星期六下午嘅旺角終於有返啲人氣,去個朋友屋企前買定啲小食上去,一落火車天橋就見到呢間新開嘅小食店,店員落力派傳單介紹,食店個名叫做投鮮食(頭先食)🤣,讀起上嚟先覺哈哈,食哂字。熱情女店員介紹而家係下午茶時間,飯都有細size,或者可點小食拼盤,可以揀3款小食,每樣1件。由於我去個朋友屋企計埋自己有成4個人,所以無要拼盤,散叫啱啲。其實最吸引我係呢到嘅小食有燒鰻魚($30),好抵,有成4舊,即係差唔多半條,而且仲有啲蔬菜🥦🥕係底添,意想不到,滿意👍。和牛粒粒🐮($30)亦係另一推介之選,因為份量多,有好多粒,而且竟然做到每一粒都肉嫩😋,Juicy又唔肥,同樣亦係有蔬菜係底。另外,叫咗3款炸物,包括北海道原隻炸帶子($30)、吉列炸蝦($30)同埋吉列炸蟹鉗($25)。3樣中炸帶子最出色,因為大大粒同埋係真帶子,口感正,有3隻!至於炸蝦🦐同蟹鉗🦀就分別有4隻同3隻,但就相對無咩特別,蟹鉗似魚蛋多啲🙈,出面都食到類似呢2款的。不過全部勝在熱辣辣即炸,同唔太油。我自己就叫咗杯嘢飲,凍雙重朱古力粗沙🍫($35),都好大杯下,夠哂凍,朱古力味好濃同埋唔太甜。但留意返佢唔係好沙冰嗰種冰感。總括嚟講,

燒鰻魚

凍雙重朱古力粗沙

總括嚟講,呢間新開小食店都唔錯,做外賣為主,但都有幾張櫈俾人坐低等。食物即整唔算等好耐,我認為和牛粒粒同燒鰻魚係出色,好味得嚟份量多,性價比高😉,而且唔係到到都有賣。如果可以賣多幾款呢類特色嘢,我估有機會可以做排隊店。
2019-11-09
外賣自取
燒鰻魚
2019-11-10 67 瀏覽
平時食外賣都係以快、方便為目標,估唔到呢間外賣店夠快之餘,食物質素都幾值得一讚👍🏻,特別係和牛,味道一流!雙重和牛飯 ($53)美國牛肉,完全冇肥糕,而且一D都韌;而來自日本鹿兒島既和牛係勁juicy!!! 唔洗落任何調味都已經好入味,重點係價錢都非常親民,完全係性價比高😍日本蒲燒鰻魚飯 ($56)呢個價錢食到一整條鰻魚,真係不得了🤭,同埋醬汁都好出色,如果飯既份量再多D就更好~韓式泡菜餃子 ($30)韓式泡菜有一種甜甜地既辣,好適合大眾既口味🤣黑糖紅棗雪燕膠 ($30)大愛既飲品😭 有天然既紅棗甜、又有桃膠,特別適合女仔飲,超養生,又可以滋潤皮膚🤣暗黑朱古力幼沙 ($35)揀左一杯黑朱古力野飲,冇咁甜,又係超級大杯haha

雙重和牛飯 ($53)

日本蒲燒鰻魚飯 ($56)

韓式泡菜餃子 ($30)
韓式泡菜有一種甜甜地既辣,好適合大眾既口味🤣

黑糖紅棗雪燕膠 ($30)

