2018-06-17 102 瀏覽
這條街,他開了3間分店,每次經過都很多人排隊等候,其實想試很久了,但之前都太多人,今天中午12點多來到,見人還不多,就等一下,只等了5分鐘。座位是比較逼,不過可以接受的,就是剛剛好,沒有不舒服的感覺,不過若然攞住太多物品就會不方便,因為是沒有多餘位置讓你放袋的。選了牛腩和瑞士汁雞亦粗面,是我平時愛吃的餸。牛腩夠淋,雞亦都好大隻好肥美。湯底甜甜地,好好吃。加了微辣的辣汁,已經夠晒味道。除了食物,服務都十分貼心,會問客人凍唔凍,出入也會為你開門。下次經過,都要再吃。

2018-06-16 182 瀏覽
之前一直聽朋友講個文記車仔麵好食,亦試過路經但真係實在太多人嘅關係最終放棄了..今次雖然等左大約半個鐘多啲..但今次終於可以嘗試到了一坐下店員便每人遞給我們餐牌..而且種類真的好多..我點了瑞士雞中翼、玻璃辣魷魚(朋友之前說過必食)、滷水豬大腸和蘿蔔+米粉。先講湯底..好濃好夠味..而我點了4款餸都是招牌的..所以都是好好食而朋友就點了南乳豬手、滷水豬大腸和雞翼占。我試了一件豬手..豬手煮得好淋又夠入味另外還加了碟腐乳通菜,腐乳相信是有另外調味的..因為味道好好,又不會太咸

一坐下店員便每人遞給我們餐牌..而且種類真的好多..

35 分鐘 (堂食)
2018-06-14 321 瀏覽
琛水埗同一條街有三間一樣既車仔面,次次行過都多人到要等位既車仔面,真係想知有幾咁巴閉。今日經過見人唔多唔洗點等,就一於去睇下佢有幾犀利。環境黎講,以車仔面檔又真係幾乾淨企理,衛生又ok。夠光猛又坐得舒服。而且調味料又齊全,原樽放係頭頂仼你落,總有一枝係左近。讚👍🏻餐牌設計其實都有d難明,要消化一陣了先理解點落單。d餸選擇有好多,有平有貴,豐儉由人。按自己喜好揀餸,湯汁,面底。循環再用餐牌夠環保。但係最低消費都要點兩餸先夠25蚊!小食同飲品(跟餐半價)叫左個雞翼,超入味,味道岩岩好,好食又夠淋。兩餸油面,辣汁魷魚鬚,比想像中辣,d汁辣到整個面都變辣,食唔到之下,想拎個碗去減咁d湯底,但店員好好咁幫我成碗面拎入廚房倒左d湯換過d唔辣既湯,即刻食得輕鬆好多,有咁既service真係真心推介。魷魚小辣又夠爽,牛筋又夠晒淋,面底煮得岩岩好,湯底初頭被魷魚汁整到好辣,之後變反普通腩汁底就食得到啦。真心推介依間有服務又好食又舒適既車仔面!

小食同飲品(跟餐半價)

叫左個雞翼,超入味,味道岩岩好,好食又夠淋。
瑞士雞翼

魷魚鬚  牛根

真心推介依間有服務又好食又舒適既車仔面!
5 分鐘 (堂食)
2018-06-13 144 瀏覽
無人不曉既文記!! 之前食過總店念念不忘 今次見難得唔洗等位 試埋隔離裝修得靚d既分店先~ 夏天食緊係要坐得舒舒服服 嘆住冷氣咁食嘛😉我就食左個 玻璃辣魷魚豬腸蘿蔔粗麵 $39所謂既十大招牌真心唔錯 份量都足夠!!玻璃辣魷魚爽口 豬大腸滷得入味 蘿蔔清甜冇渣 另外仲偷食左d牛孖筋 質感好正😋瑞士雞翼識嗌一定散嗌($30) 咁先可以細嚐佢既超正瑞士汁!!😍😍 雞肉好入味 都算滑腩汁幾香濃 明明嗌微辣 但廢j已經覺得好痴線 應該因為個魷魚本身都幾辣🙈🙈

我就食左個 玻璃辣魷魚豬腸蘿蔔粗麵 $39

所謂既十大招牌真心唔錯 份量都足夠!!

