2019-05-17 981 瀏覽
今天很久沒來的我的自愛海南雞飯,因為以為有早餐,原來十時半停售,來的時間近十一時,因為我行上樓梯,是差小小的,要用手扙,老板見我同朋友來,好好人話叫我入 餐廳內等😁, 睇住佢哋正忙於午餐 做準備, 都不忘叫我哋等下,十一時半都可以有得畀我哋叫菜食先, 終於都等到美味的海南雞飯😋, 同以前一樣咁美味, 個飯仲好食 有啲薑味, 我朋友就叫咗個 咖哩豬軟骨黑豉油粗麵, 可惜我沒有拍照, 我哋仲叫咗個炸魚餅大食, 所以要食好嘢又抵食 當然要周圍搵😃, 同行多幾步, 都係 值得的! 如果香港唔係租金貴, 美味嘅小店有何止這一間, 同唔係去到 偏僻
炸魚多士一
海南雞飯
炸魚多士一
海南雞飯
  • 腐竹薏米冰
2019-05-15 1735 瀏覽
本來中午去試,渠地話無肉骨茶,咪試下黃酒雞。等左最少成半個鐘,問左醒次都無得食,隔離遲來食飽走人,我都未到,結果只比飲品錢就算。味道就唔知係咪星馬風味。可能我得一個人,覺得張單細,唔憂做。絕對唔會再去!
2019-04-30 1730 瀏覽
呢間野啱啱開嗰時食過一次,食黑豉油乾撈,但覺得唔係幾特別,就再無去過喇琴日聽一個同事話咖哩好味,今日另一個同事又話要去試下喎。。。好啦,再去食多次。既然推介咖哩,就梗係要食咖哩啦!其實都想食肉骨茶的,但星期三先有可能落雨天,今日就算晏左去,都即刻有位咖哩有飯,湯麵同乾撈。因為鍾意粗麵,所以又揀乾撈。碟頭都幾大牛筋腩比較少筋,腩就好多。啲腩好鞋,痴牙黑豉油乾撈俾啲咖哩汁搶曬味,食唔到豉油味。粗麵真係好好少,爽呢個辣對我來講,都辣的。好在叫左杯凍飲je呢杯野少甜,似係腐竹糖水加冰解辣好丫。幾足料夏天飲,啱曬題外話。。。呢度個老闆娘幾囂下。但可能間野受歡迎,所以佢囂得起

可能落雨天,今日就算晏左去,都即刻有位

咖哩有飯,湯麵同乾撈。因為鍾意粗麵,所以又揀乾撈。
碟頭都幾大
牛筋腩比較少筋,腩就好多。啲腩好鞋,痴牙
呢個辣對我來講,都辣的。好在叫左杯凍飲je

咖哩牛筋腩黑豉油乾撈麵

呢杯野少甜,似係腐竹糖水加冰
解辣好
丫。幾足料
夏天飲,啱曬

腐竹薏米冰

2019-04-30
腐竹薏米冰
2019-04-26 1088 瀏覽
大細腳呢個名改得太地太好!未睇相之前就黑人問號,但一知道咗就讚口不絕!兩腳都係香港人經常食而外國人驚到面都青埋嘅 豬腳 同 雞腳唔知要用星加坡黑鼓油整幾耐先可以入味上色到呢個程度,雞腳淋到係婆婆都食到的境界,而豬腳亦一樣,輕易就可以用筷子分解!肥?我就話係骨膠原喇!等好耐就真嘅,由去到至碟麵上台應該要三十分鐘,我差不多二點去到的,所以應該高峰時間要預多啲。
兩腳都係香港人經常食而外國人驚到面都青埋嘅 豬腳 同 雞腳