暗黑朱古力幼沙 ($35)
揀左一杯黑朱古力野飲,冇咁甜,又係超級大杯haha

2019-11-09
午餐
  • 雙重和牛飯
2019-11-04 311 瀏覽
下午來到旺角一帶,本來諗住買杯野飲,見佢有飯盒小食賣,價錢不貴不如試下啦,幫襯下小店通常有驚喜嘛。同朋友一人一個飯,再加個小食,咁咩都夠飽啦。呵呵,有得食啦,即叫即做嘅關係都要等好一陣嘅。用紙飯盒感覺環保啲,拎上手都幾重喎,仲諗住係輕食黎添。自己點左呢杯暗黑朱古力幼沙,飲落有粒粒朱古力,口感唔錯,最正係超級濃郁嘅朱古力味呀!又唔甜非常合口味,真係唔係講笑,好飲過主打朱古力嘅名店。呵呵,凍飲加上有少許秋意嘅陽光,真係無得彈,encore之選!自己點左鰻魚飯,五十幾蚊有成條鰻魚去邊度搵呀,咁當然唔會係頂級靚貨,但呢個價錢收貨有餘啦,鰻魚肥美唔腥又無骨,一定正過某啲連鎖壽司店,而且鰻魚汁再加上珍珠米真係好好味㗎,讚呀!朋友點左雙重牛飯,一向相當喜歡食牛嘅佢話啲牛柳粒好滋味,有牛油又唔韌,牛肉片嫩滑半肥瘦(叉燒咩?哈哈),啲飯充滿著牛油香好正咁話,而且份量好多,細細個飯盒食落仲大碗過x野家個大飯喎。仲有蟹肉忌廉薯餅,一向鍾意食呢種可樂餅,超市熟食店都唔平呀,仲係炸定十年咁樣,呢度即叫即炸好味好多!香脆外層,入面係軟綿綿嘅忌廉,熱辣辣唔油膩,新鮮炸點都無番炸咁油啦,爆漿嘅忌廉餡太正了,不過真係好
同朋友一人一個飯,再加個小食,咁咩都夠飽啦。
呵呵,有得食啦,即叫即做嘅關係都要等好一陣嘅。
用紙飯盒感覺環保啲,拎上手都幾重喎,仲諗住係輕食黎添。
香脆外層,入面係軟綿綿嘅忌廉,熱辣辣唔油膩,新鮮炸點都無番炸咁油啦,爆漿嘅忌廉餡太正了,不過真係好熱小心燙咀,哈哈。

好味又抵食,有下次!!
2019-11-03
10 分鐘 (堂食)
2019-11-04 44 瀏覽
前兩日去同朋友食左Air Fresh(旺角),間舖頭雖然唔系好大,但是有兩張桌子坐下,又可以外買回家,我們叫了兩個套餐,日本蒲燒鰻魚飯,鰻魚燒得非常好味,鰻魚都系我非常鐘意食,我對鰻魚都有點要求,真系整得超好味,鰻魚的汁調得非常好,鰻魚好新鮮,入口好軟好香,食完第一口會想再繼續食下去,鰻魚配搭左多春魚籽好有口感,加埋點西蘭花,甘筍仔蔬菜,令成個飯帶出健康,唔肥膩,下次一定會再食非常值得推薦,另外再叫左一個雙重和牛飯,裡面有和牛粒、同另一種和牛,和牛煎得好香,和牛嘅味道非常之好,牛嘅味道非常濃郁,加埋飯同西蘭花紅蘿蔔仔嘅蔬菜,令人食得好開胃,裏面嘅飯都好彈口,加埋咁好味嘅和牛,配搭得啱啱好,套餐配左六小食,北海道原隻炸帶子、北海道原隻吉列炸蝦、和牛粒粒、燒鰻魚、蟹肉忌廉薯餅、吉列炸蟹鉗,呢六款小食外觀都非常吸引,帶子都好新鮮,炸蝦、蟹鉗都好好味,薯餅好有口感,叫左兩杯特飲,一杯是薄荷朱古力幼沙,朱古力同薄荷嘅味道互相配搭得非常之好,飲下去好龍嘅朱古力味道但係薄荷嘅味道又配合得啱啱好,非常之好味,第二杯叫左焦糖寶寶,奶味好香好濃味,加埋焦糖非常之特別,熱飲更顯得奶味同焦糖非常之出眾,飲完口
北海道原隻炸帶子、北海道原隻吉列炸蝦、和牛粒粒、燒鰻魚、蟹肉忌廉薯餅、吉列炸蟹鉗,呢六款小食外觀都非常吸引,帶子都好新鮮,炸蝦、蟹鉗都好好味,薯餅好有口感,叫左兩杯特飲,一杯是薄荷朱古力幼沙,朱古力同薄荷嘅味道互相配搭得非常之好,飲下去好龍嘅朱古力味道但係薄荷嘅味道又配合得啱啱好,非常之好味,第二杯叫左焦糖寶寶,奶味好香好濃味,加埋焦糖非常之特別,熱飲更顯得奶味同焦糖非常之出眾,飲完口裏面充滿着焦糖嘅香味。呢間餐廳值得推薦。
靜靜要買外賣回家給靜靜媽食 經過這家新開的看到食物賣相不錯 靜靜媽愛食牛 決定試一試才行小店開張不久 這家是以外賣為主 所以價錢比較便宜而且沒有加一服務費 價錢與大型連鎖店差不多呢~環境挻涼快的 雖然店鋪不太大 但有少量位置坐著等·日本新鮮空運雙重和牛飯 HKD$53 ·原隻吉列炸帶子 HKD$30 ·燒饅魚 HKD$30 ·手調蜜桃果茶 HKD$30 意想不到的是鰻魚竟然便宜到HKD$30就有一條性價比挻高的 店員說那個雙重和牛飯是新鮮空運所以肉質比較鮮嫰也有肉汁很Juicy 這個挻不錯同時間可以食到和牛粒和牛肉 而且份量也很多😍😍食到飽飽再來一杯果茶消消濟也是個不錯的選擇我點了少冰版本 店員貼心地幫我做個常溫版本😎攪拌過後味道不會太甜 底下還有很多果肉可以食~