下午茶
2018-06-12 612 瀏覽
由細到大最唔鍾意食車仔麵,因為覺得好污糟,好單調乏味!有次有個朋友不斷介紹深水埗嘅「文記」車仔麵,次次都話好好味,好正呀!但又講唔出點解好食,我地就半推半就就去咗食,嗰晩仲系夜晚11點幾,都仲有人排隊,有冇咁好生意啊?原來真係有!!!湯底濃郁夠味帶甜,再加小小辣調味,不能加太多辣,因為會掩蓋左個湯底!瑞士雞翼又「林」又入味!蘿蔔好清甜!韭菜水餃個餡啲肉好新鮮好好食!仲有豬紅,牛筋腩......都好出色,每一道菜都有唔同的味道!真係有驚喜呀!!!而家成為我唯一會想再食嘅車仔麵!

原來真係有!!!

瑞士雞翼又「林」又入味!
蘿蔔好清甜!
韭菜水餃個餡啲肉好新鮮好好食!
仲有豬紅,牛筋腩......

車仔麵
車仔麵
2018-06-11 85 瀏覽
喜歡吃港式地道食物的我,怎能錯過香港地道特色之一的車仔麵呢!這次就要為大家介紹,在深水埗區出晒名的文記車仔麵!走到深水埗的街頭,不難找出這間極具人氣的車仔麵!因為三間分店外,無論什麼時間,必定會出現長長的人龍!這次星期日的晚上,也不例外!無論天氣有多炎熱,也不能撲熄我和朋友食好西的決心!個人喜好選中間的老店,望著擺在眼前的餸菜點菜,是視覺的另一享受!花多眼亂的配菜,好不容易才能選擇得來!建議約多幾個朋友一起開心Share,食多幾款!(因為每樣配菜的份量也很多的!)這次和朋友各自點了不同的配菜!1.螺肉、魷魚、牛筋、花膠、生菜、河粉首先,也許同時叫了螺肉和魷魚兩項多汁的配菜,令湯底濃味了點!但兩樣配菜的辣汁味道是惹味的!螺肉,較預期的失望,因為不是新鮮的螺肉,而是「發大」的螺肉泡製而成!(不是我吹毛求疵,小時候,我吃過的車仔麵,的確會使用新鮮的小螺肉!)魷魚雖然同樣是「發起」的水魷,但「發」的程度比螺肉好!牛筋,是誠意之作,炆得軟淋、入味!花膠,聽說是店內新作!合符期望!是魚肚!欣賞小店煮得軟淋、滑身、入味、有膠質、份量足!沒有臭腥味!是滿足口感的良物!生菜,新鮮、乾淨!至至河粉,爽滑不
這次就要為大家介紹,在深水埗區出晒名的文記車仔麵!
這次和朋友各自點了不同的配菜!
1.螺肉、魷魚、牛筋、花膠、生菜、河粉
魷魚雖然同樣是「發起」的水魷,但「發」的程度比螺肉好!
牛筋,是誠意之作,炆得軟淋、入味!
生菜,新鮮、乾淨!
至至河粉,爽滑不過不失!伴湯一併吃,最入味!
2. 牛腩、花膠、韮菜餃、蝦卷、雞腎、幼麵
牛腩,同樣入味!可惜不是我的喜好,這是筋肉相連的那種!是偏少肉、肥、筋不清的那種!(吃下去時,總有點心理障礙,感覺上吃肥膏似的!)
韮菜餃是傑出之作,皮薄、菜肉比例均勻、多汁!
蝦卷,被即炸的視覺吸引,但是與一般蝦卷無疑!
雞腎,鹵水入味、軟淋!但個人偏和爽口、微辣的口味!
朋友席間問道,為什麼這麼多車仔麵,怎樣分好與壞?
無他的!誠意!
因為車仔麵無道菜都需要個別製作,每一道菜都是需要製作者用心泡製的!試想像每天需要預備這裡每一道菜,需要花多少時間!更重要的,每一道菜都作出水準!是需要多少的心思和功夫!
因此,我衷心推薦這店,因為吃的是這種誠意!用心做好每一件事的香港精神!
螺肉、魷魚、牛筋、花膠、生菜、河粉
牛腩、韮菜餃、花膠、蝦卷、雞腎、幼麵
螺肉、魷魚、牛筋、花膠、生菜、河粉
牛腩、韮菜餃、花膠、蝦卷、雞腎、幼麵
2018-06-11 95 瀏覽
講起車仔麵我一定係首選文記!作為曾經嘅城大學生,仲要住宿舍,位於深水埗嘅文記可以話係一眾城市大學宿生嘅食堂,因為又近又平最緊要係食物高質!以至於我而家畢左業都仲係會特登搭車去深水埗,就係為左食番文記車仔麵一尋熟悉的味道文記冇得輸嘅組合一定係油麵,牛腩,豬腸,雞中翼,再加杯凍檸茶少甜!雖然今次因為減緊肥所以冇叫到豬腸雞翼,而係叫左魷魚,不過都冇失望🤤👍🏼一如既往咁正我最最最鍾意食佢嘅牛腩🤤 燉到num一num因為係牛筋腩所以又一定唔會鞋,講起都流口水!而車仔麵最講究都係個湯底,我例牌一定會叫姐姐加腩汁俾我,因為個湯係好飲到會清晒!黎到深水埗唔食文記,真係會唔知自己黎做乜

