2017-05-09 94 瀏覽
呢間之前已經好出名 想試好耐 佢而家再開返真係好開心 雖然佢係大排擋咁既feel 但比想像中乾淨舒服超多 佢係超多餸簡 我淨係睇menu都睇左好耐 最尾簡左一個湯一個餸再叫白飯食豆腐魚雲湯其實佢係再滿小小 因為我一見到咁白已經忍唔住筆左一碗黎飲左先再記得影相 佢係勁足料啦 好多菜 豆腐 小小洋蔥 同埋有d菇菇 同埋魚 最正緊係佢個湯奶白色 勁濃既魚味 佢有落小小薑 同埋呢個好大碗 兩個飲都飲到超飽 加上食埋d餸好低黑毛豬陳醋骨佢呢個應該炸完黎 係有小小脆口但係肉質好林 同埋佢酸酸甜甜咁 好開胃 撈飯食一流

豆腐魚雲湯

黑毛豬陳醋骨

2017-05-07 286 瀏覽
今晚做乖女,約老爸在他公司附近的餐廳吃晚餐。知悉他鐘情港式小菜,我選了較近地鐵站的新容記小菜王。店有兩個舖位,多數這邊滿了才會去另一邊。牆上也大字貼了可樂鵝,就叫個例牌~小菜的選擇很多,再加兩款齋菜類吧,要平衡一點。爸到了才叫起菜,先上可樂鵝,看到那麼深啡的顏色就知道非常入味啦~例牌份量頗多的。夾上手才看到,連肉都吸收了滿滿的醬汁!入口味道甜中帶鹹,取得平衡,真的好入味,肉質軟滑,骨肉分離,果然是名菜!然後是爸來到後立即點的燒汁薯仔牛柳粒,他說每次來都必點,誒?原來他是第五次來了,新舊老闆的都有吃,水準依然。我果然沒選錯餐廳,哈哈。顏色是偏深,但它是甜甜的燒汁,還有輕微黑椒味道呢!牛柳粒肉質嫩滑,感覺不到用過鬆肉粉,是為何可以那麼嫩呢?菇菌類很清爽又入味,薯仔特意用了新薯,直接切開一半,外脆內軟,口感十足,我也認同是必點的!蠔皇齋菜卷是特意點給爸吃的,八大件,餡料滿滿只要58元,抵食,又是齋菜較健康。內裡有木耳,芋頭,蘿蔔,芹菜等等,全部都鮮甜爽脆,清淡的味道配著有咬口的腐皮上的蠔油鹹味非常適合!最後是離遠已嗅到香味和吱吱作響的啫啫芥蘭煲,新鮮滾熱辣。入面有鹹香的肉碎,芥蘭新鮮,混著吃