2019-04-19 1198 瀏覽
想去這裡吃地道而Homemade的星馬菜, 要有一點耐性, 除了地點不太方便之外, 其開門時間亦較奇怪, 夜市不開門, 週末也不開. 我相信她做附近寫字樓生意就夠, 從尖沙咀搬到港島, 再來到觀塘碼頭, 在其熟食中心佔了五間店, 可見其生意之多, 有容乃大.點了這裡著名的炆大細腳和黑豉油撈麵, 這兩道菜也是以黑豉油作為汁料的主要來源. 平時黑豉油以點海南雞飯為主,味道偏甜, 質感也較濃稠. 大細腳就是豬腳(大)和雞腳(小), 兩者充滿著骨膠原和黑豉油質感很夾, 煮到連骨裡也有豉油的甜味, 吃完整個嘴巴也被互相黏在一起.黑豉油撈麵以粗麵作主調, 彎曲的麵條每一條都上色, 煮得較為爽身, 吃下去除了咸中帶甜的味道, 也帶一點焦香, 相信是因為配料的燒豬頸肉吧! 以豬油撈起麵來, 油光滿面之餘, 其味道更為所有主/配料提升一個層次, 所有簡單的集合起來, 一點也不簡單呢!

2019-03-31 1275 瀏覽
已經在lunch time 時段食過好幾次了,因為假期及夜晚都唔開,我男朋友想黎食都食唔到😝 平時我會叫湯粉,今次想試其他菜式呢!豬扒黑鼓油干撈 $45醬汁好惹味,超開胃!不過味道偏甜,食到最尾有d 漏。豬扒燒得好香口,配佢提供既甜酸汁一齊食,恰到好處😋檳城炆鮮豬皮 $22豬皮同我地平時食車仔麵既豬皮好唔同,表面好光身,而且好入味,咬落好唸口,感到有好多骨膠原,必食。熱話梅菊花,跟餐 +$3勁多菊花,好足料! 本身菊花冇乜味,加埋話梅嘅酸味一齊飲,好特別呢!但味道我就唔係幾飲得慣🙈 可以一試。我都係覺得湯粉同山楂冰好正,下次再食過。

豬扒黑鼓油干撈 $45

檳城炆鮮豬皮 $22

熱話梅菊花,跟餐 +$3

我都係覺得湯粉同山楂冰好正,下次再食過。
2019-03-06
15 分鐘 (堂食)
2019-03-05 1394 瀏覽
觀塘熟食市場個樣殘殘舊舊又唔多乾淨咁,不過入面臥虎藏龍。呢間拿督就係唔錯嘅風味午餐。佢開嘅時間短,夏天熱個時直頭休市唔開,所以要食都要睇時候。先介紹個海南雞飯,油飯夠香夠味,雞肉都夠嫩滑,伴醬都夠惹味,仲比個蘿蔔湯你。呢個係我覺得最好味嘅,叻沙墋墋(油麵加米粉),湯夠香濃,海鮮都算新鮮,蠔仔係半生熟咁。跟住係豬扒米,豬扒唔會乾同硬,如果鍾意食辣個胡椒湯底都好好味。價錢又唔係貴,不過怕環境污糟你就諗清楚至好嚟試嘞!仲有,班亞姐係大大聲,但係善良嘅
佢開嘅時間短,夏天熱個時直頭休市唔開,所以要食都要睇時候。

價錢又唔係貴,不過怕環境污糟你就諗清楚至好嚟試嘞!
仲有,班亞姐係大大聲,但係善良嘅
2019-01-19 1907 瀏覽
睇到幾年一直都好想去,佢開門·我返工,佢收工·我仍然返工😃咁難路經樓下巴士站落車,唔洗睇時間,偷雞都要上去食啲嘢。 行樓梯上一層樓就望到, 幾個舖位食飯時間全部都坐滿曬人。 會幫你搵個靚位坐低,問吓想食乜,慢慢揀呢樣好窩心。時間倉卒要速戰,海南雞飯加拉茶拉茶睇得又飲得! 為咗欣賞等到消泡才飲。海南雞飯, 其實係咪可以加錢要其他部位, 總係覺得隔離飯香, 味道係好好嘅, 但係我啲碟嘅雞肉......😐烤餅又熱又軟

