2018-04-24 262 瀏覽
第一次幫襯,見到有tea set, 就試試。試了手羽餃子揚和抹茶葛粉條,手羽餃子沒有什麼特別,所以沒有拍照,葛粉條的抹茶味幾香,加錢柯打了忌廉牛奶抹茶,是我和朋友的飛佛,也是今天tea set最滿意的。會不會再幫襯?都會嘅😚
會不會再幫襯?都會嘅😚
2018-04-23 182 瀏覽
母親居於太古城,通常周末回家探望她,不想她走動太多,都會選在區內吃飯。但很多同區的朋友想法一樣,令每個周末吃飯變成一件事好好計畫的事。我本人吃素,就令這件事變得更加有難度。星期六,本來已十二點前到百貨公司內的人氣餐廳攞枱,無奈仍是長隊一條。於是移步到康怡,路過被抹茶館門外的甜品照片吸引,就入內試吃。餐牌是典型的日式家庭料理,也有無肉餐單。媽媽要蕃茄湯海鮮拉麵,連湯都飲晒;我要茄子野菜丼,色香味俱全,也吃得一粒不剩。推介的紫薯三味甜品二人分享剛好為舒適滿意的一餐劃上完美句號。母親說她以後要常來啊。
柚子蜆肉烏冬加熱柚蜜悶悶焗焗諗住食啲fresh啲嘅嘢睇哂成個餐牌light呢個叫特飲係一啲都唔抵所以跟餐嗌啦其實湯底夾就唔會好夾架喇不過又未去到抗拒咁囉70零蚊商廈區可以慢慢Lunch算係咁啦
柚子蜆肉烏冬加熱柚蜜
不過又未去到抗拒咁囉
70零蚊商廈區可以慢慢Lunch
算係咁啦
2018-02-13 271 瀏覽
約了朋友食晚飯,每次朋友都好遷就我,喺番我屋企附近食,今次揀左康怡廣場間抹茶館,抹茶控嘅我一直想試好耐,今次終於有機會晚餐時間又冇理由淨係飲杯抹茶飲品就算於是翻翻餐牌,都見有唔少主食選擇:拉麵,定食等朋友揀了照燒雞扒定食,我就話 x2然後飲品沒有揀跟餐的指定飲品,一場黎到冇理由唔揀佢d抹茶系列,點了黑蜜牛奶抹茶及忌廉鮮奶抹茶侍應捧上食物,我見有咁多樣食物,又擺碟咁靚,真係要比個大概都係日式嘅食物都會擺得靚靚先比客人享用圖中所見,除飯及雞扒外,有蔬菜蛋花湯,醃芽菜 (微辣),蕨餅,及車厘茄(白飯佢仲寫話可以免費添加,查實食完都好飽了)飲品揀餐牌內嘅,可跟價錢減10蚊一見杯抹茶咁靚,簡直雙眼發光抱著滿心歡喜心情品嚐,點知原來發現杯抹茶嘅茶味非常濃郁,濃到有點澀,但我都buy嘅 朋友話咁澀似乎係配件cake或甜品會好d遲下會再試埋其他抹茶類飲品 ~~

晚餐時間又冇理由淨係飲杯抹茶飲品就算
於是翻翻餐牌,都見有唔少主食選擇:拉麵,定食等
朋友揀了照燒雞扒定食,我就話 x2

侍應捧上食物,我見有咁多樣食物,又擺碟咁靚,真係要比個
大概都係日式嘅食物都會擺得靚靚先比客人享用

照燒雞扒定食

(白飯佢仲寫話可以免費添加,查實食完都好飽了)

