2017-08-30 229 瀏覽
次次去太古都唔知食咩好,唔係美食廣場就要捱貴野,今次周圍行竟然見到間有啲特別既抹茶館。印象中好似周街都係,但從來未食過。見個餐牌都好多野都好似好好食,最終揀左個香蔥芝麻辣牛肉伴温泉蛋丼同和風柚子醋炸雞丼+白肉雪糕牛奶抹茶。如果十分,我會比八分。牛肉飯可能較重口味啱我啲,柚子炸雞就清少少。連大食既我都食得飽。咁既價錢咁既質素,可以話係超值。(不過可能係佢換左個梳化櫈位比我會有少少偏見😂)如無意外應該會去多幾次
印象中好似周街都係,但從來未食過。

見個餐牌都好多野都好似好好食,

如果十分,我會比八分。
牛肉飯可能較重口味啱我啲,柚子炸雞就清少少。
連大食既我都食得飽。
咁既價錢咁既質素,可以話係超值。
(不過可能係佢換左個梳化櫈位比我會有少少偏見😂)
如無意外應該會去多幾次

2017-08-30
2 分鐘 (堂食)
2017-08-09 245 瀏覽
今天上班上午就忙個不停, 十分肚餓便第一時間去食 個lunch。一到這間很別㮹的餐廳,就叫了一客鰻魚滑蛋飯和一杯凍柚子茶。這個鰻魚飯十分新鮮,有很新鮮的鰻魚香味。套餐包了一杯冰凍柚子茶,這杯茶不會很甜,啱啱好。餐廳環境舒適,很大,不會覺得侷促。

一到這間很別㮹的餐廳,就叫了一客鰻魚滑蛋飯和一杯凍柚子茶。

餐廳環境舒適,很大,不會覺得侷促。
2017-08-06
3 分鐘 (堂食)
午餐
  • 叉燒豬骨湯拉麵
2017-07-22 265 瀏覽
星期六中午一行7人午饍,食物質素一般,未食完店員忽然把賬單送來,店員說希望先結賬,因為繁忙時段有其他人輪候中,當下打消吃甜品的念頭。空有日式食店裝修,服務質素讓人失望。
2017-06-09 270 瀏覽
i went there with a friend and ordered a bowl of ramen with black oil. since we knew the restaurant was well known of its green tea, we ordered a cup of it and shared it together. the drink was great and i was satisfied with it. the food was of high quality too.
今日約朋友食飯諗住之前係日本試過好好食,服務又好的抹茶館回味下啦!我下午茶時間去的,因為無咩人所以任我坐!🤗我坐係對住水吧的位置,當我睇餐牌嘅時候聽到好大聲嘅笑餐同粗口😡,原來D廚房員工走出去水吧同D樓面玩手機☹️!我心諗有無攪錯有客人係到都可以咁!(因為我有小朋友在)😡😡之後我都再留意下D廚房員工D制服又唔整齊又唔帶廚帽但頭髮又好長,好似茶餐廳員工咁!我見到都唔想order廚房東西,(因為我係日本D員工好專業好整潔)我只後叫左D缺餅同甜品食完就走了(味道正常)因為我知道咁嘅價錢要求不會太高!但作為一間日本連鎖店佢員工質素實在太差!麥當勞仲好過佢😔
2017-05-12
2017-03-30 477 瀏覽
今日約左朋友係太古等,見tea time 有時間,一個人打算去食個tea 啦,見到有間叫抹茶館專食抹茶甜品,諗住一試無妨兼搵個地方坐下啦。揀左杯白玉芭菲($54),嘩,估唔到咁大杯喎面層係抹茶軟雪糕,估唔到又幾好食wo, 好快就食完覺得意猶未盡白玉,就有d 失望啦,一d 味都無其他配料仲有紅豆蓉同柑,都係ok 既。中層隔住厚厚既cream, 個人喜好係唔鐘意食cream 既,所以想唔食d cream 係好辛苦。中層係好多粟米片,而底層係,都係無味既抹茶啫哩食左半杯就已經好飽,同埋由於底層唔太好味都食唔晒落去。不過,以搵個位坐下黎講,抹茶雪糕都不錯既,但下次我就唔會揀好睇唔好食既芭菲lu.
揀左杯白玉芭菲($54),嘩,估唔到咁大杯喎