時間倉卒要速戰,海南雞飯加拉茶

拉茶睇得又飲得! 為咗欣賞等到消泡才飲。

烤餅又熱又軟

2019-01-17 1057 瀏覽
馳名怡保炆大細腳(雞腳+豬腳)黑豉油乾撈麵 ($42)雞腳同豬腳炆得超淋😻冇牙既都食到呀😆亦都炆得好入味🥰真心推介🥰🥰🍜🍜🍜燒豬頸肉胡椒湯摻摻(米粉+油麵)($45)胡椒湯底好濃郁 亦有少少藥材味🤤重口味人士必試👍🏻👍🏻👍🏻🤓🤓🤓 地理位置雖然較唔方便但勝在好味又抵食🤤🤤🤤🤤
馳名怡保炆大細腳(雞腳+豬腳)
黑豉油乾撈麵 ($42)
雞腳同豬腳炆得超淋😻冇牙既都食到呀😆
亦都炆得好入味🥰真心推介🥰🥰
🍜🍜🍜
燒豬頸肉胡椒湯摻摻(米粉+油麵)($45)
胡椒湯底好濃郁 亦有少少藥材味🤤
重口味人士必試👍🏻👍🏻👍🏻
🤓🤓🤓 地理位置雖然較唔方便
但勝在好味又抵食🤤🤤🤤🤤
  • 拉茶
2019-01-13 1088 瀏覽
Lunch行十分鐘去到觀塘碼頭試下食,一上二樓,發現都幾多人食,不枉我行咁遠去叫飲麵+5元,好飲,甜度適中這個不能走冰,唯有自己來,不過味道幾特度,都咖哩我最愛最耐係炒野,原本想食豬扒炒河,但買曬,只好食撈粗,味道如果拎走食,整體都無問的

叫飲麵+5元,好飲,甜度適中

這個不能走冰,唯有自己來,不過味道幾特度,都

咖哩我最愛

最耐係炒野,原本想食豬扒炒河,但買曬,只好食撈粗,味道

如果拎走食,整體都無問的
  • 拉茶
  • 腐竹薏米冰
觀塘碼頭原來有一個觀塘碼頭熟食中心,我諗呢度除咗係搭船去北角嘅人會留意到之外,你親觀塘嘅人可能好少會行到咁遠!但正正因為咁所以先隱藏着好多好嘢,又等着俾人發掘🤩先講返一個事實,我去幫襯嘅時間都係lunch hour,大概去到12點4左右,嗰時嘅人流並唔多,大概去到12:30左右就會開始多人,如果想來食嘅話一係你就同老細早啲申放飯,早啲過嚟,如果唔係就大排長龍過晒午餐時間你都冇得食🤯😏論食物嘅話,佢嘅款式都比較多,除咗有喇沙、粉面飯之外,仲有佢哋嘅招牌豉油撈麵🤤 連蔡瀾呢個伏中之伏都讚好過😎👇🏽以下係我加上我嘅同事食完之後嘅comment:✅黑豉油乾撈麵:佢有唔同肉類嘅配搭,你可以揀雞扒豬扒或者豬頸肉,面款方面亦都有粗面右面同埋沙河粉,不過我個人認為撈麵一定要食撈粗👍🏽👍🏽 黑豉油配撈粗,粗麵非常之有咬口,而且黑豉油甜甜的!幾款肉類我會推介食雞扒,因為雞扒係煎到香脆的🤓但係男士們切記要同佢講多少少,因為嗰碟面真係份量好少🙈✅娘惹叻沙:同樣地除咗上面提過嘅邊麵款之外,如果食叻沙嘅話仲可以揀米粉,不過佢純粹隻碗大,分量都係小小嘅女佢同事話啱啱夠食❌海南雞飯:同事點左,佢話啲油飯太削,而且雞完

👇🏽以下係我加上我嘅同事食完之後嘅comment:

✅娘惹叻沙:同樣地除咗上面提過嘅邊

❌海南雞飯:同事點左,佢話啲油飯太削,而且雞完全唔好食,食咗幾啖放棄左🈲

至於其他嘅飯面選擇大家亦都可以自行試下,如果有好嘅都可以同我分享一下等我下次再試真佢🤨 因為其他嘅飯款我食過就覺得就真係普通🥺

至於飲品方面,可以加$3或者$5有唔同嘅款式🥤
$3嘅話我會推介薑汁拉茶,我諗呢個係比較少飲到嘅飲品,飲到最底真係會見到有殭絲喺度!
$5嘅話我會推介忌廉鮮奶紅豆冰,性價比高呀嘛😏不過一定要叫佢小冰