飲品揀餐牌內嘅,可跟價錢減10蚊

前:忌廉鮮奶抹茶,後:黑蜜牛奶抹茶

一見杯抹茶咁靚,簡直雙眼發光

朋友話咁澀似乎係配件cake或甜品會好d

遲下會再試埋其他抹茶類飲品 ~~

2018-02-12
照燒雞扒定食
前:忌廉鮮奶抹茶,後:黑蜜牛奶抹茶
2018-01-22 321 瀏覽
抹茶館間中會推出限時餐牌,算係有啲新鮮感。 抹茶牛奶:單點$34,因為嗌咗定食,所以減$10。本來就唔認為抹茶館主菜好味,所以基本上我只係為咗佢嘅抹茶牛奶同抹茶甜品先至會嚟食。 牛奶嘅滑加上抹茶甘香,值得一試。 吉烈蝦:都係同一般食肆差唔多,蝦嘅大小同平時壽司上邊隻甜蝦差唔多,主要都係炸粉形成,質地偏淋,冇咩口感。但其實甚少食到真係爽口彈牙嘅炸吉列蝦,所以還可以接受。 ーーーーー 吉列蠔:本身唔係特別鍾意食河蠔,但佢真係炸得好脆口,而且唔油膩。 ーーーーー 蕨餅:軟淋淋,好軟,好軟,真係好軟~~~ 成個定食最好食就係呢兩小塊蕨餅~ 將其中一款小食加$15蚊變做三文魚刺身:雖然我明白圖片只供參考,但係個實物都幾強差人意。切得真係非常薄刺,然後似乎師傅根本唔識點樣處理刺身,冇根據脂肪嘅紋理去切,望落一啲都唔肥美,毫不吸引。三文魚味道可以,但要加錢轉就完全唔值。 ーーーーー 吉列三文魚:薄過一張紙,淨係食到層粉。 我唔推薦呢款定食,如果想食蕨餅可以選擇單點。 辣牛肉溫泉蛋飯:個人認為只係少少微辣,風味不足。牛肉算香,溫泉蛋質感剛好,整體可以。ーーーーーーーーーーーーーーーー總括嚟講,我唔會

抹茶館間中會推出限時餐牌,算係有啲新鮮感。

抹茶牛奶(大)
抹茶牛奶

吉列海鮮定食(小食轉三文魚刺身)

將其中一款小食加$15蚊變做三文魚刺身

ーーーーーーーーーーーーーーーー
總括嚟講,我唔會話佢好難食,但係亦唔會特別想食。如果真係要嚟,建議只專注點抹茶飲品或食品。
30 分鐘 (堂食)
抹茶牛奶(大)
2017-12-30 1207 瀏覽
在上環吃完火鍋後,兩口子又到訪了康怡廣場期限的 Fluffy House x 抹茶館;抹茶甜品從來魅力驚人,這次加上可愛的 Fluffy House 佈置及期限甜品,更加吸引長長的人龍來幫襯! 目標清晰為抹茶甜品而來,一坐下即柯打了 Fluffy House x 什錦銅鑼燒、Fluffy House x 枡抹茶提拉米蘇、Fluffy House x 抹茶軟心朱古力芭菲,加一杯 Fluffy House x 忌廉牛奶熱抹茶。 很喜歡的 Fluffy House x 枡抹茶提拉米蘇 ($54),質感輕柔、濕度理想、輕甜清香,又配上一杯清茶,連不愛甜品的老公也忍不住吃了好多口! 接著品嚐 Fluffy House x 什錦銅鑼燒 ($69):這個巨大版銅鑼燒,外棉內軟,其實滿像有口感版的 pancake,加上抹茶/雲尼拿雪糕、抹茶忌廉、栗子、白玉及抹茶醬,甜而不膩,也很好吃! Fluffy House x 抹茶軟心朱古力芭菲 ($64) 面層的抹茶軟雪糕本來也幾吸引,但中間忌廉及粟米略嫌有點多!最後 Fluffy House x 忌廉牛奶熱抹茶 ($39) 也是平穩之作。 這天除

這天除了難得兩口子一起甜蜜蜜,也換走了限量版 Fluffy House 杯墊、檯墊及貼紙(惠顧三款 Fluffy House 甜品就有了),以及於商場消費滿$800換領的 Fluffy House 2018月曆!