白玉,就有d 失望啦,一d 味都無

其他配料仲有紅豆蓉同柑,都係ok 既。

中層係好多粟米片,而底層係,都係無味既抹茶啫哩

食左半杯就已經好飽,同埋由於底層唔太好味都食唔晒落去。

2017-03-30
2017-03-23 312 瀏覽
一個人的晚餐。路經這店多次,燈火通明,員工亦制服鮮明。食物款式也不少,即管試試看。選擇了雞丼,滑蛋做得很好真的夠滑,味道夠香。飯很軟,太軟,雞亦煎得很香。丼上放上沙律菜,不太新鮮,破壞了整個丼!
2017-03-02 404 瀏覽
點解黎食抹茶館, 其實係為咗想飲佢嗰杯軟雪糕牛奶抹茶, 佢既雲呢拿雪糕夠冰涼軟滑, 加入抹茶度好正!今次我地點咗個飯同拉麵嚟試, 先黎 香蔥芝麻辣牛肉伴溫泉蛋丼, 呢個牛肉同洋蔥既配搭好吉野家feel, 好彩仲有溫泉蛋同舖咗幾條藏紅花, 即時為呢個丼加添生氣!! 而辣牛肉未算得上話好辣, 整體唔錯!特盛黑麻油濃厚豬骨拉麵,  揀呢個拉麵全因為被兩隻流心蛋吸引咗, 黑麻油豬骨湯底正路既, 不過食到尾有少少鹹.抹茶館平均每碟菜式大約$70-$80, 都係合理既商場連鎖餐廳價錢.

香蔥芝麻辣牛肉伴溫泉蛋丼
特盛黑麻油濃厚豬骨拉麵
2017-02-26
香蔥芝麻辣牛肉伴溫泉蛋丼
特盛黑麻油濃厚豬骨拉麵
  • 軟雪糕牛奶抹茶
2017-03-01 255 瀏覽
本對抹茶不太興趣,但有次突然想食熱甜品,可惜那次未能如願,那麼我今次再去一償所願。我叫了柚子牛肉丼及白玉紅豆抹茶漬,牛肉飯充滿柚子味但並沒有蓋過其牛肉味,捧! 只略嫌份量少了點幸好白玉紅豆抹茶漬未令我失望,本身有抹茶可親手冲製體驗,又可品嚐到軟硬適宜的紅豆,配上暖暖的米糍,再淋上抹茶,又有特色又美味,真令人有點意外。
只略嫌份量少了點

,真令人有點意外。
2017-02-12
5 分鐘 (堂食)
  • 白玉紅豆抹茶漬
2017-01-09 338 瀏覽
同志同道合既朋友試呢問抹茶館坐位舒適既,冇時間限制,傾計都几好唔知d抹茶係点沖既呢,好rich好好味,係cream唔夠其他分店好,不太結实,但都好滑,唯d朱古力碎太少,相比其他要貴5蚊就好唔抵!芝士番茄雞肉烏冬,好好味,雖然d汁又唔夠其他分行rich咖喱豬扒反竟然用普通米,唔好食建議去其他分店吃,呢间好一般
同志同道合既朋友試呢問抹茶館