店有兩個舖位,多數這邊滿了才會去另一邊。

牆上也大字貼了可樂鵝,就叫個例牌~

小菜的選擇很多,再加兩款齋菜類吧,要平衡一點。

燒汁薯仔牛柳粒

招牌齋菜卷

最後是離遠已嗅到香味和吱吱作響的啫啫芥蘭煲,新鮮滾熱辣。入面有鹹香的肉碎,芥蘭新鮮,混著吃不錯。
啫啫芥蘭煲

本來打算三菜一飯,但爸叫了牛肉,就沒點白飯了。兩人吃四個小菜太誇張了是吧,應該也邀請媽來就剛剛好了。
2017-05-04
燒汁薯仔牛柳粒
2017-04-12 2393 瀏覽
新容記,據說易手,但師傅依舊。但入座後只是等候友人十五分鐘左右,店內亦尚見空桌,老闆及店員已前來催促下單,甚或問及「人還沒齊」,顯不大氣。看報道,好像有說沙拉骨是自創的,不是嗎?但結果,沙拉骨竟是過氣豬扒,再淋些橙醬,再加點沙律醬上面,這樣的沙律醬豬扒就是沙拉骨😨肉質鞋,感覺是鬆肉粉豬扒,不佳。天下第一咀,其實向來對墨魚咀興趣不大,覺得只有細細顆,猶如雞軟骨大小,吃之無味。怎料這兒的非常大顆,外皮炸粉有厚有薄,襯熱吃非常香脆,停不了嘴。墨魚咀彈牙爽口,配合炸皮香口。據說是揚名國際、馳名中外的燒肉。沒錯,的確是五層肉,熱食時肥的部分還不錯,冷掉了就沒人想再吃肥的部分。瘦的部分太瘦太乾,難免痴牙。出色之處是面頭的脆皮,脆得來像是炸過一樣,厚而堅,硬而香。整體質素不差,但未算是遠近馳名或必須一試。啫啫通菜煲,鑊氣極盛,熱燙燙的煲內,載滿通菜,肉碎香,夠熱,好吃!
,甚或問及「人還沒齊」,顯不大氣。
看報道,好像有說
沙拉骨是自創的,不是嗎?但結果,沙拉骨竟是過氣豬扒
。怎料這兒的非常大顆
,外皮炸粉有厚有薄,襯熱吃非常香脆,停不了嘴
。墨魚咀彈牙爽口,配合炸皮香口。
據說是揚名國際、馳名中外的
2016-12-18 2630 瀏覽
第一次嚟呢間重開既小菜館,人齊就落單,先嚟一碟燒腩仔,但嚟到有d失望,肥膏多於一切,再嚟招牌鐡板燒茄子,上碟兩條茄子釀肉碎,加上金菇菜、洋葱絲墊底,配上燒汁都幾入味,韮菜花炒蛋咸淡適中,再嚟多一碟蒜蓉蒸龍躉頭腩,可惜魚身太肥腻,食咗一舊已经收手,總括嚟講呢間小菜館菜式係有好多,味道亦唔算太濃烈,可以一試,不過我個人覺得佢哋介绍客人菜式手法就有d意見,佢介绍一款小菜,客人都未答應就落單,希望改善一吓呢種服務態度,俾客人慢慢睇菜牌先再單,咁客人先會食得舒服嘛。
2016-12-17
2016-11-17 2069 瀏覽
同好朋友去麻甩一下。知道呢間火氣十足,所以本住食大排檔既心去試試。唔駛等位,環境就係一般大排檔咁啦,開支啤酒,大聲講大聲笑,幾適合!我地點左椒鹽九肚魚、薑蔥蟹、沙薑雞同埋通菜煲。的確夠火喉,係油膩左些少,不過地道香港野係咁架喇。推介椒鹽九肚魚,炸粉處理得好好,唔太厚而酥化。唔駛排隊黎講都值得一試。但深水埗咁多好野食,又未去到排隊等位都要係既。
我地點左椒鹽九肚魚薑蔥蟹沙薑雞同埋通菜煲。的確夠火喉,係油膩左些少,不過地道香港野係咁架喇。推介椒鹽九肚魚,炸粉處理得好好,唔太厚而酥化

• 椒鹽九肚魚
2016-11-09 1432 瀏覽
上餐有校率,價錢公道!態度好好,可再次幫襯!尤其鐵板燒🍆瓜,簡直冇得輸,椒鹽胗肝送酒一流,今天凍凍地黎番個羊腩煲味道亦可以,八個人叫埋啤酒汽水也只是二佰蚊一位!感覺上夠貼地!
2016-11-09 1429 瀏覽
以前去容記都覺得好食,今次再去新容記,都希望搵返之前容記嘅味道,果然冇令我失望!除咗有舊容記味道,仲有D新菜色!口水雞、新鮮龍躉同胡椒豬肚湯,不過如果口水雞可以辣啲仲好!
2016-09-20 1743 瀏覽
自從容記轉了新容記後未曾再光顧原來星期六晚2人檯都要小等一會人數多要等更久內裡裝修和以前一樣有點殘舊點了最小份量的燒肉($68)以及金銀蛋莧菜($60)燒肉的皮算脆口但選用的豬肉偏肥即使是最小份量都覺得頗多因為吃了幾塊已經覺得膩莧菜大大碟屬普通貨色加點一碗白飯($10)汽水($10)埋單發現每個人會加收$6茶錢感覺有點搵笨我問自己會否再來?如果多人吃飯而有不用等位或者可以考慮

