2025-05-13 2 瀏覽
最近有間新加坡過江龍進駐銅鑼灣,超過40年歷史嘅海南雞飯老字號,主打正宗新加坡菜,招牌菜為白切雞,嫩滑爽口,皮薄唔肥。而搭配嘅三款醬汁,包括辣醬、黑醬油同薑蓉亦係餐廳自調,可帶出肉鮮甜味。油飯採用泰國香米,煙韌軟糯,粒粒分明,淡淡雞油香,配雞好match。私心推介呢度嘅咕嚕肉,入口香脆,甜酸比例適中,越食越開胃。脆皮豆腐外皮金黃色,薄身,酥脆可口,內裏滑溜,豆味出。五香蝦棗外層夠脆,餡料十足,帶咬口、湯品無味精,飲落暖胃,感覺健康。再唔夠可叫埋炒飯同菜,食物質素OK,價格親民,服務態度友善,經過值得一試。

2025-05-12 0 瀏覽
銅鑼灣登龍街呢邊真係開咗好多新餐廳,有行過呢邊嘅朋友都知道真係超多嘢食。今次揀咗呢間新加坡過江龍,必食嘅白切雞飯。點左個F餐;🐓美味白切雞+油飯(1碗),可以轉白飯白切雞好新鮮,雞肉好嫩滑,啲雞皮最正,雞皮覺得嚟又爽口😚,完全冇油脂!配菜仲有酸蘿蔔、酸青瓜同埋椰菜🥬,食落爽口又開胃。而醬汁方面:有薑蓉、甜辣醬同埋甜豉油。🍲蟲草花燉豬脊骨湯一早已經好想飲啲呢度的湯,真係好足料又鮮甜。🧃+$15 有自家製飲品:自家製薏米水或冷泡桂花烏龍茶大推個薏米水💯💯💯真係幾正好足料!好濃嘅薏米味!仲有個咕嚕肉好想試,留返下次再嚟先!

點左個F餐;
🐓美味白切雞+油飯(1碗),可以轉白飯

🍲蟲草花燉豬脊骨湯
一早已經好想飲啲呢度的湯,真係好足料又鮮甜。

🧃+$15 有自家製飲品:自家製薏米水或冷泡桂花烏龍茶

大推個薏米水💯💯💯真係幾正好足料!好濃嘅薏米味!

仲有個咕嚕肉好想試,留返下次再嚟先!
2025-05-10 0 瀏覽
係新加坡開業40幾年,曾獲得米芝蓮推介嘅文東記,係香港銅鑼灣開咗新分店。平時都鍾意食雞飯,所以特登都去試吓味道同新加坡有乜分別。招牌美味白切雞,同其他品牌一樣用咗文昌雞。雞皮顏色偏白,唔會好似三黃雞咁肥,有雞味,嫩滑,搭配辣醬、黑油及薑蓉,令味道提昇。最正係佢地嘅油飯,粒粒分名清爽,雞油味香,就咁樣都可以食到一碗。又叫咗招牌菜脆皮豆腐同蝦多士。豆腐入面好Creamy,居然咁正。蝦多士蝦膠勁外勁大塊。總括嚟講味道都幾還原到新加坡嗰邊。鍾意食雞飯嘅絕對要過嚟試一下。

2025-05-10 0 瀏覽
🔹️Lunch到銅鑼灣 “文東記” 用餐🥢 店舖環境舒適衛生, 光線充足🌟 食物新鮮美味😋 店員親切有禮🧑‍💼👩🏻‍💼 價錢合宜💰💫午市二人雞飯套餐🍱🔸️美味白切雞(半隻)🐔白切雞肉質皮爽肉嫩, 肥瘦適中, 配合醬汁三寶, 一絕👍👍 配菜以醃紅蘿蔔、白蘿蔔和青蘿蔔,十分開胃, 跟油飯兩碗, 油飯油而又膩, 粒粒分明😋🔸️咕嚕肉🧆咕嚕肉肉質軟嫩, 細細粒較容易入口, 以酸蕎頭、洋蔥和紅椒炒, 口感酸甜可口, 越食越滋味🤤🔸️蒜蓉炒芥蘭🥬芥蘭葉色深綠、口感爽脆、十分鮮嫩, 加上以蒜蓉炒, 令味道更加惹味🥢🔸️茶樹菇豬脊骨燉湯🍵茶樹菇香味濃厚, 加上豬脊骨令味道更加昇華, 有助健脾、和胃、袪濕, 健康無味精👍