靜靜要買外賣回家給靜靜媽食 經過這家新開的
看到食物賣相不錯 靜靜媽愛食牛 決定試一試才行

小店開張不久 這家是以外賣為主 所以價錢比較便宜
而且沒有加一服務費 價錢與大型連鎖店差不多呢~
環境挻涼快的 雖然店鋪不太大 但有少量位置坐著等

所以肉質比較鮮嫰也有肉汁很Juicy 這個挻不錯
同時間可以食到和牛粒和牛肉 而且份量也很多😍😍

食到飽飽再來一杯果茶消消濟也是個不錯的選擇
我點了少冰版本 店員貼心地幫我做個常溫版本😎
攪拌過後味道不會太甜 底下還有很多果肉可以食~

2019-11-04
10 分鐘 (堂食)
2019-11-03 94 瀏覽
經過太子見到新開的食店,主要做外賣的,有午餐、下午茶、晚餐,今晚我就揀左個好豐富的$90晚餐。套餐有主食、3款小食及飲品,主食有雞扒、和牛、鰻魚以供選擇。小食有7款可選,而今晚仲有新款小食,就係蟹蓋,所以menu內未印出來,要食可以向食店查詢。玻璃窗展示可看到部份小食,相當吸引。我先點餐,再付款,拿著收據等待取食物,過程都簡單流暢,新店做得幾好,乾淨整齊,服務貼心。大約5分鐘就可以取餐,包裝得整潔,主食一盒,小食一盒。賣相好靚,主食的份量夠大,2個女仔share都得,小食份量剛好,和牛粒仲熱辣辣,油光閃亮。原條日本蒲燒鰻魚好長好大條,肥美肉厚,肉質嫩滑有魚脂甘香,燒汁微甜增加食慾,加上蟹籽提鮮,味道濃郁,配飯一流。最正係有好多新鮮蔬菜,平衡飲食,有甘筍仔、西蘭花及椰菜花,份量比例多,且煮得保持咬口,爽脆帶甜,令食完整個鰻魚飯也不膩。小食我揀了北海道原隻吉列炸蝦、和牛粒粒、新品的蟹蓋。炸蝦的確好脆卜卜,但較油,而且蝦肉較細隻,食完有點膩。焗釀蟹蓋餡料滿滿,焗得金黃香口,有蟹肉、薯粒及蔬菜……又香又美味。和牛粒粒好香,牛脂溶化口中,而和牛粒粒咬落爆肉汁,亦較有咬口的,味道幾好。食店推介的