這屋形的月曆可以打開成為收納盒,大人小孩都很愛,不過以上期限推廣只至2018年1月1日,想去的要趁這週末起行了~~~
2017-12-23
2017-12-27 247 瀏覽
參加畫畫彩虹Ukulele工作坊之後, 我們繼續留在康怡廣場吃晚餐. 選擇了抹茶館, 其中一個原因, 就是因為店方也有Fluffy House的宣傳, 只在這個月的期間限定抹茶甜品, 怎也要一試.鮮茄牛肉鍋燒拉麵 $84 為小晴晴選來鮮茄牛肉鍋燒拉麵, 主因是因為有很多菜蔬, 而且鮮茄, 加上牛肉是很開胃, 很健康.香蔥芝麻生薑燒豬肉伴溫泉蛋丼 $74 也要吃飯, 這客香蔥芝麻生薑燒豬肉伴溫泉蛋丼, 本身已經很對味, 畢竟是由香蔥, 芝麻, 生薑, 跟溫泉蛋配合起來, 而且豬肉的質感也很合宜.胡麻風蕃茄沙律 $34 CEO就要吃沙律, 胡麻風蕃茄沙律, 我也喜歡, 因為是以胡麻醬作為主打嘛. 胡麻醬, 永遠是我的心頭好.Fluffy House x 黑蜜牛奶抹茶 $39 開始介紹Fluffy House x 抹茶館主題甜品, 黑蜜牛奶抹茶的亮點是黑蜜, 微甜, 配上抹茶, 效果不俗.Fluffy House x 焦糖牛奶抹茶 $44 CEO的是焦糖牛奶抹茶, 他還是喝冷的飲品.Fluffy House x 枡抹茶提拉米蘇 $54 甜品中有四款, 就選來其中的三款. 枡抹茶提拉米蘇, 跟
鮮茄牛肉鍋燒拉麵 $84
香蔥芝麻生薑燒豬肉伴溫泉蛋丼 $74
胡麻風蕃茄沙律 $34
Fluffy House x 黑蜜牛奶抹茶 $39
Fluffy House x 焦糖牛奶抹茶 $44
CEO的是焦糖牛奶抹茶, 他還是喝冷的飲品.
Fluffy House x 枡抹茶提拉米蘇 $54
甜品中有四款, 就選來其中的三款. 枡抹茶提拉米蘇, 跟意大利版本的不太一樣, 沒有了那份酒香, 反而有抹茶香, 而且質感濕潤度令人滿意. 是必吃的甜品.
Fluffy House x 雜錦銅鑼燒 $69
雜錦銅鑼燒就勝在陣容豐富, 包括有銅鑼燒, 抹茶雪糕, 雲尼拿雪糕, 跟紅豆, 相當香甜的配搭. 這時候, 喝一口同上的茉莉花茶, 感覺完美.
Fluffy House x 抹茶軟心朱古力芭菲 $64
還有抹茶軟心朱古力芭菲, 賣相很吸引, 相當高身, 由抹茶軟雪糕開始已經是重點, 抹茶香突出, 底下的軟心朱古力, 朱古力味道濃烈, 加上其他配料, 讚.
紐紋軟雪糕 $29
CEO想再吃軟雪糕, 就來客紐紋軟雪糕, 即是抹茶軟雪糕, 加雲尼拿軟雪糕, 是比較冰的感覺, 但這個配搭, 怎也無得輸.
來到康怡廣場的抹茶館, 吃期間限定的Fluffy House x 抹茶館主題甜品, 很甜美.
2017-12-26 165 瀏覽
人在康怡廣場, 晚市吃甚麼好呢? 想起抹茶館, 一直未有機會一試的店子, 那就趁這晚來吃吃甜吧.這個月主打的是Fluffy House x 抹茶館主題甜品, 當然要趁這機會一嚐, 另外也要吃點鹹食才夠滿足.香蔥芝麻生薑燒豬肉伴溫泉蛋丼 $74: 8分, 先來客香蔥芝麻生薑燒豬肉伴溫泉蛋丼, 挺惹味的配搭, 香蔥, 芝麻, 生薑, 再加上溫泉蛋伴白米飯, 開胃之選, 而豬肉亦不會燒得很老.胡麻風蕃茄沙律 $34: 8分, 當然要吃沙律, 清新一下, 這客胡麻風蕃茄沙律, 沙律菜很新鮮, 下了不少麻醬, 不俗.鮮茄牛肉鍋燒拉麵 $84: 8分, 至於鮮茄牛肉鍋燒拉麵, 熱辣辣, 鮮茄味道清甜, 加上不少菜蔬, 就是小晴晴的主食.Fluffy House x 焦糖牛奶抹茶 $44: 7.5分, 主角是Fluffy House x 抹茶館主題甜品, 由喝的開始說起, 焦糖牛奶抹茶, 挺甜美的配搭, 但對我來說, 焦糖的甜, 有點掩蓋了抹茶的香.Fluffy House x 黑蜜牛奶抹茶 $39: 文迪的選擇是黑蜜牛奶抹茶.Fluffy House x 雜錦銅鑼燒 $69: 8分, 甜品方面,
Fluffy House x 雜錦銅鑼燒 $69: 8分, 甜品方面, 雜錦銅鑼燒賣相精緻, 質感還算鬆軟, 配上抹茶雪糕, 雲尼拿雪糕, 以及紅豆同吃, 自是甜美. 特別之處在於配上茉莉花茶, 起了中和的作用.
Fluffy House x 枡抹茶提拉米蘇 $54: 8.5分, 幾款甜品中, 最喜歡的是枡抹茶提拉米蘇, 層次分明, 抹茶香淡淡然的, 很討好.
Fluffy House x 抹茶軟心朱古力芭菲 $64: 8分, 愛吃芭菲的, 就要點選抹茶軟心朱古力芭菲, 大堆頭的陣容, 抹茶軟雪糕跟軟心朱古力也令人滿足, 只是粟米片實在下得偏多, 份量更改一下會更好.
紐紋軟雪糕 $29: 7.5分, 最後還再加紐紋軟雪糕, 質感偏冰了點, 未夠香滑, 但抹茶軟雪糕的清香, 跟雲尼拿軟雪糕的奶味, 也是幾匹配的組合.
康怡廣場的Fluffy House x 抹茶館主題甜品, 賣相精緻, 當中枡抹茶提拉米蘇, 抹茶軟心朱古力芭菲, 以及雜錦銅鑼燒也是值得推介的選擇.
2017-12-26 180 瀏覽
今晚同媽咪出街食飯,出面天寒地凍,梗係要食個飽暖一暖身。我地去左康怡廣場個邊既抹茶館食,睇完menu就叫左兩個晚市定食。兩個定食都有白飯一碗,蔬菜湯一碗,蕨餅(2塊),配菜(不定時既,今次係蕃加,豆腐同埋芽菜)。個兩個定食分別係豚肉生薑定食 (HKD 89) 配熱柚子茶和吉列海鮮定食 (HKD 89,有2隻炸蝦,2塊炸魚,1個炸蠔)配熱綠茶。個豚肉都幾大件,味道尚可,白飯都算大碗,配菜都算新鮮。最欣賞既係個蕨餅,甜甜地,唔錯既飯後甜品。個蔬菜湯都算清甜,味道不過不失。個柚子茶都幾好飲,唔會太甜。至於個吉列海鮮既炸物略為乾身,加埋啲檸檬汁個味道都還可以。個綠茶有啲唔同,係因為甜甜地既,幾特別。
今晚同媽咪出街食飯,出面天寒地凍,梗係要食個飽暖一暖身