💫午市二人雞飯套餐🍱
🔸️美味白切雞(半隻)🐔

🔸️咕嚕肉🧆

🔸️蒜蓉炒芥蘭🥬

🔸️茶樹菇豬脊骨燉湯🍵

午餐
新加坡國民美食饗宴‼️😀去咗銅鑼灣食飯😁又登龍街文東記😋新加坡國民美食👨🏻‍🍳新加坡國民美食的理念🇸🇬體驗地道的小炒魅力🤗美味白切雞🐔白切雞這道菜的雞肉色澤鮮亮,肉質鮮嫩,搭配特製的醬油與薑蒜醬,讓每一口都充滿了香氣。雞肉的滑嫩度令人驚艷,切開後的肉汁四溢,讓人感受到那份新鮮與美味。這道白切雞不僅是新加坡的經典之選,更是文東記的招牌菜品😀咕嚕肉🍖咕嚕肉菜的外皮酥脆,內裡的肉質鮮嫩。酸甜的醬汁包裹著每一塊肉,口感豐富,讓人一試成主顧。咕嚕肉的調味恰到好處,不過於甜膩,讓人能夠享受到肉的鮮美與醬汁的完美結合😃蒜蓉蔘芭通菜🥬通菜以清新的口感為主。通菜的鮮脆與蒜蓉的香氣相得益彰,讓整道菜充滿了健康的味道。每一口都讓人感受到蔬菜的自然鮮美,搭配主食非常合適,為整餐增添了清新😁滑蛋蝦仁🍤蝦仁鮮美,與滑蛋的搭配形成了完美的對比。蛋液滑順,與蝦仁的甜味相互交融,每一口都讓人感受到無比的享受。這道菜的調味輕盈,讓人能夠品味到食材本身的鮮美😃對新加坡美食的熱愛與用心。餐廳的環境舒適宜人,服務熱情周到,讓人倍感賓至如歸,十分推薦必食白切雞🥰
新加坡國民美食饗宴‼️😀

咕嚕肉🍖

蒜蓉蔘芭通菜🥬

滑蛋蝦仁🍤

2025-05-07 0 瀏覽
今日夜晚,我去咗位於灣仔附近嘅文東記食飯,依間餐廳主打白切雞,雖然開咗冇耐,但我見到都有唔少捧場客人。白切雞作為餐廳嘅招牌菜,雞肉本身嘅質素都幾好,肉質彈牙,雞皮下面亦都唔會有過多皮下脂肪,加上調味調得唔錯,成功突顯到雞肉香。蝦多士炸得好香脆,唔會炸得太過油膩,蝦肉爽口彈牙,有少少鮮甜味。除咗白切雞之外,餐廳仲有提供一系列嘅小菜,例如咕嚕肉,蝦仁炒蛋等等。依一啲嘅小菜價錢亦都唔貴,份量亦都幾多。除咗小菜之外,餐廳仲有提供燉湯,燉湯款式都有幾款,但我自己就冇叫。整體嚟講,餐廳嘅食物價錢定價唔貴。食物方面,我覺得白切雞就幾有特色。

白切雞

蝦多士
炸得好香脆,唔會炸得太過油膩,蝦肉爽口彈牙,有少少鮮甜味。

近日喺銅鑼灣見到有間新餐廳,係新加坡好出名的海南雞老字號,佢哋嘅白切雞仲拎埋米芝蓮添,吸引到我都嚟試試先!.呢度有午市套餐,有招牌白切雞配油飯/白飯及一份主食,我哋叫了以下2份套餐:〈美味白切雞 + 咕嚕肉(半份) 配油飯〉及〈美味白切雞 + 白𤆥芥蘭(半份) 配油飯〉.我哋首先試咗啖油飯,大家都好驚喜!油飯超好食!好香雞油味,但完全唔油膩;每粒飯都好彈牙,唔會煲到過淋或過硬,非常出色!😋.白切雞 —果然係招牌菜!👍🏻 雞皮好爽口、雞肉嫩滑。伴碟有酸蘿蔔及青瓜。酸蘿蔔醃得好食,酸度啱啱好,好開胃;青瓜爽脆。.配搭白切雞有3款醬汁:黑醬油 — 甜甜的,配白切雞好味辣醬 — 幾辣但好惹味薑蓉 — 做到好幼滑,口感好正呢3款醬汁配白切雞都好match,令味道更提升,係呢道菜嘅靈魂。.咕嚕肉 —一樣有驚喜!🤩 外表炸到好脆,入面啲肉係好爽口。酸甜度好適中,好開胃好好食。.芥蘭 —每條都好爽,無苦澀味,配甜豉油幾好食。.午市套餐份量都唔少,食到好飽,而且食物質素高,值得再嚟幫襯👍🏻