大約5分鐘就可以取餐,包裝得整潔,主食一盒,小食一盒。

焗釀蟹蓋

牛奶抹茶幼沙

食店推介的牛奶抹茶幼沙,味道真係超好,冇介紹錯。有濃濃牛奶抹茶味,兩者比例剛剛好,而且打成幼滑沙冰,夠凍之外,仲有幼滑口感,飲到尾個味都冇變淡。

位置近旺角火車站,剛好近我坐的巴士站,所以好方便,買完直接坐車回家。
2019-11-01
焗釀蟹蓋
牛奶抹茶幼沙
2019-11-01 69 瀏覽
啱啱行經太子😎見到間新開張嘅食店☺️小店以外賣為主😉店內亦有小量空間,可以響嗰度食😛雙重和牛飯🐮$53身為一個牛魔王😎牛肉永遠都係我首選🤤打開嗰陣見到起碼有五片牛肉😛仲有七粒牛肉粒粒😋完全鋪滿成個飯盒😍牛味濃郁,肥瘦適中😉食曬真係好滿足🤩炭燒雞扒飯🐔$45雞扒大大塊☺️煎到金黃色,外脆內軟😋而且夠入味,肉又夠淋,好好食👍燒鰻魚🤩$30鰻魚夠厚身,油脂豐富 😎醬汁香濃,色澤鮮艷,非常肥美🤤熱·暗黑朱古力🍫$28 秋意漸濃,飲熱飲最舒服👍濃厚嘅朱古力😛味道香濃,入口順滑☺️Air Fresh (旺角)旺角洗衣街163-163A號鴻德大廈地下部分A號舖
啱啱行經太子😎
見到間新開張嘅食店☺️
小店以外賣為主😉
店內亦有小量空間,可以響嗰度食😛

雙重和牛飯🐮$53
身為一個牛魔王😎
牛肉永遠都係我首選🤤
打開嗰陣見到起碼有五片牛肉😛
仲有七粒牛肉粒粒😋
完全鋪滿成個飯盒😍

牛味濃郁,肥瘦適中😉
食曬真係好滿足🤩

炭燒雞扒飯🐔$45
雞扒大大塊☺️

煎到金黃色,外脆內軟😋
而且夠入味,肉又夠淋,好好食👍

燒鰻魚🤩$30
鰻魚夠厚身,油脂豐富 😎
醬汁香濃,色澤鮮艷,非常肥美🤤

熱·暗黑朱古力🍫$28
秋意漸濃,飲熱飲最舒服👍
濃厚嘅朱古力😛
味道香濃,入口順滑☺️

Air Fresh (旺角)
旺角洗衣街163-163A號鴻德大廈地下部分A號舖
2019-11-01 49 瀏覽
今日經過旺角專登去一間新開嘅外賣食店投鮮食Air Fresh,因為知道佢哋係空投供應點同埋揾吾同飲食文化嘅fusion菜式。點咗雙重和牛飯,日本蒲燒鰻魚飯,小食點咗原隻吉列炸帶子,原隻吉列炸蝦,同埋吉列炸蟹鉗。個雙重和牛飯入面有薄切和牛同埋和牛粒兩種,和牛粒就有咬口D牛味比較濃D,和牛片就淋D軟熟D,蒲燒鰻魚飯上面放滿滿滿嘅蟹籽,加上秘製嘅密鰻魚汁,撈埋飯食真係一流。而吉列帶子同吉烈蝦都係北海道產品,再加埋個蟹鉗全部都係即叫即炸熱辣辣,所以份外好食。而飲品叫咗薄荷朱古力浴,同埋暗黑朱古力幼沙,個薄荷朱古力浴有超濃朱古力味加上淡淡薄荷味,如果冬天飲真係暖上心頭,暗黑朱古力幼沙 就 好有dark chocolate嘅味道,鍾意凍飲嘅朋友一定要試。

2019-10-30
10 分鐘 (外賣自取)
2019-10-28 49 瀏覽
行街行到去洗衣街 見到有間新店裝修幾特別店內係有啲貨櫃嘅裝修🥰 原來係以空投做主題舖頭以外賣形式經營 可以嗌啲小食一路行街一路食🥰🥰又有飯餐 方便附近嘅打工仔👨🏿‍💻 學生哥👩🏼‍🎓仲有外賣返屋企食🏠 Dinner Set $90Dinner Set幾抵食 都有幾多野食同飲品可以揀🍽一款主食 - 雙重和牛飯✨✨重點推介好足料 好大份用上牛肉片同和牛粒 舖滿成個飯飯都裝滿成個飯盒 仲有啲蔬菜🥬🍽三款小食 - 北海道原隻炸帶子 燒鰻魚 吉列炸蟹鉗最鐘意個炸帶子炸完都覺得好鮮味🍽一款飲品 - 牛奶曲奇幼沙好夾呀好似飲緊奶昔咁唔會話好甜☺️冷麵套餐 $35除左冷麵外 配上兩款冷盤小食揀左螺肉加八爪魚🐙大件夾大食🤣🤣🤣
行街行到去洗衣街 見到有間新店裝修幾特別

