,夾住燒過嘅餡料十分香口,不過只得一條,如果係兩條就認真夠滋味了。其他菜大碟又香口,水準係意料之外嘅好男朋友話整體食物質素其實同未轉手前差唔多,我第一次食就覺得都唔錯,起碼夠新鮮,而且唔會太鹹,三五知己食圍飯嘅首選!

其他菜大碟又香口,水準係意料之外嘅好

2017-06-09 5284 瀏覽
不久之前容記小菜王宣佈結業,上晒報紙仲有好多粉絲都好失望,但,兩天後就復活了,仲快過耶穌基督,原因原來係新老闆東哥同容哥原來一早已經有共識,會係原址用原班人馬繼續經營,簡單黎講除左老細唔同左,同個店名前面加左個「新」字,其他所有野都會係一樣的,容記粉絲又可以繼續食好西舊容記小菜王我有食過,我唔算係忠粉,但之前黎食的經驗實在不錯,而家轉左新人事,就試試佢食物質素有無唔同左先裝修依舊,牆上同樣貼上色彩繽紛的紙,寫上不同的菜色,這種「裝飾」通常只會出現係老字號大排檔店舖,呢種特色好有風味晚上九點後有特價小菜只係$38,有時OT完又或者睇完戲黎呢度食就岩晒,但留意番2-4可以揀一款,5-8位就可以揀兩款圖文並茂的餐牌,唔洗估估下唔知自己叫左咩食,唔炒小菜價錢都幾相宜係呢一種茶壺,先配上呢一個環境,其實我認為呢種茶壺比酒樓的那種好用得多,倒到尾時唔好漏落張檯度,較易控制魚湯鮮竹魚腐浸時蔬 ($88)叫呢道菜就可以又有湯飲,又有餸食,奶白色魚湯無味精,可以放心飲多兩碗,有唔少魚腐,軟棉棉的魚腐索晒魚湯之後更好味,菜同鮮竹份量同樣多秘製豉油撈飯 ($20)所謂秘製,就係加左豬油,雖然唔太健康,但間唔

魚湯鮮竹魚腐浸時蔬 ($88)
秘製豉油撈飯 ($20)
所謂秘製,就係加左豬油,雖然唔太健康,但間唔中食下又何況,豬油獨特的香,再加豉油,其實唔需要任何餸都已經可以食得好滿足
菲式蒜香骨 ($88)
蒜香骨每舊大小一樣,係大排檔少有講究的賣相,用上一字骨,每舊包圍著都係肉,充滿著蒜香,比較惹味的一道菜
啫啫芥蘭煲 ($78)
我好鐘意食啫啫菜煲,令菜食起黎多一份穫氣,除左芥蘭,仲加入左肉碎同鹹魚,整道菜即刻變得無咁單調

今次再黎到訪,雖然老細已經唔同左,但原班廚房仍然保持水準,希望新容記可以繼續好好做落去,唔好再傳出壞消息啦
2017-05-22
2017-06-09 299 瀏覽
和朋友過來深水埗,他說附近有一家大排檔好好吃,就跟他來試試。原來是容記,之前聽說過仲以為結業了,現在竟然重開好久了!真的不知道!現在終於有機會一嘗啦!一看餐牌真的好豐富,而且有好多特別的菜式是未見過的。由於我們只有兩個人,能選擇的不多,最後叫了3個小菜首先上菜的是-肉松炒四季豆-$58-果然份量很足!我和朋友見了都覺得價錢超值啊!四季豆新鮮,而且加入了欖菜,令四季豆食落去甜甜的,上面的松子也很特別,原來我比較愛吃松子啊這個菜用來送飯真的一流!份量真的很大哦!接著是-菲式蒜香骨-又是份量很多~一共有6件,而且和餐牌的圖片一模一樣哦!蒜香骨炸得很脆,而且肉不會太韌,洽到好處,蒜味也是我的最愛到了最後也是等了好久超期待的0鐵板醬燒魚-$128-哇!拿到檯面上還是熱辣辣的滾燙燙的!甜酸醬鋪滿整條魚~多汁而且魚是經過炸過的,好似松子魚的感覺,但是這個是在鐵板上燒的,好特別!把魚肉叉開一試,仲熱辣辣而且好彈牙!陪甜酸醬真係好開胃,就算就咁食都得,酸酸甜甜好久沒有試過咁特別的大排檔,而且價錢還是街坊價!老闆仲好好人,親自介紹必食小菜給我們~下次一大班人來吃應該可以再試幾款特別的菜式哦!