黎到深水埗唔食文記,真係會唔知自己黎做乜
2018-06-11 92 瀏覽
$35為咗食文記由八點排到八點九但係對我嚟講佢係值得排咁耐嘅🤣事關我真係好愛佢個湯底次次嚟都一定會揀腩汁😙今次試咗鹵水雞腎口感偏腍不過甜甜地味道幾好☺️文記又係一間食嚟食去都唔厭嘅野如果唔洗排隊真係日日食都得🤤
[鹵水雞腎 清甜蘿蔔 菜心 腩汁米線] $35
口感偏腍不過甜甜地味道幾好☺️
文記又係一間食嚟食去都唔厭嘅野
如果唔洗排隊真係日日食都得🤤
2018-06-09 121 瀏覽
每次經過深水埗,我都會來文記車仔麵,個人認為新店較好食又乾淨,而且很喜歡新舖的裝潢,使人吃著車仔麵卻有日式拉麵的感覺,很有趣。炎熱的天氣,但文記門外依舊是滿滿的人龍,幸好一個人等位比較快,等了5分鐘就可以入坐,店員放低點餐牌,就急急招呼其他客人,餐牌是循環再用,這點很好,環保一點嘛,我點雞翼,冬菇和齋麵筋,選了粗麵,咸檸7,卻忘記填湯底,我問店員她說沒有填就是清湯,OMG! 結果,廚師幫我選了瑞士汁也不錯,我平時仲會加秘製辣汁,但今次趕時間忘記了,秘製辣汁仲可以選擇辣度,非常貼心,所以好建議大家試下。來了數十㳄,仍然覺得文記的雞翼好好味,小花茹就細細粒好入味,份量又多可以分比朋友食,齋麵筋就無咩特別,如果喜歡食蘿白,韮菜餃的朋友,也可以試下這裏不錯,總括而言,我覺得好抵食,平價得來又有水準,深水埗醫肚首選。