豚肉生薑定食

柚子茶
吉列海鮮定食
綠茶
2017-12-17 102 瀏覽
周末出街輕鬆下,孖住媽咪去Shopping。行得累了,便走入去「抹茶館」食下甜品喇。1. 抹茶雪紡蛋糕: 估唔到個蛋糕几大,成個生日蛋糕咁,真係食晒都唔使再食晚飯了!呢個抹茶蛋糕不甜也不膩,夾雜著日式抹茶嘅微苦,感覺吃多了也不會肥呢!配上鴛鴦雪糕同吃,口感更佳!可惜海綿蛋糕質感較實,唔夠輕盈鬆軟!2.抹茶大福卷: 大福卷外層糯米皮硬咗少少,好彩蛋糕卷層鬆軟,再加上雲呢拿雪糕同吃,濕潤柔滑感即時增添不少!甜品整體上只屬一般矣已……
周末出街輕鬆下,孖住媽咪去Shopping。
行得累了,便走入去「抹茶館」食下甜品

1. 抹茶雪紡蛋糕: 估唔到個蛋糕几大
,成個生日蛋糕咁,真係食晒都唔使

抹茶雪紡蛋糕

2.抹茶大福卷: 大福卷外層糯米皮硬咗少少
抹茶大福卷

甜品整體上只屬一般矣已……
2017-12-16
2017-12-17 156 瀏覽
琴晚去完吉之島狂掃聖誕禮物之後,已經係夜晚好肚餓,就喺附近搵一間食啲嘢,唔想食得太多,但又想地方比較乾淨企理,就揀呢間餐廳嚟食,但由於係假日,佢有set dinner,但全部都係定食,啱啱見到個餐牌有個番茄肥牛拉麵,就即刻點左嚟食,仲揀咗杯抹茶忌廉熱飲。。賣相黎講,都有80分㗎地方乾淨,都仲有加分味道唔錯,蕃茄湯好濃,仲一路有得加熱份量亦都唔少,我最後都食唔晒👍🏻飲品味道恰到好處,唔會太甜,鍾意飲忌廉既朋友值得一試,而且啲服務員態度非常有善同有禮貌,唯一有啲美中不足,因為我都比較遲入去,我食緊嘅半路中佢哋開始收舖,有個服務員係我附近掃地,係唯一我覺得不是太好。。因為啲塵會周圍飛,其他嘢我都比足80分
賣相黎講,都有80分㗎