自從容記轉了新容記後
未曾再光顧
原來星期六晚2人檯都要小等一會
人數多要等更久
內裡裝修和以前一樣
有點殘舊
點了最小份量的燒肉($68)
以及金銀蛋莧菜($60)

燒肉的皮算脆口
但選用的豬肉偏肥
即使是最小份量都覺得頗多
因為吃了幾塊已經覺得膩

莧菜大大碟
屬普通貨色

加點一碗白飯($10)
汽水($10)
埋單發現每個人會加收$6茶錢
感覺有點搵笨

我問自己會否再來?
如果多人吃飯而有不用等位
或者可以考慮

依舊是兩種燒肉沾醬
2016-09-09 951 瀏覽
今晚特意和太太從大埔跑出深水埗,一嘗新容記的小菜,因從各媒體得知,從前的容記有很多出名的小菜,今晚點了一度姜䓤炒肉蟹一隻,價格為 168元,例牌燒腩肉和啫啫通菜,但進食其間,發現缺小了一隻蟹鉗,便向企堂查詢,而男企堂答覆我支吾以對,便說厨房可能弄掉了,之後便若無奇事跑開,我感覺無奈,中伏了! 另外燒腩肉更不像他的廣告強烈推介 ”乘飛機回來都要吃”,據我目測肉質不夠晶瑩,瘦肉部分好像用熱水弄半熟後再焗到全熟,食落口感只得皮脆但瘦肉的肉質很”鞋”,難食。總括而言,今餐晚飯不似預期,最後我倆失望而回!!
2016-09-09
2016-08-06 1630 瀏覽
第一次光顧容記,已改名為新容記。服務員為求客如輪轉,一坐底已講定個半中既用膳時間。落左5個菜,帶子蒸豆腐,鐵板茄子,生炒骨,招牌菜細碟燒肉,特價菜式蒜香骨。整體味道都五錯,不過燒肉偏肥膩,好似電視教既整法,並非明爐烤焗。生炒骨賣相五夠吸引,外層炸粉偏厚,味道可以。其他菜式味道同賣相都不過場內冷氣五夠凍,頭頂既冷氣間中滴水,用膳時有阻礙。不過價錢偏貴,以深水埗區黎講算貴,如果辦多d特價菜會吸引d。P.S.本來想試$10隻紅燒乳鴿,但見到隔離枱個隻迷你到BB鴿咁濟既奀瘦鴿,賣相又五吸引,放棄左。
,鐵板茄子
,生炒骨
,招牌菜細碟燒肉
,特價菜式蒜香骨
不過場內冷氣五夠凍,頭頂既冷氣間中滴水,用膳時有阻礙。
2016-08-06
2016-06-08 2396 瀏覽
臨時決定母親節慶祝食晚飯, 即刻打去容記小菜王訂枱, 可能節日, 晚上七點去到, 兩個舖位都爆哂, 訂咗枱都要等, 不過老細等特留返個私家房俾我哋, 啱哂有小朋友, 等吓都值. 小菜館計, 呢度都算光猛乾淨。坐底問老細有乜好介紹, 老細介紹咗燒腩仔同墨魚咀, 我哋另外點咗幾個小菜, 仲有好多年都無食過的煱魚腸估唔到幾分鐘就有得食, 燒腩仔又脆又有肉味, 無介紹錯送啤哂就炸墨魚咀一流, 小朋友都食到無停口. 沙拉骨係小朋友至愛, 甜酸有口感, 好似京都肉排再上沙律醬, 好惹味總括全晚差不多十度菜都好夠鑊氣, 地道, 趁熱

估唔到幾分鐘就有得食, 燒腩仔又脆又有肉味, 無介紹錯
送啤哂就炸墨魚咀一流, 小朋友都食到無停口.
天下第一咀
陳醋骨
沙薑鷄
總括全晚差不多十度菜都好夠鑊氣, 地道, 趁熱
題外話/補充資料: 上網LIKE 咗有九拆優惠
2016-05-08