2018-06-09
5 分鐘 (堂食)
午餐
2018-06-09 111 瀏覽
這一家車仔麵已經光顧過很多次,那麼就由這一次開始寫一下它們的食評吧!他們的店有分左右兩邊的店,一邊是要排隊再直接選餸菜,另外一邊是取票和以人數先後分配座位,然後填表選自己想要吃的。這次選了油麵HKD8、牛腩HKD12、雞腎HKD10、豬大腸HKD10、通菜HKD8、另加 蔥花、腩汁、沙嗲汁(免加費)共HKD48湯底-十分夠味,很香,味道剛好,有一點點甜味回過來👍🏻👍🏻加了沙嗲汁,增加了香味及少許的辣👍🏻油麵-微硬身👍🏻牛腩-還算軟滑👌🏻雞腎-不會有臭味腥味,有些甜味,很好吃,軟硬兼施👍🏻👍🏻👍🏻豬大腸-是雙轉的,軟軟,有厚度,增加了口感,超好吃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻通菜-保持翠綠,爽!若真的覺得不夠味道,枱前還有十多種調味料隨便用!超好看的!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻坐位下有貼心的籃子放東西,只要東西不過大都放得下!結帳HKD48,付錢時已經很想光顧!整體物超所值!雖然環境較細,坐下去還算是舒適的,店員也是有禮貌的,絕對是香港其中一間高質車仔麵!

共HKD48

油麵-微硬身👍🏻

牛腩-還算軟滑👌🏻

通菜-保持翠綠,爽!

坐位下有貼心的籃子放東西,只要東西不過大都放得下!

結帳HKD48,付錢時已經很想光顧!

2018-06-03 161 瀏覽
周末到深水埗買東西順便找吃的。不少朋友都說文記很有名, 就決定試試。來到時已是下午差不多3點, 但仍有人龍等候, 差不多等了半小時方有座位。文記有10大必食推介, 今天選了其中2款 - 豬大腸及韮菜餃, 另選了我最愛的陳皮魚蛋, 配粗麵, 腩汁少辣汁。豬大腸夠入味有咬口又不會過韌, 沒有臭味, 油香豐富。自家製韮菜餃大大隻又飽滿, 調味不錯。陳皮魚蛋煙韌彈牙, 有咖哩香。整體不錯, 下次試試其他必食推介。

30 分鐘 (堂食)
1K
2018-06-01 9295 瀏覽
如果話車仔麵係其中一樣能夠代表香港嘅美食,都冇人反對。以前食車仔麵,就為左平平地有多種選擇,而家幾乎每區都有唔少車仔麵店,各有特色,經過包裝加入高檔食材嘅又有,賣湯底嘅又有。文記喺深水埗無人不識,由一間鋪開到左右隔離共三間,雖然舊鋪裝修冇咁靚,又或者好似衛生冇咁好,不過我就係鐘意自己埋位指指指,要邊樣就指邊樣。話哂係排隊美食,等幾耐睇運氣。是日約埋住附近嘅朋友三人行食個晏,雖然係假日,不過時間尚早,十分鐘入座餐牌選擇多,魷魚、自製餃、魚肉、蘿蔔等都係招牌,配料定價$8-12,麵底$8-9,湯底分腩汁、瑞士汁、清湯,可配辣汁、咖喱、沙嗲汁。最低消費$25/位,求其點兩三個餸埋單都唔止架喇。每個位都整齊擺放好醬料、菜莆,車仔麵店都唔代表係乸渣。玻璃辣魷魚 $38就咁點餸就12蚊,見大家都鐘意食,就點一碟。用番本身個辣汁配魷魚,又滑又爽,不過38蚊夠食碗麵了。鳳爪、韭菜餃、酸齋、豬腸+油麵、腩汁、辣汁、蔥花 $47叫夠四、五個餸,點會唔飽。鳳爪唔係檔檔好食,呢度可以,腍得黎又未至於鬆散。韭菜餃一夾散哂,可能浸得耐。酸齋冇乜特別,純粹個人喜好,見有就想點豬腸份量算多,乾淨冇臭亦都唔韌,但可以再