一看餐牌真的好豐富,而且有好多特別的菜式是未見過的。

由於我們只有兩個人,能選擇的不多,最後叫了3個小菜

這個菜用來送飯真的一流!

份量真的很大哦!

到了最後也是等了好久超期待的0鐵板醬燒魚-$128-

2017-05-16
  • 鐵板醬燒魚
2017-06-08 228 瀏覽
來深水埗大多數主要原因都係去黃金買野,買完野就梗係要醫個肚。女朋友話想食小炒,深水埗一講到小炒就會諗起新容記。好多時親戚聚會都會選擇係呢度,尤其是係一啲做節既日子。新容記就喺黃金廣場附近,雖然行過去嘅時候好熱,但好快就到,入到去好涼冷氣。小炒菜式,好多都寫咗係牆上撐枱腳叫左兩隻聖子,同女朋友一人一隻!蒜蓉和海鮮簡直係絕妙的搭配,蒜蓉粉絲再加上金菇,聖子大大隻肉質鮮嫩,完全入味好鮮甜,口感爽口。砂礓雞腳價錢相當抵食,只係$48。雞腳相當入味,沙姜味够突出,一入口就好有沙姜味。爽口彈牙,唔會黐住啲骨。椒絲通菜腐乳通菜,惹味爽口,腐乳味嘅鹹香都均勻地喺每一條菜當中,通菜翠綠。燒肉半肥瘦,呢度只不過係例牌,燒肉嘅皮超級卜卜脆,食到最後依然仲係卜卜脆。燒肉肥美可口,脆皮、肉、肥膏非常分明。
小炒菜式,好多都寫咗係牆上

2017-06-01 296 瀏覽
新容記小菜王深水埗福華街118 至120 地下喺深水埗一間好出名既打排檔 前身係容記小菜王 轉左手加左個新字 就黎睇睇食物o唔ok, 食店冇變過都係大排檔格局 有兩個鋪位 都係大排檔菜式 仲有好多特色小炒腐皮齋卷55 蚊55蚊有4 大塊切成8 件既齋卷 好抵食 以爽口韭菜做墊底, 配上甜甜咸咸比較濃稠既醬汁 腐皮出面好脆 吸盡醬汁 入面有多種素菜 好似椰菜 蘿白絲 芋頭 木耳等等 每一樣都切得好碎 所以食落好有口感 平靚正既齋菜南乳粗齋煲 68香噴噴既南乳汁做底 成個煲落足料 有西蘭花 生菜 木耳 青瓜 茄子 粉絲等等 每一樣菜都十分新鮮 吸盡醬汁 要黎撈飯好適合既一樣齋菜燒腩仔128 蚊最出名既燒腩仔 燒腩仔皮脆 肉滑 肉仲分左幾層 首先係皮下肥膏 再黎嫰滑既豬肉 之後再一層彈牙既肥膏 最後係比較煙靭同咸既豬肉 層次分明 , 點以 自製辣醬 甜酸醬味邊更佳
新容記小菜王
深水埗福華街118 至120 地下