坐位舒適既,冇時間限制,傾計都几好

芝士番茄雞肉烏冬,好好味,雖然d汁又唔夠其他分行rich

咖喱豬扒反竟然用普通米,唔好食

建議去其他分店吃,呢间好一般

2017-01-08 1673 瀏覽
太古分店慶祝一週年,舉辦咗個,有免費供市民玩樂,可愛慧慧約我是日放工後陪她去一樂也!是次收穫除咗有樽迷你精油之外,我嘅獎品係桃紅色鑊鏟一支,啱晒新年用喇!玩到又餓又攰,隨即過檔去康怡嘅嘆返個tea先!三點零鐘,人客唔太多,唔使等即時有卡位坐。1.芝士雞肉忌廉烏冬$74: 可愛慧慧推介之選!碟烏冬面鋪滿咗好多芝士粉,但係芝士味道比較淡口,亦唔夠creamy,好處係食落無咁heavy!好在雞肉嫩滑,烏冬口感軟滑拉番啲分!2.咖哩豬扒飯$69: 未試過係度食飯,隨手叫碗試試喇!豬扒完全唔夠鬆化,炸脆又硬!飯粒黏埋一舊, 唔係珍珠米!咖哩汁太少!奉勸大家,千祺唔好嗌飯!3.白朱古力抹茶M size $39: 可愛慧慧話凍飲又又滑㗎!Order嗰陣仲特別要求多忌廉呢!今次可愛慧慧話啲忌廉唔夠實喎!4.朱古力曲奇抹茶M size $39: 我都唔執輸,要求多忌廉加多曲奇!雖然忌廉唔太實,但都好軟滑呀,反而呢種質感啱晒我,感覺無咁膩呢!抹茶味唔算濃,但都搞到我失眠添……整體只屬一般矣已……
[誠品]太古分店慶祝一週年,舉辦咗個[園遊會]
,有免費[手作坊]
供市民玩樂,可愛慧慧約我是日放工後陪她去一樂也
!是次收穫除咗有樽迷你精油
之外,我嘅獎品係桃紅色鑊鏟一支
[自由選擇下
],啱晒新年用喇

玩到又餓又攰,隨即過檔去康怡嘅[抹茶館]嘆返個tea先
!三點零鐘,人客唔太多,唔使等即時有卡位坐

1.芝士雞肉忌廉烏冬$74
: 可愛慧慧推介之選
!碟烏冬面鋪滿咗好多芝士粉
芝士雞肉忌廉烏冬
2.咖哩豬扒飯$69
: 未試過係度食飯,隨手叫碗試試喇
!豬扒完全唔夠鬆化
咖哩豬扒飯
3.白朱古力抹茶M size $39
: 可愛慧慧話凍飲又
又滑㗎!Order嗰陣仲特別要求多忌廉
呢!今次可愛慧慧話啲忌廉唔夠實喎!
白朱古力抹茶M size
4.朱古力曲奇抹茶M size $39
: 我都唔執輸,要求多忌廉加多曲奇
!雖然忌廉唔太實,但都好軟滑呀
,反而呢種質感啱晒我
,感覺無咁膩呢
!抹茶味唔算濃,但都搞到我失眠添
……
朱古力曲奇抹茶M size
整體只屬一般矣已……
2017-01-07
  • 芝士雞肉忌廉烏冬
  • 白朱古力抹茶
  • 朱古力曲奇
2016-12-16 393 瀏覽
Don't come here for lunch!! We came as a group of 3 and had to wait more than 40 minutes!?? Lunch time 都完左都未有得食............... Food is so-so. the green tea comes with sugar... never been to a restaurant that serves tea not on the side!!!!
2016-09-04 958 瀏覽
本來個日一心一意打算同個朋友去試新野,去到太古見到有抹茶館就打算試一試.本住開荒精神,就緊係叫番D穩陣野食啦個日去到本人叫左個親子丼,朋友就叫左個拉面,本來下到黎見個飯既賣相都唔錯幾吸引,朋友個個面就下欄扮上菜,十蚊既價錢材料賣番九十幾蚊,更重要既係我朋友係女仔黎,本身已經唔算大食,但個份量連一個女仔都食唔飽!又貴又細份又唔係特別好食,坐位又逼,直頭有食神十成真傳!再講番本個飯,個名就好好聽叫親子啦,,實際上就姐係雞加蛋飯,份量唔係話特別少,唔肚餓咁去食都應該食得飽人,點知!食食d雞我就發現點解D口感咁怪既!大家可以試一試就係拎你屋企D雪雞出黎解涷 唔煮熟就咁食!痴線架?一間餐廳賣食物 你可以連D野食都未煮熟仲係生既情況下拎比客人食?仲要個樣食物係雞?有常識都知道雞係唔可以煮唔熟就比人食啦個名仲要叫做親子喎, 一陣換轉有個屋企黎你到食野 叫左比個小朋友食,,小朋友又唔識咩叫熟定唔熟,食到入醫院點算?仲要我去個陣已經唔係D咩多人既時間根本無得講話自已個廚房太多野做分左心無理到,仲要除左入座個時之外,佢D員工係可以理都唔理下D客 完全係做左基本野,等你入座 落單,收錢就算食物係要食落肚架!

