2024-01-15 506 瀏覽
聽埋啲同事話去邊度食乜嘢?食啲野價值不菲,又或是吃些擺到肯定好似一朵花咁樣的食物,還是呢一類型嘅實際刀削麵適合我多些。本身佢餐牌,有好多個格仔,我本身都已經鍾意這個麻辣的選項,由於平時午餐時間來,其實都未必食得切,於是加$10點多一個餸。電子落單,佢就可以知道你本身想要邊一款配料,然之後加$10的配料,就比少啲你,這樣也有好處。豬脷,不知道為什麼本身都有少許粉紅色的,質地有點兒厚身,但又不會太過堅硬,都算是一個小碟子滿晒,然之後加$10的東坡肉,都算是夠大件,整件放在小碟子上邊,剛好覆蓋豬脷。另外還可以選擇麻辣分開另上,不會讓蒜泥或是其他配料完全浸在麻辣汁裏邊,第一怕太辣,第二就怕太過油膩;這種麻辣汁液都好像之前吃荃灣那些刀削麵般,有點麻辣,另外都有大大粒蒜頭在內,用來拌麵,夠香口,但又不至於太辣。刀削麵的份量其實都挺多,正常的份量都可以話係網網千斤,滑身質地,因此吃到後面其實不容易夾得起
實際刀削麵適合我多些。
本身佢餐牌,有好多個格仔,我本身都已經鍾意這個
,都算是一個小碟子滿晒,然之後加$10的
東坡肉,都算是夠大件,整件放在小碟子上邊
,剛好覆蓋豬脷。
另外還可以選擇
另外都有大大粒蒜頭在內,用來拌麵,夠香口,但又不至於太辣。
2024-01-30 185 瀏覽
依間朋友想食好耐,咁啱到附近於是就去試試。假期下午茶時間到半場滿座。叫咗2款刀削麵和小食,等咗10分鐘就有。豬軟骨熱拌刀削麵第一次試刀削麵,同想像中完全唔同。原本以為會好厚,實際口感更偏向似厚版河粉很滑,有種紮實感覺熱拌會配有擔擔醬,用鮮椒和麵豉作調配,微辣之餘更香氣十足拌在刀削麵上完全一口接一口吃唔停豬軟骨十分入味,燉得軟爛輕鬆咬開,肉質又唔柴花雕醉雞刀削麵醉雞很入味,啖啖都帶有花雕香氣,肉質嫩滑配湯嘅刀削麵又有另一番風味,不像熱拌味道濃,刀削麵浸住湯口感很滑,不會太吸湯但又有小小湯底味,喜歡食滑口感嘅必試越式春卷估唔到在山西餐廳都有越式食品,春卷啱啱炸好還在滋滋冒煙果然都係熱辣辣食最好味。廚房有個大窗口對住堂食位置,同場仲加映師傅現場刀削麵。原來正宗刀削麵嘅製作要求師傅手抱10-20磅麵團去削,一碗刀削麵嘅製作真係唔簡單

豬軟骨熱拌刀削麵
熱拌會配有擔擔醬,用鮮椒和麵豉作調配,微辣之餘更香氣十足
拌在刀削麵上完全一口接一口吃唔停
豬軟骨十分入味,燉得軟爛輕鬆咬開,肉質又唔柴

花雕醉雞刀削麵
醉雞很入味,啖啖都帶有花雕香氣,肉質嫩滑

越式春卷
估唔到在山西餐廳都有越式食品,春卷啱啱炸好還在滋滋冒煙
果然都係熱辣辣食最好味。

2023-12-22 160 瀏覽
上次食銅鑼灣拾味,行開灣仔又肚餓,心思思就試下灣仔店,we 落code ,要淋啲、爽啲、少冰、少甜又得上海水餃刀削麵配牛筋:肉質鮮嫩的上海水餃,包著細緻的手工麵皮,嚐起來彈牙有勁。牛筋經過燜煮後,變得軟嫩有彈性,口感帶有一絲嚼勁。牛筋濃郁的肉味結合著醬汁的滋味,十分入味,再配擔擔醬,口感更昇華。凍咖啡少甜 走奶少冰濃D:凍咖啡帶著微苦的咖啡香氣,少了甜蜜的味道,轉而散發出濃厚的奶香。冰塊減少,帶來更濃郁的咖啡口感。