〈美味白切雞 + 咕嚕肉(半份) 配油飯〉及
〈美味白切雞 + 白𤆥芥蘭(半份) 配油飯〉

白切雞 —
果然係招牌菜!👍🏻 雞皮好爽口、雞肉嫩滑。

配搭白切雞有3款醬汁:
黑醬油 — 甜甜的,配白切雞好味
辣醬 — 幾辣但好惹味
薑蓉 — 做到好幼滑,口感好正

咕嚕肉 —

芥蘭 —
每條都好爽,無苦澀味,配甜豉油幾好食。
2025-05-03
  • 白切雞
  • 咕嚕肉
🥢🥢一邊聽到勁有鑊氣嘅炒物已經好期待!佢哋嘅招牌雞飯唔單止係食物,更加係一種文化,將新加坡地道嘅風味帶到香港,不愧係遍佈新加坡同泰國45間分店嘅名物!🥢🥢⭐️大推白切雞($108)用嘅係文昌雞,例牌都有雞脾同雞胸,雞皮爽得嚟好薄又滑,無咩油脂咁;連雞胸都勁嫩滑,可以點薑蓉、酸辣醬、甜醬油 ;配菜亦有淹漬過兼切成薄片嘅酸紅蘿蔔、青瓜、椰菜,清新得嚟充滿南洋風情⭐️仲有咕嚕肉($98)惹味到爆!粉漿唔厚,落埋車厘茄、洋蔥、蕎頭炒香,咬落仲食到肉質嘅嫩;每一啖都充滿咗甜酸嘅平衡,口感層次豐富,真係好有驚喜。金銀蛋莧菜($98)調味啱啱好 ,爆香過嘅蒜令莧菜更香,唔會好似出面啲茶記過鹹。⭐️最特別係佢哋的茶樹菇燉豬骨湯$58@ ,原盅上,成晚賣剩2碗都俾我哋食到,太好彩!湯底透徹清甜,仲有茶樹菇嘅獨特香氣~📌文東記 銅鑼灣登龍街18號V Point地下4號舖==============================Follow @nnthrive #筷筷和你搵好西=============================#食在銅鑼灣 #新加坡菜 #白切雞 #happyhour#yahoofood

📌文東記
銅鑼灣登龍街18號V Point地下4號舖

Follow @nnthrive #筷筷和你搵好西
=============================
#食在銅鑼灣 #新加坡菜 #白切雞 #happyhour
#yahoofoodhk #foodshare #topcitybitehk
#hongkongfood #香港美食地圖 #hkfoodblog
#hongkongblogger #香港美食日記 #香港美食推介 #hkfoodguide #hkfoodlover #foodiehk #picofday #nomnom
  • 白切雞
2025-04-29 0 瀏覽
📍新加坡過江龍嘅嘅文東記嚟咗香港,主打海南雞飯,開啟銅鑼灣登龍街超方便去食!我哋兩個人試咗佢嘅海南雞二人餐($328),會包半隻招牌無骨海南雞、咕嚕肉、炒通菜/脆皮豆腐同油飯。另外加$58會有兩碗燉湯,今日係茶樹菇燉豬脊骨湯,冇味精夠滋補,底下都有好多料。海南雞去晒骨,食落啖啖肉仲好香雞味,就算雞胸肉都好滑,連雞皮都係彈牙。咕嚕肉就細細粒,唔似平時食開手炒咕嚕肉嗰隻大大件,同會比較酸口。脆皮豆腐用咗嫩豆腐,出邊嘅脆皮薄身唔油膩,加埋沙律醬做小食啱啱好。

