這間位於灣仔道的餐廳環境乾淨整潔 主打正宗的手工山西風味的刀削麵🍜熱辣辣的湯麵及清爽的拌麵都有供應 食物份量充足CP值好高 系灣仔打工人好選擇😆✨口水金錢肚上海水餃刀削麵金錢肚口感爽脆麻辣味道恰到好處好惹味🥟上海水餃粒粒飽滿大隻 配上刀削麵條粗細均勻 口感有咬勁好飽肚🍜轉了酸甜帶微辣的蕃茄清湯底味道不錯🍅✨手撕雞牛肉絲拾味冷刀削麵冷刀削麵口感煙韌爽彈配上肉質鮮嫩的牛肉絲同手撕雞 配上青瓜絲🥒擔擔醬🌶️千島醬🌽粟米粒 口感豐富清爽帶酸酸甜甜的味道好開胃 好適合夏天食用😍✨麻辣牛腩牛展雙拼牛腩和牛展炆得軟嫩入味🐮肉質鮮美🌶️麻辣味道鮮香濃郁 辣度不算高 ✨麻辣豬頸肉豬頸肉份量好多 切得片片均勻🐷肉質爽脆有彈性 配上輕微麻辣味道及香濃碎蒜好惹味🧄✨飲品可以優惠價錢加配飲品🍋凍檸樂清爽解渴 好適合炎熱的天氣🥛凍杏霜杏仁味濃郁口感順滑📍拾味山西刀削麵館 (灣仔)灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖

✨口水金錢肚上海水餃刀削麵

麻辣牛腩牛展雙拼

✨麻辣豬頸肉
麻辣豬頸肉

✨飲品

📍拾味山西刀削麵館 (灣仔)
灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
口水金錢肚上海水餃刀削麵
手撕雞牛肉絲拾味冷刀削麵
麻辣牛腩牛展雙拼
麻辣豬頸肉
5天前 0 瀏覽
灣仔買完電腦野當然要搵食醫肚.  朋友OPENRICE搵到間拾味刀削面好似唔錯. 咁就一齊去試下啦餐廳好光猛, 環境乾淨整潔. 原來佢地剛剛新裝修完. 佢地主打手工山西風味的刀削麵, 有湯麵,熱拌麵,冷麵都有. 好多選擇. 更驚喜係佢地D 配餸更多. 揀左勁耐. 多到唔識揀. 朋友叫左豬頸肉熱伴麵配熱豆漿. 刀削麵厚度剛好, 麵質煙靭有咬口煙煙韌韌 , 配有擔擔醬好惹味, 豬頸肉皮脆肉嫩, 而且個份量超大碗. 而我就試麻辣豬軟骨魚腐拉麵配凍檸樂. 拉麵都係即叫即削  麵粗度條條都差不多又滑好好口感. 麻辣豬軟骨魚腐係另上會浸喺湯到. 呢個要俾讚. 豬軟骨超軟淋又入味. 魚腐五常. 另外我地叫左兩個小食. 1) 花雕醉雞 - 酒味好香濃勁鍾意, 雞肉肉質嫩滑,  唔肥, 仲要係隻雞髀. 2) 蒜泥牛𦟌 - 份量超多. 味道唔錯幾入味 ! 特別一提店內姐姐親切服務,令我呢一餐食得更開心.
餐廳好光猛, 環境乾淨整潔. 原來佢地剛剛新裝修完.
朋友叫左豬頸肉熱伴麵配熱豆漿.

而我就試麻辣豬軟骨魚腐拉麵配凍檸樂.
豬軟骨超軟淋又入味. 魚腐五常.
另外我地叫左兩個小食.

2) 蒜泥牛𦟌 - 份量超多. 味道唔錯幾入味 !
特別一提店內姐姐親切服務,令我呢一餐食得更開心.
2024-09-11
2024-09-04 77 瀏覽
放工已經20:30,灣仔夜晚好似冇乜野食,見好耐冇食過刀削麵就入去試下,叫左個口水雞手撕雞刀削麵,麵嘅湯都幾好,因為唔太喊,甜甜地咁,d 麵比較硬,但個雞估係雪櫃拎出嚟,有小小凍,最大鍋係個手撕雞好‘鞋’ 好乾好硬😞,食左幾條搞唔掂,應該唔會再試其他嘢。