每個位都整齊擺放好醬料、菜莆,車仔麵店都唔代表係乸渣。

玻璃辣魷魚 $38
玻璃辣魷魚

鳳爪、韭菜餃、酸齋、豬腸+油麵、腩汁、辣汁、蔥花 $47
酸齋冇乜特別,純粹個人喜好,見有就想點
豬腸份量算多,乾淨冇臭亦都唔韌,但可以再入味啲。
鳳爪、韭菜餃、酸齋、豬腸+油麵、腩汁、辣汁、蔥花

雞翼、蘿蔔、魚片頭+油麵、清湯、辣汁 $39

雞翼控係每次車仔麵之選,幾入味,冇過火。魚片頭正常野,但蘿蔔確實十分甜又冇渣,推薦

我就唔鐘意食咖喱、沙嗲呢啲汁,一定係點辣汁,又幾惹味有辣勁。
雞翼、蘿蔔、魚片頭+油麵、清湯、辣汁

雞翼、蘿蔔、魚肉+米粉、清湯、辣汁、蔥花 $39
朋友點嘅~
雞翼、蘿蔔、魚肉+米粉、清湯、辣汁、蔥花
我非車仔麵控,文記喺我心目中算係咁啦,起碼配料整體都唔錯,加上幾鐘意佢個辣汁同菜莆
2018-05-27
10 分鐘 (堂食)
玻璃辣魷魚
鳳爪、韭菜餃、酸齋、豬腸+油麵、腩汁、辣汁、蔥花
雞翼、蘿蔔、魚片頭+油麵、清湯、辣汁
2018-05-30 254 瀏覽
聽人講文記車仔麵好食聽得多 但始終都唔想排隊😂有日行過竟然無咩人 係咪米芝連光環法力失效😂😂即刻拎飛 等左10分鐘都無就入得🤫我:酸齋 大腸 9菜餃大食仔:蟹子丸 大腸仲點左雞翼同玻璃魷魚😏酸齋係失望既!!麵尊好食好多!!🙊🙊🙊其他⋯ummmmm....瑞士雞翼豬大腸9菜餃🥟其實好難唔好食既🧐湯底還好 食完唔會好口渴👍🏻👍🏻但如果要我大熱天時排隊 我一定唔會簡文記🤭值得一講 玻璃魷魚都幾辣下 但唔明點解係凍冰冰的🤖
我:酸齋 大腸 9菜餃
大食仔:蟹子丸 大腸
值得一講 玻璃魷魚都幾辣下 但唔明點解係凍冰冰的🤖
2018-05-28 235 瀏覽
食過文記車仔麵不下10次,睇住它的分店越開越多,一條街都有三間,而且還是長期排隊,就知道他的吸引之處。車仔麵真的是香港地道食物,在這麼多車仔麵店裏突團而出,真的不簡單。選擇貴精不貴多,有10樣特別推介的雞中翼,豬大腸,辣魷魚,小花菇等等,都做得非常出色他的湯底非常美味,很濃厚的滷水汁和牛腩汁混合,滷水雞中翼尤其出色,每次必點,還要記住食他的辣醬,自家製的,好野味,一大碗,食完之後很滿足,因為每一個餸都非常滋味食完是會掛住的車仔麵

食完是會掛住的車仔麵
2018-05-28 208 瀏覽
今次來比較貪心,叫左比較多送,total 6個送再令外叫多碟雞亦,齋係個麵已經叫左$71 lol。呢到車仔麵首選配料我一定選擇牛根,真係好正。但原來呢到既豬油渣都好正,夠脆又香,本身炸得夠乾身,好怕有啲炸到一半中有啲豬油咁係到