2025-04-27 0 瀏覽
登龍街都有開咗唔少新嘅舖頭,今次小編就試吓新加坡過江龍,新加坡第一海南雞之稱「文東記」原來佢晚市有套餐,一個價錢就已經可以食到招牌嘅白切雞,咕嚕肉,仲有森巴通菜,最後一定要有靈魂中嘅雞油飯,仲有叫咗個招牌蝦多士同紅棗桂圓茶和自家制薏米水招牌白切雞:肉質都非常軟嫩,再配上薑蔥蓉+黑醬油+酸甜辣椒醬,開胃又惹味,令雞肉味道昇華,三款醬油都是由文東記自家提制雞油飯:採用來自泰國香米,吸收曬雞湯精華,香氣十足,而不油膩,d飯仲粒粒分明森巴通菜:炒得好有鑊氣,如果唔食森巴嘅朋友仔,可轉蒜蓉炒通菜。咕嚕肉:做得好鬆脆,而且甜同酸比例做得好好,好開胃蝦多士:將多士加入蝦膠,再油炸至金黃色,香脆口感,咬落非常彈牙,好足料紅棗桂圓茶和自家制薏米水:紅棗桂圓茶口感甜美,紅棗濃郁香氣及桂圓的清甜相互交融;自家制薏米水,小編特別推介,呢一杯薏米水小編特別推介,呢一杯薏米水呢全部都係已經隔咗晒啲一粒粒薏米,但係都好大浸味味薏米味,好足料

咕嚕肉:做得好鬆脆,而且甜同酸比例做得好好,好開胃

2025-04-23 0 瀏覽
放工約咗老友兩個去銅鑼灣行街同埋Dinner,醒起新加坡過江龍「文東記」係登龍街開咗,一於就揀呢間試試佢!打開餐牌見到有個「二人雞套餐」幾抵食,另外單點仲燉湯,加埋飲品,好滿足豐富嘅一餐。套餐包括「美味白切雞半隻」,份量好足,仲有酸菜伴碟,雖然係半碟,但係酸菜一樣好味,唔會好鹹,好平衡的味道,白切雞點埋三色醬,好正啊!套餐,咕嚕肉,佢哋嘅咕嚕肉粒相對細粒,可以一口就食到,唔錯,送飯一流。套餐可以選擇招牌「脆皮豆腐」,豆腐厚切,而且外脆內軟。我揀咗油飯,我朋友揀咗白飯,可以自由選擇。另外單點咗兩個燉湯「茶樹菇燉豬脊骨湯」,幾清甜,冇味精足料飲落舒服。另外餐牌見到呢款自家製薏米水,被吸引了,薏米打溶晒,好夠味,熱辣辣天氣飲埋佢就好舒服啦。

套餐可以選擇招牌「脆皮豆腐」,豆腐厚切,而且外脆內軟。

我揀咗油飯,我朋友揀咗白飯,可以自由選擇。

大家都係新加坡過江龍嚟比較,文東記整體水準好味過天天海南雞飯🐑海南雞雖然白賴晒,但好有雞味,皮與肉之間仲有層啫喱,肉好嫩滑,浸雞浸得剛好🐑咕嚕肉上枱好脆身,熱到焫口,如果酸度可以多番啲就更正,同埋個碟底稍嫌多咗啲汁🐑蝦棗好香脆,除咗蝦肉之外,應該加咗少少肥豬肉增添肉香,另外又有芋頭粒及馬蹄,口感複雜得嚟又幾好味喎🐑蔘芭通菜,有鹹魚碎、蒜蓉及辣椒,炒得鹹香辣,超惹味🐑油飯好掂,用雞湯煮,夠晒味,又粒粒分明

🐑蔘芭通菜,有鹹魚碎、蒜蓉及辣椒,炒得鹹香辣,超惹味

🐑油飯好掂,用雞湯煮,夠晒味,又粒粒分明
  • 蝦棗
  • 油飯
  • 海南雞
Lunch time行過見到新開嘅餐廳當然要試一試,未入到去已經有疑似經理嘅人熱情款待,坐到去望餐牌見到都有唔同嘅lunch set試,覺得性價比都幾高,一上枱員工就即刻介紹,覺得佢哋真係好有心👍🏻佢哋講完先知,原來呢間係新加坡過龍第一海南雞。嘢食到當然要試一試件雞😛😛,果然冇令我失望,滑嫩得嚟又有油香,份量都唔錯,令人一啖接一啖想不停食🤌🏻 個餐仲有份咕嚕肉,外脆內軟酸酸甜甜好開胃,總括嚟講銅鑼灣返工嘅人可以試一試佢!lunch都幾抵食~

2025-03-26
  • 新加坡第一海南雞飯