2023-12-21 78 瀏覽
作為刀削麵愛好者 灣仔呢間麵店就一次過滿足到我對刀削麵嘅慾望 唔單止有湯麵 仲有熱拌冷拌刀削麵 拌麵仲有唔同醬料揀 有辣醬 芝麻醬 千島醬嗰啲 想食清新/濃味啲都有得揀 仲居然有菜飯🫰🏻刀削麵麵質煙靭有咬口 粗身但唔過硬🍜手工製條條都唔同口感 湯底就清清地唔會好鹹 配餸選擇非常之多,完全會花多眼亂 今次就叫左花雕醉雞 酒味同鹹味重 食落比較濃味 雞肉肉質都幾滑 唔多肥膏另外叫咗杯熱豆漿 晚餐埋單唔洗$80 港島區嚟講可接受啦🍲

另外叫咗杯熱豆漿 晚餐埋單唔洗$80 港島區嚟講可接受啦🍲
2023-12-13 51 瀏覽
香港難得還有人手刀削麵店,每條麵都帶點不同,麵條很特別,中間是厚實的白色而兩旁是帶點透明的,麵都煮得剛好,帶點煙煙韌韌,質感亦很滑。這店有不同的套餐配不同材料,我選擇配上麻辣金錢肚和麻辣牛展,都是另上的,辣度剛好,都煮得很入味,另加$6就能配上豆漿,還真不錯!🥂刀削麵配麻辣金錢肚和麻辣牛展 $70🥂豆漿 +$6這區來說這個價錢不算貴,麵又大碗很抵食,店鋪企理店員有禮,刀削麵亦是香港難得見到的,相信很快我又會再來試試。.Overall rating: 7/10

🥂刀削麵配麻辣金錢肚和麻辣牛展 $70

🥂豆漿 +$6

Overall rating: 7/10
餐廳:拾味山西刀削麵館地點:灣仔灣仔道菜式:山西刀削麵餐牌:刀削麵自由配,冷刀削麵,熱拌刀削麵,溫泉蛋木耳刀削麵。唔食麵都有其他選擇,例如上海菜飯,上海淨水餃,上海淨雲吞,滋味小食等等。飲品有常見茶記冷熱飲品。刀削麵可轉拉麵,米線或者年糕。麻辣牛筋腩 $70麻辣牛筋腩牛筋好多,炆得入口即化,滿口骨膠原。牛腩3大舊,啖啖肉,我叫左麻辣分上,個滷水汁好入味,味道濃厚。花雕醉雞 $70花雕醉雞有一隻雞髀呀,另外仲有一排肉,肉質實淨,好冰凍,酒味好濃。罐裝汽水芬達 $16芬達係高身罐裝。可以加$2加冰底,好大杯冰呀。
餐廳:拾味山西刀削麵館
地點:灣仔灣仔道
菜式:山西刀削麵

麻辣牛筋腩 $70

花雕醉雞 $70

罐裝汽水芬達

罐裝汽水芬達 $16
芬達係高身罐裝。可以加$2加冰底,好大杯冰呀。
2023-12-10
2023-12-09 45 瀏覽
🍜上次試過銅鑼灣的拾味山西刀削麵館,對它的刀削麵相當滿意,原來灣仔也有分店,雖然店舖面積不大,但還是整潔衛生,坐位也舒適,這一次就試試它的上海菜飯吧。🥬📋餐牌款式配搭很多,麵類有熱湯類、冷麵類、熱拌類。除了主打刀削麵之外,🍜也可轉配拉麵、米線、年糕和上海菜飯。🥟滋味小食的種類都非常之多。📱每張檯面上都個QR code讓食客自行Order,而且選擇細項很個人化,例如麻辣類可以選擇辣度、🌱什至走蔥走芫荽多蒜蓉等等。🥩麻辣肥牛菜飯 $60 + 豬扒 $10 + 🥤凍檸蜜 $10🥬雖然相比起傳統的上海菜飯,🍤少了火腿和蝦米,但單憑炒香了的青江菜也足以讓整碗飯香味提升。🥓大大份香蒜肥牛,加上肉質鬆軟的煎豬扒,🌶️麻辣香氣撲鼻而來,香辣惹味,辣度十足。📍拾味山西刀削麵館(灣仔)🏠灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖⏰11:00 - 22:00🚙港鐵灣仔站A3出口,步行約7分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharin

📍拾味山西刀削麵館(灣仔)
🏠灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
⏰11:00 - 22:00
🚙港鐵灣仔站A3出口,步行約7分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #灣仔美食 #山西拉麵 #香港雲吞 #香港餃子 #上海菜飯 #麻辣牛肉
2023-12-07
2023-11-29 38 瀏覽
朋友無麵不歡,帶我到灣仔吃正宗的即叫即整刀削麵。 在山西刀削麵最出名,被譽為中國著名的五大麵食之一。店子嘅裝修都幾乾淨企理,環境坐得 舒服。想吃水餃加$10便可,豬肉份量都不少,水餃外皮Q彈,真材實料皮薄餡靚!秘制滷牛展,滷後的肉酥軟又有嚼勁,而且調料味道充分融入肉中,香美無比。熟練的廚師,每分鐘能削一百多刀,每條麵的長度剛剛好,大開眼界。製作刀削麵,搓麵團要恰到好處,入口軟而不粘,越嚼越香。糖心蛋都做得唔錯,軟綿綿好好食。加埋熱豆漿滿足地吃了一餐正宗的山西料理。

店子嘅裝修都幾乾淨企理,環境坐得 舒服。

去完寵物展,朋友介紹話灣仔有間刀削麵,好好味又不貴,就慢慢行過去,會展行過去路途有點遠😅不過絕對物有所值🤤麻辣豬軟骨刀削麵+加$10有牛筋腩🐮一定要點多蒜!生蒜🧄將味道提升!刀削麵即叫即削,每條麵厚度都差不多,食落有口感!師傅抱住大大舊麵團,一刀一刀手削出來,全世界獨有的山西刀削麵是國家級非物質文化遺產呢! 淨雲吞/10隻🥟粒粒脹卜卜,豬肉份量都唔少,真材實料,皮薄餡靚!都只係$50菜心腩汁菜心份量好多,兩個人絕對夠食!果然冇介紹錯,味道好份量足!為了食好東西,我也不會介意就多幾步😊

麻辣豬軟骨刀削麵+加$10有牛筋腩🐮
一定要點多蒜!生蒜🧄將味道提升!

淨雲吞/10隻🥟

菜心腩汁
菜心份量好多,兩個人絕對夠食!

2023-11-12 38 瀏覽
拾味山西刀削麵館(灣仔)地址:灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖刀削麵如果是人手做同機做,好明顯食得出分別$60 麻辣豬耳刀削麵,標旁即叫即做,麵身中間有啃口,兩邊削得薄,一條麵兩從口感。+$10 有飲品 凍檸7 用來解下辣 因為個豬耳超多辣油辣椒子, 點dd 都辣小食都是以麻辣為多,試了份雞腎,如果唔食得辣是可以走辣的,雞腎外爽內腍,口感不俗。$25 一個油菜,要了菜心,香港地出街食都是沒什麼綠色菜。
拾味山西刀削麵館(灣仔)
地址:灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖

刀削麵如果是人手做同機做,好明顯食得出分別

$25 一個油菜,要了菜心,香港地出街食都是沒什麼綠色菜。

2023-11-02 42 瀏覽
晚餐想食清清地嘅時候,通常都會鍾意食一碗麵食🍜今日經過灣仔見到呢一間刀削麵價錢都幾相宜 一於入去食晚飯~望一望餐牌,有分熱食 同埋凍食 主打都係即叫即削嘅刀削麵 配上唔同嘅配料另外亦都有菜飯 方便啲鍾意食飯嘅人我就揀咗 溫泉蛋木耳刀削麵 上海水餃加粟米同豆漿刀削麵份量極大 超大碗! 刀削麵真係條條都唔同size 非常之彈牙 更加食得出師傅嘅功夫 上海水餃好飽滿 食落去有啲麻油味道同埋材料豐富嘅豬肉餡 好食!溫泉蛋其實係此糖心蛋 蛋味香濃 木耳夠爽口 再加上大量粟米 🌽 凍凍地食一碗 非常之幸福!至於豆漿豆味香濃 飲落去好舒服~ 簡簡單單嘅一餐晚飯 開心滿足 順帶一提侍應姐姐超級好禮貌,值得一讚!❤️
晚餐想食清清地嘅時候,通常都會鍾意食一碗麵食🍜

今日經過灣仔見到呢一間刀削麵價錢都幾相宜 一於入去食晚飯~

另外亦都有菜飯 方便啲鍾意食飯嘅人

我就揀咗 溫泉蛋木耳刀削麵 上海水餃加粟米同豆漿

至於豆漿豆味香濃 飲落去好舒服~

2023-11-01 44 瀏覽
🫶🏻呢間刀削麵專門店喺多區都有分店,上次食完感覺不錯,今次喺上堂前專登搵時間去食~ 😇🔹 熱拌刀削面 + 熱豆醬 熱拌刀削面包含雜醬及一款餸,今次試左豬軟骨再加配埋木耳及一杯熱豆漿 🥛 (點餐時,可以選擇雜醬另上、多蔥少蔥、麵條軟硬度等,十分貼心)撈勻雜醬及面條,入口有雜醬嘅甜香以及些許豆瓣醬既辣味,面條煙靭爽口。😋至於豬軟骨就非常值得人大力推薦。首先一件都比較大,但餐廳仍然可以將豬軟骨煲煮得黏林,肉質鬆軟易咬兼且醬汁入味,真正既可以將一大口既骨膠原吞落肚‼️木耳則爽口好嚼,屬於味淡健康既一類餸 😎😎🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹拾味山西刀削麵館 (灣仔)📍灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖💸 ~ $ 80

🫶🏻

🔹 熱拌刀削面 + 熱豆醬

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

拾味山西刀削麵館 (灣仔)
📍灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖

💸 ~ $ 80

2023-10-30
2023-10-14 58 瀏覽
今日下晝去灣仔行街經過呢間刀削麵店,見到好似幾抵,所以就決定入去試吓😋佢哋Menu都幾多選擇🤩分咗幾款刀削麵,有湯刀削麵、麻辣刀削麵、熱拌刀削麵、冷拌刀削麵,仲有上海菜飯可以揀🤪 我哋今次就決定試吓佢嘅C餐,可以揀一款餸分開上,我哋就揀咗口水手撕雞,另外加多一個餸麻辣豬頸肉,飲品就要豆漿同埋凍奶茶🧋🥛口水手撕雞刀削麵 🌶️$62佢嘅刀削麵都幾大碗,夠晒兩個人食,口水手撕雞個汁酸酸辣辣,開胃惹味,雞肉一絲絲唔會鞋,好入味😋麻辣豬頸肉(大)🐽$70呢個餸真係好大碟,豬頸肉外層燒得香脆,面頭仲加左蒜蓉同辣醬,麻辣揀咗少辣🤤唔算好辣啱啱好🤓