大家可以試一試就係拎你屋企D雪雞出黎解涷 唔煮熟就咁食!

食物係要食落肚架! 咁唔認真煮食不如浪費哂D食材不如你執左佢算啦
生雞丼都SERVE得出??!!!
題外話/補充資料: 唔熟既野食 唔熟既係雞 雞唔熟會有菌 有H5N1點算? REPORT完你換過一兜比我無數? 食壞其他人點算?
2016-09-01
10 分鐘 (堂食)
2016-07-07 1126 瀏覽
首先。如果大家係因為諗緊黎呢到食正餐而睇到呢篇野既話。我會建議你唔洗睇落去。丸龜應該會好食好多。如果你係諗住係食甜品既。我會建議你幾肚餓都好。食甜品食飽好過。遇到災難級既食物包括:沾面。點災難法我諗大家睇到碗湯就知。唔詳述啦第二個災難級食物係芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬。烏冬冇問題。蕃茄忌廉底都冇問題係核突左啲。芝士係芝士粉就更加冇問題仲好有心燒過下。咁問題係邊?咪係淨返果樣雞肉囉。係點既。就係白恰一舊應該係冰河時期冰左既纖維蛋白。如果矇著對眼食既話應該以為自己食緊抺完雪櫃既布。除左雪味乜味都冇。更精彩既係呀經理話返比我知冇新鮮雞得雪雞。但係其實雪雞係可以冇雪味嫁。Btw 。手羽餃子貨源唔錯面炸得都幾好。可能你會話抵x死啦入甜品鋪食正餐。係嫁。我都覺

遇到災難級既食物包括:沾面。
點災難法我諗大家睇到碗湯就知。唔詳述啦

Btw 。手羽餃子貨源唔錯面炸得都幾好。
可能你會話抵x死啦入甜品鋪食正餐。係嫁。我都覺
2016-05-05 1113 瀏覽
其實我又就唔中意抹茶既! 黎呢到絕對唔係因為佢既抹茶~不過見到裝修幾舒服 唔洗等位 幾適合兩個女仔傾計 就入左黎lu~我地分別點左呢個 香辣高菜忌廉蝦烏冬 同 吉列豬扒滑蛋飯首先黎左個烏冬先~~ 個味幾特別~ 雖然話係香辣但一D都唔辣~ 真係非常creamy! 個湯底濃郁程度可以話係接近’醬’~好正  至於D蝦呢就一定冇個餐牌果D咁大隻嫁喇! 叫做有幾隻小蝦 增加下口感咁囉~份量唔大  一人夾幾條都冇左lu~第一眼以為係salad==其實係我地個豬扒反 個反既分量相對好似大碗少少少少咁~配菜好多~  豬扒都係幾舊~ 不過不失啦~ 不會話炸得太乾但又唔係特別香口咁 ~ 個蛋整得幾滑 至少賣相好吸引~~不過食左幾啖覺得唔係好夠味~ 決定加少少頭先烏冬既忌廉汁~~ 完全唔同左! 大家不妨一試~最後叫左個甜品~ 本身睇menu以為好大個~ 係二人份量! 點知原來係勁細個 又係一人兩啖就冇左~ 個底唔夠脆~ 白色果粒四方野好煙un~但冇乜味~好多唔同配料~賣相係幾吸引既~
我地分別點左呢個 香辣高菜忌廉蝦烏冬 同 吉列豬扒滑蛋飯

份量唔大  一人夾幾條都冇左lu~