腐皮齋卷55 蚊

55蚊有4 大塊切成8 件既齋卷 好抵食

南乳粗齋煲 68

燒腩仔128 蚊

2017-06-01
$120 (宵夜)
2017-05-26 180 瀏覽
想無拘無束啖啖肉咁樣食返一餐容記就一定係一個不錯嘅選擇因為餐廳主打本土而且細細個食到大雖然近排改咗名做新容記但係名字改變內涵依然保持優良傳統一坐低就叫左沙羌雞例牌雖然只係例牌但係份量都依然非常之多而且淨係睇個樣都知道充滿肉汁嘅雞肉嫩滑無比而且淨係睇佢個雞皮晶凝通透完全沒有拖拉着多餘的油脂而影響口感而且砂礓味已經緊緊鎖係肉入面每一啖都食到嫩滑嘅雞肉加強烈嘅砂礓味道另外叫咗一款有晒特色倒帶嘅蒜香骨炸得通通透透的排骨再配合埋香濃嘅蒜蓉每次都係用嚟送啤酒嘅極佳小菜而且餐廳沒有偷步咁用上了鬆肉粉去弄制排骨每一啖都係食到原裝排骨味道冇加入任何化學調味劑而且食到一啲近軟骨位其肉味再加上豬油香更心出淡淡的南乳味道最後叫咗一個懷舊小菜就係焗魚腸煲果然冇令我失望用上了傳統的製作方法就是加入了油炸鬼而且濃郁的蛋香再加上用上了繁複的清洗步驟後的魚腸完全沒有多餘的油脂及污糟野再加入令人食指大動的魚潤雖然還有美味的苦澀味但就是這種味道令到整個魚腸部更加傳神而且亦都有用上傳統方法就係蒸焗完之後放入滾油入面整個煲炸一次咁樣就可以令到外皮更加脆口而額外增加油潤咁食咗成晚其實容記第二最好買一定係白飯因為每個菜都會令到你食
想無拘無束啖啖肉咁樣食返一餐

咁樣就可以令到外皮更加脆口而額外增加油潤咁
食咗成晚其實容記第二最好買一定係白飯
因為每個菜都會令到你食幾碗飯
2017-05-20 183 瀏覽
朋友介紹,話深水埗有間老字號既餐廳,雖然加左個新字,但風味都依舊,咁就緊係跟佢去食下啦!呢度最出名既就係佢既脆皮燒肉 燒肉正既地方莫過於佢塊皮,啲燒肉經過高溫整成,個皮好香脆而肉就係一層肥,一層肉,梅花間竹咁幾層食落唔會覺得肥,而且肉質好鬆軟,可以話係皮脆肉嫩呀可樂鵝平時食得多可樂雞翼,估唔到可樂都可以應用係鵝度!啲鵝用可樂醃到入哂味,啲鵝吸收哂啲可樂,微微帶甜而隻鵝都好多肉,正!容哥蒜香骨呢度既蒜香骨一上枱就知係真材實料,勁香蒜味食落惹味十足,啲肉好厚身,外皮金黃微脆,入面肉汁仍然保留住

呢度最出名既就係佢既脆皮燒肉

燒肉正既地方莫過於佢塊皮,啲燒肉經過高溫整成,個皮好香脆
而肉就係一層肥,一層肉,梅花間竹咁幾層

食落唔會覺得肥,而且肉質好鬆軟,可以話係皮脆肉嫩呀

可樂鵝

平時食得多可樂雞翼,估唔到可樂都可以應用係鵝度!

啲鵝用可樂醃到入哂味,啲鵝吸收哂啲可樂,微微帶甜
而隻鵝都好多肉,正!

容哥蒜香骨

呢度既蒜香骨一上枱就知係真材實料,勁香蒜味
食落惹味十足,啲肉好厚身,外皮金黃微脆,入面肉汁仍然保留住
2017-05-18 188 瀏覽
今日帶咗兩位喺working holiday認識嘅台灣朋友遊覽香港帶佢哋遊覽深水埗見識一下香港繁華璀璨背後貧苦大眾的一面穿越鴨寮街 福榮街令佢哋感受到 縱使基層市民身份階級卑微 仍能展現勤奮樂觀一面感受過人和物之後就帶佢哋品嚐一下香港嘅地道美食※大排檔※今次選擇咗位於福華街嘅【新容記小菜王】呢間新容記小菜王非常出名當中嘅化片燒肉更係享負盛名引黎唔少海外遊客青睞未入入門口 望到以人手毛筆字寫成嘅菜單已經感覺到嗰陣「香港情懷」一步入舖頭 更被牆上面螢光色手寫餐牌所吸引【 蠔油黃齋菜卷】呢個齋菜卷係以腐皮包裹著各種新鮮蔬菜油炸過後 再淋上蠔油芡汁所以既能食到炸腐皮嘅香脆亦能夠品嚐到到吸取咗蠔油精華嘅腐皮呢度菜看似用料簡單 但卻食到家嘅味道【 鐵板醬燒釀茄子】呢度菜上枱時仍然係熱辣辣 鐵板“炸炸聲”喺茄子肉嘅中間釀入豬肉軟綿綿嘅茄子加上彈牙嘅豬肉非常好下飯【 燒肉例牌】呢個燒肉簡直係新容記嘅名物基本上係每枱必點燒肉採用五花腩鹹味適中 唔會死鹹而且外皮鬆脆 咬落卜卜聲至於燒肉肉質多汁嫩滑難怪馳名中外至於黃色芥末汁 唔算太攻鼻如此出色嘅燒肉 輕而易舉地得到客人青睞【 魚腸焗雞蛋】呢個係一個好傳統嘅
帶佢哋遊覽深水埗