除左冷麵外 配上兩款冷盤小食
揀左螺肉加八爪魚🐙
大件夾大食🤣🤣🤣
2019-10-27 327 瀏覽
在Moko 附近的洗衣街見到一間新餐廳,以「空投(airdrop)」作為主題。.原本我不知什麼是「空投」,問了愛打機的弟弟才知是打遊由空中投放到陸地的supply。所以外賣盒的包裝正正方方的,很像drop-and-grab 的情境。而我今次就grab-and-go 啦!.特上空投-日本蒲燒鰻魚飯($56)成大條鰻魚呀,分成2半,還灑上蟹籽燒汁煮得很入味,鰻魚很鮮甜飯及鰻魚是分開放的.普通空投-日式和牛飯($45)用上肥牛正呀,0失敗的飯,另配上蔬菜.蟹肉忌廉薯餅($28)香脆可口,入面啖啖蟹肉加忌廉,邪惡之選呀!.薄荷朱古力幼沙($35,跟餐-$10)薄荷和朱古力配合得十分好還可選擇叫少些沙冰,口味更濃郁突出跟餐飲品可減$10大大杯.下午餐的炭烤雞扒飯($36)下午茶的份量無午餐多,但女仔細食都夠飽雞扒烤得剛剛好,肉質鮮嫩.裝修光鮮簡單,店員都是年輕人,要加油呀!
在Moko 附近的洗衣街
見到一間新餐廳,以「空投(airdrop)」作為主題。

而我今次就grab-and-go 啦!
特上空投-日本蒲燒鰻魚飯($56)
成大條鰻魚呀,分成2半,還灑上蟹籽
燒汁煮得很入味,鰻魚很鮮甜
飯及鰻魚是分開放的
日本蒲燒鰻魚飯

普通空投-日式和牛飯($45)
用上肥牛正呀,0失敗的飯,另配上蔬菜
日式和牛飯

蟹肉忌廉薯餅($28)
香脆可口,入面啖啖蟹肉加忌廉,邪惡之選呀!
蟹肉忌廉薯餅

薄荷朱古力幼沙($35,跟餐-$10)
薄荷和朱古力配合得十分好
還可選擇叫少些沙冰,口味更濃郁突出
跟餐飲品可減$10
大大杯

下午餐的炭烤雞扒飯($36)
下午茶的份量無午餐多,但女仔細食都夠飽
雞扒烤得剛剛好,肉質鮮嫩
炭燒雞扒飯

裝修光鮮簡單,店員都是年輕人,要加油呀!

蟹肉忌廉薯餅
2019-10-25 72 瀏覽
今日去旺角行街,買禮物比仔仔時 ,經過 Air Fresh 投鮮食 ,見到個名有d 特別,咁我又行到累了,就走入去八下有咩食啦!望左幾望個餐牌,見有tea set 仲要叫 tea set 野飲減10蚊, 即買返兩 set , 拎回家同乖仔 share 😁雙重和牛飯 + 雙重朱古力粗沙日本鰻魚飯 + 薄荷朱古力幼沙個雙重和牛飯, 分別有幾片牛,和幾粒牛粒,好入味,d 飯吸哂d 牛汁好香。個鰻魚煎得好香仲要係上面加小小蟹子呢個配飯幾好。兩杯朱古力都唔錯。

雙重和牛飯 + 雙重朱古力粗沙
日本鰻魚飯 + 薄荷朱古力幼沙

個鰻魚煎得好香仲要係上面加小小蟹子呢個配飯幾好。

兩杯朱古力都唔錯。

2019-10-25 38 瀏覽
行過聞到好香的燒肉味!咦~新開的便當店喎!去支持吓先~🥰雖說是便當店,其實店內都有三個坐食位方便食客,貼心地給予食客來個快食,或等待食物期間歇一歇。套餐有飯、三款小食及飲品 $90,感覺好抵!👏🏻選了雙重和牛飯🥩有牛肉片及和牛粒。好香的燒物味!尤其和牛粒值得一讚,大粒得來肉嫩唔會韌!👍🏻新鮮炸起的帶子及蟹鉗脆卜卜!鰻魚味鮮!😋手調果茶🥤比預期大柸,有新鮮檸檬🍋及喝得出的蜜糖味道!開胃解渴!💦貼心的服務,值得推介的誠意便當店!💫
行過聞到好香的燒肉味!咦~新開的便當店喎!去支持吓先~🥰