口水手撕雞刀削麵
2024-06-29 308 瀏覽
好耐冇食過刀削麵,啱啱喺OR揾果陣list咗佢出黎,就試吓佢個雪菜刀削麵加雲吞,怕唔夠飽於是加埋水餃,都估到每樣大概係3粒,不過原來都正常size食6粒係幾飽的兩款對我黎講都係‘水餃’咁嘅樣,只係餡有啲唔同🤣味道都唔差同差唔多,反而個麵估唔到份量都幾多,拎到返去食啲麵已經痴埋一舊咁麵本身都比較闊身,質地又厚,所以真係好飽,味道我覺得正正常常咁吧
外賣自取
用餐優惠
優惠券
2024-01-30 824 瀏覽
依間朋友想食好耐,咁啱到附近於是就去試試。假期下午茶時間到半場滿座。叫咗2款刀削麵和小食,等咗10分鐘就有。豬軟骨熱拌刀削麵第一次試刀削麵,同想像中完全唔同。原本以為會好厚,實際口感更偏向似厚版河粉很滑,有種紮實感覺熱拌會配有擔擔醬,用鮮椒和麵豉作調配,微辣之餘更香氣十足拌在刀削麵上完全一口接一口吃唔停豬軟骨十分入味,燉得軟爛輕鬆咬開,肉質又唔柴花雕醉雞刀削麵醉雞很入味,啖啖都帶有花雕香氣,肉質嫩滑配湯嘅刀削麵又有另一番風味,不像熱拌味道濃,刀削麵浸住湯口感很滑,不會太吸湯但又有小小湯底味,喜歡食滑口感嘅必試越式春卷估唔到在山西餐廳都有越式食品,春卷啱啱炸好還在滋滋冒煙果然都係熱辣辣食最好味。廚房有個大窗口對住堂食位置,同場仲加映師傅現場刀削麵。原來正宗刀削麵嘅製作要求師傅手抱10-20磅麵團去削,一碗刀削麵嘅製作真係唔簡單

豬軟骨熱拌刀削麵
熱拌會配有擔擔醬,用鮮椒和麵豉作調配,微辣之餘更香氣十足
拌在刀削麵上完全一口接一口吃唔停
豬軟骨十分入味,燉得軟爛輕鬆咬開,肉質又唔柴

花雕醉雞刀削麵
醉雞很入味,啖啖都帶有花雕香氣,肉質嫩滑

越式春卷
估唔到在山西餐廳都有越式食品,春卷啱啱炸好還在滋滋冒煙
果然都係熱辣辣食最好味。

2024-01-15 1046 瀏覽
聽埋啲同事話去邊度食乜嘢?食啲野價值不菲,又或是吃些擺到肯定好似一朵花咁樣的食物,還是呢一類型嘅實際刀削麵適合我多些。本身佢餐牌,有好多個格仔,我本身都已經鍾意這個麻辣的選項,由於平時午餐時間來,其實都未必食得切,於是加$10點多一個餸。電子落單,佢就可以知道你本身想要邊一款配料,然之後加$10的配料,就比少啲你,這樣也有好處。豬脷,不知道為什麼本身都有少許粉紅色的,質地有點兒厚身,但又不會太過堅硬,都算是一個小碟子滿晒,然之後加$10的東坡肉,都算是夠大件,整件放在小碟子上邊,剛好覆蓋豬脷。另外還可以選擇麻辣分開另上,不會讓蒜泥或是其他配料完全浸在麻辣汁裏邊,第一怕太辣,第二就怕太過油膩;這種麻辣汁液都好像之前吃荃灣那些刀削麵般,有點麻辣,另外都有大大粒蒜頭在內,用來拌麵,夠香口,但又不至於太辣。刀削麵的份量其實都挺多,正常的份量都可以話係網網千斤,滑身質地,因此吃到後面其實不容易夾得起
實際刀削麵適合我多些。
本身佢餐牌,有好多個格仔,我本身都已經鍾意這個
,都算是一個小碟子滿晒,然之後加$10的
東坡肉,都算是夠大件,整件放在小碟子上邊
,剛好覆蓋豬脷。
另外還可以選擇
另外都有大大粒蒜頭在內,用來拌麵,夠香口,但又不至於太辣。
2023-12-22 480 瀏覽
上次食銅鑼灣拾味,行開灣仔又肚餓,心思思就試下灣仔店,we 落code ,要淋啲、爽啲、少冰、少甜又得上海水餃刀削麵配牛筋:肉質鮮嫩的上海水餃,包著細緻的手工麵皮,嚐起來彈牙有勁。牛筋經過燜煮後,變得軟嫩有彈性,口感帶有一絲嚼勁。牛筋濃郁的肉味結合著醬汁的滋味,十分入味,再配擔擔醬,口感更昇華。凍咖啡少甜 走奶少冰濃D:凍咖啡帶著微苦的咖啡香氣,少了甜蜜的味道,轉而散發出濃厚的奶香。冰塊減少,帶來更濃郁的咖啡口感。