呢間新容記小菜王非常出名
當中嘅化片燒肉更係享負盛名
引黎唔少海外遊客青睞

未入入門口 望到以人手毛筆字寫成嘅菜單
已經感覺到嗰陣「香港情懷」
一步入舖頭 更被牆上面螢光色手寫餐牌所吸引

【 蠔油黃齋菜卷】

呢個齋菜卷係以腐皮包裹著各種新鮮蔬菜
油炸過後 再淋上蠔油芡汁
所以既能食到炸腐皮嘅香脆
亦能夠品嚐到到吸取咗蠔油精華嘅腐皮
呢度菜看似用料簡單 但卻食到家嘅味道
【 鐵板醬燒釀茄子】

呢度菜上枱時仍然係熱辣辣 鐵板“炸炸聲”
喺茄子肉嘅中間釀入豬肉

台灣嘅朋友表示非常滿意
更大讚新容記 能夠代表到香港
  • 化皮燒肉
2017-05-17 2793 瀏覽
天下第一雞,叫得天下第一雞,果然天下第一,首先隻雞好重雞味,入口非常嫩滑,係嫩滑到即使係個胸部位置都完全唔會靭,跟住沙薑味就慢慢滲出,最重要係上枱嘅時候隻雞仲係熱辣辣㗎。啫啫芥蘭煲,個煲一上枱咋咋聲,離遠經已聞到佢傳嚟嘅香味,碧綠嘅芥蘭被爆過嘅肉碎蝦乾同埋蒜子所包圍,每一條都咁香口惹味。燒肉,呢度個燒肉真係有今生無來世,老闆話佢哋會將最好味嘅部份裁出嚟整呢一個燒肉,焗完第一次之後攞啲燒肉出嚟鬆針,跟住又再拎返入去焗多一次,所以個燒肉皮勁脆,脆得嚟又夠哂鬆化,一啲都唔會硬,而肉嘅口感方面比起出面食到嘅更加軟熟,絕對係我食過最好食嘅燒肉,wasabi 醬風格創新,值得一試,但係我始終鍾意點傳統嘅黃芥辣多啲。蒜香骨,蒜香骨蒜味香濃,帶有輕輕嘅南乳味道,外層炸得酥香之餘內裏肉汁豐富,餸飯餸酒兩相皆宜。雞蛋焗魚腸,爹哋一睇餐牌見到呢一款懷舊嘅小菜即刻心心眼,印象中我都好耐無食過啦,皆因呢啲咁傳統嘅嘢真係唔係度度都有得食,啲魚腸焗得好香,入口之後散發出強烈嘅回甘,連在坐嘅小女孩都連聲叫好。

2017-05-15 130 瀏覽
同朋友一齊食嘢最開心就係可以叫鍾意食嘅野開心share,而一大班人最啱就係食排檔、菜館,可以開心share呀嘛!今次嚟到同朋友一齊試下新容記,叫咗幾味菜,有蒸絲貝、蒸鱔、士椒炒肉片小炒夠鑊氣,不過細碟咗少少喔,可能要睇下需唔需要叫多一兩碟,費事唔夠飽呀嘛!蒸扇貝就太多配料啦,有金菇、辣椒、蒜蓉,咁樣邊食到食物原本嘅鮮味呢?蒸鱔都okay嘅,用蒸蓉加錫紙焗,夠濃味。整體嚟講可以一試,但超過十個人就可能要叫多幾碟啦!
叫咗幾味菜,有蒸絲貝、蒸鱔、士椒炒肉片