套餐有飯、三款小食及飲品 $90,感覺好抵!👏🏻
選了雙重和牛飯🥩

新鮮炸起的帶子及蟹鉗脆卜卜!鰻魚味鮮!😋

手調果茶🥤

比預期大柸,有新鮮檸檬🍋及喝得出的蜜糖味道!開胃解渴!💦

貼心的服務,值得推介的誠意便當店!💫
  • 雙重牛肉飯
  • 炸帶子
  • 炸蟹鉗
2019-10-24 50 瀏覽
放工經過聞到好香,見到原來新開左一間外賣店,見到個名都幾得意同埋裝修都幾別字,於是乎就今日試試佢。叫咗雙重和牛飯,牛肉比我想像中多,而且有兩款牛肉,有牛柳粒同埋有牛肉片。牛肉味都幾重,加埋啲燒汁,幾惹味。朋友就叫咗一個炭燒扒飯,雞扒好大塊,差唔多成個飯盒咁大,而且煎得好香。另外,配嘅蔬菜都幾高質素,平時出面嘅配菜都唔係幾好食,今次我哋食晒啲配菜。之後我哋叫咗幾個小食,燒鰻魚入口即溶,同埋價錢都幾實惠, $30有四大塊鰻魚,抵食。另外叫咗吉列炸蝦同埋忌廉薯餅,炸蝦拎到返屋企都仲趣,幾好。忌廉薯餅好特別,第一次試一啲薯餅瓦洛佢好似留心咁樣有忌廉,幾特別。留意到呢度裝修都幾配合個主題,有世界地圖。同埋店員都幾親切同埋好用心解釋餐牌,抵讚。

2019-10-24 30 瀏覽
食物如其店名--FRESH!今日係太子做開野,臨走前決定買個外賣番屋企食,咁岩見到呢間野新開,餐牌幾吸引,一於試下!我叫左兩份下午茶,一份雙重和牛飯,一份蒲燒鰻魚飯,一份蟹肉忌廉薯餅,一杯牛奶抹茶浴。先講下份薯餅,好有驚喜!初頭以為中間係實心既薯仔,點知原來係流心既忌廉!外脆內軟,好香口,熱辣辣!然後到鰻魚飯,賣相唔錯,條魚燒得幾靚,入口即溶,面頭仲有蟹子做點綴。跟住係牛肉飯,千其唔好誤會,佢並不是一般既吉野家和風牛肉飯,而係雙重牛肉飯!顧名思義,個飯有兩種牛肉,分別係和牛粒同埋厚切牛肉片。肉質鮮甜,味道相當出色,不過略嫌牛柳粒韌左少少,要花少少時間咀嚼。最後係杯抹茶,味道甜得黎又帶半點茶既苦澀,達至中庸之道,係秋涼時分飲杯熱辣辣既牛奶,好暖胃,好愜意。整體黎講,間野水準都唔錯,價錢公道,老闆親切,高度推薦!
2019-10-24 34 瀏覽
在旺角返工,路經這間新開的外賣店,眼見鋪面光猛乾淨,再望下單張,見到價錢合理,服務員又落力推介,決定試吓買返公司食。我們兩人叫了雙重和牛飯,鰻魚飯,再另外叫了三樣小食,包括燒鰻魚,原隻吉列炸帶子及蟹肉忌廉薯餅。日本蒲燒鰻魚飯($56)鰻魚非常大條肥美,飯粒上有蟹籽雙重和牛飯($53)牛柳粒咬落去好淋,分量亦十足另外三款小食,每款價錢大概$30新鮮炸起,熱騰騰,特別是蟹肉忌廉薯餅,咬落去的時候,忌廉汁從中間流出來。原隻帶子亦非常香脆可口。

日本蒲燒鰻魚飯($56)

鰻魚非常大條肥美,飯粒上有蟹籽

雙重和牛飯($53)

牛柳粒咬落去好淋,分量亦十足

另外三款小食,每款價錢大概$30

外賣自取