不過我覺得呢間鋪頭嘅服務態度要改善一下,雖然午市係比較繁忙,但係叫咗好耐佢都唔肯過嚟落單,落完單佢仲要口噏噏,但明明我哋嘅態度都係正常🥶

——————————
食物質素:7.5/10
環境衛生:6/10
舒適度:6/10
服務:4/10
性價比:6.5/10

總評分:6/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #觀塘
2018-12-27
2018-12-27 639 瀏覽
Lunch去食, 點左個豬扒干撈. 1318落單 之後吹左三 四次 佢地就hea我話撈緊 30分鐘之後其他遲過我點干撈d人已經食緊 最後我話唔要就黑面 tbh之前食過係好食 不過服務就不了 服務係差到冇朋友 一句唔好意思都冇講 以後唔會食
2018-12-27
30 分鐘 (堂食)
2018-12-26 555 瀏覽
拿督可以講係觀塘區嘅隱世美食 座落於不起眼既觀塘碼頭熟食中心 但而家越嚟越多人知道呢間嘢 每日午飯時間都大排長龍 呢度嘅食物種類繁多 味道都唔錯 以下幾款食物都值得一試豬頸肉福建蝦麵 豬頸肉煎得香口又唔會太乾 個湯頭就充滿蝦味 豬雜胡椒湯麵 豬雜洗得乾淨爽口彈牙 胡椒湯有勁度但唔會太辣 飲完成個人暖笠笠咖哩雞排飯 咖哩香濃有辣度 但唔會太鹹 送飯一流雞排就普通 配牛腩可能會好d飲品就推薦呢度嘅白咖啡 咖啡味好濃 飲完晏晝做野就唔洗恰眼訓

呢度嘅食物種類繁多 味道都唔錯 以下幾款食物都值得一試

豬頸肉福建蝦麵
豬雜胡椒湯麵
咖哩雞扒飯
2018-12-14 579 瀏覽
今日放飯黎到觀塘碼頭既拿督,己經係回頭第二次黎食﹗上次人地介紹,今次到我介紹比人地﹗都算係附近平靚正既餐廳!上1次食完喇沙念念不忘,今次再食,味道依然有水準,而且係街市既環境嚟講算唔錯,有冷氣,坐位夠多,叫多幾個朋友黎都得。食喇沙就當然最緊要係個湯底,除左好香椰香味,一上枱就聞到好香既喇沙,湯底濃郁,口感好豐富﹗另外配料足,叫親鮮蝦喇沙,除左有蝦仲有其他配料,好似魚片、豆角個D,一碗喇沙滿足晒幾個願望,勁正﹗最後個人推介星馬拉茶﹗﹗超好飲,係一種偏甜少少既奶茶,但飲落一啲都唔漏,仲好滑,而且平時好少機會飲到,黎到一定要一試﹗_

鮮蝦喇沙
_
2018-11-26
  • 星馬拉茶
  • 鮮蝦喇沙
2018-12-08 495 瀏覽
女人呢,有時對某d野真係好有要求,而我女友就對食肆環境有特別高要求。要佢去熟食中心食飯,真係呢世都唔洗指意🥺。但偏偏有好多又平又抵食嘅美食就係係佢覺得環境差嘅熟食中心入面。咁我唯有自己一個去食啦🤫。///燒豬頸肉黑鼓油撈麵(粗麵)$431. Lunch d 單亂到呢,店員落錯晒單都算,明明叫左豬頸肉撈麵,但最後黎左叉燒撈麵😦。如果可以多幾舊叉燒就正。2. 不過叉燒真係好好味,好嫩滑,我敢講仲正過豬頸肉🤤。真係塞翁失馬🤣。3.撈麵好野味!份量超多,食到好飽😌。醬汁甜甜地。4. 環境比我想像中乾淨,不過就好勁油煙味。間唔時有d 烏蠅飛黎飛去。
///
燒豬頸肉黑鼓油撈麵(粗麵)$43

3.撈麵好野味!份量超多,食到好飽😌。醬汁甜甜地。