蒸鱔都okay嘅,用蒸蓉加錫紙焗,夠濃味。

整體嚟講可以一試,但超過十個人就可能要叫多幾碟啦!
2017-05-13 124 瀏覽
新水埗新容記小菜王,自轉手後未曾試過,今次趁閒日夜晚無咁爆場,早d去試一試,看看是否味道仍然咁好。好彩今次18:45已到即可埋位即入,否则晏了便有排等。由於主店滿座,店員便招待我到隔幾間舖坐低點餸,看看餐牌有許多款精美小菜推介,加上看見鄰座來了幾款穫氣好勁的餸菜,聞都非常香,所以就點了以下重穫氣的小菜來配啤酒嘆下。通菜煲,勁夠穫氣,上檯陣陣熱氣逼人,濃香通茶,配上惹味肉碎一齊食,美味配搭原來咁簡單,配上白飯,開胃無窮。😋啫啫雞煲,熱辣辣出籠,整個鐵煲也滾熱辣,雞好嫩滑,也有鮮雞味,雞煮得沒有過火,所以完全不(楷)口,烹調味美,味道非常佳。红燒荳腐,荳腐煎得實淨而滑口,加上惹味醬汁,好食。最後特價乳鴿,每只$48蚊,雖然凍咗,皮無咁脆,但肉質豐滿,味道一流。價錢一點也不貴,埋單連一枝啤洒、三碗白飯共四百一十幾,值得有下次。

通菜煲

啫啫雞煲

红燒荳腐

红燒荳腐,荳腐煎得實淨而滑口,加上惹味醬汁,好食。

乳鴿

2017-05-11
通菜煲
啫啫雞煲
红燒荳腐
乳鴿
2017-05-12 1825 瀏覽
曾經記得16年有單飲食新聞,深水埗容記小菜王結業僅兩天就迅速復活,事隔一年之後,我和朋友行完電腦商場,順便一探這間曾經在飲食界轟動一時的食店,現名為'新容記小菜王'這間食店原來就在電腦商場附近,乍看門口,是一般茶餐廳裝潢,雖然門口掛上過年裝飾,仍然看得出有一段歲月痕跡。門口的海報排版甚至有些斜倒,一切都那麼隨意,很街坊的感覺。行入餐廳內,風格與門口形成一致的,牆上貼滿各式菜單,有海報,有手寫的,沒有系統地隨意張貼,五顏六色,幾乎佈満整幅牆身,給人的感覺似乎是老闆很想把所有絕活都呈現出來,選擇雖多但有點眼花撩亂,不過,這正正體驗出舊式茶餐廳的文化,那麼俱備街坊色彩。其實,我還是習慣睇餐牌點菜,圖文並茂,不需費腦汁去想像菜式如何,相比單看文字菜名更加容易選擇,非常適合我這種選擇困難症的人。本來想喝燉甲魚湯,不過,是夜欠奉,有點失望。豆腐簿切鋪在碟上,在豆腐上面加上一層斑片,也是薄切的,蒸好後淋上鼓油和蔥,可以想像到它的制作過程甚簡單,重要的是蒸的時間,假如蒸的時間過耐,魚就會韌,不好吃,蒸的時間剛好才會滑嫩。另外,魚要好吃,魚必須新鮮,這些都是重點。這道菜的味道較清淡,相對健康。而且豆腐的

超滑豆腐班塊
豆腐簿切鋪在碟上,在豆腐上面加上一層斑片,也是薄切的,蒸好後淋上鼓油和蔥,可以想像到它的制作過程甚簡單,重要的是蒸的時間,假如蒸的時間過耐,魚就會韌,不好吃,蒸的時間剛好才會滑嫩。另外,魚要好吃,魚必須新鮮,這些都是重點。這道菜的味道較清淡,相對健康。而且豆腐的確非常滑溜,不會有老的感覺。
紅燒乳鴿
老實講這個乳鴿不能與深井那個相比,不過,勝在不油,肉質也不韌,容易入口。都算香口,不過,要趁熱食,口感會更好更香口。