2023-12-21 282 瀏覽
作為刀削麵愛好者 灣仔呢間麵店就一次過滿足到我對刀削麵嘅慾望 唔單止有湯麵 仲有熱拌冷拌刀削麵 拌麵仲有唔同醬料揀 有辣醬 芝麻醬 千島醬嗰啲 想食清新/濃味啲都有得揀 仲居然有菜飯🫰🏻刀削麵麵質煙靭有咬口 粗身但唔過硬🍜手工製條條都唔同口感 湯底就清清地唔會好鹹 配餸選擇非常之多,完全會花多眼亂 今次就叫左花雕醉雞 酒味同鹹味重 食落比較濃味 雞肉肉質都幾滑 唔多肥膏另外叫咗杯熱豆漿 晚餐埋單唔洗$80 港島區嚟講可接受啦🍲

另外叫咗杯熱豆漿 晚餐埋單唔洗$80 港島區嚟講可接受啦🍲
2023-12-13 165 瀏覽
香港難得還有人手刀削麵店,每條麵都帶點不同,麵條很特別,中間是厚實的白色而兩旁是帶點透明的,麵都煮得剛好,帶點煙煙韌韌,質感亦很滑。這店有不同的套餐配不同材料,我選擇配上麻辣金錢肚和麻辣牛展,都是另上的,辣度剛好,都煮得很入味,另加$6就能配上豆漿,還真不錯!🥂刀削麵配麻辣金錢肚和麻辣牛展 $70🥂豆漿 +$6這區來說這個價錢不算貴,麵又大碗很抵食,店鋪企理店員有禮,刀削麵亦是香港難得見到的,相信很快我又會再來試試。.Overall rating: 7/10

🥂刀削麵配麻辣金錢肚和麻辣牛展 $70

🥂豆漿 +$6

Overall rating: 7/10
2K
餐廳:拾味山西刀削麵館地點:灣仔灣仔道菜式:山西刀削麵餐牌:刀削麵自由配,冷刀削麵,熱拌刀削麵,溫泉蛋木耳刀削麵。唔食麵都有其他選擇,例如上海菜飯,上海淨水餃,上海淨雲吞,滋味小食等等。飲品有常見茶記冷熱飲品。刀削麵可轉拉麵,米線或者年糕。麻辣牛筋腩 $70麻辣牛筋腩牛筋好多,炆得入口即化,滿口骨膠原。牛腩3大舊,啖啖肉,我叫左麻辣分上,個滷水汁好入味,味道濃厚。花雕醉雞 $70花雕醉雞有一隻雞髀呀,另外仲有一排肉,肉質實淨,好冰凍,酒味好濃。罐裝汽水芬達 $16芬達係高身罐裝。可以加$2加冰底,好大杯冰呀。
餐廳:拾味山西刀削麵館

花雕醉雞 $70
花雕醉雞

罐裝汽水芬達

罐裝汽水芬達 $16
芬達係高身罐裝。可以加$2加冰底,好大杯冰呀。
2023-12-10
2023-12-09 166 瀏覽
🍜上次試過銅鑼灣的拾味山西刀削麵館,對它的刀削麵相當滿意,原來灣仔也有分店,雖然店舖面積不大,但還是整潔衛生,坐位也舒適,這一次就試試它的上海菜飯吧。🥬📋餐牌款式配搭很多,麵類有熱湯類、冷麵類、熱拌類。除了主打刀削麵之外,🍜也可轉配拉麵、米線、年糕和上海菜飯。🥟滋味小食的種類都非常之多。📱每張檯面上都個QR code讓食客自行Order,而且選擇細項很個人化,例如麻辣類可以選擇辣度、🌱什至走蔥走芫荽多蒜蓉等等。🥩麻辣肥牛菜飯 $60 + 豬扒 $10 + 🥤凍檸蜜 $10🥬雖然相比起傳統的上海菜飯,🍤少了火腿和蝦米,但單憑炒香了的青江菜也足以讓整碗飯香味提升。🥓大大份香蒜肥牛,加上肉質鬆軟的煎豬扒,🌶️麻辣香氣撲鼻而來,香辣惹味,辣度十足。📍拾味山西刀削麵館(灣仔)🏠灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖⏰11:00 - 22:00🚙港鐵灣仔站A3出口,步行約7分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharin

📍拾味山西刀削麵館(灣仔)
🏠灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
⏰11:00 - 22:00
🚙港鐵灣仔站A3出口,步行約7分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #灣仔美食 #山西拉麵 #香港雲吞 #香港餃子 #上海菜飯 #麻辣牛肉
2023-12-07
2023-11-29 115 瀏覽
朋友無麵不歡,帶我到灣仔吃正宗的即叫即整刀削麵。 在山西刀削麵最出名,被譽為中國著名的五大麵食之一。店子嘅裝修都幾乾淨企理,環境坐得 舒服。想吃水餃加$10便可,豬肉份量都不少,水餃外皮Q彈,真材實料皮薄餡靚!秘制滷牛展,滷後的肉酥軟又有嚼勁,而且調料味道充分融入肉中,香美無比。熟練的廚師,每分鐘能削一百多刀,每條麵的長度剛剛好,大開眼界。製作刀削麵,搓麵團要恰到好處,入口軟而不粘,越嚼越香。糖心蛋都做得唔錯,軟綿綿好好食。加埋熱豆漿滿足地吃了一餐正宗的山西料理。

店子嘅裝修都幾乾淨企理,環境坐得 舒服。

去完寵物展,朋友介紹話灣仔有間刀削麵,好好味又不貴,就慢慢行過去,會展行過去路途有點遠😅不過絕對物有所值🤤麻辣豬軟骨刀削麵+加$10有牛筋腩🐮一定要點多蒜!生蒜🧄將味道提升!刀削麵即叫即削,每條麵厚度都差不多,食落有口感!師傅抱住大大舊麵團,一刀一刀手削出來,全世界獨有的山西刀削麵是國家級非物質文化遺產呢! 淨雲吞/10隻🥟粒粒脹卜卜,豬肉份量都唔少,真材實料,皮薄餡靚!都只係$50菜心腩汁菜心份量好多,兩個人絕對夠食!果然冇介紹錯,味道好份量足!為了食好東西,我也不會介意就多幾步😊

麻辣豬軟骨刀削麵+加$10有牛筋腩🐮
一定要點多蒜!生蒜🧄將味道提升!

淨雲吞/10隻🥟

菜心腩汁
菜心份量好多,兩個人絕對夠食!

2023-11-12 86 瀏覽
拾味山西刀削麵館(灣仔)地址:灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖刀削麵如果是人手做同機做,好明顯食得出分別$60 麻辣豬耳刀削麵,標旁即叫即做,麵身中間有啃口,兩邊削得薄,一條麵兩從口感。+$10 有飲品 凍檸7 用來解下辣 因為個豬耳超多辣油辣椒子, 點dd 都辣小食都是以麻辣為多,試了份雞腎,如果唔食得辣是可以走辣的,雞腎外爽內腍,口感不俗。$25 一個油菜,要了菜心,香港地出街食都是沒什麼綠色菜。
拾味山西刀削麵館(灣仔)
地址:灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖

刀削麵如果是人手做同機做,好明顯食得出分別

$25 一個油菜,要了菜心,香港地出街食都是沒什麼綠色菜。

2023-11-02 105 瀏覽
晚餐想食清清地嘅時候,通常都會鍾意食一碗麵食🍜今日經過灣仔見到呢一間刀削麵價錢都幾相宜 一於入去食晚飯~望一望餐牌,有分熱食 同埋凍食 主打都係即叫即削嘅刀削麵 配上唔同嘅配料另外亦都有菜飯 方便啲鍾意食飯嘅人我就揀咗 溫泉蛋木耳刀削麵 上海水餃加粟米同豆漿刀削麵份量極大 超大碗! 刀削麵真係條條都唔同size 非常之彈牙 更加食得出師傅嘅功夫 上海水餃好飽滿 食落去有啲麻油味道同埋材料豐富嘅豬肉餡 好食!溫泉蛋其實係此糖心蛋 蛋味香濃 木耳夠爽口 再加上大量粟米 🌽 凍凍地食一碗 非常之幸福!至於豆漿豆味香濃 飲落去好舒服~ 簡簡單單嘅一餐晚飯 開心滿足 順帶一提侍應姐姐超級好禮貌,值得一讚!❤️
晚餐想食清清地嘅時候,通常都會鍾意食一碗麵食🍜

今日經過灣仔見到呢一間刀削麵價錢都幾相宜 一於入去食晚飯~

另外亦都有菜飯 方便啲鍾意食飯嘅人

我就揀咗 溫泉蛋木耳刀削麵 上海水餃加粟米同豆漿

至於豆漿豆味香濃 飲落去好舒服~