口水手撕雞刀削麵 🌶️$62

麻辣豬頸肉(大)🐽$70

2023-10-14
  • 口水雞刀削麵
2023-10-12 1798 瀏覽
難得有位老死約食飯喎,當然出嚟啦,不過,佢放工有少少唔定時,地點就梗喺要就佢啦,所以,今晚就過咗嚟灣仔。因為同呢位老死久唔久都見吓面,所以,今晚就純粹食餐飯,搵間經濟實惠嘅小店,喺網上搵到呢間「拾味山西刀削麵館」,諗住十拿九穩。 睇相你就知絕對喺間街坊小店,一室灰白色調,裝修平實,簡簡單單,勝在整潔光猛,又有電視撈飯。嚟嘅都喺打工仔,收工過嚟食碗粉麵先返屋企。 餐牌有兩大頁,A至H系列,有麵有菜飯,仲有滋味小食同飲品,一時間睇到眼花撩亂,都要慢慢研究吓。 而落單就自己嚟,晌枱角有二維碼,相信依家大部份人都熟晒用。如果搞唔掂,就搵阿姐落單啦。 此外,枱上有少少調味料擺晌度任用,枱側嘅櫃桶就如茶記咁,擺咗筷子同牙簽。 H07 上海雲吞溫泉蛋木耳刀削麵 $63老友醒目,揀咗款多配料嘅刀削麵,雖然隻溫泉蛋唔喺好「溫泉」,不過,木耳就俾咗好多,雲吞都有4大隻,可以講餸料俾足,味道亦唔錯,木耳好爽脆,雲吞好爽滑,啲刀削麵喺點?下面再講。C04 蒜泥牛展刀削麵 $62小弟就揀咗個蒜泥牛展,麵餸喺分開裝,加上麵條之上就再無任何配料,所以,顯得碗麵好寡。講到啲牛展,其實都幾好食,滷到好入味,咬落有咬口,
。
。
而落單就自己嚟,晌枱角有二維碼,相信依家大部份人都熟晒用
。如果搞唔掂,就搵阿姐落單啦。
H07 上海雲吞溫泉蛋木耳刀削麵 $63

C04 蒜泥牛展刀削麵 $62

小弟就揀咗個蒜泥牛展,麵餸喺分開裝,加上麵條之上就再無任何配料,所以,顯得碗麵好寡。講到啲牛展,其實都幾好食,滷到好入味,咬落有咬口,質感帶點點韌勁,不過,就咁配啲生蒜泥得個辣字;麵條要啲爽啲,其實,食落都喺以煙韌感為主。
豆漿 +$6

所有嘢都散點,無話套餐嘅選項,除非着住校服嚟,有飲品奉送,否則就額外加錢,所以,我哋兩個都嗌咗杯凍豆漿,杯豆漿唔知來貨定自家製,但味道都唔錯,好香濃,有豆香。
豆漿
整體嚟講,啲刀削麵喺唔錯,不過,就唔喺話好有驚喜,正正常常咁啦,如晌啲配菜有多少少心思,令性價比更高。
2023-10-06 46 瀏覽
- ¨̮♡︎I went wanchai today and suddenly craving for a bowl of warm noodle soup. Passed by this restaurant seeing its menu quite attractive with reasonable pricing, we decided to give it a try.There was only 1 staff in this noodle shop. She was so welcoming and friendly that make you feel like home. She brought us the menu and asked us to read it slowly even order was placed through QR code. I’d give a big thumb up to her service. There were many items to choose, ranging from mix and match sliced n
- ¨̮♡︎

There were many items to choose, ranging from mix and match sliced noodles (in soup, cold / hot-mixed style) to shanghai vegetable rice. After some struggling, I ordered soup sliced noodle with spicy beef tendon brisket, shanghai wonton and soymilk. My friend ordered soup sliced noodle with chicken in wine and iced milk tea.

The noodles and toppings came seperately. It was considerate that staff gave us an extra bowl to put the bones in. That was another thumb up from the hygienic perspective.

Noodles were in different thickness and length, very chewy in texture. Portions were satisfyingly big. Scallion and coriander were put on spoon without mixing in with soup so customers who dont like them can easily pick them out.

Spicy beef was served with garlic and chilli oil. It was tendon, galicky, hot and spicy indeed. Shanghai wontons were huge in size, fillings were flavourful and wrappings was thin, not bad!

上海雲吞

Wine chicken was served cold. My friend said it was tender and smooth, not dry and had no meaty smell at all, tasted super delicious.
花雕醉雞

Soymilk was served in a big cup, the amount of sweetness was just right, not overly sweet. However, bean flavor wasn't too strong. Iced milktea had no special to mention, just like those you can get from cha chaan tengs.

Overall, this is a hearty local noodles shop that serves delicious food with fair price. I'd definitely revisit when I crave noodles again!