豆鼓鲮魚油麥菜
豆鼓鯪魚與油麥菜仿佛天生就是一對情侶,碰在一起就會有火花,是合拍的火花。

全單不加一收費,不過,會按人頭收茶水醬料錢,每人6元。

紅燒乳鴿
2017-05-11 218 瀏覽
最近口痕去左容記食番佢個脆皮燒腩,去到就見到新容記呢三個字,原來容哥冇做之後已經轉左手,但原班底仲係度,雖然招牌轉左,但風味不變,睇到個環境都係一貫大排檔簡約既作風燒肉 (例牌) 經過紅紅烈火,千度高溫,做出黎既燒腩皮脆肉嫩,一層肉,一層油,再一層肉咬落口感鬆脆無比,肉汁依然保留住係個燒肉入面可樂鵝 (例牌) 餐廳不繼設計新菜式,呢味可以話係佼佼者,用可樂黎做材料,啲鵝吸收哂啲可樂既味道,而肉質仲係好嫩滑,夠哂特別!容哥蒜香骨醃得好入味,每舊一字排骨都好厚肉,炸既時間亦都掌握得非常之好,令到外層好香口,食落去肉汁就咇哂出黎

燒肉 (例牌)

咬落口感鬆脆無比,肉汁依然保留住係個燒肉入面

可樂鵝 (例牌)

容哥蒜香骨

2017-05-11 141 瀏覽
每次去到深水埗憑係想食中式小菜一定會諗到容記小菜王不過近期聽聞佢哋轉左手唔知換咗老闆嘅情況底下為咗睇吓佢哋嘅質素又有冇變到今晚約埋朋友一於會一會佢嚟到容記食飯咩都唔可以講點樣都要叫番佢哋最出名嘅小菜就係佢哋自家製嘅脆皮燒腩仔層次完全分明的五層燒腩仔淨係賣相都知道佢哋水準依然保持到由第一層食到完全化晒皮嘅燒肉皮咬落去當然脆博博而剛剛好下一層的豬腩肉脂肪層正好提供花痞的油潤感再來便是肉味香濃而且滑溜的豬肉層細數之下完全五層分明通透而且一想到枱一定個個爭住食因為熱辣辣拎上枱擺耐了個皮就會開始硬之後叫咗一個薑蔥蠔這一款用上了美國桶蠔果然用足靚材料大大隻的桶蠔唔單止飽滿而且經過煮制之後唔會有出水現象更加唔會縮晒水而且再配合埋勁多嘅薑蔥及蒜頭完全將薑蔥同埋蒜頭嘅鮮味的入晒蠔入面而且個精粹就係食晒蠔好之後用鍋底嘅薑蔥去拌飯食真係一個唔小心就已經食咗兩碗飯另外叫咗一款鐵板茄子用上了大size的原條茄子混入了豬肉碎製作而成油潤感重的茄子吸收了豬肉碎的鹹香而且淨係果汁已經令到個茄子濃郁非常啖啖肉的茄子再加上入味的豬肉碎簡直是送啤酒的另一款推介菜餚估唔到容記雖然換咗老闆不過後來聽返只是由本身餐廳經理頂手繼續
每次去到深水埗

不過後來聽返只是由本身餐廳經理頂手繼續開舖
所以整個廚房依然保持原有的獨特小菜味道
看來容記小菜王可以繼續安心光臨了
2017-05-09 139 瀏覽
呢間鋪出名既係小菜 超多選擇 我就鍾意佢開得夠夜 收工十點黎食都仲可以慢慢食 唔洗比人趕 地方又乾淨又有電視睇金銀蛋時菜佢呢個雖然好大碟 不過我兩個人都食得晒 超鍾意食菜 仲要係呢隻好似好清熱既感覺 岩晒而家夏天食 同埋佢係好足料 蒜頭都爆到勁香 可以連埋一齊食都唔驚口臭蒜容粉絲蒸扇貝最開心既係佢兩隻都ok 出面好多都話最小三隻或者4隻起 佢係好多料 佢d粉絲搭到超高 入面仲要有金菇 好好口感 同埋佢個帶子都好大粒 又岩岩好熟透 唔會硬容記第一穌呢個原來係墨魚咀 仲要勁大粒 點醋食好正 夜媽媽食呢d咀脆口既野好似零食咁 佢個墨魚咀又彈牙 一流

金銀蛋時菜

蒜容粉絲蒸扇貝