地方乾淨,都仲有加分

味道唔錯,蕃茄湯好濃,仲一路有得加熱
2017-11-21 199 瀏覽
去康怡食晏就, 行左陣, 見到間日式西餐, 價錢相宜, 就入去試下有照燒雞啊, 蠔飯, 又有白汁面款式幾多, 都好吸引~但今日想食素D, 就叫左個燒茄子蕃茄飯$59, 有湯, 有野飲(叫左柚子蜜), 都幾抵菜料好足, 唔係得幾皮, 賣相吸引茄子焾又入味, 加上照燒汁, 甜甜地, 又清清地, 唔會"流"~除左蕃茄酸D之外, 都好味!衛生及服務方面店面光鮮乾淨, 卡位位置舒適由於時間尚早, 人唔多, 舉下手, 侍應好快就過嚟點餐, 態度親切有禮

有照燒雞啊, 蠔飯, 又有白汁面
$59, 有湯, 有野飲(叫左柚子蜜), 都幾抵
菜料好足, 唔係得幾皮, 賣相吸引
除左蕃茄酸D之外, 都好味!

衛生及服務方面
店面光鮮乾淨, 卡位位置舒適
2017-11-20
未到晚市高峰時間,行過見到抹茶館無咩人, 唔使等位,就食下啦,由於好耐無幫襯過,都唔係好知有咩食,晚市定食有5款,一打開單點餐牌,即俾芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬吸引住芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬$74 - 勁濃郁,好杰身,個湯底杰到可以撈飯!忌廉芝士番茄酸酸地,好開胃,唔會全芝士咁溜,真係好邪惡,但好好味!食完真係有罪惡感,因為真係好足料,好濃味!豚肉生薑燒定食$89 - 個定食有配菜2款, 辣芽菜同埋車厘茄,另有蔬菜湯一碗, 主菜的豚肉生薑燒都不錯,唔會煮得好老,肉質都OK,仲有D沙律菜,幾好,仲有埋飲品一杯, 同蕨餅,飲品揀左柚子蜜,個蕨餅好食,$89有咁多野食, 算係抵食

芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬

豚肉生薑燒定食
芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬
豚肉生薑燒定食
2017-10-30 158 瀏覽
如果唔係我朋友食緊,我一早走左!我朋友碗飯10分鐘就有,佢都食完,我碗麵仲未到!見我朋友食左一半,就問d侍應,先見到佢地將張單比廚房!追完,再等多15分鐘有多先有得食!等左足足45分鐘!d湯仲要淡到同水冇分別!我係食素嘅,都接受5到咁嘅味!杯野飲又多冰!侍應叫我地搞下個底d糖,d冰多到根本搞都搞5到真係5會有下次!😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤
如果唔係我朋友食緊,我一早走左!

d湯仲要淡到同水冇分別!
我係食素嘅,都接受5到咁嘅味!
真係5會有下次!
😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤
2017-10-28 154 瀏覽
今日由寳馬山經金餐馳馬徑行去側魚涌,行完到康怡揾嘢食。見到抹茶館内食客不多 ,就走了入去。坐低看餐牌就開始發現有些不對路,似乎似抹茶甜品店的格局。不過既來之,則安之,加上餐牌上有很多丼飯,拉麵,烏冬的選擇,就叫了厚切日式叉燒丼和鹽味豬骨湯拉麵。餐廳的環境算不錯,上餐也很快。丼飯和拉麵的賣相也不錯和餐牌上的相片很相似。但仔細ㄧ看就知道有問題了。湯麵的豬⻣湯充滿了油,厚切的叉燒也是充滿了油,油到閃亮的,入口只覺油膩。太令人失望。只能怪自己不能當機立斷,甜品店就是店品店,可能吃抺茶食品有另一種感受。
餐廳的環境算不錯,上餐也很快。
丼飯和拉麵的賣相也不錯和餐牌上的相片很相似。

2017-10-28